فهرست مطالب

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
پیاپی 1 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حلیمه زارعیان، حمیدرضا اسماعیلی*، علی غلامحسینی، آزاد تیموری، حمید ظهرابی، حاج قلی کمی صفحه 1

    منطقه شکار ممنوع کوه گرم با وسعت حدود 80000 هکتار در شمال غرب شهرستان جهرم در استان فارس و جنوب ایران واقع شده و از سال 1374 تحت عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی گردیده است. فون خزندگان این منطقه از فروردین 1386 تا فروردین 1387 مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت. برای نمونه برداری از خزندگان، 3 کوادرات در اندازه 100 × 100 متر در ارتفاعات مختلف انتخاب و در مجموع از 225 تله چاله ای (چال تله) (pitfall) در دو اندازه مختلف استفاده گردید. از کوادرات ها با فاصله زمانی حدود سه هفته به مدت سه ماه بازدید شد و نمونه های به دام افتاده جمع آوری، به آزمایشگاه منتقل، در محلول فرمالین ده درصد تثبیت و با استفاده از منابع معتبر مختلف شناسایی شدند. به طور کلی، بر اساس عملیات میدانی انجام شده و نیز نتایج حاصل از بررسی کوادرات ها، 20 گونه خزنده شامل 2 گونه لاک پشت متعلق به 2 جنس و 2 خانواده، 8 گونه مار متعلق به 8 جنس و 3 خانواده و نیز 10 گونه سوسمار متعلق به 10 جنس و 5 خانواده شناسایی و وضعیت حفاظتی آنها مشخص گردید.

