فهرست مطالب

پژوهش های قرآن و حدیث - سال چهل و هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال چهل و هفتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر احمدنژاد، زهرا کلباسی اشتری صفحات 175-201
    طبق قاعده ای نانوشته برخی مفسران معاصر بر این باورند که پیامبر(ص) در دوران مکه ارتباطی با اهل کتاب نداشته است و بنابر این، آیات دال بر این ارتباط یا مدنی اند اگرچه در سور ه های مکی واقع شده اند یا مخاطبی غیر از اهل کتاب داشته اند. تتبع در آرای مفسران متقدم، ریشه های این باور را نشان داده است و تامل در تحقیقات مستشرقان و دیدگاه آنان مبنی بر علم آموزی پیامبر(ص) از اهل کتاب در محیط مکه، زمینه های پذیرش این پیش فرض را در تفاسیر معاصر آشکار می کند. اما این دیدگاه مورد پذیرش همه مفسران نیست. وجود آیات متعدد مکی که از فعالیت مجدانه اهل کتاب در مکه خبر می دهد، روایات شان نزول که بر ملاقات یهودیان با پیامبر(ص) دلالت دارد و گزارش های متنوع و معتبر تاریخی از حضور یهودیان و مسیحیان مقیم و مسافر در کنار خانه خدا، موید تعامل پیامبر(ص) با اهل کتاب در مکه است.
    کلیدواژگان: اهل کتاب، پیامبر(ص)، رسالت در مکه، علامه طباطبایی، مفسران معاصر
  • ابراهیم اقبال، عماد صادقی صفحات 203-219
    تعیین مکی یا مدنی بودن و زمان نزول هر سوره قرآن، در شناخت بهتر و دقیق تر آن و برگزیدن و برتری دادن روایات و اقوال تفسیری، تاثیری بسزا دارد. در این زمینه، شمار زیادی از سوره های قرآن، بدون اختلاف نظر، مکی و شمار کمتری مدنی هستند و در اندک سوره هایی اختلاف وجود دارد؛ سوره رعد در زمره دسته سوم است. با گردآوری و بررسی روایات و اقوال ترتیب نزول و مکی و مدنی بودن سوره ها، اقوال مفسران در مکان نزول سوره و روایات سبب نزول در بخش های سوره، بیشتر مکی بودن آن به دست می آید. همچنین بررسی ضوابط سوره های مکی و مدنی و تحلیل ساختارها و موضوعات این سوره، تاکیدی است بر مکی بودن آن و با آیات پایانی این سوره در شان حضرت علی بن ابی طالب(ع) سازگارتر است.
    کلیدواژگان: اسباب نزول، ترتیب نزول، سوره رعد، علی(ع)، مکی و مدنی
  • الهه شاه پسند صفحات 221-245
    روایات مجوز قرائت مردم، علیرغم تایید اختلاف اجمالی قرائت اهل بیت(ع) با قرائت های رایج، پرسشگر را به قرائتی همانند مردم مامور می کنند. برخی، وجود قرائت های هفت گانه را مصداق تجویز این روایات خوانده اند اما بعضی با نظر به زمان صدور، آن ها را ناظر به قرائت های رایج در عصر ائمه(ع) شمرده اند. بعضی نیز روایت حفص را تنها مصداق آن می دانند. این پژوهش، با توجه به قرائنی که برای شهرت دیگر قرائت های هفت گانه در ادوار گذشته وجود دارد و نیز کاربرد اصطلاحاتی مانند «قراءه الناس» و «قراءه العامه» در متون قرآنی و تاریخی، بر آن است که اثبات شهرت هر یک از قرائت ها بین عموم مردم هر زمان، می تواند مصداقی برای تجویز موجود در این روایات باشد. به این ترتیب در عصر حاضر که فقط قرائت عاصم به روایت حفص در مشرق اسلامی شهرت دارد، این قرائت به مقتضای دلالت این روایات، تنها مصداق «قرائت مردم» است.
