فهرست مطالب

نشریه پترولوژی
پیاپی 17 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بتول تقی پور، صفیه اسکندری صفحات 1-16
    کانسار سرب و روی کوه سورمه در 50 کیلومتری جنوب فیروزآباد و در پهنه زاگرس چین خورده واقع شده است. سنگ های کربناتی سازند دالان زیرین به سن پرمین فوقانی، سنگ میزبان کانسار است. کانی های اسفالریت، گالن و پیریت از کانی های اصلی و کالکوپیریت و اسمیت زونیت کانی های فرعی این کانسار است. توالی کانی شناختی چندین مرحله کانه زایی را در این کانسار نشان می دهد. میزان δ34S در نمونه های سولفیدی کانسار کوه سورمه از 12/10 + تا 2/15+ در هزار و در نمونه های سولفاتی از 8/12+ تا 9/14+ در هزار در تغییر است. مقدار δ18OPDB از 32/18- تا 29/11- در هزار و مقدار δ13CPDB از 31/8- تا 08/6- در هزار در نمونه های کربناته تغییر می کند. شواهد موجود بیانگر برتری فرآیند کاهیدگی گرماشیمیایی سولفات، برای تامین گوگرد کاهیده مورد نیاز این کانسار بوده و به نظر می رسد که گوگرد مورد نیاز از طریق کاهیدگی سولفات های موجود در گنبد نمکی جهانی تامین شده باشد. مدل احتمالی تشکیل کانسار کوه سورمه، مدل آمیختگی است. شکل گیری دولومیت ها به واسطه دو سیال مختلف بوده است. سیال اصلی مربوط به شورابه های گرمابی عمیق تر یا از منابع حوضه ای مربوط به سنگ های نمکی پرکامبرین است که از طریق گسل ها در حین نفوذ گنبد نمکی صعود کرده و سیال دیگر مربوط به آب های جوی فرو رو است. مقایسه مقادیر گوگرد کانسار کوه سورمه با کانسارهای فلزات پایه با سنگ میزبان کربناته نشان می دهد که شاید این کانسار از نوع دره می سی سی پی باشد.
    کلیدواژگان: ایزوتوپ های پایدار، کاهیدگی گرماشیمیایی سولفات، مدل آمیختگی، کانسار کوه سورمه، زاگرس چین خورده
  • سید غفور علوی، محمدرضا حسین زاده*، محسن موید صفحات 17-32

    Print معدن مس سونگون در استان آذربایجان شرقی و در شمال شهر ورزقان واقع شده است. قدیمی ترین سنگ های منطقه آهک های کرتاسه است. پس از جایگیری توده نفوذی پورفیری، چهار گروه دایک با ترکیب متفاوت در آن نفوذ کرده اند. ترکیب توده نفوذی کوارتز مونزویت است. چهار پهنه دگرسانی پتاسیک، فیلیک، پروپلیتیک و آرژیلیک در سونگون مشاهده می شود. بافت غالب توده نفوذی، پورفیری با خمیره ریز بلور و بافت های میکرولیتی و میکرولیتی پورفیریک در دایک ها بافت غالب است. توده نفوذی سونگون تحت تاثیر تفریق، تبلور بخشی، هضم و آلایش متحول شده است. توده پورفیری سونگون و دایک های همراه متاآلومینوس و از لحاظ سرشت ماگمایی کالک آلکالن با پتاسیم بالا و شوشونیتی است. از نظر محیط زمین ساختی، نمونه های سونگون در موقعیت های همزمان با برخورد، پس از برخورد و کمربندهای آتشفشانی پهنه فرورانش قرار می گیرد. به علت همبری توده سونگون پورفیری با واحدهای آهکی و مارنی کرتاسه فوقانی، در شمال و شرق، اسکارن آهن-مس به وجود آمده است. اسکارن های این منطقه به دو دسته اندواسکارن (ENS) و اگزواسکارن (EXS) تقسیم می شود. اگزواسکارن در سونگون بر اساس مشاهدات صحرایی و کانی های موجود به سه پهنه پیروکسن اسکارن، گارنت اسکارن و اپیدوت اسکارن تقسیم می شود.

