فهرست مطالب

پژوهش های قرآن و حدیث - سال چهل و پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال چهل و پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی ایروانی نجفی، الهه شاه پسند صفحه 11
    تناسب معجزه ی هر پیامبر با حرفه و هنر رایج در عصرش، مبحثی شناخته شده میان دانشمندان است. این مضمون به طور مسند، اولین بار از امام هادی(ع) نقل شده است. اما به دلایلی که در متن خواهد آمد، به امام رضا(ع) نسبت داده شده است. سند این خبر ضعیف است؛ در نتیجه، بررسی مضمون آن ضروری است.
    در این خبر، راوی ابتدا از دلیل تفاوت معجزات پیامبران می پرسد و امام(ع) تناسب معجزه ی هر پیامبر با فن رایج در عصر وی را برای اتمام حجت بر مردمان ضروری می شمارد و فصاحت مردم عصر نزول را تمام کننده ی حجت بر آنان می داند. در انتهای حدیث، راوی از حجت زمان خویش می پرسد و امام(ع) عقل را معرفی می نماید. اما مقاله حاضر برای ارائه ی راهکاری برای فهم دلیل رویارویی حجیت عقل و اعجاز قرآن که موهم عدم حجیت قرآن به دلیل عدم فصاحت مردمان زمان های بعد از نزول است، به بررسی نقش عقل در حجیت معجزات اعم از حسی و عقلی پرداخته و به این نتیجه می رسد که عقل حتی در معجزات حسی همزمان با ارائه ی معجزه مطرح بوده و در اتمام حجیت آن، نقش بسزایی ایفا می نماید. از سویی دیگر، با اشاره به ابعاد گوناگون اعجاز قرآن و جاودانگی اعجاز آن، حجیت آن در تمام اعصار را نتیجه گیری می شود. لذا، انتهای این حدیث در مقام سلب حجیت از قرآن نیست، بلکه عقل را به عنوان حجتی معرفی می نماید که می تواند با فهم کتاب خدا، مدعیان راستین را از دروغگویان بازشناسد.
    کلیدواژگان: اعجاز قرآن، حجیت قرآن، حجیت عقل، تناسب معجزات
  • حمید باقری، مجید معارف صفحه 39
    مساله وثاقت احادیث معصومان از جمله دغدغه های عالمان امامی از ابتدا تاکنون بوده است. متن پژوهی و توجه به نقد محتوایی احادیث یکی از مولفه های مهم در این باره است. شواهد موجود نشان می دهد که نقد متنی احادیث تاریخی دیرینه نزد امامیه داشته و توجه به آن ریشه در رهنمودهای ائمه: داشته و تاریخچه ای کهن مانند صدور احادیث داشته است. تحلیل گزارش های برجای مانده از متقدمان نشان از نقش پراهمیت نقد محتوایی بر پایه ملاک های متعدد معرفتی در ارزیابی صحت مضمون احادیث، اعتبارسنجی احادیث و کتب حدیثی، ارزیابی صدور احادیث، ارزیابی جهت صدور و داوری رجالی درباره راویان دارد.
    کلیدواژگان: حدیث، محدثان، کارکردها، نقد متن، متقدمان امامی
  • آفرین زارع، موسی بیات، لیلا دیانت صفحه 71
    دلالت از ماده (دلل) به معنای راهنمایی کردن چیزی به چیز دیگر است؛ مانند دلالت دود بر آتش. دلالت در واژه یعنی: به واسطه تصور واژه ای، معنای آن در ذهن شکل گیرد. شکل گیری معنای واژه ها در ذهن انسان به واسطه های گوناگونی انجام می گیرد؛ واسطه هایی چون: ساختار یک واژه، نقش و جایگاه یک کلمه در ترکیب عبارت، استفاده از فرهنگ لغت، سیاق و حال ادای واژه ها و نوع آواهای یک واژه. این مقاله بر آنست که دعای استعاذه را از صحیفه سجادیه بر مبنای آواشناسی تحلیل و ارزیابی کند و نقش و تاثیر آواها را در رساندن پیام به مخاطب بکاود. مهمترین نتیجه این پژوهش آنست که در صحیفه تمامی آواها در جای خویش و متناسب با موقعیت مخاطب به کار برده شده اند. آنگاه که امام سجاد علیه السلام از رحمت و مغفرت الهی و امید به درگاهش صحبت می کند، از آواهای نرم و مهموس و به دور از خشونت استفاده می کند و آنگاه که از عذاب و مجازات الهی سخن می گوید، آواهای خشن و شدید و مجهور به کار می برد. به نحوی که نمی توان آوایی را به جای آوایی دیگر قرار داد. آواها چنان در متن تاثیر گذارند که انسان با گوش دادن به نوای آنها پی به معنای واژه ها و حال غالب بر متن می برد. بنابراین در تمام دعاهای صحیفه سجادیه از جمله در دعای هشتم صورت با محتوا به حدی پیوند خورده که جایگزین کردن واژه های به کار رفته در صحیفه سجادیه با وا ژه ای مترادف یا واج دیگری امکان پذیر نیست.
