فهرست مطالب

پژوهش های زبان شناسی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1389)

نشریه پژوهش های زبان شناسی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید سعید آیت صفحه 1
    دادگان های گفتاری نقش مهمی را در تحقیقات و پیاده سازی های مربوط با زبان شناسی رایانه ای ایفا می کنند. در این مقاله، پس از مطالعه واحدهای آوایی مختلف قابل استفاده برای این منظور، مراحل تهیه یک دادگان دایفون ویژه زبان فارسی ارایه می شود. برای این منظور، در ابتدا پایگاه واژگانی که دایفون های زبان را شامل شوند، تهیه گردید. سپس نرم افزاری طراحی و پیاده سازی شد که با گرفتن صورت های واجی واژه ها، دایفون هایی را که قرار است از آن استخراج شوند، مشخص کند. در مرحله بعد سیگنال های گفتاری واژه ها ضبط گردید و نکات افزایش بررسی گردید. در پایان نیز جداسازی دایفون ها و تهیه دادگان مورد نظر صورت پذیرفت. برای افزایش دقت دادگان تهیه شده، مراحل جداسازی دایفون ها از سیگنال های گفتاری ضبط شده با استفاده از سه روش شنوایی، بررسی سیگنال زمانی و مطالعه طیف نگاشت، ارزیابی و از ترکیب هر سه روش برای افزایش دقت دادگان استفاده شد.
    کلیدواژگان: دادگان دایفون، زبان شناسی رایانه ای، واحد آوایی، تقطیع گفتار
  • مهدی احمدی، محمود بی جن خان صفحات 13-35
    در این مقاله، خوشه های صامت پایانی در فارسی میانه و فارسی نو از حیث میزان تبعیت از محدودیت توالی رسایی با یکدیگر مقایسه شده اند. این قیاس در سطوح مختلف بسامدی، اعم از «گونه» ها، «نمونه»ها، «تکرار در پایان هجا» و «تکرار در پایان واژه»، صورت گرفته، و برای استخراج بخشی از این آمارها، ناگزیر بر اساس برخی جهانی های واج شناختی، انگاره ای مفروض برای هجابندی کلمات در فارسی میانه نیز به دست داده شده است. تحلیل های آمار استنباطی نشان می دهد که در هر چهار سطح بسامدی سابق الذکر، الگوی کمی تبعیت خوشه ها از محدودیت توالی رسایی برای فارسی میانه و فارسی نو یکسان و بدین قرار بوده است که طبقه «رعایت محدودیت توالی رسایی»، به لحاظ آماری، در صدر و پس از آن، طبقه «نقض محدودیت توالی رسایی» و در آخر، طبقه «رسایی ثابت» قرار می گیرد. در دو سطح گونه ها و نمونه ها، علاوه بر برقراری الگوی کمی فوق، می توان ادعا کرد که نسبت یا نحوه توزیع خوشه ها در سه طبقه کلی مزبور نیز در دو دوره میانه و نو از زبان فارسی یکسان بوده است.
    کلیدواژگان: فارسی میانه، فارسی نو، محدودیت توالی رسایی، واج آرایی، خوشه های صامت، واج شناسی تاریخی
  • علی ایزانلو، شهلا شریفی صفحات 37-56
    در خصوص رابطه ی میان صورت و معنی نشانه ها، بر اساس دیدگاه غالب و پذیرفته شده در محافل زبان شناسی، این رابطه عموما قراردادی و اختیاری است. در پژوهش حاضر، با استفاده از ابزارهای انگیختگی، نشانه های یک زبان اشاره ی خانگی مورد بررسی قرار گرفته است. داده های تحقیق در طول دو سال از طریق مصاحبه با فرد اشاره گر گردآوری شده است. پس از گردآوری مجموعه نشانه های اشاره ای، تک تک نشانه ها مورد بررسی قرار گرفته و رابطه ی صورت هر یک از نشانه ها با معنی آنها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. هر نوع شباهت صوری و یا ارتباط منطقی میان صورت و معنی نشانه ها فهرست شده، در نهایت مجموعه ای از ابزارهای انگیختگی به کار رفته برای خلق ارتباط معنی دار میان صورت و معنی نشانه ها ارائه شده است. این تحقیق نشان می دهد که میان صورت و معنی نشانه های این زبان اشاره ی خانگی، رابطه منطقی و معنی داری بر اساس الگوهای انگیختگی برقرار است.
