فهرست مطالب

پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی - سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 64، پاییز 1395)

فصلنامه پژوهش های چینه نگاری و رسوب شناسی
سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 64، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید توکلی * صفحات 1-20
    رخساره های پس از انقراض به عنوان نهشته های خاص در ثبت رسوبی شناخته می شوند. این مطالعه به بررسی نقش این رخساره ها در رفتار مخزنی توالی های کربناته- تبخیری سازندهای کنگان و دالان بالایی در بخش مرکزی خلیج فارس می پردازد. بررسی ماهیت رسوب شناختی این واحدها در سه چاه از میدان مورد مطالعه نشان می دهد که این رخساره ها با گسترش غیرعادی ترومبولیت ها به خوبی قابل شناسایی هستند. انقراض عظیم انتهای پرمین سبب گردیده است تا اغلب موجودات دریایی آهک ساز منقرض شده و در نتیجه میزان کربنات کلسیم محلول در آب اقیانوس ها به نحو قابل ملاحظه ای افزایش یابد.
    افزایش میزان کربنات کلسیم همراه با آشفتگی محیط در اثر پایین بودن سطح آب دریا سبب گریده تا سیمان های دریایی با ابعاد بزرگ و حجم زیاد در این واحدها تشکیل گردیده و سبب کاهش قابل ملاحظه تخلخل و تراوایی این واحد گردد. با این وجود، آنالیز داده های فشار مخزن، نوع گازها و ترکیب ایزوتوپ کربن گازها در دوطرف مرز نشان می دهد که این واحد در طول زمان زمین شناسی به عنوان یک واحد سدی مخزنی ایستا عمل نکرده است. روند تغییرات خطی فشارهای اولیه مخزنی با افزایش عمق و شباهت نوع گازها و ترکیب ایزوتوپی آنان بر اساس آنالیز خوشه ایدر دو سازند کنگان و دالان این امر را تایید می نماید.
    با توجه به مقادیر اندک تخلخل و تراوایی در این بخش و ماهیت رسوب شناسی آن، این بخش در زمان تولید میدان و در زمان کوتاه، به عنوان یک سد مخزنی پویا عمل خواهد نمود و سبب می گردد تا فشارهای مخزن در دو سازند کنگان و دالان بالایی متفاوت گردد. این امر محاسبات اولیه تولید در این میدان را مختل خواهد نمود و در آینده اقتصادی میدان تاثیر زیادی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: جدایش مخزنی، رخساره های ناهمزمان، انقراض پرمین، تریاس، آنالیز خوشه ای، ترکیب گاز، خلیج فارس
  • یدالله عظام پناه *، عباس صادقی، محمدحسین آدابی، امیر محمد جمالی، حسین کامیابی شادان صفحات 21-54
    به منظور مطالعه خارداران موجود در سازندهای کلات و چهل کمان در کپه داغ غربی برش چینه شناسی مراوه تپه انتخاب و مورد نمونه برداری قرار گرفت. در این برش سازند کلات 9 متر ضخامت داشته و از سنگ آهک های زیست آواری- ماسه ای تشکیل شده است. مرز زیرین سازند کلات با نهشته های مارنی و سنگ آهک رسی سازند آب تلخ به صورت هم شیب و با تغییرات لیتولوزی مشخص است.
    مرز بالایی سازند کلات با سازند چهل کمان که عمدتا از سنگ آهک، سنگ آهک رسی و مارن تشکیل شده، نیز به طور هم شیب است. در این پژوهش سازند کلات به همراه 46 متر از رسوبات قاعده سازند چهل کمان جهت مطالعه خارداران مورد بررسی قرار گرفت. 4 جنس و 5 گونه از خارداران در نمونه های جمع آوری شده شناسایی شد که متعلق به جنس های اکینوکوریس، سیکلاستر، همی آستر و پسودوگیباستر هستند. جنس های سیکلاستر و پسودوگیباستر و گونه همی استر استلا برای اولین بار از ایران معرفی می گردند. جنس های معرفی شده با توجه به مورفولوژی پوسته آن ها در سه گروه اپیفونالی (Echinocorys)، اینفونالی (Cyclaster و Hemiaster) و نیمه اینفونالی (Pseudogibbaster) طبقه بندی شده اند.