    کلیدواژگان: بافت میکرولیتی، متاآلومینوس، کالک آلکالن، زون دگرسانی، اسکارن، سونگون
  • عبدالناصر فضل نیا، سوسن جامعی، امین جعفری صفحات 33-50
    باتولیت گرانیتی تخت سیرجان با ترکیب گابرودیوریت تا آلکالی فلدسپار گرانیت با سن الیگومیوسن در عمق بین 5/5 تا 5/10 کیلومتر و حرارت های بین 750 تا 900 درجه سانتیگراد در جنوب پهنه ماگمایی ارومیه-دختر تفوذ نموده است. این شرایط تبلوری سنگ ها به وسیله ترکیب شیمیایی کانی های مناسب در نمودارهای توصیفی و ترمومترها و بارومترهای ارایه شده توسط پژوهشگران قبلی پیش بینی شده است. بلورهای آبدار بیوتیت و آمفیبول توانسته اند تحت شرایط ساب سالیدوس همراه با بلورهای پلاژیوکلاز، کوارتز، کلینوپیروکسن، تیتانیت، آپاتیت و مگنتیت متبلور شود. ماهیت این باتولیت کالک آلکالن متاآلومینوس و از نوع I کردیلریای است. تبلور تفریقی باعث تنوع سنگ شناسی شده است. نفوذ این باتولیت در ارتباط با آخرین مراحل فعالیت فرورانشی نئوتتیس به زیر ایران مرکزی بوده است. فرورانش به صورت مایل به زیر ایران مرکزی باعث ایجاد فضا های مناسب در لبه ایران مرکزی شده است و در نتیجه کاهش فشار و ذوب بخشی در گوه گوشته ای یا در قاعده پوسته زیرین، مذاب های گابرودیوریتی تا گرانیتی به این فضاها تزریق شده است.
    کلیدواژگان: بیوتیت، هورنبلند، ترموبارومتری، گرانیتوئید متاآلومینوس، فرورانش مایل، تخت، سیرجان
  • خدیجه جمشیدی، حبیب الله قاسمی *، محمود صادقیان صفحات 51-68

    در نوار افیولیتی شمال غرب-غرب سبزوار، گنبدهای آداکیتی پرسیلیس متعددی با ترکیب ریولیت، داسیت، تراکی داسیت، تراکی آندزیت و آندزیت، متعلق به محدوده زمانی ائوسن فوقانی تا پلیوسن، مجموعه افیولیتی کرتاسه-پالئوسن، سنگ های آتشفشانی-رسوبی ائوسن و نیز در برخی موارد سنگ های رسوبی الیگوسن-میوسن را قطع کرده اند و تکه هایی از آنها را به صورت بیگانه سنگ دربر گرفته اند. اصلی ترین کانی های سازنده این سنگ ها شامل: پلاژیوکلاز و آمفیبول است که بافت های متنوع فلسیتی پورفیری، میکرولیتی پورفیری، غربالی، جریانی و گلومروپورفیری را به نمایش می گذارد. حضور حجم زیادی از قطعات تخریبی این گنبدها در کنگلومرای پلیوسن و نبود آنها در واحدهای تخریبی میوسن بیانگر بالازدگی و رخنمون یافتن آنها در سطح زمین در مرز زمانی میوسن-پلیوسن است. ماگمای سازنده این سنگ ها دارای سرشت آهکی-قلیایی و پرآلومین شاخص کمان های آتشفشانی است. در نمودارهای تقسیم بندی سنگ های آداکیتی نیز این سنگ ها در گروه آداکیت های پرسیلیس (HSA) جای می گیرد. نمودارهای چند عنصری بهنجارشده به مورب، گوشته اولیه و کندریت، بیانگر غنی شدگی این سنگ ها از عناصر نادر خاکی سبک و لیتوفیل بزرگ یون (LILE) و تهی شدگی آنها از عناصر نادر خاکی سنگین (HREE) است. تهی شدگی شدید از عناصر با شدت میدان بالا (HFS) مانند: Nb، P و Ti که از ویژگی های برجسته محیط های کمانی است، در این سنگ ها دیده می شود. بر اساس نمودارهای سنگ زادی، ماگمای آداکیتی سازنده این سنگ ها، از ذوب بخشی یک سنگ منبع اکلوژیتی یا گارنت آمفیبولیتی حاصل از دگرگونی ورقه اقیانوسی فرورانده شده نئوتتیس سبزوار به زیر لبه جنوبی پهنه البرز شرقی، به وجود آمده است. این ماگما در جریان صعود به ترازهای بالاتر و جایگزینی در نوار افیولیتی، متحمل فرآیندهای تبلور تفریقی همراه با هضم و آلایش پوسته ای (AFC) شده است. وجود بیگانه سنگ ها، خوردگی و عدم تعادل شیمیایی درشت بلور ها و بافت غربالی آنها و همچنین مقادیر نسبت های (Sr87/Sr86)i≈0.7045 در این سنگ ها از شواهد رخداد این فرآیندها است.

