فهرست مطالب

نشریه پترولوژی
پیاپی 21 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مرضیه قائدامینی هارونی، هاشم باقری، هوشنگ اسدی هارونی، احمدرضا مختاری، فریماه آیتی * صفحات 1-18
    اندیس مس علیشار در استان مرکزی و روی کمربند ماگمایی ارومیه-دختر واقع شده است. واحدهای سنگ شناسی منطقه به طورعمده شامل: گدازه آندزیتی، گدازه تراکی آندزیتی-آندزیتی بازالتی، توف آندزیتی-آندزیتی بازالتی و توف ریولیتی-داسیتی به سن ائوسن-الیگوسن و همچنین، توده های نفوذی گرانودیوریت و مونزودیوریت (الیگومیوسن) است. تحت تاثیر سیالات گرمابی، انواع دگرسانی های فیلیک، پروپیلیتیک، رسی و سیلیسی شدن به همراه کانه زایی مس و طلا در این مجموعه تشکیل شده است. دگرسانی سیلیسی به میزان فراوان و به صورت رگه و رگچه محیط مناسبی برای کانی سازی طلا است. تجزیه شیمیایی نمونه ها نشان می دهد که بیش از 50 درصد نمونه ها عیار متوسط مس بالای 5/0 درصد دارد و حاوی حدود 3/0 گرم در تن طلا و 5/0 گرم در تن بیسموت است. پهنه های تشخیص داده شده در این اندیس شامل: پهنه اکسیدی، برون زاد و درون زاد و کانی های موجود شامل: کالکوپیریت، پیریت، کالکوسیت، مگنتیت، هماتیت، گوئتیت و مالاکیت است. مطالعات سیالات درگیر در نمونه های کوارتز مرتبط به همه مراحل کانه زایی انجام شد. دمای متوسط اندازه گیری شده بین 200 تا 300 درجه سانتیگراد و شوری 6/21 درصد بر حسب نمک طعام است. مکانیسم نهشت مواد معدنی در رگه ها در این اندیس، بر اساس مطالعات سیالات درگیر، سرد شدن ساده و اختلاط سیالات گرمابی با آب های جوی تعیین شده است. بر اساس بررسی های زمین شناسی، کانه نگاری و مطالعه سیالات درگیر، تیپ اندیس علیشار با کانسارهای نوع اکسید آهن-مس-طلا منطبق است.
    کلیدواژگان: دگرسانی، کانسار اکسید آهن، مس، طلا، سیالات درگیر، استان مرکزی، کمربند ماگمایی ارومیه، دختر
  • علیرضا نماینده، سروش مدبری، محسن رنجبران * صفحات 19-34
    معدن بنتونیت خالکوه در شهرستان فردوس استان خراسان جنوبی قرار دارد. در این پژوهش شرایط تشکیل و زایش این کانسار مورد بررسی قرار گرفته است. روش های تجزیه ای شامل: XRD و تجزیه شیمیایی XRF و ICP-MS بر روی نمونه هایی از بنتونیت ها و سنگ مادر انجام شد. کانی اصلی این معدن، بنتونیت از نوع مونت موریلونیت سدیمی است و سایر کانی های دیگر مانند: آلبیت، کریستوبالیت، کلسیت، کوارتز، هالیت و ایلیت تشخیص داده شد. مشاهدات صحرایی نشان می دهد که ذخیره دارای مقدار زیادی مونت موریلونیت است که حضور لایه های ژیپس به صورت بین لایه ای با بنتونیت در آن آشکار است و بنابراین، کانسار از نوع چینه کران است. با وجود شستشوی قلیایی ها از محیط، سیلیسیم از محیط شسته نشده است و حضور کانی های کریستوبالیت و کواتز نیز این نکته را تایید می کند. به طور کلی، این مساله نشان دهنده نسبت آب به سنگ و نرخ جریان سیال پایین در حین دگرسانی است. بر اساس داده های زمین شیمیایی، ماگمای مادر ریو داسیتی تا داسیتی، سری ماگمایی به وجود آورنده بنتونیت ها آهکی-قلیایی و محیط زمین ساختی کمان آتشفشانی است. این کانسار در یک فرآیند دیاژنتیکی و از راه دگرسانی شیشه آتشفشانی در یک لاگون به وجود آمده است.