    کلیدواژگان: خارداران، سازند کلات، سازند چهل کمان، مراوه تپه، کپه داغ غربی
  • عبیر عیسی، عباس قادری *، علیرضا عاشوری، دیتر کورن صفحات 55-74
    در این پژوهش، ردیف های سنگ آهکی، شیلی و مارنی خاکستری، سبز، قرمز و کرم رنگ سازندهای جلفا، علی باشی و ابتدای سازند الیکا در برش زال، شمال باختر ایران، به ضخامت مجموع 20/67 متر از دیدگاه زیست چینه نگاری بر اساس کنودونت ها بررسی شده اند. این مطالعه به شناسایی 27 گونه و 4 زیرگونه متعلق به 5 جنس از کنودونت ها انجامیده ضمن این که یک زیرگونه پیشنهادی جدید به نام Clarkina leveni zalensis n. sub sp. نیز تشریح گردیده است. همچنین تعداد 18 بیوزون کنودونتی مختلف که موید سن ووچیاپینگین تا گریسباخین پیشین هستند، در این برش شناسایی شده اند.
    از این میان تعداد 5 بیوزون متعلق به زمان ووچیاپینگین، 10 بیوزون متعلق به زمان چانگزینگین و 3 بیوزون هم متعلق به زمان گریسباخین هستند، ضمن این که همچون دیگر برش های چینه شناسی منطقه کوه های علی باشی، افق انقراض انتهای پرمین در سطح بالایی آخرین لایه سنگ آهک های حاوی Paratirolites قرار گرفته است. بر این اساس، مرز ووچیاپینگین چانگزینگین در گذر سازند جلفا به سازند علی باشی قرار گرفته و گذر پرمین تریاس (چانگزینگین گریسباخین) در فاصله 9/0+ متری از سطح بالایی افق انقراض و درون سنگ آهک های خاکستری رنگ ابتدایی سازند الیکا جای دارد. برخلاف برخی نوشته های اخیر و با توجه به حضور دو بیوزون کنودونتی Clarkina meishanensis – Hindeodus praeparvus As. Zone و Merrillina ultima – Stepanovites ?mostleri As. Zone در عضو کاملا دریایی ارس و بخش های کربناته ابتدای سازند الیکا و نیز حضور بازوپایان کوچک اورتوتتید، شکم پایان بلروفونتید کوچک و نیز حضور فراوان استراکودهای Bairdiidae در این عضو شیلی و همچنین مطالعات ژئوشیمیایی و ایزوتوپی متعدد پیشین، مرز سازندهای علی باشی و الیکا کاملا پیوسته است.
