فهرست مطالب

پژوهش های قرآن و حدیث - سال چهل و چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال چهل و چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهیلا پیروزفر، الهه شاه پسند صفحه 11
    اخباری وجود دارند که قبول و فهم آنها، نه از طریق رعایت اصول عقلائی محاوره و نه برای همه، بلکه برای مخاطبانی با درجه ی معرفتی خاص ممکن می شود؛ این اخبار در زبان روایات، به «صعب مستصعب» وصف شده اند. و محدثان شیعه در کتب خود این روایات را با اسناد و تعابیر مختلف ذکر کرده اند. فهم پاره ای از این روایات تنها برای سه گروه «فرشتگان مقرب»، «انبیاء مرسل» و «بندگانی که قلوبشان بر ایمان آزموده شده است»، ممکن شناخته شده و بخشی برای همین سه گروه نیز ممکن نیست. و این نفی و اثبات، به درجات متفاوت احادیث بازگشت دارد. مقاله حاضر کاوشی در متن این احادیث است. توجه به صدر و ذیل روایات این مجموعه ارتباط وثیق موضوع این روایات با اهل بیت (ع) و فضائل آنها را نشان می دهد. فضایل و کمالاتی که در وجود معصومان (ع) است و درک و اعتقاد به صحت آن برای توده ی مردم مشکل است. نشر این روایات، منوط به اطمینان از قبول مخاطب است؛ لذا ائمه (ع) چنان که خود از برخی افراد تقیه می کرده اند، اصحاب را نیز به منتشر نکردن این اخبار فراخوانده اند. مواجهه با این نوع روایات راهکارهای ویژه ای دارد؛ مانند اینکه نباید آنها را انکار کرد. بلکه باید آن را به خدا و رسول و ائمه(ع) بازگرداند. گفتنی است که یکی از آسیب های نشر بی ضابطه ی این احادیث، اتهام راوی به غلو بوده است؛ اما راهکار عملی تشخیص احادیث صعب از روایات مجعول غالیان، به پژوهشی جداگانه نیازمند است.
    کلیدواژگان: صعب، مستصعب، حمل حدیث، مومن ممتحن، غلو
  • اکبر توحیدلو، منصور پهلوان، ابراهیم اقبال صفحه 41
    احادیث انبیاء (علیهم السلام) عنوان دسته ای از روایات در منابع حدیثی اسلام است که بازگوکننده گفتاری از انبیاء الهی (علیهم السلام) و یا کتب آسمانی پیشین است. این احادیث از یک سو پراکنده و از سوی دیگر در موضوعات گوناگون است. با گردآوری و دسته بندی این روایات، نتایج در خور توجهی به دست می آید.
    در منابع حدیثی فریقین 1053 روایت به نقل از 34 پیامبر وارد شده است. موضوع 60% آن ها اصول اعتقادی، 27% مباحث اخلاقی و 13% عبادات و احکام است. این امر نشان می دهد که ادیان و تعالیم انبیای الهی در اصول اعتقادی یکسان هستند. در اصول اخلاقی نیز مشترکات زیادی بین آنها وجود دارد و تنها در مسائل فرعی و احکام اختلافاتی یافت می شود
    کلیدواژگان: احادیث انبیاء، ادیان الهی، اصول اعتقادی، اخلاق، عبادات و احکام، تعالیم انبیاء
  • مریم حاجی عبدالباقی، آزاده عباسی صفحه 61
    استاد ابوالقاسم گرجی، از اساتید شاخص دانشگاه تهران و از مجتهدان و فقهای معاصر ایران است و آثار ارزشمند ایشان پس از فقه و حقوق در زمینه علوم قرآنی است. چنانکه تصحیح تفسیر جوامع الجامع ایشان که مشحون از علوم قرآنی است، و همچنین دستخط های ارزشمند ایشان که در خاتمه رساله ملاکهای صحت تفسیر آمده است، نشانی از این مدعا است. در این نوشتار ضمن شرح حال مختصری از استاد و معرفی مهمترین کتابهای او برخی دیدگاه های ایشان در باب علوم قرآنی که شامل تعریف علوم قرآنی، تعریف تفسیر، تفسیر به رای، تفسیر قرآن به قرآن، تعریف محکم و متشابه، ارتباط قرآن با قواعد ادبیات عرب و نیز ارتباط علوم قرآنی و دانش اصول است تبیین شده است.