    کلیدواژگان: بنتونیت، زمین شیمی، کانی شناسی، توف، مونت موریلونیت، فردوس، بلوک لوت
  • فاطمه سرجوقیان *، جمشید احمدیان، علی کنعانیان صفحات 35-54
    توده نفوذی نصرند در قسمت مرکزی کمربند ماگمایی ارومیه-دختر واقع شده و از لحاظ سنگ شناسی به طور عمده از گرانیت و گرانودیوریت تشکیل شده است. این توده میزبان دایک های متعدد با روند شمال غرب-جنوب شرق است. گرانیت ها و گرانودیوریت ها حاوی مقادیر مختلفی از کانی های پلاژیوکلاز، پتاسیم فلدسپار، کوارتز، بیوتیت و آمفیبول هستند. در حالی که در دایک ها علاوه بر کانی های بیان شده، پیروکسن نیز دیده می شود. آمفیبول های توده نفوذی از نوع کلسیک با (Na+K)A≤0.5 بوده و ترکیب هورنبلند منیزیم دار دارد. در حالی که در دایک ها، آمفیبول با داشتن AlVI0.5 به سمت منیزیوهاستینگزیت متمایل شده است. ترکیب پلاژیوکلازها در سنگ های گرانیتی بین آلبیت تا الیگوکلاز و در دایک ها از آندزین تا لابرادوریت متغیر است. بیوتیت ها دارای نسبت Fe/(Fe+Mg)>3 بوده و از منیزیم غنی هستند. پیروکسن ها در دایک ها از نوع کلینوپیروکسن و ترکیب اوژیتی دارد. شیمی کانی های بیوتیت، آمفیبول و پیروکسن بیانگر آن است که این توده نفوذی کالک آلکالن بوده و در محیطی مرتبط با فرورانش شکل گرفته است.
    کلیدواژگان: شیمی کانی ها، توده نفوذی نصرند، فرورانش، اردستان، کمربند ماگمایی ارومیه، دختر
  • مریم بلاغی اینالو *، محمود صادقیان، حبیب الله قاسمی، محمد محجل، هادی عمرانی صفحات 55-82
    مجموعه دگرگونی دلبر (بیارجمند) در 130 کیلومتری جنوب شرق شاهرود در حاشیه شمالی ایران مرکزی قرار دارد. این مجموعه از سنگ های متاپلیتی، متاماسه سنگی، متاکربناتی و متابازیتی تشکیل شده است. شواهد صحرایی نشان می دهد پروتولیت این مجموعه، تناوب شیل و ماسه سنگ همراه با لایه های کربناته در بخش های بالایی بوده که توسط تعدادی دایک دیابازی به سن اواخر نئوپروتروزوئیک-اوایل کامبرین قطع شده اند. این توالی رسوبی و دایک های دیابازی تزریق شده در آنها، متحمل دگرگونی ناحیه ای دما-فشار متوسط (نوع بارووین) شده اند. محدوده های دمایی به دست آمده از کالیبراسیون های مختلف زوج گارنت-بیوتیت و فشارهای برآورد شده با روش GBPQ برای این سنگ ها بیانگر آن است که میکاشیست ها و گنیس های گارنت دار به ترتیب در شرایط دمایی 468 تا 498 و 640 تا 706 درجه سانتیگراد و فشارهای 4/6 تا 2/7 و 4/8 تا 2/13 کیلوبار (رخساره های شیست سبز و آمفیبولیت فوقانی) دگرگون شده اند. افزایش دما و فشار مبین رخداد دگرگونی ناحیه ای پیشرونده است که تا رسیدن به دمای ذوب و شروع آناتکسی پیش رفته است. مذاب های فلسیک حاصل، ساختارهای میگماتیتی متنوعی را در سنگ های متاپلیتی و متاسمیتی ایجاد کرده و به صورت گرانیت ها و لوکوگرانیت های آناتکسی تجلی یافته اند. نتایج سن سنجی با روش U-Pb بر روی گنیس ها و گرانیت های این مجموعه، سن های 7/4± 541 تا 9/9 ± 547 میلیون سال (معادل با اواخر نئوپروتروزوئیک-اوایل کامبرین) را نشان می دهد. با مقایسه داده های سنی به دست آمده با محدوده سنی مجموعه های دگرگونی و گرانیتوئیدهای مشابه در سایر نقاط ایران، می توان رخداد دگرگونی ناحیه ای در مجموعه دلبر را به کوهزایی پان آفریکن نسبت داد.