    کلیدواژگان: کنودونت، پرمین پسین، تریاس، برش زال، بیوزون
  • مهدی هویدا، علی بهرامی *، مهدی یزدی صفحات 75-92
    به منظور بررسی زیست چینه نگاری و بیوفاسیس نهشته های سازند بهرام در برش کوه شوراب واقع در 55 کیلومتری جنوب غرب دامغان (منطقه جام سمنان) مجموعا 25 نمونه 4-6 کیلوگرمی به صورت سیستماتیک از 440 متر ضخامت برداشت و با روش های آزمایشگاهی برای مطالعه فونای کنودونتی آماده سازی شدند. این نهشته ها عمدتا متشکل از آهک، آهک دولومیتی و ماسه سنگ با تنوع فسیلی بالا از جمله، تریلوبیت، مرجان، کرینوئید، بازوپایان و بقایای ماهی ها هستند که به طور ناپیوسته در زیر ماسه سنگ و مارن های قرمز رنگ قاعده پیشرونده پرمین قرار می گیرند. از مجموع 25 نمونه برداشت شده، تعداد 19 نمونه واجد کنودونت است که از این تعداد، حدود 340 عنصر کنودونتی حاصل گردید. افق های دارای کنودونت اکثرا متعلق به بخش های کربناته هستند و در مجموع مطالعه فونای به دست آمده به شناسایی چهار جنس Icriodus، Polygnathus،Pelekysgnathus و Ancyrodella و 31 گونه به شرح زیر منجر گردید:Icriodus excavatus، I. expansus، I. cedarensis، I. subterminus، I. iowaensis، I. alternatus، I. tafilaltensis، I. brevis، I. cf. expansus، I. sp، Polygnathus brevilaminus، Poly. angustidiscus، Poly. pollocki، Poly. cf. webbi، Poly. aspelundi، Poly. politus، Poly. alatus، Poly. webbi، Poly. cf. olgae، Poly. dubius، Poly. xylus، Poly. zinaidae، Poly. sp.، Pelekeygnathus inclinathus، Pele. serradentatus، Pele. sp.، Ancyrodella pristina، Acny. cf. pristina، Ancy. aff. binodosa، Ancy. sp.
    سن این نهشته ها با توجه به کنودونت های مطالعه شده، ژیوتین پسین تا فامنین پیشین پیشنهاد می شود. با توجه به فراوانی و توزیع چهار جنس کنودونتی شناسایی شده، رخساره های کنودونتی ایکریوتید- پلیگناتید و پلیگناتید - ایکریودید معرفی گردید. بیوفاسیس های شناسایی شده در این برش حاکی از ته نشین شدن این نهشته ها در بخش کم عمق پلتفرم کربناته است.
    کلیدواژگان: دونین، سازند بهرام، برش شوراب، زیست چینه نگاری، زیست رخساره، جنوب غرب دامغان
  • نسیم موسوی *، انوشیروان کنی، عبدالمجید موسوی نیا صفحات 93-108
    در این مطالعه سازند آبدراز در شرق منطقه کپه داغ در برش قره سو بر اساس نانوفسیل های آهکی مورد مطالعه قرار گرفت. ضخامت سازند آبدراز در این برش 958 متر است. زون های زیستی شناسایی شده در این برش شامل زون های CC11 تا CC20 هستند که بر اساس آن ها سن سنومانین پسین تا کامپانین پیشین برای سازند آبدراز تعیین شده است. مطالعات پالئواکولوژیکی در طول توالی مورد مطالعه، برای رسوبات انتهایی سازند آیتامیر، با سن سنومانین پسین، فراوانی کم گونه های شاخص میزان مواد مغذی در آب های سطحی مانند Biscutum spp. و شرایط آب های سطحی گرم و الیگوتروف را نشان می دهد. در اوایل سازند آبدراز، در رسوبات مربوط به انتهای سنومانین پسین و مرز سنومانین/تورونین فراوانی نسبی گونه های شاخص مواد مغذی در آب های سطحی ، افزایش می یابند. در اوایل تورونین انواع گونه های نانوفسیلی از خانواده Polycyclolithaceae به تدریج گسترش می یابند. ظهور گونه های شاخص آب های سرد مانند Gartnerago segmentatum، Ahmuellerella octoradiata و Kamptnerius magnificus در بخش میانی سازند آبدراز، تاثیر سرد شدن تدریجی از تورونین پسین تا کامپانین را نشان می دهد. شرایط یوتروف در تورونین به شرایط الیگوتروف تا مزوتروف در دوره کنیاسین تغییر می کند. دوره سانتونین با شرایط یوتروف با آب های سطحی مغذی مشخص می شود و در ابتدای کامپانین شرایط مزوتروف برای انتهای سازند آبدراز پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بیوزوناسیون نانوفسیل های آهکی، پالئواکولوژی، سازند آبدراز، کرتاسه بالایی، حوضه کپه داغ
