فهرست مطالب

پترولوژی - پیاپی 16 (زمستان 1392)

نشریه پترولوژی
پیاپی 16 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ملیحه قورچی روکی، محمدحسن کریم پور، خسرو ابراهیمی نصرآبادی صفحات 1-20
    در پژوهش حاضر، تکامل ژئوشیمیایی و سن توده های نفوذی بخش مرکزی کمان ماگمایی شمال شرقی ایران در جنوب سبزوار (استان خراسان رضوی) بررسی شده است. شواهد ژئوشیمایی بیانگر ماگماتیسم مرتبط با قوس های آتشفشانی و پهنه فرورانش در این منطقه است. ترکیب توده ها از گرانیت تا دیوریت و گابرو تغییر می کند. بر اساس کانی شناسی و مقادیر بالای حساسیت مغناطیسی (بیشتر از 5-10×400) توده های گرانیتوئیدی به عنوان گرانیتوئیدهای سری مگنتیت و نوع I طبقه بندی می شود. از نظر شیمیایی از نوع متاآلومینوس تا پرآلومینوس و غنی شدگی از عناصر با شدت میدان پایین (LILE) مانند: K، Rb و Th و تهی شدگی از (HFSE) : Nb، P و Ti نشان می دهد و به سری توله ایتی تعلق دارد. مقدار اندک (La/Yb)N، مقدار پایین نسبت Sr/Y و ناهنجاری منفی Eu همگی معرف ماگماتیسم نوع جزایر قوسی کلاسیک است. رفتار عناصر کمیاب توده های اسیدی و حد واسط الگوی تقریبا مسطح (97/0 تا 57/2(La/SmPm= است و خارج از محدوده پایداری گارنت را نشان می دهد و بنابراین، سنگ منشا آن از نوع اکلوژیتی یا گارنت آمفیبولیتی نیست. ژئوشیمی عناصر فرعی و کمیاب بیانگر خاستگاه ماگما در فشار نسبتا کم (عمق کم) است. بررسی های سن سنجی با روش اورانیوم-سرب در زیرکن بر روی توده گرانیت-گرانودیوریتی بیانگر سن 97 تا 100 میلیون سال (کرتاسه میانی) است. نسبت ایزوتوپ اولیه 87Sr/86Sr و مقدار εNd به ترتیب 7049/0 و 5/4+ است.
    کلیدواژگان: کرتاسه، توده های گرانیتوئیدی، کمان ماگمایی، سبزوار، ایران مرکزی
  • ثمینه رجبی، قدرت ترابی * صفحات 21-38

    در شمال غرب خرد قاره شرق-ایران مرکزی (CEIM) در جنوب غرب جندق، بازالت آلکالن تویره به سن الیگوسن با امتداد شمال غربی-جنوب شرقی تا شرقی-غربی رخنمون دارد. این آلکالی بازالت با بافت پورفیریتیک، پویی کیلیتیک و میکرولیتیک پورفیریتیک دارای کانی های اولیه الیوین (کریسولیت)، کلینوپیروکسن (دیوپسید-اوژیت)، پلاژیوکلاز (لابرادوریت) و اسپینل و کانی های ثانویه مگنتیت تیتان دار، سرپانتین و زئولیت است. این بازالت از عناصر آلکالی (Na2O+K2O)، TiO2، LILE Ba)، Cs و (Rb و HFSE Hf)، Nb، Ti و (Zr غنی و دارای نسبت بالای LREE/HREE (La/Yb= 64/9 تا 68/12) است. ترکیب شیمیایی این سنگ ها بیانگر آن است که ماگمای سازنده بازالت آلکالن تویره حاصل ذوب بخشی یک گارنت لرزولیت کربناته در گوشته آستنوسفری است. موقعیت زمینی شناسی منطقه نشان می دهد که فرورانش صفحه اقیانوسی اطراف CEIM در امتداد گسل کویر بزرگ از تریاس تا ائوسن عامل متازوماتیزم کربناته و باروری گوشته شده است. وجود زنولیت و زنوکریست فراوان و بافت های واکنشی آنها در این آلکالی بازالت بیانگر سرعت بالای صعود آن است. عملکرد گسل های کویر بزرگ و تویره در یک رژیم کششی درون صفحه قاره ای می تواند عامل ولکانیسم آلکالن الیگوسن در شمال غرب CEIM باشد.

