فهرست مطالب

نشریه تاکسونومی و بیوسیستماتیک
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پروین مفاخری، سهیل ایگدری، حمید فرحمند، سید حامد موسوی ثابت صفحات 1-16
    سگ ماهیان جویباری زیرخانواده Nemacheilinae به دلیل مشکل بودن استخراج داده های ریخت شناختی، از جمله گروه های پیچیده از لحاظ آرایه شناختی هستند. امروزه بنیان رده بندی اعضای این زیرخانواده بر اساس ویژگی های استخوان شناسی و مولکولی است. این زیرخانواده در ایران 8 جنس دارد که جنس Oxynoemacheilus با 12 گونه دارای بیشترین تعداد گونه است. با توجه به فقدان اطلاعات در مورد ویژگی های استخوان شناسی اعضای جنس Oxynoemacheilus در ایران، پژوهش حاضر با هدف فراهم آوردن اطلاعات پایه استخوان شناسی ساختار اسکلتی این جنس در ایران با انتخاب گونه بومی سگ ماهی جویباری پارسی (O. persa) انجام شد. برای این مطالعه تعداد 32 قطعه سگ ماهی پارسی از رودخانه قره آقاج (حوضه رودخانه مند) استان فارس نمونه برداری و 5 قطعه از آنها جدا و پس از رنگ آمیزی و شفاف سازی به منظور مطالعه استخوان شناختی مورد توصیف قرار گرفت. با توجه به مقایسه ویژگی های استخوان شناسی سگ ماهی جویباری پارسی با دو گونه O. angorae و O. bergianus وجود ساختار متفاوت در نحوه اتصال آنتی مرهای استخوان پیشانی و رشد کمتر نوار جانبی آن، نحوه اتصال استخوان پیشانی به آهیانه، توسعه یافتگی زایده خلفی-شکمی استخوان حدقه ای پروانه ای و وجود 5 هیپورال در گونه
    O. persa، می تواند به عنوان ویژگی های اختصاصی استخوان شناختی این گونه در نظر گرفته شود. با توجه به ناکارآیی صفات ریخت سنجی، شمارشی و الگوهای رنگی در مطالعات آرایه شناختی، نتایج تحقیق حاضر می تواند به عنوان پایه ای برای مطالعات آتی اعضای این آرایه مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: لوچ ماهی، سگ ماهی پارسی، استخوان شناسی، ریخت شناسی
  • آزاد تیموری، مینا معتمدی صفحات 17-28
    کشف روابط دقیق تمایزهای ریختی بین جمعیت های جدا افتاده در گونه های جانوری معمولا امری دشوار است. معمولا تغییرات در ریخت شناسی، ناشی از سازگاری در محیط هایی با شرایط اکولوژیک متفاوت، تفاوت های ژنتیکی و در اغلب موارد نیز، حاصل کشمکش بین عوامل ژنتیکی و محیطی است. در پژوهش حاضر، ریختی شناسی و فیلوژنی مولکولی جمعیت های گونه کپورماهی دندان دار معمولی (Aphanius dispar) در سه حوضه جنوبی ایران مطالعه شده است و یک پرسش مهم در رابطه با این که « آیا جمعیت هایی با فنوتیپ متفاوت از یک گونه می توانند به عنوان واحدهای عملکردی تاکسونومیک عمل کنند؟ » مورد بحث قرار گرفت. تمام تحلیل های ریختی نشان داد که تفاوت های معنی داری بین جمعیت های جدا افتاده وجود دارد که منطبق با جغرافیای جانوری آنها در حوضه های متفاوت و نیز منطبق با واگرایی های ژنتیکی مشاهده شده در این جمعیت ها است. بنابراین، زمانی که برهمکنش جریان های ژنی بین جمعیت ها و انتخاب طبیعی حاصل روندهای تکاملی در طولانی مدت باشد، در نتیجه، تفاوت های ریختی به وجود آمده در جمعیت های جدا از هم به احتمال زیاد می تواند بیانگر وجود واحدهای عملکردی تاکسونومیک متفاوت در حد گونه یا زیرگونه باشد. افزون بر این، ویژگی های زیستی گونه کپورماهی دندان دار معمولی، توان بالای تحمل شرایط نامساعد، شرایط زمین شناسی و اکولوژیک ویژه در جنوب ایران از جمله عواملی هستند که امکان جدایی تولید مثلی و در نتیجه تنوع ژنتیکی را در این ناحیه فراهم نموده اند.
