فهرست مطالب

تاکسونومی و بیوسیستماتیک - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1391)

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یزدانفر آهنگران، علیرضا صبوری، شهروز کاظمی، علی افشاری* صفحات 1-16

    در یک مطالعه فونستیک که طی سال های 1388 و 1389 در شهرستان نوشهر (غرب استان مازندران) انجام شد، در مجموع، 23 گونه متعلق به هشت جنس و سه خانواده از کنه های بالاخانواده Eviphidoidea از خاک زیستگاه های مختلف و کودهای دامی جمع آوری و شناسایی شدند که از میان آن ها، پنج گونه Pachylaelaps insularis (Berlese)، Olopachys compositus Koroleva، Olopachys caucasicus Koroleva، Onchodellus cf alpinus (Willmann)، Gamasholaspis incisus Petrova و جنس Gamasholaspis Berlese برای فون کنه های ایران جدید بودند. از میان خانواده های جمع آوری شده، خانواده Macrochelidae از بیش ترین درصد فراوانی نسبی (77/55 درصد) برخوردار بود و خانواده های Pachylaelapidae و Parholaspididae به ترتیب با فراوانی های نسبی 21/30 و 02/14 درصد در رتبه های بعدی قرار داشتند. در این مطالعه، از خانواده Eviphididae هیچ نمونه ای به دست نیامد. فراوان ترین گونه ها در سه خانواده اول به ترتیب عبارت بودند از: Glyptholaspis americana (Berlese) (52/8 درصد)، Olopachys caucasicus Koroleva (3/9 درصد) و Holaspina alstoni Evans (25/13 درصد).

    کلیدواژگان: فون، کنه، Eviphidoidea، میان استیگمایان، نوشهر
  • رسول خسروی، محمد کابلی * صفحات 17-28

    گرگ (Canis lupus) گوشتخواری با گستره پراکنش وسیع در سطح زیستگاه های کشور است که تنوع ریختی بالایی را در این گستره نشان می دهد. مطالعه حاضر، به بررسی رشد آلومتریک و تغییرات هندسی در فک بالایی جمجمه این گونه همراه همزمان با افزایش رشد پرداخته است. بدین منظور 35 جمجمه از مناطق مختلف کشور جمع آوری و به دو گروه بالغ و نابالغ تقسیم بندی شدند. هشت نقطه قابل تعیین بر روی دید پشتی جمجمه تعیین و یک شبکه تراس بر روی جمجمه ترسیم شد. سپس 17 زاویه حاصل از اتصال این نقاط ترسیم و در پنج شکل هندسی از قسمت های عقبی، جلویی و کل جمجمه مورد بررسی قرار گرفت و همبستگی هر زاویه با نمایه جمجمه و دیگر زاویه های هر شکل بررسی شد. کاهش زاویه های بین بیرونی ترین نقطه قسمت پسین جمجمه بر روی تیغه ساجیتال، نقطه اتصال خطوط بینی در محل پیشانی، بیرونی ترین نقاط جانبی دو محور زیگوماتیک و بیرونی ترین نقطه پیشین جمجمه میان دندان های پیشین و همبستگی منفی زاویه های این قسمت از جمجمه نشان داد که افزایش پهنای زیگوماتیک در جمجمه گرگ ها در مقایسه با طول کلی جمجمه رشد بیشتری دارد که این امر سبب افزایش نمایه جمجمه همزمان با افزایش رشد گونه می شود. نتایج بررسی های هندسی نشان داد که قسمت عقبی جمجمه همزمان با افزایش رشد، رشد طولی بیشتری نسبت به افزایش پهنای جعبه جمجمه دارد. از طرف دیگر قسمت های پیشین جمجمه رشد عرضی بیشتری در مقایسه با رشد طولی این قسمت داشته که سبب پهن تر شدن این قسمت از جمجمه همزمان با افزایش رشد می شود.

