فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی
سال سی و یکم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نرگس شکری، ابراهیم قاسمی نژاد، علیرضا عاشوری صفحات 1-12
    سازند سنگانه با سن کرتاسه زیرین که در سرتاسر حوضه رسوبی کپه داغ رخنمون دارد، به طور پیوسته بین دو سازند سرچشمه و آیتامیر قرار گرفته است. این سازند در شرق و مرکز حوضه از شیل های تیره با میان لایه های آهک و سیلت تشکیل شده است. برای بررسی داینوفلاژله های این سازند، چهار برش چینه شناسی از شرق به سمت مرکز شامل برش های کاریزک، مزدوران، سنگانه و قره سو انتخاب شدند. ضخامت برش های انتخاب شده به ترتیب، 320، 355، 550 و 580 متر است. از تعداد 370 نمونه برداشت شده از این چهار برش، دو برش کاریزک و مزدوران به طور کلی فاقد داینوسیست های شاخص برای تعیین سن بودند. داینوسیست های شناسائی شده در دو برش سنگانه و قره سو به تفکیک دو زون DZ1 و DZ2 در این برش ها منجر شد. داینوزون های تفکیک شده منطبق بر زون های Odontochitina operculata و Pseudoceratium turneri بوده و معرف سن آپتین پسین- آلبین آغازین برای سازند سنگانه در برش های مذکور است. همچنین توزیع و پراکندگی داینوفلاژله ها، افزایش عمق حوضه از شرق به مرکز را بیان می کند.
    کلیدواژگان: سازند سنگانه، شرق و مرکز کپه داغ، داینوفلاژله، کرتاسه آغازین
  • لیلا عبدی، حسین رحیم پور بناب، مصطفی یوسفی راد، محسن میر محمد مکی صفحات 13-34
    در این مطالعه 30 نمونه رسوب از 7 گمانه با حداکثر عمق 520 سانتیمتر از بستر پلایای میقان، واقع در 15 کیلومتری شهر اراک برداشت گردید. این رسوبات مورد مطالعات کانی شناسی، ژئوشیمیایی و رسوب شناسی شامل دانه بندی، کلسیمتری، تعیین درصد مواد آلی، EC، pH و خصوصیات فیزیکی قرار گرفتند؛ رسوبات پلایای میقان بیشتر از نوع شیمیایی (تبخیری) و آواری هستند. درصد کانی های تبخیری در رسوبات سطحی نسبت به کانی های آواری بیشتر است. مطالعه حاضر نشان می دهد که گسترش رسوبات شیمیایی به طور عمده در دوره های تراز پایین آب و شرایطی که دریاچه به ندرت از خشکی تغذیه می شده، صورت گرفته است درحالی که رسوبات آواری حوضه در دوره های با تراز بالای آب، توسط رودخانه های تغذیه کننده دریاچه و سیلاب ها به صورت بار بستر و بار معلق به محل رسوب گذاری حمل شده و نهشته شده است. بررسی پارامترهای رسوب شناسی و کانی شناسی بر روی نمونه های اخذ شده از گمانه ها، علی رغم تغییرات مشاهده شده به دلیل تغییرات اقلیمی (وجود فصل های خشک و مرطوب)، بیانگر روند تقریبا منظم این پارامترها در طول گمانه ها است به طوری که با ژرفا، درصد کانی های آواری، کربنات کلسیم و اندازه ذرات افزایش و میزان مواد آلی و جورشدگی ذرات کاهش می یابند. این تغییرات همراه با کاهش درصد کانی های تبخیری بخصوص ژیپس و هالیت با عمق، خود بیانگر بالا بودن سطح آب پلایا و اقلیم سرد و مرطوب تر گذشته (پلئستوسن انتهایی) است و یا شاید وجود دریاچه ای با آب شیرین یا شوری کمتر در گذشته که طی زمان و تغییرات آب و هوایی ضمن کاهش تراز آب، شوری آن افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: پلایای میقان، روند رسوب گذاری، تغییرات اقلیم، کواترنری
  • ئارام بایت گل، اسدالله محبوبی، رضا موسوی حرمی صفحات 35-56
    نهشته های کربناته عضو 1 و 2 گروه میلا در البرز مرکزی (کامبرین میانی) که در این تحقیق سازند ده صوفیان نامیده می شود، در برش های شهمیرزاد، تویه دروار، میلاکوه و ده ملا مورد مطالعه قرار گرفته است. این نهشته ها در چهار کمربند رخساره ای یک رمپ کربناته شامل محیط های عمیق حوضه ای، رمپ خارجی (توالی های ساب تایدال عمیق)، رمپ میانی (توالی های ساب تایدال کم عمق و بخش پایینی اینترتایدال) و رمپ داخلی (توالی های سد، لاگون، بخش بالایی اینترتایدال و سوپراتایدال) بر جای گذاشته شده اند. پوشش های میکروبی متنوعی در