    کلیدواژگان: انتخاب طبیعی، انعطاف پذیری اکولوژیک، فیلوژنی مولکولی، کپورماهیان دندان دار، ویژگی های زیستی
  • محمد رئیسی اردلی، علیرضا هادی زاده، محمود محمدی شریف، حمیدرضا حاجی قنبر صفحات 29-38
    کنه تارتن دروغین Brevipalpus californicus از خانواده Tenuipalpidae برای نخستین بار از استان مازندران جمع آوری و به عنوان گزارش جدید برای فون ایران معرفی می شود. این کنه از روی گونه های گیاهی توسکای ییلاقی، بید،تمشک ایرانی و داودی وحشی جمع آوری شد. بررسی منابع گذشته نشان داد که کنه B. californicus به صورت بسیار کلی توصیف شده و فاقد هر گونه اندازه گیری کمی است. بر اساس نمونه های جمع آوری شده از ایران با جزییات کامل توصیف و شکل قسمت های مختلف بدن آن ترسیم شد که به عنوان یک توصیف مکمل ارایه می شود. چهار گونه گیاهی نامبرده برای این کنه میزبان جدید به شمار می روند.
    کلیدواژگان: توصیف مکمل، Tenuipalpidae، Brevipalpus californicus، مازندران، ایران
  • محمد امینی راد صفحات 39-50
    در مطالعه حاضر، آرایه های جنس Digitaria در ایران بررسی شد. بر اساس نتایج به دست آمده، D. ciliaris،
    D. ischaemum، D. nodosa، D. sabulosa، D. sanguinalis به همراه D. violascens که نخستین گزارش از این گونه از ایران است، رویش آنها در ایران تایید گردید. در مورد D. stricta که پیش از این از ایران گزارش شده است، بررسی نمونه مربوط نشان داد که این نمونه به D. violascens تعلق دارد بنابراین، حضور این گونه در ایران مورد تایید نیست. همچنین، به منظور شناسایی آرایه های این جنس در ایران، کلید شناسایی به همراه شرح ریخت شناسی برای آنها نیز ارایه شده است.
    کلیدواژگان: گزارش جدید، Digitaria violescens، تاکسونومی، ایران، تیره Poaceae
  • معصومه زارع، احمدرضا خسروی صفحات 51-74
    کوه خم از منطقه تنگ شکن در شهرستان ارسنجان، بخشی از زاگرس جنوبی واقع در استان فارس است که دامنه ارتفاعی آن از 1740 تا 3270 متر بالاتر از سطح دریا است. در مطالعه حاضر، ترکیب فلوریستیک منطقه با تاکید بر شناسایی زیستگاه های موجود در منطقه و تاثیر ارتفاع بر پوشش گیاهی منطقه بررسی شد. نمونه های گیاهی در سال های 1390 تا 1392 جمع آوری و شناسایی شدند. در مجموع، 440 نمونه از گیاهان آوندی منطقه جمع آوری شد. فلور این منطقه شامل: 287 گونه متعلق به 50 تیره و 198 جنس بود. در منطقه، گیاهان گل دار غالب بودند به طوری که گیاهان دولپه با 37 تیره، 167 جنس و 246 گونه (42/85 درصد) متنوع ترین و پس از آن گیاهان تک لپه ای با 9 تیره، 27 جنس و 37 گونه بودند. نهانزادان آوندی و بازدانگان هر یک با 2 گونه در منطقه حضور دارند. غنی ترین تیره از نظر تعداد گونه و جنس، تیره Asteraceae با 33 جنس و 43 گونه بود و پس از آن تیره های Brassicaceae (33 گونه)، Poaceae (24 گونه)، Fabaceae (24 گونه)، Lamiaceae (22 گونه)، Caryophylaceae (19 گونه) و Boraginaceae (13 گونه) قرار می گیرند. در بررسی حاضر، تروفیت ها بیشترین درصد شکل زیستی را داشتند (61 درصد). شهرستان ارسنجان از نظر جغرافیایی گیاهی به ناحیه ایرانی-تورانی تعلق دارد، با توجه به این که 75/65 درصد از گونه های این منطقه، ایرانی-تورانی هستند، این مطلب تایید می شود.