    کلیدواژگان: پترولوژی، ترموبارومتری، سن سنجی ایزوتوپی U، Pb، دگرگونی ناحیه ای، مجموعه دلبر، شاهرود، پهنه ایران مرکزی
  • لیلا ابراهیمی، سیدمحسن طباطبایی منش * صفحات 83-106
    سنگ های آتشفشانی شرق نابر به سن ائوسن در جنوب غرب کاشان و در کمربند ماگمایی ارومیه-دختر قرار دارد. این سنگ ها شامل: آندزیت بازالتی، آندزیت، داسیت و ریولیت است. کانی های پلاژیوکلاز، آمفیبول، کلینوپیروکسن، بیوتیت و کوارتز کانی های اصلی این سنگ ها را تشکیل می دهد. آپاتیت به مقدار بسیار اندک در برخی از پلاژیوکلازها دیده می شود. اپیدوت، کلسیت، کلریت، اسفن و کانی های کدر، کانی های حاصل از دگرسانی هستند. بافت های پورفیری، گلومروپورفیری، میکرولیتی و پویی کلیتیک بافت های غالب در این سنگ ها است. بر اساس داده های حاصل از تجزیه ریزکاو الکترونی ترکیب پلاژیوکلازها الیگوکلاز تا لابرادوریت، کلینوپیروکسن ها از نوع دیوپسید و آمفیبول ها مگنزیوهورنبلند و ترمولیت هستند. شیمی کلینوپیروکسن ها نشان می دهد که این سنگ ها روند ساب آلکالن داشته و در نمودارهای زمین ساختی در محدوده کمان های آتشفشانی قرار می گیرد. بر اساس فشارسنجی کلینوپیروکسن ها، سنگ های آتشفشانی شرق نابر در فشارهای متوسط تا کم و در حین صعود ماگما شکل گرفته اند. میزان آب در محیط تبلور کلینوپیروکسن ها بالا بوده و این سنگ ها در فوگاسیته بالای اکسیژن تشکیل شده اند. ترمومتری کلینوپیروکسن ها به طور متوسط دمای 975 درجه سانتیگراد را برای تشکیل آنها نشان می دهد. ترموبارومتری آمفیبول ها نیز فشار 97/2 کیلو بار و دمای 700 تا 750 درجه سانتیگراد را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مینرال شیمی، آتشفشانی، نابر، کمربند ماگمایی ارومیه، دختر، پهنه ایران مرکزی
  • غلامرضا قدمی *، سارا عبادی، محمد پوستی صفحات 107-122
    سنگ های آتشفشانی میو-پلیوسن شمال شهر بابک (توده های تریشکوه، میدوک و سارا) در استان کرمان بخشی از کمربند ماگمایی ارومیه-دختر است که از نوع آندزیت و داسیت هستند. این سنگ ها دارای بافت پورفیری و درشت بلورها شامل: پلاژیوکلاز، سانیدین، آمفیبول، بیوتیت و کوارتز است. بر اساس بررسی داده های زمین شیمیایی، این سنگ ها مجموعه ای از سنگ های آهکی-قلیایی پتاسیم متوسط تا پتاسیم بالا را تشکیل داده اند و از عناصر LREE و LILE غنی و از Nb و Ti تهی شده اند. در نمودارهای بهنجار شده با کندریت دارای شیب ملایمی از عناصر نادر خاکی سبک به سمت عناصر نادر خاکی سنگین و بدون بی هنجاری منفی اوروپیوم هستند و در یک محیط فرورانشی متعلق به حاشیه فعال قاره ای شکل گرفته اند. این سنگ ها حاوی مقادیر بالای La/Yb، SiO2، Sr و Sr/Y و مقادیر پایین تر MgO، Y و Yb نسبت به سنگ های آتشفشانی آهکی–قلیایی معمولی هستند و ویژگی های آداکیتی پر سیلیس را دارد. تهی شدگی از عناصر نادر خاکی سنگین و Y نشان دهنده حضور گارنت و هورنبلند در سنگ منشا است. بر اساس داده های بالا منشا این سنگ ها شاید گارنت–آمفیبولیت باشد که در اثر فرورانش لیتوسفر اقیانوسی نئوتتیس به زیر پهنه ایران مرکزی حاصل شده است.