    کلیدواژگان: بازالت آلکالن، الیگوسن، زنوکریست، جندق، خرد قاره شرق، ایران مرکزی
  • مرتضی دلاوری صفحات 39-58
    مجموعه سنگ های افیولیتی زمین درز سیستان بخشی از بر جای مانده های لیتوسفر اقیانوسی تتیس در حد فاصل بلوک های قاره ای لوت و افغان است. این حوضه اقیانوسی حداقل در زمان کرتاسه حیات داشته است. شواهد ژئوشیمیایی کانی های مجموعه سنگ های اولترامافیک-مافیک توالی پوسته ای و روابط میکروسکوپی کانی ها در بخشی از این مجموعه های افیولیتی (در حد فاصل افیولیت های جنوب بیرجند تا چهل کوره) بیانگر جایگاه های متفاوت ژئودینامیک برای شکل گیری لیتوسفر اقیانوسی است. سنگ های پلوتونیک توالی پوسته ای اساسا شامل: سنگ های اولترامافیک انباشتی (دونیت و پیروکسنیت)، گابروی انباشتی، گابرونوریت و گابروی ایزوتروپ است. روند تبلور کانی ها در این سنگ ها در دو گروه متمایز از هم قرار می گیرد. در یک گروه تقدم تبلور پیروکسن نسبت به پلاژیوکلاز و در گروه دیگر بر عکس آن است که به ترتیب نشانگر روند نوع SSZ (بالای پهنه فرورانش) و MORB (بازالت پشته میان اقیانوس) است. ترکیب پلاژیوکلاز در گابرو در محدوده بیتونیت و در گابرونوریت در محدوده آنورتیت قرار دارد. همچنین، میزان عناصر سازگار و ناسازگار درکلینوپیروکسن و ارتوپیروکسن در اولترامافیک های انباشتی، گابرو و گابرونوریت تفاوت معنی داری نشان می دهد. ترکیب شیمیایی این کانی ها و روند تبلور بیانگر آن است که اولترامافیک های پیروکسنیتی و گابرونوریت نسبت به تروکتولیت، گابروی انباشتی و گابروی ایزوتروپ از دو سری مذاب مجزا به ترتیب با دو تمایل مذاب های SSZ و MORB حاصل شده اند. در منطقه زمین درز سیستان به نظر می رسد ماگماتیسم نوع MORB حاصل فرآیند ذوب بخشی در زیر پشته میان اقیانوس است که یک گوشته تهی شده را نتیجه داده است و در اثر فرورانش درون اقیانوسی گوشته یادشده متاثر از سیالات آزاد شده از لیتوسفر فرورانده مجددا تحت تاثیر ذوب بخشی درجه بالاتری قرار می گیرد و حاصل آن ماگماتیسم نوع SSZ است.
