فهرست مطالب

بحوث فی اللغه العربیه - سال یکم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1389)

نشریه بحوث فی اللغه العربیه
سال یکم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرضیه آباد، روح الله مهدیان طرقبه صفحه 7
    محمد مهدی جواهری آخرین شاعر بزرگ نوکلاسیک در ادبیات عرب به شمار می رود و شعر او را به نوعی می توان حلقه اتصال میان شعر کلاسیک و شعر نو دانست.
    شعر جواهری با اینکه در قالب کلاسیک سروده شده، زمینه را برای ایجاد تغییرات اساسی در شعر عربی مهیا کرده است؛ که موسیقی شعر جواهری می تواند به خوبی نمایانگر این تحول و دگرگونی تدریجی باشد.
    شعر او را از نظر موسیقیایی می توان در سه مرحله بررسی کرد: در مرحله اول شاعر کاملا پیرو سبک کلاسیک است و همه ویژگی های فنی قصاید او یادآور شعر عصر عباسی است، اما در مرحله دوم در کاربرد وزن های عروضی به تجربیات جدیدی دست می یابد و می کوشد موسیقی شعرش را به نیازها و مقتضیات زمان نزدیک تر سازد. در مرحله سوم قدم در راه ابتکار و نوآوری می گذارد و تلاش می کند با جریان «شعر آزاد» همراه شود.
    اگر چه جواهری نتوانست قالب کلاسیک و سنتی قصیده را در هم شکند، اما توانست زمینه را برای دگرگونی و تغییر در موسیقی و مضمون شعر عربی فراهم آورد.
    در این مقاله مراحل تطور موسیقایی شعر جواهری و ویژگی های هر مرحله و نیز مهم ترین عناصر موسیقایی در شعر او بررسی شده است.
    کلیدواژگان: جواهری، موسیقی شعر، بحرهای عروضی، تقلید، نوآوری
  • علی پیرانی شال، احمد امیدوار صفحه 21
    حافظ ابراهیم که از شعرای مشهور مصر است در سبک شعری خویش از سامی بارودی و اسماعیل صبری، و در اشعار دینیش از شیخ محمد عبده تاثیر پذیرفته است. این تاثیرات در موضوعات حجاب، زکات، شورا، اصلاح دینی، جهاد، تساهل دینی و توسل به پیامبران X و اولیاء خداوند متعال نمایان است. وی تحت تاثیر شیخ محمد عبده پوشیه/نقاب زنان را که در آن زمان و اکنون نیز رایج است رد کرده، آن را از امور شرعی نمی داند. همچنین توسل به اولیاء خدا را رد می کند و از مردمی که به زیارت ضریح ایشان می روند انتقاد می نماید.
    «شاعر نیل» که از کودکی از فقر رنج برده، با اشعار خویش به یاری فقیران برخاسته، از توانگران می خواهد به آنها کمک کنند؛ از این رو زکات را می ستاید. وی با تاکید بر مشورت و شورا، سعادت جامعه را در آن می بیند.
    همچنین بر انحرافات دینی تاخته، محمد عبده را به خاطر تلاش هایش در این زمینه مدح می کند. نیز خواستار جهاد با اشغالگران مصر بوده، گاهی اشعاری تند بر ضد آنها سروده است. او از مسلمانان و مسیحیان می خواهد که به اختلافات مذهبی دامن نزنند و با یکدیگر متحد باشند.
    حافظ ابراهیم در اشعار دینیش متاثر از اندیشه های محمد عبده است، اما نگره ها و باورهای شخصی وی نیز در این حوزه ها نقش داشته است.
    کلیدواژگان: حافظ ابراهیم، شاعر نیل، محمد عبده، محمود سامی البارودی، اسماعیل صبری، نقد مفاهیم دینی
  • غلام عباس رضایی، شرافت کریمی صفحه 41
    موضوع شعر شکوائیه بیان اندوه ها ودل مشغولی های شخصی، اجتماعی و سیاسی است. این نوع شعر در زبان عربی پیشینه ای دیرین دارد و با گسترش فرهنگ و زبان، دامنه گسترده تری نیز یافته، به گونه ای که گاه در قالب قصاید مستقل و احیانا درازدامن سروده شده است.