    کلیدواژگان: شکل زیستی، زیستگاه، فلور، کوه خم، ارسنجان، فارس
  • مرضیه فتوت، طیبه رجبیان، عذرا صبورا، سید علیرضا سلامی، الهه سلطانی مایوان صفحات 75-94
    مریم گلی (Salvia) یکی از مهم ترین جنس های تیره نعناییان است که ترکیبات فنلی، متابولیت های ثانوی اصلی آن را تشکیل می دهند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تنوع ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی گل و برگ 41 جمعیت وحشی از 27 گونه مریم گلی ایران با روش TLC و بررسی اهمیت این ترکیبات از جنبه کموتاکسونومی و به عنوان نشانگرهای بیوشیمیایی است. ترکیبات شاخص در گونه های مورد مطالعه مریم گلی، رزمارینیک اسید، سالویانولیک اسیدهای A و B، آپی ژنین، روتین، اسکوتلارین و بایکالین شناسایی شدند. با استفاده از نتایج حاصل از تحلیل خوشه ایالگوی توزیع ترکیبات فنلی و دندروگرام رسم شده با روش UPGMA، گونه های مریم گلی از جنبه کموتاکسونومیک مطالعه شدند. نتایج نشان داد که الگوی توزیع ترکیبات فنلی در اندام های گل و برگ جمعیت های مختلف یک گونه مشابه و در بین گونه های مختلف متفاوت است. به نظر می رسد که وجود تفاوت های بین گونه ای بارز در الگوی توزیع این ترکیبات ناشی از تفاوت های ژنتیکی گونه های مورد مطالعه باشد. نتایج حاصل از رسته بندی گونه ها بر اساس داده های حاصل از تحلیل خوشه ایتوزیع ترکیبات فنلی همخوانی نزدیکی با طبقه بندی کلاسیک فلورا ایرانیکا نشان داد که این امر نشان دهنده اهمیت این ترکیبات به عنوان نشانگرهای شیمیایی ارزشمند برای رده بندی گیاهان مریم گلی در سطوح بین گونه ای و فروجنس است.
    کلیدواژگان: اسیدهای فنلی، تحلیل خوشه ای، فلاونوئیدها، کروماتوگرافی لایه نازک، کموتاکسونومی، مریم گلی
  • شیما باقرآبادی، دوستمراد ظفری، محمد جواد سلیمانی صفحات 95-112
    در پژوهش حاضر، جمع آوری و شناسایی گونه های جنس Alternaria و جنس های مشابه آن، طی سال های 1391 و 1392 از مزارع، باغات و رویشگاه های مختلف استان همدان انجام شد. در مجموع، 110 جدایه از این قارچ ها از میزبان های مختلف جداسازی شد. بر اساس ویژگی های ریخت شناسی، این جدایه ها متعلق به جنس های: Alternaria، Embellisia، Stemphylium و Ulocladium بودند. از آنجا که به تازگی بر اساس مطالعات مولکولی اغلب گونه های مربوط به دو جنس Embellisia و Ulocladium به جنس Alternaria انتقال و تغییر نام یافتند، در این بررسی نیز گونه های شناسایی شده این دو جنس تحت نام Alternaria معرفی می شوند. بر این اساس از میان 110 جدایه به دست آمده مربوط به جنس های Alternaria و Stemphylium 18 گونه شامل: Alternaria alternata، A. arborescens،
    A. atra، A. botrytis، A. cantlous، A. chlamydosporigena، A. consortialis، A. dumosa، A. embellisia،
    A. infectoria، A. multiformis، A. rosae، A. solani، A. tenuissima، Stemphylium alfalfa، S. botryosum،
    S. herbarum و S. vesicarium شناسایی شد که از بین آنها گونه های: A. cantlous، A. multiformis و A. rosae برای فلور قارچی ایران جدید هستند.
