فهرست مطالب

نشریه پترولوژی
پیاپی 18 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید نعیم امامی، محمود خلیلی صفحات 1-14
    مجموعه آتشفشانی-آذرآواری شمال شهرکرد به صورت کمربندی با راستای شمال غرب-جنوب شرق با امتداد N50W در مساحتی بالغ بر 396 کیلومتر مربع به موازات پهنه ساختاری و گسل زاگرس و در بخش مرکزی پهنه سنندج-سیرجان استقرار یافته است. سنگ های آتشفشانی منطقه دارای سرشت بازیک و حدواسط است. سنگ های نیمه عمیق میکرودیوریتی به فرم استوک های کوچک رخنمون یافته اند. سنگ های آذرآواری شامل انواع توف، لاپیلی توف، آگلومرا، برش آتشفشانی و توفیت است. به منظور تعیین سن سنگ های آتشفشانی یاد شده، با توجه به وفور سنگ های حدواسط و وجود بلورهای سالم آمفیبول، روش 40Ar/39Ar بر روی آمفیبول های سنگ های آندزیت و نیز سنگ های نیمه عمیق با ترکیب دیوریتی انتخاب شد. سن سنگ های آتشفشانی و نیمه عمیق منطقه با روش 40Ar/39Ar از 148 تا 169 میلیون سال پیش، حد فاصل اشکوب های کالوین (دوگر فوقانی) تا تیتونین (مالم فوقانی) تعیین شده است. این سن منطبق با نتایج سن سنجی برروی توده های نفوذی در امتداد پهنه سنندج سیرجان، همچون: توده های گرانیتوئیدی الیگودرز و الوند است. تشکیل ماگمای مولد این توده ها به فرورانش لیتوسفر اقیانوسی نئوتتیس به زیر صفحه ایران مرکزی نسبت داده شده است. بدین ترتیب، پدیده ولکانیسم منطقه به فاز کوهزایی سیمرین میانی تعلق دارد که برای نخستین بار در این بخش از پهنه سنندج-سیرجان و درمورد سنگ های آتشفشانی گزارش می شود.
    کلیدواژگان: روش آرگون، آرگون، سن سنجی، ولکانیسم، سیمرین میانی، شهرکرد، سنندج، سیرجان
  • راحله مرادی، محمد بومری*، ساسان باقری صفحات 15-32

    منطقه آنتیموان دار شورچاه در پهنه فلیش شرق ایران واقع شده است. قدیمی ترین واحد زمین شناسی در این منطقه شیست ها و فیلیت های کرتاسه تا ائوسن است. این سنگ ها به وسیله توده های گرانیتی، دایک های فلسیک و رگه های کوارتزی و استیبنیتی قطع شده اند. سنگ های نفوذی این منطقه شامل: توده ها، رگه ها و دایک های گرانیتی، گرانودیوریتی و آپلیتی است. گرانیت ها به طور عمده توده ای، خاکستری رنگ، دانه درشت و دارای بافت های گرانولار، پورفیری و کاتاکلاستیک هستند و بیشتر از کانی های پلاژیوکلاز، فلدسپار پتاسیم، کوارتز، بیوتیت، موسکوویت و اپاک تشکیل شده اند. این سنگ ها به طور عمده پرآلومین تا متاآلومین، کالک آلکالن و مربوط به کمان ماگمایی است. دامنه تغییرات SiO2 در سنگ های نفوذی از 61 تا 75 است. نمودارهای تغییرات نشان دهنده روند خطی کاهش در Al2O3، CaO، FeOt، MgO و TiO2 با افزایش SiO2 هستند؛ در حالی که K2O و Na2O با افزایش SiO2 روندی افزایشی نشان می دهد. بر اساس نمودارهای عنکبوتی بهنجار شده نسبت به مورب و پلاژیوگرانیت های شکاف میان اقیانوسی، ناهنجاری های منفی Nb و Ti و ناهنجاری های مثبت K، Rb، Th و U و به ویژه Pb بیانگر خاستگاه آذرین گوشته ای و به ویژه نقش پوسته اقیانوسی فرورفته سیستان و گوه گوشته ای روی آن در تشکیل ماگمای سازنده و نقش پوسته قاره ای در آلایش ماگمایی است.

