فهرست مطالب

پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی - پیاپی 18 (تابستان 1395)

پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
پیاپی 18 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 25
|
  • معصومه حیدری رودبالی، روح الله عبدالشاهی*، امین باقی زاده، محمد قادر قادری صفحات 1-6
    به منظور مطالعه ی اجزای ژنتیکی عملکرد گندم نان و صفات وابسته به آن در شرایط تنش خشکی از روش تجزیه میانگین نسل ها استفاده شد. در این پژوهش دو رقم کویر و روشن با هم تلاقی داده شد و نتاج F1، F2، BC1 و BC2 همراه با والدین در شرایط تنش خشکی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار کشت گردیدند. صفات عملکرد، مساحت برگ پرچم، وزن هزار دانه، وزن خشک بوته، تعداد دانه های سنبله اصلی، تعداد دانه در بوته و مساحت دانه گرده اندازه گیری شد. تجزیه میانگین نسل ها با استفاده از آزمون مقیاس مشترک انجام شد. نتایج این آزمون نشان داد که تمامی آثار ژن ها شامل افزایشی، غالبیت، اپیستازی افزایشی × افزایشی، افزایشی × غالبت و غالبیت × غالبیت روی نحوه توارث صفات مورد بررسی موثر می باشند. توارث پذیری خصوصی از 29% برای وزن هزاز دانه تا 66% برای تعداد دانه در بوته متغیر بود. تعداد دانه در بوته که یکی از اجزای مهم عملکرد است با داشتن بیشترین وراثت پذیری خصوصی (66%) و پاسخ به گزینش (57%) برای به نژادی عملکرد در شرایط تنش خشکی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: گندم نان، تجزیه میانگین نسل ها، عملکرد، تنش خشکی، آزمون مقیاس مشترک
  • ابراهیم قریشی، مسعود توحیدفر *، مطهره محسن پور صفحات 7-15
    تنش های غیرزنده مانند خشکی، شوری، دمای بالا، سمیت شیمیایی و تنش اکسیداتیو تهدیدات جدی برای کشاورزی محسوب شده و اثرات نامطلوبی بر رشد و باروری گیاهان بر جا می گذارند. در این تحقیق به منظور انتقال ژن fld سیانوباکتریایی به گیاه برنج به روش اگروباکتریوم از سویه EHA105 و حامل پلاسمید p6-ubi استفاده شد. این ناقل حاوی ژن نشانگر باکتریایی مقاومت به استروپتومایسین، نشانگر گیاهی مقاومت به هیگرومایسین و ژن فلاودکسین (fld) است. فلاودکسین نقشی مشابه فرودکسین (fd) در گیاه ایفا کرده و هنگام وقوع تنش های غیر زیستی با جلوگیری از وقوع اغتشاشات و بی نظمی های موجود در چرخه انتقال الکترون و ایجاد فرم های فعال اکسیژن به صورت آنتی اکسیدان عمل کرده و تحمل گیاه را افزایش می دهد. در این تحقیق کالوس های جنین زای برنج رقم هاشمی که بافت هدف به شمارمی روند، در انتقال ژن مورد استفاده قرار گرفت. پس از انجام مراحل تراریختی، کالوس های تراریخت احتمالی به محیط باززایی حاوی 2/0 میلی گرم بر لیتر اسید نفتالین استیک، 2 میلی گرم بر لیتر کاینتین و 50 میلی گرم بر لیتر هیگرومایسین منتقل شدند. برای ریشه زایی نیز از محیط ریشه زایی حاوی 2/0 میلی گرم بر لیتر اسید نفتالین استیک استفاده شد. گیاهان باززایی شده به لوله های حاوی محلول یوشیدا منتقل شدند. آنالیز واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) برای گیاهان تراریخت احتمالی با استفاده از پرایمرهای fld نشان داد که این گیاهان حداقل یک نسخه از ژن را دارا هستند. آنالیز PCR برای ژن virG نشان داد که تعدادی از گیاهان تراریخت، فاقد آلودگی اگروباکتریومی هستند. در حال حاضر گیاهان تراریخت حاصل در گلخانه برای تولید بذر نگهداری می شوند.
    کلیدواژگان: اگروباکتریوم، برنج تراریخت، تنش های غیرزنده، فلاودکسین
  • ماندانا محسنی، سید محمد مهدی مرتضویان*، حسینعلی رامشینی، بهروز فوقی صفحات 16-29
    به منظور مطالعه اثر تنش خشکی و تعیین صفات موثر بر عملکرد دانه در شرایط آبیاری کامل و تنش رطوبتی انتهای فصل روی صفات مختلف گندم، 82 ژنوتیپ گندم نان به صورت دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار طی سال زراعی 90-1389 مورد مطالعه قرار گرفتند. اعمال تنش خشکی در مرحله ظهور سنبله به صورت کم آبیاری صورت گرفت. مجموع 22 صفت شامل عملکرد و اجزای عملکرد اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس اختلافات معنی داری برای کلیه صفات در هر دو محیط نشان داده است. به جز تعداد برگ در ساقه اصلی و تعداد کل پنجه در واحد سطح، تنش رطوبتی باعث کاهش کلیه صفات مورد بررسی شد. بیشترین تنوع ژنتیکی در دو شرایط برای صفات طول ریشک، تعداد سنبله بارور و عملکرد دانه مشاهده شد. ضریب همبستگی ساده پیرسون، تجزیه رگرسیون مرحله ای و تجزیه مسیر در هر دو محیط بر روی صفات
    اندازه گیری شده صورت گرفت. در شرایط تنش میزان همبستگی بین عملکرد دانه با صفات عملکرد بیولوژیک، عملکرد کاه، شاخص برداشت، سنبله بارور در متر مربع و تعداد کل پنجه در متر مربع برابر یا بالاتر از 50% به دست آمد. در هر دو محیط بیشترین میزان همبستگی عملکرد با عملکرد بیولوژیک وجود داشت. نتایج به دست آمده حاکی از اهمیت طول پدانکل در افزایش عملکرد در شرایط تنش رطوبتی می باشد. براساس نتایج تجزیه رگرسیون در شرایط آبیاری نرمال 6 متغیر و در شرایط تنش 5 متغیر وارد مدل شدند که در مجموع بیش از 80% تغییرات عملکرد را توضیح دادند. برای مشخص نمودن آثار مستقیم و غیرمستقیم و سهم هریک بر عملکرد نیز تجزیه ضرایب مسیر انجام شد که براین اساس در هر دو محیط بیشترین اثر مستقیم بر عملکرد را عملکرد بیولوژیک تشکیل می داد. در نهایت صفات عملکرد بیولوژیک، وزن سنبله، تعداد سنبله بارور و وزن هزار دانه مهم ترین صفات شاخص برای انتخاب ارقام پر محصول گندم در هر دو شرایط معرفی می شوند. همچنین با توجه به نقش موثر ارتفاع بوته در شرایط تنش، گزینش بوته های طویل تر علاوه بر تعداد سنبله های بیشتر در افزایش عملکرد دانه از اهمیت به سزایی برخوردار خواهد بود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، تجزیه مسیر، رگرسیون مرحله ای، کم آبیاری، هم بستگی
  • ابوالفضل فرجی* صفحات 30-36
    به منظور ارزیابی واکنش 20 ژنوتیپ سویا به تنش خشکی آزمایشی در طی دو سال 1390 و 1391 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان انجام شد. به این منظور دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. زمان آبیاری در آزمایش اول بر اساس 50 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A و در شرایط تنش بر اساس 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر در نظر گرفته شد. نتایج این مطالعه دو ساله نشان داد که کاهش رطوبت خاک و ایجاد شرایط تنش خشکی توانست سبب کاهش معنی دار عملکرد دانه در ژنوتیپ های مورد مطالعه شود، اگرچه شدت این کاهش در ژنوتیپ های مختلف متفاوت بود. بیشترین عملکرد دانه، تحت شرایط شاهد مربوط به ژنوتیپ DPX×Fora (1) با میانگین 2615 و تحت شرایط تنش مربوط به ژنوتیپ DPX×Sepideh (10) با میانگین 2294 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. با توجه به شاخص های STI و MP تحمل به تنش در ژنوتیپ های DPX×Sepideh (5)، DPX×K778 (10) و DPX×Fora (1) بیشتر از سایر ژنوتیپ ها بود. شاخص های SSI و TOL نیز نشان دادند که از نظر تحمل به خشکی، ژنوتیپ Fora×Epps (1) متحمل ترین ژنوتیپ می باشد. ژنوتیپ های برتر می توانند پس از اجرای طرح های تحقیقاتی تکمیلی برای کشت در شرایط مختلف استان توصیه شده و نیز در برنامه های تحقیقاتی به نژادی نیز مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سویا، شاخص های تحمل به تنش خشکی، ژنوتیپ، عملکرد دانه
  • علیرضا پورابوقداره، سید سیامک علوی کیا*، محمد مقدم، علی اشرف مهرابی، محمد امین مزینانی صفحات 37-46
    به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی صفات مورفولوژیک و زراعی و بررسی اثر تنش کم آبی روی آن ها در 33 جمعیت از گونه T. boeoticum و هشت جمعیت از T. urartu آزمایشی به صورت طرح کرت های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. نتایج تجزیه واریانس از نظر کلیه صفات اختلاف معنی داری بین جمعیت ها را نشان داد. مقایسه گروهی بین دو گونه T. boeoticum و T. urartu نشان داد که بین دو گونه از نظر اکثر صفات اختلاف معنی داری وجود دارد. با انجام مقایسه میانگین، جمعیت های 216.Tb، 176.Tb، 200.Tb، 3Tb.، 32. و 120.Tb با در نظر گرفتن صفاتی مانند طول سنبله اصلی، تعداد سنبلچه در سنبله اصلی، عملکرد دانه در بوته و روز تا ظهور سنبله جمعیت هایی برتر شناسایی شدند. ضرایب هم‏بستگی بین میانگین صفات در هر دو شرایط نشان داد که عملکرد دانه با تعداد دانه در سنبله اصلی، ارتفاع بوته و عرض برگ هم‏بستگی مثبت و معنی دار دارد. تجزیه خوشه ایبر اساس کلیه صفات جمعیت ها را در دو خوشه قرار داد. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که تنوع موجود در گونه های وحشی اینکورن جمع آوری شده از مناطق جغرافیایی مختلف ایران متاثر از صفات موروفولوژیک و زراعی بوده است و استان های کرمانشاه و لرستان از نظر تنوع ژنتیکی مطلوب نیز نواحی جغرافیایی برخوردار شناخته شدند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، ژرم پلاسم، گندم دیپلوئید، صفات مورفولوژیک، تنش خشکی
  • بهنام حسینی، محمد مهدی مجیدی*، فخر میرلوحی صفحات 47-56
    این پژوهش با هدف بررسی روابط بین صفات عملکرد و اجزای عملکرد دانه در گونه علف باغ (Dactylis glomerata) انجام شد. بدین منظور تعداد 25 فامیل نیمه خواهری حاصل از پلی کراس 25 ژنوتیپ والدی در دو محیط رطوبتی (شاهد و تنش خشکی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه هم بستگی صفات نشان داد که عملکرد دانه در هر دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی با بیشتر صفات هم بستگی مثبت و معنی داری داشت، به طوری که بیشترین هم بستگی را در شرایط بدون تنش با وزن دانه در خوشه (**96/0) و در شرایط تنش خشکی با تعداد دانه در بوته (**89/0) نشان داد. همچنین طول و عرض برگ پرچم به ترتیب هم بستگی مثبت و معنی دار *41/0 و *39/0 در شرایط بدون تنش و هم بستگی مثبت و معنی دار *46/0 و *44/0 در شرایط تنش خشکی را با عملکرد دانه نشان دادند. نتایج تجزیه به عامل ها بیان گر آن بود که برای اصلاح عملکرد دانه علاوه بر عوامل اندازه سیستم تولید مثلی و صفات فنولوژی، عامل ویژگی برگ پرچم باید در نظر گرفته شود. با انجام تجزیه رگرسیون در شرایط بدون تنش و تنش خشکی صفات وزن دانه در خوشه، تعداد دانه در خوشه و تعداد دانه در بوته وارد مدل شدند که در مجموع به ترتیب 98 و 96 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه کردند. تجزیه ضرایب مسیر برای عملکرد دانه نشان داد که در شرایط بدون تنش خشکی صفات وزن دانه در خوشه و تعداد دانه در بوته و در شرایط تنش خشکی صفات تعداد دانه در بوته و وزن هزار دانه بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه داشتند. به طور کلی از نتایج این پژوهش برای شناسایی ارتباطات ژنتیکی بین اجزاء عملکرد دانه و افزایش کارایی گزینش در روش های مبتنی بر انتخاب غیر مستقیم می توان سود جست.