    کلیدواژگان: ابوالقاسم گرجی، تفسیر، تفسیر به رای، محکم و متشابه، علوم قرآنی
  • علیرضا حیدری نسب صفحه 79
    زهری راوی شاخص جوامع حدیثی اهل سنت و دارای روایاتی در جوامع حدیثی شیعه است که ضمن ارتباط با امامان (سجاد و صادقین(ع)) 45سال را در مناصب مختلف در دربار مروانیان گذراند و به پشتوانه این ارتباط بهره مند زیست و در جریان ساماندهی و نگارش اخبار نقش برجسته ای ایفا کرد. این کارنامه سبب داوری های متعارضی درباره اش شد. در حالی که شیخ طوسی و برخی دیگر او را «عدو» خوانده اند محقق بهبهانی و بعضی دیگر وی را شیعه به شمار آورده و حتی رازدار امام سجاد(ع) دانسته اند. رجالیان معاصر، آیه الله خویی و علامه تستری او را چهره ای اهل تسنن و میانه رو خوانده اند. از بررسی رفتار دنیاگرایانه و روایات عمدتا جانبدارانه اش برمی آید او که در مرز دشمنی با اهل بیت (ع) حرکت می کرد به عداوت نزدیک تر بود و به مرور زمان با اجرای نقشه حاکمان در ساماندهی به اخبار و رقابت با صادقین(ع) انحرافش بیش تر شد لذا نسبت عداوت به او دور از صحت نیست.
    کلیدواژگان: زهری، ابن شهاب زهری، عداوت زهری، شیخ طوسی
  • زهرا عماری الله یاری، عبدالهادی فقهی زاده صفحه 101
    یحیی محمد در «مشکله الحدیث» بر اساس دلایلی مانند شیوه اصحاب ائمه متاخر(ع) در برخورد با مساله امامت، شکل گیری فرقه های گوناگون شیعی، حیرت و اختلاف شیعه در امامت امام بعد در هر دوره، عدم عرضه کتاب کافی به نواب اربعه و برداشت عدم اعتقاد به علم و عصمت ائمه(ع) با توجه به دیدگاه خاص مکتب قم درباره غلو، به انکار علم و عصمت ائمه(ع) پرداخته است که البته ادعای او خالی از اعتبار است؛ زیرا وضعیت سیاسی و اجتماعی شیعیان در دوران ائمه متاخر(ع) که به سبب تضییقات ائمه جور با تقیه شدید ایشان همراه بود، دسترسی اصحاب ائمه(ع) به ایشان را محدود و مشکل می ساخت و سبب نقل روایات کمتری از ایشان می گردید؛ چنان که عواملی مانند آماده سازی شیعیان برای ورود به عصر غیبت، تعهد و امانت داری راویان شیعه به ضبط صحیح اسناد و از بین رفتن نامه ها و مکتوبات ائمه(ع) نیز نقل مستقیم روایت از ائمه معاصر(ع) را کاهش می داد. عدم عرضه کتاب کافی به نواب اربعه نیز به سبب عواملی مانند وجود جو ناامنی و تقیه، وجود قرائن صحت صدور روایات کافی نزد کلینی، عدم معاشرت مستقیم کلینی با نواب اربعه است و نشانه تردید کلینی در علم و عصمت امام(ع) یا بی اعتمادی به نایبان آنان نیست؛ افزون بر آنکه ذکر فضائل و صفات الهی ائمه(ع) از سوی بزرگان و مشایخ قم در آثار روایی آنان، نشانه اعتقاد راسخ به علم غیب و عصمت ائمه(ع) و اثبات خلافت الهی آنان در روایاتی بوده که به جمع و نقل آن همت گماشته اند.