    کلیدواژگان: زبان اشاره ی خانگی، ابزارهای انگیختگی، رابطه ی معنی دار
  • علی درزی، شجاع تفکر رضایی صفحات 57-73
    در این مقاله به بررسی وجود یا نبود پوچ واژه (expletive) در زبان فارسی می پردازیم. طبق نظر ریتسی(1982 و 1986) در زبان های ضمیرانداز از آنجا که ضمیر ناملفوظ ارجاعی وجود دارد، ضمیر ناملفوظ پوچ واژه (expletive pro) نیز موجود است؛ بدین مفهوم که زبان های ضمیرانداز پوچ واژه فاقد جوهر آوایی نیز دارند. این در حالی است که کریمی(2005) با توجه به نقض تاثیر معرفگی (definiteness effect) معتقد است که در زبان فارسی پوچ واژه تهی یا آشکار وجود ندارد. در مقاله حاضر به پیروی از درزی (1996) با ارائه شواهد متنوعی نشان می دهیم که در زبان فارسی به عنوان زبانی ضمیرانداز نه تنها پوچ واژه آشکار وجود دارد، بلکه مطابق با نظر ریتسی پوچ واژه تهی نیز در این زبان یافت می شود. سرانجام، شواهدی از زبان های ایسلندی، فنلاندی و پرتغالی ارائه می شود که بیانگر این است که ضمیرانداز بودن و نقض تاثیر معرفگی لزوما دال بر نبود پوچ واژه در یک زبان نیست.
    کلیدواژگان: پوچ واژه، ضمیرانداز، معرف اشاری، اصل فرافکنی گسترده، صفت اشاره
  • محمد راسخ مهند صفحات 75-85
    واژه بست های ضمیری فارسی در جایگاه های متفاوتی ظاهر می شوند. در این مقاله به بررسی نقش آنها در کنار فعل پرداخته ایم و نشان داده می شود که آنها در کنار فعل دو نقش متفاوت دارند. واژه بست های فارسی در برخی ساخت ها، که به افعال مرکب پی بستی مشهورند، مانند خوابم می آید، ماتش برد و نظایر آن،که حضور اجباری دارند، به نشانه مطابقه تبدیل شده اند. آنها حاصل دستوری شدگی واژه بست ها و تبدیل آنها به نشانه مطابقه اند و این فرایند با اصل مانع سازی تبیین می شود. از طرفی، واژه بست ها در نقش نشانه مفعول، در جملاتی مانند علی را دیدمش، می زنمت و نظایر آن، واژه بست هایی منضم هستند و حاصل مضاعف سازی واژه بست اند و به نشانه مطابقه تبدیل نشده اند. این واژه بست ها فقط وقتی ظاهر می شوند که گروه اسمی مفعول و هم مرجع با آنها نقش مبتدا دارد.
    کلیدواژگان: واژه بست، مطابقه، دستوری شدگی، مانع سازی، مضاعف سازی
  • علاءالدین طباطبایی صفحات 87-99
    یکی از مسائلی که در چهار دهه گذشته در میان زبان شناسان گشتاری زایشی محل بحث بوده است، رابطه میان صرف و نحو است. پرسشی که هم اکنون در این حوزه مطرح است، این است: آیا ساخت واژه دستگاه مستقلی است یا می توان آن را زیرمجموعه ای از نحو به شمار آورد؟ در این مقاله کوشیده ایم با توجه به فرایندهای واژه سازی زبان فارسی نشان دهیم که پذیرش استقلال صرف و نحو موجه تر به نظر می رسد.
    مهم ترین دلایلی که ارائه کرده ایم، به قرار زیر است:1- همه گروه های نحوی دارای هسته اند، اما شمار بسیاری از واژه های پیچیده فاقد هسته اند.
    2- شمار بسیار زیادی از واژه های مرکب معنایی پیش بینی پذیر دارند، اما معنی آنها صرف، ویژه است و سرجمع معانی اجزای سازنده شان نیست.
    3- مقوله دستوری شمار بزرگی از واژه های مرکب با مقوله دستوری واژه های سازنده شان متفاوت است.
