فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ تمدن اسلامی - سال پنجاهم شماره 1 (پیاپی 104، بهار و تابستان 1396)

پژوهشنامه تاریخ تمدن اسلامی
سال پنجاهم شماره 1 (پیاپی 104، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فائزه رحمان *، محمودرضا اسفندیار صفحات 9-30
    این پژوهش با بهره گیری از روش مطالعات تاریخی و تطبیقی، به گسترش اسلام در جهان مالایی به خصوص در مجمع الجزایر اندونزی و تاثیر فرهنگ بومی بر تکوین فرهنگ و ادبیات مالایی پرداخته است. جهان مالایی پیش از ورود اسلام به شدت تحت تاثیر فرهنگ و ادیان هندویی و بودایی بود. از آمیزش این ادیان با آداب و رسوم بومی، فرهنگ و تمدن ویژه ای را در این مناطق پدیدار شد. پس از ورود اسلام، بومیان منطقه، در کنار وفاداری به باورها و آداب پیشین، اسلام را نیز پذیرفتند. به این ترتیب زمینه تاثیر فرهنگ بومی بر تکوین فرهنگ و ادبیات اسلامی در این منطقه فراهم شد. در این فرآیند، شماری از سلطنت های هندی با پذیرش اسلام به بقای خود در دوره اسلامی ادامه دادند. همچنین نظام تعلیم و تربیت و ادبیات دوره پیشا اسلامی در دوره اسلامی بسیار تاثیر گذاشت.
    کلیدواژگان: ادبیات مالایی و هندی، ادیان هندی و مالایی، جهان مالایی، فرهنگ اسلامی، مجمع الجزایر اندونزی
  • سعید شیرازی * صفحات 31-48
    پس از شکل گیری حکومت سلاطین دهلی، تحولات گوناگون در جنبه های مختلف حیات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی هند شکل گرفت. از جمله این تحولات، رسمیت یافتن زبان فارسی در دربار سلاطین دهلی و نگارش آثار ادبی و تاریخی متعدد به زبان فارسی بود. تاریخنگاری رسمی مسلمانان در هند به زبان فارسی با نگارش تاج المآثر در اوایل سده هفتم هجری آغاز شد و با نگارش آثاری چون طبقات ناصری، تاریخ و فیروزشاهی برنی رونق یافت. در این دوره آثار منظوم متعددی نیز به زبان فارسی به توسط برخی از شاعران چون امیر خسرو دهلوی و عصامی به نگارش در آمد که از مهم ترین منابع پژوهش درباره تاریخ سلاطین دهلی (در سده هفتم و هشتم هجری) ، به شمار می روند. در نوشتار پیش رو به معرفی این آثار و جایگاه آنها به عنوان منبع تاریخی در دوره سلاطین دهلی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تاریخنگاری منظوم، امیر خسرو دهلوی، بدر الدین چاچی، سلاطین دهلی، عبدالملک عصامی
  • محمد عباسی * صفحات 49-69
    یکی از مهم ترین کتاب های فارسی درباره تاریخ سلسله بهمنیان و عادل شاهیان تذکره الملوک، نوشته رفیع الدین ابراهیم شیرازی، مورخ دربار عادلشاهیان است. نسخه هایی از این اثر در موزه و کتابخانه سالارجنگ، کتابخانه آصفیه، کتابخانه بریتانیا و کتابخانه ملی پاریس نگهداری می شود. در این مقاله تنها به معرفی نسخه موجود در کتابخانه ملی پاریس و ویژگی های آن پرداخته شده است. در این نوشتار کوشیده ایم پس از بررسی شرح حال و آثار رفیع الدین ابرهیم شیرازی، اهمیت و جایگاه کتاب تذکره الملوک در مطالعات تاریخ دکن و همچنین تاثیر وی بر مورخان بعدی را مطالعه کنیم. سپس به ویژگی های کتابتی و رسم الخطی نسخه یعنی شکل خط به کار رفته در آن، ویژگی های تزئینی اثر، نوع صامت های واژگان و ویژگی های نثر فارسی آن، اشاره شده است. همچنین این پژوهش می کوشد نشان دهد که آیا این نسخه به خط نویسنده است یا کاتب و اینکه درباری و با حامی یکی از اشراف کتابت شده یا انگیزه های شخصی در کتابت آن نقش داشته است.
