فهرست مطالب

تاکسونومی و بیوسیستماتیک - سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1393)

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
سال ششم شماره 1 (پیاپی 18، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نبی الله خیرآبادی، سید جعفر سیف آبادی*، فریدون عوفی، علیرضا مهوری صفحات 1-12
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تعیین تنوع گونه ای شکم پایان ناحیه جزر و مدی جزیره هرمز انجام شد. نمونه برداری از شکم پایان در چهار فصل و با 9 بار پرتاب تصادفی کوادرات (به ابعاد 5/0× 5/0متر) در هفت ایستگاه انتخابی انجام شد. نمونه های جمع آوری شده از درون کوادرات ها، به تفکیک هر ایستگاه، به آزمایشگاه منتقل و با کلیدهای شناسایی معتبر شناسایی شدند. تایید شناسایی گونه ای توسط موزه Conchology دانشگاه توکیو انجام شد. تعداد شکم پایان شناسایی شده در ایستگاه های مطالعه شده 49 گونه بود که از میان آنها، دو گونه Turicula nelliae و Linatella caudata برای نخستین بار در سواحل ایرانی خلیج فارس مشاهده شدند. ایستگاه شرق مرکز تحقیقات محیط زیست دریایی با دارا بودن 28 گونه شکم پا، دارای بیشترین تعداد گونه ها بود. همچنین، بیشترین تعداد شکم پایان مشاهده شده در یک فصل را فصل زمستان با 35 گونه و کمترین تعداد را فصل تابستان با 28 گونه به خود اختصاص دادند. شاخص های تنوع گونه ای شانون-وینر، غالبیت گونه ای سیمپسون، غنای گونه ای مارگالف و یکنواختی اونس در ایستگاه های مختلف اندازه گیری شدند. بر این اساس، ایستگاه 1 (شرق مرکز تحقیقات محیط زیست) دارای بیشترین تنوع و غنای گونه ای و ایستگاه 6 (غرب جزیره) دارای بیشترین غالبیت گونه ای بودند. ایستگاه 3 (جنگل حرا) دارای کمترین تنوع، غالبیت و غنای گونه ای و بیشترین میزان شاخص یکنواختی بود.
    کلیدواژگان: شکم پایان، تنوع گونه ای، خلیج فارس، جزیره هرمز، ناحیه جزر و مدی
  • سعید بخشی، معصومه شایان مهر*، الهام یوسفی لفورکی صفحات 13-18
    در راستای شناسایی فون پادمان سطح زی جنگل شهید زارع واقع در شرق شهرستان ساری، در اردیبهشت ماه 1391 تعدادی تله گودالی در چندین نقطه از این جنگل قرار داده شد. از پادمان به دام افتاده اسلایدهای میکروسکوپی تهیه و سپس با استفاده از کلیدهای شناسایی معتبر شناسایی و نامگذاری شدند. از میان نمونه های جمع آوری شده، جنس Allacma Börner، 1906 و گونه Allacma fusca (Linnaeus) برای نخستین بار از ایران گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: Allacma fusca، Sminthuridae، Colllembola، گزارش جدید، مازندران، ایران
  • احمد قارزی*، افسانه یاری، نصرالله رستگار پویانی صفحات 19-32
    در پژوهش حاضر، فون سوسماران شهرستان هرسین در جنوب شرق کرمانشاه بررسی شد. طی دو سال مطالعه از 1388 تا 1389نمونه های سوسمار از این منطقه جمع آوری و صفات متریک و مریستیک بدن آنها اندازه گیری شد. پس از تطبیق این شاخص ها با کلید شناسایی سوسماران، در مجموع تعداد 8 گونه سوسمار متعلق به 8 جنس و 4 خانواده شناسایی شدند: Acanthodactylus boskianous، Carinatogecko hereropholis، Cyrtopodion scabrum، Eumeces schneiderii princeps، Lacerta media، Laudakia nupta nupta، Ophisops elegans و Trapelus lessonae. همچنین، مطالعه تراکم جمعیتی مشخص کرد که سوسماران با منشا فون ایرانی تعداد خانواده بیشتری را به خود اختصاص داده اند به طوری که خانواده Lacerta با 66 درصد دارای بیشترین فراوانی و خانواده Scinsidae تنها با 2 درصد کمترین فراوانی را نشان دادند. مقایسه داده های بیومتری نشان داد که صفت طول پوزه تا مخرج (SVL) در گونه های Laudakia nupta nupta، Ophisops elegans و Trapelua lessonae در این ناحیه با نمونه های سایر مناطق مطالعه شده مشابهت وجود دارد.