    4- پسوند اشتقاقی «-ی»، هنگامی که به اسم افزوده می شود، در موارد بی شماری صفت می سازد، اما واژه های زیادی نیز وجود دارد که پسوند «ی» آنها را به صفت تبدیل نمی کند. بر این اساس، می توان اسمها را به دو زیرگروه تقسیم کرد، اما این دو زیرگروه در نحو معتبر نیستند و رفتار نحوی همانندی دارند.
    5- جایگاه تکواژهای تصریفی در واژه های مرکب و گروه های نحوی متفاوت است.
    6- طرح تکیه در واژه های مرکب و گروه های نحوی با هم تفاوت دارد.
    کلیدواژگان: تراوش، گروه نحوی، واژه پیچیده، واژه مشتق، واژه مرکب، مقوله صرف ویژه
  • ضیاء موحد، نادر جهانگیری، سعید فکری صفحات 101-119
    میل به سادگی در توصیف نظام، یکی از مفاهیم پایه در فلسفه علم و روش های علمی است. زبان شناسی زایا نیز، برای رسیدن به کار آمدی مؤثرتر می کوشد تا اسباب نظری خود را به حداکثر سادگی برساند. در این مقاله، برای تحلیل سادگی دو نگرش چیره راجع به زبان با یکدیگر مقایسه شده اند که در هر دو آن ها میل به سادگی الزامی روش شناختی است. اولی نظریه ایکس تیره است که چامسکی آن را با اصلاحاتی در نظریه حاکمیت و مرجع گزینی برگزیده و دومی نظریه انواع در منطق است که مونتاگیو آن را برای تحلیل نحوی منطقی زبان به کار برده است. علت انتخاب این دو نظریه، این بوده است که هر دو به نتیجه مشابهی می رسند و از روش های صوری برای توصیف نظام سود می جویند. صوری سازی علاوه بر دقت درتحلیل، قابلیت تعمیم را به دنبال دارد. تعمیم خود مفهومی ماخوذ از سادگی است. یعنی هر چه رابطه ها کمی تر باشد نظام ساده تر است. تحلیل زیر بر پایه مقایسه این دو نظریه نشان می دهد که این پیش بینی همیشه قابل تحقق نیست و توصیف سادگی همیشه ساده نیست. افزون براین، بررسی های دقیق دال بر این است که از این گونه روش های صوری، به علت رابطه های درونی در میان عناصر و اصل های هرنظریه، می توان نتیجه های دیگری هم گرفت. در نهایت، در این مقاله چنین نتیجه گرفته شده است که برای تحلیل نظام هایی که با دقت و به طور یکسان صوری سازی شده اند، اصل مازاد تبیینی که از سوی گیلیس طرح شده است، می تواند معیار خوبی برای سنجش آن ها باشد.
    کلیدواژگان: سادگی، روش علمی، نظریه ایکس تیره، نظریه انواع، منطق محمولات
|
  • S. Ayat Page 1
    Speech databases play important role in researches and implementations of the systems related to computational linguistics. In this paper, after studying different phone units that can be used for this purpose, I will present different steps for implementing a diphone database. Therefore, at first I have prepared a corpus for Persian language. Then I have designed and implemented a software that extracts a special word from the corpus and specifies the diphones that must be extracted from that. In the next step, after studying the conditions for increasing the quality, we recorded the speech signals that contain the diphones. In the last step, the diphones extracted from the recorded signals. We evaluated three different methods for finding the diphone borders: listening, visiting the time signal, and studying the spectrogram of the signal, and we use all of them for the accuracy of our database.
  • M. Ahmadi, M. Bijankhan Pages 13-35
    In this paper, final consonant clusters of New Persian are compared statistically to those of Middle Persian from the viewpoint of their conformity to Sonority Sequencing Constraint (=SSC). In this regard, since Middle Persian is an extinct language, it was first necessary to hypothesize a syllabification pattern for this language according to some phonological universals. Then, for each type of sonority profile, or each combination of sonority classes (e.g. liquid+nasal or nasal+stop) in both Middle and New Persian, the frequency is counted at four levels: types (clusters with different segmental structures), tokens (clusters in codas of non-identical syllables), repetition in all codas (no matter the syllables are identical or different) and repetition in word-final positions; and afterwards, these frequencies are compared for the two languages. Analyses of inferential statistics indicate that, at all the four above-mentioned levels, the general statistical tendency in satisfying the Sonority Sequencing Constraint is the same for final consonant clusters of both Middle and New Persian: clusters which satisfy the SSC are the most frequent, and the least frequent clusters are those with unchanged degree of sonority; clusters violating the SSC are located in between. In addition, at the levels of types and tokens, the ‘distribution’ of clusters among these three classes of the overall sonority envelope (~SSC, +SSC, 0-SSC) follows the same pattern in Middle and New Persian.