    کلیدواژگان: بهمنیان دکن، تذکره الملوک، رفیع الدین ابراهیم شیرازی، عادل شاهیان
  • رضا مرادزاده * صفحات 71-92
    زبان فارسی برای مدتی طولانی زبان فرهنگی و عبادی مسلمانان چین بود. نشانه های تاریخی از قبیل کتیبه ها و سنگ نوشته های فارسی، تعداد قابل توجه نسخه های خطی فارسی و اسناد غنی کتاب های چینی و همچنین ادامه رواج زبان فارسی در اصطلاحات روزمره در میان مسلمانان چین و بعضی واژه های دیگر فارسی که از قدیم وارد زبان چینی شده، جملگی نشان می دهد که فارسی در تاریخ چین دورانی پر رونق داشته است. در اینجا این سوال مطرح است که فارسی چگونه وارد چین شد و چه عواملی باعث شد در خاور دور رونق پیدا کند؟ ورود زبان فارسی به چین و رونق یافتن آن با مهاجرت ایرانیان و مسلمانان فارسی زبان و گسترش اسلام در چین رابطه رابطه تنگاتنگ داشت. اگر اسلام وارد چین نمی شد و چنگیزخان و فرزندانش به آسیای مرکزی و ایران حمله نمی کردند، زبان فارسی هرگز در چین، چنان رونق نمی گرفت. این مقاله، چگونگی ورود زبان فارسی به چین و نقش و جایگاه ایرانیان و زبان فارسی را در گسترش اسلام در این سرزمین بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: ايرانيان، چين، زبان فارسي، گسترش اسلام، مسلمانان چين
  • محسن معصومی، فهیمه مخبردزفولی، مریم علی پورجیرنده * صفحات 93-110
    شکل گیری حکومت شیعی نواب اوده در شمال هند، در سده دوازدهم هجری موجب گسترش تشیع در این منطقه شد. نواب اوده با شیوه های گوناگون و صرف مبالغ و هزینه های بسیار به ترویج و تشویق هندوان برای شرکت در آیین های محرم پرداختند. در نتیجه فرهنگ و آیین های شیعی به ویژه آیین سوگواری امام حسین-علیه السلام-جزئی از فرهنگ عمومی در منطقه وسیعی از شمال هند شد و به تدریج مسلمانان اهل سنت و هندوها نیز در این مراسم شرکت کردند. مشارکت هندوان موجب شد تا برخی از آیین های محرم تحت تاثیر فرهنگ بومی و باورهای هندوان قرار گیرد. این مقاله به بررسی علل و انگیزه های مشارکت هندوان در برپایی آیین های محرم و پیامدهای این مشارکت، از زمان تشکیل حکومت شیعی نواب اوده تا تسلط بریتانیایی ها بر این منطقه پرداخته است.
    کلیدواژگان: آیین های محرم، امامباره، تعزیه، کربلاها، لکهنو، هندوان
  • جمشید نوروزی * صفحات 111-122
    در دوره بابریان/تیموریان هند، شمار زیادی از ایرانیان به هند مهاجرت کردند و تعدادی از آنها در مشاغل مهم حکومتی به کار گرفته شدند. تمایل برخی از شاهان تیموری به استفاده از توان مهاجران ایرانی برای تثبیت حکومت و دفع مخالفان و نیز اداره امور اداری و نظامی، موجب استخدام آنها در دربار و دیوان شد. این مقاله به اقدامات و فعالیت های یکی از این مهاجران ایرانی یعنی سید شهاب الدین احمد نیشابوری در دربار بابریان پرداخته است. عنایت اکبرشاه به شهاب الدین و حمایت برخی از شخصیت های متنفذ دربار چون مادر ایرانی شاه، از جمله عوامل نفوذ و رشد وی بود. به علاوه عواملی چون منفعت طلبی شهاب الدین و رقابت آشکار و نهان عناصر غیرایرانی خاصه جغتائیان/تورانیان با ایرانیان در تصاحب مشاغل حکومت بابریان و نیز برخی اختلافات و رقابت های داخلی بین ایرانیان مهاجر، موجب اشتغال دراز مدت وی در مناصب و مشاغل حکومتی بود.