    کلیدواژگان: حفص، عاصم، قرائات سبع، قرائت عامه، قرائت مردم
  • مرتضی کریمی نیا صفحات 247-284
    واژه تکامد (hapax legomenonو در عربی: اللفظ الفرید/ الفرائد) به کلمه ای اطلاق می شود که تنها یک بار در سراسر یک متن به کار رفته باشد. بنابراین به واژه ای که تنها یک بار در متن قرآن کریم به کار رفته باشد و هیچ مشتق یا هم خانواده ای از آن، در متن قرآن نباشد، «تکامد قرآنی» می گوییم. مثال هایی از تکامد قرآنی عبارتند از: صمد، ارم، زنجبیل، یقطین، و تسنیم. بر این اساس، واژه ای چون «تنور» را به سبب ذکر دوباره اش در قرآن (هود:40؛ مومنون: 27) نمی توان تکامد دانست. چنین کلمه ای اصطلاحا dis legomenon نامیده می شود.[1] مقاله حاضر می کوشد علاوه بر طرح و بررسی کلی مسائل پیرامون تکامدهای قرآنی، فهرستی کامل از این الفاظ ارائه دهد تا بر مبنای آن، بتوان تصویر روشنی از تعداد، پراکندگی، دامنه، و دایره های معنایی تکامدها در قرآن به دست آورد. این فهرست می تواند به صورت کلی یا جزیی موضوع بررسی دیگر محققان علاقه مند به واژه شناسی قرآنی شود.
    [1]. به همین سان، به واژه ای با سه کاربرد در یک متن، tris legomenon گفته می شود.
    کلیدواژگان: تکامد در قرآن، زبان قرآن، مفردات قرآن، واژگان دخیل، واژه شناسی
  • محمدحسین لطفی صفحات 285-300
    ایزوتسو متاثر از مبانی معرفت شناختی ویتگنشتاین، بر آن شد تا با استفاده از معناشناسی به زبان قرآن و تحلیل معنایی مفاهیم اخلاقی- دینی بر اساس جهان بینی قرآن بپردازد. از نظر او، تفاوت معنایی واژگان، به سبب گوناگونی کاربرد آن ها در حوزه معنایی است. اگرچه یک واژه از معنای اساسی و اولیه واحدی برخوردار است، با ورود به یک نظام خاص، مثلا جهان بینی قرآنی، عناصر تازه معنا شناختی پیدا می کند. بر اساس روش معناشناسی ایزوتسو، هر واژه ای در بافت و زمینه ای خاص، مثلا قرآن، با اخذ ویژگی های آن واژه و مشتقاتش و در نهایت ارائه انگاره معنایی، معنا می یابد. البته، مجموعه باورها، پیش فرض ها و پیش فهم های فرد بر انگاره ای که به دست می دهد، تاثیر می گذارد. در این نوشتار، با اشاره به روش معنا شناسی ایزوتسو در مفاهیم اخلاقی- دینی قرآن، به تحلیل مبانی معرفت شناختی ای که وی متاثر از ویتگنشتاین بوده است، از جمله «دیدن به عنوان»، «اصل زمینه معنایی» و «نظریه کاربردی معنا»، می پردازیم.
    کلیدواژگان: ایزوتسو، زبان قرآن، دیدن به عنوان، زمینه گرایی، کاربرد معنا، معرفت شناسی، معناشناسی
  • مجید معارف، آلاء وحیدنیا صفحات 301-320
    در میان اشعار منسوب به جاهلیت، گاه اصطلاحات دینی، عبارت ها و مفاهیمی مشاهده می شود که با مفاهیم، تعابیر و اصطلاحات دینی قرآنی شباهت دارد. ادعای تقدم زمانی این اشعار بر قرآن کریم، عده ای را برآن داشته که بپندارند شعر جاهلی می تواند یکی از منابع قرآن تلقی شود. این نتیجه مبتنی بر احراز مشابهت تام و تمام مضامین اشعار جاهلی با قرآن از یک سو و اثبات اعتبار این اشعار از سوی دیگر است و بررسی های علمی در هر دو مورد خلاف آن را به دست می دهد. همچنین تاریخ گذاری بسیاری از اشعار حاکی از پیدایش آن ها در قرن دوم هجری بوده و اثر پذیری آن ها از فرهنگ قرآنی امری نمایان تر است. پی گیری شباهت ها و تعلیل و بیان چیستی این دست شباهت ها، بر عهده این نوشتار است.