    کلیدواژگان: بیوسیستماتیک، فون، سوسماران، هرسین
  • محمد اسماعیل پور، کامبیز طاهری آبکنار، علی اعلمی*، امیر اسلام بنیاد صفحات 33-44
    گونه غان دارای خواص ممتاز دارویی و ارزش فراوان در صنایع چوب است و جزو گونه های در معرض خطر انقراض محسوب می شود. با وجود این، از سطح تنوع ژنتیکی درون جمعیتی و بین جمعیتی آن در ایران اطلاعاتی وجود ندارد. در پژوهش حاضر، برای نخستین بار، از چهار جمعیت مختلف (در مناطق سیاه مرزکوه، سنگده، شهرستانک و مارمیشو) از هر جمعیت 10 درخت، از هر درخت 30 برگ از روی شاخه زایا، 30 برگ از روی شاخه نازا جمع آوری شد. نتایج نشان داد که جمعیت سیاه مرزکوه بیشترین و جمعیت مارمیشو کمترین اندازه برگ را دارند. میانگین صفات اندازه گیری شده در برگ شاخه های نازا بزرگتر از برگ شاخه های زایا بود. صفات زاویه قاعده و تعداد رگبرگ دارای کمترین ضریب تغییرات و صفات عدم تقارن پهنک و اختلاف دو لبه برگ دارای بیشترین ضریب تغییرات بوده، به ترتیب کمترین و بیشترین تنوع فنوتیپی را دارند. از آنجا که تعداد رگبرگ کمترین تغییر را داشت، بنابراین می تواند تحت تنظیم ژن های کیفی باشد. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، به نظر می رسد سیاه مرزکوه دارای مناسب ترین جمعیت بوده، می تواند در انتقال source-sink به کار رود. آنالیز واریانس چند متغیره برای شاخص های مختلف، اختلاف معنی داری نشان داد. در آنالیز خوشه ایسه خوشه تشکیل شد و تمام درختان منطقه مارمیشو در یک خوشه قرار گرفتند. از آنجا که در اغلب جمعیت ها، توزیع جغرافیایی با گروه بندی ژنوتیپ ها همخوانی ندارد و این امر می تواند به دلیل تاثیر عوامل بوم شناختی بر صفات مورفولوژی باشد، بنابراین پیشنهاد می شود از نشانگرهای مولکولی نیز استفاده گردد. تجزیه تشخیص کانونیک نشان داد که عدم تقارن پهنک و طول دمبرگ نسبی می تواند برای بررسی تنوع میان جمعیت های گونه غان در آینده استفاده شود.
