فهرست مطالب

بحوث فی اللغه العربیه - سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1391)

نشریه بحوث فی اللغه العربیه
سال سوم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سردار اصلانی صفحه 7
    ادبیات از دید گاه میخا ئیل نعیمه پرده برداشتن از تمامی نیازها، روحیات و آرمان های انسان، با رویکرد ی صادقانه و زیباست؛ و اخلاق مجموعه ای از اصول و مبانی است که ناظر بر فرایند زندگی و کمال و سعادت انسان است. در آثار نعیمه ارتباط و انسجا می عمیق میان ادبیات و اخلاق است که از آبشخور اندیشه ای واحد سرچشمه می گیرد واهدافی مشترکی را دنبال می کند. اهدافی همچون: خودشناسی، شناخت نهفته های انسان و هدف از وجودش که به معرفت خداوند و یکی شدن با او منتهی می شود.ادبیات و اخلاق در آثار نعیمه تنها در عنوان از یکدیگر جدایند؛ چرا که وی پیوندی عمیق با مسائل عمومی داشت و در یاری کردن اخلاق و هنجارها، و در طلی عه آن ارزش های آزادی و احترام به انسان و حقوقش سخت پایداری می ورزید. نعیمه ادیبی متفکر و اخلاقی است با احساساتی سرشار از معرفت و اخلاق عالی.
    ادبیات نعیمه آیینه ای بی غبار از اندیشه ها و عواطف و دردها و آرزوهای او و بازتاب دهنده حقیقی جامعه و حوادث آن است.
    ادبیات نعیمه رسالتی والا و بیدار در پویایی و بالندگی وجدان بشری و بیدار کردن وجدان انسانی و توسع ه و شکوفایی فضیلت های اخلاقی دارد. همچنین تعبیری از نفس بشری و انتشار خیر و فضیلت ها و پایبندی به ارزش های انسانی است. دوری وی از مردم و ازدواج نکردنش بیانگر آرمان خواهی او در رسیدن به شناخت زندگی و خالق آن است؛ چرا که از دیدگاه او، زندگی زناشویی مانع رسیدن به این هدف است.
    آنچه در این مقاله شایان ذکر است اینکه ادبیات نعیمه ادبیات متعهد و مکتبی است که نسبت به رسالت خود امین ووفادار است و راه روشن زندگی را برای کسانی که در تاریکی های نادانی و توهم و شک سرگردانند ترسیم می کند.
    نعیمه همه تلاش خود را برای سعادت انسان، تحقق آزادی و زنده کردن قلب و فکر و روح مبذول داشته است؛ از این رو هرگاه از ادبیات نعیمه سخن می گوییم، در حقیقت از فضیلت های انسانی و اندیشه های ارزشمند وی که همه مسائل انسان و زندگی را فرا می گیرد پرده برمی داریم.
    کلیدواژگان: میخائیل نعیمه، ادبیات، اخلاق، ادبیات متعهد، آزادی بیان
  • خداد بحری صفحه 27
    متنبی از برجسته ترین شاعران عرب ویکی از اثرگذارترین آنان در ادبیات عربی است. وی در موضوعات مختلفی مانند مدح، رثا، فخر و... سخن گفته است، اما فخر بر شعر او تسلط دارد، به طوری که خواننده می تواند سایه آن را در تمام قصائدش ببیند؛ چه موضوع آن قصیده فخر باشد، چه هجا، چه رثا و... اما فخر او بر خلاف فخر دیگر شاعران منحصر به خود اوست. شاعر با وجود فراوانی فخر، نه به قومش که به خود افتخار می کند و حتی هنگام مدح ممدوحان از افتخار به خود دست برنمی دارد. بنا بر این، نگارنده این مقاله را بر اساس این فرض بنا نهاده که متنبی، به گونه ای، بیش از حد به خود علاقه داشته و به تکبر و غرور، یا آن سان که روان شناسان تعبیر می کنند، خودشیفتگی دچار بوده است.