    کلیدواژگان: زمین شیمی، داسیت، آندزیت، میو، پلیوسن، آداکیت، شهر بابک، کمربند ماگمایی ارومیه، دختر
  • منیر مجرد * صفحات 123-140
    ارتفاعات بزوداغی در غرب دریاچه ارومیه و در شمال شرق شهرستان ارومیه قرار دارد. در این ناحیه گنبد آتشفشانی منفردی با انواع محصولات پیروکلاستیک و ترم های اسیدی تا حدواسط مشاهده می شود که داسیت غالب ترین ترکیب آن است. کانی های اصلی این واحد شامل: پلاژیوکلاز و آمفیبول است که در یک متن میکرولیتی تا شیشه ای جاگرفته اند. با بررسی های ژئوشیمی مشخص شد این سنگ ها از نوع داسیت بوده و سرشت کالک آلکالن با پتاسیم متوسط تا شوشونیتی دارد. نسبت LREE/HREE در این سنگ ها بالا است (La N/Yb N حدود 20). این سنگ ها از HFSE، HREE و TNT فقیر بوده و در مقابل از LILE و به ویژه Sr غنی هستند. جایگاه تکتونیکی مرتبط با قوس و نقش مهم پوسته در تولید ماگما از دیگر نتایج به دست آمده است. این داسیت ها، آداکیت از نوع HSA بوده و ماگمای مولد آن در اثر ذوب بخشی قطعه اقیانوسی فرورونده (با ترکیب اکلوژیتی) و رسوبات روی آن در مرحله پس برخوردی پدید آمده است. ویژگی های ژئوشیمیایی اعلام شده برای آداکیت ها در متون زمین شناسی برای نمونه های منطقه بزوداغی صادق است از قبیل: Al2O3>15%، MgO<3%، SiO2>56% و Sr>400 ppm و غنای آنها از LILE و LREE و تهی شدگی از HREE و Y و نسبت بالای La/Yb>20 و Sr/Y>40.
    کلیدواژگان: داسیت، آداکیت، ژئوشیمی، پس از برخورد، بزوداغی، ارومیه، پهنه ایران مرکزی
  • صدیقه صدری اسفنجانی، نصیر عامل، میرعلی اصغر مختاری * صفحات 141-158
    منطقه مورد مطالعه در شمال زنجان و بخشی از پهنه ساختاری البرز غربی-آذربایجان محسوب می شود. این منطقه متشکل از سنگ های آتشفشانی ریولیت، ریوداسیت، داسیت و توف پامیسی الیگوسن و لیتیک توف آندزیتی ائوسن است. سنگ های آتشفشانی اسیدی به شکل های گنبدی، روانه های گدازه و توف رخنمون داشته و پرلیت ها در بخش تحتانی گنبدهای ریولیتی-ریوداسیتی قرار گرفته اند. شواهد ژئوشیمیایی نشانگر ماهیت شوشونیتی این سنگ ها بوده و از نظر درجه اشباع از آلومینیوم، از نوع پرآلومینوس هستند. الگوی عناصر کمیاب خاکی این سنگ ها نشانگر غنی شدگی در LREE با نسبت بالای LREE/HREE و ناهنجاری منفی مشخص در Eu است. ناهنجاری مثبت عناصر Rb، Pb و Th در دیاگرام های عنکبوتی در ارتباط با دخالت پوسته قاره ای در تکوین و تحول ماگمای مولد این سنگ ها است. در دیاگرام های تمایز محیط تکتونیکی، سنگ های اسیدی در موقعیت گرانیت های بعد از کوهزایی قرار می گیرد. مجموعه شواهد پتروگرافی، پترولوژی و ژئوشیمی بیانگر این است که در مراحل نهایی بعد از برخورد قاره ای، لیتوسفر زیر قاره ای ضخیم شده البرز، از قاعده پوسته جدا شده و توسط گوشته داغ استنوسفری جایگزین شده است. بالا آمدگی گوشته داغ استنوسفری، منجر به ذوب بخشی استنوسفر شده و سنگ های بازالتی اولیگوسن موجود در مجاورت منطقه مورد مطالعه را به وجود آورده است. جایگیری ماگمای بازالتی مزبور در ترازهای بالایی پوسته قاره ای، موجب ذوب بخشی پوسته شده و ماگمای اسیدی منطقه مورد مطالعه را به وجود آورده است. گدازه های اسیدی، به سرعت سرد شده، سنگ های شیشه ای نظیر ابسیدین را به وجود آورده که در مجاورت با آب های جوی و گرم، به پرلیت تبدیل شده اند.