    کلیدواژگان: کانی زایی آنتیموان، منطقه شورچاه، سیستان و بلوچستان، پهنه فلیش شرق ایران
  • بتول تقی پور، محمد علی مکی زاده، سید وحید محمدی، فرهاد احمد نژاد صفحات 33-48
    کانسار مس پورفیری سونگون در 75 کیلومتری شمال غربی شهرستان اهر در استان آذربایجان شرقی قرار دارد. کانه زایی پورفیری در ارتباط با توده نفوذی مونزونیتی-کوارتزمونزونیتی و دیوریتی-گرانودیوریتی میوسن رخ داده است. در این کانسار چهار رخساره دگرسانی شاخص پتاسیک، فیلیک، آرژیلیک و پروپلیتیک معرفی شده است که تقریبا به صورت متحدالمرکز توده کانسار را در بر می گیرد. در این پژوهش، به مطالعه رفتار عناصر نادر خاکی در سه پهنه دگرسانی پتاسیک، فیلیک و آرژیلیک با توجه به اهمیت زمین شیمیایی و رخنمون آنها در زمان نمونه برداری پرداخته شده است. نتایج آزمایش های زمین شیمیایی عناصر کمیاب نشان می دهد که شباهت های زیادی در الگوی عناصر نادر خاکی در پهنه های مختلف دگرسانی و سنگ میزبان وجود دارد. در هر سه پهنه دگرسانی، عناصر LREE غنی شدگی و HREE تهی شدگی نشان می دهد. بی هنجاری Eu در پهنه پتاسیک منفی ضعیف، در پهنه فیلیک اندکی مثبت و در پهنه آرژیلیک بی هنجاری Eu دیده نمی شود. نسبت پایین تر (95/0) Ce/Ce* در پهنه پتاسیک، شرایط کاهشی حاکم را نشان می دهد و در پهنه فیلیک و آرژیلیک این نسبت بیشتر است که حضور سیالات دگرسان کننده با شرایط اکسایشی بالا را نشان می دهد. در مجموع، با توجه به شباهت الگوی عناصر نادر خاکی در پهنه های دگرسانی، پیشنهاد می شود که عوامل فیزیکوشیمیایی مشابهی مانند: pH، در دسترس بودن کمپلکس های مناسب در سیال و حضور کانی های ثانویه برای میزبانی REEها، بر هر سه پهنه دگرسانی حاکم بوده است.
    کلیدواژگان: بی هنجاری Eu، عناصر نادر خاکی و کمیاب، دگرسانی گرمابی، کانسار مس پورفیری سونگون، کمربند ولکانو، پلوتونیکی ارومیه، دختر
  • محمدعلی رجب زاده، سهیلا اسماعیلی صفحات 49-62
    سنگ های دگرگونی کمپلکس سوریان در لبه شرقی پهنه دگرگونی سنندج-سیرجان و در طول دره بوانات در شمال شرق استان فارس بین دو گسل سوریان در شمال شرق و گسل جیان در جنوب غرب رخنمون یافته است. این سنگ ها شامل: اپیدوت کلریت شیست، کلریت اکتینولیت شیست، کوارتزکلریت شیست، میکاشیست و آندالوزیت مسکویت شیست است. داده های ژئوشیمیایی بر روی میزان Al2O3، CaO، MgO، Ni، P2O5، TiO2 و REE نشانگر منشا رسوبی برای سنگ های آندالوزیت مسکویت شیست، کوارتزکلریت شیست و میکاشیست از یک سو و منشا آذرین برای سنگ های کلریت اکتینولیت شیست و اپیدوت کلریت شیست از سوی دیگر است. میزان عناصر اصلی نامتحرک مانند: Al، Ti، عناصر با شدت میدان بالا نظیر: Nb، Y و Zr به همراه الگوی توزیع عناصر نادر خاکی در سنگ های با منشا رسوبی، جایگاه زمین ساختی حاشیه فعال قاره ای همراه با توربیدایت های عمیق کف دریا و در سنگ های با منشا آذرین محدوده بازالت های توله ایتی حوضه های ریفتی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، پتروگرافی، سنگ دگرگونی، کمپلکس سوریان، سنندج، سیرجان