    کلیدواژگان: علف باغ، برگ پرچم، عملکرد بذر، هم بستگی
  • سمیه کامروا *، نادعلی باباییان جلودار، نادعلی باقری صفحات 57-63
    شوری یکی از مهم ترین تنش های محیطی است که تولید محصولات زراعی را تحت تاثیر قرار می دهد. شناسایی گیاهان مقاوم به شوری از جمله سویا، که یکی از گیاهان مهم روغنی محسوب می شود، از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار درگل خانه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شوری در 4 سطح (3، 0، 6 و 8 دسی زیمنس بر متر) به صورت محلول کلرید سدیم و تعداد 8 ژنوتیپ بود. نتایج نشان داد، اثر ژنوتیپ برای تمامی صفات مورد مطالعه و اثر شوری و اثر متقابل ژنوتیپ و شوری برای تمامی صفات به جز صفت تعداد گره در ساقه معنی دار شد. با افزایش میزان شوری کاهش معنی داری در اغلب صفات مشاهده شد. نتایج به دست آمده موید این نکته است که در شرایط تنش شوری رشد گیاه محدود می شود، به طوری که در تیمار صفر ( شاهد) مقدار محصول تولید شده حداکثر و در شوری 8 دسی زیمنس بر متر کمترین مقدار محصول به دست آمد. طبق داده های حاصل از آنالیز صفات رقم Hill CE متحمل ترین رقم به تنش شوری و ارقام Ford و 032-240-D حساس هستند.
    کلیدواژگان: شوری، سویا، صفات مورفولوژیک، عملکرد دانه
  • محمدرضا نقوی *، محمد مقدم، محمود تورچی، محمدرضا شکیبا صفحات 64-77
    به منظور بررسی واکنش 20 رقم گندم بهاره در شرایط آبیاری کامل (شاهد) و تنش خشکی اعمال شده قبل از مرحله آبستنی، آزمایشی به صورت کرت‏های خرد شده بر پایه طرح بلوک‏های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال زراعی 90-1389 و 91-1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات نشان داد که بین سطوح تنش و همچنین بین ارقام از نظر تمام صفات مورد بررسی اختلاف معنی‏داری وجود دارد. تنش باعث کاهش معنی دار عملکرد دانه، اجزای عملکرد، ارتفاع و سایر خصوصیات مورفولوژیک گردید. هم چنین ارزش خصوصیات فیزیولوژیک در طی تنش کاهش یافت و این کاهش در بین ارقام یکسان نبود. علاوه بر این تحت تنش خشکی مقدار کمی صفات ریشه ای گیاه در جهت مقابله با شرایط کم آبی افزایش یافت و این افزایش در ارقام متحمل‏تر بیشتر بود. از طرف دیگر، بررسی ضرایب هم بستگی صفات در شرایط تنش و فاقد تنش نشان داد عملکرد دانه بیشترین هم بستگی مثبت و معنی‏دار را در بین اجزای عملکرد با تعداد سنبله در بوته دارد. همچنین دندروگرام حاصل از تجزیه خوشه‏ای، ارقام مورد مطالعه را در هر دو شرایط تنش و بدون تنش در چهار گروه قرار داد. بر اساس نتایج به دست آمده از مقایسات میانگین و تجزیه خوشه ایارقام کویر، نیک‏نژاد، دریا، مغان3 و مرودشت متحمل‏ترین و بهار حساس ترین رقم در نظر گرفته شدند. بنابراین، به نظر می‏رسد ارقام اخیر برای کاشت در اراضی که در معرض کمبود آب در انتهای دوره رشدی قرار دارند مناسب باشند.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تحمل تنش، تنش خشکی، گندم بهاره
  • افسون عسکری*، محمد ضابط، محمد قادر قادری، علیرضا صمد زاده، علی شوروزدی صفحات 78-87
    به منظور بررسی عملکرد و اجزای آن و تعیین مهم ترین صفات موثر بر عملکرد، 12 ژنوتیپ مختلف کنجد تحت دو شرایط آبیاری بدون تنش و تنش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند در سال زراعی92-91 کشت شدند. صفات مورد اندازه گیری شامل تعداد کپسول، ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی، تعداد برگ، طول و عرض کپسول، وزن 20 کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد اقتصادی بودند. صفات ارتفاع بوته، وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیک در هر دو شرایط آبیاری اختلاف معنی داری را نشان دادند. ژنوتیپ داراب 14 در هردو شرایط با توجه به صفات مهم زراعی وضعیت مناسبی را دارا بود. نتایج هم بستگی در شرایط نرمال نشان داد که تعداد برگ در بوته (*616/0) و وزن هزار دانه (*668/0) و همچنین وزن 20 کپسول (*579/0) بالاترین همبستگی با عملکرد دانه داشتند. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که عملکرد بیولوژیک بیشترین ضریب 616/0r= را در تبیین عملکرد نشان داده و تعداد برگ و وزن هزار دانه نیز به‏ترتیب بیشترین ضریب معنی دار رگرسیونی را در تبیین عملکرد از خود نشان دادند. تجزیه به عامل ها به ترتیب نشان داد که چهار عامل بیش از 83 و 71 درصد تنوع موجود را در داده ها در شرایط نرمال و تنش توجیه می کند. تجزیه خوشه ایژنوتیپ ها را به‏ترتیب در دو و سه دسته در شرایط نرمال و تنش تقسیم بندی نمود.
    کلیدواژگان: تجزیه به عامل ها، تجزیه رگرسیون، تجزیه خوشه ای، تجزیه همبستگی، کنجد
  • پروانه یاری، امیر حسین کشتکار *، حجت الله مظاهری لقب صفحات 88-96
    خشکی یکی از مهم ترین تنش های محیطی است که باعث بروز خطرات جدی در میزان راندمان و تولید محصولات زراعی می گردد. به منظور بررسی مقاومت به خشکی ارقام گلرنگ بهاره با استفاده از شاخص های مقاومت، پژوهشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا انجام گرفت. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. رژیم آبیاری شامل سه سطح بدون تنش (شاهد)، قطع آبیاری از مرحله 50 درصد گل دهی تا رسیدگی (تنش گل دهی) و قطع آبیاری از مرحله شروع دانه بندی تا رسیدگی (تنش دانه بندی) بود. همچنین شش رقم گلرنگ شاملPI ، محلی عجب شیر، Mec11، فرامان، محلی زرقان 6 و سینا در سطوح تنش آبی ذکر شده مورد مقایسه قرارگرفتند. نتایج تحلیل هم‏بستگی بین شاخص های مقاومت به خشکی و عملکرد دانه نشان داد که شاخص های SNPI ،STI ،GMP ، MP و HARM در شرایط تنش گل دهی و شاخص های MP ، GMP ، STI و HARM در تنش دانه بندی برای شناسایی ارقام با عملکرد بالا مناسب بودند. رقم سینا مقاوم ترین رقم و محلی زرقان 6 و محلی عجب شیر، ارقام حساس به خشکی در دو شرایط تنش شنا سایی شدند. نتایج نمودار بای پلاتو نمودار سه بعدی شاخص های STI MP و GMP نتایج بالا را تایید نمودند.
    کلیدواژگان: به مولفه اصلی، دانه بندی، شاخص تحمل به خشکی، عملکرد دانه، گل دهی
  • مژگان هاشمی *، شهرام محمدی صفحات 97-103
    به منظور بررسی روابط بین صفات موثر بر عملکرد باقلا، 12 ژنوتیپ وارداتی باقلا در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین همه ی ژنوتیپ ها از نظر صفات ارتفاع، وزن خشک کاه و کلش، تعداد دانه در بوته و وزن خشک اندام هوایی (عملکرد بیولوژیک) تفاوت معنی داری وجود داشت که نشان دهنده ی تنوع ژنتیکی در بین این صفات بود. نتایج تجزیه هم بستگی نشان داد که بین عملکرد دانه و صفات وزن خشک اندام هوایی و شاخص برداشت هم بستگی مثبت و معنی داری در سطح احتمال 5 درصد وجود داشت. تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که صفت تعداد دانه در بوته تنها صفتی بود که وارد مدل شد و 91 درصد از تغییرات عملکرد دانه را توجیه نمود. در نتیجه صفت تعداد دانه در بوته در ژنوتیپ های مورد بررسی در انتخاب برای عملکرد از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. بر اساس این نتایج و نتایج مقایسه میانگین از بین 12 ژنوتیپ باقلا در این آزمایش ژنوتیپ 114870 دارای بیشترین مقدار میانگین برای صفت عملکرد دانه بود.