    کلیدواژگان: استان فارس، جهرم، خزندگان، کوه گرم، وضعیت حفاظتی
  • نواز خرازیان صفحه 9
    در این مطالعه، تاکسونومی و ریخت شناسی 42 جمعیت از (Lamiaceae) Salvia spinosa L. در ایران بررسی شده است. این گونه در ایران از تنوع ریخت شناختی بالایی برخوردار است که اغلب در پوشش و تراکم کرک قاعده و سطح ساقه، شکل برگ، شکل حاشیه برگ و راس آن، پوشش کرک در سطح برگ، شکل حاشیه برگک های قاعده گل، ابعاد و رنگ براکته، طول کاسبرگ، طول خامه، و شکل و رنگ فندقه متمرکز شده است. به منظور تعیین روابط درون گونه ای، از تحلیل خوشه ایبا استفاده از ضریب فاصله اقلیدسی (Euclidian Distance Coefficient) و نرم افزار SPSS V.11.5 بهره گرفته شد. نتایج حاصل از تحلیل خوشه ای، حاکی از وجود تنوع در بین جمعیت های این گونه است. بر این پایه نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که شاید تغییرپذیری ریخت شناسی در این گونه ناشی از چند شکلی، دو رگه گیری و یا وجود واریته های جدید باشد. بر این پایه، کلیه ویژگی های ریخت شناسی جمعیت های Salvia spinosa در ایران توصیف و طراحی شده است.
    کلیدواژگان: ایران، تاکسونومی، Lamiaceae، Salvia spinosa
  • مریم زنجیربند، روحا کسری کرمانشاهی، ناصر گلبانگ صفحه 21
    میکروارگانیسم هایی را که قادر به زندگی در زیستگاه هایی با دمای بالا و پایین، pH قلیایی و اسیدی، فشار هیدروستاتیک بالا و غلظت بالای نمک هستند، اصطلاحا اکسترموفیل می نامند. میکروارگانیسم های نمک دوست یا تحمل کننده نمک گروهی از اکسترموفیل ها هستند که قادر به رشد در محیط واجد نمک سدیم کلراید هستند و برای زندگی در محیط های شور تطابق یافته اند. برای جداسازی باکتری های نمک دوست نسبی نمونه گیری از آب خلیج فارس و بخش های مختلف کارخانه چرم سازی (پوست نمک زده، روده نمک زده و پساب کارخانه) در شهریور ماه انجام شد. نمونه ها در محیط کشت اختصاصی نمک دوست ها غنی سازی شد و باکتری ها به روش کشت خطی روی پلیت خالص سازی و سپس شناسایی شدند. برای بررسی اثر تغییرات دما بر رشد آن ها، از روش قطره پلیت (Drop plate method)، و برای بررسی اثر تغییرات pH بر رشد آن ها، از روش کدورت سنجی و دستگاه قرائت گر الایزا استفاده شد. در این پژوهش 8 باکتری از کارخانه و 8 سویه از آب خلیج فارس جداسازی شد و مطالعات فنوتیپی و بیوتیپی گسترده ای روی این باکتری ها انجام گردید. در بررسی رشد کلی باکتری های جدا سازی شده بر حسب درجه حرارت محیط کشت، برابر نتایج به دست آمده، درجه حرارت 37 درجه سانتی گراد مناسبترین درجه حرارت، برای باکتری های جدا شده از آب خلیج فارس است. از طرف دیگر، مناسبترین درجه حرارت برای رشد باکتری های جدا شده از کارخانه، 28 درجه سانتی گراد و بهترین درجه pH برای رشد باکتری های جدا شده از آب خلیج فارس و کارخانه 2/7 بوده است.
    کلیدواژگان: باکتری های نمک دوست نسبی، قطره پلیت، کدورت سنجی، نمک سدیم کلراید
  • ملیحه عرفانی، غلامرضا نوری، افشین دانه کار، محمدرضا مروی مهاجر، بیت الله محمودی صفحه 33
    در این مطالعه به منظور بررسی پارامترهای رویشی جوامع گیاهی مانگرو خلیج گواتر در جنوب شرقی ایران در استان سیستان و بلوچستان (خور گواتر و خور باهو) اقدام به نمونه برداری به شیوه سیستماتیک-تصادفی با کمک هشت ترانسکت (خط ترابرش) و 37 پلات 100 متر مربعی گردید. رویش های مانگرو در این منطقه 672 هکتار وسعت داشته، جوامع خالصی از گونه های حرا را شامل می شود. طبق اندازه گیری های انجام شده، میانگین تراکم درختان در کل رویشگاه 1623 اصله در هکتار برآورد گردید. ارتفاع متوسط درختان و ارتفاع متوسط تاج پوشش آنها به ترتیب90/264 و 58/180 سانتی متر به دست آمد. قطر متوسط تاج پوشش درختان 34/263 سانتی متر اندازه گیری شد و متوسط تراکم تاج پوشش60/54 درصد بود. ماهیت داده ها (پارامتری یا ناپارامتری) از طریق آزمون های مربوط به نرمال بودن داده ها و همگنی واریانس ها بررسی شد و سپس هر داده متناسب با ماهیت خود تحلیل گردید. تحلیل اطلاعات آماری با استفاده از نرم افزار13 SPSS در قالب آمار توصیفی مؤلفه های رویشی و بررسی اختلاف ها و همبستگی های آماری بین پارامترها به انجام رسید. نتایج نشان داد که با وجود اینکه جنگل های مانگرو خلیج گواتر تنها از یک گونه به نام حرا (Avicennia marina)تشکیل شده است، این جنگل ها در بسیاری از پارامترها بین دو خور، ترانسکت (خط ترابرش) های مختلف و در امتداد دریا به سمت خشکی اختلاف معنی داری دارند که بر ناهمگنی توده های خالص حرا از نظر این پارامترها گواهی می داد
    کلیدواژگان: جنگل های مانگرو، حرا، پارامترهای رویشی، خلیج گواتر، استان سیستان و بلوچستان
  • فرخ قهرمانی نژاد، سمانه عاقلی صفحه 47
    پارک ملی کیاسر منطقه ای کوهستانی در البرز مرکزی است که در بخش کیاسر، در70 کیلومتری جنوب شهرستان ساری واقع شده است. متوسط بارندگی سالانه منطقه 650 میلی متر و دمای متوسط سالانه 12 درجه سانتی گراد است. حدود 720 نمونه گیاهی طی سال های 1386 و1387 جمع آوری شد که به 377 گونه، 321 جنس و 73 تیره تعلق دارند. بیشترین تعداد گونه ها در گروه دو لپه ای ها با 320 گونه و بعد از آن به ترتیب تک لپه ای ها با تعداد 49 گونه، بازدانگان 4 گونه و نهانزادان آوندی با 4 گونه قرار دارند. تیره های Asteraceae (43 گونه) و Lamiaceae (33 گونه) و جنس های Astragalus، Salvia و Stachys دارای بیشترین غنای گونه ای هستند. در میان گیاهان منطقه 11 گونه انحصاری ایران وجود دارد. شکل زیستی گونه ها بر اساس روش طبقه بندی رونکیه مشخص شد. در این منطقه، همی کریپتوفیت ها (37 درصد) شکل زیستی غالب بوده، پس از آن به ترتیب تروفیت ها (31 درصد) و کریپتوفیت ها (16 درصد) قرار دارند. با بررسی کورولوژی گونه ها مشخص گردید که بیشترین عناصر به ناحیه ایران- تورانی (120 گونه) تعلق دارند.
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، کوروتیپ، پارک ملی کیاسر، استان مازندران
  • رؤیا کرمیان، علی مرادی بهجو، مسعود رنجبر صفحه 63
    مطالعه ریخت شناسی گرده 20 گونه از بخش Onobrychis از جنس Heliobrychis در ایران انجام شد. دانه گرده نمونه های هرباریومی به روش استولیز آماده و با استفاده از میکروسکوپ نوری 8 ویژگی در آن ها مطالعه شد. تحلیل داده ها به روش خوشه ایو مؤلفه اصلی انجام شد. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که اگرچه دانه های گرده در گونه های این بخش مشابه و همگی سه شیاری و واجد تزیینات شبکه ای هستند، لیکن تنوع در خور توجهی در داده های کمی نشان می دهند. قطر قطبی و قطر استوایی از جمله ویژگی هایی هستند که ارزشمند بوده، براساس آن ها می توان گونه های این بخش را به سه گروه تقسیم کرد.
    کلیدواژگان: روابط بین گونه ای، ویژگی های گرده شناختی، بخشHeliobrychis، Onobrychis
  • زهرا فاضلی عطار، صادق ولیان بروجنی * صفحه 73