    کلیدواژگان: تراس هندسی، رشد آلومتریک، ریخت سنجی، گرگ، نمایه جمجمه، نیم فک بالایی
  • علی اکبر احسانپور، لیلا عرب، شکوفه حاجی هاشمی، محبوبه ریاحی صفحات 29-36
    شناسایی و تفکیک رقم های برنج، کمک مفیدی به بهبود کیفیت غذایی این محصول می نماید. در مطالعه حاضر، چهار رقم برنج به نام های لنجانی، فریدون کنار، طارم و هندی از نظر الگوی الکتروفورزی پروتئین های گلوتلین، گلوبولین، پرولامین و آلبومین بررسی شدند. گلوتلین ها و گلوبولین های برنج نوارهای پروتئینی نسبتا زیادی نشان داد در حالی که آلبومین ها باند کمتری داشتند. کمترین مقدار پروتئین و تعداد نوار مربوط به پرولامین ها بود. روابط خویشاوندی پروتئین های گلوتلین و گلوبولین نشان داد که رقم های لنجانی و فریدون کنار بسیار نزدیک به یکدیگر و رقم هندی (سرآشپز) دورتر از این دو رقم و رقم طارم حد واسط بین رقم هندی و دو رقم دیگر قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: برنج، پروتئین، الکتروفورز
  • فاطمه رحمتی، حجت الله سعیدی صفحات 37-42
    Catabrosa جنسی علفی و پایا از خانواده Poaceae و طایفه Poeae، با دو گونه C. aquatic (L.) P. Beauv. و C. capusii Franch گزارش شده از ایران است. در این مقاله به مطالعه کروموزومی این جنس در ایران پرداخته شده است. عدد دیپلوئیدی شمارش شده در بین 10 جمعیت متعلق به دو گونه این جنس در ایران 20=n2 است که با منابع پیشین و عدد پایه کروموزومی 5=x مطابقت دارد و نشان از تتراپلوئید بودن این جنس در ایران است. شاخص های کاریوتیپ مختلف بررسی شده در این مطالعه در بین جمعیت های مختلف مطالعه شده اختلافی نشان نمی دهند. با توجه به یکنواختی ریخت شناسی در این مطالعه و الحاق گونه C. capusii در گونه C. aquatica، این جنس با یک گونه C. aquatica و دو زیرگونه C. aquatica subsp. aquatic و C. aquatica subsp. capusii در ایران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ایران، خانواده گندمیان، کاریوتیپ، کروموزوم
  • مجید قربانی نهوجی، علی اصغر معصومی، عباس سعیدی، شاهرخ کاظم پور اوصالو، رضا شیخ اکبری مهر صفحات 43-52
    جنس گون (Astragalus L.) بزرگترین جنس گیاهان گل دار در کشور است که دارای پیچیدگی های تاکسونومیک بسیاری است. بخش Hololeuce Bunge متعلق به گروه گون های کرک دوشاخه ای ایران است که قرابت زیادی را با بخش مجاور آن Onobrychoidei DC. نشان می دهد. مجموعه گونه های این دو بخش یک گروه پیچیده تاکسونومیک را تشکیل داده اند. به طوری که تعیین حدود اعضای مختلف این دو بخش چالش برانگیز بوده و جایگاه دقیق تاکسونومیک آنها مورد بحث است. در این مطالعه با استفاده از 38 صفت ریخت شناسی تحلیل فیلوژنتیک گونه های این بخش (9 گونه) به همراه 10 گونه از بخش مجاور انجام گردید. نتایج حاصل در رویکرد ریخت شناسی تعدادی از صفات جدید را برای سهولت تفکیک بخش ها ارائه نموده است و در رویکرد فیلوژنتیک نشان دهنده تک نیا بودن مجموعه این دو بخش است. در حالی که برخی تصحیحات تاکسونومیک نیز پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ایران، بخش Hololeuce Bunge، ریخت شناسی، گون، فیلوژنی
  • فاطمه نصرالهی، مریم کشاورزی، مسعود شیدایی صفحات 53-60
    جنس Anchusa L. با چهار گونه و دو واریته از علف های هرز تیره گاو زبان در ایران است. گونه های مختلف این جنس در زیستگاه های متفاوت و در زراعت ها به صورت خودرو حضور دارد. تفکیک گونه های آن عمدتا بر مبنای صفاتی چون، منظم یا نامنظم بودن جام، افراشته بودن لوله جام و شکل فندقه است. در این پژوهش، به ارزیابی صفات ریخت شناسی در جمعیت های مختلف این گونه ها در ایران پرداخته شد. در مجموع، 31 صفت کمی و کیفی ریختی از 12 جمعیت از چهار گونه بررسی شد. بررسی های آماری چند متغیره شامل تجزیه خوشه ایو رسته بندی بر روی صفات ریختی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 0/19 انجام شد. نتایج آماری موید آن است که با صفات انتخابی می توان کلید کارآمدی ارائه داد و به خوبی این گونه ها را از یکدیگر تفکیک نمود. تجزیه به مولفه های اصلی انجام شد و دو مولفه (عامل) بیشترین سهم را داشتند که مهم ترین صفات عبارت بودند از: موقعیت پرچم ها، طول کاسه گل، شکل برگ میانی، محل بساک ها، شکل لوله جام، طول جام و قطر قاعده کرک ها. با استفاده از نتایج حاصل از مطالعات ریختی و صفات افتراقی به دست آمده، کلید شناسایی جدیدی برای گونه های این جنس در ایران تهیه گردید. این پژوهش، نخستین بررسی مورفومتریک در خصوص گونه های Anchusa در ایران است.
    کلیدواژگان: Anchusa، ایران، تجزیه خوشه ای، تنوع ریختی، کلید شناسایی
  • آسیه اسماعیلی، جمیل واعظی، حمید اجتهادی، محمد فارسی، محمدرضا جوهرچی صفحات 61-72
    جنس Hymenocrater، از تیره Lamiaceae و قبیله Mentheae، بوته ای با پایه چوبی یا درختچه هایی با برگ های چرمی خاکستری رنگ و پر شاخه اند. این جنس در فلورا ایرانیکا دارای 11 گونه است که بر اساس گزارش این فلور، 9 گونه از این جنس در ایران است که 5 گونه آن در استان های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی موجود است. از بین گونه های موجود در این سه استان، چهار گونه H. calycinus، H. bituminosus، H. platystegius و H. elegans از نظر تاکسونومیکی بررسی و مطالعه شدند. در بررسی مورفومتریک، 80 صفت رویشی و زایشی روی 44 نمونه اندازه گیری شد. با استفاده از آزمون Kruskal-Wallis صفاتی که به طور معنی داری در جدایی گونه ها موثر بودند، انتخاب شدند. به این ترتیب، 42 صفت برای تجزیه های بعدی استفاده شدند. روابط بین گونه ها و جمعیت ها با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی بررسی گردید و بر اساس دو مولفه اصلی اول، جمعیت های H. bituminosus، H. platystegius، H. calycinus و H. elegans تفکیک شدند و در دو گروه تقریبا مجزا قرار گرفتند. ترکیبی از بهترین صفات جدا کننده گونه ها نیز با کمک تجزیه افتراقی به دست آمد.
    کلیدواژگان: Lamiaceae، Hymenocrater، مورفومتریک، تجزیه به مولفه اصلی، تجزیه افتراقی، خراسان
|
  • Yazdanfar Ahangaran, Ali Afshari, Alireza Saboori, Shahrooz Kazemi Pages 1-16