    کلیدواژگان: پترولوژی، ژئوشیمی، پرلیت، سلیمان بلاغی، هشتجین، زنجان، پهنه البرز غربی، آذربایجان
  • سمیه منصوری، فرهاد آلیانی، محمد معانی جو *، علی اصغر سپاهی گرو، محمد مستقیمی صفحات 159-178
    منطقه تخت از لحاظ زمین ساختی در شمال کمربند ماگمایی ارومیه-دختر قرار دارد. گرانیتوئیدهای تخت متشکل از گرانودیوریت، کوارتزدیوریت و تونالیت است. در اثر نفوذ توده های گرانیتوئیدی به داخل سنگ های کربناته با سن کرتاسه کانسار اسکارن آهن تشکیل شده که دارای منطقه بندی است. این منطقه بندی از مجاورت توده نفوذی به طرف خارج به ترتیب شامل: پهنه های اپیدوت، اولیژیست-کوارتز، گارنت، پیریت، مگنتیت، آهک کریستالین و پهنه کربناته است. واضح بودن این منطقه بندی، اسکارن تخت را از لحاظ زمین شناسی بسیار جذاب نموده است. نتایج حاصل از ترکیب شیمیایی گارنت های وابسته به اسکارن، گویای وجود محلول جامد گراسولار و آندرادیت است. نمودارهای عنکبوتی توده های نفوذی نشان دهنده تهی شدگی از عناصر Eu، P و Ti و غنی شدگی از عناصر Rb، Th و U و غنی شدگی از عناصر LILE (عناصر لیتوفیل بزرگ یون) و تهی شدگی از عناصر HFSE (عناصر با شدت میدان قوی) است. نمودار Rb-Y+Nb بیانگر وجود قوس آتشفشانی (VAG) است که می تواند با فرورانش پوسته اقیانوسی نئوتتیس به زیر ایران مرکزی همراه بوده باشد.
    کلیدواژگان: کانی شناسی، ژئوشیمی، گرانیتوئید، اسکارن آهن، تخت، کمربند ماگمایی ارومیه، دختر
  • رضا نوزعیم، محسن نصرآبادی *، محمد محجل، علی یساقی صفحات 179-199
    در منطقه کوه سرهنگی توده های نفوذی متعددی در پی سنگ پره کامبرین ایران مرکزی تزریق شده اند. بررسی های میکروسکوپی و شیمی کانی ها بیانگر وجود کانی های میکای سفید، بیوتیت و اپیدوت به صورت انواع اولیه (ماگمایی)، ثانویه (دگرسانی) و تعادل مجدد یافته، است. کانی های برجسته این توده ها از قبیل: حضور همزمان دو فلدسپار مجزا، وجود گارنت فقیر از اسپسارتین و اپیدوت ماگمایی، نشان دهنده تبلور ماگما در اعماق به نسبت زیاد است. شواهد ژئوشیمیایی سنگ کل و شیمی کانی این توده ها بیانگر ترکیب گرانیتی با ویژگی غالب کالک آلکالن و ماهیت پرآلومین ضعیف است. در نمودارهای متمایزکننده گرانیت، توده های مطالعه شده از نوع I و به قوس آتشفشانی متعلق هستند. الگوی نمودارهای عنکبوتی این گرانیت ها مشابه ماگمای مناطق فرورانش است. همپوشانی ترکیبی در خور توجهی نیز در الگوی عناصر کمیاب و نادر خاکی گرانیت های کوه سرهنگی و حاشیه فعال قاره ای آند جنوبی وجود دارد. در نظر گرفتن جایگاه حاشیه فعال قاره ای برای ایران مرکزی در زمان پره کامبرین بالایی-کامبرین زیرین مستلزم قرارگیری این خرد قاره در لبه شمالی گندوانا و فرورانش حوضه اقیانوسی پروتوتتیس به زیر آن است. وجود بعضی از توده های نفوذی غیر کوهزایی با ویژگی های کانی شناسی و سنگ کل آلکالن در این منطقه نیز شاید مرتبط با حوضه های کششی پشت قوس یا تاثیر گسل های لیتوسفری عمیق است.
    کلیدواژگان: گرانیت، پی سنگ پره کامبرین، کوه سرهنگی، بلوک لوت، پهنه ایران مرکزی
|
  • Marzieh Gaedamini Harouni, Hashem Bagheri, Hooshang Asadi Harooni, Ahmad Reza Mokhtari, Farimah Ayati * Pages 1-18
    The Alishar Cu-Au index is located in the Markazi province within the Uromieh-Dokhtar magmatic belt. The mineralized zone is hosted by andesitic to andesite basalt lava units، andesitic-andesite basalt tuff and rhyolitic to dacitic tuff (Eocene-Oligocene). The area is affected later by young granodiorite and monzodiorite plutonic units (Oligo-Momiocene). As a result of hydrothermal alterations، phyllic and propylitic alterations as well as kaolinitization and silicification developed in the area. In addition، Cu -Au mineralization has been introduced into the area، mainly associated with silicic veins. Based on geochemical data the Cu and Au contents of the samples are about 0. 5% and 0. 3 ppm respectively. Also، the Bi content of the studied samples is about 0. 5 ppm. The index comprises oxidation، hypogene and supergene zones and contains chalcopyrite، pyrite، chalcocite، magnetite، hematite، goethite and malachite. Fluid inclusion studies of the samples taken from silicic veins show that the homogenization temperature and salinity vary between 200 to 300 °C and 21. 6% wt NaCl respectively. On the base of obtained data، it can be concluded that the dominant mechanism for mineralization is the mixing of hydrothermal solutions with meteoritc waters. Geological، mineralogical and fluid inclusion investigations have demonstrated that mineralization in this area is correlated with other IOCG deposits in the world.