    کلیدواژگان: اکبرشاه بابری، بابریان، شهاب الدین احمدخان نیشابوری، مهاجران ایرانی
  • ایرج نیک سرشت *، نعیم شرافت صفحات 123-139
    پس از گسترش موج تجددگرایی در ایران در سده نوزدهم، تقریبا همه متون علمی کهن به کناری گذاشته شد و به جای آن از متون ترجمه شده غربی برای تدریس در مراکز علمی استفاده شد. در همین سده در هند، برخلاف ایران، با وجود حضور استعماری بریتانیا و گسترش علوم و فنون جدید، همچنان متون فارسی و عربی دانشمندان ایرانی به عنوان کتاب مرجع و منبع درسی، استفاده می شد. در این پژوهش، با استفاده، علل و عوامل وفاداری مسلمانان شبه قاره هند به متون کهن فارسی و عربی و توجه بیش از اندازه آنها به علوم هندسه و ریاضی در قیاس با مباحث فلسفی، بررسی شده است. برای توجیه این پدیده، نظریه های چون اهتمام به نجات پدیده ها، عدم رویکرد مدیریتی، ناتوانی علمی و عدم تناسب ساختارهای معرفتی با نظریه های علمی جدید، اراوه شده که در این مقاله مورد نقد و بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: استعمار بریتانیا، ایران، تجددگرایی، سنت گرایی علمی، شبه قاره هند، علوم طبیعی
  • وفا یزدان منش * صفحات 141-156
    تا چندین سده پس از ورود مسلمانان به شبه قاره هند، زبان های عربی و فارسی به ترتیب زبان دینی و دیوانسالاری مسلمانان بودند. البته نفوذ و گسترش زبان فارسی در این سرزمین در دوره اسلامی، با هیچ زبان دیگری قابل مقایسه نیست. با این حال این زبان ها با زبان های محلی و عمومی رایج در مناطق مختلف هند نیز در ارتباط بودند و میان آنها داد و ستد و وام گیری وجود داشت. برخی از زبان های محلی عناصری از زبان های فارسی و عربی و گاه ترکی از جمله رسم الخط عربی را پذیرفتند. نتیجه این تعاملات در کنار شرایط اجتماعی و سیاسی و زبانی دیگر، موجب پدیدار شدن زبانی تازه در هند شد که بعدها اردو نام گرفت. به موازات ضعف زبان فارسی در هند در قرن دوازدهم و سیزدهم به ویژه پس از قیام سراسری 1857، زبان اردو به تدریج قدرت و قوت گرفت و به زبان دینی، مذهبی و علمی و اجتماعی مسلمانان و نماد مسلمانی تبدیل و زبان نخست بسیاری از ادیبان و فعالان دینی و سیاسی چون سرسید احمدخان، ظفرعلی خان، ابوالکلام آزاد، محمد علی جناح و اقبال لاهوری شد و در نهایت جایگزین زبان فارسی گردید. این مقاله، با مطالعه تاریخچه مختصر شکل گیری و رونق زبان اردو در مناطق مختلف هند، نقش این زبان را در اتحاد و همگرایی مسلمانان به ویژه از میانه قرن نوزدهم به بعد بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: زبان اردو، شبه قاره هند، قیام 1857، مسلمانان هند
|
  • Faezeh Rahman *, mahmoodreza esfandiar Pages 9-30
    Using the historical and comparative method, this study deals with the spread of Islam in the Malay world, especially in the Indonesian archipelago, and the influence of native culture on the development of Malay culture and literature. The Malay world before the arrival of Islam was totally influenced by Hindu and Buddhist cultures and religions. The blending of indigenous religions and customs with Indian culture was created special culture and civilization in these areas. With entering Islam, the natives of this region accepted Islam without completely abandoning their beliefs and deeds. Accordingly, a context for the influence of native culture on the development of Islamic culture and literature was provided. Accepting Islam, a number of Hindu monarchies continued to their survival in the Islamic period. Also, the system of education and literature of the pre-Islamic period influenced the Islamic period.
