فهرست مطالب

ادیان و عرفان - سال چهل و ششم شماره 1 (بهار و تابستان1392)

نشریه ادیان و عرفان
سال چهل و ششم شماره 1 (بهار و تابستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا اکبری، محسن فیض بخش صفحات 1-17
    قرآن کریم در آیه 105 سوره انبیا از زبور این گونه نقل می کند: «صالحان زمین را به ارث می برند.» در کتاب مقدس، مشابه این نقل قول را می توان در میزمور 37:29 یافت: צַדִּיקִיםיִֽירְשׁוּ־אָרֶץוְיִשְׁכְּנוּלָעַדעָלֶֽיהָ. مقایسه این دو نقل نشان می دهد که در قرآن «صالح» معادل واژه «צַדִּיקִ» (صدیق) در زبان عبری به کار رفته است. این همسان سازی قرآنی این اجازه را می دهد که به مقایسه این دو واژه در قرآن و مزامیر بپردازیم. مقایسه کاربردهای «صالح» در قرآن و «צַדִּיקִ» (صدیق) در مزامیر نشان می دهد که: 1. صدیق در مزامیر عموما یا برای وصف خداوند به کار رفته است، یا وصف انسان؛ و صالح در قرآن عموما یا برای وصف عمل انسان به کار رفته است، یا برای وصف انسان؛ 2. این دو واژه- تا جایی که در وصف انسان به کار رفته اند- دلالت معنایی مشترکی در قرآن و مزامیر دارند؛ و 3. کاربرد قرآنی- زبوری این مفهوم را می توان با مفهوم «اصطفای الاهی» مرتبط دانست.
    کلیدواژگان: آیه وراثت، صالح، صدیق، مزامیر داوود، مفاهیم قرآنی
  • سعید امامی، علی نظر نظری تاویرانی صفحات 19-28
    در متون مقدس آیین یاری با چند اصل اخلاقی موکد روبه رویم که به صورت مکرر در طول زمان از زبان پیران این آیین بیان شده اند. این اصول اخلاقی عبارت اند از راستی، پاکی، نیستی و ردا. در این مقاله سعی شده است ریشه واژه ردا در متون یارسان بررسی شود. این پژوهش مشخص می کند که واژه ردا در متون یارسان که به معنای بخشش، دهش و سخاوت است با رتا (راتا) در اوستا و دین زردشتی یکی است، زیرا رتا در دین زرتشتی، ایزد دهش و سخاوت است و نیز از ضوابط اخلاقی در این آیین محسوب می شود. تنها تفاوت این دو واژه در واج «د» و «ت» است که آن هم در قواعد مربوط به تبدیل واج ها قاعده ای عام محسوب می شود.
    کلیدواژگان: آیین زرتشتی، آیین یاری، رتا، ردا، کلام سرانجام
  • بهزاد حمیدیه صفحات 29-50
    برای یافتن گویاترین تعبیر معنویت گرا یی های نوپدید، ابتدا باید معنای دین و عرفان را به درستی بررسی کنیم. به نظر می رسد «دین»، تجربه مواجهه با امر قدسی است و لزوم هماهنگی انسان با آن و این مواجهه و هماهنگی، در مجموعه منسجمی شامل ابعاد نظری، عملی و اجتماعی خود را آشکار می سازد. «عرفان» نیز رویکردی شهودی، باطن گرا و غالبا وحدت وجودی است که در بافت دین خاصی قرارمی گیرد و انسان های عارف را به عمق آموزه های رهایی بخش و تعالی آفرین آن دین رهنمون می سازد. با این تعاریف، جنبش های نوپدید معنوی، بیشتر به تعریف و خصوصیات «دین» نزدیک اند تا «عرفان». توضیح آنکه درون مایه اصلی این جنبش ها، «معنویت»، آن هم از نوع «معنویت نوین» است. «معنویت نوین» اعتقاد و احساساتی عمیق نسبت به روح آدمی و ارزش های غیرمادی زندگی انسان است. این نوع معنویت، خود را از دین سنتی مستقل کرده و حتی با آن به رقابت پرداخته است؛ در نتیجه، به دو وجه، «دین» خوانده می شود: یکی با تسامح و مجاز (چرا که همچون دین سنتی، به ارضای نیازهای دینی انسان ها پرداخته است)؛ و دیگری به جهت اینکه کمابیش بر اجزای ذاتی و عرضی مفهوم «دین» مشتمل است.