    کلیدواژگان: علم ائمه(ع)، عصمت ائمه(ع)، امام شناسی، یحیی محمد، مشکله الحدیث
  • مرتضی کریمی نیا صفحه 119
    این مقاله به بررسی متنی و منبع شناختی یک روایت تفسیری می پردازد که نخستین بار در دو تفسیرالتبیان و مجمع البیان به نقل از امام باقر علیه السلام آمده است. مولف نشان می دهد که ماخذ شیخ طوسی در نقل این روایت، المصابیح فی تفسیر القرآن تالیف ابوالقاسم حسین بن علی معروف به وزیر مغربی (370418 ق) بوده است. وزیر مغربی این سخن را به نحوی مبهم به «ابوجعفر» نسبت می دهد؛ اما این روایت نه در هیچ یک از منابع حدیثی و تفسیری شیعه پیش از وزیر مغربی آمده، و نه در مهم ترین منابع تفسیر ماثور اهل سنت چون ابوجعفر طبری و ابن ابی حاتم رازی ثبت شده است. مقاله ی حاضر می کوشد رد پای این نقل و روایات مشابه را در منابع تفسیری و روایی کهن بجوید و نشان دهد که وزیر مغربی روایات تفسیری متعددی از تفسیر کلبی (م. 146 ق) را در اثر خود نقل کرده و تمامی آن ها را به ابوجعفر یعنی امام باقر علیه السلام نسبت داده است. این روایات تقریبا همگی به نقل قصص، اسباب نزول، و تعیین مبهمات، اعلام و اماکن قرآنی مربوطند. روش بحث در این مقاله تحلیل سندی نیست، بلکه ترکیبی از دو روش تحلیل متن و تحلیل منبع است.
    کلیدواژگان: وزیر مغربی، المصابیح فی تفسیر القرآن، روایت ماکله، شیخ طوسی، التبیان فی تفسیر القرآن، تاریخ تفسیر شیعه، تفسیر کلبی
  • سهراب مروتی، نرگس شکربیگی صفحه 141
    قرآن کریم آخرین پیام آسمانی برای بشریت، تنها به جنبه اقتصادی، اخروی، فقهی و تعبدی و... زندگی فرد توجه ننموده است، بلکه تصحیح باورها و اعتقادات مردم نیز همواره مورد توجه قرآن کریم و پیامبراکرم (ص) بوده است. توجه به خرافات و عقاید باطل در هر عصری می تواند آسیب های جبران ناپذیری به جامعه و افراد آن وارد نماید. مسئله چشم زخم و اعتقاد به نیروی ماورائی برخی از نگاه ها یکی از این مسائل است، که دامن گیر عده ی فراوانی از افراد جامعه شده است. معرفی آیه «وإن یکاد» (51 سوره قلم) به عنوان دفع چشم زخم در روایات و بیان تفسیری برخی از کتب تفسیری مطرح گردیده است. این پژوهش درصدد است تا با بررسی آرا تفسیری مفسران بزرگ شیعه و سنی در گستره زمانی صدر اسلام تا دوران معاصر و با رویکردی بر نظرات دو مفسرگران قدر علامه طباطبایی و سیدقطب به بررسی این مسئله بپردازد؛ تا حقیقت و نوع دلالت این آیه کریمه درباره این موضوع را مورد کندوکاو قرار دهد.