    کلیدواژگان: تعداد دانه، رگرسیون مرحله ای، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، وزن خشک، هم بستگی
  • سارا عصاره زادگان دزفولی*، خلیل عالمی سعید، رضا مامقانی، زهرا خدارحم پور صفحات 104-111
    روش تجزیه هم‏بستگی، امکان شناسایی اولیه و سریع ژن های کنترل کننده صفات کمی را ممکن می سازد. در این تحقیق ارتباط بین 14 صفت زراعی و 96 باند حاصل از 20 جفت آغازگر ریزماهواره روی 26 کلون و 4 رقم تجاری از راه هم‏بستگی کانونیکال مطالعه شد. میانگین تعداد آلل ها 15/5 آلل برای هر مکان ریزماهواره بود. میزان محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) آغازگرها بین 19/0 تا 71/0 متغیر بود. نشان گرهای 62734AFO، 688UGSM و 2UGSM با بیشترین محتوای اطلاعات چندشکلی آغازگرها، بیشترین شاخص چندشکلی را نشان دادند و توانستند بهتر از بقیه نشانگرها فاصله ژنتیکی ارقام را مشخص کنند، در حالی که نشانگرهای 31UGSM و 6SGM با کمترین مقدار شاخص چندشکلی، توانایی جداسازی ژنوتیپ ها را نداشتند. نتایج تجزیه هم‏بستگی کانونیکال نشان داد که بین تعداد زیادی از مکان های ژنی و حداقل یکی از صفات زراعی به جز درصد شربت و درصد خلوص شربت ارتباط معنی داری وجود دارد. بنابراین احتمالا می توان از این مکان های ژنی برای انتخاب بهینه صفات مورفولوژیک در نیشکر استفاده کرد. بیشترین هم‏بستگی مربوط به صفت عملکرد شکر و عملکرد نی توسط نشانگر CG226SMC به ترتیب 25 و 26 درصد و برای صفت درصد قند قابل استحصال توسط نشانگر 62734AFO (12 درصد) به دست آمد. همچنین برخی از نشانگرها با بیش از یک صفت ارتباط نشان می دهند که بیان گر این است که این صفات پیوستگی بسیار نزدیکی با همدیگر داشته و یا احتمالا تحت تاثیر ژن های چنداثره قرار دارند. در مطالعات آینده، از باند نشانگرهای شناسایی شده که هم‏بستگی (r2) بالایی با صفات زراعی دارند، می توان برای انتخاب والدین تلاقی ها و اصلاح ارقام پرقند استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نیشکر، قند، ریزماهواره، صفات زراعی، هم بستگی کانونیکال
  • سعیده شیخ رضایی، مهران عنایتی شریعت پناهی* صفحات 112-118
    تولید گیاهان دابلدهاپلوئید یکی از بهترین روش های اصلاحی برای دستیابی به لاین خالص است. برای تولید گیاهان دابلدهاپلوئید در گیاه جو (Hordeum vulgare L.) روش کشت بساک از کارآمدترین روش ها است. این پژوهش با هدف بررسی اثر ژنوتیپ، پیش تیمارهای تنشی و محیط کشت بر روی کالوس زایی و باززایی بساک های جو انجام شد. بساک ها از 6 ژنوتیپ جو شامل هیبریدهای F3 (21070 ، 21082، 21095، 21076، 21063 و رقم Igri) جداسازی شدند. بساک ها در محیط کشت جامد FHG فاقد هورمون و دو نوع محیط کشت جامد FHG حاوی هورمون های IAA (mgl-1 2) وBAP (mgl-1 1) یا 2.4-D (mgl-1 2) وKin (mgl-1 5/0) کشت داده شدند. اثر پیش تیمار سرمایی به تنهایی و همچنین اثر ترکیبی پیش تیمارهای گرسنگی و سرمایی بر میزان کالوس زایی و باززایی بساک ها مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس نتایج حاصله بیشترین میزان کالوس زایی، گیاهچه سبز و آلبینو در ژنوتیپ Igri در محیط کشت پایه FHG حاوی IAA (mgl-1 2) و BAP (mgl-1 1) به دست آمد. در سایر ژنوتیپ های پاسخ ده بیشترین گیاهچه سبز در ژنوتیپ 21082 با پیش تیمار سرمایی به مدت 28 روز در محیط کشت FHG حاوی هورمون های 2.4-D (mgl-1 2) وKin (mgl-1 5/0) به دست آمد. طبق نتایج به دست آمده رقم Igri کاملا پاسخ ده، هیبریدهای 21082 و 21076 کم پاسخ ده و سایر ژنوتیپ ها سخت پاسخ ده بودند.
    کلیدواژگان: جو (Hordeum vulgare L، )، دابلدهاپلوئید، لاین خالص، میکروسپور
  • حبیب الله سوقی *، نادعلی باباییان جلودار، غلامعلی رنجبر، محمدهادی پهلوانی صفحات 119-125
    برای کاهش اثر متقابل ژنوتیپ×محیط، به طور هم زمان، گزینش در لاین های پیشرفته باید بر اساس عملکرد و پایداری انجام گیرد. در بررسی حاضر 24 ژنوتیپ گندم نان در دو ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان و گنبد طی دو سال زراعی 93-1392 و 92-1391 مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش ها در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و در دو تاریخ کاشت 15 آذر و 15 اسفند انجام گرفت. تجزیه واریانس مرکب بر روی عملکرد دانه اختلاف معنی داری را در سطح احتمال 1% برای اثر سال، مکان، ژنوتیپ، اثر متقابل ژنوتیپ×مکان، ژنوتیپ× سال و ژنوتیپ× مکان× سال را نشان داد. از روش های ناپارامتری و گزینش هم زمان برای عملکرد و پایداری (YSi)برای تعیین ژنوتیپ های پایدار استفاده شد. بر اساس معیارهای ناپارامتری NPi(1)، NPi(2)، NPi(3) و NPi(4) ژنوتیپ های 9، 2 و 24 با عملکرد کمتر از میانگین کل گزینش شدند. استفاده از معیارهای Si(1) و Si(2) نیز به گزینش دو ژنوتیپ شماره 9و 17 منجر شد. هم چنین آماره های Si(3) و Si(6) ژنوتیپ های شماره 2 و 8 را پایدارترین ژنوتیپ معرفی کردند. با توجه به نتایج آماره عملکرد- پایداری ژنوتیپ های شماره 22، 14، 20 و 19 با عملکرد بیشتر از میانگین کل انتخاب شدند. استفاده از معیار گزینش هم زمان برای عملکرد- پایداری توانست ژنوتیپ هایی با عملکرد بالا و پایدار را معرفی نماید و در مجموع با توجه به نتایج تجزیه پایداری، ژنوتیپ شماره 22 با میانگین عملکرد دانه 3932 کیلوگرم در هکتار، ژنوتیپ پایدار و سازگار شناسایی و انتخاب شد.
    کلیدواژگان: اثر متقابل، تجزیه مرکب، پایدار و سازگار، گزینش، ناپارام
  • بابک صارمی راد*، مجید شکرپور، امید سفالیان، سیده الهه هاشمی نژاد، آرمن آوانس، عزت الله اسفندیاری صفحات 126-133
    کادمیم عنصری سمی و غیر ضروری برای انسان و گیاه است که به راحتی از طریق گیاهان جذب می شود. وجود تنوع ژنتیکی در ارتباط با تجمع کادمیم امکان استفاده از روش های اصلاحی برای گزینش ژنوتیپ هایی با میزان تجمع کم کادمیم را فراهم می آورد. با توجه به هزینه زیاد تجزیه بافت های گیاهی برای تعیین میزان کادمیم، استفاده از نشانگرها برای کمک به گزینش ژنوتیپ هایی با تجمع کم کادمیم روش موثری به شمار می آید. از این رو به منظور بررسی کارایی نشانگرهای AFLP و RAPD در شناسایی و تعیین خصوصیات مربوط به تجمع کادمیم در گندم، آزمایشی با دو سطح کادمیم شامل صفر (شاهد) و 25/0 میلی مولار و 43 ژنوتیپ گندم انجام گردید. در تجزیه AFLP با استفاده از شش ترکیب آغازگردر مجموع 328 نوار با میانگین 66/54 نوار به ازای هر ترکیب آغازگر تولید شد که از این تعداد، 207 نوار دارای چندشکلی بود. در تجزیه RAPD تعداد شش آغازگر از 50 آغازگر ارزیابی شده با الگوی نواری مناسب برای بررسی تمام ژنوتیپ ها استفاده شد. این آغازگرها در مجموع 31 نوار چند شکل با 16/5 نوار به ازای هر آغازگر تولید کردند. رابطه بین داده های مولکولی و صفات مورد اندازه گیری از طریق تحلیل رگرسیون چندگانه مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 113 نشانگر آگاهی بخش در سطح شاهد و 77 نشانگر آگاهی بخش در سطح 25/0 میلی مولار کادمیم شناسایی شد. تعدادی از نشانگرها با بیش از یک صفت رابطه معنی دار داشتند. نتایج این تحقیق درتامین اطلاعات اولیه برای انتخاب غیرمستقیم صفات از طریق نشانگرهای مرتبط مفید می باشد.
    کلیدواژگان: کادمیم، گندم، نشانگر، AFLP، RAPD
  • فرامرز هوشیاردل، رضا درویش زاده *، اشکان بصیرنیا، حمید حاتمی ملکی صفحات 134-143
    توتون (Nicotiana tabacum L.) یکی از محصولات با ارزش کشاورزی و صنعتی است. مطالعه اکثر صفات مهم در توتون، به دلیل ماهیت کمی، کنترل چندژنی و تاثیرپذیری از عوامل محیطی دشوار است. در میان روش های مختلف مطالعه صفات کمی، نقشه یابی ارتباطی به واسطه استفاده از اطلاعات فنوتیپی و نشانگرهای مولکولی DNA، از جمله کاراترین روش ها برای این منظور است. در این تحقیق، ارزیابی فنوتیپی 100 ژنوتیپ توتون شرقی در قالب طرح لاتیس ساده 10 × 10 با دو تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات توتون ارومیه انجام گرفت. صفات مختلف زراعی شامل ارتفاع بوته (PH)، قطر ساقه (SD)، تعداد روز تا 50 درصد گل دهی (D50F)، تعداد برگ (LN)، طول برگ (LL)، عرض برگ (LW)، عملکرد برگ تر در کرت (FLYP) و عملکرد برگ خشک در کرت (DLYP) اندازه گیری شدند. انگشت نگاری 90 ژنوتیپ از 100 ژنوتیپ با استفاده از 26 جفت آغازگر ریز ماهواره انجام گرفت. بررسی ساختار جمعیت ژرم پلاسم های مورد مطالعه با استفاده از نرم افزار Structure آن ها را به سه زیر مجموعه تقسیم کرد. فقدان تعادل پیوستگی ژنی و تجزیه ارتباط بین نشان گر و صفات مورد مطالعه با استفاده از نرم افزار TASSEL 2.1 انجام شد. نتایج مربوط به شاخص های فقدان تعادل پیوستگی ژنی نشان داد که ارزش r2 بین 00001/0 الی 267/0 با میانگین R2 برابر با 027/0 و همچنین مقدار D بین 0065/0 الی 1 با میانگین 242/0 بوده است. با استفاده از مکان یابی ارتباطی بر اساس مدل GLM و MLM به ترتیب 16 و 10 نشان گر شناسایی گردید که ارتباط معنی دار با عوامل کنترل کننده صفات زراعی داشتند. در این مطالعه نشان گر PT30159 با صفات تعداد برگ، ارتفاع بوته و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی و نشانگر PT30046 با صفات طول برگ و قطر ساقه و نشانگر PT30292 با صفات قطر ساقه و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی پیوستگی داشته و هم مکان بودند. وجود نشانگرهای هم مکان در به نژادی گیاهی موثر می باشد.