    In a faunistic study، eviphidoid mites (Acari: Mesostigmata) in Nowshahr county (western Mazandaran province) during 2009-2010، a total of 23 species from superfamily Eviphidoidea belonging to eight genera and three families were collected and identified from different soil and manure habitats. Five species of Pachylaelaps insularis (Berlese)، Olopachys compositus (Koroleva)، Olopachys caucasicus (Koroleva)، Onchodellus cf alpinus (Willmann)، Gamasholaspis incisus Petrova and the genus Gamasholaspis Berlese were new records from Iran. Among collected families، Macrochelidae had the highest relative frequency (55. 77 percent)، and the families Pachylaelapidae and Parholaspididae with frequencies of 30. 21 and 14. 02 percents were in next ranks، respectively. No specimen of Eviphididae was collected in this study. The most frequent species of the first three families were Glyptholaspis americana (Berlese) (8. 52 percent)، Olopachys caucasicus (Koroleva) (9. 3 percent)، and Holaspina alstoni Evans (13. 25 percent).

    Keywords: Fauna, Acari, Eviphidoidea, Mesostigmata, Nowshahr
  • Rasoul Khosravi, Mohammad Kaboli Pages 17-28

    Iranian wolf is found in different habitats of Iran and possesses different morphological characteristics with respect to its cranium shape based on its distribution. This study was conducted to investigate the allometric growth and geometric changes of cranium in relation to its growth. A total of 35 skulls were collected from different regions and divided into two groups (adult and subadult). Seventeen angles that were drown by joining the measuring points on the whole، neurocranium، and viscerocranium. The correlation between skull index and angle measurements were analyzed in three categories. The decreasing of angles among dorsal face point on the external occipital crest، junction on the median plane of the right and left nasofrontal sutures، the most lateral point of the zygomatic arch and anterior end of the interincisive suture located between the roots of the upper central incisor teeth showed width of the skull increased more than the skull length with age، therefore، skull index increased with age. Results of geometry surveys showed that cranial width did not increase as much compared to the length of neurocranium length. Therefore، the angles of this section increased with age. Also، viscerocranium width increased more than viscerocranium length and the skull became widened with age.