  • محمدحسین زرین کوب، سید سعید محمدی، سون لین چانگ، محمد مهدی خطیب صفحات 63-76
    گرانیتوئید تخت باز در شمال غربی بیرجند، در مجاورت مجموعه ای از سنگ های آذرآواری مرکب از توف، توف مارنی و برش رخنمون دارد. بر اساس مطالعات پتروگرافی و تجزیه عناصر اصلی، این توده آلکالی گرانیت تا گرانیت است. بافت های متداول در این سنگ ها، گرانولار، گرافیک، میرمکیتی، گرانوفیریک و پرتیتی است. کانی های سازنده اصلی شامل: فلدسپار پتاسیم (اورتوکلاز و میکروکلین پرتیتی)، کوارتز و پلاژیوکلازهای سدیک هست. بیوتیت تنها کانی مافیک این سنگ ها است. زیرکن، اسفن و اکسید آهن کانی های فرعی را می سازد. بیوتیت به کلریت و فلدسپار ها به سریسیت، کربنات کلسیم و کانی های رسی دگرسان شده اند. سن سنجی با روش زیرکن-اورانیوم-سرب، سن توده گرانیتوئیدی را 6/0±7/55 میلیون سال (اوایل ائوسن) تعیین نمود. این مجموعه سنگی از نظر شیمیایی دارای مقادیر بالای مجموع آلکالی ها، Fe/Mg، Ga/Al، Hf، REE (به جز Eu)، SiO2 و Zr و مقادیر پایین Ba، CaO، MgO، P2O5 و Sr است. این ویژگی ها به همراه نمودارهای ژئوشیمیایی بیانگر این است که گرانیتوئید تخت باز از نوع A پس برخوردی (تیپ A2) است. این مجموعه می تواند از ذوب پوسته قاره ای در یک سیستم کششی پس از برخورد بلوک های قاره ای لوت و افغان در خاور ایران مشتق شده باشد.
    کلیدواژگان: سن سنجی، زیرکن، اورانیوم، سرب، آلکالی گرانیت، تخت باز، زمین درز سیستان
  • علی اصغر سپاهی گرو، فرحناز سپه وند، احمد احمدی خلجی، صدیقه سلامی صفحات 77-92
    مجموعه پلوتونیک ملایر در شمال نوار سنندج-سیرجان در غرب ایران قرار گرفته است. در مرکز این مجموعه، توده نفوذی با ترکیب گرانودیوریت معروف به گرانودیوریت سامن قرار دارد که با توده های کوچک مافیک و سنگ های گرانیتی همراه است. بخش اصلی توده نفودی را سنگ های تونالیتی-گرانودیوریتی تشکیل می دهد. سنگ های مونزوگرانیتی که بر خلاف سایر مجموعه های پلوتونیک نوار سنندج-سیرجان مانند الوند قسمت ناچیزی از این مجموعه را تشکیل می دهد، شاید بعد از توده تونالیتی-گرانودیوریتی تشکیل و جایگزین شده باشد و از نظر ژئوشیمیایی دارای ویژگی های کالک آلکالن و پرآلومین و از نوع S است در حالی که سنگ های تونالیتی-گرانودیوریتی منطقه متاآلومین و از نوع I هست. این گرانیتوئیدها در نمودارهای عنکبوتی از LILE K)، Rb و (Th غنی شدگی و از HFSE Nb)، P و (Ti تهی شدگی نشان می دهد. همچنین، در این نمودارها LREE نسبت به HREE دارای غنی شدگی است که این ویژگی ها در سنگ های مناطق فرورانش و حواشی فعال قاره ای دیده می شود. ترکیب بیوتیت موجود در گرانودیوریت ها از نوع سیدروفیلیت، آمفیبول ها از نوع هورنبلند و پلاژیوکلاز ها از نوع آندزین است. محاسبات فشارسنجی، فشار 1 تا 2/1 کیلو بار (معادل عمق 3 تا 4 کیلومتر) را برای سنگ های نفوذی نشان داده است. دمای تبلور سنگ های گرانودیوریتی در فشار 1 کیلو بار حدود 2/592 تا 9/756 درجه سانتیگراد و در فشار 2/1 کیلو بار، 2/591 تا 6/757 درجه سانتیگراد تخمین زده می شود.
