فهرست مطالب

پترولوژی - پیاپی 6 (تابستان 1390)

نشریه پترولوژی
پیاپی 6 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره ابراهیمیان، قدرت ترابی*، جمشید احمدیان، حمیده بهارزاده صفحه 1

    کمپلکس گرانیتویید مصر در شمال شرق استان اصفهان قرار دارد و از نظر ساختاری در زون ایران مرکزی جای دارد. در این ناحیه سه فاز گرانیتویید و یک فاز پگماتیتی به سن ژوراسیک میانی افیولیت ها و سنگ های دگرگونی منطقه را قطع کرده اند. مطالعات صحرایی نشان می دهد که فاز سوم دارای بیشترین حجم و فاز اول دارای کمترین حجم در این مجموعه نفوذی هستند. همچنین، فاز چهارم، پگماتیت ها جوان ترین عضو مجموعه و فاز اول قدیمی ترین عضو این مجموعه هستند. کانی های تشکیلدهنده این کمپلکس گرانیتویید شامل کوارتز، آلکالی فلدسپار، پلاژیوکلاز و مسکوویت است که در تمام واحدهای سنگی وجود دارند. کانی بیوتیت در سه فاز اول، دوم و سوم وجود دارد. تورمالین متعلق به فاز دوم و چهارم و گارنت نیز محدود به فاز سوم است. بررسی ژئوشیمیایی عناصر اصلی در کمپلکس گرانیتویید مصر، حاکی از روند نزولی Al2O3، FeO، Fe2O3، MgO، CaO، MnO، P2O5 و TiO2 و روند صعودی K2Oدر برابر سیلیس است، که روند نزولی CaO و Al2O3 به تبلور کانی پلاژیوکلاز، روند نزولی TiO2 و FeO را به تبلور کانی های اسفن و تیتان می توان نسبت داد. ماگمای مولد سنگ ها ماهیت کالک آلکالن و طیفی از پرآلومین شدید تا ضعیف و در نهایت متاآلومین است. طبق نمودارهای ژئوشیمیایی نمونه های منطقه مورد مطالعه، هم زمان با برخورد و نوع ماگما هیبرید (S و I) تشخیص داده شد. در بررسی های زمین دماسنجی با استفاده از ترکیب فلدسپارها، دماهای به دست آمده بسیار کمتر از دماهایی است که بیانگر محیط های آذرین باشد و می توان نتیجه گرفت که ترکیب فلدسپارها تحت ثیر فرآیندهای ساب سولیدوس و میلونیتی شدن تغییر یافته است. دماسنجی بیوتیت های موجود در فاز اول دمای 642- 718 درجه سانتی گراد را پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: ایران مرکزی، پگماتیت، ژوراسیک میانی، کمپلکس گرانیتویید، مصر
  • شهروز حق نظر، سارا ملکوتیان صفحه 17
    آلکالی الیوین بازالت های کواترنری در شرق و شمال شرق سنندج در محور قروه، تکاب و بیجار، برونزد دارند. این سنگ ها دارای ترکیب عمده الیوین بازالت بوده، در نورم حاوی الیوین و نفلین هستند. وجود بیگانه سنگ های گنایسی و بیگانه بلورهای کوارتز و حضور فنوکریست های بیوتیت از شواهد آلایش این سنگ ها با پوسته قاره ای است. از نظر ژئوشیمیایی آنومالی های منفی P، Zr، Nb، Ti و آنومالی مثبت Pb و غنی شدگی از عناصر LIL از شاخصه های آلودگی پوسته ای بازالت های جوان منطقه است. در نمودارهای تمیز جایگاه های تکتونیکی، نمونه ها در محدوده آلکالی بازالت های داخل صفحه قرار می گیرند. نسبت های پایین Y/Nb و Zr/Nb، نسبت بالای (La/Yb)N24 و مشابهت الگوی عناصر REE با بازالت های OIB نشانه منشا گیری ماگماها از گوشته غنی شده است. مطالعات ژئوشیمیایی نشان می دهد که این بازالت ها از یک گوشته غنی شده شبیه منبع OIB با رخساره اسپینل در محدوده فشار 1510 کیلوبار و اعماق کمتر از 60 کیلومتری با نرخ ذوب بخشی کمتر از 15 درصد منشا گرفته اند.
    کلیدواژگان: آلایش پوسته ای، آلکالی الیوین بازالت، رخساره اسپینل، کواترنری، منبع شبیه OIB
  • زهرا طهماسبی، محمود خلیلی *، احمد احمدی خلجی صفحه 31