  • محمدعلی صالحی *، بیژن بیرانوند، علی ایمن دوست صفحات 109-130
    سازند فهلیان به سن کرتاسه پیشین یکی از مخازن با اهمیت هیدروکربنی در خلیج فارس و کشورهای عربی هم جوار به شمار می رود. از لحاظ چینه سنگی این سازند عمدتا از توالی سنگ آهک، سنگ آهک آرژیلیتی و دولومیت تشکیل شده است. سازند فهلیان قابل تفکیک به سه بخش پایینی، میانی و بالایی است و معادل با سازندهای سولای، یاماما و رتاوی در کشورهای عربی حاشیه جنوبی خیلج فارس است. سازند فهلیان در بخش شمال غربی خلیج فارس با سازند گرو به صورت بین انگشتی قرار می گیرد. به طوری که بخشی از سازند گرو به عنوان معادل زمانی سازند فهلیان به حساب می آید و به عنوان یک سنگ منشا در شمال غرب خلیج فارس شناخته شده است. بررسی داده های مختلف زمین شناسی و پتروفیزیکی در چاه های مورد مطالعه از سازند فهلیان و معادل آن سارند گرو به شناخت 21 رخساره منجر گردیده است که در سه زیر محیط داخلی، میانی و خارجی یک پلتفرم کربناته و همچنین حوضه های عمیق بین پلتفرمی نهشته شده اند. با توجه به الگوی توزیع رخساره ها، محیط رسوب گذاری سازند فهلیان در ناحیه مورد مطالعه به صورت یک سکوی کربناته از نوع رمپ با شیب ملایم در نظر گرفته شده است. با توجه به رخساره های سنگی شناسایی شده در هر کدام از واحدهای چینه شناسی، توزیع مکانی سنگ منشا، مخزن و یا پوش سنگ مشخص گردیده است تا نقشه های رخساره ای با دقت بیشتری در مدل سازی سیستم های نفتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رخساره های سنگی، نقشه رخساره ای، عناصر سازنده سیستم هیدروکربنی، سازند فهلیان، گرو، خلیج فارس
|
  • Vahid Tavakoli * Pages 1-20
    The post extinction facies are known as unusual deposits in sedimentary record. This study focuses on the role of these facies in reservoir behavior of the carbonate-evaporite series of Kangan and Dalan formations in central Persian Gulf. Sedimentological studies in three wells in the studied field show that these facies could be recognized with the unusual bloom of thrombolites through the field. Increase in seawater dissolved carbonates, caused by the demise of most carbonate-secreting organisms, produces frequent and huge cements immediately after the Permian time. This was coupled with agitation in sedimentary environment caused by sea-level fall at the end-Permian time. The nature of the thrombolites as well as the precipitation of these cements reduces both porosity and permeability of these strata. In spite of this fact, analysis of initial reservoir pressures and gas volume percentages as well as gas carbon isotopes reveals strong similarities between two reservoirs and so this unit could not be considered as a static reservoir compartmentalizer. The linear trend of reservoir initial pressures with increasing depth and also cluster analysis of gas volume and carbon isotope data confirms this interpretation. Regarding low porosity and permeability and also sedimentological characteristics of this unit, the post extinction anachronistic facies of the base of Kangan Formation will act as a dynamic reservoir compartmentalizer at the time of production. This situation separates the Kangan and Dalan formations into two distinct reservoir units from reservoir pressure point of view. Regarding such variations, the initial dynamic reservoir predictions will change and this will have a strong effect on future economic situations of the field.