    کلیدواژگان: سنگ شناسی، زمین شیمی، آداکیت، پساافیولیت، سبزوار، زون افیولیتی سبزوار
  • جواد قانعی اردکانی، حسین مهدی زاده شهری، علی درویش زاده، محمدعلی مکی زاده صفحات 69-82
    توده نفوذی گرانیتوئیدی خضرآباد در شمال غرب استان یزد و در کمان ماگمایی ارومیه-دختر واقع شده است. نفوذ این توده در سنگ میزبان آهکی کرتاسه (سازند تفت) باعث اسکارن سازی در هشت کوه با مجموعه کانیایی زیر شده است: Garnet+Clinopyroxene+Epidote+Tremolite-Actinolite+Chlorite+Calcite+Quartz. مطالعه همیافتی کانی ها نشان می دهد که همیافت گارنت-پیروکسن با بیشترین فراوانی پایه کانیایی اسکارن را شکل داده، گارنت و پیروکسن از دیدگاه بافتی ارتباط تنگاتنگی با هم دارد. مطالعه دقیق روابط پاراژنتیک کانی های اسکارن به وضوح مراحل مختلف را در تکوین سامانه اسکارن نشان می دهد. به گونه ای که دو مرحله بنیادی در زایش کانی ها تشخیص داده شده است. بنابراین، می توان اسکارن هشت کوه را یک اسکارن چندزایی (polygenic) در نظر گرفت. شیمی کانی ها، گارنت را متمایل به قطب گروسولار و پیروکسن را از نوع اوژیت نشان می دهد و اوج دگرگونی، شکل گیری پیروکسن درگامه پیشرونده اسکارن را باعث شده و به دنبال آن تشکیل گارنت اتفاق افتاده است. وجود منطقه بندی در گارنت ها، جانشینی دوره ای Al-Fe+3 موجود در سیال را حین تشکیل این کانی نشان می دهد. حاکم شدن شرایط اکسیدان طی تبلور سیال، سبب ناپایداری پیروکسن (پایین بودن فوگاسیته اکسیژن) و رشد گارنت های آندرادیت در سامانه اسکارنی در T550 درجه سانتیگراد شده است.
    کلیدواژگان: روابط پاراژنتیک، اسکارن چندزایی، گرانیتوئیدی خضرآباد، اسکارن هشت کوه
  • عباس گل محمدی، سید احمد مظاهری، آزاده ملکزاده شفارودی، محمدحسن کریم پور صفحات 83-102
    توده های گرانیتی معروف به سرخر و برمانی در شرق معدن سنگان خواف در 300 کیلومتری جنوب شرقی مشهد و در شمال شرقی ایران واقع شده است. واحدهای سنگی منطقه شامل: آهک و دولومیت کریستالین، مجموعه رسوبی-آتشفشانی دگرگون شده قبل از کربونیفر و اسلیت، کوارتزیت و کنگلومرا کربونیفر است که توده های گرانیتوئیدی در آنها نفوذ نموده است. در بخش مهم منطقه بررسی شده، توده های مونزوگرانیتی و سینوگرانیتی رخنمون دارد. دایک هایی از بیوتیت مونزوگرانیت پورفیری و بیوتیت میکروگرانیت آنها را قطع کرده است. کانی سازی آهن با این توده ها دیده نمی شود. سن سنجی زیرکن با روش U-Pb، سن مونزوگرانیت و سینوگرانیت را 41 میلیون سال قبل (ائوسن میانی) تعیین کرد. این توده ها از گرانیتوئیدهای مرتبط با کانی سازی آهن در معدن سنگان قدیمی تر است. بافت آنها هیپیدیومورف گرانولار و شامل کانی های: کوارتز، پلاژیوکلاز، آلکالی فلدسپار، هورنبلند و بیوتیت است. بر اساس مطالعات ژئوشیمیایی، توده های نفوذی از نوع متاآلومینوس تا کمی پرآلومینوس و بیشتر شوشونیتی است. این توده ها به علت داشتن نسبت K2O/Na2O بالا (3/1 تا 2/2) و نیز Zr>200ppm، Nb>20ppm، Ce>100ppm، Y>30ppm، Ga>20ppm و غنی شدگی شدید در عناصر REE به ویژه LREE ها در محدوده گرانیت های نوع A قرار می گیرد. اما مقدار FeOt/FeOt+MgO آنها کم (5/0 تا 9/0) بوده و بیشتر منیزمی است. در نمودار نرمالیزه شده نسبت به میانگین پوسته نیز غنی شدگی از عناصر HFSE مانند: Ga، Hf، Nb، Ta، Y و Zr و کاهیدگی شدیدی در Ba و Sr دیده می شود. موقعیت تکتونیکی آنها بعد از کوهزایی است. این در حالی است که توده های مرتبط با کانی سازی مگنتیت در محدوده معدن، از نوع گرانیتوئیدهای نوع I بوده و شواهد ژئوشیمیایی ماگماهای تشکیل شده در پهنه فرورانش را نشان می دهد. گرانیتوئیدهای شرق معدن سنگان متعلق به گروه A2 است که نشان دهنده مشتق شدن ماگما از منشا پوسته قاره ای است.