    توده گرانودیوریتی آستانه، واقع در جنوب غرب اراک، حاوی انکلاوهای میکروگرانولار کروی و به ندرت بیضوی با ترکیب میکروگابرو تا میکروگرانودیوریت و داسیت است. قطر این انکلاوها ازحدود چند میلی متر تا 40 سانتی متر در تغییر است. اندازه کانی های تشکیل دهنده انکلاوها در قسمت خارجی، ریزتر از مرکز انکلاو است. دانه ریز بودن انکلاوها، حاکی از سرد شدن سریع مذاب سازنده آن در هنگام ورود به داخل ماگمای گرانیتوییدی میزبان است شواهد پتروگرافی، مانند: کوارتز چشمی، آپاتیت سوزنی، بیوتیت های تیغه چاقویی، بافت های پویی کلیتیک و آمفیبول پارگازیتی در انکلاوها، همگی بر اختلاط ماگمایی دلالت دارد. با توجه به غنی شدگی انکلاو از Cr، Ni، CO و HREE به نظر می رسد که انکلاو ها گلبول هایی از ماگمای مافیک هستند که با ماگمای فلسیک اختلاط جزیی داشته اند.

    کلیدواژگان: آستانه، انکلاو، اختلاط جزیی، اختلاط ماگمایی کامل
  • محمود صادقیان، محبوبه قفاری صفحه 47
    توده گرانیتوییدی ظفرقند به سن اوایل تا اواسط میوسن و طیف ترکیبی گابرو تا گرانیت در 35 کیلومتری جنوب شرق اردستان رخنمون دارد. این توده نفوذی در درون سنگ های آتشفشانی و آتشفشانی رسوبی ائوسن زون ساختاری ارومیه دختر، جایگزین شده است. دایک های قبل، هم زمان تا پس از نفوذ و جایگیری دارای ترکیب غالبا آندزیتی بوده، با توده گرانیتوییدی ظفرقند همراه هستند. حضور گسترده انکلاوهای میکروگرانولار مافیک و دایک های سین پلوتونیک گسیخته شده، شواهد بارز اختلاط ماگمایی صورت گرفته در این توده نفوذی هستند. بر اساس ویژگی های ژئوشیمیایی بین سنگ های مافیک - حد واسط و فلسیک وقفه ترکیبی محدودی وجود دارد که از اختلاف در تشکیل آن ها ناشی شده است. غنی شدگی از LILE و Pb، شواهدی از آلایش پوسته ای هستند. با توجه به آنومالی منفی بارز Ti و Nb، ماگمای سازنده توده مورد نظر در یک محیط قوس آتشفشانی واقع در حاشیه فعال قاره ای تشکیل شده است. با توجه به نمودار های تعیین جایگاه تکتونیکی، توده نفوذی ظفرقند در زمره گرانیتویید های نوع I، قوس آتشفشانی (VAG) و قوس قاره ای (CAG) قرار می گیرد. ذوب ورقه اقیانوسی نئوتتیس، گوه گوشته ای متاسوماتیسم شده روی آن و تا حدودی پوسته تحتانی و همچنین تبلور تفریقی ماگمای تولید شده، به تشکیل این توده نفوذی منجر شده است.
    کلیدواژگان: آلایش پوسته ای، اختلاط ماگمایی، پتروژنز، دایک های سین پلوتونیک، ورقه اقیانوسی نئوتتیس
  • سیدمحسن طباطبایی منش، مریم مساح، همایون صفایی، مرتضی شریفی صفحه 71
    حوضه کلوت در 70 کیلومتری شمال شرق اردکان (یزد) واقع شده و بخشی از زون ایران مرکزی (بلوک یزد) است. سنگ های آذرین این منطقه مربوط به دوران ترشیری بوده، سنگ های بازیک (بازالت و میکروگابرو) و حد واسط (میکرودیوریت) را شامل می شوند. بافت غالب سنگ های مافیک اینترگرانولار است. پلاژیوکلاز (آلبیت تا بیتونیت)، کلینوپیروکسن (دیوپسید) و الیوین، کانی های اصلی، میکا (بیوتیت)، آپاتیت و اکسیدهای Fe-Ti کانی های فرعی سازنده این سنگ ها را شامل می شوند. از دگرسانی این سنگ ها کانی های آلبیت، کلسیت، کلریت، اپیدوت، آمفیبول، کدر، اسفن و پرهنیت تشکیل شده است. بافت اصلی سنگ های حد واسط اینترگرانولار بوده، کانی های پلاژیوکلاز (الیگوکلاز تا لابرادوریت)، آمفیبول، کلینوپیروکسن (دیوپسید)، کانی های مهم موجود در این سنگ ها هستند. شیمی بلورهای کلینوپیروکسن و حضور پیلوهایی از یک ماگمای بیگانه در سنگ های مافیک، اختلاط ماگمای سازنده این سنگ ها با یک ماگمای بازیک دیگر را نشان می دهد. احتمالا این دو ماگما مشترکی داشته اند. مطالعات پتروژنز بر اساس شیمی کلینوپیروکسن بیانگر قرارگیری سنگ های بازیک منطقه در محدوده سری های تولییتی تا کالک آلکالن است که وابسته به قوس های آتشفشانی است.