    کلیدواژگان: تجزیه ارتباط، توتون، فقدان تعادل لینکاژی، صفات زراعی، نشانگر ریزماهواره
  • حسن مسلمی*، محمود سلوکی، براتعلی فاخری صفحات 144-152
    در سال 1392، در دانشگاه زابل، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در محیط کشت هیدروپونیک انجام شد و طی آن 72 لاین دابل هاپلوئید جو به همراه دو والد مورد مطالعه قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل صفات وزن تر و خشک ریشه و بخش هوایی و نسبت آن ها، طول ریشه و ساقه و نسبت آن ها، طول بلندترین برگ، طول کل گیاه، تراکم کلروفیل و میزان آب نسبی برگ (RWC) بوده است. تجزیه های آماری برای بررسی های فنوتیپی صفات شامل تجزیه واریانس، مقایسه میانگین، محاسبه هم‏بستگی های فنوتیپی بین صفات، تجزیه خوشه ای، تجزیه مولفه های اصلی و تجزیه عامل ها انجام گرفت. تفاوت بین لاین ها برای کلیه صفات - به جز میزان آب نسبی برگ- معنی دار بود. پس از مقایسه میانگین صفات، 9 لاین (4، 5، 30، 33، 36، 39، 49، 67 و 72) در کلاس A قرار گرفتند. حداکثر هم بستگی بین صفت طول ریشه با طول کل گیاه (925/0) مشاهده شد. در گروه بندی لاین ها با استفاده از تجزیه کلاستر، 7 گروه شناخته شد و در تجزیه به مولفه های اصلی 4 مولفه در مجموع 62 درصد از تنوع توجیه و نتایج تجزیه به عامل های چندین عامل پنهانی استخراج گردیده که بیش از 71 درصد از واریانس کل توجیه شده است.
    کلیدواژگان: جو، محیط کشت هیدروپونیک، هم بستگی، تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه به عامل ها
  • ارسلان بیرامی، لیلا فهمیده *، مهرناز ریاست صفحات 153-159
    امروزه القاء پلی پلوئیدی با استفاده از مواد شیمیایی جهش زا به منظور افزایش قابلیت تولید متابولیت های ثانویه، یکی از روش های اصلاح گیاهان دارویی است که مورد استفاده قرار می گیرد. آزمایشی به صورت فاکتوریل بر مبنای طرح پایه کاملا تصادفی با 3 تکرار روی گیاه دارویی شنبلیله توده بومی سیستان انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل غلظت کلشی سین در چهار سطح (2/0، 5/0، 75/0 و 1 گرم در لیتر) و مدت زمان تیمار با سه سطح (6، 12 و 18 ساعت) روی ریشه چه شنبلیله انجام شد. نتایج نشان داد که غلظت و مدت زمان تیمار کلشی سین و اثر متقابل آنها به صورت معنی داری بر اتوتتراپلوئید شدن شنبلیله تاثیر داشت وغلظت 5/0 گرم در لیتر با مدت تیمار 12 ساعت بهترین نتیجه را داشت. لذا پس از اعمال تیمار فوق (5/0 گرم در لیتر با مدت تیمار 12 ساعت)، بذرهای تیمار شده شنبلیله به صورت طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در شاسی کشت شدند و 19 صفت مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی (ارتفاع گیاه، تعداد برگ، طول و عرض برگ، وزن تر و خشک، کلروفیل a، کلروفیل b، کلرفیل کل و کارتنوئید) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تغییر سطح پلوئیدی با کلشی سین از دیپلوئیدی به تتراپلوئیدی به صورت معنی داری بر کلیه صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی شنبلیله (به جز وزن تر و خشک گیاه ) اثر داشت.
    کلیدواژگان: کلشی سین، اتوتترا پلوئیدی، خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک
  • آزاده کریمی افشار *، امین باقی زاده، قاسم محمدی نژاد صفحات 160-165
    به منظور ارزیابی روابط صفات مورفولوژیک موثر بر عملکرد دانه گیاه دارویی زیره سبز، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار طی دو سال زراعی (89 و 90) در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرماناجرا گردید. در این مطالعه فاکتور اصلی شامل دو رژیم آبیاری متفاوت و فاکتور فرعی 49 اکوتیپ متعلق به 9 جمعیت
    جمع آوری شده از استان های مختلف بود. تایج تجزیه رگرسیون چندگانه خطی به روشگام به گام نشان داد که در شرایط تنش صفات تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر و وزن هزار دانه بیشترین عوامل موثر بر عملکرد دانه بودند که 80% از تغییرات عملکرد بین اکوتیپ ها را توجیه می کنند و در شرایط نرمال رطوبتی 77% تغییرات عملکرد از طریق صفات تعداد چتر در بوته، تعداد شاخه فرعی و تعداد دانه در چتر تبیین گردید. به منظور شناسایی اثرات مستقیم و غیرمستقیم صفات بر عملکرد دانه تجزیه علیت بر پایه متغیر های وارد شده به مرحله نهایی رگرسیون صورت گرفت و صفت تعداد چتر در بوته-که مهم ترین جز عملکرد دانه به شمار می رود- و به دلیل اثر مستقیم بالا بر عملکرد در هر دو شرایط، معیاری مناسب برای بررسی توان تولید ژنوتیپ های زیره سبز تعیین گردید که در برنامه های به نژادی برای بهبود عملکرد دانه و تولید ژنوتیپ های پر محصول باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، خشکی، رگرسیون گام به گام، زیره سبز، هم بستگی فنوتیپی
  • فرشته آکی*، سید کمال کاظمی تبار، سید حمیدرضا هاشمی، حمید نجفی زرینی صفحات 166-175
    کنجد (Sesamum indicum L.) یکی از گیاهان گرمسیری حساس به سرما می باشد. به منظور بررسی میزان تحمل ژنوتیپ های مختلف کنجد در برابر تنش سرما و نیز تاثیر سرما بر خصوصیات فیزیولوژیکی آن ها، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی بر روی ده ژنوتیپ شامل ورامین، قائم، اولتان، یکتا، دشتستان2، داراب1، ناز تک شاخه، ناز چندشاخه، جهاد و نیشابور در سه تکرار انجام شد. ژنوتیپ ها به مدت سه شبانه روز تحت دمای 8 درجه سانتی گراد قرار گرفته و نمونه های برگی در زمان های صفر (قبل از اعمال تنش)، 6، 12، 24 و 48 ساعت تهیه شد. بیشترین مقدار کلروفیل a با گذشت 48 ساعت از تنش سرما، به رقم ناز چندشاخه و کمترین آن به رقم ورامین و پس از آن رقم نیشابور اختصاص یافت. در مورد کلروفیل b، پس از 72 ساعت، رقم ناز چندشاخه و پس از آن رقم جهاد بیشترین و رقم نیشابور کمترین مقدار را داشتند. از نظر میزان کاروتنوئید تنها در زمان صفر و ابتدای تنش (زمان 6)، به طور معنی داری در بین ژنوتیپ ها اختلاف وجود داشت و با پیشروی تنش، تغییرات کاروتنوئید در ده ژنوتیپ به گونه ای بود که تفاوت معنی داری یافت نشد. روند تغییرات پرولین به صورت افزایشی بوده و با پیشروی تنش سرما، همه ژنوتیپ ها با تجمع پرولین همراه بودند. تفاوت بین ژنوتیپ ها هم در شرایط تنش و هم بدون تنش (زمان صفر) معنی دار بوده و در همه زمان ها، بیشترین مقدار پرولین در رقم ناز چندشاخه و کمترین آن در رقم نیشابور تجمع یافت. تغییرات مالون
    دی آلدهید در ژنوتیپ ها، در زمان های مختلف متفاوت بوده و در پایان تنش سرما رقم نیشابور و پس از آن رقم داراب1 بیشترین و رقم ناز چندشاخه کمترین مقدار مالون دی آلدهید را به خود اختصاص دادند که به ترتیب نشان دهنده حداکثر و حداقل آسیب وارد شده به غشا می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده، در نهایت رقم ناز چندشاخه، رقم متحمل و رقم نیشابور، رقم حساس به سرما معرفی شدند.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش سرما، رنگیزه های فتوسنتزی، کنجد (Sesamum indicum L، )، مالون دی آلدهید
  • حسن منیری فر* صفحات 176-182
    تنش شوری از مهم ترین تنش های محیطی است که بهره برداری کشاورزی را محدود می کند و یکی از مشکلات مهم جهانی است که تا حدودی می توان با تولید ارقام متحمل بر آن فائق آمد. در این پژوهش، از پنج رقم امید بخش یونجه ژنوتیپ های برتر به صورت انفرادی گزینش گردید و به خزانه پلی کراس منتقل شدند. با پلی کراس ژنوتیپ های منتخب در مزرعه ایزوله، رقم سنتتیک SSI تولید شد. رقم سنتتیک تولیدی به همراه یک رقم سنتتیک دیگر (SM)، پنج رقم امید بخش یونجه و همچنین یک رقم شاهد محلی از نظر تحمل به تنش شوری در شرایط آب و خاک شور از سال 1389 لغایت 1392مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین ارقام مورد بررسی و همچنین بین سال های آزمایش اختلاف معنی دار در سطح احتمال یک درصد وجود دارد، ولی سایر منابع تغییر از جمله اثر چین و اثرات متقابل غیر معنی دار بود. بیشترین و کمترین عملکرد علوفه در آزمایش در طی سه سال به ترتیب متعلق به رقم سنتتیک (SM) و رقم شاهد بود. عملکرد علوفه و همچنین ارتفاع ارقام امید بخش یونجه بدون در نظر گرفتن ارقام سنتتیک در مقایسه با رقم شاهد غیر معنی دار بود، ولی این مقایسه در خصوص ارقام سنتتیک معنی دار بود. عملکرد علوفه دو رقم سنتتیک و سایر ارقام نیز به ترتیب برابر 3/1682 و 7/757 گرم در بوته و در سطح احتمال 1% اختلاف معنی دار داشتند، ولی این دو گروه از نظر ارتفاع هم قد محسوب شده و اختلاف معنی دار نشان ندادند. مقایسات اورتوگونال نشان داد ارقام سنتتیک نسبت به ارقام منتخب و شاهد از نظر عملکرد علوفه و ارتفاع برتری بسیار معنی دار دارند. در مقایسه بین ارقام سنتتیک، رقم SM نسبت به رقم SSI برتری نشان داد.
