فهرست مطالب

مجله مدیریت تولید و عملیات
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/07
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بهرام ایزدی، بهرام رنجبریان، سعیده کتابی *، فریا نصیری مفخم صفحات 1-22
    با گسترش فناوری و ظهور شرکت های الکترونیکی که انباشت داده های مشتریان در پایگاه داده را به همراه داشته، جذابیت بخش بندی بازار برای پژوهش گران فزونی یافته است. زیرا پایگاه داده مشتری یک داشته ارزشمند شرکت های الکترونیکی است که اگر به خوبی پردازش شود، می تواند شناخت بیشتری از مشتریان ارائه نماید. به همین دلیل روش های متعدد اما غیر منسجمی برای بخش بندی بازار و طبقه بندی مشتریان در علوم مختلف ارائه شده است. این پژوهش، الگوریتم یکپارچه ای برای بخش بندی بازار و طبقه بندی مشتریان ارائه می کند که در آن رویکرد خوشه بندی تجمیعی مبنای مقایسه عملکرد روش های مختلف طبقه بندی، به ویژه برنامه ریزی خطی، قرار می گیرد. این مقایسه نشان می دهد روش برنامه ریزی خطی که کمتر به آن توجه شده است، عملکرد بهتری از نظر درصد بالاتر انتساب مشتریان به خوشه های مشتریان دارد. همچنین برای مواجهه با ناکافی بودن داده های مورد نیاز در پایگاه داده، روش دلفی فازی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی خطی، بخش بندی بازار، پایگاه داده، دلفی فازی، خوشه بندی تجمیعی، طبقه بندی مشتریان
  • علی خاتمی فیروزآبادی *، علی کهتری، علی اخگری صفحات 23-48
    با اینکه تاکنون تحقیقات زیادی در خصوص ارزیابی سیستم های پیشرفته تولیدی انجام شده است اما هنوز این موضوع مورد علاقه محققان است زیرا سازمان های مختلف، شرایط متفاوتی از لحاظ به کارگیری آنها داشته اند. در این مقاله ارزیابی سیستم های تولید انعطاف پذیر(FMS) در یکی از شرکت های تولید لوازم خانگی ایران مورد بحث واقع می شود. منظور از انعطاف پذیری، انعطاف پذیری در حجم تولید، در تنوع محصول، در فرآیند تولید و در انتقال مواد است. این مسئله، به صورت یک مسئله تصمیم گیری چند معیاره تعریف می شود که گزینه های تحقیق آن، شامل انواع انعطاف پذیری ذکر شده و همچنین حفظ وضع موجود است. برای تعیین مناسب ترین گزینه، از روش های ساو ، تاپسیس ، اسمارتر و پرموتاسیون استفاده شده است. مزیت دیگر این تحقیق، کدنویسی برنامه مطلب برای روش های مزبور است. نتایج مربوط به هر یک از روش های مزبور، با یکدیگر مقایسه شده اند. نتیجه نهایی نشان می دهد که شرکت لوازم خانگی در نظر گرفته شده بهتر است از FMS با تاکید بر انعطاف پذیری در انتقال مواد استفاده کند. این نظر با تمایلات مدیران شرکت مزبور همخوانی داشته است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تصمیم گیری چند معیاره، سیستم های تولید انعطاف پذیر
  • مجید اسماعیلیان *، سمیه محمدی شاهیوردی، مسلم علیمحمدی کمال آبادی صفحات 49-64
