فهرست مطالب

ادیان و عرفان - سال پنجاهم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه ادیان و عرفان
سال پنجاهم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • علیرضا ابراهیم * صفحات 9-27
    ذوالنون مصری از عرفای اثرگذار بر تصوف است و شناخت سرچشمه های افکار وی می تواند به فهم عوامل زاینده و جهت دهنده تصوف یاری رساند. این مقاله می کوشد ارتباط او را با ائمه شیعه (ع) و ترویج آموزه های ایشان را در قالب روشی توصیفی تحلیلی مستدل سازد. بعضی استادان ذوالنون، با امام صادق (ع) ارتباط داشتند و برخی راویان که احادیثی را به واسطه ذوالنون نقل کردند، جزء رجال و روات معتبر شیعه و از نزدیکان ائمه (ع) بودند. شباهتی فراوان میان افکار و اقوال ذوالنون با روایات امیرالمومنین، امام حسین، امام زین العابدین، امام صادق، امام رضا و امام عسکری (علیهم السلام) وجود دارد. بعضی علمای شیعه نیز به ذوالنون استناد کرده اند، همچنین ذوالنون مدتی را در سامرا می زیست و زمینه دیدار وی با امامین عسکریین (علیهماالسلام) فراهم بود. از مستندات برمی آید که او بی واسطه از تعالیم ائمه شیعه(ع) بهره مند بوده و بعضی آموزه های ایشان را ترویج نموده است؛ آموزه هایی که بعدها مرجع و ماخذ صوفیه شدند.
    کلیدواژگان: ائمه شیعه، تشیع، تصوف اولیه، ذوالنون مصری
  • الهام سیدان * صفحات 29-46
    نظر به گستردگی تعاریف و مفاهیمی که از جذبه در متون عرفانی مطرح است، این پژوهش به بررسی، طبقه بندی و تحلیل موضوع جذبه در متون نثر عرفانی تا قرن هفتم هجری می پردازد. نتایج این بررسی نشان می دهد که جذبه در متون عرفانی همیشه به یک معنا به کار نرفته است؛ برخی از این مفاهیم عبارتند از: مشاهده و معاینه، وجد و اخذ، سیر در احوال، اجتبا و اصطفا، طلب، توفیق و عنایت و آزاد شدن از بندگی نفس. در اغلب این تعاریف جذبه کششی از جانب حق تعالی است و در برخی تعاریف هم جذبه کشش بنده به سمت حق و به مفهوم طلب تعبیر شده است. بررسی سیر مفهوم جذبه نشان می دهد اگرچه جذبه موهبتی الهی است، بدون مقدمه بر فرد وارد نمی شود. در واقع بنده با پاک سازی درون، زمینه دریافت جذبه الهی را فراهم می کند، همچنین جذبه در کلام عرفا درجات مختلفی دارد؛ به گونه ای که در هر مقامی نوعی از جذبه بر فرد وارد می شود. در یک تقسیم بندی کلی جذبه به انواع عام و خاص تقسیم می شود. از دیگر اقسام جذبه کششی است که حق تعالی در روز ازل نصیب ذریه انسان می کند و آن را بر فطرت خداجو می آفریند.
    کلیدواژگان: جذبه، جذبه خاص، جذبه عام، مجذوب، مشاهده
  • رستم شامحمدی * صفحات 47-74
    مقاله حاضر بر آن است تا راهکار الهیات پویشی را برای رفع تعارض موجود میان علم و دین که عبارت است از طبیعت گرایی حداقلی و بر سه مولفه همه در خدا انگاری، نظریه دریافت و اصالت تجربه فراگیر تکیه دارد، ارائه نماید؛ راهکاری که به رغم مزایایش، با پاره ای از اشکالات روبه روست که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره نمود: پیچیده تر کردن رابطه خدا و جهان، علم و دین را در عرض هم قرار دادن، نفی هر گونه ماوراء الطبیعه گرایی و حداقلی شدن نقش خدا در جهان و... . چنین اشکالاتی حاکی از این است که مقبولیت چنین راهکاری به ویژه از سوی پیروان ادیان توحیدی با تردید روبه رو می شود. حال پرسش این است که آیا می توان مدلی یافت که به جمع بین طبیعت گرایی حداقلی (با تاکید بر جهان طبیعت به مثابه پویش و تحول) و ماوراء الطبیعه گرایی معتدل (با تاکید بر نقش و حضور فراگیر خدا در جهان) بینجامد که هم دغدغه اهل علم را تامین کند و هم دغدغه اهل دین؟ مقاله حاضر تلاش می کند تا نشان دهد که چنین مدلی را می توان در چارچوب نظام جهان شناسانه (به ویژه آموزه حرکت جوهری)، خداشناسانه (به ویژه آموزه بسیطه الحقیقه) و معرفت شناسانه (به ویژه نفی اصالت حس) مبتنی بر حکمت متعالیه صدرایی یافت.