رسوبات دریایی کم عمق (شامل ساب تایدال و اینترتایدال) این واحد شناسایی شده است. بر اساس این مطالعه، پوشش های میکروبی دارای مورفولوژی های مختلفی از نظر شکل و نحوه رشد هستند و شامل فرم های مسطح تا موجی، گنبدی، پیازی، ستونی، بادبزنی و ترومبولیت است. مجموعه رخساره های سازند ده صوفیان به صورت چرخه های کوچک مقیاس شامل چرخه های پری تایدال، ساب تایدال کم عمق و ساب تایدال عمیق معرفی شده اند به طوری که پوشش های میکروبی از اختصاصات عمده و اصلی این چرخه ها محسوب می گردد. روند تغییرات عمودی رخساره ها در چرخه های کم عمق شونده و عمیق شونده به سمت بالا و الگوی توزیع پوشش های میکروبی در این چرخه ها، وابسته به محیط رسوبی و موقعیت های مختلف آنها بر روی پلاتفرم کربناته بوده است. مبنای طبقه بندی استفاده شده در این مطالعه می تواند اطلاعات با ارزشی در کاربرد پوشش های میکروبی برای مطالعات محیط رسوبی دیرینه و چینه نگاری سکانسی ارائه دهد.
    کلیدواژگان: پوشش های میکروبی، رمپ، چرخه های استروماتولیتی، گروه میلا، سازند ده صوفیان
  • اعظم ماهانی پور، انوشیروان لطفعلی کنی صفحات 57-66
    حوضه رسوبی کپه داغ در شمال و شمال شرق ایران و در حدفاصل مرز ایران، ترکمنستان و افغانستان قرار دارد. در این حوضه، توالی های دریایی کرتاسه از گسترش و پراکندگی خوبی برخوردار هستند. سازندهای سرچشمه و سنگانه جز واحدهای رسوبی کرتاسه این حوضه هستند که بیشترین ضخامت این سازندها مربوط به قسمت های غربی حوضه کپه داغ می باشد. بررسی نانوفسیل های آهکی در برش شیخ (قسمت های غربی منطقه) به تشخیص 84 گونه متعلق به 35 جنس از 16 خانواده منجر شد. بر اساس نانوفسیل های آهکی شاخص در برش مورد مطالعه، قسمت های فوقانی بیوزون Watznaueria oblonga Zone (NC5)، بیوزون Chiastozygus litterarius Zone (NC6) و قسمت های ابتدایی بیوزون Rhagodiscus angustus Zone (NC7A) در سازند سرچشمه و بیوزون Rhagodiscus angustus Zone (NC7A) در قسمت های ابتدایی سازند سنگانه تشخیص داده شده است. بر این اساس سن سازند سرچشمه در برش مورد مطالعه بارمین پسین- ابتدای آپتین پسین و سن سازند سنگانه ابتدای آپتین پسین-؟ آپتین پسین پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: نانوفسیل های آهکی، حوضه رسوبی کپه داغ، سازند سرچشمه، سازند سنگانه، کرتاسه
  • رضا صادقی، سید خلیل فروزنده *، مهین محمدی صفحات 67-90

    این پژوهش به بررسی توالی رسوبی سازند آسماری به سن الیگوسن در برش چینه شناسی تنگ مشکان با هدف مطالعه سنگ چینه نگاری، زیست چینه نگاری، تعیین ریزرخساره ها، دسته ریزرخساره ها، زیرمحیط ها و محیط رسوبی می پردازد. برش مذکور، در دامنه جنوبی تاقدیس تامار (زیرپهنه فارس نیمه ساحلی) واقع در زاگرس چین خورده و در محدوده مرزی استان های فارس و کهگیلویه و بویراحمد انتخاب گردیده که ضخامت آن بالغ بر 350 متر است و غالبا متشکل از واحدهای سنگ آهکی و سنگ آهک مارنی است. مرز زیرین سازند آسماری در این برش با سازند پابده و مرز زبرین آن با سازند رازک به صورت پیوسته، تدریجی و هم شیب است. ضخامت مطالعه شده از سازندهای پابده و رازک در این برش به ترتیب 241 متر و 9 متر است. مطالعات زیست چینه نگاری روی 195 مقطع نازک سنگی، به شناسایی 37 جنس و 44 گونه از روزنبران کفزی، 4 جنس و 4 گونه از روزنبران شناور بهمراه تعدادی غیرروزنبران و تعیین سن الیگوسن (روپلین- شاتین) و معرفی دو تجمع زیستی منجر گردیده که به ترتیب از قدیم به جدید عبارتند از:1- Nummulites vascus - Nummulites fichteli Assemblage Zone 2- Archaias asmaricus / hensoni - Miogypsinoides complanatus Assemblage Zone نتیجه مشاهدات و مطالعات دقیق صحرایی و آزمایشگاهی، تشخیص و تفکیک 8 دسته ریزرخساره در 3 زیر محیط رسوبی کولابی، سدی و دریای باز بوده که همگی روی یک سکوی کربناته از نوع رمپ هم شیب رسوب گذاری نموده اند.