    کلیدواژگان: دلالت، صحیفه سجادیه، استعاذه، آوا، تحلیل دعا
  • محمدحسن زاهدی توچایی صفحه 93
    ملاقات امام زین العابدین(ع) با مسلم بن عقبه در قیام حره به صورت های مختلف نقل شده است. بررسی اخبار این ملاقات می تواند ابهام موجود پیرامون یکی از حوادث بحث برانگیز زندگانی سیاسی حضرت زین العابدین(ع) را برطرف سازد و بخشی از سیره سیاسی مکتب تشیع در دوره تقیه را تبیین کند. اما بررسی هایی که پیش تر در خصوص این اخبار صورت گرفته کافی به نظر نمی رسد. به همین دلیل مقاله حاضر دو مساله را در جریان این ملاقات مورد بررسی قرار داده است؛ یکی مساله همراهان امام(ع) در این ملاقات، و دیگر مساله بیعت آن حضرت(ع) با مسلم. در مساله اول، مستندات تاریخی بر این دلالت دارد که امام(ع) برای در امان ماندن از شر مسلم خود را در پناه کسی از جمله مروان و عبدالملک قرار نداده است. در مساله دوم نیز مستندات متعددی ارائه شده است که بیعت امام(ع) با مسلم به شکلی که در آن امام(ع) اظهار بندگی نسبت به یزید کرده باشد مردود است. همچنین شواهدی برای وقوع جعل از سوی عباسیان در این دسته از اخبار ارائه شده است که می تواند زمینه ساز تحقیقات بعدی در خصوص اخبار این ملاقات باشد.
    کلیدواژگان: یزید بن معاویه، مسلم بن عقبه، قیام حره، تاریخ یعقوبی، عباسیان، _ علی بن الحسین (زین العابدین)
  • وحید سبزیان پور، فاروق نعمتی صفحه 113
    از آنجا که سخنان گهربار امام علی (ع)، سرچشمه ی فصاحت و بلاغت بوده و برخوردار از معانی والای اخلاقی و دینی است، بسیاری از ادیبان و شاعران در طول تاریخ سعی داشته اند که با حفظ این سخنان و بهره گیری از آنها، زیبایی-های لفظی و معنایی آن را در آثار خود نمایان سازند. این تاثیرگذاری از زبان و اندیشه های علوی، به ویژه در میان شاعران حکیم و باریک اندیش نمود بارزی داشته است. محمود وراق (م221ق) یکی از این سرایندگان است که تبدیل سخنان حضرت (ع) از نثر به نظم با اقتباس واژگانی و معنایی، برجسته ترین گونه ی تاثیرپذیری او از سخنان امام علی (ع) است. در این تحقیق علاوه بر اشاره به 21 اقتباس مضمونی و 4 اقتباس تصویری، و بیش از 20 اقتباس واژگانی و معنایی را در اشعار او از کلام علی (ع) نشان داده ایم، تا پرده ای دیگر از عمق و گسترده نفوذ سخنان حکمت آمیز علی (ع) و سلطنت بلا منازع او را در دنیای فصاحت و بلاغت نشان دهیم.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نهج البلاغه، اقتباس، _ شعر محمود وراق
  • مژگان سخی مطلق، منصور پهلوان صفحه 139
    یکی از مباحث مهم در حوزه علوم قرآنی و تفسیر، مسئله «مبانی یا اصول تفسیر» است. مبانی تفسیر که همان باورها و اصول پذیرفته شده و مسلم نزد مفسر است، در فرایند تفسیر وی، ایفای نقش می کند و پذیرش یا عدم پذیرش آنها، سبب رویکرد خاص در تفسیر می گردد. از آنجا که مبانی مفسران متفاوت است، لذا اختلاف در تفسیر پدید می آید. از امام محمدباقر (علیه السلام) روایات فراوانی در حوزه تفسیر آیات قرآن و علوم قرآنی باقی مانده است که با توجه به آنها برخی از مبانی تفسیری از دیدگاه امام محمد باقر(ع) عبارتند از: قدسی بودن قرآن کریم، سلامت آن از خطر تحریف، قرآئت واحد قرآن، امکان و جواز تفسیر آن، ساختار چند معنایی قرآن، حجیت سنت رسول اکرم (ص) و اوصیای ایشان در تفسیر و....