    کلیدواژگان: پترولوژی توده های نفوذی، سن سنجی زیرکن، گرانیت A، شرق معدن سنگان، کمربند ماگمایی خواف، کاشمر، بردسکن
  • علی کنعانیان، زهرا حمزه ای، فاطمه سرجوقیان، جمشید احمدیان صفحات 103-118
    توده نفوذی نصرند واقع در 40 کیلومتری جنوب شرق اردستان، پس از ائوسن به درون سنگ های آتشفشانی ائوسن پهنه ماگمایی ارومیه-دختر تزریق شده و از لحاظ سنگ شناسی عمدتا شامل: گرانیت و گرانودیوریت است. سنگ های این توده ماهیت متاآلومین تا جزیی پرآلومین دارد و ویژگی های گرانیت های کالک آلکالن تا کالک آلکالن پتاسیم دار نوع I را نشان می دهد. توده گرانیتی نصرند توسط دایک های متعدد دلریتی با روند شمال غربی-جنوب شرقی قطع شده اند. دایک های دلریتی علاوه بر توده گرانیتی، سنگ های آتشفشانی میزبان توده را نیز قطع کرده اند. شواهد ژئوشیمیایی چون: غنی شدگی نمونه های گرانیتی و دایک ها از LREE و LILE، تهی شدگی از HREE و HFSE، وجود ناهنجاری منفی Nb و Ti، موید شکل گیری گرانیتوئیدها و دایک های درون آن در حاشیه فعال قاره ای است. غنی شدگی از K، Rb، Th و U و تهی شدگی از Ba، Eu، Nb، Sr و Ti به همراه بالا بودن نسبت های Ba/Nb (46 تا 139) و Ba/La (17 تا 77) در سنگ های بررسی شده نشانه مشارکت پوسته قاره ای در تشکیل سنگ های مورد نظر است.
    کلیدواژگان: دایک دلریتی، گرانیت نوع I، حاشیه فعال قاره، اردستان، پهنه ماگمایی ارومیه، دختر
  • مهین منصوری اصفهانی، محمود خلیلی صفحات 119-136
    مجموعه توده گرانیتوئیدی روستای ملاطالب در شمال الیگودرز، شمال غرب اصفهان و در پهنه سنندج-سیرجان قرار دارد. سنگ های این توده متشکل از گرانودیوریت، تونالیت و به میزان ناچیز دیوریت است که به درون شیل ها و اسلیت های متعلق به ژوراسیک (لیاس-دوگر) نفوذ کرده اند. کانی های اصلی و فرعی این توده را کوارتز، پلاژیوکلاز، ارتوکلاز، بیوتیت، آمفیبول، تورمالین، آندالوزیت، گارنت، آپاتیت و زیرکن تشکیل می دهد. از جمله ویژگی های پترولوژیکی این توده می توان به کاهش میزان P2O5 نسبت به افزایش SiO2، مقدارضریب اشباع شدگی آلومین (ASI=1-1.1)، روند افزایشی Zr نسبت به SiO2، ترکیب شیمیایی بیوتیت ها و دمای تشکیل توده (500 تا700 درجه سانتیگراد) اشاره کرد که از جمله ویژگی های بارز گرانیت های با طبیعت I پرآلومینه متوسط حرارت پایین است. روند نزولی Al2O3،TiO2، Eu و Zr نسبت به اندیس لارسن و نیز کاهش نسبت K/Rb در برابر Rb می تواند نشانه پدیده تفریق کریستالی پلاژیوکلاز در نمونه های گرانیتوئید ملاطالب باشد. الگوی تغییرات عناصر کمیاب به هنجار شده به کندریت نشانگر غنی شدگی از LREE نسبت به HREE به دلیل درجه ذوب بخشی پایین و یا خاستگاه نسبتا غنی از عناصر آلکالی سنگ های مرتبط با مناطق فرورانش است. این غنی شدگی می تواند در اثر پدیده آلودگی ماگما توسط پوسته نیز حاصل شود. همچنین، غنی شدگی عناصر لیتوفیل با شعاع یونی بزرگ (LILE) و تهی شدگی عناصر با شدت میدان بالا (HFSE) بیانگر ماگماتیسم در ارتباط با فرورانش پوسته اقیانوسی نئوتتیس به زیر خرده قاره ایران مرکزی و نیز تشکیل توده مورد پژوهش در محیط قوس های آتشفشانی (VAG) است.