    کلیدواژگان: زاگرس چین خورده، فارس نیمه ساحلی، سازند آسماری، سنگ، زیست چینه نگاری، محیط رسوبی
  • خیرالله نورایی نژاد، حسن امیری بختیار، حیدر بصیری*، مهدی خشنودکیا صفحات 91-105

    میدان نفتی مارون در میانی فروافتادگی دزفول در امتداد تاقدیس های آغاجاری، اهواز و رامین قرار گرفته است. با توجه به نقش مهمی که شکستگی ها در افزایش تولید ایفا می کنند، در این مطالعه سعی شده تا الگوی تراکمی شکستگی های مخزن آسماری در میدان نفتی مارون مورد بررسی قرار گیرند. بدین منظور نتایج داده های نمودار های تصویرگر، مغزه داده های نمودار ترسیمی سرچاهی، روش های تحلیل دایره محاطی و تغییرات انحناء هندسه تاقدیس مورد تحلیل قرار گرفت. سازند آسماری مهم ترین سنگ مخزن این میدان است که به پنج زون مخزنی تقسیم شده است. زون مخزنی یک، دو، سه عمدتا از آهک و دولومیت تشکیل شده اند. بنابراین تراکم شکستگی ها در این زون ها (بخصوص در زون یک که90 درصد دولومیتی است) بیشتر است. همچنین در زون های مخزنی چهار و پنج این میدان به دلیل افزایش میان لایه های شیلی و مارنی و کاهش شکنندگی، شکستگی ها ازگسترش کمتر برخوردار بوده، بیشتر شکستگی های میکروسکوپی دیده می شود. طبق نتایج حاصله انطباق خوبی بین روش تحلیل دایره محاطی، داده های نمودار تصویرگر، داده های مغزه، تغییرات انحناء و گسترش شکستگی ها در تاقدیس مارون دیده می شود. تحلیل داده های مذکور بیانگر این است که بیشترین تراکم شکستگی ها در یال جنوبی مخزن در بخش مرکزی و در یال شمالی بخش شمال شرقی متمرکز است. بنابراین بخش غربی مخزن، تراکم شکستگی کمتری نسبت به قسمت های مرکزی را دارد. باتوجه به نتایج به دست آمده می توان استنباط نمود که برای حفر چاه های توسعه ای و تولیدی آتی باید پارامترهای ذکر شده مد نظر قرار گرفته، به قسمت شمال شرقی و یال جنوبی تاقدیس مارون توجه بیشتری گردد.