    Keywords: Alteration, IOCG type deposite, Fluid inclusions, Markazi province, Uromieh, Dokhtar magmatic belt
  • Alireza Namayandeh, Soroush Modabberi, Mohsen Ranjbaran * Pages 19-34
    The Khalkoh bentonite mine is located in Ferdows، southern Khorasan province. In this research، genesis of Khalkoh mine was determined using mineralogical and geochemical studies. Analytical methods including x-ray diffraction (XRD) and chemical analyses (XRF and ICP-MS) performed on bentonite and country rock samples as well. The studied bentonites consist mainly of sodium montmorillonite. They also contain cristobalite، quartz، albite، calcite، halite and illite as minor phases. The stratabound nature of minerals، high amount of montmorillonite، the presence of gypsum layers alternating with bentonite and the lack of hydrothermal alteration indicate that bentonite deposit was formed in the diagenetic process by means of volcanic glasses alteration to bentonite in the lagoon. In spite of leaching of alkalies، the Si has not been leached from the system. This is supported by the presence of opal-CT and quartz and generally، shows the low fluid flow rate in the system. Based on the geochemical data، the parent magma and rock series are rhyodacite/dacite and calc-alkali series، respectively، formed in volcanic arc setting.
    Keywords: bentonite, geochemistry, mineralogy, tuff, montmorillonite, Ferdows, Lut block
  • Fatemeh Sarjoughian *, Jamshid Ahmadian, Ali Kananian Pages 35-54
    The Nasrand intrusion، in the central part of Uromieh-Dokhtar magmatic belt is mainly composed of granite and granodiorite. The intrusive rocks are hosted by various dikes trending NW-SE. The granites and granodiorites are dominated by plagioclase، K-feldspar، quartz، biotite، amphibole، whereas the dikes are characterized b similar mineralogy in addition to pyroxene. The amphiboles are calcic with (Na+K) A≤0. 5 and magnesio -hornblende composition in the granitic rocks with (Na+K) A>0. 5 and AlIV3 are magnesio-biotites. The pyroxenes in the studied dikes are clinopyroxene with augite composition. The mineral chemistry of the biotites، amphiboles and pyroxenes indicate that this intrusion is calc-alkaline and have been crystallized in a subduction zone setting.
    Keywords: Mineral chemistry, Nasrand intrusion, Subduction, Ardestan, Uromieh, Dokhtar magmatic bel
  • Maryam Balaghi Einaluo *, Mahmood Sadeghian, Habibollah Ghasemi, Mohammad Mohajjel, Hadi Omrani Pages 55-82
    The Delbar metamorphic complex is located 130 km southeast of Shahrood (Biarjmand area) in the northern margin of the Central Iran. This complex consists of four groups include metapelitic، metapsammitic، metacarbonatic and metabasitic compositions. Field evidences indicate the protolith of the complex were shale and sandstone (psammite and graywacke) alternation with carbonate layers in the upper parts. The complex crosscut by numerous diabasic dikes with late Neoprotrozoic- early Cambrian age which evolved to the foliated metabasites such as amphibole schist، amphibolite and garnet amphibolite. The sedimentary sequence in which diabasic dikes intruded subjected by intermediate P-T regional metamorphism (Barrovian type). The results of thermometry based on the varied calibrations of garnet-biotite pair and barometry through GBPQ method demonstrate 468-498 ˚C and 6. 4-7. 2 Kbar for micaschists and 645-706 ˚C and 8. 4-13. 2 Kbar for gneisses indicating greenschist for micashists and upper amphibolite facies for gneisses respectively. The increase of temperature and pressure confirms the prograde regional metamorphism event up to acheive the melting point and the partial melting initiation. The diverse migmatite structures generated in the metapelitic and metapsamitic rocks from felsic meltsexposed as the anatectic granites and leucogranites. The results of U-Pb age dating indicate 541±4. 7 Ma to 547±9. 9 Ma (late Neoprotrozoic- early Cambrian) age range. The regional metamorphism event in the Delbar complex is related to the Pan-African orogeny according to the obtained age data and with comparsion to the other similar metamorphic complexes and granitoids in the Central Iran.
