فهرست مطالب

نشریه پترولوژی
پیاپی 14 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منیژه اسدپور، سید محمد پورمعافی، ثریا هویس صفحات 1-16
    توده نفوذی مافیک-اولترامافیک غازان، توده آذرین کوچکی در منتهی الیه شمال غرب پهنه سنندج-سیرجان در شمال غرب ایران، که در داخل سنگ های رسوبی پالئوزوئیک زیرین نفوذ کرده است. این توده شامل بخش مافیکی بدون کانه زایی و بخش اولترامافیک کانه زایی شده (حاوی اکسیدهای Fe-Ti) است. سنگ های مافیک شامل: پگماتیت گابرو تا میکروگابرو، متاگابرو و آنورتوزیت با مجموعه کانیایی ساده (پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن، ارتوپیروکسن و ایلمنیت) است. سنگ های اولترامافیک شامل: پیروکسنیت و ورلیت (با نسبت بالایی از ایلمنیت و تیتانومگنتیت) به همراه بلوک های بزرگ و کوچک اکسید Fe-Ti خالص پراکنده شده در منطقه هستند. بخش اولترامافیکی در داخل بخش مافیکی قرار گرفته است. نتایج آزمایش های شیمیایی نشان می دهد که ماگمای اولیه سنگ های مافیک-اولترامافیک از یک منشا گوشته ای مشتق شده و روند تفریق و تبلور ماگمایی را طی کرده است. بررسی ها روند آلکالن تا ساب آلکالن را برای ماگمای اولیه نشان می دهد. سن سنجی بر پایه U-Pb، بر روی زیرکن اولیه و ماگمایی یک نمونه گابرویی، سن Ma 299 و بر روی زیرکن های دگرگونی و بیگانه، سن حداکثر Ma 541 نشان می دهد. سن جوان تر، گویای حضور پلوتونیسم پالئوزوئیک فوقانی در شمالی ترین بخش پهنه سنندج-سیرجان است. سن های قدیمی تر، سن پی سنگ پرکامبرین منطقه و یا سن سنگ های قدیمی تر مسیر صعود ماگما را نشان می دهد که به صورت بیگانه در داخل ماگما وارد شده اند. دگرگونی در حد رخساره شیست سبز، دگرشکلی دما بالا و اولتراسیون به طور گسترده ای در منطقه دیده می شود.
    کلیدواژگان: ماگماتیسم پالئوزوئیک، سن سنجی U، Pb، اکسید Fe، Ti، مافیک، اولترامافیک، غازان، سنندج، سیرجان، شمال غرب ایران
  • محمد بومری، حبیب بیابانگرد، کازو ناکاشیما، مرتضی اسفرم صفحات 17-30
    کانسار پلی متال ماهور در 130 کیلومتری غرب نهبندان در حاشیه شرقی بلوک لوت واقع شده است. کانه زایی برون زاد در امتداد شمالی-جنوبی در سنگ های آتشفشانی ترشیاری دگرسان شده دیده می شود. کانی های برون زاد بیشتر به صورت هیدروکسید آهن، کربنات مس، سولفات های مس و سرب و سولفید های مس تشکیل شده است. گوتیت، مالاکیت، آزوریت، کالکوسیت، کوولیت، لیناریت و آتاکامیت کانی های رایج در کانسار ماهور هستند که بر اثر اکسایش سولفیدهای درون زاد به وسیله فرآیندهای برون زاد تشکیل شده اند. تعدادی از این کانی ها به وسیله ریزپردازشگر الکترونی تجزیه شدند. مقدار نقره در بیشتر این کانی ها در خور توجه است. کوولیت در کانسار ماهور دارای سرب، روی و نقره بالایی است. شیمی کانی های برون زاد و نحوه زایش آنها در این پژوهش بحث می شود.