    کلیدواژگان: آنالیز چند متغیره، برگ شاخه های زایا و نازا، گونه در معرض انقراض، غان
  • فاطمه شایان مهر، سید غلامعلی جلالی*، اباصلت حسین زاده کلاگر، حبیب زارع، حامد یوسف زاده صفحات 45-64
    جنس توسکا در منابع فلوری قدیم ایران دارای دو گونه در قالب دو واریته و یک زیرگونه ثبت شده است. به تازگی پنج تاکسون جدید به فهرست فلور ایران معرفی شده اند. در پژوهش حاضر، نمونه های هرباریومی، طی جمع آوری گسترده از 25 رویشگاه در سراسر جنگل های هیرکانی از شرقی ترین حد پراکنش توسکا در جنگل های گلستان تا غرب شهرستان تالش و از بخش های جلگه ای تا ارتفاعات کوهستانی گردآوری گردید. 28 صفت ریخت شناسی از برگ و مخروط ماده متعلق به 140 پایه توسکا پس از نمونه برداری، اندازه گیری و تحلیل شد. نتایج، اهمیت 11 صفت از جمله: زاویه نوک برگ، شکل بن برگ، شکل دندانه، شدت حضور کرک، حضور کرک در سطح رویی برگ و شکل مخروط در تمایز تاکسون ها از یکدیگر را نشان داد. در این آنالیز، 3/84 درصد از پایه های شناسایی شده به درستی به تاکسون مربوطه اختصاص داشتند. بیشترین عدم تطابق بین تاکسون های شناسایی شده و گروه بندی پیش بینی شده، ناشی از تخصیص واریته های توسکای ییلاقی یعنی Alnus subcordata var. subcordata به A. subcordata var. villosa و برعکس بوده است. به طور کلی، ویژگی های ریخت شناسی دو گونه جدید A. dolichocarpa و A. djavanshirii از نظر برخی صفات گزینش شده مشابه با A. subcordata var. subcordata است. در حالی که سه زیرگونه A. glutinosa با استفاده از این صفات به خوبی متمایز شدند. در نهایت، استفاده از تکنیک بارکددهی DNA جهت تایید حضور تاکسون های جدید در ایران پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: توسکا، آنالیز چند متغیره، تاکسون، جنگل های هیرکانی، صفات متمایز کننده
  • نسترن جلیلیان*، آزیتا شیخی، محمد مهدی دهشیری صفحات 65-76
    پژوهش حاضر مبتنی بر مطالعه فلوریستیک کوه بهارآب در منطقه مرزی بین استان های کرمانشاه و ایلام است. در این مطالعه، 128 گونه گیاهی متعلق به 106 جنس و 38 تیره شناسایی شد. تیره Asteraceae با 17 گونه (28/13 درصد)، Fabaceae با 16 گونه (5/12 درصد) و Poaceae با 15 گونه (7/11 درصد) به ترتیب بیشترین درصد تعداد گونه در تیره را به خود اختصاص دادند. جنس Euphorbia (فرفیون) و Trifolium (شبدر) هر کدام با 4 گونه بزرگترین جنس ها را تشکیل می دهند. از نظر شکل زیستی، بالاترین مقادیر مربوط به تروفیت ها (93/46 درصد)، همی کریپتوفیت ها (76/25 درصد)، ژئوفیت ها (71/11 درصد)، کامفیت ها (59/8 درصد) و فانروفیت ها (03/7 درصد) است. از نظر پراکنش جغرافیایی، بیشترین مقادیر به ترتیب مربوط به پراکنش ایرانی-تورانی (90/53 درصد)، ایرانی-تورانی/مدیترانه ای (18/17 درصد)، ایرانی-تورانی/اروپا-سیبری (37/9 درصد)، ایرانی-تورانی/مدیترانه ای/اروپا-سیبری (25/6 درصد)، ایرانی-تورانی/صحرا-سندی (46/5 درصد)، ایرانی-تورانی/اروپا-سیبری و صحرا-سندی (68/4 درصد) و پراکنش جهانی(12/3 درصد) است. همچنین، 46/5 درصد از گیاهان انحصاری ایران هستند.