    Keywords: Petrology, Thermobarometry, Isotopic U, Pb dating, Regional metamorphism, Delbar complex, Shahrood, Central Iran zone
  • Leila Ebrahimi, Seyed Mohsen Tabatabaei Manesh * Pages 83-106
    The east Nabar volcanic rocks with Eocene age are located in the southwest of Kashan and Uromieh-Dokhtar magmatic belt. These rocks are composed of basaltic andesite، andesite، dacite and rhyolite. Plagioclase، amphibole، clinopyroxene، biotite and quartz are the essential minerals of these rocks. Very few apatites are observed in some plagioclases. Epidote، calcite، chlorite، sphene and opaque are secondary minerals. Porphyritic، glomeroporphyric، microlitic and poikilitic textures are common textures in these rocks. On the base of microprobe analyses the composition of plagioclase ranges from oligoclase to labradorite، the clinopyroxenes are diopside and the amphiboles are magnesio-hornblende and tremolite. The chemistry of clinopyroxenes show that these rocks belong to sub-alkaline series and volcanic arcs. On the base of barometry of clinopyroxenes، the study rocks formed in medium to low pressure during their ascending. The volume of water in the crystallization environment of clinopyroxenes was high and the rocks studied formed in high oxygen fugacity. The thermometry of clinopyroxenes reveals the temperature of 975 oC for their crystallization. The amphiboles thermobarometry shows the pressure of 2. 97 kbar and the temperature of 700-750 oC.
    Keywords: Mineral chemistry, Volcanic, Nabar, Uromieh, Dokhtar magmatic belt, Central Iran zone
  • Gholamreza Ghadami *, Sara Ebadi, Mohammad Poosti Pages 107-122
    The Mio-Pliocene volcanic rocks are exposed in the north and the northwest of Shahre-babak (Trishkuh، Miduk and Sara masses) Kerman province. These rocks formed a part of Uromieh-Dokhtar magmatic belt and consist of andesites and dacites. The rocks studied have porphyritic texture and Phenocrysts wiht plagioclase، sanidine، amphibole، biotite and quartz. Based on geochemical data and multielements pattern، these rocks are medium to high K calc-alkaline suite and show LILE and LREE enriched normalized multi-element patterns، and Nb and Ti deplated. Chondrite normalized REE patterns of the studied volcanic rocks display a decrease from LREE to HREE without any Eu anomaly and formed in subduction zone in an active continental margin. They have higher SiO2، Sr content، Sr/Y and La/Yb ratios and lower MgO، Y and Yb contents in compare to those of normal calc-alkaline volcanic rocks and show characteristics of HSA (high SiO2 adakites). HREE and Y depleted patterns suggest the existence of garnet and amphibole as a residue in the source. The source of these rocks was probably garnet-amphibolite possibly generated during subduction of the Neo-Tethyan oceanic slab beneath the Central Iran zone.
    Keywords: Gochemistry, Dacite, andesite, Mio, Pliocene, Adakite, Shahre, Babak, Uromieh, Dokhtar magmatic belt
  • Monir Modjarrad * Pages 123-140
    The Bezow-Daghi area is located in the west side of Urmia Lake and northeast of Urmia Town. In the area an individual volcanic dome is observed which is accompanied by different pyroclastic and volcanic products (acidic to intermediate composition) mainly dacite. The major minerals are plagioclase and amphibole set in the microlitic to hyaline matrix. Geochemical studies show that the rocks are dacite with high potassic calc-alkaline to shoshonitic affinity. LREE/HREE ratio is high (La N/Yb N≈20). Depletion in HREE، HFSE and TNT contrary to LILE and Sr enrichment and VAG setting are the significant features of these rocks. Detail investigations on the rocks studied confirmed that the dacites are HSA type adakite and its magma is generated as a result of partial melting of subducted slab (eclogite) and overlying sediments during post-collisional period. All geochemical characteristics reported for adakite، in the petrologic literatures، are well consistent with those of Bezow-Daghi adakites i. e. Sr>400 ppm، MgO<3%، Al2O3>15% and SiO2>56%، enrichment in LREE and LILE، depletion in HREE and Y and high ratio of La/Yb>20 and Sr/Y>40.
