فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ تمدن اسلامی - سال چهل و پنجم شماره 1 (پیاپی 94، بهار و تابستان 1391)

پژوهشنامه تاریخ تمدن اسلامی
سال چهل و پنجم شماره 1 (پیاپی 94، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حبیب الله بابایی صفحات 9-27
    این مقاله به فرایند ورود اجباری یا اختیاری اسلام به شهر قم می پردازد و در صدد است از یک سو نظریه پذیرش اجباری اسلام توسط اهالی قم را رد نماید و از سوی دیگر ایده پذیرش آسان و از سرآگاهی اسلام از سوی قمی ها را نقد کند. در این نوشته نکته های زیر بررسی شده است: الف) قمی ها مقاومت های سختی در برابر عرب ها از خود نشان دادند، لیکن این بدان معنا نیست که اسلام نیز به زور و اکراه وارد فرهنگ مردم قم شد. ب) اسلام پذیری قمی ها در همه جا از سر منطق و تامل و تفکر نبوده است بلکه عوامل دیگر روانی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی نیز در اسلام پذیری آنها موثر بوده است. ج) پذیرش اسلام ضرورتا به معنای پذیرش فرهنگ عربی نبوده است، بلکه هسته اسلام به صورت متن (قرآن) در میان قمی ها، رسوخ کرد و آنها توانستند این متن وحیانی را بخوانند، فهم کنند، تفسیر کنند، و سرانجام آن را متناسب با داشته های انسانی خود درآمیخته و به حقیقت آسمانی اسلام، عینیت فرهنگی ببخشند.
    کلیدواژگان: اسلام پذیری، اشعریان، زردشتیان، ساسانیان، عرب ها، قم
  • حامد خانی صفحات 29-61
    برای مطالعه تاریخ فرهنگ و معارف اسلامی، دسترسی به آثار کهن ضروری است. بسیاری از این آثار در گذر زمان از میان رفته اند و نسخه ای از آنها بر جا نمانده است. بازسازی این آثار با پی جویی نقل قول ها در آثار متاخرتر، در چنین شرایطی ضرورت پیدا می کند؛ البته، این روش با مشکلاتی متعدد روبه روست. این مطالعه به منظور بازسازی روشمند کتاب المزار سعد بن عبدالله اشعری، صورت گرفته است؛ اثری که ظاهرا حدود هزار سال از ناپدید شدنش می گذرد. بدین منظور، نخست با شناسایی جایگاه سعد بن عبدالله اشعری همچون یک متکلم و محدث برجسته شیعی، احتمال باقی ماندن آثارش بررسی می شود. آن گاه کوشش خواهد شد اولا، روایات کتاب المزار سعد از دیگر روایات بازمانده از خود وی ضمن آثار مختلف متاخرتر شناسایی شوند، و ثانیا، ساختار کلی اثر و نحوه چینش این روایات کنار هم نیز، بر پایه فرهنگ تدوین رایج در عصر وی شناخته شود، و بدین سان اصل اثر بازسازی گردد.
    کلیدواژگان: ابن قولویه، ادبیات دعایی، بازسازی متون کهن، سعد بن عبدالله اشعری، کامل الزیارات، کتاب المزار
  • سید احمدرضا خضری، اعظم فولادی پناه صفحات 63-79
    کارملیت ها یکی از گروه های تبشیری کاتولیک بودند که فعالیت های گسترده ای در ایران دوره صفوی داشتند و به دنبال تحقق اهداف پاپ و برخی از کشورهای اروپایی بودند. عوامل سیاسی از جمله برقراری اتحاد میان ایران و دولت های مسیحی اروپا در برابر عثمانیان، حضور این گروه را در ایران هموار کرد و شاهان صفوی به حمایت از ایشان برخاستند. این مقاله به بحث از مهم ترین فعالیت های فرهنگی و اجتماعی کارملیت ها در ایران عصر صفوی می پردازد که از جمله آنها تاسیس اولین چاپخانه در اصفهان، ترجمه متون مسیحی، تالیف آثاری همچون فرهنگ های چند زبانه، منشآت عصر صفوی و برپایی مراکز تبلیغی و نوانخانه هاست. نتیجه تحقیق نشان می دهد که فعالیت های فرهنگی و اجتماعی کارملیت ها بیشتر به سود غرب و موجب شناخت بیشتر اروپاییان از ایران شد و ایرانیان به علت پایبندی به دین اسلام تعامل اندکی با آنان پیدا کردند.