    کلیدواژگان: گرانودیوریت، کالک آلکالن، قوس قاره ای، سامن، پهنه سنندج، سیرجان
  • محمد سیاری، مرتضی شریفی، سیدمحسن طباطبایی منش صفحات 93-104
    سنگ های آتشفشانی بررسی شده در بخش میانی نوار آتشفشانی ایران مرکزی (کمان ماگمایی ارومیه-دختر) که بخشی از ایالت ماگمایی شمال زمین درز بیتلیس-زاگرس است، قرار دارد. این سنگ ها از نظر پتروگرافی ترکیب داسیت تا آندزیت نشان می دهد و متشکل از فنوکریست های آمفیبول، پلاژیوکلاز و بیوتیت با بافت غالب پورفیریتیک است که در زمینه ای از فلدسپار، کوارتز، میکرولیت و شیشه قرار گرفته اند. پلاژیوکلازها ترکیب به نسبت یکنواختی داشته و همگی از نوع آندزین است. آمفیبول ها همگی کلسیک و از نوع چرماکیت هستند. برآورد دما و فشار تبلور بر اساس کاربرد تلفیقی ترسیمی روابط ترموبارومتری آمفیبول و آمفیبول-پلاژیوکلاز محدوده دمایی 763 تا 823 با میانگین 797 درجه سانتیگراد و محدوده فشار 2/2 تا 5/4 با میانگین 4/3 کیلو بار را برای تبلور زوج بلورهای پلاژیوکلاز-آمفیبول نشان می دهد. حداکثر عمق تبلور این فنوکریست ها 17 کیلومتری پوسته قاره ای برآورد می شود.
    کلیدواژگان: دما، فشار سنجی، آمفیبول، پلاژیوکلاز، سنگ های آتشفشانی، کامو، ارومیه، دختر
  • مرتضی درخشی، حبیب الله قاسمی صفحات 105-122
    یکی از ویژگی های واحدهای سنگی اردوویسین تا دونین در نواحی شمال شاهرود، حضور حجم زیادی از سنگ های آذرین با ترکیب بازالتی به شکل دایک، سیل و گدازه در درون آنها است. بیشترین حجم این سنگ های آذرین به طور عمده در مجموعه بازالتی سلطان میدان قرار دارد که با ضخامتی در حدود 1000 متر به شکل جریان های متعدد گدازه بازالتی، آگلومرای بازالتی، توف و چندین میان لایه رسوبی در بازه زمانی اردوویسین فوقانی تا ابتدای سیلورین پایانی تشکیل شده است. تکتونیک کششی فعال حاکم بر منطقه و ایجاد گسیختگی های شدید در سنگ کره قاره ای در این بازه زمانی منجر به کاهش ناگهانی فشار وارد بر ستون های گوشته ای درحال صعود و فراهم شدن شرایط برای ذوب بخشی وسیع و ایجاد حجم زیاد ماگمای بازالتی شده است. شواهد ژئوشیمیایی نشان می دهد که ماگماهای بازالتی ایجاد شده در بازه زمانی اردوویسین-دونین دارای ماهیت انتقالی تا آلکالن است و از یک ستون گوشته ای غنی شده درحال صعود در یک جایگاه کششی کافت درون قاره ای برخاسته اند. ماهیت و جایگاه زمین ساختی این ماگماتیسم بازالتی طی پالئوزوئیک زیرین-میانی بیانگر تداوم حرکات کششی طولانی مدت مرتبط با مراحل آغازین کافت زایی پالئوتتیس در شمال ایران است.