    کلیدواژگان: الهیات پویشی، تعارض علم و دین، حکمت متعالیه صدرایی، طبیعت گرایی حداکثری، طبیعت گرایی حداقلی، علم و دین، و ماوراء الطبیعه گرایی
  • سعید شفیعی * صفحات 75-101
    در منابع اسلامی و به ویژه روایات شیعه، از منابعی موسوم به «صحف» منتسب به انبیای بنی اسرائیلی پیشین یاد شده است؛ آثاری که دربردارنده مباحثی همچون اخلاقیات و برخی مسائل اعتقادی و پیش گویی های انبیا از حوادثی است که در جامعه اسلامی رخ خواهد داد. در میان منابع غیر رسمی عهد قدیم نیز آثاری به پیامبران و اولیای بزرگ همچون آدم، خنوخ، نوح، ابراهیم و موسی منتسب شده است. این پژوهش در پی این مسئله است که آیا روایات اسلامی در این مباحث با آثار یهودی ارتباطی دارند یا خیر؟
    مجموعه «زدوپیگرافا» که عمدتا از دو قرن پیش از میلاد تاریخ گزاری می شود، از حدود یکصد سال پیش نخست به برخی زبان های لاتین و سپس به عربی منتشر شده است. نتیجه تحقیق بیانگر بی ارتباط بودن محتوای روایات اسلامی با آثار بنی اسرائیلی است؛ اما برخی از مولفان مسلمان در نقل روایات و داستان ها، با الگو گرفتن از منابع عهد قدیم، داستان های پندآموزی را در قالب باورهای خود پرداخته و آنها را به انبیای پیشین منسوب کرده اند.
    کلیدواژگان: روایات اسلامی، صحف انبیاء، قرآن کریم، مجموعه زدوپیگرافا
  • سید محمدحسن صالح*، سید علی حسنی صفحات 103-127
    الهیات محیط زیست یک معرفت میان رشته ای است که سعی دارد با استفاده از متون دینی راه حل های معرفتی و بنیادین را در زمینه بحران های زیست محیطی ارائه کند. در این مقاله سعی شده است تا با جریان شناسی الهیات بوم شناختی مسیحی، مدل های مختلف موجود در مورد نسبت خداوند و طبیعت نقد و بررسی شود. جریان های انجیلی بر این نکته تاکید دارند که با رصد دقیق کتاب مقدس می توان خداباوری مسیحی را نه عاملی برای تخریب محیط زیست بلکه حافظ آن معرفی نمود. بازخوانی آموزه آفرینش و مبرا دانستن طبیعت از شر ذاتی و هم چنین توجه به آموزه ملکوت و فرجام نیکوی عالم، مهم ترین مدل های مسیحی الهیات محیط زیست به شمار می روند که بر اساس آموزه های اساسی این دین ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: الهیات انجیلی، الهیات محیط زیست، طبیعت، گناه ذاتی، ملکوت
  • سعید ملک محمد، محمد علی رستمیان * صفحات 129-146
    این مقاله از منظر عرفانی به بررسی «اسم کریم» می پردازد. اسماء الله هم در عرفان عملی و هم عرفان نظری جایگاه ویژه ای دارد، به طوری که بدون آنها نه شناخت عارفانه حاصل می شود و نه سلوک عرفانی. در این تحقیق به ابعاد مختلف معرفت شناختی، وجودشناختی و سلوکی اسم کریم پرداختیم. در این رابطه مشخص شد که از جهت معرفت شناختی، کریم به کسی اطلاق می شود که به خاطر شرافت ذاتی اش بخشش او دائمی بوده و حتی بدون درخواست، به دیگران می بخشد و از خطای آنها می گذرد. از منظر هستی شناختی، اسم کریم از اسمای صفات بوده و با اسم جلیل تناکح اسمایی دارد. در این تناکح که غلبه با اسم جلیل است، اسم کریم جلال خدا را که موجب دوری بندگان از اوست، تلطیف کرده و راه را به سوی حق باز می کند، همچنین این اسم سبب خلقت ممکنات و رساندن عطایای الهی به آنهاست. از منظر سیر و سلوکی، پیوند سه گانه تعلق، تخلق و تحقق در سلوک عرفانی جایگاه والایی دارد و مظهر اسم کریم سالکی است که مربی عالم بوده، تمامی زشتی های خلقی را از او زدوده باشد و به مکارم اخلاق زینتش بخشیده باشد. چنین بنده‏ای چون به مظهریت این اسم نائل شده است، به عیان امتناع خروج خود از حکم ربوبیت حق را درمی‏یابد و به کرم مولایش حسن ظن می‏یابد.