    کلیدواژگان: گرانیتوئید نوع I، پرآلومینه، گرانیت دما پایین، ملاطالب، الیگودرز، پهنه سنندج، سیرجان
  • ندا توکلی، الهه نم نبات، موسی کلیمی نقره ئیان*، محمدعلی مکی زاده صفحات 137-150

    سنگ های آتشفشانی بررسی شده در 39 کیلومتری شهرستان نایین و در کمربند آتشفشانی-ماگمایی ارومیه-دختر قرار دارد. سنگ های آتشفشانی و آذرآواری منطقه تحت تاثیر نفوذ سیالات دگرسان کننده دچار دگرسانی گرمابی شده اند. بر اساس بررسی های صحرایی و مشاهدات میکروسکوپی سنگ های آتشفشانی و آذرآواری غالب منطقه شامل: آندزیت بازالت، آندزیت، داسیت، ریولیت، توف و ایگنمبریت در ارتباط با فعالیت های ولکانیکی ائوسن است. بر پایه بررسی های کانی شناسی و ژئوشیمیایی، سنگ های منطقه تحت تاثیر دگرسانی پروپلیتیک، فیلیک، آرژیلیک و سیلیسی قرار گرفته اند، به گونه ای که پردازش تصاویر ماهواره ای حضور این دگرسانی ها را تایید می نماید. دگرسانی آرژیلیک گستردگی بیشتری در منطقه دارد. الگوی رفتار عناصر نادر خاکی در پهنه های مختلف دگرسانی متفاوت است. آنومالی منفی ایروپیوم (Eu) در الگوی پهنه دگرسانی رسی (آرژیلیک) بر حضور کانی های رسی دلالت دارد. حداکثر تهی شدگی REE ها در نمونه های با دگرسانی سیلیسیک دیده می شود که نشانه تجزیه کامل کانی های اولیه سنگ میزبان، کاهش شدید pH و افزایش نسبت سیال به سنگ است. محاسبات تغییر جرمی نشان می دهد که در جریان دگرسانی، برخی عناصر دچار غنی شدگی و برخی دیگر دچار تهی شدگی شده اند. نمونه های پهنه و پروپلیتیک به ترتیب بیشترین و کمترین تغییرات جرم را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: عناصر نادر خاکی، تغییر جرم، آرژیلیک، دگرسانی، کمربند آتشفشانی، ماگمایی ارومیه دختر
|
  • Batoul Taghipour, Safiyeh Eskandari Pages 1-16
    The Kuh-e-Surmeh Pb-Zn deposit is located 50 km south of Firouzabad in the Zagrous mountain folding belt. The upper Permian carbonates of lower Dalan Formation are hosted by mineralization. Galena، sphalerite and pyrite are the main ore minerals and chalcopyrite and smithsonite have been found as the accessory minerals. Mineralogical paragenesis point to mineralization taken place in several stages. Based on the stable isotope analyses the δ34S values of the sulfide minerals are in the range of +10. 12 to +15. 2‰ and those of the sulfate minerals vary between +12. 8 to +14. 9 ‰. The δ18O and δ13C values of the white dolomites exhibit values in the range of -11. 29 to -18. 32‰ and -6. 08 to -8. 31‰ for δ18OPDB and δ13CPDB respectively. Geochemical evidences imply that thermochemical sulfate reduction processes have supplied required reduced sulfur for ore deposition، which seems to be provided through sulfates reduction in the Jahani salt dome. So the Kuh-e-Surmeh mineralization could be explained by mixing model. Dolomitization is affected by two different fluids. The main fluid originated from deeper hydrothermal or basinal sources related to the Precambrian rock units. These brine fluids have ascended through faults related salt diapirism. The second one is sourced from meteoric water. Comparing of sulfur isotope values of the Kuh-e-Surmeh deposit with other carbonate hosted base metal sulfides deposits، display that the mineralization is likely the Mississippi valley type.