    کلیدواژگان: سنگ های اولترامافیک، مافیک، جایگاه ژئودینامیک، افیولیت، زمین درز سیستان، شرق ایران
  • مژگان صلواتی، رضا رضاپور صفحات 59-72
    در غرب زنجان در ارتفاعات شرقی حلب، توده های مافیکی از جنس گابرو با ماهیت توله ایتی در بین سنگ های ائوسن رخنمون دارد. بررسی های پتروگرافی توده های نفوذی مافیک این منطقه نشان می دهد که از نظر کانی شناسی، کانی های اصلی تشکیل دهنده این مجموعه پلاژیوکلاز، پیروکسن و ± الیوین است. اپیدوت، کلریت، ترمولیت-اکتینولیت کانی های ثانویه و کانی های کدر، کانی های فرعی این مجموعه است. بر مبنای ویژگی های زمین شیمیایی سنگ های بررسی شده با SiO2 از 1/45 تا 47 درصد وزنی، در محدوده گابرو قرار می گیرد. نمودارهای عنکبوتی غنی شدگی از LREE و تهی شدگی نسبی از HREE را نشان می دهد. بی هنجاری های مثبت K، Rb و Th و بی هنجاری های منفی در عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) مانند: Nb، Ti و Zr نشانه آلایش این گابروها با پوسته قاره ای است. در نمودارهای تشخیص جایگاه های تکتونیکی، سنگ های بررسی شده در محیط های درون صفحه قاره ای قرار می گیرد. بر اساس کلیه داده های زمین شیمیایی و صحرایی به نظر می رسد که سنگ های گابرویی بررسی شده در مراحل آغازین ماگماتیسمی در ارتباط با حوضه های کششی ائوسن منطقه، در اثر ذوب بخشی گوشته آستنوسفری بالا آمده در زیر لیتوسفر قاره ای و آلایش ماگمای جدایشی حاصل از آن با سیالات فرورانشی در پهنه سوپراسابداکشن منطقه در همین زمان تشکیل شده باشد.
    کلیدواژگان: گابرو، سوپراسابداکشن، آلایش ماگمایی، کافت درون قاره ای، حلب، زنجان
  • سیدمحسن طباطبایی منش، زری اسلامی، مرتضی شریفی صفحات 73-86
    اسکارن های اوچستان در 60 کیلومتری جنوب محلات و در پهنه سنندج-سیرجان واقع شده است. گستره غالب سنگ های این منطقه شامل: سنگ های نفوذی از نوع گرانیت و سنگ های دگرگونی از قبیل: شیست، فیلیت، اسلیت، هورنفلس، آمفیبولیت و متاولکانیک است. تزریق توده نفوذی سینوگرانیتی-مونزوگرانیتی کرتاسه-پالئوسن به درون آهک ها و دولومیت های پالئوزوئیک باعث اسکارن زایی شده است. کلینوپیروکسن (دیوپسید)، الیوین (فورستریت)، ترمولیت، تالک، سرپانتین، فلوگوپیت، مارگاریت، ولاستونیت، کلسیت و کانی های اپاک و به مقدار اندک کوارتز از کانی های مشاهده شده در این سنگ ها است. با توجه به یررسی های کانی شناسی، اسکارن های منطقه از نوع برون اسکارن و وجود کانی هایی مثل: فورستریت، دیوپسید، ترمولیت، آنتیگوریت و فلوگوپیت نشانه دولومیتی بودن سنگ مادر است. از سمت توده نفوذی به سنگ میزبان در اسکارن ها و مرمرها منطقه بندی دیده می شود که شامل: کلینوپیروکسن اسکارن، ولاستونیت اسکارن، مرمرهای فورستریت-سرپانتین دار، مرمرهای میکادار، مرمرهای ترمولیت-تالک دار و مرمرهای کلسیتی دولومیتی دانه درشت است.