    کلیدواژگان: صفویه، فعالیت های فرهنگی و اجتماعی، کارملیت ها، مبلغان مذهبی، نوانخانه
  • مرتضی دانشیار صفحات 81-93
    حوزه علمیه به مرکز علوم مذهبی شیعیان اطلاق می شود که در مطالعات مربوط به تاریخ نهادهای علمی آموزشی شیعیان، پیشینه و چگونگی پیدایی عنوان آن مغفول مانده است. افزون بر این، این مطالعات مراکز علوم دینی پیش از ایجاد این اصطلاح را نیز، تحت عنوان حوزه علمیه معرفی کرده اند. پژوهش حاضر به تاریخ پیدایی و تحولات معنایی ترکیب حوزه علمیه اختصاص دارد. یافته های این پژوهش حاکی است، اصطلاح حوزه علمیه از بطن تحولات سیاسی اجتماعی عصر مشروطه برآمد که نخستین بار به مفهوم امروزی آن، بر نهادی اطلاق شد که شیخ عبدالکریم حائری در قم بنیان نهاد. همچنین، این پژوهش نشان می دهد که ساختار نوین مراکز علمی شیعی امروزین یا به اصطلاح «حوزه علمیه»، قابل انطباق با مراکز علمی پیش از آن نیست.
    کلیدواژگان: حوزه علمیه، حوزه علمیه قم، عبدالکریم حائری، مراکز علمی شیعی
  • فاطمه دوست قرین صفحات 95-112
    کتاب اصول اقلیدس با مقدمه ای شامل تعاریف، اصول موضوعه و علوم متعارفه (بدیهیات) آغاز شده است؛ پنج اصل موضوعه، در علم هندسه، توسط اقلیدس بدون هیچ گونه توضیح و استدلالی ارائه شده است؛ اما با توجه به اهمیت اصول موضوعه که پایه های اساسی برای اثبات قضایای هندسی هستند، بعضی از شارحان و مترجمان کتاب اصول اقلیدس برخی از اصول موضوعه را توضیح و بعضی دیگر را به گونه ای اثبات کرده اند. قطب الدین شیرازی و حاتم بن فضل نیریزی از جمله مترجمانی هستند که توضیح بعضی از اصول موضوعه و اثبات برخی دیگر را ضروری دانسته ند.مقاله حاضر به مقایسه روش قطب الدین شیرازی و روش توسط فضل بن حاتم نیریزی، یکی از شارحان متقدم کتاب اصول اقلیدس، می پردازد.
    کلیدواژگان: اصول اقلیدس، اصول موضوعه، ترجمه اصول، فضل بن حاتم نیریزی، قطب الدین شیرازی، هندسه
  • علی محمد ولوی، هدیه تقوی صفحات 113-129
    در غزوه تبوک بر خلاف دیگر غزوات میزان مشارکت فعال مسلمانان کاهش یافته بود و سستی آنان در جهاد، باعث تاخیر در تدارک سپاه و حرکت به سوی میدان نبرد شده بود. عده ای از صحابه با کارشکنی، عذر خواهی و بهانه آوردن درصدد بودند حضور نیافتن در جنگ را توجیه کنند. خداوند در سوره توبه در واکنش به این وضع، با افشای نیت های این گروه ها، دلایل حقیقی مشارکت نکردن آنان را بیان کرد. بر اساس آیات سوره توبه، گروه هایی از سپاهیان حتی آنانی که تظاهر به همراهی نمودند در عمل به کارشکنی و ایجاد رعب در میان مسلمانان پرداختند. یکدست نبودن رفتار صحابه در غزوه تبوک موجب پیدایش گونه های رفتاری شد که در سوره توبه این گونه ها به دقت شناسایی شده اند. در این سوره، هشت گونه رفتاری در جهت همراهی با پیامبر(ص) معرفی شده است. یکسان نبودن میزان همراهی آنان باعث شده که این گونه ها در پنج سنخ از همراه کامل تا غیرهمراه قرار داده شوند. در این مقاله با روش توصیفی تبیینی ابتدا گونه های رفتاری صحابه در غزوه تبوک شناسایی شده و سپس به علت تنوع رفتاری آنان بررسی می شود. به نظر می رسد تنوع رفتاری اصحاب پیامبر(ص) در غزوه تبوک ریشه در نوع نگرش آنان و تعارض سنت های اجتماعی با ارزش های دینی داشته است.