    کلیدواژگان: تفسیر، ظهر و بطن، امام محمدباقر (علیه السلام)، روایت، مبانی
  • سعید گلاب بخش، محمدرضا شاهرودی، قاسم فائز صفحه 161
    قرآن کریم دارای آیات تاریخی فراوانی است که با شرایط عصر نزول و حوادث صدر اسلام مرتبط است و فهم بسیاری از این آیات نیازمند مراجعه به تاریخ، به ویژه تاریخ صدر اسلام است؛ لذا توجه به تاریخ صدر اسلام در فهم و تفسیر آیات قرآن کریم از ضرورت و اهمیت فراوانی برخوردار است. در واقع، آگاهی از تاریخ گسترده حوادث صدر اسلام که قرآن به گونه ای اشاره وار از آن یاد کرده، موجب روشنی مفاهیم آیات مربوط به این نوع از حوادث، از جمله «غزوات» و «سریه ها» می گردد؛ به گونه ای که در بسیاری از موارد، بدون اطلاع از تاریخ، فهم و تفسیر آیات، ناممکن می گردد یا مفاد آنها در هاله ای از ابهام باقی می ماند. همچنین تاریخ نقش مهمی در حل تناقض ظاهری آیات، تعیین مصداق آیات، دفع توهم حصر، اعتباربخشی به سیاق آیات، شناخت آیات مکی و مدنی و ترتیب نزول، و شناخت احکام ثابت و متغیر و ناسخ و منسوخ دارد. آن سان که آگاهی از زبان و لغت عصر پیامبر(ص) نیز کمک مهمی به فهم واژگان و زبان قرآن می نماید.
    کلیدواژگان: تاریخ، تاریخ در تفسیر، تفسیر، تاریخ صدر اسلام، نقش تاریخ صدر اسلام در تفسیر
  • نصرت نیل ساز، الهام زرین کلاه صفحه 189
    ونزبرو در کتاب مطالعات قرآنی، دو معیار سبک و کارکرد را برای گونه شناسی متون کهن تفسیری قبل از طبری ارائه کرد. او با شناسایی دوازده ابزار تفسیری و وام گیری اصطلاحاتی از آثار تفسیری یهود، تفاسیر کهن قرآن را به پنج گونه داستانی، فقهی، متنی، بلاغی و تمثیلی تقسیم کرد. وی براساس تحلیل ادبی زمان پیدایش این گونه ها، جز گونه اخیر را با همین توالی تاریخی می داند. در این مقاله ضمن مروری بر گونه شناسی و تحلیل ادبی ونزبرو، با بررسی سند و متن نسخه مستقل تفسیر مجاهد به ارزیابی آن خواهیم پرداخت. این بررسی نشان می دهد که هسته اصلی شکل مکتوب تفسیر مجاهد که مهم ترین ویژگی آن تبیین لغوی است به نیمه قرن دوم هجری می رسد بنابراین، برخلاف دیدگاه ونزبرو نخستین گونه تفاسیر، تفاسیر لغوی بوده اند نه تفاسیر داستانی.