    Keywords: Malay World, Indian Religions, Native Culture, Malay Literature, Monarchy, Education
  • Saied shirazi * Pages 31-48
    After the establishment of Delhi sultan's dynasty, various changes appeared in various aspects of the political, social and cultural life of India. Among these changes were the Persian language recognition in Delhi Sultans court and the writing of numerous literary and historical works in Persian. The official historical writing of Muslims in India began with the writing of Tāj-al-maāthir in Persian language in early seventh century A.H. and then, developed by works such as Ṭabaqāt Nāṣirī and Tārīkh-i-fīrūzshāhī. In this period many poetry works were written in Persian language by such poets as Amīr Khusraw Dihlavī and ʻIsāmī. These works are among the most important sources of history of the Delhi Sultanate (in seventh and eighth centuries A.H). In this article, these works and their importance as historical sources in Delhi Sultanate period are discussed.
    Keywords: India, Delhi Sultans, Poetry, Historiography, Am?r Khusraw Dihlav?, Badr al-d?n Ch?ch?, ?Is?m?
  • Mohammad Abbasi * Pages 49-69
    One of the most important Persian works about the history of the Bahmanī and Ādil Shāhī dynasties, is the book of Tadhkirat al-Mulūk written by Rafīʻal-Dīn Ibrāhīm Shīrāzī, the historian of Ādil Shāhī Court. There are manuscripts of this work in the Sālār Jung Museum and Library, the Āsafīa Library, the Library of the British Museum, and the National Library of Paris. In this paper, only the manuscript in the National Library of Paris will be introduced and discussed. This article will first have a look at the biography and work of Rafīʻal-Dīn, and will then consider the importance and position of Tadhkirat al-Mulūk in the studies of the history of Deccan as well as the effect of Rafī al-Dīn on the latter historians, who wrote about the history of Ādil Shāhī dynasty.Presenting the manuscript, its main features, such as the script type, the types of consonants used and the style of its Persian prose will be discussed.
    Keywords: Tadhkirat al-Mul?k, Raf? al-D?n Ibr?him Sh?r?z?, Bahman?ds, ?dil Sh?h?ds, National Library of Paris
  • Reza Moradzadeh * Pages 71-92
    The Persian language has become the cultural and religious language of the Muslims of China for a long time. Historical documents such as Persian inscriptions and stones, numerous Persian manuscripts and Chinese books, as well as the continuing spread of Persian language among Chinese Muslims all show that Persians have flourished in China's history.
    The Coming and Spreading of Persian language in China and the prosperity of it have a very close relation with the migration of Persians and Muslims to china and the spread of Islam there.
    It could be said that if Islam did not enter China and Genghis Khan and his Sons did not invade Central Asia and Iran, Persian language would never flourish in China.
    In this article, we Study the ups and downs of the Persian language in Chinese history and consider how Islam came to China, and what was the origin of Huihui, the largest Muslim ethnic group in China, which was the Persian for a short time their common language.