    این مقاله در آغاز واژه خودشیفتگی را از جهت لغوی بررسی می کند؛ سپس به بیان مفهوم آن از دیدگاه روان شناسان می پردازد و نشانه های آن را در مبتلایان به آن بیان می نماید. آنگاه ابیاتی را از اشعار متنبی ذکر می کند که نشان دهنده خودشیفتگی اوست؛ سپس آنها را با رفتارهایی که شاعر در زندگی خود بروز داده، نشان از وجود خودشیفتگی در شخصیت وی است مقایسه می کند. علاوه بر آنچه گذشت، این مقاله با بررسی زندگی متنبی و محیطی که در آن رشد یافته و توانایی هایی که از آن بهره مند بوده است، به توضیح علت رشد خودشیفتگی در او می پردازد. نگارنده نتیجه گرفته که نشانه هایی از خودشیفتگی در متنبی وجود دارد که در بزرگ پنداری خود، تحقیر مردم، نادیده انگاشتن نیاکان خود در فخر، بزرگ جلوه دادن مشکلات، حب بروز، و بی وفایی به ممدوحان نمایان شده است
    کلیدواژگان: خودشیفتگی، فخر، متنبی، نقد روان شناختی شعر
  • محمد خاقانی اصفهانی صفحه 41
    سبک شناسی، به عنوان روشی نوین در مطالعات ادبی، به بررسی پدیده های زبانی و سبکی می پردازد؛ و از آنجا که شکل و محتوی هر کدام به تنهایی برای دستیابی به کلیت متن کافی نیست، در سبک شناسی به چگونگی پیوستگی این دو و تاثیر ارتباط آنها در فهم معنی، و در نهایت بیان وجوه زیبایی شناختی آن پرداخته می شود.
    تصویرپردازی های قرآن به طرزی شگفت، فکر و عاطفه انسان را مجذوب خود می سازد که زیبایی آن در کلام فصیح و معانی بلند آن تجلی می یابد.
    سوره رحمن از زیباترین سوره های قرآن است که به شرح بسیاری از نعمت های خداوند می پردازد. پژوهش حاضر در نظر دارد با روش توصیفی تحلیلی و در چهار سطح صوتی، صرفی، نحوی، و معنایی، نظریات سبک شناسی را بر سوره رحمن مطابقت دهد. این پژوهش در پی پاسخ به برخی پرسش هاست؛ از جمله: بارزترین ویژگی های سبکی سوره رحمن کدام است؟ تاثیر انتخاب لفظ بر انتقال معنی چگونه است؟
    از مهم ترین یافته های تحقیق حاضر این است که سجع و ایقاع و کثرت حروف لین و مد از بارزترین ویژگی های سوره «الرحمن» به شمار می آید. این پژوهش همچنین به بیان وجوه ارتباط عمیق بین لفظ و معنی و چگونگی تاثیر آن در تصویرگری های این سوره می پردازد.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، سوره رحمن، سطوح زبانی
  • حسن دادخواه صفحه 55
    گرایش سیاسی با رنگ و بوی ادبیات مقاومت در شعر بعضی از شعرای عرب معاصر نمود بیشتری دارد، تا جایی که به شعرای مقاومت شناخته شدند. مظفر النواب شاعر معاصر عراقی یکی از این شعراست. وی در یک خانواده شیعی عراقی اصیل زاده شد و پرورش یافت که از آن، ادبیات و موسیقی و گرایش سیاسی ضد ستم و استعمار را به ارث برد. همچنین وی تحت تاثیر گرایش های انقلابی شیعی که بر محور امام علی 4 و فداکاری های امام حسین 4 متمرکز است قرار گرفت.
    مظفر النواب در جوانی به حزب کمونیست گروید که شعارهایش با اهداف او یعنی: رسیدن به عدالت و آزادی و نابودی ستم و فساد هماهنگ بود. نواب بارها زندانی و شکنجه شد؛ امری که وی را ناچار به ترک عراق و مهاجرت به کشورهای مختلف کرد.
    نواب شعرش را به زبان فصیح و عامیانه می سرود، اما پس از اشغال فلسطین و شکست عرب ها از اسرائیل، به شعر فصیح روی آورد و شعر او رنگ و بوی انقلابی و ادبیات مقاومت یافت، تا جایی که شاعر فلسطین لقب گرفت.