  • A. Izanloo, Sh Sharifi Pages 37-56
    According to the dominant view in linguistics, the relationship between signifier and signified is basically conventional and arbitrary. In this article we are going to claim that in home sign languages there are some degrees of motivation. To do this, we have collected the signs of a home signer through interview sessions within two years. After that, the signs and the potential relations between signifiers and signifieds have been analyzed. All the similarities or any kind of meaningful relation between signifiers and signifieds have been pointed out and a list of motivation devices has been presented. The research shows that there is a logical and meaningful relation between almost all the signifiers and the corresponding signifieds which can be clearly seen in the light of motivation devices.
  • A. Darzi, Sh Tafakkori Rezayi Pages 57-73
    The present study investigates the existence of expletives in Persian. Rizzi (1982, 1986) suggests that pro-drop languages, by virtue of licensing pro, would have empty non-referential subjects. However, Karimi (2005) takes the violation of Definiteness Effect in Persian as indicating that neither overt nor covert expletives exist in this language. Following Darzi (1996), we present pieces of evidence to show that Persian has overt expletives. We then present arguments in support of Rizzi's (1982, 1986) hypothesis that pro-drop languages may have covert expletives as well. Finally, we provide cross-linguistic pieces of evidence from Icelandic, Finnish and Portuguese to suggest that being a pro-drop language or violating the Definiteness Effect in a language does not necessarily entail the absence of expletives in that language.
  • M. Rasekhmahand Pages 75-85
    In this paper, two different functions of pronominal enclitics in Persian are discussed. Traditionally, it was supposed that these enclitics act as pronouns or real arguments, while this paper tries to indicate that they act as agreement markers in some contexts, too. As historically they have moved from Wackernagel’s position toward verb adjacent position, their functions have also changed. Now, they are used in object clitic doubling and as subject agreement markers in a group of Persian structures. As subject agreement markers, it is argued that they have acquired a new role via grammaticalization, namely agreement markers, and Blocking Principle, as envisaged in Fuß (2005) could explain this process. While acting as object clitic doubling, the optional NP object acts as topic.
  • A. Tabatabaei Pages 87-99
    The interaction between syntax and word-formation has been of great theoretical significance in the past four decades. The question that is now raised is as follows: is word-formation an independent module, or should it be subsumed under syntax? Considering word-formation processes in Persian, this article is an attempt to provide a number of facts in favour of the existence of an independent word-formation component. These facts are: 1. A great number of complex words in Persian are headless, contrary to the syntactic phrases. 2. A great number of the Persian compounds have meanings which are predictable, yet different from their compositional meanings. 3. The syntactic category of a large number of the Persian compounds is different from that of their constituent words. 4. The derivational suffix "-i", while added to nouns, may make adjectives or nouns, according to which we need to devide the Persian nouns into two subgroups. But this distinction is irrelevant in syntax. 5. The Persian inflectional morphemes do not occur inside compounds. 6. Compounds and syntactic phrases have different stress patterns.
  • Z. Movahed, N. Jahangiri, S. Feckri Pages 101-119
    It is believed that achieving simplicity in describing a system is a prominent component for defining the scientific methods. It also is one of the fundamental goals of the philosophy of science. To be more efficient, linguistics in general and generative linguistics in particular try to obtain a high degree of simplicity. In order to analyze simplicity, this article compares two dominant theories in which tendency to simplicity is a methodological commitment. The first one is a "syntactic theory" introduced by Chomsky as X bar theory, and the other is a logical theory"type theory" used by R. Montague for logical syntactic analysis of language. This analysis is based on two reasons as the theories both a) have the same conclusion and b) use formal methods. Formalization has two consequences: generalization and precision. Generalization in itself is an outcome of simplicity, in which the more quantitative relations results in a more simple system. Furthermore, a precise examination indicates that such formal methods do not necessarily lead to the same results. This is due to internal relations among elements and principles in the theory. The following analysis will show that such anticipation is not always realizable and describing simplicity is not always simple. Based on Gillies theory, it concludes that for comparison between the two theories, explanatory surplus principle is a firm criterion.