    Keywords: Stables isotope, Thermochemical sulfate reduction, Mixing model, Kuh, e, Surmeh, Zagrous mountain folding belt
  • Seyed Ghafour Alavi, Mohammad Reza Hosseinzadeh, Mohsen Moayyed Pages 17-32

    The Sungun porphyry copper mine is located in the north of Varzeghan، Eastern- Azarbaijan province. The oldest rocks in the study area are limestone with the Cretaceous in age. Following the emplacement of intrusive porphyry body، four groups of dyke with various compositions have been intruded into the intrusive body. The intrusive is quartz-monzonitic in composition. There are four alteration zones including potassic، phyllic، propylitic and argillic in the Sungun porphyry body. The common texture in these rocks is porphyritic with cryptocrystalline matrix، and in dykes، microlitic and microlitic porphyry. The Sungun porphyry body evolved due to magmatic differentiation، fractional crystallization، assimilation and crustal contamination. The Sungun intrusive and associated dykes are meta-aluminous and belong to high-K calc-alkaline to shoshonitic magma series. In terms of tectonic setting، the Sungun body lies in syn- to post-collision volcanic arc. In the contact of the Sungun porphyry and the upper Cretceous limestones and marls، the Cu-Fe skarn developed in the north and the east. These skarns are divided into the endoskarn and exoskarn. Based on field geology and mineralogical studies، the exoskarn in Sungun is divided into pyroxene، garnet and epidote zones.

    Keywords: Microlitic texture, Meta, aluminous, Calc, alkaline, Altration zone, Skarn, Sungun
  • Abdolnaser Fazlnia, Susan Jamei, Amin Jafari Pages 33-50
    The Takht granitic batholith of Sirjan contains gabbro-diorite to alkali-feldspar granite in composition. The batholith was emplaced in the south of the Urmia-Dokhtar magmatic belt in the Oligo-Miocene. The depth and temperature of the emplacement of the batholith is between 5. 5 and 10. 5 km and 750 to 900°C، respectively. The crystallization conditions of the rocks were examined on the base of chemical composition of minerals using the thermometers and barometers description diagrams provided by previous researchers. Hydrous minerals such as biotite and amphibole crystallized along with plagioclase، quartz، clinopyroxene، titanite، apatite، and magnetite under subsolidus condition. The nature of the batholith is calc-alkaline and cordilleran I- type. Lithological changes in the batholith are due to fractional crystallization. The injection of the Takht batholith is related to the last stages of Neotethys subduction activity under neath the Central Iranian plate. Oblique subduction created appropriate spaces in the edge of the Central Iran. Hence، partial melting occurred due to decompression in the mantle wedge or base of the lower crust. The melts، which were gabbro-diorite to granite in composition، were injected into these spaces.
    Keywords: Biotite, Hornblende, Thermobarometry, Metaluminous granitoid, Oblique subduction, Takht, Sirjan
  • Khadijeh Jamshidi, Habibollah Ghasemi, Mahmoud Sadeghian Pages 51-68

    Some high silica adakitic domes with rhyolite، dacite، trachy-dacite، trachy-andesite and andesite compositions belonging to upper Eocene-Pliocene، trending W-NW، intruded in to the Cretaceous-Paleocene ophiolitic complex، the Eocene volcano-sedimentary series and in some cases the Oligocene-Miocene sedimentary rocks، and enclose some fragments of these rocks as xenoliths. The most abundant minerals in these rocks are plagioclase and amphibole with various textures such as felsitic porphyric، microlitic porphyric، sieve، flow and glomeroporphyric. The presence of large volumes of detritic fragments of these adakitic domes in the Pliocene conglomerates and their absence in the Miocene detritus indicate uplifting and exposing of the studied domes in the earth surface in the Miocene-Pliocene interval. The parent magma of these rocks has calc-alkaline and per-aluminous nature which is characteristics of the arc volcanics. These rocks fall into the field of high-silica adakites (HAS) in classification diagrams. Enrichment in light rare earth elements (LREEs) and large ion lithophile elements (LILEs) and depletion in heavy rare earth elements (HREEs) are obvious in their MORB، primitive mantle and chondrite normalized spider diagrams. Strong depletion in HFSEs including Nb، Ti and P which is signature of arc volcanic، can be observed in these rocks. According to the petrogenetic diagrams، the parental magma of the rocks studied generated by partial melting of an eclogitic-garnet amphibolitic source derived from metamorphism of the Sabzevar Neotethyan subducted oceanic slab underneath the southern edge of the eastern Alborz zone. Also، the magma has been subjected to assimilation، fractional crystallization (AFC) and crustal contamination during ascend to higher levels and emplacement into the ophiolitic belt. The presence of the xenoliths، corrosion and chemical disequilibrium of the phenocrysts and their sieve textures and (Sr87/Sr86) i ≈0. 7045 in these rocks support the occurrence of these processes.