    کلیدواژگان: پراکنش جغرافیایی، شکل زیستی، کوه بهارآب، فلور
  • حسین مقصودی کلاردشتی، مهدی رحیم ملک*، محمدرضا سبزعلیان، مجید طالبی صفحات 77-86
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و روابط بین صفات زراعی در توده های رازیانه های ایرانی، آزمایشی روی 15 توده رازیانه، شامل 13 تودهداخلی از مناطق مختلف ایران و 2 توده خارجی، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان اجرا گردید. بر اساس نتایج تحلیل واریانس، اختلاف معنی داری میان توده های مطالعه شده برای همه صفات مشاهده گردید. تمام صفات بررسی شده به استثنای تعداد روز تا 50 درصد سبز شدن از وراثت پذیری متوسط تا بالایی (90 درصد) برخوردار بودند. عملکرد دانه، همبستگی مثبت و معنی داری با صفت تعداد انشعاب فرعی داشت. عامل اول در تحلیل عامل ها، 83 درصد از کل واریانس متغیرها را توجیه کرد. صفات: ارتفاع، قطر تاج پوش و تعداد روز تا 50 درصد گل دهی عمده ترین نقش را در تبیین عامل اول داشتند. صفات: تعداد انشعاب فرعی، وزن تر، وزن خشک و عملکرد بذر دارای ضرایب بردار ویژه بیشتری در مولفه دوم بودند. در مولفه سوم صفات: ارتفاع، قطر گل آذین و طول دانه بیشترین اهمیت را در تبیین این مولفه داشتند. بر اساس تحلیل خوشه ای، 15 توده رازیانه مورد بررسی در چهار دسته قرار گرفتند و اختلاف معنی داری به ویژه در عملکرد بذر، زمان رسیدگی و ارتفاع گیاه و از همه مهم تر مناطق جغرافیایی و شرایط اقلیمی نشان دادند. بنابراین، می توان از طریق تلاقی بین ژنوتیپ های برتر خوشه های مختلف و آزمون نتاج آنها از طریق برنامه های به نژادی و انتخاب، نسبت به تولید ارقام با خصوصیات زراعی مطلوب اقدام نمود.
    کلیدواژگان: رازیانه، تنوع ژنتیکی، وراثت پذیری، صفات مورفولوژیک
  • حمزه علی شیرمردی*، قدرت الله حیدری، پرویز غلامی، ولی الله مظفریان، پژمان طهماسبی صفحات 87-106
    بررسی فلور گیاهی هر منطقه دارای اهمیت است، زیرا فهرست گیاهان، شناسنامه ای از پتانسیل های آن منطقه محسوب می شود. منطقه قیصری با مساحت 9816 هکتار در غرب استان چهار محال و بختیاری واقع شده است. هدف پژوهش حاضر معرفی فلور، شکل زیستی و گونه های در معرض خطر این منطقه است. عملیات برداشت میدانی در سال های 1388 و 1389 در منطقه اجرا شد. سپس، نمونه های گیاهی بر اساس روش مرسوم مطالعات تاکسونومیک منطقه ای جمع آوری و با استفاده از منابع موجود شناسایی و تیره، جنس و گونه هر یک از آنها تعیین گردید. نتایج این مطالعه نشان داده است که در این منطقه 487 گونه گیاهی متعلق به 65 تیره و 301 جنس وجود دارد. تیره های Compositae (70 گونه)، Poaceae (46 گونه)، Papilionaceae (41 گونه)، Labiatae (39 گونه)، Cruciferae (38 گونه)، Umbeliferae (30 گونه) و Caryophyllaceae (21 گونه) مهم ترین تیره های گیاهی موجود در منطقه هستند که در مجموع 5/58 درصد از کل گونه ها را شامل می شوند. بر اساس اشکال زیستی رانکایر، 3/50 درصد گونه ها همی کریپتوفیت (245 گونه)، 2/23 درصد تروفیت (113 گونه)، 5/12 درصد کریپتوفیت (61 گونه)، 6/7 درصد فانروفیت (37 گونه) و 6/5 درصد کامه فیت (28 گونه) بوده است. بررسی پراکنش جغرافیایی عناصر گیاهی نشان داده است که 2/67 درصد گونه ها متعلق به ناحیه رویشی ایرانی-تورانی، 8/5 درصد گونه ها چند منطقه ای، 7/2 درصد گونه ها جهان وطنی و بقیه مربوط به نواحی رویشی دیگر بوده است. در منطقه قیصری 86 گونه تهدید شده وجود دارد که همه آنها متعلق به منطقه ایرانی-تورانی است از میان آنها دو گونه در طبقه در معرض خطر، سه گونه در طبقه آسیب پذیر، 67 گونه در طبقه با خطر کمتر و 14 گونه در طبقه کمبود داده قرار دارند.