    نواب غالبا نقدی گزنده از رهبران و حکومت های عربی به خصوص کشورهای خلیج فارس دارد. این نقد به سبب ناتوانی و عقب نشینی آنها در مساله فلسطین و اوضاع نابسامان کشورهایشان است، که سبب شد اشعارش در این کشورها ممنوع شود. در مقابل، شعر وی سرشار از تمجید و ستایش انقلابیون و ایثارگران و شهدا و دعوت به دنبال کردن راه و روش آنها در مقاومت مسلحانه برای آزادی و عدالت و بیرون راندن اشغالگران و رویارویی با استعمار است.
  • سید رضاسلیمانزاده نجفی صفحه 75
    داستان از عناصر گوناگون همچون شخصیت و زمان تشکیل شده است. ویژگی های شخصیت های داستان به ساختار داستان شکل می دهد و داستان بدون آنها وجود ندارد. از آن سو، برای پیشبرد و تکامل داستان ناگزیر باید عنصر زمان وجود داشته باشد؛ از این رو هر داستانی آغاز و پایان دارد.
    در این پژوهش که عناصر داستان موسی و خضر W را با تکیه بر شخصیت و زمان بررسی می کند، نخست داستان از نگاه قرآن بررسی شده، سپس شخصیت های داستان تقسیم و معرفی شده اند و با به کارگیری نظریه های معاصر داستانی، برخی ویژگی های آنها بیان شده است.
    این مقاله پیوند میان شخصیت های داستان و سرنوشت آنها را می کاود و در پی آن به بررسی عنصر زمان در داستان بر مبنای تامل و دقت در واژگان و آیات و سبک بیانی آن می پردازد؛ و بر آن است که شیوه به کارگیری زمان و دلالت آن در این داستان را نشان دهد.
    کلیدواژگان: داستان، موسی، خضر، شخصیت، زمان
  • غلامرضا کریمی فرد صفحه 87
    شعر عربی خوزستان در عصر معاصر پیشرفت و شکوفایی دوره های گذشته را ادامه داده است، ولی با وجود پیروی از شعر قدیم، برخی تغییرات و نوآوری ها در قالب ها و اغراض شعری و نیز در سبک و روش را نیز داشته است. این شعر در تمام موارد ذکر شده از شعر عربی معاصر تاثیر پذیرفته، و شاعران آن به بزرگان عرب زبان مانند: محمود سامی البارودی و احمد شوقی... تاسی جسته اند. چکامه های آنان نیز اغلب با ویژگی های مکتب های ادبی معاصر همچون: نئو کلاسیک، رمانتیسم، سمبولیسم و رئالیسم همخوانی دارد.
    مظاهر این تحول و نوگرایی را می توان نزد شاعران جوانی چون: عبدالعزیز حمادی، فواد عاشوری، حسین طرفی یافت؛ شاعرانی که تنوع در اغراض و ابتکار در معانی را سرلوحه کار خود قرار داده، توانسته اند با بهره گرفتن از دو میراث فرهنگی قدیم و جدید، شعر خود را بیش از پیش غنی و پربار سازند.
    کلیدواژگان: خوزستان، شعر عربی، شعر معاصر، نوگرایی
  • حسین کیانی صفحه 103
    کودکان آینه جامعه و طرح آینده ملت هستند؛ بنا بر این، جهت تعمیق ریشه های اخلاقی و تربیتی در آنها، بای د بدانان اهتمام ورزید و برای آنها و ادبیاتشان برنامه ریزی کرد. داستان کودکان یکی از بهترین روش ها برای انتقال مفاهیم اخلاقی و تربیتی به شمار می رود. در این میان، این مقاله گامی کوچک در زمینه توجه به ارزش های اخلاقی موجود در کتاب های کودکان، خصوصا آثار کامل الکیلانی نویسنده مصری برداشته است.