    تکنیک های تصمیم گیری معمولا برای انتخاب بهترین راه حل استفاده می شوند. به منظور ساده سازی فرآیند تصمیم گیری، روش های ریاضی بسیاری پیشنهاد شده اند که روش های رتبه بندی ترجیحی برای غنی سازی ارزیابی ها (PROMETHEE) و تکنیک برنامه ریزی خطی برای تحلیل چند بعدی ترجیحات (LINMAP) از پرکاربردترین روش های تصمیم گیری چندمعیاره می باشند. در تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره، همچون مطالعات مکان یابی گزینه های تصمیم گیری گسسته بوده و هدف انتخاب و یا رتبه بندی گزینه ها با توجه به معیارهای چندگانه است. اما در برخی از مسائل مکان یابی مانند، احداث جایگاه سوخت در طول یک جاده، لازم است، با در نظر گرفتن معیارهای چندگانه و متضاد، مکان بهینه در طول یک پاره خط از اعداد حقیقی تعیین گردد. در پژوهش حاضر به بررسی مسائل تصمیم گیری چند معیاره در حالت گزینه پیوسته(گزینه های تصمیم در طول یک پاره خط) پرداخته شده و علاوه بر استفاده از تکنیک PROMETHEE-IV ، تکنیک LINMAP نیز برای مسائل پیوسته توسعه داده شده و نتایج حاصل از دو تکنیک مقایسه گردیده است. نتایج تجزیه و تحلیل داده های مربوط به یک مثال عددی با استفاده از تکنیک IV-PROMETHEE و LINMAP، به کمک نرم افزارهای اکسل و لینگو نشان دهنده کارایی این دو تکنیک در حل مسائل تصمیم گیری چند معیاره با گزینه های پیوسته است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چندمعیاره گزینه پیوسته، مکان یابی پیوسته، مکان یابی چندمعیاره، PROMETHEE، IV، LINMAP
  • فرزانه رجایی ابیانه، سعیده غلامی * صفحات 65-82
    در این مقاله، یک مدل ریاضی مبتنی بر برنامه ریزی عدد صحیح آمیخته برای مساله زمان‍بندی جریان کارگاهی انعطاف پذیر با ماشین های موازی نا‍مرتبط و زمان‍های راه‍اندازی وابسته به توالی با هدف کمینه‍سازی مجموع زودکرد و دیرکرد، ارائه شده است. به علت پیچیدگی این مساله، برای حل مسائل با ابعاد بزرگ، از الگوریتم های فراابتکاری استفاده شده است؛ در این پژوهش یک الگوریتم مبتنی بر شبیه سازی تبرید و الگوریتم دیگری مبتنی بر بهینه سازی ذرات ارائه شده است، و برای تنظیم پارامترهای الگوریتم های پیشنهادی از روش طراحی آزمایش های تاگوچی استفاده شده است. برای تحلیل عملکرد الگوریتم های حل، چهل ویک مساله نمونه با ابعاد مختلف طراحی، و هرکدام ده مرتبه اجرا شده است. با توجه به تحلیل نتایج آزمایش های محاسباتی زمان حل الگوریتم مبتنی بر بهینه سازی ذرات کمتر بوده است، ولی کیفیت جواب حاصل از الگوریتم مبتنی بر شبیه سازی تبرید بهتر از الگوریتم مبتنی بر بهینه سازی ذرات بوده است؛ به طور متوسط میزان درصد انحراف نسبی، نتایج آزمایش های محاسباتی الگوریتم مبتنی بر بهینه سازی ذرات 4.4 درصد، و الگوریتم مبتنی بر شبیه سازی 2.3 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: الگوریتم بهینه سازی انبوه ذرات، الگوریتم شبیه سازی تبرید، دیرکرد، زمان بندی جریان کارگاهی انعطاف پذیر، زمانهای راهاندازی وابسته به توالی، زودکرد
  • حامد تاجمیر ریاحی *، سلمان اسمعیلی اتویی، محمدحسن حبیبی صفحات 83-102
    صندوق های سرمایه گذاری مشترک در بورس های دنیا با هدف افزایش کارایی و رونق سرمایه گذاری در بازارهای سرمایه استفاده می گردند و نقش با اهمیتی در تجهیز منابع مالی و هدایت آن به سوی ظرفیت های تولیدی دارند. فلسفه اصلی تاسیس این صندوق ها جمع آوری وجوه و سرمایه گذاری آنها در مجموعه متنوعی از اوراق بهادار (سهام، اوراق قرضه و سایر انواع اوراق بهادار) است. بررسی کارایی این صندوق ها با توجه به حجم بالای خرید و فروش آنها در بازار سرمایه از جمله مباحث اصلی در مورد آنها است. در این