    کلیدواژگان: اکسایش، کانه زایی برون زاد مس، ماهور، بلوک لوت
  • زهرا قره چاهی، قدرت ترابی *، محمد سیاری صفحات 31-48

    سنگ های ولکانیک ائوسن بلوک پشت بادام در مناطق ساغند (کوه خشومی)، الله آباد و چاپدونی (استان یزد) رخنمون های بسیار خوبی دارند. این سنگ ها در پنج فاز ولکانیسم متفاوت به وجود آمده اند که عبارتند از: 1- در منطقه الله آباد که سه فاز ولکانیسم متفاوت وجود دارد: 1-1: فاز نقطه ای (مرکزی) آندزیتی، 1-2: فاز خطی اول با ترکیب آندزیت و 1-3: فاز خطی دوم با ترکیب آندزیت بازالتی. 2- سنگ های آندزیت تا آندزیت بازالتی منطقه چاپدونی. 3- سنگ های آندزیتی منطقه ساغند. بر اساس بررسی های صحرایی و آزمایشگاهی تنها در منطقه ساغند شواهد آلایش به خوبی مشخص و گویای سرعت اندک صعود ماگما در این ناحیه است. کمترین حجم سنگ های ولکانیک ائوسن، در منطقه الله آباد رخنمون دارد که طی یک فاز نقطه ای و دو فاز خطی به وجود آمده اند. همچنین، بیشترین حجم سنگ های ولکانیک ائوسن بلوک پشت بادام در منطقه چاپدونی دیده می شود که نشانه فعالیت شدید گسل چاپدونی است. مشاهده نشدن شواهد آلایش در بررسی های صحرایی سنگ های مناطق الله آباد و چاپدونی بیانگر سرعت بیشتر صعود ماگما در این مناطق نسبت به منطقه ساغند است. شواهدی مانند وجود زنولیت ها و زنوکریست ها، تشکیل کلینوپیروکسن های ریز اطراف زنوکریست های کوارتز، وجود بافت های غربالی و آنتی راپاکیوی، خوردگی خلیجی کوارتزها و همچنین، منطقه بندی نوسانی پلاژیوکلازها، رخداد آلایش در منطقه ساغند (کوه خشومی) را تایید می کند. بررسی شیمی کلینوپیروکسن ها و بیوتیت ها نشان از شباهت این سنگ ها به سنگ های کالک آلکالن قوس های آتشفشانی قاره ای دارد.

    کلیدواژگان: آلایش ماگمایی، سنگ های ولکانیک ائوسن، الله آباد، چاپدونی، ساغند، کوه خشومی، بلوک پشت بادام
  • علیرضا زراسوندی، پورکاسب، عادل ساکی، محمد کاروانی صفحات 49-64
    توده های ولکانیکی منطقه کاسیان با روند شمال غربی-جنوب شرقی در پهنه خرد شده زاگرس قرار دارند که در واقع محل برخورد دو ایالت زمین ساختی سنندج-سیرجان و زاگرس رورانده است. بر اساس بررسی های میکروسکوپی، سنگ های آتشفشانی بررسی شده در این منطقه شامل: آندزیت بازالت و آندزیت هستند. بافت های مشاهده شده در این سنگ ها شامل: بافت هیپوکریستالین پورفیریتیک، پورفیریتیک و هیالوپورفیریتیک است. پدیده ای که در منطقه در خور توجه و حائز اهمیت است، دگرسانی شدید و وسیعی است که باعث شده تغییرات بسیار زیادی در سنگ های منطقه و به ویژه انواعی که استعداد بیشتری برای دگرسانی داشته اند، پدید آید. دگرسانی، سه پهنه سریسیتیک، پروپلیتیک و دگرسانی آرژلیتیک را در این سنگ های آندزیتی به وجود آورده است. بررسی های زمین شیمیایی، میزان کم تا متوسط پتاسیم در این ولکانیک ها را نشان می دهد که بیانگر ترکیب توله ایت های جزایر کمانی است. تهی شدگی عنصر Nb و غنی شدگی عناصر Sr و Ba در نمودار عناصر ردیاب نرمالیز شده با ترکیب گوشته اولیه، بیانگر فرورانش و همچنین، این نتایج به همراه غنی شدگی LREE ها در نمودار عناصر ردیاب نرمالیز شده با ترکیب کندریت، خاستگاه جزایر کمانی را برای سنگ های بررسی شده پیشنهاد می کند. فقدان بی هنجاری مشخص Eu در الگوی عناصر نادر خاکی، نشان دهنده شرایط اکسایش ماگما طی تبلور است. این ویژگی های سنگ هایی است که در یک محیط کمان آتشفشانی تشکیل شده اند. سنگ های آتشفشانی کاسیان در گستره کمان های آتشفشانی جوان و نابالغ یا مراحل آغازین کمان آتشفشانی قرار گرفته اند. که این خاستگاه با تاریخچه زمین شیمیایی پهنه سنندج-سیرجان در ژوراسیک تا کرتاسه کاملا هم خوانی دارد.