    Keywords: China, Islam, Iranians, Persian Language
  • Mohsen Massumi, Fahimeh Mokhber Dezfuli, Maryam Alipour* Pages 93-110
    The formation of Shiite Navab Awadeh rule in north India in the twelfth century AD has led to the spread of Shi'ism in the area. Spending a lot of money and expenses, Nawab promotee and encouraged Hindus to participate in the rituals of Muharram, and as a result, the Shiite culture and customs, especially the ritual of mourning of Imam Hossein become a general culture and expanded in the vast area of the North India and gradually Sunni Muslims and Hindus also participated in the ceremony. Their participation gradually took it under the effect of local customs and traditions. This article aims to survey the reasons and motives of Hindus participation in Muharram ceremony and its consequences from the formation of Shiite Nawab Awadeh rule up to British domination in this area.
    Keywords: Muharram ceremony, Lucknow, Hindus, Imambara, Ta?ziya
  • Jamshid Noruzi * Pages 111-122
    With the establishment of the Baburid / Timurid dynasty in India and the consolidation of their rule in this land, a significant number of Iranians migrated to India, and some of them were active in the important government jobs of this dynasty. The presence of Iranian immigrants in these important occupations is influenced by factors such as the desire of some Timurid kings to use the ability of Iranian immigrants in order to stabilize the government and to repulse the opponents, as well as to organize administrative and military affairs. But the persistence of Iranians in these responsibilities and their role and function, beyond their ability and their own acts, were influenced by various factors such as the rivalry and conflict between Iranian and non-Iranian elements in the court of Baburids. This paper focuses on the ups and downs of the presence and activity of Sayyed Shahāb al-Din Aḥmad Nayshābūri in some of the important occupations of one of the powerful Baburid rulers. The findings of this research show that the presence of Shahāb al-din was influenced by issues such as Akbar Shah's interest in him and the support of some influential personalities such as the Shah's Iranian mother. Also, the presence of Shahāb al-din in important occupations and his activities were influenced by his self-interest, the apparent and unseen competition of non-Iranian elements, especially the Joghtaeis / Turanians with Iranians in occupation of Baburid rule, as well as some dissensions and internal rivalries between Iranians’ immigrants themselves.
    Keywords: Baburids, India’s Timurids, Shah?b al-Din A?mad Naysh?b?ri, Akbar Shah, Iranian immigrants
  • Iraj Nikseresht *, Naaem sherafat Pages 123-139
    In the nineteenth century Iran, with the spread of modernization, ancient science texts were abandoned and Western translated texts were used for teaching. In the same period in India, Persian and Arabic texts were used by Iranian scholars as reference books and textbooks. In this paper, we want to answer the two basic questions: first, why did Indian Muslims, unlike Iran, despite the colonial presence of Britain and the spread of new science and technology in this country, still adhere to their old Persian and Arabic texts, and secondly, why did they attention more to the geometric and mathematical aspects of the texts than to the intellectual and philosophical issues. There are several different theories, such as: save the phenomena, scientific disability, management approach in science, cognitive structures.
    Keywords: Modernism, Traditionalism, Knowledge transition, Iran, India
  • vafa Yazdan Manesh * Pages 141-156
    With the arrival of Islam in the Indian subcontinent, local languages of this area borrowed elements from Persian, Arabic, Turkish and also got the Arabic script and then formed the Urdu language.
    Due to the Persian language which was the language of the courts of sultans of the different parts of this area such as Punjab, Deccan, and the north of India, the influence of Persian was greater than the other languages.
    On the other hand, plenty of Iranian Sufis, in order to preach Islam, used words of local languages in their poems.
    By the development of Urdu scientific, academic and translation centers helped to upgrade it purposefully.
    The Urdu journals that published one after another in the Indian subcontinent to cover different topics had a significant role in increasing the awareness of Muslims in their religion and to establish their shared goal of gaining freedom.
    Important Political and social figures such as Sir Syed Ahmed Khan, Zafar Ali Khan, Abul Kalam Azad, Muhammad Ali Jannah and Iqbal Lahori, had great efforts for the convergence of Muslims by using this language in their writings and speeches.
    Therefore, the Urdu language that got into the people’s political and social activities, and especially in the literature, had a great role in the separation of India and Pakistan establishment.
    Keywords: Urdu, Islam, Muslims, Literature, Sufism, Persian Language