    کلیدواژگان: بازالت، پالئوزوئیک زیرین، میانی، کافت درون قاره ای، پالئوتتیس، شاهرود، البرز
  • جلیل قلمقاش، راضیه چهارلنگ صفحات 123-139
    آتشفشان سهند در شمال غرب ایران قرار گرفته است. این آتشفشان یک استراتوولکان و در برگیرنده فعالیت های انفجاری (شامل مواد آذرآواری) و جریان های گدازه ای میوسن-کواترنری است. آخرین مرحله از فوران این آتشفشان شامل گنبدهای نیمه آتشفشانی-آتشفشانی با ترکیب داسیتی تا ریولیتی بوده است که در این پژوهش به عنوان سهند جوان مورد بررسی قرار گرفته اند. این سنگ ها دارای ویژگی های پتروگرافی از جمله: بافت غربالی و زونینگ در پلاژیوکلازها است. فراوانی پلاژیوکلاز و آمفیبول، غنی شدگی از Ba، Rb و Sr و آنومالی منفی از Nb و Y در نمودارهای چند عنصری عادی سازی شده با ترکیب گوشته آغازین، غنی شدگی از LREE نسبت به HREE نیز در الگوی توزیع عناصر نادر خاکی عادی سازی شده نسبت به کندریت ویژگی های بارز سنگ های آتشفشانی سهند جوان است. این ویژگی ها و نیز جایگاه این سنگ ها در نمودار Y-Sr/Y، ترکیب آداکیتی این سنگ ها را نشان می دهد. سنگ های آداکیتی سهند جوان از نوع آداکیت های پرسیلیس است. این سنگ ها حاصل ذوب بخشی پوسته ای (پوسته قاره ای پایینی ضخیم شده یا پوسته اقیانوسی) با ترکیب سنگ منشا گارنت دار است که در مسیر صعود دچار تحولات ماگمایی شده اند و در ارتباط با برخورد قاره ای اوراسیا-عربی تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: منشا پوسته ای، آداکیت پرسیلیس، داسیت، ریولیت، سهند جوان، تبریز، ایران مرکزی
|
  • Sayed Naeim Emami, Mahmoud Khalili Pages 1-14
    The volcano - sedimentary complex in the north of Shahrekord as a belt with NW-SW trendand 396 km2 area is parallel to the Zagros structural zone within the central part of the Sanandaj- Sirjan Zone. The volcanic rocks have mafic and intermediate affinity. The subvolcanic microdiorite rocks were exposed as small stocks. The pyroclastic rocks are composed of tuffs، lapilli tuffs، agglomerates، volcanic breccias and tuffites. To determine the age of the aforementioned volcanic rocks، due to the presence of fresh amphibole crystals in the andesitic and microdioritic rocks، 40Ar/39Ar dating method was applied. On the base of 40Ar/39Ar data، the studied volcanic and subvolcanic rocks have formed between 145 to 169 Ma corresponding to Callovian to Titonian stages (upper Dogger to upper Malm of Jurassic period). The dating results are well consistent with the other geochronological studies performed on some of the intrusive bodies in the Sanandaj-Sirjan Zone (i. e. Aligoodarz and Alvand intrusives) which are related to the subduction of Neothetyan Oceanic Lithosphere below the Central Iran Plate. Nevertheless، the aforesaid volcanism، belonging to middle Kimmerian orogenic phases in this part of the Sanandaj-Sirjan Zone، is reported for the first time.
    Keywords: 40Ar, 39Ar dating method, Volcanism, Middle Kimmerian, Shahrekord, Sanandaj, Sirjan zone
  • Rahele Moradi, Mohammad Boomeri, Sasan Bagheri Pages 15-32

    The Shurchah antimony-bearing area is located in the Eastern Iranian flysch zone. The Cretaceous to Eocene schists and phyllites are the oldest geological units in the area. These rocks have been intruded by granitic bodies، felsic dikes، and quartz and stibnite veins. The granitic rocks in this area are composed of granite، granodiorite and aplite dikes. The granitoid rocks are generally massive، gray and coarse-grained with granular، porphyritic and cataclastic textures and contain mainly plagioclase، K-feldspar، quartz، biotite، muscovite and opaques. These rocks are commonly peraluminous to metaluminous، calc-alkaline and related to a magmatic arc. The SiO2 content of the intrusions varies from 61 to 75 wt. %. Variation diagrams show linear trends، with increasing SiO2 content Al2O3، CaO، FeOt، MgO، and TiO2 amounts decrease whereas، K2O and Na2O contents increase. On the base of MORB and ORG- normalized diagrams، the negative anomalies of Nb، Ti and positive anomalies of K، Rb، Th، U and especially Pb revealed an igneous mantle origin، especially the role of Sistan subduction oceanic crust and overlaying mantle wedge in the genesis of these rocks and also، the role of continental crust in magmatic contamination.

    Keywords: Antimony mineralization, Shurchah area, Sistan, Baluchestan, Flysch zone of Eastern Iran
  • Batoul Taghipour, Mohammad Ali Mackizadeh, Seyed Vahid Mohammadi, Farhad Ahmadnejad Pages 33-48
    The Sungun Cu-porphyry deposit is located in the East Azarbaiyjan province، 75 Km NE of Ahar city. The porphyry type mineralization is related to the Miocene monzonite-quartz monzonite and diorite-granodiorite intrusive rocks. There are four distinguished alteration zones in the Sungun deposit which nearly envelope the ore body concentrically. The present research is concerned on the behaviour of REE in potassic، phyllic and argillic zones regarding their geochemical and economic potentials. Geochemical evidences of trace elements share many similarities between alteration zones. LREE enrichment and HREE depletion are well clear in three alteration zones. Eu anomaly in potassic zone is weakly negative، in phyllic is nearly positive but the argillic zone doesn’t show any Eu anomaly. Lower ratio of Ce/Ce* (0. 95) in potassic and the higher ratio in phyllic and argillic zones reveal prevailing reduced and oxidized conditions respectively. Similar physicochemical conditions such as pH، the availability of suitable complexes in fluids، and the occurrence of secondary minerals for REE uptake، have been prevailed on the evolution of these three alteration zones.