    کلیدواژگان: ارقام امید بخش، اورتوگونال، شوری، یونجه
  • احمد مجیدی مهر، رضا امیری فهلیانی* صفحات 183-190
    برنج (Oryza sativa L.) تامین کننده غذای نیمی از مردم جهان است و شوری در برخی مناطق، موجب کاهش عملکرد این گیاه می گردد. به منظور توسعه کشت برنج در مناطقی با آب یا زمین های شور، میزان کلروفیل، شاخص های فلورسانس کلروفیل و عملکرد دانه برخی از ارقام برنج تحت تاثیر تنش شوری، در تابستان 92-1391 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج، مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش به صورت کرت های یکبار خردشده و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. عامل اصلی، شامل 4 سطح شوری و عامل فرعی شامل 11 رقم برنج بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر شوری بر شاخص های فلورسانس غیر معنی دار ولی بر میزان کلروفیل و عملکرد دانه بسیار معنی دار (01/ 0p <) بود. تجزیه به مولفه های اصلی در هر دو شرایط تنش و بدون تنش، 6 متغیر اولیه F0، Fm، Fv، Fv/Fm، میزان کلروفیل و عملکرد دانه را در قالب 2 مولفه گروه بندی نمود به نحوی که در شرایط بدون تنش، مولفه ول شامل شاخص های فلورسانس Fm و Fv در جهت مثبت و مولفه دوم، شامل حداکثر کارآیی فتوسیستم II در جهت مثبت و عملکرد دانه در جهت منفی بود. در شرایط تنش، بیشترین تاثیر در مولفه اول متعلق به F0 در جهت منفی و Fm و Fv/Fm در جهت مثبت و بیشترین اثر در مولفه دوم مربوط به کلروفیل و در جهت منفی بود. تجزیه خوشه ای، ارقام برنج را بر اساس میزان فلورسانس کلروفیل و عملکرد دانه در شرایط تنش و بدون تنش، به سه خوشه گروه بندی نمود. در شرایط تنش، رقم های غریب و لنجان عسکری در گروه متحمل قرار گرفتند. در برنامه های به نژادی از تلاقی رقم غریب، دارای میزان کلروفیل و نسبت بالای Fv/Fm، زودرس و متحمل، رقم حسن سرایی از برنج های مرغوب و با کیفیت بالای پخت، طول دانه بلند و دیررس و حساس به شوری، می توان برای ایجاد ارقام مناسب برای زمین های شور، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: برنج، کلروفیل، حداقل واریانس وارد، تجزیه مولفه های اصلی، تجزیه خوشه ای
  • حسن زالی، طاهره حسنلو *، امید سفالیان، علی اصغری، مهرشاد زین العابدینی صفحات 191-203
    این تحقیق، به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر پارامترهای فیزیولوژیکی و تجمع اسید‏های آمینه در دو رقم کلزا (SLM046 و Cooper به ترتیب متحمل و حساس به خشکی) و در دو مرحله از فاز رویشی (مرحله ساقه‏رفتن و گل‏دهی) انجام شد. سطوح آبیاری شامل 80 میلی‏متر تبخیر از تشتک تبخیر (شاهد) و قطع آبیاری در مرحله ساقه‏رفتن و گل‏دهی بود. نتایج نشان داد که در شرایط تنش آبی، عملکرد دانه، هدایت روزنه‏ای، کلروفیل a و b، محتوای کاروتنوئید و پروتئین محلول، در برگ هر دو رقم، به طور معنی‏داری کاهش یافته است. فعالیت آنزیم‏های آنتی‏اکسیدان (کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز) در شرایط تنش در مرحله ساقه‏رفتن افزایش یافته، اما فعالیت آنزیم‏های پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در شرایط تنش در مرحله گل‏دهی کاهش یافته است. اسید‏های آمینه تریپتوفان، سرین، گلوتامین و آلفا-آمینو بوتریک اسید، فراوانی بالایی از محتوای کلی اسید‏های آمینه را در مرحله ساقه‏رفتن داشتند، هم چنین اسید‏های آمینه گلوتامین، ایزولوسین، سرین و هیستیدین در مرحله گل‏دهی بالاترین مقدار از مجموع اسید‏های آمینه را به خود اختصاص دادند. افزایش محتوای بیشتر اسید‏های آمینه در پاسخ به تنش خشکی در مرحله گل‏دهی مشاهده شد. تجمع معنی‏دار اسید‏های آمینه آسپاراتیک اسید، آسپاراژین، گلوتامین، لیزین، سیستئین، تریپتوفان و فنیل‏آلانین تحت شرایط تنش در مرحله ساقه‏رفتن و تجمع اسید‏های آمینه گلوتامین، گلایسین، تیروزین، متیونین، فنیل‏آلانین و ایزولوسین تحت تنش در مرحله گل‏دهی در ژنوتیپ متحمل SLM046 می‏باشد، در حالی‏که هیچ تجمع معنی‏داری از اسید‏های آمینه در ژنوتیپ حساس Cooper تحت تنش مشاهده نشد. بنابراین می‏توان نتیجه گرفت که تجمع اسید‏های آمینه آزاد ارتباط نزدیکی با تحمل به خشکی ژنوتیپ‏های متحمل دارند.
    کلیدواژگان: اسید های آمینه، آنزیم های آنتی اکسیدان، تنش خشکی، کلروفیل، کلزا
  • زهرا مریمی، آرش فاضلی *، علی اشرف مهرابی صفحات 204-211
    پروتئین های واکسی مسئول سنتز آمیلوز در دانه های گندم می باشند که در گندم های هگزاپلوئید به وسیله سه ژن واکسی Wx- A1 Wx-B1، و Wx-D1 رمزگذاری می شوند که نقش مهمی در کیفیت آرد گندم دارند. هدف این مطالعه بررسی روابط فیلوژنتیکی ژن های واکسی در گندم های وحشی و زراعی با استفاده از PCR چندگانه می باشد. برای این منظور 71 جمعیت از 8 گونه جنس آژیلوپس و 4 گونه گندم وحشی با استفاده ازتکنیک PCR چندگانه مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل از خوشه بندی نشان داد که نمونه ها به دوگروه اصلی تقسیم شدند. نمونه های دیپلوئید با ژنوم (A، B، D) در یک گروه و گندم های تتراپلوئید و هگزاپلوئید در گروه دیگر قرار گرفتند. همچنین، نتایج بای پلات نشان داد که ژنوم هایA و D بیشترین قرابت ژنتیکی از لحاظ ژن های واکسی را با هم داشتند. تکنیک PCR چندگانه به شناسایی هم زمان هر سه ژن واکسی در جمعیت های مختلف گندم قادر بوده و باعث صرفه جویی در زمان و هزینه می شود. هم چنین از نتایج آن می توان در برنامه های اصلاحی انتخاب به کمک مارکر استفاده نمود.
    کلیدواژگان: آمیلوز، ژن های واکسی، روابط فیلوژنتیکی، PCR چندگانه
  • فرهاد صادقی*، جواد رتبه صفحات 212-221
    به منظور شناسایی و اصلاح صفات مهم و تاثیرگذار روی عملکرد دانه ذرت، در سال اول (1391) تعداد 10 لاین مادری S7 با والد پدری MO17 تلاقی داده شد. در سال دوم (1392) 10 لاین والدینی به همراه 11 هیبرید F1 آنها در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقاتی ماهیدشت کرمانشاه بررسی شدند. صفات اندازه گیری شده شامل قطرساقه، ارتفاع بوته و بلال، سطح برگ، تعداد دانه در ردیف بلال، تعداد ردیف دانه در بلال، درصد رطوبت، وزن 500 دانه، وزن دانه در پنج بلال، درصد چوب بلال، عمق دانه و وزن خالص بودند. نتایج تجزیه آماری نشان داد مقدار میانگین و نما در 13 صفت مورد بررسی در لاین ها به علت ضعف ناشی از خودگشنی خیلی کم و در هیبریدها زیاد و متنوع بودند. تجزیه هم‏بستگی نشان داد؛ تعداد 36 هم‏بستگی در سطح 1 درصد و 15 هم‏بستگی در سطح 5 درصد معنی دار بودند. تجزیه رگرسیون چند متغیره نشان داد از شش صفت باقی مانده در مدل، صفات تعداد ردیف دانه و تعداد دانه در ردیف بیشترین اثر مستقیم را با عملکرد دانه به ترتیب با 362/0 و 242/0 داشتند. بیشترین اثر کل نیز به صفات تعداد ردیف دانه، ارتفاع بوته، تعداد دانه در ردیف و وزن هزار دانه به ترتیب با 807/0، 736/0، 677/0 و 644/0 تعلق گرفت. انجام تجزیه کلاستر ژنوتیپ ها به چهار کلاستر مختلف و جدا از هم تقسیم نمود و لاین‏های 1، 7، 5، 8، 9، 3 و 6 و هیبریدهای 13، 16، 20، 17، 18 و 21 به دو گروه هتروتیک دور از هم تعلق گرفتند.
    کلیدواژگان: ذرت، تجزیه علیت، عملکرد، اجزای عملکرد، لاین، هیبرید
|
  • Masoume Heydari Roodballi, Roohollah Abdolshahi *, Amin Baghizadeh, Mohammad Ghader Ghaderi Pages 1-6
    A generation mean analysis was conducted to study genetic of yield and yield related traits of bread wheat in drought stress condition. In this research F1, F2, BC1 and BC2 generations were developed created using Kavir and Roushan as parents. The generations and parents were evaluated in a randomized complete block design with three replications and the traits including yield, flag leaf area, 1000-grain weight, plant dry weight, grain number per spike, grain number per plant and pollen area were evaluated. Generation mean analysis was done by joint scaling test. Results showed that all gene effects including additive, dominance, additive × additive epistasis, additive × dominance epistasis and dominance × dominance epistasis were affected on these traits inheritance. The narrow sense heritability estimates were variable between 29%-to 66% for 1000-grain weight and grain number per plant, respectively. Grain number per plant, an important yield component, had the highest narrow sense heritability (66%) and response to selection (57%). Based on these results, this trait is recommended in wheat breeding programs in drought prone environment.