    کلیدواژگان: چشم زخم، وإن یکاد، علامه طباطبایی، سید قطب، شان نزول
|
  • Sohaila Pirouzfar, Elaheh Shapasand Page 11
    There are hadiths whose understanding and accepting would become possible not merely through observing principles of communication and not for everybody, but rather for specific addresses who are endowed with specific degree of knowledge. Such hadiths, which are narrated in Shiite collections of hadiths in a variety of forms and by various chains of transmission, are entitled “difficult and complicated” in Traditions. Understanding of some of such hadiths is possible only for three groups of proximate angels, outstanding prophets, and those believers whose hearts are examined for the faith; and understanding of some others is not possible even for those groups - such affirmation and negation referring to different degrees of hadiths. Consideration of whole text of such hadiths indicates their close relation with virtues of Shi‘a holy Imams and since perception as well as belief in the veraciousness of such affairs is very difficult for the masses on the one hand and holy Imams were living under circumstances of dissimulation on the other, Imams recommended their close companions not to broadcast them. To approach such hadiths is in need of special ways among them being referring them to the Almighty, the Prophet, and Imams without denying them.
  • Akbar Towhidloo, Mansour Pahlavan, Ebrahim Eghbal Page 41
    Prophets’ hadiths are such hadiths narrated in Islamic Traditional books which narrate some words of divine prophets or ancient celestial books. Those hadiths are scattered on the one hand and on a variety of subjects on the other. Gathering and classification of those hadiths bear fruitful results. There are 1053 hadiths narrated from 34 prophets in Traditional books of them 60% deal with fundamental teachings, 27% with ethical issues, and 13% with rituals and precepts. This indicates that religions and teachings of divine prophets are the same as to fundamental teachings. There are numerous common points in ethical issues as well, and it is only in the precepts that some differences appear.
    Keywords: Prophet's hadiths, divine religions, fundamental teachings, ethics, rituals, precepts, prophet's teachings
  • Maryam Hajabdolbaghi, Azadeh Abbasi Page 61
    Professor Abolghasem Gorji was an outstanding professor and also an eminent jurist of contemporary Iran whose valuable works were chiefly on jurisprudence and law and then on the Quranic sciences – as his edition of Quranic commentary Jawami‘ al-Jami‘ as well as annotations found in the end of a treatise entitled “criteria of veraciousness of commentaries” can clearly prove. Presenting a biography and introducing Dr. Gorji’s most celebrated books, the present essay expounds some of his perspectives on the Quranic sciences including definition of Quranic sciences, definition of commentary, arbitrary commentary, commenting on the Quran by the Quran, definition of clear and ambiguous, the relation of the Quran with rules of Arabic literature, and the relation between Quranic sciences and the science of usul al-fiqh.
    Keywords: Abolghasem Gorji, commentary, arbitrary commentary, clear, ambiguous, Quranic sciences
  • Alireza Haidarinasab Page 79
    Being an outstanding hadith transmitter of Sunni hadith collections as well as narrating some hadiths in Shiite collections while having some relation with Shiite fourth, fifth, and sixth Imams on the one hand and occupying various posts for 45 years in Marwanid court on the other, Zuhri played a significant role in organizing and writing down hadiths. Such a background caused contradictory judgments on his real position. While al-Shaikh al-Tusi and some others called him enemy, al-Muhaqqiq al-Bihbahani and others considered him Shi‘a and even a trusty, close companion of the fourth Imam and some such contemporary scholars as al-Khuee and Tustari, treated him as being Sunni but a moderate figure. Investigation of his mundanely behavior and chiefly partial narrations reveals that he was on the border moving closer to enmity and going astray more and more with the passage of time. Thus, to consider him as enemy is not that far from truthfulness.