    Keywords: Reservoir compartmentalization, Anachronistic facies, Permian, Triassic extinction, Cluster analysis, Persian Gulf
  • Yadolah Ezampanah*, Abbas Sadeghi, Mohamadhosein Adabi, Amirmohamad Jamali, Hosein Kamyabi Pages 21-54
    In order to study the echinoderms of the Kalat and Chehel Kaman formations in the western part of the Kopet-Dagh Basin, Maraveh Tappeh stratigraphic section has been selected and sampled. In this section, Kalat Formation with 9 m in thickness lithologically composed of sandy bioclastic limestone. The lower boundary of the Kalat Formation with marl and argillaceous limestones of the Abtalkh Formation is continuous. The upper boundary of the Kalat Formation with the Chehel Kaman Formation which is predominatly composed of limestone, argillaceous limestone and marl is also concordant. In this research along with Kalat Formation, 46 m of the basal sediments of the Chehel Kaman Formation for echinoderm analysis has been investigated. 4 genera and 5 species from the echinoderm collected specimens has been identified which are belong to Hemiaster, Cyclaster, Echinocorys and Pseudogibbaster. This is the first report of the Cyclaster, Pseudogibbaster and Hemiaster stella from Iran. These genera with respect to their test morphology categorized in three epiphonal, semiphonal and in epifaunal, semifaunal and infaunal group.
    Keywords: Echinoderms, Kalat Formation, Chehel Kaman Formation, Maraveh Tappeh, Western Kopet, Dagh
  • Aber Isaa, Abbas Ghaderi *, Ali Reza Ashouri, Dieter Korn Pages 55-74
    In this research, gray, green, red to cream limestone, shale and marly deposits of the Julfa, Alibashi and lower part of Elikah Formation at the Zal stratigraphic section, NW Iran, with 67.20 meter thickness have been studied based on conodonts. This investigation is led to identification of 27 species and 4 subspecies belong to 5 different genera of conodonts while a proposed new subspecies Clarkina leveni zalensis n. sub sp. belonging to the species Clarkina leveni have been described. Also, 18 conodont zones with the age of Wuchiapingian – Griesbachian have been determined. Amongst them, 5 biozones belong to Wuchiapingian, 10 to Changhsingian and 3 to Griesbachian whereas the Late Permian extinction horizon is located on the upper surface of the Paratirolites Limeston last bed like other sections in the Alibashi Mountains re gion. In addition, Wuchiapingian – Changhsingian boundary is located at the Julfa to Alibashi formations boundary and the Permian – Triassic boundary placed at the gray calcareous parts of the lower Elikah Formation, .90 m above the extinction horizon. Unlike some recent entries, the boundary between Alibashi and Elikah formations are continuous due to the presence of two conodont zones Clarkina meishanensis – Hindeodus praeparvus As. Zone and Merrillina ultima – Stepanovites ?mostleri As. Zone in the marine shaly Araxes member and lower carbonate part of the Elikah Formation, occurrence of small orthotetid brachiopods, bellerophontid gastropods and numerous Bairdiidae ostracods in this shaly member even several preceding geochemical and isotopic studies.
    Keywords: Conodont, Late Permian, Triassic, Zal, Biozone
  • Mehdi Hoveida, Ali Bahrami *, Mehdi Yazdi Pages 75-92
    The studied section located in the Djam-Semnan area 55 kms south west Damghan, at the vicinity of the Amrovan rail way station, in the northern flank of Shorab unassymetric anticline. The section is 440 meters thick, including limestone, dolomitic limestone and sandstone with rich fossils contents (e.g.: trilobite, coral, brachiopod, crinoid segments and vertebrate remains). The lower boundary is covered with the recent alluvial and the upper boundary disconformably overlain by the red marls and sandstones of the Permian Dorud formation. In order to determine biostratigraphy and bifacies of the deposits of Bahram formation in Shorab section, twenty five samples (4-6 kgs) were collected and processed with conventional actic/formic acid. Nineteen samples were prolific and totally yielded 340 conodont elements. The extracted conodont elements mainly separated out of the carbonate units. Thirty-one species belong to four genera (Polygnathus, Icriodus, Pelecysgnathus and Ancyrodella) were discriminated as: Icriodus excavatus, I. expansus, I. cedarensis, I. subterminus, I. iowaensis, I. alternatus, I. tafilaltensis, I. brevis, I. cf. expansus, I. sp., Polygnathus brevilaminus, Poly. angustidiscus, Poly. pollocki, Poly. cf. webbi, Poly. aspelundi, Poly. politus, Poly. alatus, Poly. webbi, Poly. cf. olgae, Poly. dubius, Poly. xylus, Poly. zinaidae, Poly. sp., Pelekeygnathus inclinathus, Pele. serradentatus, Pele. sp., Ancyrodella pristina, Acny. cf. pristina, Ancy. aff. binodosa, Ancy. sp. Based on the frequency and distribution of the collected elements Late Givetian to Early Famennian age were suggested to the studied interval. Conodonts biofacies (icriodid-polygnathid) confirm the deposition of the Bahram formation of the Shorab section in the shallow carbonate condition.