    Keywords: Dacite, Adakite, Geochemistry, Post, collision, Bezow, Daghi, Urmia, Central Iran zone
  • Sadiqeh Sadri Esfanjani, Nasir Amel, Mir Ali Asghar Mokhtari * Pages 141-158
    The studied area is located in the SE of Mianeh and north of Zanjan، and it is a part of Western Alborz- Azarbaijan structural zone. This area consists of volcanic rocks including rhyolite، rhyodacite، dacite and pumiceous tuff with Oligocene age and andesitic lithic tuff with Eocene age. Acidic volcanic rocks crop out in the form of domes، lava flows and tuffs. Perlites crop out in lower part of the rhyolitic- rhyodacitic domes. All acidic rocks have shoshonitic nature and classified as peraluminous rocks. These rocks are characterized by LREE- rich patterns with high LREE/HREE ratio and distinctive negative Eu anomaly. There are distinctive positive anomalies of Rb، Th and Pb on the spider diagrams which is related to continental crust role in genesis and evolution of the parent magma. On the tectonic setting discrimination diagrams، these rocks are plotted within the Post-COLG setting. The overal petrographic، petrologic and geochemical evidences demonstrate that during the final stages of the continental collision، the thickened sub- continental lithosphere in the Alborz was delaminated and replaced by hot asthenosphere mantle. Rapid upwelling of hot asthenosphere gave rise to the partial melting of asthenosphere which is produced the Oligocene basaltic rocks near the studied area. Emplacement of basaltic magma in the upper part of the continental crust led to the partial melting of the crust and generation of the parent magma of the acidic rocks. Acidic lavas cooled rapidly and formed the glassy rocks such as obsidian which changed to perlite in contact with meteoric and warm waters.
    Keywords: Petrology, Geochemistry, Perlite, Soleiman Bolaghi, Hashtjin, Zanjan, Western Alborz, Azarbaijan zone
  • Somayeh Mansouri, Farhad Aliani, Mohammad Maanijou *, Ali Asghar Sepahi Gerow, Mohammad Mostaghimi Pages 159-178
    In structural subdivision of Iran، the Takht area is located in the north of Uromieh-Dokhtar magmatic belt. According to field observations and mineralogical characteristics، the granitoids of Takht consist of granodiorite، quartz-diorite and tonalite. Intrusion of granodiorite into the Cretaceous carbonates produced iron skarn with distinctive zonation. Skarn zonation towards carbonates، include epidote، oligist-quartz، garnet، pyrite، magnetite، crystalline limestone، and carbonate zones، respectively. This distinctive zonation of skarn makes it very attractive. Based on chemical composition of garnets، there is solid solution between grossular and andradite. In spider-diagrams there are depletion of Ti، P and Eu and enrichment of Rb، U and Th LILE enrichment and depletion of HFSE. On Rb/Y+Nb diagram the granitoids of the area are I-type volcanic arc، which can be related to subduction of Neotethys oceanic crust underneath Central zone of Iran.
    Keywords: Mineralogy, Geochemistry, Granitoid, Iron skarn, Takht, Uromieh, Dokhtar magmatic belt
  • Mohsen Nasrabady *, Mohammad Mohajjel, Ali Yasaghi Pages 179-199
    Numerous granitic bodies have been injected into the Precambrian basement of Central Iran in Kuh-e-Sarhangi area. Microscopic investigations and mineral chemistry point to the existence of white mica، biotite and epidote as primary (magmatic) and secondary (alteration) or re-equilibrated types. The important mineralogical indicators such as the presence of two separate feldspars and the existence of spessartine-poor garnet and magmatic epidote indicate magma crystallization at relatively high depths. Whole rock and mineral geochemical evidences of these bodies show granitic composition، with calc-alkaline characteristics and weak per-aluminous nature. In discrimination diagrams، the studied granites are I-type belonging to volcanic arc. The spider diagrams pattern of these granites are resemble to the subduction zone magma. There is considerable compositional overlap of rare earth and trace elements patterns of Kuh-e-Sarhangi granites and continental active margin of southern Andes. Considering of continental active margin setting for Central Iran in upper Precambrian-lower Cambrian is the involvement of this micro continent setting in the northern edge of Gondwana and subduction of Prototethys oceanic basin underneath it. The existence of some anorogenic intrusion bodies with mineralogical and whole rock alkaline characteristics in this area is probably related to the extensional basins of back arc or the influence of deep lithospheric faults.
    Keywords: Granite, Precambrian basement, Kuh, e, Sarhangi, Lut block, Central Iran zone