    کلیدواژگان: اسماء الله، سیر و سلوک، عبدالکریم، عرفان اسلامی، کریم، هستی شناسی
  • محمد میر *، بابک شمشیری صفحات 147-170
    شاخصه های موثر ارتباطی جهان حاضر در پی واکاوی اصولی معین برای حل منطقی تعارضات فعلی و یا به تعبیری دیگر، ایجاد صلح میان انسان هاست. با توجه به نقش دین در زندگی جوامع و وجود کثرت‏های روزافزون دینی، استفاده از رویکردی فعال و صلح محور در عرصه تربیت دینی یعنی عرفان، ضروری می نماید، از این رو مقاله حاضر بر آن است تا با استفاده از یک روش توصیفی تفسیری، تربیت‏ دینی صلح ‏محور مبتنی بر کثرت‏گرایی دینی عرفانی را بررسی کند و پرسش های اصلی آن عبارتند از: 1) منظور از کثرت‏گرایی دینی مبتنی بر عرفان چیست؟ 2) تربیت دینی صلح محور مبتنی بر کثرت‏گرایی دینی عرفانی چگونه تربیتی است؟
    نتایج پژوهش حاضر نشان می ‏دهد که بر اساس نوع نگاه تربیت دینی صلح‏ محور مبتنی بر کثرت‏گرایی دینی عرفانی، می‏توان مولفه ها و پیش‏‏زمینه هایی نظیر ایجاد روحیه‏ی هم‏دلی و مهرورزی، گفتمان دینی، تساهل و تسامح یا مدارا و ایجاد روحیه مسئولیت‏پذیری میان پیروان ادیان را در نظر گرفت که در زمینه تربیت دینی، زمینه‏ساز آشتی و تفاهم میان آن ها گردیده و به صلح و هم زیستی مسالمت‏آمیز بینجامد.
    کلیدواژگان: تربیت دینی، صلح محور، عرفان، کثرت گرایی دینی
|
  • Alireaza Ebrahim * Pages 9-27
    Dhul-Nun al-Misriwas a famous Sufi and a survey on the roots of his thoughts can help us to know the productive and directive factors of Sufism. This article, with a descriptive-analytic method, focuses on the relationship between Dhul-Nun al-Misri and Shī’ite Imāms (pbuth), and promotion of their doctrines by him. Some of the prominent masters of Dhul-Nun were connected with Imām Sādiq (pbuh). The Shī’ite narrators have quoted some Hadīths from Dhul-Nun. There are similarities between some of his thoughts and Shī’ite teachings narrated by Imām Alī, Imām Hussayn, Imām Sajjād, Imām Sādiq, Imām Rizā and Imām Hasan ‘Askarī (pbuth). Some Shiite scholars have also cited from Dhul-Nun. He spent a part of his life in Sāmirrā’ and his meetings with Shī’ite Imāms were possible. He used the teachings of Shī’ism and promoted some of Shī'ite doctrines which were important references for later Sufis.
    Keywords: Dhul-Nun al-Misri, Early Sufism, Sh?'ism, Sh?'it Im?ms
  • Elham Sayyedan * Pages 29-46
    Since there are different definitions and concepts of divine rapture in mystical texts, in this study we survey, classify and analyze the issue of divine rapture in mystical prose texts to the seventh century AH. The results of this study show that divine rapture in mystical texts has not always been used in one sense. Some of these concepts are: vision, ecstasy and negation, journey in spiritual states, choosing and selecting, seeking, God’s help and favor, and to be released of slavery of self. In most of these definitions, rapture is considered to be absorbed by God and in other definitions it has been interpreted as the absorbing of servant to God (seeking). The study of the concept of divine rapture shows that if it is a gift from God, it is not be achieved without preparation of the conditions. In fact, the servant provides the preparations of receiving divine rapture with self-purification. According to mystics, Divine rapture has different stages. So that in every stage, there is a kind of rapture. In a general division divine rapture is divided to general and specific kinds. Another kind of divine rapture is that God has given the soul in eternity.