    کلیدواژگان: کلینوپیروکسن، فورستریت، سرپانتین، ولاستونیت، اسکارن، اوچستان، سنندج، سیرجان
  • جواد قانعی اردکانی، حسین مهدی زاده شهری، علی درویش زاده، محمدعلی مکی زاده صفحات 87-104
    توده های گرانیتوئیدی منطقه یزد به سن الیگو- میوسن دربخش مرکزی کمربند آتشفشانی ارومیه-دختر واقع شده است. این توده ها درسنگ های آهکی کرتاسه سازند تفت و سنگ های آتشفشانی-رسوبی ائوسن نفوذ کرده و عموما دارای بافت گرانولار و گاهی بافت پورفیروئیدی، گرانوفیری، گرافیکی، پرتیتی، میرمکیتی و آنتی راپاکیوی هستند. بر اساس مشاهدات صحرایی و بررسی های پتروگرافی و ژئوشیمیایی، توده های یزد ترکیبی از آلکالی گرانیت تا تونالیت داشته و به نوع گرانیت های I دمای بالا (کوردیلرایی)، ACG، VAG، Post-COLG و HSS تعلق دارد. نمودارهای مختلف ژئوشیمیایی غنی شدگی LREE، LILE و تهی شدگی و آنومالی منفی HREE و HSFE را نشان می دهد که شاخص ماگماهای کالک آلکالن فرورانش درحاشیه فعال قاره ای (ACM) است و ماگما از یک پوسته اقیانوسی فرورانده شده (نئوتتیس) و گوه گوشته تحول یافته روی آن منشا گرفته است و در قاعده پوسته تحت تاثیر فرآیند ذوب پوسته ای و متعاقب آن فرآیند تبلور تفریقی، هضم و آغشتگی (AFC) قرار گرفته است و مدل ژئودینامیکی پیشنهادی منطقه را می توان مشابه مدل آند مرکزی در نظرگرفت که در این مدل فرآیند تولید ماگما در اثر پدیده چند منشایی و چند مرحله ای انجام می شود.
    کلیدواژگان: گرانیت نوع I، مدل آندی، توده های گرانیتوئید غرب یزد، ارومیه، دختر
  • آزاده ملکزاده شفارودی، محمدحسن کریم پور، اکبر اسفندیارپور صفحات 105-124
    منطقه بررسی شده در فاصله 50 کیلومتری شمال شرقی نایبند و در شرقی ترین ناحیه استان یزد قرار دارد. این محدوده بخشی از مجموعه سنگ های آتشفشانی-درونی ترسیری غرب بلوک لوت محسوب می شود. زمین شناسی منطقه شامل: گدازه هایی با ترکیب لاتیت و تراکی آندزیت است که توده های نفوذی نیمه عمیق (ساب ولکان) با ترکیب مونزونیتی، سینیتی و گرانیتی در آن نفوذ نموده اند. بافت همه توده های نفوذی نیمه عمیق پورفیری تا گلومروپورفیری است. کانی های پلاژیوکلاز، فلدسپارپتاسیم، بیوتیت و کوارتز مهم ترین کانی های توده بیوتیت کوارتز مونزونیت پورفیری، بیوتیت سینیت پورفیری و بیوتیت گرانیت پورفیری است در حالی که توده بیوتیت-پیروکسن مونزونیت پورفیری، علاوه بر آنها کلینوپیروکسن نیز دارد. بر اساس بررسی های ژئوشیمیایی، توده بیوتیت-پیروکسن مونزونیت پورفیری از نوع متاآلومینوس و شوشونیتی و به گرانیتوئیدهای سری مگنتیت (اکسیدان) و از نوع I تعلق دارد. غنی شدگی نسبی LREE نسبت به HREE و LILE نسبت به HFSE موید تشکیل ماگما در پهنه فرورانش است. این ماگما از ذوب بخشی اندک (1/0< تا 3>) یک منشا لرزولیتی گارنت-اسپینل دار حاصل شده که با پوسته قاره ای آلودگی پیدا کرده است. توده بیوتیت گرانیت پورفیری از نوع پرآلومینوس به شدت فلسیک و اولتراپتاسیک و به گرانیتوئیدهای سری ایلمنیت (احیایی) و از نوع S تعلق دارد. بر اساس مقدار عناصر Nb، Rb، Ta، Y و Yb موقعیت تکتونیکی تشکیل ماگمای آن پهنه تصادم قاره است. ماگمای توده گرانیتی در اثر ذوب بخشی پوسته قاره ای و از منشا رسوبات فقیر از رس نشات گرفته است. غنی شدگی نسبی LREE نسبت به HREE، ناهنجاری بسیار منفی Eu و نسبت پایین (La/Yb)N و Ce/Yb)N) نشان می دهد که پلاژیوکلاز به عنوان کانی باقی مانده در ناحیه منشا حضور داشته است. نفوذ این توده به داخل واحد مونزونیتی بیانگر وقوع یک پدیده تصادمی پس از ائوسن در غرب بلوک لوت است که نیاز به سن سنجی دقیق و بررسی ایزوتوپ های رادیوژنیک دارد.