    Keywords: Petrology, Geochemistry, Adakite, Post, ophiolitic, Sabzevar, Ophiolitic Sabzevar zone
  • Javad Ghanei Ardakanei, Hossein Mehdizadeh Shahri, Ali Darvishzadeh, Mohammad Ali Mackizadeh Pages 69-82
    The Khezr-Abad granitoid intrusive body is located in the north-west of Yazd province within Urumia-Dokhtar magmatic arc. The intrusion of this body into the Cretaceous carbonate rocks (Taft Formation)، gave rise to Hasht-kuh skarn mineralization with the following mineral assemblage: Garnet+ Clinopyroxene+Epidote+Tremolite-Actinolite+Chlorite+Calcite+Quartz Mineral associations studies show that pyroxene- garnet occurrence have most relations and are widespread in skarn. A detailed study of paragenetic relationships of skarn minerals clearly demonstrate that there are two stages in skarn evolution system، so the Hasht-kuh skarn can be considered as a polygenic skarn. On the basis of mineral chemistry data the garnet tends to be grossular and pyroxene is augite in composition. The peak temperature of contact metamorphism episode is accompanied by pyroxene crystallization in the early stage followed by overprinting of garnet formation. Due to presence of Al/Fe+3 periodic changes in fluids during garnet precipitation، zoning structure in some garnets was developed. The prevailing oxidation conditions during crystallization of fluids caused the instability of pyroxene (reducing ƒO2) and the growth of andradite garnet could be occurred at T<550°C in skarn system.
    Keywords: Paragenetic relationships, Polygenic Skarn, Khezr, Abad granitoid, Hasht, kuh Skarn
  • Abbas Golmohammadi, Seyed Ahmad Mazaheri, Azadeh Malekzadeh Pages 83-102
    The Sarkhar and Bermani granitic rocks is located 300 km southeast of Mashhad، east of Sangan Mine، and northeastern Iran. Granitoid rock intruded older rocks such as crystalline limestone and dolomite and metavolcano-sedimentary rocks in the pre-Carbonifer age، and slate، quartzite، and conglomerate in the Carbonifer age. Monzogranite and syenogranite are two main intrusive rocks exposed in the study area. Biotite monzogranite porphyry and biotite microgranite are found mainly as dike cutting the intrusive rocks. The results of U-Pb zircon age dating of the monzogranite and syenogranite is 41 Ma (Middle Eocene). These intrusive rocks are older than granitoid associated with the Sangan mineralization. The texture of these rocks is hypidiomorphic granular and quartz، plagioclase، K-feldspar، hornblend، and biotite are the main minerals. Chemically، intrusive rocks are meta-aluminous to moderately peraluminous and shoshonitic. These intrusive rocks based on: K2O/Na2O= 1. 3 to 2. 2، Zr>200ppm، Nb>20 ppm، Ce>100 ppm، Y>30 ppm، Ga>20 ppm، and strong enrichment in REE specially in LREE plot in the field of A-type granite. However، the ratio of FeOt/FeOt+MgO is low (0. 5 to 0. 9) and they are magnesian character. Spider diagram normalized with average continental crust show enrichment in HFSE، Zr، Nb، Ga، Ta، Y، Hf and depletion in Ba and Sr. They belong to post orogenic granitoid. Granitoid associated with the magnetite mineralization at Sangan mine are I-type and originated from subduction zone. Granitoid rocks within the study area (east of Sangan mine) belonging to A2 group and generated by the magma from the continental crust.