    کلیدواژگان: سری توله ایت، کمان نابالغ، فرورانش، ولکانیک کاسیان، خرم آباد
  • محمود صادقیان، نگار گوانجی، سکینه شکاری صفحات 65-78
    توده گرانیتوئیدی ظفرقند با وسعت تقریبی 80 کیلومتر مربع با سن اوایل تا اواسط میوسن و طیف ترکیبی گابرو تا تونالیت، در 35 کیلومتری جنوب شرق اردستان رخنمون دارد. این توده نفوذی درون سنگ های آتشفشانی و آتشفشانی-رسوبی ائوسن پهنه ساختاری ارومیه -دختر نفوذ کرده است. برای نخستین بار، تغییرات ناهمگنی پذیرفتاری مغناطیسی (AMS) در توده گرانیتوئیدی ظفرقند با روش ناهمگنی پذیرفتاری مغناطیسی بررسی شده است. بر مبنای بررسی های انجام شده، مقادیر پذیرفتاری مغناطیسی میانگین (Km) (بر حسب μSI) گروه های سنگی مختلف توده ظفرقند بدین قرار است: گابروها 32536، دیوریت ها 23768، گرانودیوریت ها 18436، گرانیت ها 8067 و تونالیت ها 68. بنابراین، مقادیر Km از گابروها و دیوریت ها به سمت گرانودیوریت ها، گرانیت ها و تونالیت ها کاهش می یابد. گابروها دارای بیشترین و تونالیت ها دارای کمترین مقادیر Km هستند. مقادیر Km اندازه گیری شده بیانگر آن است که این توده گرانیتوئیدی در گروه گرانیتوئیدهای فرومغناطیس (معادل سری مگنتیت و گرانیتوئیدهای نوع I) جای می گیرد.
    کلیدواژگان: ناهمگنی پذیرفتاری مغناطیسی، گرانیتوئیدهای فرومغناطیسی، ظفرقند، اردستان
  • سیدمحسن طباطبایی منش، لیلا محمودآبادی، اکرم سادات میرلوحی صفحات 79-92
    سنگ های آتشفشانی ائوسن جنوب غرب جندق که در جنوب گسل درونه برون زد دارند، جزو پهنه ایران مرکزی هستند. اغلب سنگ های منطقه شامل: بازالت، آندزیت، تراکی آندزیت و داسیت و بافت چیره آنها پورفیری، میکرولیت پورفیری و هیالوپورفیری است. کانی های سازنده اصلی این سنگ ها شامل: پلاژیوکلاز حدواسط، دیوپسید، اوژیت، فلوگوپیت، منیزیوهاستینگسیت و کانی های ثانویه اکسید آهن و کلریت هستند. بر اساس داده های ژئوشیمیایی می توان این سنگ ها را جزو سری شوشونیتی با محتوای بالایی از K2O، Ta/Yb، Th/Yb و Ce/Yb به شمار آورد. آنومالی شدیدا منفی Nb و منفی Ti و تطابق روند عناصر فرعی بهنجار شده با گوشته با روند ارائه شده برای این عناصر در محیط های قوس آتشفشانی، گدازه های منطقه را از نوع فوران یافته در محیط های فرورانش مشخص می نماید. به علاوه، نمودارهای مشخص کننده محیط تکتونیکی بر اساس TiO2 و Al2O3 و نیز Zr و Y بیانگر محیط تکتونیکی قوس آتشفشانی قاره ای است. الگوی REE ها (بهنجار شده با کندریت) و نسبت های این عناصر و نیز آنومالی مثبت Pb، به نقش موثر فرآیندهای ذوب بخشی درجه پایین گوشته متاسوماتیزه و منشا گارنت آمفیبولیت همراه با آلایش پوسته ای در هنگام گذر ماگما از قاره در تشکیل سنگ های آتشفشانی منطقه اشاره دارد.