    Keywords: Bread Wheat, Drought Stress, Generation mean analysis, Joint scaling test, Yield
  • Ebrahim Ghoreyshi, Masoud Tohidfar*, Motahhareh Mohsenpour Pages 7-15
    Abiotic stresses such as drought, salt, high temperature, chemical toxicity and oxidative stress are considered serious to agriculture and adversely affect the growth and reproduction of crops. Production of transgenic rice was studied utilizing Agrobacterium-mediated strain EHA105 and p6-ubi vector. This vector contains spectinomycin resistance gene as bacterial selectable marker, hygromycin resistance gene as plant selectable marker and flavodoxin (fld) gene. Flavodoxin has similar role to ferredoxin function and during abiotic stress acts as an antioxidant by preventing conflicts in the electron transport chain and forms reactive oxygen species. In this study embryogenic calli of rice Hashemi cultivar were used for gene transformation. Putative transgenic calli were transferred to regeneration medium containing 0.2 mgl-1 NAA, 2 mgl-1 kinitin and 50 mgl-1 hygromycin. For rooting 0.2 mgl-1 NAA was used in rooting medium. Regenerated plants were placed in yoshida solution. PCR analysis using fld specific primers showed at least one copy of fld gene in putative transgenic plants genome. The results of PCR related to virG gene confirmed lack of bacterial contamination. Transgenic plants developed during the course of this study are currently being grown in greenhouse for seed production.
    Keywords: Abiotic stress, Agrobacterium, Flavodoxin, Transgenic rice
  • Mandana Mohseni, Seyyed Mohammad Mahdi Mortazavian*, Hossein Ali Ramshini, Behrooz Foghi Pages 16-29
    In order to study the effect of drought stress and determination of effective traits on grain yield of wheat in normal and terminal drought stress conditions, 82 wheat genotypes were studied in two separate experiments using randomized complete block design with three replications during cropping season 2011-2012. Drought stress was applied in heading stage by limited irrigation. Set of 22 traits including yield and yield components were measured. Results of analysis of variance showed that in both conditions there are significant different between all genotypes for all traits. Drought stress decreased all traits except number of leaves on the main stem and the number of tillers. The highest genetic diversity in two conditions were for awn length, grain yield and number of fertile tiller. Pearson simple correlation, stepwise regression analysis and path analysis in both conditions on all traits took over. In stress condition amount of correlation between grain yield with biological yield, straw yield, harvest index, Fertile spikes per square meter and total number of tillers per square meter equal to or greater than 50% was achieved. In both environments, the highest correlation was found between biological yield and grain yield. The results indicate the importance of peduncle length in becoming greater amount of grain yield under drought condition. Based on stepwise regression analysis in normal irrigation 6 variables and in stress conditions 5 variables entered the model and in total more than 80% of the changes were justified. To determine the direct and indirect effects of traits on yield, path coefficient analysis was done, the most direct effect on grain yield in both conditions belonged to biological yield. Based on this study the most important traits that are introduced as an indicator for selection high yielding varieties of wheat in both conditions, are biological yield, spike weight, number of fertile spike and 1000 kernel weight. Also the effective role of height plant in stress condition, selection of higher plants in addition to more spikes in increasing grain yield be important.
    Keywords: Correlation, Limited irrigation, Path analysis, Stepwise regression, Yield component
  • Abolfazl Faraji * Pages 30-36
    In order to evaluate the response of 20 lines and cultivars of soybean to water deficit stress, an experiment was conducted at Agricultural Research Station of Gorgan in 2011 and 2012. For this Purpose, 2 separate experiments was conducted, each one in randomized complete block design, with 3 replications. In first experiment, all soybean genotypes were irrigated based on 50 mm evaporation from evaporation pan, but in second experiment, the irrigation was conducted based on 120 mm evaporation from evaporation pan. The results showed that, low soil moisture and induced drought conditions decreased seed yield in the studied genotypes, although the amount of decreasing was different. DPX×Fora (1) (2615 kg/ha) and DPX×Sepideh (10) (2294 kg/ha) had the highest seed yield under control and stress conditions, respectively. According to MP and STI tolerance indices, drought stress tolerance of DPX×Sepideh (5), DPX×K778 (10) and DPX×Fora (1) genotypes were more than that of other genotypes. The SSI and TOL indices showed that Fora×Epps (1) had the highest tolerance to drought stress. The superior genotypes can be recommended in different conditions of the Golestan province after complementally projects and breeding research programs.
    Keywords: Drought tolerance indices, Genotype, Seed yield, Soybean
  • Alireza Pour Aboughadareh, Seyyed Siamak Alavikia*, Mohammad Moghaddam, Ali Ashraf Mehrabi, Mohammad Amin Mazinani Pages 37-46
    In order to study the genetic diversity of agro-morphological traits and the effect of water deficit stress on these characters in 41 populations of Triticum boeoticum and Triticum urartu, an experiment was conducted as a split-plot based on randomized complete block design with three replications. Analysis of variance revealed significant differences among populations for all of the studied traits. Group comparison between T. boeoticum and T. urartu species were significant in term of most traits. Populations Tb.216, Tb.176, Tb.200, Tb.320, Tb.120 and Tb.3 showed the highest spike length, number of spikelet per spike, grain yield and days to heading, so were identified as superior populations. Significant and positive correlations of grain yield with number of grains per spike, plant height and leaf width were observed in both conditions. Cluster analysis based on all traits, categorized the populations into two groups. In addition, with regard to altitude and latitude, populations under study were categorized in two groups. In general, results of this study showed genetic diversity in wild einkorn species collected from eco-geographical regions of Iran was affected by agro-morphological traits. Overall, Kermanshah and Lorestan provinces regarded as better regions in terms of genetic diversity.
    Keywords: Diploid wheat, Drought stress, Genetic diversity, Germplasm, Morphological traits
  • Behnam Hosseini, Mohammad Mahdi Majidi *, Aghafakhr Mirlohi Pages 47-56
    This research was conducted to study relationships among yield and yield components in Orchard grass (Dactylis glomerata). For this purpose 25 half sib families derived from poly cross of 25 parental genotypes were evaluated under two moisture environments (normal and drought conditions) according to a randomized complete block design at the research farm of Isfahan University of Technology. The results indicated that seed yield had positive correlation with most of the studied traits. The highest correlations were observed between seed yield and seed weight in panicle (0.96**) and seed number in plant (0.89**) in non-stress and drought stress conditions, respectively. The correlations of seed yield with flag leaf width and flag leaf length were 0.41 and 0.39 in non-stress conditions. The results of factor analysis indicated that flag leaf is an important trait for improving seed yield. According to regression analysis seed weight in panicle, seed number in panicle and seed number in plant accounted for 98 and 96% of seed yield variation under normal and drought conditions, respectively. Path analysis for seed yield showed that under normal condition, seed weight per panicle and seed number per plant and under drought stress condition, seed number and thousand seed weight had the highest direct effect on seed yield. Genetic information on association among seed related traits can be used for increasing efficiency of indirect selection of seed yield in this crop.
    Keywords: Correlation, Flag leaf, Orchard grass, Seed yield
  • Somaieh Kamrava*, Nadali Babaeian Jelodar, Nadali Bagheri Pages 57-63
    Salinity is one of the most important environmental stresses that can affect crop yields. Identification of salt tolerant plants such as soybean, one of the most important oilseed crops, has a great importance. For this purpose, a factorial experiment in the completely randomized design with three replications was performed in the Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University's greenhouse. Salinity treatments consisted of four levels: zero (control),3, 6 and 8 dS/m Sodium Chloride (NaCl) solution and genotype the number 8. Results were showed that genotypes, salinity and interaction of genotypes and salinity for all traits the number of nodes per component were significant. And significant decrease with increasing salinity was observed in most of the characteristics. The results referred to the fact that the plant growth was restricted in salinity stress conditions, as the control treatment produced maximum and the salinity treatment with 8 dS/m NaCl produced minimum yield. According to data obtained from the analysis of the traits, Hill CE is the most tolerant variety and Ford and 032240-D are sensitive varieties.
    Keywords: Morphological traits, Salinity, Seed yield, Soybean
  • Mohammad Reza Naghavi *, Mohammad Moghaddam, Mahmoud Toorchi, Mohammad Reza Shakiba Pages 64-77
    For evaluation of the reaction twenty of spring wheat cultivars under complete irrigation (control) and drought stress condition starting before booting stage, an experiment was conducted in split plot basis of Randomized Complete Block Design with 4 replications in two cropping years (2010-2011 and 2011-2012) in research farm of Agriculture Faculty, University of Tabriz. The results of variance analysis of traits were showed significant difference between stress levels and between cultivars for all studied traits. Stress cause to significantly decrease of grain yield, yield components, plant height and other morphological traits. Also, values of physiological traits have decreased under drought stress and this decrease was not similar for all cultivars. Further, quantitative amounts of root traits were increased for plant defense apposite to drought stress and this increase was more in tolerant cultivars than others. On the other hand, assessment of correlation coefficients between traits was showed that grain yield had the highest positive and significant correlation with number of spike per plant under control and drought stress conditions. Also, dendrogram of cluster analysis grouped cultivars into four groups under both of control and drought stress conditions. According to achieved results of mean comparisons and cluster analysis, Kavir, Niknejhad, Darya, Moghan3 and Marvdasht were the most tolerant cultivars and Bahar was the most sensitive cultivar. So, it seems that these tolerant cultivars are suitable for direct culture in farm that has limitation for irrigation during end of growth period.
    Keywords: Cluster analysis, Drought stress, Drought tolerant, Spring wheat
  • Afson Askari *, Mohammad Zabet, Mohammad Ghader Ghaderi, Ali Reza Samadzadeh, Ali Shorvazdi Pages 78-87
    Due to evaluation Yield and Its components and determining the most important treats affecting on the Yield, 12 different accessions of sesame were cultivated under both normal irrigation and drought stress by randomized complete block design with three replications at Research Farm of Birjand in 2012-2013 years. The parameters measured included the number of capsules, plant height, number of branches, number of leaves, length and width of capsules, 20 capsules weight, grain weight, the weight of 1000 seeds, biological yield and economic yield. Plant height, 1000 seed weight and biological yield showed significant differences in both irrigated conditions. Darab14regard to important agronomic traitsin both conditions had a suitable situation. The correlation results showed that under normal irrigation, the number of leaves per plant (0.616**), 1000 seed weight (0.688*) and weight of 20 capsules (0.579*) had the highest correlation with grain yield. The regression result showed that Biological yield, Number of leaves and weight of 1000 seed had highest coefficients at justifying the yield, respectively. Factor analysis revealed that four factors more than 83 and 71% of total variations in all data are justified in normal and stress conditions. A cluster analysis of accessions, divided them into two and three groups in normal and stress irrigation respectively.