    Keywords: Zuhri, Ibn Shahab Zuhri, Zuhri's enmity
  • Zahra Ammari Allahyari, Abdolhadi Feghhizadeh Page 101
    In His Mushkilat al-Hadith, Yahya Muhammad denies knowledge and innocence of Shiite Imams through presenting such proofs as the way companions of later Shiite Imams dealt with the issue of imama, formation of various Shi‘a sects, perplexity and dispute of Shiites as to imama of the next Imam in every era, not presenting al-Kafi to four vicegerents of the twelfth Imam, and lack of belief in the knowledge and innocence of Imams manifested in the specific perspective of school of Qom as to exaggeration. Yahya’s claim, however, has no sense of validity; for the social-political situation of Shiites in later Imams’ time, caused by political pressure and associated with severe dissimulation, made availability of Imams limited and resulted thereby in less hadith transmission. Such factors as preparing Shiites for entering the occultation era, commitment of Shiites to correct recording of chain of transmissions, and loss of letters and writings of Imams had also reduced direct narration from their contemporary Imams. Not presenting al-Kafi to four vicegerents of the twelfth Imam is also caused by the atmosphere of insecurity and dissimulation, existence of evidence of authenticity of hadiths of al-Kafi in Kulaini’s view, and lack of direct mutual relation between kulaini and four vicegerents; it is not a sign of Kulaini’s doubt as to knowledge and innocence of Imams or his distrust of their vicegerents. On the other hand, enumeration of Imams’ virtues and divine qualities in hadiths they have collected in their books is a sign of deep belief of scholars of school of Qom in the knowledge of Unseen as well as innocence of Imams and their divine vicegerence.
    Keywords: Imam's knowledge, Imam's innocence, knowledge of Imam, Yahya Muhammad, Mushkilat al Hadith
  • Morteza Kariminiya Page 119
    Investigating a hadith narrated from the fifth Shi‘a Imam (Abu Ja‘far Muhammad al-Baqir) in two Quranic commentaries of al-Tibyan and Majma‘al-Bayan, the present essay finds its origin in al-Masabih fi Tafsir al-Qur’an by Abu al-Qasim Wazir Maghribi (370-418 A.H.). Wazir Maghribi attributes that hadith to Abu Ja‘far in an ambiguous way. However, that hadith is neither narrated in Shiite books on hadith and Quranic commentary, including the first Shiite traditional commentaries, before Maghribi nor is recorded in the most significant Sunni sources of traditional commentary such as Abu Ja‘far Tabari and Ibn Abi Hatim Radi. The present essay attempts to discover traces of the said hadith, as well as similar traditions, in old sources of hadith and commentary and to indicate that Wazir Maghribi has narrated so many commentarial hadiths from Tafsir al-Kalbi (d. 146 A.H.) attributing them all to Abu Ja‘far, i.e., the Shiit’s firth Imam. Almost all of those hadiths are related to story narration, causes of descend, determination of ambiguous points, and Quranic figures and places. Method of this essay is not analyzing chains of transmission, but rather a synthesis of two methods of analysis of the text and analysis of sources.
    Keywords: Wazir Maghribi, al, Masabih fi Tafsir al Quran, al, Shaikh al Tusi, al, Tibyan fi Tafsir al Quran, Shiite Quranic commentary, Tafsir al Kalbi
  • Sohrab Moravvati, Narges Shekarbaigi Page 141
    As the last celestial message for mankind, the holy Quran has not dealt only with economical, spiritual, juristic, ritual, etc. aspects of man’s life; rather, it has constantly taken correction of people’s beliefs into consideration. Belief in superstitions and wrong beliefs can harm the society as well as individuals in a serious, irremediable way. Damages being caused by evil eyes and belief in the supernatural power of some looks are among such problems which involve a lot of people. The verse wa in Yakad is presented in some hadiths and Quranic commentaries as a sign to ward off the evil eye. Having investigated opinions of outstanding Shi‘a and Sunni Quranic commentators from early Islam up to contemporary era and having considered views of Allama Tabatabaee and Sayyid Qutb specifically, the present research intends to inquire into the reality of this subject and expound type of denotation of that verse as to the topic in question.
    Keywords: evil eye, wa in yakad, Allama Tabatabaee, Sayyid Qutb, causes of descend