    کلیدواژگان: Alternaria، Embellisia، Stemphylium، Ulocladium، تاکسونومی، همدان
|
  • Parvin Mafakheri, Soheil Eagderi, Hamid Farahmand, Seyed Hamed Mousavii Sabet Pages 1-16
    The hillstream loach subfamily Nemacheilinae is difficult to identify because of difficulties in extracting their morphological traits and they consider being a complex group in terms of taxonomy. Now, their classification established is based on the molecular and osteological grounds. This subfamily comprises 8 genera in Iran and the genus Oxynoemacheilus with 12 species has the most species. Due to lacking any information about the osteological features of the genus Oxynoemacheilus in Iran, this study was conducted to provide some basic osteological characteristics of this genus in Iran by selecting Persian loach (Oxynemacheilius persa). For this purpose, 32 specimens of Persian loach were collected from Ghareh-aghach River (Mond river basin) of Fars Province and 5 their segments were cleared and stained with alizarin red S and alcian blue for osteological examinations and its osteological features was described. The Persian loach showed differences connection of frontal antimers of frontals, connection state of frontal with parietal, development of posterovental process of orbitosphenoid and presence of 5 hyporal bones in compare to O. bergianus and O. angorae that can be considered as osteological characters of this species. Regarding to weakness of morphometric, meristic and color pattern traits for taxonomic study of members of the genus Oxynoemacheilus, the finding of this research can use for future taxonomic studies of this taxon.
    Keywords: Loach, Oxynemacheilus, Osteology, Morphology
  • Azad Teimori, Mina Motamedi Pages 17-28
    Deciphering the exact fundamental relations of morphological differentiation among isolated populations of animal species is generally difficult. Usually changes in morphology are resulted from adaptation to different environmental conditions (ecoplasticity) or represent an expression of genetic differences and/or gene pool pauperization, and in most instances, however, changes in morphology are the result of the interplay between environmental factors and genetic plasticity. In this study, the morphology and molecular phylogenies of common tooth-carp populations (Aphanius dispar) were studied in three basins in Southern part of Iran to discuss an important aspect relate to the question whether morphologically differentiated populations of a single species function as Operational Taxonomic Units. All morphological analyses were revealed significant and strong morphological differentiation between the populations that corresponds well with their zoogeography and their molecular phylogeny in geographically isolated basins. Therefore, it can be concluded that when the interaction between gene flow among populations and natural selection is resulted owing to a long evolutionary history, then the observed morphological differences can be functioned as different Operational Taxonomic Units (OTUs) in subspecies or even species levels. In addition, biological characteristics of the A. dispar, its high tolerance, geological and ecological conditions in Southern Iran are the main factors that increase chance of reproductive isolation and genetic diversity in this region.
    Keywords: Natural selection, Ecological plasticity, Molecular phylogeny, Cyprinodontid fish, Biological characters
  • Mohammad Raissi Ardali, Alireza Hadizadeh, Mahmoud Mohammadi Sharif, Hamidreza Hajiqanbar Pages 29-38
    The false spider mite Brevipalpus californicus from the family Tenuipalpidae was collected from Caucasian alnus, White willow, Persian raspberry and a wild Chrysanthemum bush in Mazandaran province. This species is reported as a new record to the false spider mites-fauna of Iran here. Reviewing literatures revealed that it was briefly described in the original paper without any measures. So, a completed description is presented based on the Iranian specimens and different body segments are drawn for B. californicus. In addition, the above plants are new host records for B. californicus.
    Keywords: Supplementary description, Tenuipalpidae, Brevipalpus californicus, Mazandaran, Iran
  • Mohammad Amini Rad Pages 39-50
    In current research, the genus Digitaria has been studied in Iran. As a results, D. ischaemum, D. sanguinalis, D. sabulosa, D. ciliaris, D. nodosa with D. violascens which is reported for the first time from Iran here, are confirmed for the flora of Iran. In addition, the record of D. stricta from Iran is rejected as referable to D. violascens after the studying their specimens. Finally, a key to all species of the genus Digitaria in Iran along with morphological descriptions of species are provided.