    کلیدواژگان: شوشونیت، ژئوشیمی، قوس آتشفشانی، ائوسن، جندق، اصفهان، ایران مرکزی
  • بهمن رحیم زاده، فریبرز مسعودی*، حسین معین وزیری، خلیل الهیاری صفحات 93-114

    افیولیت های زاگرس، عمدتا در عمان، نیریز، کرمانشاه، کردستان و شمال غرب عراق رخنمون دارند. مجموعه افیولیتی سه ول آوا، بخشی از مجموعه افیولیتی کردستان است. در این پژوهش، پتروژنز و ژئودینامیک این بخش از افیولیت های زاگرس بررسی شده است. بازالت، میکروگابرو، گابرو، دونیت و ورلیت های کم و بیش سرپانتینی، مهم ترین سنگ های مجموعه هستند. پلاژیوکلاز و کلینوپیروکسن، درشت بلورهای بازالت ها و میکروگابروها را تشکیل می دهند. بافت چیره در بازالت ها پورفیریک و میکرولیتی-شیشه ای و در میکروگابروها، اینترسرتال و میکروگرانولار است. کانی های اصلی گابروها را کلینوپیروکسن (اوژیت-دیوپسید) و پلاژیوکلاز با ترکیب چیره لابرادور تشکیل می دهند. کانی های اصلی پریدوتیت ها شامل الیوین (Fo=88-91)، کلینوپیروکسن (دیوپسید-کلینوانستاتیت) و کروم-اسپینل (پیکوتیت) هستند. مقایسه نتایج ژئوشیمی این یررسی با استانداردهای جهانی نشان می دهد که بازالت ها و میکروگابروهای مجموعه افیولیتی سه ول آوا، دارای سرشت توله ایتی و منشا ماگمایی بین E-MORB و N-MORB هستند. گابروها با سرشت توله ایتی متمایل به کالک آلکالن، ویژگی های حدواسط مورب تا قوس اقیانوسی را نشان می دهند. ویژگی های شیمیایی پریدوتیت ها، محدوده گوشته عمیق متمایل به محیط بالای پهنه فرورانش را معرفی می نماید. حجم بالای بازالت-میکروگابرو، مقدار پایین Ti و بالا بودن مقدار Al و Cr# در کروم-اسپینل پریدوتیت ها، نشان دهنده نرخ بالای ذوب بخشی (25 تا 35 درصد) است. این واقعیت بیانگر آن است که مجموعه سه ول آوا از ذوب گوشته با نرخ ذوب بخشی بالا منشا گرفته است. داده های ژئوشیمی نشان از منشا گوشته نسبتا تهی شده برای مجموعه افیولیتی سه ول آوا دارد که این ویژگی در گابروها و پریدوتیت ها بارزتر است. مقایسه سنگ شناسی و ژئوشیمی این افیولیت ها با نمونه های شناخته شده دنیا، نشان می دهد که این مجموعه در محیط پشت قوس اقیانوسی شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: پتروژنز، ژئودینامیک، مجموعه افیولیتی سه ول آوا، زاگرس
|
  • Manijeh Asadpour, Seyed Mohammad Pourmoafi, Soraya Heuss Pages 1-16
    Ghazan mafic-ultramafic intrusive is a small igneous body at the extremity of NW of Sanandaj-Sirjan zone in the NW of Iran، intruded into the early Paleozoic sedimentary rocks. This body includes non-mineralized mafic and mineralized ultramafic part (containing Fe-Ti oxides). The mafic rocks are composed mainly of pegmatite gabbro to micro gabbro، metagabbro and anorthosite، with a simple mineral assemblage (plagioclase، clinopyroxene، orthopyroxene، ilmenite). The ultramafic rocks include pyroxenite and wherlite (with high proportion of ilmenite and titanomagnetite) in accompany by large to small blocks of pure Fe-Ti oxide are widespread in the area. The ultramafic part is located within the intrusion and enclosed by mafic rocks. Based on the results of chemical analyses، the primary magma of mafic-ultramafic rocks، derived from a mantle source. During magma ascent the composition of magma has been changed from alkaline to sub-alkaline. U-Pb dating، of a primary and magmatic zircon، gives an age of 299 Ma and dating on metamorphic and inherited zircons shows maximum age of 541 Ma. The younger age represents the the Upper Paleozoic plutonism in the northern part of the Sanandaj-Sirjan zone. The older ages related to the Precambrian basement rocks or older basement rocks on the way of magma، which are incorporated in the magma as exnocryst. The greenschist facies metamorphism، high-temperature deformation as well as altered rocks are widely observed in the area.