    کلیدواژگان: میدان مارون، مخزن آسماری، تراکم شکستگی، نمودار تصویرگر، داده های مغزه
|
  • Narges Shokri, Ebrahim Ghasemi-Nejad, Ali-Reza Ashouri Pages 1-12
    The Sanganeh Formation (Lower Cretaceous) has cropped out across the Kopeh-Dagh Basin. The formation conformably overly the Aptian Sarcheshmeh Formation and is in turn overlain conformably by glauconitic sandstone of the Aitamir Formation. The considered formation in eastern and central parts of the basin comprises predominantly dark shale with some interbeds of limestone and siltstone. In order to analyse dinoflagellate content of this rock unit، four stratigraphic sections from east to the center of the basin including Karizak (320m)، Mozduran (355m)، Sanganeh (550m)، and Qarah-Su (580m) were measured and sampled palynologically. A total of 370 rock samples taken from the four sections were processed palynologically and scanned under a light microscope. Of these، two sections including Karizak and Mozduran were barren of any preserved dinocysts while، the samples from other two sections (Sanganeh and Qarah-Su) yielded a relatively diverse and well preserved assemblage. According to the recognized dinocysts، two zones DZ1 and DZ2 were established in Sanganeh and Qarah-Su sections. The differentiated dinozones were coincident to Odontochitina operculata and Pseudoceratium turneri which are index for late Aptian-early Albian for the Sanganeh Formation at the mentioned stratigraphic sections. In addition، distribution and dispersion of dinoflagellate cyst contents indicate an increasing trend of the depth from east to the central parts of the Kopeh-Dagh Basin.
    Keywords: Sanganeh Formation, East, Center of Kopeh, Dagh, Dinoflagellate cysts, Early Cretaceous
  • Leila Abdi, Hossain Rahimpour-Bonab, Mohsen Mirmohammad-Makki Pages 13-34
    To study، 30 sediment samples were collected from the 7 boreholes with maximum depth 520 cm in the Meyghan playa bed which is located in 15 km northeastern part of Arak. Sediment samples were studied for sedimentological characteristic include mineralogy، granolometry، calcimetery، organic matter content، pH، EC and physical characteristics of sediments. Meyghan playa sediments are mostly of chemicals and detrital. Percentage of evaporative minerals in surface sediments is greater than the clastic minerals. Sediments of this playa are mainly chemical (evaporites) and clastic components. Amount of evaporative minerals in surface sediments is greater than the clastic minerals. This study shows، Chemical sediments are formed Mainlyو during periods of low water levels and sometimes، the lake is fed from the land. While castic sediments of the basin were deposited during periods of high water levels and transported by rivers and floods as bed load and suspended load to playa and deposited. Considering sedimentology and mineralogy profiles with depth despite visible fluctuations due to climate change (dry and wet seasons)، indicative almost regular process of parameters along the borehole. So that with depth abundance of detrital minerals، calcium carbonate، and mean of grain size is increased while organic matter and mean of grain’s sorting is decreased. These factors along with the reduction of evaporative minerals with depth، especially minerals with high solubility such as gypsum and Halite indicate there was a high water level and cold - humid climate for the past (late Pleistocene) in the Meighan playa and/or maybe there is a lake with fresh water or Low salinity in the past that its salinity has increased over time.
    Keywords: Meyghan Playa, Depositional history, climate change, Quaternary
  • Aram Bayetgol, Dr. Asadollah Mahboubi, Dr. Reza Moussavi Harami Pages 35-56
    Carbonate deposits of members 1 to 2 of the Mila Group (Middle Cambrian) in Central Alborz that call Deh-Sufiyan Formation in this research، were studied in Shahmirzad، Tueh-Darvar، Mila-Kuh and Deh-Molla sections. These sediments were deposited in four facies belts on a carbonate ramp including basinal environments، outer ramp (deep subtidal sequences)، mid ramp (shallow subtidal to lower intertidal sequences)، and inner ramp (shoal and upper intertidal to supratidal sequences). Various microbialites were recognized in the shallow-water sediments (includes subtidal and intertidal) of this unit. Based on this study، microbial mats have various morphology of form and type of growth structure and inluding laminar to wavy-laminar، domal or hemispheroidal، bulbous، columnar، regular flabellate columns، unlaminated، loaf- to mound-shaped thrombolities. Facies associations of Deh-Sufiyan Formation are arranged in small-scale of peritidal، shallow subtidal، and deep subtidal cycles and microbial mats are the major features of them. The trends of vertical changes of facies in shallowing-upward and deepening-upward cycles and distribution of various types of microbialites in these cycles had been related to depostional environments and their postions on carbonate ramp. Basal classification method used in this study can provide valuable informations for application of microbiali mats in paleo-environmental and sequence stratigraphy analysis.