    Keywords: Petrology of intrusive rocks, Zircon dating, A, type granite, East of Sanagn mine, Khaf, Kashmar, Bardaskan magmatic belt
  • Ali Kananian, Zahra Hamzei, Fatemeh Sarjoughian, Jamshid Ahmadian Pages 103-118
    The Nasrand pluton of Oligo-Miocene age، which is located approximately 40 km south-east of Ardestan، intruded into the Eocene volcanic rocks of the Urumieh-Dokhtar magmatic belt. This pluton consists mainly of granite and granodiorite. The Nasrand plutonic rocks are metaluminous، weakly peraluminous، with mineralogical and geochemical characteristics of I-type، calc-alkaline to K bearing calc-alkaline granite. The granitic rocks as well as their host volcanic rocks have been crosscut by a series of NE-SW trending diabasic dikes. The plutonic rocks are characterized by enrichment of LREE and LILE، depletion of HREE and HFSE، the negative anomalies of Ti، Nb interpreted to reflect the emplacement of the granitic rocks as well as the diabasic dikes in an active continental margin. The positive anomalies of Rb، K، Th، U and the negative anomalies of Nb،Ti، Eu، Ba، Sr associated with high Ba/Nb (46-139) and Ba/La (17-77) ratios suggest that fusion of continental crust has played an important role in the genesis of the Nasrand granitic rocks and diabasic dikes.
    Keywords: Dolerite dikes, I type granite, Active continental margin, Ardestan, Urumieh, Dokhtar magmatic zone
  • Mahin Mansouri Esfahani, Mahmoud Khalili Pages 119-136
    The Molataleb granitoid lies in the Sanandaj-Sirjan Zone and composed of granodiorites، tonalites and minor diorites which intruded into the Jurassic (Lias-Dogger) shales and slates. Quartz، plagioclase، orthoclase، biotite، amphibole، tourmaline، andalusite، garnet، apatite and zircon are the major and minor minerals of these rocks. The essential petrological characteristics of the body are، the P2O5 content decreases versus the SiO2 wt% increases، the content of aluminium saturation index (ASI= 1-1. 1)، the trend of increasing of Zr vs SiO2، the chemistry of biotites and the formation temperature of the body (500-700°C)، all are the remarkable features of low temperature medium peraluminous I-type granites. The descending trend of Al2O3، TiO2، Eu and Zr against Larsen Index and also the decrease of K/Rb ratio versus Rb suggest fractional crystallization of plagioclase in the studied granitoid samples. The chondrite-normalized REE''s diagrams display LREE''s enrichment relative to HREE''s. This can be owing to low degree partial melting or relatively enrichment of alkali elements in the source rocks associated with subduction zone. The alkali elements enrichment may be due to crustal contamination. Also، the high level of LILE''s and the HFSE''s depletion indicates that magmatism occurred in subduction of Neotethyan oceanic crust beneath Central Iranian microplate and the studied intrusive body is classified as volcanic arc granite (VAG).
    Keywords: I, type granitoid, Peraluminous, Low temperature granite, Molataleb, Aligudarz, Sanandaj, Sirjan Zone
  • Neda Tavakoli, Elaheh Namnabat, Moussa Kalimi Noghreyan, Mohammad Ali Mackizadeh Pages 137-150

    The study area is located 39 km northwest of Naein and is a part of the Urumieh- Dokhtar volcano plutonic arc. The volcanic and pyroclastic rocks have been altered by hydrothermal fluids. According to field studies and petrographic observations the predominant rock types are basaltic andesite، andesite، dacite، rhyolite، tuff and ignimbrite which are related to the Eocene volcanic activity period. According to mineralogical and geochemical studies there are four different alteration zones including propylitic، phyllic، argillic and silicic. Furthermore، using the satellite data processing the existence of the hydrothermal alteration zones are established which the most widespread one is argillic. The REE''s behavior displays different patterns in various alteration zones. The negative Eu anomaly in the argillic zone points to the presence of clay mineral. The silica bearing samples are highly depleted in REE content due to whole destruction of host rock minerals، decreasing of PH and increasing of fluid/ rock ratio. Base on mass changes during hydrothermal alterations processes، there are depletion and enrichment of some elements in alteration zones. Incidentally enrichment is determined in propylitic zone and silicic zone show the most depletion.

    Keywords: Rare earth elements (REE), Mass change, Argillic, Alteration, Urumieh, Dokhtar volcano plutonic arc