    کلیدواژگان: بررسی متن، گونه شناسی و تاریخ گذاری تفاسیر کهن، ابزار تفسیری، ونزبرو، تفسیر مجاهد، بررسی سند
|
  • Morteza Iravani Najafi, Elaheh Shahpasand Page 11
    Conformity of miracle of every prophet with the prevailing art and occupation of every time is a well-known matter among scholars. Such a theme is narrated for the first time through a chain of transmitters from the 10th Shi‘a Imam (al-Hadi), though it is attributed to the 8th Imam (al-Rida). As the chain of transmission of the hadith is poor, investigation of its theme is necessary. In this hadith, the transmitter asks first the reason of difference of prophets’ miracles first and Imam treats conformity of miracles with the prevailing art of prophet’s time as necessary considering eloquence of people of the time as an accomplishing factor in this regard. Then, the transmitter asks about the authoritative agent of his own time and Imam introduces the intellect. In order to present a way for understanding why authority of the intellect is presented as opposing the miraculousness of the Quran which may allude to non-authority of the Quran because of lack of eloquence in people of later times, the present essay investigates the role of intellect in the authority of miracles, whether sensory or intellectual, and comes to the conclusion that the intellect has simultaneously been present even in sensory miracles playing a significant role in accomplishment of the latter’s authority. On the other hand, authority of the Quran in all times is concluded by mentioning various dimensions of Quranic miraculousness and eternity of its miraculousness. Therefore, it is concluded that the final part of hadith does not intend to negate authority of the Quran; rather, it introduces the intellect as an authoritative proof which can distinguish between truthful and liar people.
    Keywords: authority of the intellect, suitability of miracles, authority of the Quran., miraculousness of the Quran
  • Hamid Bagheri, Majid Maaref Page 39
    Shiite scholars have always been concerned with the question of authenticity of hadiths of infallible-innocent personalities from the very beginning. Text criticism and consideration of contextual criticism of hadiths is a significant component in this connection. Evidence available indicates that text criticism of hadiths, whose consideration had been rooted in Shi‘a Imams’ directions, has had a deep-rooted history for Shiites. Analysis of reports handed down from early Shi‘a scholars conveys the significant role of contextual criticism on the basis of multiple cognitional criteria as to evaluation of veraciousness of themes of hadiths, examination of hadiths and books collecting them, valuation of issuance of hadiths, evaluation of mode of issuance, and examination of transmitters.
    Keywords: functions, early Shiites., text criticism, hadith
  • Afarin Zare, Musa Bayat, Laila Diyanat Page 71
    Denotation is defined as being a sign of something, as smoke denotes fire. However, literal denotation is used where meaning of a word takes shape in the mind because of conception of the word. Taking shape of meanings of words in man’s mind may be caused by such variety of causes as structure of the word, role of the word in a phrase, using a dictionary, circumstances of utterance of the word, and kind of phones of the word. The present essay intends to analyze and evaluate the 8th prayer of Sahifa from a phonological point of view and delve into the role of phones in conveying the message to the addressee. The main conclusion this research reaches at is that all phones in Sahifa are applied in their appropriate position and in conformity with addressee’s situation. Phones are so influential in the text that one can detect meanings of words and the dominant flavor of the text by listening to the tunes. Thus, in all prayers of Sahifa, including the 8th, form and content are tied together in such a way that replacement of any terms even with its synonym is impossible.
    Keywords: denotation, phone, analysis of prayers, Sahifa.
  • Mohammad Hassan Zahedi Touchee Page 93
    Meeting of the fourth Shi‘a Imam with Muslim b. ‘Uqba in Harra uprising is narrated in various forms. Investigation of narrations of that meeting can remove ambiguity of a controversial event in the political life of the fourth Shi‘a Imam and expound part of political policies of Shi‘a school in the dissimulation era. Investigations made earlier as to those narrations, however, do not seem sufficient. That is why the present essay discusses two problems in this regard: companions of Imam in that meeting, and his pledge of allegiance with Muslim. As for the former, historical evidence denotes that Imam refuged to no one, including Marwan and Abd al-Malik, to be safeguarded from Muslim. There are also multiple evidence as to the latter that Imam’s pledge with Muslim in such a way that Imam declared his servitude to Yazid is unacceptable. Evidence of forgery on the part of Abbasids in those narrations is also presented in this essay which can prepare grounds for further research in this connection.