تحقیق براساس روش ناپارامتریک تحلیل پوششی داده ها صندوق های سرمایه گذاری موجود تا اردیبهشت 1390 براساس مدل های BCC و CCR رتبه بندی شده اند و براساس تحلیل میانگین بازدهی به مقیاس در مورد صندوق های سرمایه گذاری در بازار سرمایه ایران بررسی شده است و در نهایت براساس مدل اندرسون و پیترسون (A&P) رتبه بندی جامعی از صندوق ها ارائه شده است. نتایج نشان دهنده این است که 16 صندوق براساس مدل CCR بر روی مرز کارایی قرار دارند و براساس مدل BCC تعداد صندوق های کارا 18 عدد است. در سطح اطمینان 95 درصد نتایج حاصل از دو روش یکسان نیست و در نتیجه بازده به مقیاس صندوق های سرمایه گذاری متغیر است.
    کلیدواژگان: صندوق سرمایه گذاری مشترک، تحلیل پوششی داده ها، بازده به مقیاس، کارایی
  • اسما سلطانی نژاد *، ابوالفضل کزازی، نیما سلطانی نژاد صفحات 103-120
    بنگاه های کوچک و متوسط قبل از ایجاد هر تغییر یا حرکت به سوی تعالی لازم است به شناخت وضعیت موجود و شکاف ها تا وضعیت مطلوب بپردازند. پژوهش حاضر، با به کارگیری مدل تعالی سازمانی EFQMو تحلیل های آماری مانند آزمون میانگین، آزمون فریدمن و تحلیل های توصیفی- استنباطی به شناسایی مشکلات و حوزه های ضعیف شرکت های کوچک و متوسط تحت پوشش ساپکو پرداخته و از روش آنتروپی شانون برای تعیین وزن هر یک از معیارهای مدل استفاده کرده است. با شناسایی مشکلاتی مانند ضعف در مهارت های مدیریتی، وجود مشکلات مالی برای سرمایه گذاری در زمینه تحقیقات و توسعه، خرید تکنولوژی، آموزش و استخدام نیروی انسانی با مهارت بالا و... راهکارهایی مانند: سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه، افزایش سطح همکاری با سازمان های همتراز، مدیریت و توسعه منابع انسانی، گذراندن دوره های مدیریتی توسط مدیران ارشد و... ارائه شده است.
    کلیدواژگان: بنگاه های کوچک و متوسط، تعالی سازمانی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت، عارضه یابی عملکرد
  • ایمان رستگار *، راشد صحراییان، فرشید سمایی صفحات 121-136
    در این مقاله، مساله زمان بندی ماشین های موازی پردازشگر دسته ای با هدف حداقل کردن حداکثر زمان تکمیل کارها بررسی می شود. نوآوری این پژوهش، به کارگیری زمان های پردازش و در دسترس بودن کارها به صورت احتمالی است. در تحقیقات پیشین اثبات شده است که مساله مورد بررسی دارای پیچیدگی سخت است. بنابراین، از روش های ابتکاری برای حل مساله استفاده می شود. مساله مورد مطالعه، دو مرحله تصمیم گیری دارد. در مرحله اول ابتدا کارها به دسته هایی طبقه بندی می شوند و در مرحله بعد، دسته های به دست آمده به ماشین های موازی تخصیص می یابند. در این مقاله، از دو روش ابتکاری برای ایجاد دسته ها و از سه روش ابتکاری برای ترتیب دهی توالی دسته ها استفاده خواهد شد. به علت احتمالی بودن زمان های پردازش و در دسترس بودن کارها، با استفاده از رویکرد شبیه سازی، 10000 نمونه مساله به صورت تصادفی تولید می شود. 6 حالت ترکیبی روش های ابتکاری با حل نمونه مسائل به دست آمده از شبیه سازی مقایسه می شوند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که ترکیب روش های ابتکاری MBF در فاز اول و روش ERT-LPT در فاز دوم از کارایی بهتری در رسیدن به جواب های مناسب برخوردار است.