    کلیدواژگان: ادیان جدید، جنبش های نوپدید معنویت گرا، دین سکولار، عرفان های کاذب، معنویت معاصر
  • لیلا رضایی، ابوالفضل محمودی صفحات 51-62
    عین القضات همدانی (490-525 ه.ق) و یوحنا صلیبی (1542-1591م) دو عارف صاحب نام از دو سنت بزرگ معنوی تاریخ بشر یعنی اسلام و مسیحیت اند. مطالعه آثار این دو همانندی های چشمگیری را نشان می دهد، همچون عشق الهی، مرگ عارفانه، وحدت یا اتحاد، ضرورت تجرد، لزوم ارشاد پیر و اقتدا به مسیح. از این میان آنچه در مقایسه عرفان یوحنا و عین القضات شایان توجه بسیار است، مسئله فنا و مرگ معنوی است. در تبیین رویکرد عین القضات و یوحنا به مسئله فنا و بقا عناصر و آموزه های نسبتا مشترکی به چشم می خورد، از جمله لزوم پیروی از پیر که در ادبیات عرفانی یوحنا از آن به اقتدای به مسیح و در ادبیات صوفیانه عین القضات به خدمت پیر یا خدمت کفش تعبیر می شود. از این منظر می توان رابطه سالک مسیحی با مسیح را با رابطه مرید و مراد در عرفان عین القضات مقایسه کرد. این موضوع مقتضیاتی همچون فنا در خود، ضرورت تجرد و ترک اختیار و ترک تعلق و تولد ثانی دارد که در این مقاله به بررسی آنها می پردازیم.
    کلیدواژگان: اقتدا به مسیح، پیروی از شیخ، فنا و مرگ خودخواسته، عشق الهی، عین القضات همدانی، یوحنا صلیبی
  • پروین کاظم زاده، رحیم دهقان سیمکانی، مریم داورنیا صفحات 63-84
    مبحث وجود منبسط از فروع و لوازم پذیرش دیدگاه وحدت شخصی وجود، و نیز قاعده فلسفی «الواحد» است. سیدحیدر آملی، مسئله پیدایش کثیر از واحد را بر اساس وجود منبسط تبیین می کند. از نظر ایشان، اولین صادر وجود عام و منبسط است که جامع تمام مراتب عوالم امکانی است و به نحو جمعی بر همه مراتب امکانی احاطه دارد. ملاصدرا نیز ضمن ترسیم مراحل سه گانه وجود، صادر اول را وجود منبسط می داند که در سایه آن تکثر واقعی ممکن ها را تبیین می کند، و زمینه برخورداری ممکن ها از تحقق خارجی را فراهم می سازد. ایشان بر مبنای اصالت وجود و تشکیکی بودن وجود، و نیز با به کار گرفتن ایده اضافه اشراقی، حقیقت معلول را جلوه و شانی از شئون علت دانسته که به مثابه وجود منبسط در کل عالم سریان یافته است. ایشان بر اساس ایده وجود منبسط، مسئله رابطه کثرت ها با واحد را نیز تبیین می کند. تفاوت عمده این دو اندیشمند در این است که صدرالمتالهین به جهت برخورداری از مبانی فلسفی اصالت وجود و ذو مراتب بودن وجود، نوعی سریان سلسله مراتبی را برای وجود منبسط قائل شده است، اما این امر در نگرش سیدحیدر آملی، به جهت فقدان مبنای تشکیک وجود دیده نمی شود.
    کلیدواژگان: سیدحیدر آملی، قاعده الواحد، ملاصدرا، وجود منبسط، وحدت وجود
  • عبدالله محمدی پارسا، حسن سعیدی صفحات 85-109
    پژوهش و تحقیق در خصوص مسئله ابلیس همواره برای متفکران، اهمیت فوق العاده ای داشته است و در این میان، عارفان مسلمان با رویکرد تاویلی و برداشت هایی بر پایه معرفت ذوقی و شهودی و با بیانی رمزی و شطحی جایگاه منحصر به فردی را به خود اختصاص داده اند. رویکرد مبتنی بر قبول جبر و اراده ازلی در شقاوت ابلیس و نافرمانی او در سجده بر آدم(ع)، رویکردی است که برخی عارفان اسلامی، به ویژه پیروان مکتب سکر، به جهت توجیه نافرمانی وی، بدان پرداخته اند. از آنجاکه زایش اندیشه نمی تواند صرفا مرهون تلاش خالص نظری باشد و همواره از مبادی و عوامل برون متنی نیز متاثر است، به نظر نویسنده دست کم می توان چهار مبدا برای شکل گیری این نظریه در میان برخی عارفان اسلامی برشمرد که عبارت اند از: 1. اعتقاد به جبر اشعری، 2. اعتقاد به وحدت شخصیه وجود، 3. استفاده از ظواهر آیات، 4. تمسک به برخی اخبار و روایات. در این مقاله با بیان نمونه هایی از این رویکرد در آثار منثور و منظوم عارفانی چون منصور حلاج، احمد غزالی، عین القضات همدانی، رشیدالدین میبدی و عطار نیشابوری، به تبیین ریشه ها و مبادی یادشده و سپس به نقد و بررسی آنها می پردازیم.