    Keywords: Microbial mats, Deh, Sufiyan Ramp, stromatolitic cycles, Mila Group, Deh, Sufiyan Formation
  • Azam Mahanipour, Anoshiravan Lotfali Kani Pages 57-66
    The Kopet-Dagh Basin is located in the north and north east of Iran، within the border triangle of Iran، Turkmenistan and Afghanistan. Sediments of Cretaceous age are well exposed in this basin. Sarcheshmeh and Sanganeh formations belong to the Cretaceous age in this basin and have the highest thickness in the west of the basin. Calcareous nannofossil investigation at the Sheikh section (in the west of the Kopet-Dagh Basin) lead to the recognition of 84 species from 35 genera which are belonging to 16 families. According to the index calcareous nannofossils، the upper part of NC5 Zone (Watznaueria oblonga Zone)، NC6 Zone (Chiastozygus litterarius Zone) and the lower part of NC7a biozone (Rhagodiscus angustus Zone) are recognized at the Sarcheshmeh Formation and NC7a biozone (Rhagodiscus angustus Zone) is recognized at the basal part of Sanganeh Formation. Based on the calcareous nannofossils data، the age of Sarcheshmeh Formation is Late Barremian-early Late Aptian and the age of Sanganeh Formation is early Late Aptian -? Late Aptian.
    Keywords: Calcareous nannofossils_Kopet ‒ Dagh Basin_Sarcheshmeh Formation_Sanganeh Formation_Cretaceous
  • Reza Sadeghi, Seyed Khalil Forouzandeh, Mahin Mohammadi Pages 67-90

    The present research studies sedimentary succession of Oligocene Asmari Formation at Tang-e Moshkan stratigraphic section aimed at evaluating lithostratigraphy، biostratigraphy and determining microfacies، microfacies class، sub-environments، and sedimentary environment. The mentioned section at southern flank of Tamar anticline from of Sub-coastal Fars sub-basin located in folded Zagros. It was selected in boundary of Fars and Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces with a Thickness over than 350m consisting of limestone and marly limestone strata. In this section، lower and upper boundaries of Asmari Formation are continuously located over Pabdeh and under Razak Formations as homoclinal ones، respectively. The studied thickness of Pabdeh and Razak Formations are respectively 241m and 9m in this section. Biostratigraphy studies conducted on 195 thin sections resulted in identification of 37 genus and 44 species of bentic foraminifera، 4 genus and 4 species of planktonic foraminifera along with some non-foraminifera، determination of Oligocene (Rupelian - Chattian)، and Introduction of two assemblage zones that old to new، respectively: 1- Nummulites vascus - Nummulites fichteli Assemblage Zone 2- Archaias asmaricus / hensoni - Miogypsinoides complanatus Assemblage ZoneResults of high resolution field and laboratory of observations and studies were embedded as recognition and classification of 8 microfacies class in 3 lagoon، shoal and open marine sedimentary sub-environments، all deposited on a carbonated platform of a homoclinal ramp.

    Keywords: Folded Zagros, Sub, coastal Fars, Asmari Formation, Litho, biostratigraphy, Sedimentary environment
  • Kheyrollah Noraeinezhad, Hassan Amiri Bakhtiar, Heidar Basiri, Mehdi Khoshnodkia Pages 91-105

    Marun oilfield is located in the middle part of Dezful Embayment and is situated along the Aghajari، Ahvaz and Ramin anticline. Given the important role of fracture characteristics for improving production، so the aim of this research is to investigate the density pattern of fracture in Asmari formation in Marun oilfield. For this purpose، results of image log، core data، graphic well log، methods of inscribed circle analysis and curvature changes geometry of anticline were analyzed. Asmari formation is the main reservoir rock in Marun oilfield that divided into five zones. Limestone and dolomite are the main lithology of zones 1، 2 and 3 which has a high density of fractures (especially in zones with 90% dolomite). Also there is less fracture density (micro fracture) in the 4 and 5 Asmari zone due to an increase of shale and marl layers and due to less break ablity has a less distribution of fractures. The result show that there are a good conformity existed between the results of inscribed circle analysis، image log، core data، curvature and the presence of fractures in Marun anticline. The data indicate that highest density of fracture density concentrates in the southern limb in the central region of anticline and also in the north limb in the northeast region of the anticline. So، finally using these parameters، it is recommended that further development and production wells be drilled in the north eastern part of the oil filed as well as center part of southern flank of the anticline.

    Keywords: Marun Oil Field, Asmari Reservoir, Fracture Density, Image Log, Core data