    Keywords: Cluster analysis, Correlation analysis, Factor analysis, Regression analysis, Sesame
  • Parvaneh Yari, Amir Hossein Keshtkar*, Hojatollah Mazahery Laghab Pages 88-96
    Drought as one of the most important environmental stresses causes serious threats in amount and efficiency of crop productions. To evaluate drought resistance by using drought tolerance indices in safflower varieties, a research was conducted at the Research Farm of BuAli Sina University. Experiment was planed as split-plot on the basis of randomized complete block design with three replications. Irrigation treatment as the main factor was including three levels, such as without stress (control), cut off irrigation at 50% of flowering stage to maturity (flowering stress) and cut off irrigation from the onset of seeding stage to maturity (seeding stress). Six cultivars of safflower including PI, local Ajabshir, Mec11, Faraman, local Zarghan6 and Sina were compared in three levels of irrigation treatment. The results of correlation analysis between drought tolerance indices and grain yield indicated that MP, GMP, STI, SNPI and HARM in flowering stress, and GMP, MP, STI and HARM were suitable to select high yield cultivars in seeding stage. Sina were identified as the most tolerant cultivars, while local Zarghan6 and local Ajabshir were sensitive cultivars under two stress conditions. The above findings were also confirmed by the results from biplot and three- dimensional graph of MP, STI and GMP.
    Keywords: Drought tolerance indices, Flowering, Grain yield, Principal component analysis, Seeding
  • Mozhgan Hashemi *, Shahram Mohammady Pages 97-103
    In order to identify the yield related traits and to compare the yield and yield components twelve imported faba bean genotypes were evaluated in a randomized complete block design with three replications in a greenhouse experiment at Shahrekord University. The analysis of variance showed highly significant variation among the genotypes for all of the traits including plant height, dry straw weight, seed number per plant and biological yield. Correlation analysis revealed that there were positive and significant correlation between grain yield and harvest index and biological yield. Stepwise regression analysis indicated number of seeds per plant entered into model and explained about 91% of the total variation. Mean comparisons between genotypes indicated that among the 12 faba bean genotypes, genotype 114870 had the highest mean value for seed yield.
    Keywords: Biological yield, Correlation, Dry weight, Grain yield, Number of seed, Stepwise regression
  • Sara Assareh Zadegan Dezfooli *, Khalil Alami Saeid, Reza Mamaghani, Zahra Khodarahmpour Pages 104-111
    Correlation analysis method makes possible early and rapid identification of genes controlling quantitative traits. In this research, the relationship between 14 agronomic traits and 96 bonds obtained from 20 pairs of microsatellite primers on 26 clones and four commercial cultivars has been studied by Canonical correlation. The average number of alleles was 5.15 for each microsatellite location. The polymorphic information content (PIC) of primers was variable between 0.19 and 0.71. Markers of AFO62734, UGSM688 and UGSM2 with the most polymorphic information content of the primers showed the most polymorphic index and could identify the genetic distance of numbers better than the rest of the markers. While markers of UGSM31and SGM6 with lowest amount of Polymorphic index were not able to isolate genotypes. The results of canonical correlation analysis indicated that there is significant relationship between large number of loci and at least one of the agronomic traits except the percentage of juice and the percentage of juice purity. Therefore, there is probability of using these loci to select the optimal of morphological traits in sugarcane. The most correlation related to sugar yield trait and straw yield were obtained by marker of SMC226CG respectively 25 and 26 percent and for percentage trait of white sugar by marker of AFO62734 (%12). Also some markers showed more than one association trait which indicates that these traits have close conjunction with each other or probably are under the influence of multi-effect genes. In future studies, the band of identified markers which have high correlation (r2) with agronomic traits can be used to select the parent crosses and improve high sugar varieties.
    Keywords: Agronomic traits, Canonical Correlation, Microsatellite, Sugar, Sugarcane
  • Saeedeh Sheikhrezaee, Mehran Enayati Shariatpanahi * Pages 112-118
    Doubled haploid production is one of the best breeding methods to produce homozygous (pure) lines. Microspore culture technique is the most efficient method for production of doubled haploid plants. This research was carried out to study the effect of genotypes, stress pre-treatments and culture media on the callus induction and plant regeneration from microspores of anthers in barley (Hordeum vulgare L.). Anthers were isolated from six barley genotypes including F3 hybrids: 21070, 21082, 21095, 21076, 21063, and cultivar Igri). Anthers were placed on the solid FHG medium without hormone or containing IAA (2 mgl-1) and BAP (1 mgl-1) or 2.4-D (2 mgl-1) and Kin (0.5 mgl-1). In addition, the effect of cold stress alone and the combination of cold and starvation treatments were investigated on callus induction and regeneration frequency. According to the results obtained, the highest number of callus formation and regeneration percentage was induced in genotype Igri when FHG medium supplemented by IAA (2 mgl-1) and BAP (1 mgl-1) without any pre-treatment was applied. The results showed that cultured anthers in genotype 21082 induced the highest green regenerates when pre-treated with cold stress for 28 days cultured on FHG medium supplemented by 2.4-D (2 mgl-1) and Kin (0.5 mgl-1). In conclusion, genotypes tested can be categorized to three groups including responsive (Igri), low–responsive (21082-21076) and recalcitrant (the rest genotypes).
    Keywords: Anther, Barley (Hordeum vulgare L.), Doubled haploids, Homozygous line, Microspore
  • Habib Allah Soughi *, Nad Ali Babaeian Jelodar, Gholam Ali Ranjbar, Mohammad Hadi Pahlevani Pages 119-125
    In order to decrease effect of genotype × environment interaction, yield and yield stability should be considered simultaneously. In present study, 24 bread wheat genotypes were evaluated in Gorgan and Gonbad agricultural stations in 2012-13 and 2013-14 cropping seasons. Experiments were conducted based on complete block designs with three replications at 6th December and February. Combined analyses of variance confirmed that the effects of year, location, genotype, year × genotype, location × genotype and year × location × genotype interactions were statistically significant (P
    Keywords: Adaptive, stabile, Combine analyses, Non parametric, Interaction effect
  • Babak Saremi Rad*, Majid Shokrpour, Omid Sofalian, Seyyede Elahe Hashemi Nezhad, Armen Avanes, Ezatollah Esfandiari Pages 126-133
    Cadmium is a toxic unnecessary element for humans and plants which is easily absorbed by plants. Genetic variation in cadmium accumulation provides an opportunity for breeding programs to select genotypes with low cadmium. Due to the high cost of plant tissue analysis to determine the amount of cadmium, use of markers to make efficient selection of low cadmium accumulating genotypes is an effective way. Therefore, to evaluate the effectiveness of AFLP and RAPD markers for identification and determination of cadmium accumulation characteristics in wheat, an experiment was conducted with two cadmium levels including zero (control) and 0.25 mM CdCl2 on 45 wheat genotypes. AFLP analysis using six combinations of primers produced 328 bands with an average of 54.66 bands per primer combination which 207 of these bands were polymorphic. In RAPD analysis, six primers with appropriate banding patterns out of 50 primers were used to evaluate all the genotypes. These primers produced 31 polymorphic bands with 5.16 bands for each primer. Associations between molecular markers and traits were assessed by multiple regression analysis. According to the results of regression analysis, 113 and 77 informative markers were detected at control and 0.25 mM Cd levels, respectively. Some of the markers were significantly associated with more than one trait. The results of this study provide useful preliminary information for indirect selection of traits by associated markers.
    Keywords: AFLP, Cadmium, Marker, RAPD, Wheat
  • Faramarz Hoshyardel, Reza Darvishzadeh*, Ashkan Basirnia, Hamid Hatami Maleki Pages 134-143
    Tobacco (Nicotiana tabacum L.) is one of valuable agricultural and industrial crops. Studying most important traits of tobacco is difficult because of quantitative nature that are controlled by multiple genes and affected by environmental factors. Among various methods for the study of quantitative traits, association mapping which utilize phenotypic and DNA markers information is one of the effective methods for this purpose. In this study, the phenotypic variability of 100 oriental type of tobacco genotypes were evaluated using 10 × 10 simple lattice design with two replications at Urmia Tobacco Research Center. Several agronomic traits including plant height (PH), stem diameter (SD), number of days to 50% flowering (D50F), number of leaves (NL), leaf length (LL), leaf width (LW), fresh leaf yield per plot (FLYP), and dry leaf yield per plot (DLYP) were measured. Also, fingerprinting of 90 out of 100 genotypes was done by using 26 SSR primer pairs. Analysis of population structure of studied germplasm using Structure software classified the association panel into 3 sub-populations. Linkage disequilibrium and analysis of association between markers and traits were performed using TASSEL 2.1 software. The results related to linkage disequilibrium revealed that r2 values ranged from 0.00001 to 0.267 with mean r2 value of 0.027 and also, value of D´ ranged from 0.0065 to 1 with mean D´ value of 0.242. Using association mapping based on GLM and MLM models, 16 and 10 loci were identified which possessed significant relationship with factors controlling agronomical traits. In this study, marker PT30159 was common for number of leaves, plant height and days to 50% flowering traits, marker PT30046 was common for leaf length and stem diameter and marker PT30292 was common for stem diameter and days to 50% flowering traits. Common markers are important and effective in plant breeding activities.
    Keywords: Association analysis, Agronomic traits, Linkage disequilibrium, SSR marker, Tobacco
  • Hassan Moslemi *, Mahmoud Solouki, Barat Ali Fakheri Pages 144-152
    The experiment was arranged based on a completely randomized block design, with two replicates in hydroponic conditions at The University of Zabol in 2013.In present study, 7 barley double haploid lines along with two parents were experimented. The measured traits including: fresh and dry weight of root and shoot and their ratio, length of root and shoot and their ratio, length of the largest leaf, length of total plant, the concentration of chlorophyll and relative water content. Statistical analysis was conducted for phenotypic surveys such as analysis of variance, mean comparison, correlation between traits; cluster analysis, principal component analysis and factor analysis. Variations among lines were signification for all traits (except Relative water content). Based on mean comparison 9 lines (4, 5, 30, 33, 36, , 49, 67 and 72) were superior, to other. Using cluster analysis grouped lines 7 were identified. Maximum correlation was seen between length of root and length of total plant (r 0/925). In PCA (principal components analysis) analysis, four principal components explained 62% of the total variability and Factors analysis extracted several invisible factors that explained over 71 percent of total variance.