    Keywords: Paleozoic magmatism, Zircon U, Pb dating, Fe, Ti oxide, Mafic, ultramafic, Ghazan, Sanandaj, Sirjan, NW of Iran
  • Mohammad Boomeri, Habib Biabangard, Kazuo Nakashima, Morteza Esform Pages 17-30
    Mahour polymetal ore deposit is located in the eastern margin of Lut block، 130 Km west of Nehbandan. The supergene mineralization mainly occurs as a north-south trend in the Tertiary altered volcanic rocks. The supergene minerals mainly occur as iron hydroxide، Cu-carbonates، Cu and Pb sulfates and Cu sulfides. Goethite، malachite، azurite، chalcosite، covellite، linarite and atacamite are common supergene minerals in the Mahour ore deposit that were formed by oxidation of the hypogene sulfides. Some of these minerals were analyzed by electron probe microanalyses (EPMA). Ag content is considerable in most of these minerals. Covellite from the Mahour has high Pb، Zn and Ag contents. The chemistry of the supergene minerals and the way of their formation will be discussed in this paper.
    Keywords: Oxidation, Hypogene Cu mineralization, Mahour, Lut block
  • Zahra Gharehchahi, Ghodrat Torabi, Mohammad Sayari Pages 31-48

    The Eocene volcanic rocks of the Posht-e-Badam block represent very good exposures in Saghand (Khoshoumi Mountain)، Alahabad and Chapedony areas (Yazd province). These rocks were developed during five volcanic phases: 1- Volcanic rocks of Alahabad area which are formed during three various phases: 1-1: The central andesitic phase; 1-2: The first andesitic fissure phase; and 1-3: The second andesibasaltic fissure phase. 2- The Chapedony andesite to andesibasaltics. 3- The Saghand (Khoshoumi Mountain) andesic rocks. On the base of field observations، the evidences of contamination are clearly noticed in the volcanic rocks of Saghand area which point to slower rate of magma ascending. The lowest volume of Eocene volcanic rocks exposed in Alahabad area. These rocks developed by two fissures and one central eruption. The presence of the highest volume of the Eocene volcanic rocks in Chapedony area displays active Chapedony fault during the Eocene time. The absence of contamination evidences in the rocks of Chapedony and Alahabad areas indicate the higher rate of magma ascending in compare to that of Saghand area. The occurrence of xenoliths and xenocrysts، the formation of fine grained clinopyroxenes around xenocrystic quartz، the sieved and anti-rapakivi textures، the gulf corrosion of quartz and the oscillatory zoning of plagioclases reveal magmatic contamination in Saghand area. The chemistry of clinopyroxenes and biotites display that these rocks، in nature، are similar to the calc-alkaline continental volcanic arc rocks.

    Keywords: Magmatic contamination, Eocene volcanic rocks, Alahabad, Chapedony, Saghand, Khoshoumi Mountain, Posht, e, Badam block
  • Alireza Zarasvandi, Houshang Pourkaseb, Adel Saki, Mohammad Karevani Pages 49-64
    The volcanic masses in Kasian area with northwest-southeast trending، lie in Zagros crushed zone، between Sanandaj-Sirjan and Zagros thrust zones. Based on the microscopic studies، the studied volcanic rocks are: andesite- basalt and andesite. The main textures exhibited in these rocks consist of porphyritic hypocrystaline، porphyritic and hialoporphyritic. The important feature in this region is the severe and intense alteration caused the great changes in the studied rocks، especially in those susceptible to alteration. Three alteration zones including: sericitic، argillitic and propylitic zones developed in this region. The geochemical data indicate that these rocks are low to medium K oceanic island arc tholeiites. Nb depletion and Ba and Sr enrichment in the primitive mantle normalized diagram point to subduction setting. These results، in accompany with LREE enrichment in the chondrite normalized trace element، represent the island arc setting for these rocks. The lack of significant Eu anomaly in REE pattern is representing oxidation condition during magma crystallization proposing volcanic arc environment for the studied rocks. The Kasian volcanic rocks lie in young and immature volcanic arcs or in the initial stages of volcanic arc formation. This situation is consistent with geological history of Sanandaj-Sirjan zone in the Jurrasic to Cretaceous age.