    کلیدواژگان: تعابیر قرآنی، شعرجاهلی، قرآن، مفاهیم دینی
  • نصرت نیل ساز صفحات 321-346
    براساس نظریه فواد سزگین، نقل حدیث از همان آغاز مبتنی بر منابع مکتوب بوده است و گرچه مولفان آثار خود را به شکل شفاهی نقل می کردند اما احادیث یکدیگر را از منابع مکتوب برمی گرفتند. او سند احادیث را مشتمل بر نام مولفان و راویان مجاز کتاب ها می داند و براساس تحلیل سندهای جوامع روایی موجود، روشی را برای بازسازی منابع یک اثر و بازسازی آثار از دست رفته ارائه کرده است. پ‍ژوهشگران ضمن بهره گیری از روش او، نقدهایی را بر آن وارد ساخته اند مانند: پیوند دادن وثاقت با مکتوب بودن منابع، عدم تمایز میان درس نوشته ها و کتاب های واقعی، بی توجهی به تغییر و تحول متون در روند ارائه در مجالس درس و مخالفت عالمان با کتابت صرف. روش سزگین در شناسایی مولفان از راویان نیز کاستی هایی دارد و در نهایت بیشتر برای شناسایی منابع یک اثر به کار می آید تا بازسازی یک اثر در شکل اصلی.
    کلیدواژگان: بازسازی منابع از دست رفته، سزگین، منابع جوامع روایی
|
  • Amir Ahmadnazhad, Zahra Kalbasi Ashtari Pages 175-201
    the Prophet of Mecca had to do with Scripture and the verses imply association or civic or have an audience beyond the book. Research on the views of commentator''s earliest origins of this belief is shown and reflect on research-based science learning Orientalist and charge of the Book of the Prophet in Mecca، stout field of contemporary interpretations reveal the default. But this view is not accepted by all commentators; Because of the great variety of verses، the Scripture tells Mecca and traditions of the Prophet''s revelation that the Jews met implies، is undeniable. In addition to the variety of historical reports that the presence of Jews and Christians in the passenger side of the story of the Sacred House of Allah، His interaction with Scripture in the pre-migration verify.
    Keywords: Prophet, interact with people of the Book, the mission in Mecca, Tabatabai, contemporary commentators, the Jews of Mecca
  • Ebrahim Eghball, Emad Sadeghi Pages 203-219
    Determining whether a surah is Makki or Madani is an effective way to understand the surah and to choose the most desirable interpretative traditions. There are many surahs considered Makki and a few ones considered Madani. On the other hand، there is another group of surahs which their dating can be disputable. Surah al-Ra’d should be put in this group. By analyzing the traditions related to revelation order، Makki and Madani، interpreters’ opinions about the place of the revelation and also the traditions related to the causes of revelation، one may understand that Ra’d is a Makki one. Furthermore، considering the criteria of Makki and Madani surahs and analyzing the structures and contents of the surah could accentuate that it is Makki. Having been Makki، the surah Ra’d would be more compatible with the virtue mentioned in the surah which says it has been revealed about Ali Ibn Abi-Talib.
    Keywords: Causes of Revelation, Imam Ali (AS), Revelation Order, Surah Rad, Criteria, Method, Makki, Madani
  • Elaheh Shahpasand Pages 221-245
    The narratives permitting common reading of Quran، despite differences in the readings of Imams and those of common ones، allow people to read as common reading. Some persons regard seven readings as the proof of their permissibility. Others، based on periods، have considered them as permissible only in the Imams era. And some jurists have regarded only Hafs’ narrative as the proof of these traditions. This research، based on seven readings’ currency in the past and some terms such as “peoples’ reading” and “common reading” in regard to Quranic and historical texts، has tried to demonstrate the currency of each reading in the given period can be considered as its’ permissibility. Thus، in the contemporary period in the eastern Islamic world only the Asems’ narrative by Hafs ones is in currency. In these lands، Hafs’ reading is the only proof in regard to the permissibility of peoples’ reading.