    Keywords: New record, Digitaria violascens, Taxonomy, Iran, Poaceae
  • Masumeh Zare, Ahmadreza Khosravi Pages 51-74
    A floristic study was done in Kuh-e Khom in east of Arsanjan county as part of the southern Zagros in Fars province. Altitude of the region is ranged from 1740 to 3270 m above sea level. The flora of the region with an emphasis on identifying habitats and the effect of altitude on vegetation were studied and sampling was done from 2010 to 2012. Totally, 440 plant specimens of vascular plant were collected which were belonging to 50 families, 198 genera and 287 species. The angiosperm plants were dominant and from them the dicot plants with 37 families, 167 genera and 246 species had the most diversity. The monocots plants with 9 families, 27 genera and 37 species were the second diversely group in the region. Gymnosperms and Pteridophyte each with two species had the lowest number of species. In respect to species richness, Asteraceae (43 species) was the largest family and after that Breassicaceae (33 species), Poaceae (24 species), Fabaceae (24 species), Lamiaceae (22 species), Caryophyllaceae (19 species) and Boraginaceae (13 species) had the most species diversity. Half of species were therophyte and 68% of species were belonging to Irano-Turanian region.
    Keywords: Life form, Habitats, Flora, Kuh, e Khom, Arsanjan, Fars
  • Marzieh Fotovvat, Tayebeh Radjabian, Azra Saboora, Seyed Alireza Salami, Elahe Soltani Maivan Pages 75-94
    Salvia is an important genus of Lamiaceae which phenolic compounds are the main secondary metabolites of its members. The objective of this study was to investigate the diversity of phenolic and flavonoid compounds in the leaves and flowers from 41 wild populations of 27 Salvia species from Iran by TLC method and evaluation of their significance as chemical markers for taxonomic purposes. Rosmarinic acid, salvianolic acids A and B, apigenin, rutine, scutellarin and baicalin were characterized as the main compounds of the studied Salvia species. Based on the dendrogram obtained from the didtribution patterns of phenolic compounds using cluster analysis by UPGMA method, the Salvia species were studied chemotaxonomically. Results showed that the patterns of phenolic compounds in the leaf and flower organs were similar in populations of a species, while they were different among the species. It seems that substantial differences in the patterns of these compounds at inter-species level were mainly due to genetic differences. The results from classification of the species by cluster analysis of the phenolic data supported their grouping according to their classical taxonomy in the Flora Iranica. This suggests the importance of these compounds as chemical markers for the classification of Salvia species at inter-species and subgenus levels.
    Keywords: Phenolic acids, Cluster analysis, Flavonoids, TLC, Chemotaxonomy, Salvia spp
  • Shima Bagherabadi, Doustmorad Zafari, Mohammad Javad Soleimani Pages 95-112
    During the years of 2012 to 2013, samples were taken from farms, gardens and different habitats of the Hamedan province, in order to collect and identify of Alternaria species and its similar genera. Totally, about 110 strains of these fungi were separated from different hosts. Based on morphological features, these strains are belonged to genera of Alternaria, Embellisia, Stemphylium and Ulocladium. According to recent molecular studies, species which belonged to the Embellisia and Ulocladium genera were transferred and renamed to the Alternaria genus. Therefore, the identified species of these genera are provided by the name of Alternaria here. The 110 strains obtained from genera of Alternaria and Stemphylium are included 18 species: Alternaria alternata, A. arborescense, A. infectoria, A. tenuissima, A. dumosa, A. solani, A. rosae, A. embellisia, A. chlamydosporigena, A. atra, A. botrytis, A. consortialis, A. cantlous, A. multiformis, Stemphylium alfalfa, S. botryosum, S. herbarum and S. vesicarium. Among which A. rosae, A. cantlous and A. multiformis are new for mycoflora of Iran.
    Keywords: Alternaria, Embellisia, Stemphylium, Ulocladium, Taxonomy, Hamedan