    Keywords: Geometric truss, Allometric growth, Morphometric, Wolf, Skull index, Cranium
  • Ali Akbar Ehsanpour, Leila Arab, Shekoofeh Haji Hashemi, Mahboobeh Riahi Pages 29-36
    Identification and recognition of rice cultivars help to improve the nutritional quality of this product. In the present study، four rice cultivars including Lenjani، Feridonkenar، Tarom and Indian known as Sarashpaz were analyzed based on the electrophoresis pattern of Glutellin، Globulin، Albomin and Prolamin. Glutellin and globulins showed higher number of protein bands while prolamins had lower protein content as well as number of bands. The relationship among cultivars showed that، cultivars Lenjani and Ferindonkenar were very close to each other while cultivar Indian (Sarashpaz) had the higest distance and cultivar Tarom was somewhere in between.
    Keywords: Rice, Protein, Electrophoresis
  • Fatemeh Rahmati, Hojjatollah Saeidi Pages 37-42
    Beauvois (1812) described the genus Catabrosa as a group of perennial and rhizomatous grasses in the tribe Poeae Barnhart. (Poaceae). It is believed that two species namely: C. aquatica (L.) P. Beauv and C. capusii Franche. occurr in Iran. In this study، the chromosomes of the genus Catabrosa were investigated. Based on the diploid numbers counted among 10 accessions belonging to two putative species، only 2n=20 were observed among the materials studied. This is in accordance with the literature and based on x=5، confirms the tetraploid nature of the genus in Iran. Several karyotypic parameters defined in this study showed no variability among the accessions examined. Regarding morphological uniformity among the materials studied and the general tendency of the incorporation of C. capusii in C. aquatica this genus was recognized with one species and two subspecies: aquatica and capusii occring in this country.
    Keywords: Iran, Poaceae, Karyotype, Catabrosa, Chromosome
  • Majid Ghorbani Nohooji, Ali Asghar Maassoumi, Abbas Saidi, Shahrokh Kazem Pour Osaloo, Reza Sheikh Akbari Mehr Pages 43-52
    Astragalus L. is the largest genus of flowering plants in Iran and has various complicated taxonomical difficulties in its classification. Astragalus sect. Hololeuce Bunge. with its closely related section (Sect. Onobrychoidei DC.) comprise a taxonomically complex group within bifurcate hair ones. Delimitation of mentioned sections is the most challenging issues. In this study، 9 species of Hololeuce plus 10 species of Onobrychoidei were analyzed phylogeneticaly using 38 morphologic characters. Some new morphological characters were represented as results for simple classification of the studied sections. On the other hand، it was demonstrated that the bulk of two sections constructed a monophyletic group but some taxonomic revisions were suggested.
    Keywords: Iran, Sect. Hololeuce Bunge, Morphology, Astragalus L., Phylogeny
  • Fatemeh Nasrolahi, Maryam Keshavarzi, Masoud Sheidai Pages 53-60
    Anchusa)Boraginaceae(includes weedy species in different habitats and cultivations and is composed of four species in Iran. Species delimitation is mainly based on features as zygomorphic or actinomorphic flowers، straight corolla tube and nutlet shape. In this project، morphological features of different accessions of Anchusa species were evaluated. Totally، 33 qualitative and quantitative morphological characters of 12 populations of four species were studied. Statistical analyses were done by SPSS ver. 19. 0 Diagnostic value of different features in species delimitation was studied in order to provide an efficient identification key. Results indicated that adopted features were of taxonomic importance. Factor analysis revealed that two main factors had most effects. These factors were location of filaments، calyx length، middle leaf shape، location of anthers، shape of tube of corolla، length of corolla، and diameter of hair tubercles. A new identification key based on obtained results was provided. This was the first morphometric study of Anchusa species in Iran.
    Keywords: Anchusa, Iran, Cluster analysis, Morphology, Identification key
  • Asiyeh Esmaili, Jamil Vaezi, Hamid Ejtehadi, Mohammad Farsi, Mohammad Reza Joharchi Pages 61-72
    The genus Hymenocrater (Lamiaceae، Mentheae) comprises 11 species in Flora Iranica of which nine species are mostly distributed in Iran. Among Iranian species، five are found in the Razavi، North and South Khorasan provinces. Eighty morphological characters were measured in 44 herbarium specimens belonging to: H. calycinus، H. bituminosus، H. platystegius and H. elegans. The Kruskal-Wallis Test was implemented to evaluate which characters significantly differentiate the species. Thus، forty-two morphological characters were used in subsequent analyses. Taxonomic relationships were investigated using the Principal Component Analysis (PCA). H. bituminosus and H. platystegius were separated in two distinct groups. There was no sharp distinction between the two other species، H. calycinus and H. elegans. Canonical discriminant analysis (CDA) was also applied to find the best discriminating traits among the species.
    Keywords: Lamiaceae, Hymenocrater¸ Morphometrics, Principal Component Analysis, Canonical Discriminant Analysis, Khorasan