    کلیدواژگان: بازالت، ترشیر، کلوت، کلینوپیروکسن، گنبد نمکی، ولکانیک، یزد
  • سید سعید محمدی، محمدحسین زرین کوب، فاطمه کرامتی صفحه 83
    منطقه مورد مطالعه در 50 کیلومتری جنوب باختر بیرجند در حاشیه شمال باختری زون جوش خورده سیستان قرار گرفته است. در منطقه حسین آباد، مجموعه ای از سنگ های آتشفشانی متعلق به ترشیری، بخش های مختلف ردیف های افیولیتی منسوب به کرتاسه فوقانی را قطع نموده اند. این سنگ ها آندزیتی بوده، دارای بافت غالب پورفیری و گلومروپورفیری هستند. پلاژیوکلاز، هورنبلند، اوژیت و بیوتیت، درشت بلورهای این سنگ ها هستند. بافت غربالی و دگرسانی انتخابی در پلاژیوکلاز، وجود حاشیه سوخته در هورنبلند و حضور انکلاو های میکاشیستی و آمفیبولیتی از ویژگی های بارز این سنگ هاست. بالا بودن نسبت LREE/HREE، مقدار نسبت Sr/Y (میانگین 55/38) و مقدار SiO2 (میانگین 09/59) به همراه فقدان آنومالی منفی Eu نشان می دهند که این سنگ ها شباهت زیادی به آداکیت های غنی از سیلیس دارند که می توانند از یک منبع گارنت آمفیبولیتی، حاصل از دگرگونی پوسته پایینی ضخیم شده، گرفته باشند.
    کلیدواژگان: آداکیت، آندزیت، بیرجند، ردیف های افیولیتی، سنگ های آتشفشانی
  • امین الله کمالی، محسن موید، احمد جهانگیری، نصیر عامل، هادی پیروج، علی عامری صفحه 97
    محدوده مورد مطالعه بخشی از نوار ماگمایی ترشیر البرز غربی-آذربایجان است. رخنمون های اصلی در ارتفاعات قافلان کوه (جنوب شرق میانه) شامل تناوبی از گدازه های آندزیتی، آندزیت بازالتی، تراکی آندزیت و توف های وابسته است. این مجموعه توسط گنبد های اسیدی و در برخی نقاط توسط روانه های اسید و ایگنمبریت پوشیده می شوند. کانی شناسی اصلی گدازه ها شامل الیوین، کلینوپیروکسن، هورنبلند، بیوتیت، پلاژیوکلاز، کوارتز و سانیدین بوده، بافت های متنوع هیالوپورفیریک، میکرولیتیک پورفیری و گلومرو پورفیری را نشان می دهند. گدازه های بازیک تا حد واسط عمدتا در محدوده آندزیت بازالتی و سنگ های اسیدی در محدوده ریولیت قرار می گیرد. ماگمای مولد سنگ های بازیک تا حد واسط کالک آلکالن با پتاسیم پایین و متاآلومینوس بوده، غنی شدگی مشخصی از LREE نسبت به HREE و نیز Sr و K و تهی شدگی محسوسی از Pb، P، Pr، Zr، Y، Nb و Ti نشان می دهند. آنومالی منفی Nb، Ti و Taدر این سنگ ها مشابه ویژگی های سنگ های مرتبط با مناطق فرورانش است. این گدازه ها محصول تفریق ماگمای حاصل از ذوب بخشی گوشته غنی شده و با نرخ 1 تا 5 درصد از گارنت لرزولیت بوده، تغییرات نسبت Rb/Sr و Nb/Th حاکی از وجود فاز فلوگوپیت (رگه های گلیمریتی) در محل است. نسبت های بالای K/P (برابر 5/6 تا 43) و La/Nb (برابر 7/1 تا 68/2) نشانه آلایش ماگمای مولد با سنگ های پوسته ای است. این مجموعه در یک محیط قوس ماگمایی حاشیه فعال قاره ای تکوین یافته اند.
    کلیدواژگان: آلایش، آندزیت بازالتی، ذوب بخشی، فرورانش، قافلان کوه
|
  • Zohreh Ebrahimiyan, Ghodrat Torabi, Jamshid Ahmadian, Hamideh Baharzadeh Page 1