    Keywords: Barley, Correlation, Factor analysis, Hydroponic Condition, Principal component analysis
  • Arsalan Birami Kohi, Leila Fahmideh*, Mehrnaz Riasat Pages 153-159
    Nowadays induction of polyploidy using mutagenic chemicals to increase secondary metabolic production as a modification method of pharmaceutical plants is very usual. A factorial experiment based on completely randomized design with three replications was carried out on Sistan's native fenugreek (Trigonellafoenum_graecum). Colchicine concentration in four levels (0.2, 0.5, 0.75 and 1 gl-1) and the period of treatment in three levels (6, 12 and 18 hours) were the two factors. The results showed that the concentration and period of colchicines’ treatment and their interaction effects had significant role on auto tetra polyploidy levels. The highest level of polyploidy induction achieved by plunging seedling in concentration 0.5 gl-1 of colchicine for 12 hours. Then, seeds were planted based on completely randomized block design with three replications and nineteen of morphological and physiological traits including plant height, number of leaf, length and wide of leaf, fresh and dry weight plant, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and chlorophyll c concentration were measured. The results showed that changed of ploidy levels from diploidy to tetraploidy by colchicine had significant effect for all morphological and physiological traits except fresh and dry weight plant.
    Keywords: Auto tetra polyploidy, Colchicine, Fenugreek, Morphologic, physiologic trait
  • Azadeh Karimi Afshar*, Amin Baghizadeh, Ghasem Mohammadi, Nejad Pages 160-165
    To evaluate relationships between morphological traits affecting grain yield of cumin herb, an experiment was conducted as split plot in a randomized complete block design with two replications in two years (2011-2012) in Shahid Bahonar University of Kerman Research Field. In this study, the main plots were two irrigation regime levels and sub-plots were forty nine cumin ecotypes which they are sub-populations belonged to nine populations from different provinces of Iran. Analysis of Multiple linear regressions showed that in stress condition traits such as number of umbels per plant, number of seeds per umbel and 1000-seed weight had the greatest effects on yield performance and also determine 80% of the yield variation among the studied ecotypes. In normal condition 77% variation of yield were explained by umbels per plant, number of branches and number of seeds per umbel. In order to identify the direct and indirect effects of traits on yield, a path analysis was carried out based on the variables entered into the final regression. Due to a direct effect on the performance of both criteria, number of umbels per plant is determined as the most important part of yield and because of high direct effects on yield in both conditions supposed to be as a proper criterion for considering production ability of cumin genotypes that can be recommended for using in breeding programs.
    Keywords: Correlation coefficient, Cumin, Drought, Path analysis, Stepwise regression
  • Fereshteh Aki *, Seyyed Kamal Kazemitabar, Seyyed Hamidreza Hashemi, Hamid Najafi Zarini Pages 166-175
    Sesame (Sesamum indicum L.) is one of tropical plants that sensitive to cold. In order to evaluate the tolerance of different genotypes of sesame to cold stress and effect of cold on their physiological characteristics, an experiment was conducted using a completely randomized design on ten genotypes including Varamin, Qa’im, Ultan, Yekta, Dashtestan 2, Darab 1, Naz Takshakheh, Naz Chandshakheh, Jahad and Nishapur with three replications. The genotypes exposed three days in 8˚C and the leaf samples were prepared at 0 (pre-stress), 6, 12, 24 and 48 hours. The highest amount of chlorophyll a was measured in Naz Chandshakheh, and the lowest amount was in Varamin and then was in Nishapur genotype after 48 hours. About chlorophyll b, the Naz Chandshakheh and after it, Jahad genotypes had the highest and the Nishapur genotype had the lowest amount after 72 hours. The amount of carotenoids, just in time zero and the beginning of stress (6), a significant difference was observed among genotypes and with advancing the stress, changes in ten genotypes carotenoids in such a way that no significant differences were found. The process of proline changes was incremental and proline accumulation found during cold stress in all genotypes. The difference between genotypes in stress and non-stress (time zero) conditions was significant and the highest amount of proline accumulated in Naz Chandshakheh and the lowest found in the Nishapur genotype at all times. The changes of malondialdehyde (MDA) was different in the genotypes at all times and the Nishapur and then Darab 1 genotype had the highest and the Naz Chandshakheh genotype had the lowest amount of MDA at the end of cold stress duration, which represent respectively the maximum and minimum damage to the membrane. The cold stress leads to loss of intracellular water of leaves and thus, the concentration of photosynthetic pigments increased. On the other hand, the lost water is used to interactions, such as the synthesis of proline and its levels has increased under the stress. As well as damage to the membrane, causing exit substances such as MDA that due to these factors finally, the Naz Chandshakheh and the Nishapur genotype introduced respectively as cold tolerant and cold sensitive cultivar.
    Keywords: Cold stress, Malondialdehyde, Photosynthetic pigments, Proline, Sesame
  • Hassan Monirifar* Pages 176-182
    Salt stress is one of the most important environmental constrains that limited agricultural productivity. Salinity stress is also one of the most important obstacles worldwide that production of tolerant cultivars may reduce its problems. In present study, from five promising alfalfa lines, elite genotypes were selected and individually transplanted into isolated polycross nursery for improving a synthetic SSI variety. Five alfalfa promising lines, together with SSI and SM synthetic varieties and a local check cultivar were assessed for salt tolerance in salty (soil and water) conditions during 2010 to 2013. Results showed significant differences between varieties and years (P0.01), however, cutting and interaction effects were non-significant. SM synthetic variety produced the most yields; however, the lowest yield was belonged to the local check cultivar. Height and yield of promising verities were non-significant comparing with local check cultivar while was significant for synthetic varieties. The mean yields of synthetic varieties and promising varieties were 1682.3 and 757.7 gr.plant-1, respectively, although their height differences were non-significant. Results of orthogonal comparison showed that the synthetic varieties absolutely were better than promising alfalfa verities and local check cultivar. Also, the SM synthetic variety yielded much better than the SSI synthetic variety.
    Keywords: Alfalfa, Orthogonal, Promising verities, Salinity
  • Ahmad Majidimehr, Reza Amiri, Fahliani * Pages 183-190
    Rice (Oryza sativa L.) is providing food of half of the world population, and in some regions salinity stress reduces yield of this plant. In order to develop planting of rice in regions with saline water or fields, chlorophyll rate, chlorophyll fluorescence indices and grain yield of some rice cultivars were evaluated in summer, 2012, at the farm of college of Agriculture, at Yasouj University. The experiment was performed in split plot in a randomized complete block design with three replications. Main plot included 4 levels of salinity, and the subplot included 11 rice cultivars. Results from the analysis of variance showed that the effect of salinity stress on chlorophyll fluorescence indices was non-significant but was highly significant (p
    Keywords: Cluster Analysis, Chlorophyll, Principal Components Analysis, Rice, Ward's Minimum Variance
  • Hassan Zali, Tahereh Hasanloo*, Omid Sofalian, Ali Asghari, Mehrshad Zeinalabedini Pages 191-203
    This experiment was conducted to investigate of drought effect on some physiological parameters and amino acids accumulation in two canola cultivars (SLM046 and Cooper; tolerance and sensitive to water stress, respectively). The experiment was carried out during two growth phase (stem elongation and flowering stage) using irrigation levels consisting of irrigation after 80 mm evaporation from class “A” pan as control, no irrigation from stem elongation stage and flowering stage. The results showed that water stress significantly diminished seed yield, stomata conductance, chlorophyll a and b, carotenoid content and soluble protein content in leaves of both cultivars. Also antioxidant enzyme activity (catalase, peroxidase and ascorbate peroxidase) were enhanced with drought stress at stem elongation stage, but peroxidase and ascorbate peroxidase activity were decreased at flowering stage. The amino acids of Tryptophane, serine, glutamine and α-amino butyric acid showed highest abundance of total amino acids at stem elongation stage, also glutamine, isoleucine, serine and histidine revealed highest amount of total amino acids at flowering stage. An increase in contains most of amino acids in response to drought stress at flowering stage was observed. The significant accumulation of aspartic acid, asparagines, glutamine, lysine, cysteine, tryptophan and phenylalanine under drought at elongation stage, and significant accumulation of glutamine, glycine, thyrosine, methionine, phenylalanine and isoleucine under drought at flowering stage were observed in the drought-tolerant SLM046, whereas no were showed the significant accumulation of amino acids in the drought-sensitive Cooper under drought. Thus it can conclude that tolerance of genotypes to drought stress is closely associated with their accumulation of free amino acids.
    Keywords: Amino Acids, Antioxidante Enzymes, Chlorophyll, Canola, Drought Stress
  • Zahra Maryami, Arash Fazeli *, Ali Ashraf Mehrabi Pages 204-211
    Waxy proteins are responsible for amylase synthesis in wheat seeds, being encoded by three waxy genes (Wx-A1, Wx-B1 and Wx-D1) in hexaploid wheat which have an important role in starch quality. The purpose of this study was to investigate phylogenetic relationship between waxy genes in wild and cultivated wheat using Multiplex-PCR. To this end, 71 populations from 8 Aegilops and 4 wheat wild spices ‘were studied. Clustering results showed that the samples were divided in two main groups. Diploid samples with A, B and D genomes located in the same group but tetra and hexaploid wheat located in the other group. Also, Biplot results showed that Aegilops with A and D genomes had the greatest genetic affinity for waxy genes. Multiplex-PCR technique is able to identify three waxy genes simultaneously in different populations of wheat which contributed substantially to breeder in cost and time.
    Keywords: Amylose, Multiplex, PCR, Phylogenetic relationships, Waxy Genes
  • Farhad Sadeghi *, Javad Rotbeh Pages 212-221
    In order to identify the most important characteristics and affecting on grain yield in the first year (2012) of 10 maternal lines were crossed with male parents MO17. In the second year (2013) 11 parental lines and 10 F1 hybrids were studied in a randomized complete block design with three replications at Mahidasht research station of Kermanshah. Measured traits such as stem diameter, plant height and ear, leaf area, number of kernels per row, number of kernel rows per ear, moisture content, 500-seed weight, seed weight per 5 cob, cob percent, the net weight of the grain. Results of statistical analysis showed that the mean and mod of 13 characters per lines due to the inbreeding depuration were very low and in the hybrid were high. 36 and 15 correlation, of 156 correlations was significant at the 1% and 5% levels respectively. The remaining six characters, number of rows and number of kernels per row, the most direct effect on grain yield with 0.362 and 0.242 respectively. The most total effect accrued to the number of rows of seeds, plant height, and number of kernels per row and grain weight, with 0.807, 0.736, 0.677 and 0.644 respectively. Cluster analysis showed that 21 genotypes were evaluated in 4 different clusters. Lines 1, 5, 7, 8, 9, 3, 6, compounds 13, 16, 20, 17, 18 and 21 were assigned to two different and far apart groups.
    Keywords: Corn, Hybrid, Lines, Path analysis, Yield, Yield components