    Keywords: Divine rapture, the attracted, public rapture, specific rapture, vision
  • Rostam Shamohammadi * Pages 47-74
    This paper attempts to show that Process theology's solution for departure from conflict between science and religion, which is minimal naturalism and based on panentheism, theory of apprehension and panexperientialism, suffers from some problems. They are complexity of the relation between God and the world, having the same level of science and religion, denial of supernaturalism, minimization of God's function in the nature, etc. Such problems indicate that the acceptance of such a solution is particularly suspected by followers of monotheistic religions. Now, can we find a model in which minimal naturalism (with emphasis on nature as process and evolution) is reconciled with moderate supernaturalism (with emphasis on God's comprehensive presence in the world)? Such model can fulfill both the concern of scientific community and religious community. This paper shows that we can attain such a model in Mulla Sara's transcendent theosophy which is based on his cosmological, theological and epistemological framework.
    Keywords: Process theology, conflict between science, religion, maximal naturalism, minimal naturalism, Sadra's transcendent theosophy, supernaturalism
  • Saeid Shafiei * Pages 75-101
    In the Islamic sources, especially in Shia narratives, it is mentioned sources known as Suhuf (Scriptures), attributed to former Prophets of Israel. These works include topics such as ethics and some beliefs and prophetic prophecies of the events that will occur in the Islamic community. Also, among the noncanonical sources of the Old Testament, have been books attributed to prophets and great grandparents like Adam, Enoch, Noah, Abraham and Moses. The issue of this research is that are there any relationship between Islamic traditions and Jewish books in these subjects?
    The Collection of Pseudepigrapha, dating back to the second century BC, have been published since about a hundred years ago, first in some Latin languages and then in Arabic. Based on the results of the research, there is no relationship between the content of Islamic narrations and Israelite books; However, some Muslim authors in the narration of traditions and stories have been modeled from the sources of the Old Testament and devoted to their beliefs in adventures and have attributed them to previous prophets.
    Keywords: Islamic traditions, Scriptures of the Prophets, Holy Quran, Collection of Pseudepigrapha
  • Seyyed Mohammad Hasan Saleh *, Seyed Ali Hasani Pages 103-127
    Environmental theology is an interdisciplinary knowledge that attempts to present epistemological and fundamental solutions to environmental crisis, using religious texts. This paper wants, with the study of Christian Ecological Theology, to study the various models about the God’s relation with nature. Evangelical Movements emphasize on this point that with the careful observation of the Bible, we can find that Christian theology can be introduced not as a means of degrading the environment, but of protecting it. Revising the doctrine of creativity and forgiving the nature from inherent evil, as well as the attention to the doctrine of the kingdom and the ultimate good of the world, are considered to be the most important Christian models of ecological theology, which are based on the basic teachings of this religion.
    Keywords: Environmental Theology, Kingdom, nature, Evangelical Theology, Original Sin
  • Said Malek Mohammad, Mohammad Ali Rostamian * Pages 129-146
    This article studies The Name of Karim from perspective of Islamic mysticism. The Names of Allah are very important in both Theoretical and practical of Islamic mysticism that without them, we cannot acquire mystical Knowledge and and have no spiritual Journey. In this article, we researched about The Name of Karim and it’s epistemological, ontological, and spiritual Journey aspects. From first aspect, we found that this name is used for both Allah and human beings. It refers to whom is, Constantly and without any question, bounteous and Forgives others. From the second aspect, the combination of this Name with the Name of Jalil, makes Jalil to be tender and opens the way for human to Allah. This Name is, too, the cause of creation and the way of mercy to them. In the spiritual Journey, it is symbol of a mystic who is educator of world, and has all Virtues and no any abomination.
    Keywords: The Names of Allah, Karim, Abdol Al-Karim, Ontology, spiritual Journey, Islamic mysticism
  • Mohammad Mir *, Babak Shamshiri Pages 147-170
    The effective communication indicators of the world are based on a set of principles for the logical solution of the current conflict, or in other words, the creation of peace between human beings. Regarding the role of religion in the life of societies and the increasing presence of the multiplicity of religions, the use of an active and peaceful approach in the field of religious education, namely, mysticism is essential. Therefore, the present article seeks to study Peace-based religious education based on mystical religious pluralism, by using a descriptive-interpretative method. Its main questions are: 1) What is the meaning of mysticism based on pluralism? 2) How is peacemaking religious education based on mystical religious pluralism? The results of this study show that based on the type of peacemaking based on the mystical religious pluralism, we can consider components and backgrounds such as creating a sense of well-being, religious discourse, tolerance, a spirit of responsibility among followers of religions, which, in the field of religious education, provide the basis for reconciliation and mutual understanding and lead to peaceful coexistence.
    Keywords: mysticism, religious education, religious pluralism, peace