    کاربست الفاظ ساده، داشتن اسلوب روان، بیان شیوا و آهنگ موزون از ویژگی های مهم این نوع شعر است، به گونه ای که در بسیاری از موارد به علت سهولت در معنا می توان مفاهیم این اشعار را بدون مراجعه به فرهنگ لغت دریافت.
    شکوائیه های عربی اغلب در وزن های عروضی طولانی سروده شده است؛ وزن هایی که با بیان اندوه و درد دل تناسب دارند، هر چند در قرن های دوم و سوم به وزن های کوتاه درآمده است.
    قافیه ها در شعر شکوائیه آسان بوده، از صنایع بدیعی، جناس، مقابله، تصریع و... بسیار استفاده شده است؛ از این رو این نوع شعر هم از جهت موسیقی داخلی یعنی ترکیب واژگان، جناس، طباق، مقابله و تصریع و تکرار و هم از جهت موسیقی خارجی یعنی وزن و قافیه بسیار غنی است.
    کلیدواژگان: شعر شکوائیه، اسلوب روان، موسیقی شعری، صنایع بدیعی
  • محمود شکیب انصاری، علیرضا یوسفی صفحه 63
    بوعلی سینا که حکیم و فیلسوف بود، در زمینه آواشناسی (phonetics) نیز مطالعاتی داشته و نظریاتی را ارائه نموده است. وی علاوه بر بحث درباره جنبه های فیزیکی «آوا» در برخی از آثار خود مانند قانون و شفا، رساله ای را زیر عنوان «اسباب حدوث الحروف» به زبان عربی تالیف کرده است.
    در این مقاله نخست پیشینه آواشناسی عربی قبل از ابوعلی سینا بیان شده است. سپس دیدگاه های وی در زمینه آواشناسی فیزیکی (Acoustic Phonetic) و آواشناسی تولیدی (Articulatory Phonetics) بررسی شده است.
    کلیدواژگان: آواشناسی عربی، بوعلی سینا، مخارج حروف، تولید مصنوعی آواها
  • الهه صفیان، سید محمدرضا ابن الرسول صفحه 69
    نگارندگان ضمن مقدمه ای درباره پدیده استشهاد در نحو عربی، به طور خاص استشهاد دو شارح مشهور الفیه ابن مالک بهاءالدین عبدالله بن عقیل و جلال الدین عبدالرحمن بن ابی بکر سیوطی را به آیات قرآن، احادیث شریف، کلام ماثور عرب و اشعار قدیم عرب بررسی و مقایسه کرده اند و روش آنها را در آوردن شاهد تبیین نموده، به ارائه نتایج آماری و تطبیق آنها پرداخته اند.
    از مهم ترین اهداف این مقاله، آشنایی با جایگاه استشهاد در این دو شرح و آشنایی با اهدافی است که شارحان را به استشهاد به شواهد گوناگون سوق داده است. میزان استشهاد به هر یک از انواع چهارگانه شواهد نیز گزارش شده است.
    کلیدواژگان: استشهاد، الفیه ابن مالک، شرح ابن عقیل، سیوطی، شواهد
  • جواد غلامعلی زاده، کبری روشنفکر * صفحه 85

    شعر تعلیمی که هدف آن آموزش امور دنیوی و اخروی به مردم است، یکی از اقسام چهارگانه شعر در ادبیات ملل جهان به شمار می رود که پیشینه ای دیرین دارد، ولی سوگمندانه، به جهت دوری از زیبایی های هنری به زعم برخی از ادباء مورد بی مهری قرار گرفته، به گونه ای که برخی برای آن هیچ ارزشی قائل نشده و نیستند، حال آنکه این ارزش داوری تنها برای برخی از گونه های شعر تعلیمی صدق می کند نه همه گونه های آن.
    از سوی دیگر، این نوع شعر حامل فرهنگ و تمدن گذشته ملت هاست که خود به تنهایی ارزشی بزرگ محسوب می شود.
    با این رویکرد و با توجه به گسترده بودن این موضوع، پژوهش حاضر به مساله تاریخ شعر تعلیمی و سیر تحول آن در دوره های مختلف ادبیات عربی می پردازد.