    Keywords: Devonian, Bahram formation, Shorab section, Biostratigraphy, Biofacies, Southwest Damghan
  • Nasim Mousavi *, Anoshiravan Kani, Abdolmajid Mosavinia Pages 93-108
    Abderaz Formation is studied along Ghareh-Soo stratigraphic section, in eastern part of Kopet-dagh Sedimentary Basin which measures 958 meters in thickness. Nannofossil bioevents have been utilized to biostratigraphically classify the exposed sedimentary succession based on schemes of Sissingh (1977 modified by Perch-Nielsen, 1985), Roth (1978 modified by Bralower et al., 1995) and Burnett et al. (1998) and accordingly the rocks are attributed to Late Cenomanian to Early Campanian time interval. The results of palaeoecological studies along the succession show a decrease in high fertility marker taxa like Biscutum spp., and point to warm and oligotrophic surface water conditions in the late Cenomanian sediments i.e. upper parts of Aitamir Formation. A relative increase in high fertility taxa at the base of Abderaz Formation spanning the Cenomanian-Turonian boundary interval is also distinguishable. The Turonian part of Abderaz Formation is characterized by an increase in diversity and abundance of forms belonging to family Polycylolithaceae. Appearance of cool water taxa such as Gartnerago segmentatum, Ahmuellerella octoradiata and Kamptnerius magnificus in middle part of Abderaz Formation may probably be an indication of the Late Turonian to Campanian gradual and continuous cooling.
    Keywords: Abderaz Formation, Calcareous nannofossils, Kopet, Dagh region, biozonation, upper Creataceous
  • Mohammad Ali Salehi *, Bijan Bieranvand, Ali Imandoust Pages 109-130
    The Lower Cretaceous Fahliyan Formation is one of important hydrocarbon reservoirs in the Persian Gulf and neighboring Arabian countries. Lithologically, this formation is mainly composed of limestone, argillaceous limestone and dolomite. Three major units have been recognized in the Fahliyan Formation (i.e. Lower, Middle and Upper Fahliyan) which are respectively equivalent to the Sulaiy, Yamama and Ratawi formations in the Arabian countries of southern Persian Gulf. To the northwest of Persian Gulf the Fahliyan Formation interfingers with the Garau Formation. The Fahliyan Formation is considered as time equivalent to some part of the Garau Formation, and is recognized as a source rocks in northwestern part of the Persian Gulf. Analysis of available geology and petrophysical data of the key wells penetrated through the Fahliyan and its equivalent Garau formations led to the recognition of 21 facies that were deposited in three sub-environments (belts): inner, middle and outer carbonate platform and also an intrashelf settings. The observed lithofacies pattern in the study area indicate a homoclinal carbonate ramp as the depositional environment for the Fahliyan Formation. Based on the recognized facies within the Fahliyan Formation the spatial distribution pattern of reservoir, source and seal rocks are presented in all the stratigraphic units in order to use a more accurate facies map for the petroleum system modelling.
    Keywords: Lithofacies, facies map, Petroleum system elements, Fahliyan, Garau formations, Persian Gulf