    Keywords: Sungun porphyry Cu deposit, Hydrothermal alteration, REE, trace elements, Eu anomaly, Physico, chemical condition
  • Mohammad Ali Rajbzadeh, Soheila Esmaeili Pages 49-62
    The metamorphic rocks of the Surian complex occurred along the Bavanat Valley، northeast of Fars province at the eastern edge of the Sanandaj-Sirjan zone. The complex is located between the Surian fault in the northeast، and Jian fault in the southeast، and consists of chlorite epidote schist، chlorite actinolite schist، quartz chlorite schist، mica schist and andalusite muscovite schist. Geochemical data (Al2O3، CaO، MgO، Ni، P2O5، TiO2 and REE) contents reveal that the primary rocks of andalusite muscovite schist، quartz chlorite schist and mica schist were formed in sedimentary environments، whereas those of the chlorite actinolite schist and chlorite epidote schist have igneous origin. The concentrations of major immobile elements (e. g. Al، Ti)، REE and Highs Field Strength Elements (HFSE) (e. g. Nb، Y، Zr)، indicate that the rocks of sedimentary origin were formed in active continental margin setting in association with turbidites of deep sea floor and those of igneous origin show tholeiitic basalt nature of rift basins.
    Keywords: Geochemistry, Petrography, Metamorphic rocks, Surian complex, Sanandaj, Sirjan zone
  • Mohammad Hossein Zarrinkoub, Seyyed Saeid Mohammadi, Sun-Lin Chung, Mohammad Mahdi Khatib Pages 63-76
    The Takht- e baz granitoid in the northwest of Birjand is cropped out in the vicinity of pyroclastic units composing of tuff، marly tuff and breccia. Petrography and major elements analysis show that this intrusion is alkali granite to granite in nature. Common textures in these rocks are granular، graphic، myrmekite، granophyric and perthitic. Potasium feldspars (perthitic orthoclase and microcline)، quartz and sodic plagioclases are essential minerals. Biotite as the only mafic mineral and zircon، titanite and Fe-oxide are the accessory minerals of these rocks. Biotite is altered to chlorite، and feldspars to sericite، calcite and clay minerals. Age dating with zircon uranium-lead method indicated that the alkali granite is 55. 7 ± 0. 6 Ma (early Eocene) old. Chemically، the rock suite is characterized by high total alkali، Fe/Mg، Ga/Al، Hf، REE (except for Eu)، SiO2 and Zr and low contents of Ba، CaO، MgO، P2O5 and Sr. These features along with various geochemical discrimination diagrams suggest that the Takht-e baz granitoid is post-collisional A-type (A2-type). This suite may be derived from melting of continental crust in an extensional setting after collision of the Lut and the Afgan continental blocks in the east of Iran.
    Keywords: Dating, Zr, U, Pb, Alkali granite, Takht, e baz, Sistan suture zone
  • Ali Asghar Sepahi Gerow, Farahnaz Sepahvand, Ahmad Ahmadi Khalaji, Sedigheh Salami Pages 77-92
    The Malayer plutonic complex is located in the northern Sanandaj-Sirjan zone of the western Iran. An intrusive body with granodioritic component known as the Samen granodiorite is in the center of this complex، which is accompanied by other granitic rocks and small mafic bodies. The major part of this intrusive body composed of tonalitic-granodioritic rocks. The monzogranitic rocks، unlike the other plutonic complexes of the Sanandaj-Sirjan zone such as the Alvand pluton constitute a small part of this complex، and probably formed and emplaced after tonalite-granodiorite body. In terms of geochemical characteristics these rocks are calc-alkaline، peraluminous and S-type، while tonalitic-granodioritic rocks are metaluminous and I-type in nature. These granitoids on the spider diagrams show enrichment in LILE (K، Rb and Th) and depletion in HFSE (Nb، P and Ti). Also they are enriched in LREE rather than HREE، the characteristics which are usually observed in the rocks from subduction environments and active continental margins. The biotites in the granodiorites are siderophyllite، amphiboles and plagioclases are hornblende and andesine type. Barometric calculations yield pressures of 1-1. 2 kbar (equal to 3-4 km of depth) for intrusive rocks. Crystallization temperature of the granodioritic rocks in 1Kbar pressure is estimated to be 592. 2 to 756. 9 °C and in 1. 2 Kbar pressure around 591. 2 to 757. 6 °C.