    کلیدواژگان: اشکال زیستی، فلور، گیاهان در حال انقراض، منطقه قیصری
  • عباس قلی پور *، فهیمه کوه دار صفحات 107-118
    تنوع ریختی بذر 16 گونه از جنس Silene و یک گونه از جنس Vaccaria با میکروسکوپ الکترونی نگاره به منظور ارزیابی اهمیت تاکسونومیک آن با جمع آوری بذرهای رسیده از رویشگاه های طبیعی در ایران مطالعه شد. 15 صفت کیفی و کمی بذر از روی ریزنگارهای الکترونی (SEM) اندازه گیری شدند. شکل کلی بذرها در 69 درصد از گونه ها کلیوی و در سایر گونه ها، کلیوی نامتقارن، کلیوی-گرد و کروی بود. ابعاد بذر از 56/0×83/0 میلی متر در S. araratica تا 02/1×1/2 میلی متر در S. swertiifolia متغیر بود. سطح جانبی بذر در 7/64 درصد گونه های مطالعه شده مقعر، 4/29 درصد به صورت مسطح و 9/5 درصد محدب بود. گونه های مطالعه شده اختلاف های قابل توجهی در ویژگی سلول های پوسته بذر نظیر: ابعاد، شکل، حاشیه و نوع تزیینات نشان دادند. کلید شناسایی بر اساس ویژگی های ریختی بذر ارایه شده است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، ویژگی های ریختی بذر در تفکیک جنس ها و گونه ها مفید است.
    کلیدواژگان: ایران، سلول پوسته بذر، میکروسکوپ الکترونی نگاره، Silene
  • جمیل واعظی، زهرا رنجبر، حمید اجتهادی، فرشید معماریانی صفحات 119-132
    گیاه سس از انگل های عمومی است که می تواند به چندین گونه گیاهی حمله کند و مکینه های خود را به طور ویژه، وارد آوند آبکش گیاه میزبان نماید. در مطالعه حاضر، ساختار تشریحی ساقه شش گونه و دو واریته Cuscuta از استان های خراسان رضوی، شمالی و جنوبی، شامل: C. brevistyla، C. campestris، C. epithymum، C. kotschyana، C. monogyna، C. pedicellata، C. babylonica var. babylonica و C. lehmanniana var. lehmanniana مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها پس از جمع آوری، در محلول FAA تثبیت شده سپس، با روش دستی برش گیری انجام شد. مقاطع با رنگ آبی تولوئیدین رنگ آمیزی شد و در نهایت، با میکروسکوپ مطالعه شدند. نتایج نشان داد که صفات تشریحی قطر برش عرضی، طرز قرارگیری و پراکنش آوندها، تعداد لایه ها و ضخامت آوندها و تعداد لایه های پارانشیم پوست صفاتی کارآمد در جداسازی تاکسونومیکی این گونه ها هستند. همچنین، در این مطالعه ارتباط گیاه انگل با گیاه میزبان نیز بررسی شد.