    Keywords: people's reading, common reading, seven reading, Asem, Hafs
  • Morteza Karimi-Nia Pages 247-284
    Hapax legomenon (pl. hapax legomena; sometimes abbreviated to hapax، pl. hapaxes)، is a word that occurs only once within a context، either in the written record of an entire language، in the works of an author، or in a single text. The related terms، dis legomenon، tris legomenon، and tetrakis legomenon respectively refer to double، triple، or quadruple occurrences، but are far less commonly used. So Qur’anic hapax is said to a word that occurs only once in the text of the Qur’an، such as ṣamad، iram، tasnīm، zanjabīl، yaqṭīn and so on. The present article is an attempt to find out a complete list of the hapax legomena in the text of the Qur’an as well as analyzing the most important issues around them. The list mentioned above can be practically used for all future studies about the text and language of the Holy Qur’an.
    Keywords: Foreign vocabulary, Language of the Quran, Hapax Legomena, Quranic vocabulary
  • Mohammad Hosein Lotfi Pages 285-300
    Izutsu، affected byWittgenstein''s epistemological foundations، made an effort to deal with language of the Qur''an through semantics and to dothe semantic analysis of ethico-religiousconcepts on the basis of Qur''anic weltanschauung. As regards meaning، the difference of words is due to their use variety in the semantic field. Although a word has one basic and primary meaning، once introduced into a particular system like Qur''anic weltanschauung، acquires a lot of new semantic elements. According to Izutsu''s semantical method، each word in a certain context، say، the Qur''an، acquires its meaning with presenting all features of that word and its derivatives and finally semantic model. Surely، all beliefs، presuppositions and fore-knowledge of every person effect on the semantic model that they present. Elucidating Izutsu''s semantical method in the analysis of ethico-religiousconcepts in the Qur''an، the present article emphasizes the epistemological foundations that he is affected byWittgenstein، including «seeing as»، «context principle» and «use theory of meaning».
    Keywords: Izutsu, seeing as, language of the Quran, contextualism, use of meaning, epistemology, semantics
  • Majid Maaref, Ala Vahidnia Pages 301-320
    Amongst the poems of the period of Jahiliyyah، there may exist some religious terms and concepts that are similar to the Quranic terms and concepts. The precedence of these poems over the Holy Quran، has led some people contemplate that these Jahili poetry could be considered as a resource of the Quran. This result relies on the comprehensive similarity of the concept of the Jahili poetry as well as the proof of the credibility of them although Scientific investigations show that in both cases the opposite conclusion is inferred for these poems to be resources of the Quran. Rather، dating many poems to the second century of Hijra and their influence from the Quranic Culture is a more obvious fact. This article aims to find these similarities and their causes.
    Keywords: Quran, poetry, Jahiliyyah
  • Nosrat Nilsaz Pages 321-346
    Sezgin argued that written documents were used from early on and although collectors transmitted their works orally but extracted Hadiths from written sources. According to him the Isnads contain the name of authors and the authoritative transmitters of the books. Also he proposed a method based on Isnad analysis to single out the sources of a collector and to reconstruct the early lost works. Scholars using his method directed some criticisms at it such as: writing hadith did not guarantee the authenticity، he rarely differentiated between lecture notes and actual books، he did not consider that original texts were gone through some changes in lecture courses and that medieval Islamic scholars rated exclusively written transmission as dubious. In addition his method has some shortcoming in distinction between collectors and transmitters. At last it is more applicable for tracing the sources of a given extant work than reconstracting the original of a lost work.
    Keywords: reconstruction of lost works, Sezgin, the sources of compilatory works