    کلیدواژگان: ابلیس، تصوف، جبر، جبر اشعری، شیطان، عرفان
  • عباس یزدانی، محمد کریمی لاسکی صفحات 111-130
    مکتب تفکیک به کارگیری عقل و استدل های فلسفی را در فهم گزاره ها، مدعیات و باورهای دینی به طور جدی رد کرده است. پیروان این مکتب رهیافت عقل گرایانه فلسفی در باب فهم دین را کاملا متضاد با دینداری و ایمان معرفی و معرفت صحیح دینی را به راه وحیانی منحصر می کنند. هدف این نوشتار بازخوانی روش تفکیکی و نقد و بررسی ادعاها و استدل های مربوط به آن است. این مقاله با روش کتابخانه ای و از طریق بررسی آثار مکتوب این جریان به توصیف و تحلیل این نظریه می پردازد. سپس، با نگرشی انتقادی ادعاها و استدل های نظریه تفکیک را بررسی می کند. در این پژوهش استدلال خواهد شد که نه تنها استدل های مدافعان مکتب تفکیک استحکام کافی ندارد، بلکه بر این رهیافت نقدهایی جدی وارد است و ادعای این مکتب بر ناکارآمدی روش فلسفی و تاکید بر نوعی ایمان گروی قابل دفاع نیست. در پایان نشان داده خواهد شد که با وجود محدودیت شناخت عقلی در فهم کامل دین، رهیافت معرفت شناختی فلسفی در تقابل با معارف دینی قرار ندارد. هرچند عقل گرایی افراطی نیز قابل دفاع نیست. درنتیجه، می توان فهم فلسفی از دین را دارای اعتبار معرفت شناختی دانست.
    کلیدواژگان: استدلال فلسفی، ایمان گروی، عقل گرایی، معرفت دینی، مکتب تفکیک
|
  • Reza Akbari, Mohsen Feyzbakhsh Pages 1-17
    There is a quotation in the Holy Quran (21:105) from the book of Psalms: “The righteous shall inherit the earth”. A similar sentence can be found in Psalm (37:29). A comparison between these verses would illustrate that “Salih” is the Quranic equivalent of the Hebrew word “Saddiq”. This equivalence would allow us to compare usages of “Salih” in Quran and “Saddiq” in the book of Psalms. This comparative study will show that: (a) on the one hand, “Saddiq” has been used in Psalms either as an attribute of God or as a description of some peoples and on the other, “Salih” has been used in Quran for describing either some peoples or their acts; (b) These two words have similar usages in Psalms and Quran to the extent that they have been used for the description of some peoples and (c) the Qurano-psalmic use of this notion can be linked with the concept of “divine selection(istifā)”.
    Keywords: Psalms of King David, Quranic Notions, Righteous, Just, the Inheritance Verse
  • Saied Emami, Alinazar Nazari Tavi Rani Pages 19-28
    In sacred text of the religion of Yari, we are confronted with some emphasized moral principles which have been stated by the great men of this religion repeatedly. These moral principles are honesty, purity, inexistence and Rada. This article attempts to study the root of the term of Rada in Yaresan literature. It specifies that the term Rada in Yaresan literature which means donation, generosity and bounty is the same with Rata in Avesta and Zoroastrianism; because Rata in Zoroastrianism is the god of generosity and bounty, and it is also considered as a moral criterion in this religion. The only difference between these two terms is in the phonemes “d“and “t“that is considered as a general rule among the rules of the phonemes transformation.
    Keywords: Kalam, e, Saranjam, Rada, Religion of Yari, Rta, Zoroastrianism
  • Behzad Hamidieh Pages 29-50
    For finding a correct and precise label to new spiritual movements, it is necessary to define religion and mysticism. It is apparent that religion is experience of numinous encounter and accommodation with it. Religion manifests itself in a set of practical, speculative and social dimensions. Mysticism only refers to esoteric attitude in the realm of a tradition. Mysticism is an intuitive insight to religious teachings and this insight is often monotheistic. All of the dimensions of religion are there in new spiritual groups and movements. So, we can in a justifiable manner, name these movements, “religion”. "New spiritualities" arent a kind of attitude to religions. Indeed, they are opponents of religion and assume themselves as independent doctrinal systems. Because of their claims about completeness for happiness, felicity and salvation, these systems can be more properly named "religion" than "mysticism".