    کلیدواژگان: پتروژنز، گرانیتوئیدهای I و S، توده های نفوذی نیمه عمیق، نایبند، بلوک لوت
|
  • Maliheh Ghoorchi Rooki, Mohammad Hassan Karimpour, Khosrow Ebrahimi Nasrabadi Pages 1-20
    In this study، we investigate the geochemical evolution and the age of intrusive rocks from central part of the magmatic arc of the northeastern Iran in the south of Sabzevar (Khorasan Razavi province). The geochemical evidences point to magmatism related to volcanic arc and subduction zone. The intrusive rocks vary in composition from granite to diorite and gabbro. Based on mineralogy and the high values of magnetic susceptibility [(>400) × 10-5 SI]، the intrusive rocks are classified as magnetite-series of oxidized I-type granitoid. Chemically، they are meta to per-aluminous، enriched in LILE (K، Th and Rb) and depleted in HFSE (Nb، P and Ti) and belong to tholeiitic series. Low (La/Yb) N، low Sr/Y ratios and the negative anomaly of Eu indicate a classic island arc type magmatism. Trace elements behavior in acidic and intermediate intrusive rocks show nearly flat pattern (La/SmPm =0. 97-2. 57) and lie outside the garnet stability field. Thus، the source rocks should not be eclogite or garnet amphibolite. The geochemical signature of rare and trace elements suggests derivation from melting under relatively low pressure condition (shallow depth). The results of U-Pb zircon dating of the studied are 97-100 Ma (mid-Cretaceous time). The initial 87Sr/86Sr ratios and the initial εNd are 0. 7049 and +4. 54، respectively.
    Keywords: Cretaceous, Granitoid mass, Magmatic arc, Sabzevar, Central Itan
  • Samineh Rajabi, Ghodrat Torabi Pages 21-38

    In the northwest of the Central-East Iranian Microcontinent (CEIM)، southwest of Jandaq، the Toveireh Oligocene alkaline basalt with NW-SE to W-E trend is outcropped. This alkaline basalt with porphyritic، poikilitic and microlithic porphyritic textures have olivine (chrysolite)، clinopyroxene (diopside and augite)، plagioclase (labradorite) and spinel as primary minerals and titanomagnetite، serpentine and zeolite as secondary phases. The rock in question is enriched in alkalies (Na2O+K2O)، TiO2، LILE (Cs، Rb and Ba)، HFSE (Ti، Nb، Hf and Zr) with high ratio of LREE/HREE (Light Rare Earth Elements/Heavy Rare Earth Element) (La/Yb=9. 64-12. 68). The chemical composition of theses rocks indicates that the primary magma of the Toveireh alkaline basalt is produced by partial melting of carbonated garnet lherzolite of asthenospheric mantle. The geological situation of the study area suggests that the subduction of oceanic crust along the Great Kavir Fault from the Triassic to the Eocene caused carbonate metasomatism and mantle enrichment. The presence of abundant xenoliths، xenocrysts and the reaction textures show fast magma rising. The activity of Great Kavir and the Toveireh faults in an extensional system in the NW of CEIM can be accounted for the Oligocene alkaline magmatism.