    The Mesr granitoid complex situated in the NE of Isfahan Province and from structural viewpoint belongs to Central Iran. In this area, three granitoid phases and one pegmatite phase with the age of Middle Jurassic, cross cut the ophiolite and metamorphic rocks. The phases 3 and 1 present the maximum and the minimum volume of intrusive bodies, restectively. Also, the phases 4 and 1 present the youngest and the oldest intrusive bodies respectively. There are quartz, K-feldspar, plagioclase, and muscovite in all the studied rocks. Biotite exists in only phases 1, 2 and 3. Tourmaline belongs to the phases 2 and 4 and garnet is limited in phase 3. The geochemistry of the major elements in the granitoid complex points to the descending trend of MgO, Al2O3, Fe2O3, FeO, TiO2, P2O5, MnO, CaO and ascending trend of K2O vs. silica, which can be related to plagioclase crystallization (Al2O3, CaO) and precipitation of titanite (TiO2, FeO). The magma that produced these rocks have calc-alkaline nature with weakly to strongly peraluminous to metaluminous. According geochemical diagrams, the samples of the study area are recognized syncollision and the type of magma is recognized as hybrid. Geothermometric investigations were carried out using two-feldspar composition and the given temperatures are lower than the temperature of igneous environments. Thus, we can conclude that the feldspars composition have changed by the subsolidus effects and mylonitization. Biotite thermometry yields a temperature of 642-718 °C for biotites in phase 1 suggesting the magmatic environment temperature.

  • Shahrooz Haghnazar, Sara Malakotian Page 17
    The quaternary alkali olivine basalts exposed in the east and northeast of Sanandaj in Qorveh, Takab and Bijar axis. These rocks are mainly olivine basalts with normative nepheline and olivine. The existence of gneissic xenolith, quartz xenocrysts and phenocrysts of biotite are evidences of crustal contamination. From geochemical point of view, negative anomaly of P, Zr, Nb, Ti and Pb positive anomaly as well as enrichment of LIL elements indicate crustal contamination. In tectonic setting diagrams, the samples plot in intra-plate alkali basalts. The low ratios of Y/Nb, Zr/Nb, high ratio (La/Yb)N 24 and the similarity of REE pattern with OIB, show that of magma generated in an enriched mantle. Also, geochemical studies indicate that the studied basalts are derived from enriched mantle OIB-like source with spinel facies in the pressure of 10-15 kbar, depth of less than 60 km and less than 15% partial melting.
  • Zara Tahmasbi, Mahmoud Khalili, Ahmad Ahmadi Khalaji Page 31

    The Astaneh granodiorite intrusion, located in the southwest of Arak, is characterized by rounded and rarely ellipsoid microgranular enclaves ranging in composition from gabbro to diorite and quartz diorite. The diameter of enclaves varies from a few millimeters to 40 centimeters. In the marginal part, the enclave forming-minerals are finer than that of the central parts. The fine grained enclaves are an evidence of rapid magma cooling which these rocks were surrounded by host felsic magma. Petrographical evidences such as ocellar quartz, acicular apatite, bladed biotite, poikilitic textures and pargasitic amphibole in all of the enclaves show that magma mingling occurred. The enrichment of the studied enclaves in CO, Ni, Cr and HREE display that these rocks are globules of mafic magmas mingling to felsic type.