    دو مارکر چندشکلی BglII و EcoRI در اینترون 1 و اینترون 5 ژن فنیل آلانین هیدرکسیلاز (Phenylalanine Hydroxylase، PAH)| شناخته شدند. برای آزمودن اینکه آیا این چندشکلی ها به مانند آلل های خنثی عمل می کنند یا در معرض فشار انتخاب در جمعیت اصفهان قرار دارند، 110 فرد با روش PCR-RFLP تعیین ژنوتیپ گردیدند. فایل ورودی Arlequin با استفاده از اطلاعات هاپلوتیپی با فاز شناخته شده آماده شد و آزمون های Neutrality (آزمون D تاجیما و آزمون Fu’s Fs) با استفاده از برنامه Arlequin انجام شد. 42 فرد در هر دو چندشکلی هتروزیگوت بودند و فاز هاپلوتیپی آن ها ناشناخته باقی ماند. فاز هاپلوتیپی BglII-EcoRI فقط در 68 فرد شناخته شد که برای آماده سازی فایل ورودی استفاده گردید. مقدار D تاجیما و مقدار Fs در جمعیت اصفهان به ترتیب 7/1 و 02/1 است. مقدار مثبت Fs وD>0 بیانگر آن است که این چندشکلی ها در جمعیت اصفهان تحت انتخاب متعادل هستند. اگرچه این چندشکلی ها در ناحیه غیرکدکننده ژن PAH قرار دارند، ولی آن ها آلل های خنثی نیستند و مقدار مثبت این آزمون ها، شواهدی برای انتخاب متعادل این چندشکلی ها در جمعیت اصفهان فراهم می سازند. نتایج این مطالعه می تواند درک ما را از تاریخ تکاملی و ساختار جمعیت اصفهان بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: آزمون Neutrality، برنامه Arlequin، چندشکلی DNA، ژن PAH
|
  • Halimeh Zareian, Hamid Reza Esmaeili, Ali Gholamhosseini, Azad Teimory, Hamid Zohrabi, Haji Gholo Kami Page 1

    The Gorm mountain with an area of 80000 ha is located in northwest of Jahrom city in Fars province, south of Iran. The area is registered as a no- hunting zone since 1995. In order to study the Herpetofauna of this region, a survey was conducted during Apr. 2007 to Apr. 2008. In this study, three quadrates (size 100×100 m) in different elevations were selected and a total of 225 pitfall traps of two different sizes were placed in the quadrates. Quadrates were visited within three weeks for three months. The trapped samples were collected, transferred to the laboratory, fixed in 10% formalin solution and identified using different valid documents. On the basis of different field works and study of trapped samples in quadrates, 20 reptile species consisting of two species of turtle and tortoise belonging to two genera and two families, eight species of snakes belonging to eight genera and three families and 10 lizard species belonging to ten genera and five families were identified and their conservation status were worked out.