    Keywords: Alkaline basalt, Oligocene, Xenocryst, Jandaq, Central, East Iranian Microcontinent
  • Morteza Delavari Pages 39-58
    Sistan suture zone ophiolitic rocks are remnants of Tethyan oceanic lithosphere between Lut and Afghan continental blocks. This oceanic basin has been existed at least during the Cretaceous. Mineral chemistry from crustal sequence ultramafic-mafic associations and petrographical evidences from parts of these ophiolitic complexes (the ophiolitic rocks located between the south of Birjand and Tchehel Kureh ophiolites) suggest distinct geodynamic setting for the formation of oceanic lithosphere. Plutonic rocks from crustal sequence mainly include ultramafic cumulates (dunite and pyroxenite)، cumulate gabbro، gabbronorite and isotropic gabbro. The crystallization trend in these rocks is variable including earlier crystallization of pyroxene relative to plagioclase and vice versa which implies SSZ (supra-subduction zone) and MORB (Mid-Oceanic Ridge Basalt) - type trends، respectively. The composition of plagioclase in cumulate gabbros and gabbronorite is bytownite and anorthite، respectively. Moreover، the contents of compatible and incompatible elements of clinopyroxene and orthopyroxene in ultramafic cumulates، cumulate gabbros and gabbronorite represent significant differences. The chemical composition of these minerals and crystallization trends indicate that pyroxenites-gabbronorite and troctolite-cumulate gabbros-isotropic gabbros have been formed from two different magma series with SSZ and MORB affinities، respectively. In the study area، it seems that the MORB-type magmatism resulted from partial melting beneath mid ocean ridge produced a depleted mantle. Subsequently، consequence of intra-oceanic subduction the MORB mantle has been suffered higher depletion due to fluid-induced melting in supra subduction zone setting and produced SSZ-type magmatism.
    Keywords: Ultramafic, mafic rocks, Geodynamic setting, Ophiolite, Sistan suture zone, East of Iran
  • Mojgan Salavati, Reza Rezapoor Pages 59-72
    In the west of Zanjan، east of Halab، Gabbroic bodies with tholeiitic nature injected into the Eocene rocks. The main minerals are plagioclase، pyroxene ± olivive and epidots، chlorite، termolite-actinolite and the opaque minerals are accessory minerals. The rocks studied have SiO2:45. 1-47 wt% and are classified as gabbro. The normalized trace element patterns show enrichment in LREE and depletion in HREE. The positive anomalies of K، Th، Rb and the negative anomalies of HFSE (Zr، Nb and Ti) indicate the rocks contamination with continental crust. On the tectonic setting diagrams the studied rocks are plotted in the continental intraplate field. Based on all these data، it seems that، the studied gabbroic rocks are formed by the initial stages of the magmatism related to an Eocene pull apart basin and formed due to partial melting of upper asthenosphere risen under continental lithosphere and contaminated with crustal rocks during the Eocene.
    Keywords: Gabbro, Suprasubduction, Magma contamination, Continental lithosphere, Intra, continental rift, Halab, Zanjan
  • Mohsen Tabatabaei Manesh, Zari Eslami, Mortaza Sharifi Pages 73-86
    The skarns of the Ochestan area are located in the Sanandaj- Sirjan zone، about 60 Km south of Mahallat. The rock complex in this area consist of intrusive bodies and metamorphic rock such as: schist، phyllite، slate، hornfels، amphibolite and metavolcanic. The injection of magma in the Cretaceous-Paleocene with syenogranite and monzogranite composition into the Paleozoic limestone and dolomite led to formation of skarn and marble. Clinopyroxene (diopside)، olivine (forsterite)، tremolite، talc، serpentine، phlogopite، margarite، wollastonite، opaque minerals، calcite and quartz are observed minerals in contact metamorphism rocks. According to the mineralogical studies، the Ochestan skarns are exoskarn-type and the presence of minerals such as: forsterite، diopside، tremolite، antigorite and phlogopite show that the host rock is dolomitic the in study area. These skarns show zoning of intrusive body into the host rock: wollastonite skarn، pyroxene skarn، forsterite- serpentine marbles، mica marbles، tremolite- talc marbles، calcite and dolomite marbles.