    کلیدواژگان: سس، انگل، مکینه، میزبان، آبی تولوئیدین
|
  • Nabiallah Kheirabadi, Seyed Jafar Seyfabadi *, Fereidoon Owfi, Alireza Mahvary Pages 1-12
    This study was carried out to determine the diversity of gastropod species in the intertidal zone of Hormuz Island in the Persian Gulf. Seasonal sampling was conducted in 7 selected sites by throwing nine random quadrates (0.5×0.5 m) in each site. Samples of each site were separately transferred to the laboratory and identified by the standard keys and verified by the Conchology Museum of Tokyo University of Science. Forty -nine gastropod species were identified, from which 2 species, Turicula nelliae and Linatella caudata were recorded for the first time from the Iranian coast of the Persian Gulf. The highest number of gastropods in one site was 28 species in site 1 (East of Marine Research Center), Also highest number of gastropods in one season was 35 species in winter and lowest number was in 28 species in summer. Simpson dominance index, Shannon-Wiener species diversity index, Margalef richness index and evenness index were calculated in the different sites and results showed that site 1 contained the most amount of the Shannon-Wiener and Margalef indices and site 6 (West of Island) contained the most amount of the Simpson index. Also, site 3 (Mangrove forest) showed the lowest amount of the Simpson, Shannon-Wiener and Margalef indices, while maximum amount of evenness index occurred in this site.
    Keywords: Gastropoda, Species diversity, Persian Gulf, Hormuz Island, Intertidal zone
  • Saeid Saeid Bakhshi, Masoumeh Shayanmehr*, Elham Elham Yoosefi Lafooraki Pages 13-18
    In order to identify the epigeic Collembola fauna of Shahid Zare forest (Latitude 36° 32' 2" N, Longitude 52° 7' 45" E and elevation of 40-116 meters above mean sea level), located in the east of Sari city (Mazandaran Province, Iran), some pit fall traps were placed in several sites of this forest, in April 2012. Then, the trapped springtails were separated after being transported to the entomology laboratory of Sari University of agricultural sciences and natural resources. The microscopic slides were prepared and the species were identified using verified identification keys. Among the collected specimens, the genus Allacma Börner and the species Allacma fusca (Linnaeus) were recorded from Iran for the first time.
    Keywords: Allacma fusca, Sminthuridae, Collembola, New record, Mazandaran, Iran
  • Ahmad Gharzi*, Afsaneh Yari, Narullah Rastegar, Pouyani Pages 19-32
    In the present research, lizard fauna of Harsin on the south east of Kermanshah province was investigated. During a two-yeard field work, totally eight different species of lizards including, Laudakia nupta nupta (Agamidae), Trapelus lessonae Cyrtopodion scabrum and Carinatogecko heteropholis (Gekkonidae), Ophisops elegans, Lacerta media and Acanthodactylus boskianous (Lacertidae) and Eumeces schneiderii princeps (Scincidae) were collected, examined, identified and their biosystematic characters were studied. Based on observations in the field and statistical data of the collected specimens, it was found that the lizards of Lacertidae family with 66% was the most and Scincidae with only 2% was the least abundant species in the studied region. In addition, this study revealed that there was a similarity in terms of snout- vent length (SVL) between individuals of this area (Laudakia nupta nupta, Trapelus lessonae, Ophisops elegans) and individuals of the regions previously studied.
    Keywords: Biosystematic, Fauna, Lizard, Harsin
  • Mohammad Esmaeilpour Poodeh, Kambiz Taheri Abkenar, Ali Aalami *, Amireslam Bonyad Pages 33-44
    Despite superior medicinal properties of Birch, there aren’t any studies reported on its morphological diversity. For the first time, leaf samples were collected from four different sites, each site 10 trees and each tree 30 fertile and sterile shoots and leaves (totally 2400). In analyzing the mean values, the Siahmarz kuh showd the maximum and the Marmishoo minimum size mean. Angle of leaf base and number of veins had minimum and fluctuating asymmetry and distance border had a maximum coefficient of variation, minimum and maximum morphological diversity respectively. Average size of sterile leaf traits was larger than average size of fertile leaf traits. It seemed that Siahmarz Kuh is had the most interapopulation diversity and could apply a transition source to sink. The slightest change in the veins of the population in birch was more strongly controlled by genes. Multivariate analyses of variance indicated high statistical significance of all factors: leaf type, population, type population, tree nested population and type × tree nested population. The cluster analysis identified three clusters, the first cluster contained only Marmishoo trees. Because the majority of the population, geographic distribution of genotypes was not consistent with the grouping that could be due to the influence of environmental factors on morphological traits, so it is recommended to use molecular markers. Canonical discriminant analysis showed that petiole length ratio and fluctuating asymmetry could be used in future research on morphological diversity among populations of B. pendula.