    کلیدواژگان: شعر تعلیمی، تاریخ، تحول، ادبیات عربی
  • صادق فتحی دهکردی صفحه 99
    از دیدگاه جبران، «محبت» قانون زندگی و اساس هر امر در جهان است؛ علاوه بر آنکه یکی از جلوه های خداوند و نوری برگرفته از نوری دیگر است. محبت واقعی محدود نیست، بلکه نامتناهی است. انسان نمی تواند محبت را بیاموزد؛ زیرا امری اکتسابی نیست و از درون قلب آدمی می جوشد. همچنین باید در برابر عشق سر تسلیم فرود آورد و از تمامی احکام آن پیروی کند. عشق باید میان عاشق و معشوق هر روز تجدید شود تا غبار کهنگی برآن ننشیند؛ این امر سبب می گردد که عشق همواره در مصاف با دشمنانش پیروز گردد. عشق و زیبایی لازم و ملزوم یکدیگرند و هیچ دین یا دانشی در جهان فراتر از عشق نیست.
    جبران همچنین معتقد است جهان بر اساس عشق و محبت آفریده شده و محبت تنها وسیله ای است که انسان می تواند به وسیله آن حقیقت موجود در جهان یعنی خدا را درک کند. از دیدگاه وی عشق دارای جلوه ها و مظاهر مختلفی است: عشق به زندگی و کل جهان هستی، عشق به انسانیت و مردم، عشق به طبیعت و فطرت انسانی، عشق به میهن و عشق میان دو محبوب.
    این مقاله تلاش می کند به تبیین دیدگاه های جبران در خصوص عشق و محبت و انواع آن بپردازد.
    کلیدواژگان: جبران، محبت، عشق، زندگی، انسان، خدا
  • سید فضل الله میرقادری، حسین کیانی صفحه 117
    ابن عمید از مشهورترین نویسندگان ادبیات عربی است، به گونه ای که ویژگی های منحصر به فرد نوشته هایش سبب شده است تا منتقدان ادبی دوره خودش، او را در قله نویسندگی معرفی کنند. ابن عمید تنها نویسنده نبود، بلکه از ذوق شاعری خوبی هم برخوردار بود و شعرهای فراوانی گفته که به صورت پراکنده در کتاب های تذکره بیان شده است.
    این پژوهش به بررسی و تحلیل موضوع های شعر ابن عمید می پردازد و به دنبال یافتن پاسخ این پرسش هاست: آیا شعر این شاعر منعکس کننده ویژگی های دوره اش است؟ موضوع های شعری او چیست؟ آیا در آنها نوآوری کرده است؟ آیا نویسندگی او در شعرش تاثیر داشته است؟ چرا با اینکه ابن عمید از رجال سیاسی است، شعرش از سیاست به دور است؟
    کلیدواژگان: ابن عمید، شعر، نثر، موضوعات شعر
|
  • Marzieh Abad, Rohollah Mahdian Torghabeh Page 7
    Mohammad Mahdi Al-Jawaheri is considered the last big neoclassical poet in the Arabic literature and his poetry can be considered as a connection between classical and new poetry. Although it was composed in the classical frame, his poetry prepared a field for making substantial changes in Arabic poetry. Meanwhile, the music of Jawaheri's poetry can nicely be the reminder of this gradual development. His verse can be musically viewed through three stages. In the first stage, the poet is completely the follower of classical style and all the technical properties of his odes are the reminder of the poetry of Abbasi era. But in the second stage, he gets some new experiences on the application of prosodic rhythms and tries to approach the music of his verse to the time needs and requirements. Finally, in the third stage, he steps on the innovation and creativity and tries to go along with the "free verse" flow. Although Jawaheri could not squash the classical and traditional frame of ode, he could prepare a field for change and conversion in the music and theme of Arabic verse. This paper has studied the stages of musical development of Jawaheri's poetry and the properties of each stage, as well as the most important musical elements in his poems.
  • Ali.Pirani Page 21
    Hafiz Ibrahim is one of the famous Egyptian poets who were influenced by Sami al-Baroodi and Ismail Saberi in his poetry and in his religious poems by Sheikh Mohammad Abdu's Thoughts. These effects are displayed in the fields of veil, charity, consultation, religious reform, Jihad, religious leniency and petition. According to Hafiz, the problem of society is people's lack of religious values. He encourages people to help the poor and praises charity. He asks Moslems and Christians not to highlight religious differences and be united. Hafiz Ibrahim in these poems is affected by Abdou's thoughts although his own ideas have had their own place.