    Keywords: Clinopyroxene, Forsterite, Serpentine, Wollastonite, Skarn, Ochestan, Sanandaj, Sirjan
  • Javad Ghanei Ardakani, Hossein Mehdizadeh Shahri, Ali Darvishzadah, Mohammad Ali Mackizadeh Pages 87-104
    The granitoid bodies of Yazd belonging to the Oligo-Miocene in age located in the central part of Urumiaeh-Dokhtar volcanic belt. These bodies intruded into the Cretaceous limestone of the Taft formation and pyroclastic rocks of the Eocene. These rocks generally show granular texture; and porphyroid، granophyric، graphic، perthite، myrmekitic and anti-rapakivi textures are occasionally identified. On the basis of field observations and petrographic and geochemical studies، the Yazd intrusive bodies fall within the range of alkali-granite to tonalite in composition and belong to high temperature I-type (Cordilleran) ACG، VAG، Post-COLG and HSS groups. Various geochemical diagrams show the enrichment of LILE، LREE and depletion of HREE and HSFE. These are the characteristics of calc-alkaline magma developed in subduction regime of active continental margin (ACM). Therefore، it is suggested that the magma was generated from the subducted oceanic crust (Neothety) and evolved mantle wedge above it. The magma was generated at the base of crust owing to crust melting and subsequent differential crystallization، assimilation and contaminations (AFC)، all are involved in magmatic evolution. Proposed geotectonic model of the area could be similar to the central Andes model، in which magma generated by polygenic and polystages phenomena.
    Keywords: I, Type Granite, Subduction andian model, Yazd Granitoid, Urumiaeh, Dokhtar
  • Azadeh Malekzadeh Shafaroudi, Mohammad Hassan Karimpour, Akbar Esfandiarpour Pages 105-124
    The study area is located 50 km northeast of Nayband in the easternmost part of Yazd province. The area is a portion of the Tertiary volcanic-plutonic rocks in the west of the Lut block. The geology of the region includes latitic to trachyandesitic lavas، which are intruded by subvolcanic rocks with monzonitic، syenitic and granitic compositions. The texture of all the intrusive rocks is porphyric to glomeroporphic. Plagioclase، K-feldspar، biotite and quartz are the main minerals of biotite quartz monzonite porphyry، biotite syenite porphyry and biotite granite porphyry. Clinopyroxene، besides these minerals is present in biotite-pyroxene monzonite porphyry. Based on geochemical studies، the biotite-pyroxene monzonite porphyry shows metaluminous and shoshonitic nature. This rock belongs to the magnetite series (oxidized) granitoid and is allocated to I-type. The relative enrichment of LREE versus HREE and enrichment of LILE and HFSE impoverishment indicate magma formed in subduction zone. The magma exhibits low degree of partial melting (>0. 1 to <3) from a garnet-spinel lherzolite source، which is contaminated by continental crust. The biotite granite porphyry is peraluminous and ultrapotassic. The rock belongs to ilmenite series (reduced) granitoid and is related to S-type. Based on Nb، Yb، Rb، Y and Ta contents، the magma formed in syn-collisional tectonic setting. The granitic magma is generated by partial melting of continental crust and clay-poor sediments source. The relative enrichment of LREE and depletion of HREE، highly negative Eu anomaly and low ratios of (La/Yb) N and)Ce/Yb)N can be attributed to the presence of residual plagioclase in the source area. The intrusion of this rock into the monzonitic unit indicates a collision occurred after the Eocene in the west of Lut block in which access to accurate geochronological and radiogenic isotopes data is required.
    Keywords: Petrogenesis, I, S, type granitoids, Subvolcanic rocks, Nayband, Lut block