    Keywords: Contemporary Spirituality, False Mysticism, New Religions, New Spiritual Movements, Secular Religion
  • Leila Rezaee, Abu Al Fazl Mahmoodi Pages 51-62
    'Ayn al-Quzat Hamadani(1098-1131) and John of theCross(1542-1591) are two great representatives of Islamic Sufism and Christian Mysticism. There are many similar concepts in their works, such as the divine love, spiritual or mystical death, and union with God, necessity of celibacy, guidance by Pir and the imitation of Christ. Comparison of self-annihilation and spiritual death among them is very important. John's approach to annihilation has much in common with 'Ayn al-Quzat's approach to fana and baqa. They both emphasize in the necessity of following of authoritative figures and holy men, that John explains it as "the imitation of Christ" and 'Ayn al-Quzat explains it as "khedmat pir". From this perspective, relationship between Christ and monk can be compared with relationship between pir and sufi disciple. In connection with this subject issues such as fana and self-annihilation, spiritual or mystical death, union with God and necessity of celibacy are studied.
    Keywords: 'Ayn al Quzat Hamadani, Divine love, Imitation of Christ, John of the Cross, Self, Annihilation
  • Parvin Kazemzadeh, Rahim Dehghan Simakani, Maryam Davarnia Pages 63-84
    One of the consequences of accepting personal unity of existence as well as the philosophical rule of “al-wahid” is Wujud-e Munbasit (the extended existence). Sayyid Haydar Amuli explains origination of multiplicity from the One on the basis of Wujud-e Munbasit. According to him the first emanation from Being is universal and extendedand contains all degrees of contingent world. By depicting of three degrees of existence, Mulla Sadra says that the first emanation is the extended existence and, in its light, he explains the real multiplicity of contingent things and the way in which they may be externally realized. Based on the principality of existence and its gradation and employing the idea of Illuminationistic relation, he considers the essence of effect as a manifestation of the cause. On the basis of the idea of the extended existence, he explains relation between multiplicity and the One as well. The main difference between the two lies in the fact that Mulla Sadra, by employing of philosophical foundations such as principality of existence and its gradation, has considered some sort of hierarchical penetration for the extended existence; this cannot be, however, seen in Sayyid Haydar Amuli’s ideas, since he does not found his points on gradation of existence.
    Keywords: Mulla Sadra, Rule of “al, wahid”, Sayyid Haydar Amuli, Unity of Existence, Wujud, e Munbasit (the extended existence)
  • Abdollah Mohammadi Parsa, Hassan Saeidi Pages 85-109
    Research about Satan is always very important for scholars. In this respect, Muslim mystics with the paraphrastic approaches, Intuitional interpretations and introspectional knowledge, with mystical expressions, have an unrivaled position. Some Muslim mystics, especially the Followers of Sokr doctrine are justifying disobedience of Satan (in prostrate to Adam) with determinism (Algebra) and the eternal will of Allah. We know that the creation of an idea is influenced by discursive and non-discursive Causes. The Four main reasons of that idea (justifying Disobedience of Satan) are: Belief in Asharite algebra; Belief in pantheism; Superficial Interpretation of Quran; Referencing to some Hadiths. This article tries to analyze and specify the mentioned sources of that approach in some poetry and prose of Mansur Al-Hallaj, Ahmad Ghazali, Ayn al-Quzat Hamadani, Rashid al-Din Meybodi, Attar Nishapury.
    Keywords: Algebra, Asharite Algebra, Mysticism, Satan, Sufism
  • Abbas Yazdani, Mohammad Karimi Laski Pages 111-130
    The school of Tafkik rejects reason and philosophical arguments to understand religious propositions and religious beliefs. They hold that the philosophical approach to understand religion is inconsistent to revealed religion. Thus, the only true way to understand religion is revealed one. The purpose of this paper is to examine the approach of the school of Tafkik and its arguments. In this article, we study critically this approach. It shows that their arguments not only are not strong enough but it also is faced with outstanding problems. It shows that in spite of the restriction of reason in understanding religion, philosophical attitude is not inconsistent with religious beliefs. Of course, the extreme rationalistic approach to understand religion is not defendable too. So, the philosophical understanding is epistemologically valid.
    Keywords: Philosophical Argument, Rationalism, Religion, Religious Understanding, School of Tafkik