    Keywords: Multivariate Analysis, Fertile, Sterile Shoot Leaves, Endangered species, Birch
  • Fatemeh Shayanmehr, Seyed Gholamali Jalali*, Abasalt Hosseinzadeh Colagar, Habib Zare, Hamed Yousefzadeh Pages 45-64
    The genus Alnus has two species in old references of the flora of Iran in which two varieties and one subspecies have been recorded. However, recently, five new taxa have been described and recorded for the flora of Iran. In this study, the herbarium samples were obtained during a widespread sampling from 25 stands, ranged from the most eastern limit of alder dispersion in Golestan to the west of Talish, across the plains and highlands of Hyrcanian forests. After sampling, 28 leaf and female cone morphological traits belonging to 140 alder individuals were measured and analyzed. The results of discriminant analysis showed 11 most important traits in differentiation of the taxa such as leaf angle in apex, blade shape at the base, type of serration, villosity intensity, presence of hairs on the upper surface of leaf and cone shape. In this analysis, 84.3% of recognized individuals were correctly grouped in the related taxon. The maximum disagreement between predicted and recognized groups corresponded to allocation of A. subcordata varieties to villosa and visc versa. Generally, the morphological traits of the two new species including A. dolichocarpa and A. djavanshirii were very similar to that of A. subcordata var. subcordata. While, three sub-species of A. glutinosa were distinguished by the same traits. Finally, the use of DNA barcoding techniques is suggested in order to verify the presence of new taxa in Iran.
    Keywords: Alder, Multivariate analysis, Taxon, Hyrcanian forests, Identification characters
  • Nastaran Jalilian *, Azita Sheikhi, Mohammad Mehdi Dehshiri Pages 65-76
    This research is based on a floristic study in Bahar-ab Kuh area (Zagros mountains) in the border of Kermanshah and Ilam provinces, 128 plant species from 106 genera belonging to 38 families were identified. The richest families were Asteraceae with 17 species (13.28%), Fabaceae with 16 species (12.5%) and Poaceae with 15 species (11.70%), respectively. Euphorbia and Trifolium constituted the largest genera with 4 species. According to the life form spectrum, the highest proportion of life forms belonged to therophytes (46.93%), hemicryptophytes (25.76%), geophytes (11.71%), chamaephytes (8.59%) and phanerophytes (7.03%), respectively. Likewise, the highest proportion of chorotypes belonged to Irano-Turanian elements (53.90%), followed by Irano-Turanian/ Mediterranean (17.18%), Irano-Turanian/ Euro-Siberian (9.37%), Irano-Turanian/ Mediterranean/ Euro-Siberian (6.25%), Irano-Turanian/ Sahara-Sindian (5.46%), Irano-Turanian/ Euro- Siberian/ Sahara-Sindian (4.68%) and cosmopolitan elements (3.12%). Moreover, 5.46% of these plants were endemic for Iran.
    Keywords: Chorotype, Life form, Bahar, ab kuh, Flora
  • Hossein Maghsudi Kelardashti, Mehdi Rahimmalek *, Mohammad Reza Sabzalian, Majid Talebi Pages 77-86
    In order to assess the genetic variations in Iranian fennel accessions, an experiment on15 fennel ones including 13 Iranian and two foreign ones were carried out in randomized block design with three replicates. According to analysis of variance significant differences were observed among all studied traits. Most of the traits showed moderate to high heritability (90%) except for the number of the days up to 50% appearance. Seed yield had positive correlation with number of lateral shoots. The first factor in factor analysis explained 83% of variation. Number of lateral shoots, wet weight, dry weight and seed yield had the highest value in the second Eigen, while in the third one plant height, inflorescence diameter and seed length showed the highest values. Cluster analysis classified 15 fennel accessions in four groups that showed high differences in seed yield, day of ripening and plant height. Furthermore, most of accessions were grouped based on their geographical and climatic conditions. Therefore, it would be possible to cross the elite genotypes from different clusters and select the best ones in order to introduce new cultivars with appreciable agronomic traits.