    مقاله پس از مقدمه ای درباره اهداف تربیتی در ادبیات کودک و ارزش های اخلاقی متناسب با کودکان، براساس روش وصفی تحلیلی به تحلیل نقش ارزش های اخلاقی در داستان های کامل الکیلانی می پردازد؛ و پس از بررسی به این نتیجه می رسد که کامل الکیلانی به بیان ارزش های اخلاقی و نکات تربیتی از طریق داستان توجهی ویژه دارد؛ و بیش از همه، بیان نکات دینی و ارزش های معنوی و اخلاقی را مهم می شمارد. وی در سطر سطر داستان هایش کودکان را به این ارزش ها دعوت می کند.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک، ارزش های تربیتی، اخلاقی، کامل الکیلانی، داستان کودکان
|
  • Sardar Aslani Page 7
    The literature insight of Mikhail Naima reveals human thoughts and all his necessities with a truthful expression. Morality, however, is a collection of principles supervising the life process and the man’s prosperity. There is a deep relation between literature and morality in Naima works originating from a single thought source and following common purposes like self logy and knowing the man’s consciences along with the purpose of his existence leading to knowing God and uniting with him. Literature and morality is not isolated in Naima works except in the title. He had a deep relation with general issues and he had stable stand to support the morality, manners, and above all, the freedom and respect to human rights. Naima literature is a clear mirror imaging perfectly his thought, emotions and desires and is a real reflection of society and what happens in it. Naima’s literature has a high duty in motivating the human conscience along with waking the human heart and developing the moral virtues. His literature is also an expression of the human soul spreading the virtues and reliance to the human values. His isolation from people and remaining single reveal his ambition in recognizing life and its Creator because he believed that marital life is an obstacle for reaching this goal. What is mentionable in this article is that Naima literature is moral and commits one to be loyal to its duty and illustrates a clear way of life for those who have been lost in the ignorance and doubt of dark nesses. It’s a human literature aiming at the human heart, describing it, arguing its faces and starting the speech on friendship and kindness, greatness and magnificence, eminence and humility, kindness and crudeness, judge and favor, weakness and strength, ache and pleasure, and sorrow and happiness. Naima has devoted his entire attempt to human prosperity and his freedom and revival of thought and heart. So, when we talk about Naima literature, we really reveal the human virtues along with various thoughts surrounding the human life.
  • Khodadad Bahri Page 27
    Al-Mutanabbi is one of the most salient Arab poets as well as one of the most effective of them in Arabian literature. He has composed many poems in different kinds as madh (eulogy), ratha (elegy), fakhr (glory) and etc., but fakhr dominates his poetry such a way that the reader is able to find its trace in all of his qaside (ballade), either that qaside isabout fakhr or heja or ratha, but fakhr is specific to his poetry unlike other poets'. The poet, despite his much devotion to fakhr, does not praise his nation and he does not abandon praising himself even at the time of praising the eulogists. Therefore, it is hypothesized in this study that Al-Mutanabbi is afflicted with too much self-infatuation and pride, or as psychologists call it, he suffers from narcissism. Early in this study, the term narcissism is investigated lexically, and then, the concept is elucidated from the psychologists’ view points. The symptoms of the narcissist people are also counted. Then, the study mentions some of the Al-Mutanabbi’s poems which indicate narcissism, and as evidence in this regard, the writer compares the lexical signs with the behaviors the poet has demonstrated in his life which confirm his narcissist personality. In addition, through investigating Al-Mutanabbi's life and the environment where he had grown up in and his gifted talents, the cause of narcissism in his personality is explained. Finally, the writer concludes that there are signs of narcissism in the Al-Mutanabbi's personality which have revealed themselves through megalomania, diminution of people, ignoring his ancestors for glory, exaggerating difficulties, over-boasting, and an unfaithfulness to the adored
  • Mohammad Khaqani Isfahani Page 41
    Stylistics as a modern method explores Linguistic and Stylistic Phenomena since form or content by itself is not sufficient to attain the gist of the text. In Stylistics, the quality of the connection of the two and their effect on leading to understand are worked on. Finally, modes of aesthetics and the most important Stylistic characteristics are considered. Quran’s explanations wonderfully fascinate humans thought and emotion and its beauty is manifested in Quran’s eloquent discourse and its profound discourse. Al-Rahman surah is one of the most beautiful surahs of Quran which describes a lot of God’s blessings. The present study is going to explore Al-Rahman surah stylistically using descriptive-analytic method in four levels of phonetic, syntactic, lexical, and semantic. This study is going to answer some questions as what is the most obvious stylistic characteristic of Al-Rahman surah, and what is the effect of word selection on communicating meaning. Rhyming and abundance of Leen and Mad letters are of the most obvious characteristics of Al-Rahman surah that have strong effect on the rhyme of surah. In addition, repetition is another phenomenon which adds to the effect & emphasis on the meaning. Also, in this study in order to attain the eloquence purposes of the writer, we consider the quality of distributing Esmie and Felie sentences and past, present, passive and active verbs. Key words:
    Keywords: Stylistics, Al, Rahman Surahs, linguistic levels
  • Hasan Dadkhah Page 55
    A mixture of political views and resistance literature is so visible in the poems of some contemporary Arab poets that they are known as resistance poets. Mozafar Al Nawwab, the contemporary Iraqi poet, is one of them. Nawwab grew up in a noble and gentle Shia family in Iraq. From his family, he inherited an interest in literature and music and also political views to resist tyranny and colonialism. Also, he was influenced by revolutionary Shia beliefs which are based on Imam Ali’s views and the devotions of Imam Hussein. In his youth, he became a follower of Communism because he found Communism close to his ideals at that time. Therefore, his poem corresponded with his aims and ideals to reach equality and freedom and to end oppression. Nawwab was jailed and tortured several times and was forced to emigrate from Iraq to different countries. The language of Nawwab’s poems is colloquial and fluent, but after the defeat of Arab countries by Israel and the occupation of Palestine, his poems were influenced by revolutionary views and resistance literature. This influence was to such an extent that he was called Palestine poet. Nawwab sharply criticizes Arab leaders and governments- especially Gulf countries – for their failure to deal with Palestine occupation and the disorders in Arab countries. Such criticisms led to his works being banned in these countries. On the other hand, his poems are full of admiration and praise for revolutionaries, devotees, and martyrs. He calls for following martyrs and resisting enemies to reach freedom and equality. He calls for defeating the occupiers and resisting colonial powers. In this study, we intend to examine the manifestations of resistance literature.
    Keywords: Contemporary Arabic literature, Resistance literature, Political literature, Mozafor Al Nawwab
  • Sayyed Reza Solayman Zadeh Najafi Page 75
    The story consists of elements such as character and time and the story features. Characters make story’s structure and there is not story without character. Time element is also necessary for the story. Each story has a beginning and an ending. The present paper studies the story of Mousa and al-Khezr’s elements based on character and time. First, the story is studied through the viewpoint of the Quran, then; the characters of the story are introduced based on contemporary fiction theories. This paper studies the relationship between story characters and destination of them. Therefore, time element is studied based on words and Verse’s expressive style. It also intends to present the application of time and its signification in the story.
    Keywords: story, Mousa, al, Khezr, character, time
  • Gholamhosein Karimifard Page 87
    Khuzestan Arabic poetry in contemporary age has continued its progress and dehiscence. In spite of following old poetry, it shows the changes and renewal in the form and poetical objects and style. This poetry has been influenced by contemporary Arabic poetry and its poets followed great Arabic poets such as Mahmood Sami al-Barodi and Ahmad Shoqi. They have composed the poems while frequently comparing them with particulars of literary schools like classicism, romanticism, symbolism and realism and realism. We can see manifestations of this change and renewal by young poets as Abd al-aziz Hemadi, Foad Ashore, Hosin Torfi, etc. They could enrich their poetry by two old and new cultural heritages.
    Keywords: Khuzestan, Arabic poetry, contemporary poetry, renewal
  • Hossein Kiyanee Page 103
    Children are mirrors of the society. So, attention must be paid to them and their literature to instil educational values to them in the form of beautiful pictures of the literature. The stories are the best way to reach what is expected from children in their manner and personality. This article is an attempt to concentrate on the educational values in children's stories, represented in Kamel Al-Keilani's stories. This article, after an introduction to the educational goals of children's literature, and the desired educational values in the children's stories, has analyzed the role of educational values in Kamel Al-Keilani's stories based on the descriptive and analytical meted. Finally, the article finds that Keilani cares for educational values in his woks. He cares above all, the religious and spiritual values and moralities in his stories.
    Keywords: Children's Literature, Educational Values, Kamel Al Keilani, Children's Stories