    Keywords: Granodiorite, Calc, alkaline, Continental arc, Samen, Sanandaj, Sirjan zone
  • Mohammad Sayari, Mortaza Sharifi, Seyed Mohsen Tabatabai Manesh Pages 93-104
    The studied volcanic rocks، in the middle part of the Central Iranian volcanic belt (Urumieh-Dokhtar magmatic arc) belong to a vast magmatic province located in the north of the Bitlis-Zagros suture zone. Petrographically، these rocks show dacite to andesite composition and include phenocrysts of plagioclase، amphibole and biotite with a prevailing porphyritic texture in a matrix composing of feldspar، quartz، microlite and glass. Having a relatively invariable composition، plagioclases are all andesine. Amphiboles are calcic and tschermakite type. Estimation of temperature and pressure of crystallization resulted from graphically integrating amphibole and amphibole-plagioclase geothermo-barometry equations indicates that the amphibole-plagioclase phenocrysts were crystallized in the temperature range of 763-823 °C with average of 797 °C and in the pressure range of 2. 2-4. 5 kbar with the average of 3. 4 kbar. The maximum depth of crystallization is evaluated at 17 km in continental crust.
    Keywords: Thermo, barometry, Amphibole, Plagioclase, Volcanic rocks, Kamu, Urumieh, Dokhtar
  • Morteza Derakhshi, Habibollah Ghasemi Pages 105-122
    One of the characteristics of the Ordovician to the Devonian rock units in the north of Shahrood is the presence of high volumes of igneous rocks with basaltic composition as dyke and sill. The greatest volume of these rocks are widespread in Soltan Meydan Basaltic Complex with a thickness of about 1000 m as numerous basaltic lava flows، basaltic agglomerates، tuffs and some sedimentary intercalations which have been formed during the upper Ordovician to the early late Silurian. Active extensional tectonic prevailing on the area and violent detaching in continental lithosphere in this interval time led to sudden decompression on the rising mantle plumes، providing conditions for extensive partial melting and generation of high volumes of basaltic magma. Geochemical evidences show that the produced magmas have transitional to alkaline nature and generated from a rising enriched mantle plume source in an extensional intracontinental rift setting. The nature and tectonic setting of this basaltic magmatism during the lower-middle Paleozoic indicate continuation of long lived extensional movements related to the earlier stages of Paleotethys rifting in the north of Iran.
    Keywords: Basalt, Lower, Middle Paleozoic, Intracontinental rift, Paleotethys, Alborz, Shahrood
  • Jalil Ghalamghash, Raziyeh Chaharlang Pages 123-139
    The Sahand volcano is located in the NW of Iran. The volcano is stratovolcano and is dominated by pyroclastic materials and lava flows in the Miocene-Quaternary. The last eruptions included subvolcanic and volcanic domes with dacitic to rhyolitic composition، which are studied in this paper as the young Sahand. These rocks have petrological features including sieve texture and zoning in plagioclases. Common features in the young subvolcanic and volcanic rocks of the Sahand are abundance of plagioclase and amphibole، enrichment of Ba، Rb and Sr and negative Nb and Y anomalies in primitive mantle normalized multi element diagrams and enrichment of LREE relative to HREE in chondrite-normalized REE patterns. These characteristics and the location of the rocks studied in the Y-Sr/Y diagram implying adakitic composition for these rocks. Adakitic rocks of the young Sahand are high SiO2 Adakitic rocks. These rocks have been derived from partial melts of garnet-bearing crustal sources (thickened lower continental crust or oceanic crust) and underwent magmatic evolution during their ascent. The formation of the studied rocks have been related to the Arabian-Eurasia collision zone.
    Keywords: Crustal source, adakite, High SiO2, Dacite, Rhyolite, Young Sahand, Tabriz, Central Iran