  • Navaz Kharazian Page 9
    The taxonomy and morphology of 42 Salvia spinosa L. accessions (Lamiaceae) were studied in Iran. This species had a high morphological diversity which was related to the hair frequency and indumentum of base and surface of stem, form of leaf, leaf margin and leaf apex, leaf indumentum, form of bracts margin, dimension and color of bracteole, calyx length, style length, form and color of nutlet. Using the cluster analysis based on Euclidian Distance Coefficient and SPSS V.11.5 software the infra-specific relationships were determined. The results of cluster analysis showed diversity among the accessions of this species. Based on the findings, it can be concluded that the morphological variability in this species might be due to the polymorphism, hybridization and new varieties. Consequently, the morphological characters of Iranian accessions of Salvia spinosa have been described and designed in details.
  • Maryam Zanjirband, Ruha Kasra Kermanshahi, Naser Golbang Page 21
    Micro organisms that grow in habitats characterized by high or low temperatures, acidic or alkaline pHs, high salt concentrations and high pressures have been termed extremophiles. The halophilic microorganisms are a group of extremophiles that are able to grow in the presence of NaCl. For isolation of moderately halophilic bacteria, specimens were collected from sea water (Persian Gulf) and different parts of tannery factory. Samples were enriched in specific medium for halophils, and bacteria were purred with streak plate method and were identified. To investigate the effects of various temperatures and various pH on their growth, drop plate method and microtitre plate method were used. In this study, 8 bacteria from different parts of tannery factory and 8 bacteria from Persian Gulf were isolated. Phenotypic and biotipic studies were accomplished the collected bacteria. Results indicated that, the best temperature for tannery factory and Persian Gulf isolates were 28C and 37C respectively. Optimum pH for tannery factory and Persian Gulf isolates was 7.2.
  • Malihe Erfani, Gholamreza Nori, Afshin Danekar Page 33
    To investigate the vegetative parameters of mangrove communities, sampling was performed in random- systematic method using 8 transects and 37 plots (100m2) in Govater Bay at the southeast part of Iran in Sistan and Baluchestan province (Govater and Bahu creek). The area of mangrove in this location is 672 ha and consists pure communities of Avicennia marina (Harra). On the basis of performed measurements, mean density of mangrove trees was measured 1623 trees per hectar. Mean of height trees and canopy height trees were obtained 264.90 cm and 180.58 cm respectively. Crown mean diameter of trees measured 263.34 cm and the mean of crown density was 54.60 percent. Nature of data (parametric or nonparametric) surveied by tests relating to normality of data and equality of variances and then each variable was analysed according to its nature. Analysis of statistical information performed by spss 13 softwar in format of descriptive statistic of vegetative parameters and investigation of statistical differences and correlations between these parameters. Results showed that, although the Avicennia marina is the only tree species existing in this area, these forests have significant differences regarding to many parameters in two creeks, different transects and along sea to land, that altogether indicate heterogenity of grey mangrove pure stands on basis of these parameters.
  • Farrokh Ghahremaninejad, Samaneh Agheli Page 47
    Kiyasar National Park is a mountainous region in Mazandaran province, Kiyasar district, 70 kilometers far from Sari city, with an area of approximately 9530 hectares. The altitude of the area ranges from 883 m to 2775 m in Shahdeg pick. This park is located in the central Alborz. The mean annual rainfall is 650 mm and the mean annual temperature is 12˚C. Based on classical methods of regional floristic studies, approximately 720 specimens were collected during 2007 through 2008. The total number of 378 identified plant species belonged to 321 genera and 73 families. The dicots with 320 species were the richest group, following by monocots with 49 species, gymnosperms with 4 species and pteridophytes with 5 species respectively. The largest families were Asteraceae (43 species), Lamiaceae (33 species), and the most diverse genera included Astragalus, Salvia and Stachys. There were 11 endemic species among the plants of the area. The life form of all plant species was determined via Raunkier,s method. Hemicryptophytes constituting 37% of the biological types were dominant, followed by therophytes and cryphtophytes with 31% and 16% respectively. The largest chorotype was Irano-Turanian, with 120 species.
  • Roya Karamian, Ali Moradi Behjou, Massoud Ranjbar Page 63
    Pollen morphology of 20 species belonging to Onobrychis sect. Heliobrychis was studied in Iran. The pollen grains from the herbarium specimens were prepared by acetolysis method and then 8 quantitative characters were studied by light microscopy. Data analysis was carried out by cluster analysis and principal component analysis methods. Pollen grains of the sections were 3-colpate with reticulate ornamentation. Results of the study showed that although the pollen grains in the section were comparatively homogenous, but had a considerable variation in the studied quantitative characters. However among the studied characters, equatorial and polar diameters of pollen grains were the most significant characters. The members of the section can be divided into 3 groups based on these characters.
  • Zahra Fazeli Attar, Sadeq Vallian Borojeni Page 73

    Two polymorphic markers including BglII and EcoRI, were identified at intron 1 and intron 5 of PAH gene. In order to test whether these polymorphisms are behaving as neutral alleles or are being subjected to selective pressures in Isfahan population, 110 individuals were genotyped by PCR-RFLP. The Arlequin input file was prepared by use of phase-known haplotype data and Neutrality tests (Tajima D test and Fu’s Fs test) were done using Arlequin program. 42 individuals were found heterozygous for both polymorphisms whose haplotype phase remained unknown. The BglII-EcoRI haplotype phase was known only at 68 individuals who were used for preparation of input file. Tajima's D value and Fs value at Isfahan population were 1.7 and 1.02, respectively. Positive values of Fs and D>0 indicated that these polymorphisms are under selection pressure at Isfahan population. Although these polymorphisms were in the non-coding region of PAH gene, but these were not neutral alleles and positive values of these tests provided evidence for balancing selection of these polymorphisms at Isfahan population. The results of this study could improve our understanding of evolutionary history and structure of Isfahan population.