    کلیدواژگان: تبیین رفتاری، پیامبر(ص)، سنخ شناسی، سوره توبه، صحابه، غزوه تبوک
  • عبدالله همتی گلیان صفحات 131-144
    سه دین اسلام، مسیحیت و یهود از یک خانواده بوده و به عنوان آیین های سامی خوانده شده اند، ولی در متون اسلامی تاکید شده است که دین اسلام کامل کننده دو دین پیش از خود است. از این رو بررسی موقعیت مسیحیت و دامنه نفوذ آن در جزیره العرب به ویژه بخش غربی آن و حجاز مقارن ظهور اسلام ازاهمیت خاصی برخوردار است. زیرا آگاهی از آن به درک بهتر بسیاری از حوادث صدر اسلام، خاصه تعامل مسیحیان با پیامبراکرم(ص) و مسیحیت شناسی قرآن کریم کمک می کند. ازاین رو نگارنده دراین مقاله بر آن است تا اطلاعاتی از نحوه نفوذ مسیحیت و موقعیت آن در حجاز به دست دهد. هرچند برای گسترش مسیحیت در حجاز راه های متعددی وجود داشته، اما دراین مقاله به ورود مسیحیت به حجاز از نواحی شمال غربی (بصری)، غرب (حبشه) و جنوب غربی (نجران) پرداخته شده و ثابت شده است که مسیحیت در سده ششم میلادی و مقارن ظهوراسلام در حجاز حضوری به نسبت قوی داشته است.
    کلیدواژگان: بصری، حبشه، حجاز، ظهور اسلام، جزیره العرب، مسیحیت، نجران
|
  • Habibollah Babaei Pages 9-27
    This article is going to criticize both theories of forcefully entry، and of kindly entry، of Islam into Qum. Three points will be proved through this article: a) Arab triumph in Qum was difficult and Qumian people resisted Muslims، but this does not mean that Islam entrance to Qum was by force and violence; b) in addition to knowledge and comprehension factor، there were social، economical and psychological matters that played a key role in conversion to Islam; c) a great reception of Islam does not necessarily require acceptance of Arab culture by Qumian people، and d) some cultural grounds and historical events caused the formation of Shi''a in Qum.
    Keywords: Arabs, Asharians, Qum, Sasanians, Tashayyua, Zoroastrians
  • Hamed Khani Pages 29-61
    Access to primary sources is necessary for studying the history of Islamic civilization and sciences. Many of these sources have gone missing over time and no manuscript of them has remained. In some cases، we can reconstruct these works by pursuing the old excerpts of them more recent works. This study aims at methodological reconstruction of the Kitab al-Mazar by Sa‘d bin ‘Abdullah al-Ash‘ari، which nearly a thousand years has passed since its disappearance. To do this، regarding his position as a prominent shi‘a theologian and muhaddith، we first investigate the survival of Sa‘d''s works. We then attempt to distinguish the excerpts of Kitab al-Mazar from his other remaining qoutes in more recent works of other scholars. The final step will be to find a way for reconstructing the work by identifying its general structure، based on the current method of putting together and classifying traditions in his time.
    Keywords: Islamic pilgrimages, Sad ibn Abdullah Ashari, Kitab al mazār, Ibn Qulawayh, Kāmil Al Ziyārāt
  • Seyed Ahmadreza Khizri, Azam Foladipanah Pages 63-79
    The presence of European missionaries in Iran was the important issue in the history of the Safavid. One of the most important groups of missionaries was Carmelites who came to Iran to try to spread the Catholic faith in this country. They came to Iran during the rule of Shah Abbas I apparently to create an alliance between Iran and the Christian countries of Europe against the Ottoman and indeed to promote Catholicism. Carmelites who were always supported by the Safavid kings، could had a continuous presence in Iran by the end of the Safavid era and even after that. The Carmelites’s Presence and activities in Iran، including the establishment of first printing-house in Isfahan، translation of Christian Texts، compilation of bilingual dictionaries، establishment of misionary certres and hospice had many political، cultural، social and religious consequences. These activities had more benefits for West and led to greater cognition by European governments of Iran. Because of their religious beliefs، Muslim Iranians had little interaction with Carmelites missionaries.