    Keywords: Tarikh Yaqubi, Muslim b. Uqba, forgery., Yazid b. Muawiya, dissimulation, Harra uprising, Abbasids, the fourth Shia Imam (Ali b. al Hussain), pledge of allegiance, al, Rawda min al Kafi
  • Vahid Sabziyanpour, Faroogh Nemati Page 113
    As Imam Ali’s precious words, which are endowed with sublime ethical and religious concepts, have been fountainhead of rhetoric, a good number of scholars and poets have attempted to manifest literal and thematic beauty in their works through memorizing Imam’s speeches and benefitting from them. Such influence of Imam Ali’s language and thoughts had a very special manifestation in the poetry of sharp-sighted poets. Mahmood Warraq (d. 221 A. H.) is among such poets whose strongest impression of Imam Ali’s words has manifested itself in changing Imam’s words, both literally and thematically, from prose to poetry. In addition to 21 thematic and 4 visual adaptations, the present research reveals 20 literal adaptations of Imam’s speeches in Warraq’s poetry in order to manifest another scene of profundity and extensivity of the influence as well as uncontested sovereignty of Imam Ali’s sagacious words in the world of eloquence.
    Keywords: Mahmood Warraq's poetry, Imam Ali, Nahj al Balagha, adaptation
  • Majgan Sakhi Motlagh, Mansour Pahlevan Page 139
    The question of essentials or principles of Quranic exegesis is among major discussions of Quranic sciences. Essentials of exegesis, i.e., definite beliefs accepted by the commentator, play some role in the process of one’s commentary, as acceptance or otherwise of such principles may cause specific approach to the commentary creating different interpretations of same verses. There are so many hadiths narrated from the fifth Shi‘a Imam as to interpretation of verses as well as Quranic sciences whose consideration can reveal some essentials of Quranic commentary from Imam’s viewpoint some of which to be counted as follows: sacredness of the holy Quran, the Quran not being distorted, the single recitation of the Quran, possibility and lawfulness of its interpretation, multi-meaning structure of the Quran, authority of the holy prophet and Imams in interpreting the holy Quran, and so forth.
    Keywords: commentary, exoteric, esoteric meanings, essentials, the fifth Shia Imam., hadith
  • Saeed Golabbakhsh, Mohammad Reza Shahroodi, Ghasem Faez Page 161
    There are a good number of historical verses in the holy Quran which relate to circumstances of descending ere as well as events occurred in early Islam whose understanding is in need of reference to history, especially that of early Islam. That is why consideration of history of early Islam is of great necessity and importance in the Quranic exegesis. In fact, knowledge of events occurred in early Islam, hinted by the holy Quran, causes clarity of concepts of verses related to such events, including ghazwas and sarriyas (different kinds of war), in such a way that verses would become ambiguous or understanding of as well as commenting on verses would become impossible without such knowledge of history. Furthermore, history plays a significant role in solving apparently contradiction of verses, determining instances of verses, rejecting illusion of exclusivity, validation of context of verses, knowledge of Meccan and Medinan as well as chronology of verses, and knowledge of invariable and variable as well as abolishing and abolished precepts – in the same way that knowledge of language and terminology of prophetic era is a great aid to understanding Quranic terminology and language.
    Keywords: history, history of early Islam, the role of history of early Islam in the Quranic exegesis., history in the Quranic exegesis, Quranic exegesis
  • Nosrat Nilsaz, Elham Zarrinkolah Page 189
    In his book Quranic Studies, Wansbrough presents two criteria of style and function for typification of old commentatorial texts before al-Tabari. Recognizing twelve commentatorial devices and borrowing some expressions from Jewish commentatorial works, he divides old Quranic commentaries into five categories of parabolic, juristic, textual, rhetorical, and analogical. Based on literary analysis, he believes in the same chronology of those types, save the last. Surveying chain of transmission as well as text of Mudjahid’s commentary, the present essay evaluates Wansbrough’s style of typification and literal analysis and reveals that the core of written form of Mudjahid’s commentary, whose major characteristic is lexical explanation, goes back to the early half of the second Hijri century. Contrary to Wansbrough’s view, therefore, early types of Quranic commentaries were lexical and not parabolic.
    Keywords: commentatorial device, surveying the chain of transmission, Wansbrough, Mudjahid's commentary, surveying the text, typology, chronology of old Quranic commentaries