  • Mahmoud Sadeghian, Mahboobeh Ghaffary Page 47
    The Zafarghand granitoid pluton ranging in composition from gabbro to tonalite and age of early-middle Miocene crops out about 35 km of southeast Ardestan. The pluton has intruded into the Eocene volcanic and volcanosedimentary rocks of Orumieh-Dokhtar structural zone. The pre, syn and post-plutonic dikes with mostly andesitic composition are associated with this pluton. The presence of abundant microgranular enclaves and interrupted syn-plutonic dikes are remarkable evidences of magma mixing in Zafarghand granitoid pluton. Based on the geochemical characteristics, there is a limited gap between mafic-intermediate and felsic rocks which may be the result of differences in their source rock regions. Enrichment in both LILE and Pb are indication of crustal contamination. Considering the typical negative anomaly of Ti and Nb, it can be said that this pluton is originated and produced in a volcanic arc of an active continental margin. Based on the discrimination diagrams of tectonic setting, the Zafrghand pluton can be classified as I-type, volcanic arc and continental arc granitoids (VAG and CAG). The melting of subducted Neothytian oceanic slab, it's overlay metasomatized mantle wedge and partly continental lower crust as well as fractional crystallization of generated magma, led to the formation of the studied pluton.
  • Sayed Mohsen Tabatabaei Manesh, Maryam Massah, Homayon Safaei, Morteza Sharifi Page 71
    The Kalut area is located at about 70 km northeast of Ardakan (Yazd), which is a part of the structural zone of Central Iran (Yazd block). The igneous rocks of the area belong to Tertiary and are subdivided into intermediate (microdiorite) and basic rocks (basalt and microgabbro). The majority of these rocks show intergranular textures. Plagioclase (albite to bytownite), clinopyroxene (diopside) and olivine are the main minerals of basic rocks. Mica (biotite), apatite and Fe-Ti oxides are accessory minerals. Albite, calcite, chlorite, epidote, amphibole, opaque, sphene, prehnite formed during alteration process. The main textures of intermediate rocks are intergranular. Plagioclase (oligoclase to labradorite), amphibole and clinopyroxene (diopside) are the significant minerals of the aforementioned rocks. The chemistry of clinopyroxenes and the existence of pillows in exotic magmas of mafic rocks, imply that during formation of magma it was mixed with another basic magma, which the nature and the sources of these magmas were likely similar. The results of petrogenetic studies by using mineral-chemistry of clinopyroxene indicate that the composition of magma is tholeiitic to calc-alkali basalts which is related to volcanic arc zone.
  • Seyed Saeid Mohammadi, Mohammad Hossein Zarrinkoub, Fatemeh Keramati Page 83
    The study area is located 50 km southwest of Birjand, in the northwest margin of Sistan suture zone. In Hosseinabad area, the Tertiary volcanic rocks cross-cut the upper Cretaceous ophiolitic sequences. These rocks are andesite and display porphyric and glomeroporphyric textures. Plagioclase, hornblende, augite and biotite are the main phenocrysts. Sieve texture and selective alteration in plagioclase, opacitization of hornblende and the presence of mica-schist and amphibolitic enclaves are very common in these rocks. High ratio of LREE/HREE, Sr/Y (average: 38.55) and SiO2 (average: 59.09), and lack of Eu negative anomalies indicate that these rocks are similar to silica-rich adakites suggesting that this magma could have been originated from a garnet amphibolite source, resulting from metamorphism of thickened lower crust.
  • Amin Allah Kamali, Mohssen Moayyed, Ahmad Jahangiri, Nasir Amel, Hadi Pirooj, Ali Ameri Page 97
    The study area is a part of the western Alborz-Azarbaijan magmatic belt. The main outcrops in Ghaflankuh are including alternative andesite lava, andesite-basalt, trachy-andesite and related tuffs. This sequence is coverd by acidic domes and in some areas by acidic lavas and ignimbrites. Olivine, clinopyroxene, hornblende, biotite, plagioclase, quartz and sanidin are the major minerals of the studied rocks, displaying hyalo-porphyric, microlithic and porphyry and glomero-porphyry textures. The mafic to intermediate lavas have andesi-basalt and felsic rocks have rhyolithic composition. The mafic to intermediate magmas are low-K and metaluminous with significant enrichment in LREE in compare to HREE, as well as Sr, K and display depletion in Pb, P, Pr, Zr, Y, Nb and Ti. The negative anomaly of Ta, Nb, and Ti in these rocks is similar to subduction related rocks. These lavas are produced from differentiation of magma derived from enriched- mantle with 1-5 precent partial melting of garnet-lehrzolite. The variations of Rb/Sr, Nb/Th imply for the presence of phologopite (glimeritic veins) in the source. The high ratios of K/P (6.5-43) and La/Nb (1.7-2.8) point to contamination of magma with crustal materials. This sequence is evolved in an active continental arc environment.