    Keywords: Fennel, Genetic variation, Heritability, Morphological traits
  • Hamzeh Ali Shirmardi, Ghodratollah Heydari, Parviz Gholami, Valiollah Mozaffarian, Pejman Tahmassebi Pages 87-106
    Assessing the floristic resources of each region is very important because it serves to identify it’s the genetic potential. The purpose of this study was to introduce floristic list, life forms and endangered species of Gheissari region. This region covers about 9816 ha and lies in the west part of Chaharmahal & Bakhtiari province. Field data were collected in the years between 2009 and 2010. During that period, the plant species were collected and then identified based on families, genera and species using appropriate reference. The results showed that there were 487 plant species belonging to 65 families and 301 genera. The families like Composite, Gramineae, Papilionaceae, Labiatae, Cruciferae, Umbeliferae and Caryophyllaceae had 70, 46, 41 39, 38, 30 and 21 species, respectively. These families made up 58.52 percent of the total species. According to Raunkiaer’s life form, species were as below: 50.31% hemicryptophytes (245 species), 23.20% therophytes (113 species), 12.52% cryptophytes (61 species), 7.60% phanerophytes (37 species) and 5.75% chamephytes (28 species). The chorology of species showed that 67.15 percent of species belonged to Iran-Turanian, 5.75 percent Polyregional, 2.67 percent Cosmopolitan and the rest belonged to the others. Threatened species included 86 species of the total species from Iran-Turanian. Among them, the endangered class, vulnerable, lower risk and data deficient were 2, 3, 67 and 14 species respectively.
    Keywords: Life forms, Flora, Endangered plants, Gheissari region
  • Abbas Gholipour*, Fahimeh Kuhdar Pages 107-118
    In this study, morphological seed diversity of 16 species of the genus Silene and Vaccaria hispanica was examined to survey the taxonomic significance by using Scanning Electron Microscopy (SEM). The matured seeds of the species were collected from natural habitats in Iran. Fifteen qualitative and quantitative characters were measured based on SEM photographs. The shape of seeds was reniform in the 69 percent of species and the rest was asymmetry reniform, circular reniform and spherical. The dimension of seeds varied from 0.56×0.83 mm in S. araratica to 1.02×2.1 mm in S. swertiifolia. The lateral surfaces of 64.7 percent of the species studied were concave and the other species have flat or convex surface. The species studied have showed noteworthy diversity in seed coat cells features such as the dimension, the shape, the anticlinal walls and the sculpturing. An identification key was represented. According to the results, seed morphology features possessed taxonomic significance at the genus and species level.
    Keywords: Iran, Seed coat cell, SEM, Silene
  • Jamil Vaezi, Zahra Ranjbar, Hamid Ejtahadi, Farshid Memariani Pages 119-132
    Cuscuta is a common plant parasite and is able to attack several host species. Its haustoria could be penetrated into the phloem of host plant. In this study, the stem anatomy of six species and two varieties of Cuscuta (Cuscuta campestris, C. monogyna, C. brevistyla, C. kotschyana, C. epithymum, C. pedicellata, C. lehmanniana var. lehmanniana and C. babylonica var. babylonica) distributed in Khorassan provinces were investigated using the blue toluidine staining. Cross sections were provided by hand. Results showed that anatomical characters including stem diameter, position and distribution of vessels, number and size of vessels and number of parenchymatous layers were effective traits to taxonomically separate the species under study. Furthermore, the anatomical relationship between parasite and its host plant was examined.
    Keywords: Cuscuta, Parasite, Haustorium, Host, Blue toluidine staining