    Keywords: Carmelites, Safavids, religious Missioneries, Hospice, Cultural, social activities
  • Morteza Daneshyar Pages 81-93
    “Hawza ilmiyya” refers to the centre of Shiites seminary that its name background and genesis، in studies on Shiite educational and scientific institutions، has been ignored. In addition، these studies have introduced the Shiite seminaries before creation of the term، as “Hawza ilmiyya”. This study focuses on the emergence and the semantic evolution of the term of “Hawza ilmiyya”. The findings of this study suggest that the term of Hawza ilmiyya emerged from within socio-political changes of constitutional period and at first، in its modern sense، was entitled the institution that was founded by Sheikh Abdul Karim Haeri in Qom. Also، this study shows that the new structure of Shiite seminaries، so-called «Hawza ilmiyya»، is not applicable to the ancient Shiite scientific centers.
    Keywords: Abdul Karim Haeri, Hawza ilmiyyah, Qom's Hawza al ilmiyyah, Shiite scientific centers
  • Fatemeh Doostgharin Pages 95-112
    “Euclid’s Elements” begins by an introduction into definitions، Postulates and Common Notions; the Postulates are presented in the science of geometry by Euclid without any or explanations. However، regarding the significance of Postulates which is the fundamental to geometrical proving and solving geometrical theorems، some translators and interpreters of Euclid’s Elements provide explanation for some of the Postulates and try to prove them. Qutb al-Din Shirazi and Faḍl ibn Hātam Neyrīzī are among the translators who believe that it is essential that some of the Postulates be explained and some others be proved. This article compares the methodologies of Qutb al-Din Shirazi and Faḍl ibn Hātam Neyrīzī، an older interpreter of Euclid’s Elements.
    Keywords: Euclid's Elements, Postulates, Qutb al Din Shirazi, Faḍl ibn Hātam Neyrīzī
  • Ali Mohammad Valavi, Hedieh Taghavi Pages 113-129
    In the battle of Tabuk، unlike other battles، the participation of Muslims was very weak and their procrastinations caused to be delayed in the preparation of the army and the move toward Tabuk. Some of the Companions expressed one’s regrets for being unable to participate in this battle. In the Sura of Tawba، God exposes the intentions of these non-participants، expressing their real reasons for not participating. According to this Sura، even some groups of participants in practice attempted to sabotage and create fear among the Muslims. The lack of harmony of the Companions’ behaviors in this Battle could be known by a typology. This typology could be carefully identified in the Sura of Tawba. In this Sura eight kinds of behaviors were introduced، ranging from active participation to passive one. Describing the diversity of the Companions’ behaviors in this Battle، this article gives an explanation for it. It seems that the diversity of the Companions’ behaviors returned to their attitudes and social traditions that were in conflict with religious values.
    Keywords: the Battle of Tabuk, Behavioral explanation, Companions of the Prophet, the Prophet, the Sura of Tawba, typology
  • Abdollah Hemmati Golyan Pages 131-144
    Islam، Christianity and Judaism belong to the same family and are named semitic religions. Regarding to this similarity، it is very important to survey the situation of Christianity and the range of influence in the Arabian Peninsula in particular western part and Hedjaz contemporaneous the rise of Islam. This survey helps to more understanding of the events of early Islam، particularly interactions of Christians with the holy Prophet and of the Christology of holy Quran. The spread of Christianity and situation that in Hedjaz from north-west (Bosra)، west (Abyssinia) and south-west (Najran) is the focus of this paper. It is showed that christianity has been strong presence in Hedjaz before and during the rise of Islam.
    Keywords: Abyssinia, Arabian Peninsula, Bosra, Christianity, Hedjaz, Najran, Rise of Islam