    Keywords: Tholeiite series, Immature arc, Subduction, Kasian, Khorramabad
  • Mahmoud Sadeghian, Negar Gavanji, Sakineh Shekari Pages 65-78
    Zafarghand granitoid pluton with approximately 80 Km2 in the extent with early to middle Miocene age cropped out in 35 Km of SE Ardestan. The pluton composed mainly of gabbro to tonalite and intruded in the Eocene volcanic and volcanosedimentary rocks of Uroumieh-Dokhtar structural zone. For the first time، variations of anisotropy of magnetic susceptibility in Zafarghand granitoid pluton have been investigated by using anisotropy of magnetic susceptibility (AMS) method. Based on obtained data، the measured mean magnetic susceptibility values (Km in µSI) of the different rock groups of Zafarghand pluton are as follows: gabbros (32536)، diorites (23768)، granodiorites (18436)، granites (8068) and tonalites (68). Therefore، the Km values decrease from grabbros and diorites to granodiorites، granites and tonalites. Gabbros and tonalites have the highest and the lowest Km values، respectively. The measured Km values indicate that، the studied granitoid belongs to ferromagnetic type (according to magnetite series and I-type granitoids).
    Keywords: Anisotropy of magnetic susceptibility, Ferromagnetic granitoids, Zafarghand, Ardestan
  • Seyed Mohsen Tabatabaei Manesh, Leila Mahmoodabadi, Akram Sadat Mirlohi Pages 79-92
    The Eocene volcanic rocks in the SW Jandaq that outcrop in the south of Doruneh fault constitute a part of the Central Iran zone. The predominant rocks consist of basalt andesite، trachyandesite and dacite that porphyritic، microlitic porphyritic and hyaloporphyritic textures are common. The essential minerals are represented by intermediate plagioclase، diopside، augite، phlogopite and magnesiohastingsite and the secondary minerals are Fe -oxide and chlorite. Based on geochemical data، these rocks belong to high-K calc-alkaline and shoshonitic series which with K2O، Ta/Yb، Th/Yb and Ce/Yb. Lava eruption in subduction setting can be demonstrated by highly negative Nb and Ti anomalies، and also by comparison with mantle normalized trace element trend with that of the volcanic arc. In addition، the discrimination diagrams (TiO2/Al2O3 and Zr/Y) display a continental volcanic arc setting for these rocks. The REE patterns (chondorite normalized) and their ratios plus positive Pb anomaly، point to the effective role of low grade partial melting of a metasomatized mantle and garnet amphibolites source accompanied by crustal contamination in the course of formation these rocks.
    Keywords: Shoshonite, Geochemistry, Volcanic arc, Eocene, Jandaq, Isfahan, Central Iran
  • Bahman Rahimzadeh, Fariborz Masoudi, Hossein Moinvaziri, Khalil Allahyari Pages 93-114

    Zagros ophiolites are mainly exposed in Oman، Neyriz، Kermanshah، Kurdistan and north western of Iraq. The Sawlava ophiolitic complex is a member of Kurdistan ophiolites. In this research petrogenesis and geodynamic of this part of Zagros ophiolites have been investigated. Basalt، microgabbro، gabbro with serpentinized dunite and wherlite are the main rock units of the complex. The phenocryst in the basalta and the microgabbros are plagioclase and clinopyroxene and the main textures in the basalts are porphyric and microlitic-glassy whereas intersertal and microgranular are dominant in the microgabbros. The main minerals in the gabbros are clinopyroxene (augite-diopside)، plagioclase with labrador composition. In the peridotites، the major minerals are olivine (Fo= 88-91)، clinopyroxene (diopside-clinoenstatite) and chromin spinels (picotite). By analogy with the global standards، the obtained geochemical data reveal that basalts and microgabbros in Sawlava ophiolitic complex are tholeiitic in nature، and their magma source tends towards N-MORB and E-MORB. Gabbros are in tholeiite to calc-alkaline magma series and show the abyssal MORB to oceanic ARC features. The chemistry of peridotites shows the abyssal to supra-subduction zone source. The high volume of basalt-microgabbro، low Ti value and high content of Al and Cr# in peridoitite chromian spinels، reveal a high rate of partial melting (25-35%) indicating that the depleted mantle subjected to high degree of partial melting can be the Sawlava complex source. According to geochemical data a depleted mantle may be the source of Sawlava ophiolitic complex. This feature is more remarkable in the studied gabbros and peridotites. Comparing the lithological and geochemical characteristics of the studied ophiolites with some other complexes in the world documented that the complex under discussion formed in an oceanic back arc setting.

    Keywords: Petrogenesis, Geodynamic, Sawlava ophiolitic complex, Zagros