  • Gholam Abbas Rezai, Sherafat Karimi Page 41
    Complaint refers to the poetic works in which the poet talks about the Vehemence of his/her painful feeling. It is the description of pains, personal and social problems and in a way is confiding whatever has annoyed his/her soul and body. Complaint can be categorized into social and personal ones. The personal complaints composed at the time of Islam were generally complaining about the Time, death, aging and separation from the beloved. This was due to the poet's shallow viewpoint on life and their nihilistic inclinations. These subjects were still present in first three centuries and were added by new subjects such as complaining about sensual desires. The general characteristic, style, structure and elements of meaning were simplicity in word and meaning, sincere and ample feeling, using many words with denotative meanings, utilizing maxims, proverbs and wise sayings, rhetorical statements, rich cadence (musical tones), as well as uniformity and simple imagination. Complaint is an independent poetic technique which as a result of the close relation to other sorts of poetic subjects is threaded through various sorts of elegy and sometimes is composed as an independent elegy.
  • Mahmood Shakib Ansari, Alireza Yusofi Page 63
    Avicenna, the Iranian philosopher and sage, mostly famous for his Scientific works such as Law and The Shifa has done some studies in Arabic phonetics as well. Besides pointing to some physical aspects of sounds in the above mentioned books, he has also written a monograph in Arabic, Entitled the Reason Why Letters Came into Being, in which he has Presented some views quite new and innovative regarding his own Time. In this article, first a general introduction is presented regarding Modern phonetics. Then, Avicenna’s views regarding articulator phonetics and acoustic are presented.
  • Elahe Safian, Sayyed Mohammad Reza Ibnerasool Page 69
    In this article, the authors after an introduction of exemplification in therabic syntax generally try to have a comparative survey on the exemplification in explanations of two famous Ibn-e-Malek Alfiyya`s exegetes _ Ibn-e-Aqil and soyutyi _ with attention to fourfold instances: the Holy Koran, traditions, Arabs reliable speech, and traditional Arabic poetry. The Authors will introduce the method of their exemplification and exhibit the results of its numeration. Attempts are made to investigate exemplification in these two explanations while making a comparison with exemplification of other grammarians as well as identifying cases which the instances are being brought in them and the amount of each instances in explanations.
  • Javad Gholamali Zadeh, Kobra Roshanfekr Page 85

    One of the four types of poetry in the literature world is didactic. The purpose of didactic poetry primarily is to teach points about the world and the hereafter. Didactic poetry has specific features that make it different from other types. This kind of poetry has a long history in most nations. However, some believe that didactic poetry lacks the essential features and beauties of poetry and thus is of no value. Although some kinds of didactic poetry lack the essential features, this is not true about all types. This papers has made an attempt to study the history and development of this kind of poetry in Arabic literature.

  • Sadegh Fathi Dehkordi Page 99
    From the view point of Jibran Khalil Jibran, affection is the law of life and the base of all things in the world. Affection is one of the manifestations of God and it is a light extracted from other lights. Real affection is endless. The human being cannot learn affection because it is not an acquirable matter, but it must spring out of his heart. Furthermore, it is necessary to surrender to love and obey its commands. The love between the lover and beloved must be renewed every day to remove the dust of antiquity over it, and this will lead to its triumph in front of its foes. From Jibran's point of view, love has got different manifestations and symbols including love for life and world, humanitarianism, love for nature and human instinct, patriotism, and love between those who have fallen in love. The present paper makes an attempt to study Jibran's views on love and affection along with its different types.
  • S.F. Mirghaderi, Hossein Kiani Page 117
    Ibn Al-Amid is one of the most distinguished writers of the Arabic literature who is believed, even by his contemporary critics, to be at the top of his profession due to the unique characteristics of his writings. Besides being a writer, Ibn Al-Amid also had a taste in composing poems. His poems are collected dispersedly in Tazkareh (biographies of writers and poets).This article is aimed at investigating some conceptual themes in Ibn Al-Amid’s poetry and tries to answer the following questions: do his poems reflect the situational characteristics of his time? What are the themes of his poems? Is there any creation or innovation in his poetry? Has his authorship affected his poetry?