    کلیدواژگان: زمان بندی، ماشین های موازی، پردازش دسته ای، روش های ابتکاری، شبیه سازی
  • آرزو عتیقه چیان * صفحات 137-154
    در این مقاله، مساله زمان بندی کارگاه فولادسازی _ریخته گری پیوسته بررسی شده است. این مساله حالتی خاص از مساله کارگاه جریان ترکیبی[i] است که انواع محدودیت های خاص صنعت فولاد، آن را به مراتب پیچیده تر می سازد. در این مقاله الگوریتمی فراابتکاری بر پایه الگوریتم مورچگان(ACO)[ii] که در داخل آن یک الگوریتم ابتکاری زمان بندی به کار رفته؛ برای مساله طراحی شده است. در الگوریتم پیشنهادی، «تخصیص منبع و تعیین توالی[iii]» با استفاده از الگوریتم جامعه مورچگان و زمان بندی توسط یک الگوریتم ابتکاری پیشرو-پسرو، انجام می شود. در نظر گرفتن محدودیت های واقعی محیط تولیدی در تعریف مساله، طراحی الگوریتم ابتکاری زمان بندی، ارائه الگوریتمی ترکیبی از ACO و الگوریتم ابتکاری ارائه شده و طراحی ویژه ACO از نظر نوع تعریف ماتریس فرومون و اطلاعات ابتکاری آن، نوآوری های اصلی این پژوهش هستند. این الگوریتم در مجتمع فولاد خوزستان پیاده سازی و نتایج آن با الگوریتم ابتکاری موجود در یکی از نرم افزارهای تجاری خارجی و مورد استفاده در مجتمع فولاد مبارکه مقایسه شده است. بر اساس نتایج آزمون، الگوریتم پیشنهادی نه تنها قابلیت استفاده در چارچوب زمان های محدود در دسترس برای زمان بندی را دارد، بلکه تابع هدف واحد فولادسازی را به طور میانگین تا 65% بهبود می دهد.
    کلیدواژگان: زمانبندی، کارگاه فولادسازی، ریخته گری پیوسته، الگوریتم مورچگان
  • میثم نصرالهی، حسن مینا، رضا قدسی *، سید حسین ایرانمنش صفحات 155-178
    حین اجرای پروژه ها، کاهش نوسان در الگوی استفاده از منابع، به ویژه در مواردی که حتی تغییرات بسیار کم در سطح استفاده از منبع می تواند منجر به بار مالی و یا ریسک های بالا گردد از اهمیت به سزایی برخوردار است. روش های سنتی تسطیح منابع، در حل مسایل چندهدفه مقید کارآیی چندانی ندارند. در این مقاله تلاش شده است تا با ارایه ی روشی برمبنای توسعه ای از الگوریتم تکاملی تفاضلی مبتنی بر فرایند الکتر، مشکلات روش های سنتی رفع شود. روش پیشنهادی علاوه بر رفع چالش های متداول ناشی از نرمال سازی و وزن دهی توابع هدف، با استفاده از شبه معیار به جای معیار امکان در نظرگرفتن ابهام و یا عدم قطعیت در مصرف منابع را فراهم می آورد. ساختار مدل پیشنهادی متناسب با شرایط واقعی پروژه ها طراحی شده است. نتایج حاصل از مثال عددی مبین عملکرد بهتر مدل پیشنهادی نسبت به روش های سنتی، در حل مسایل تسطیح تک هدفه و تسطیح چندهدفه است.
    کلیدواژگان: تسطیح منابع، روش مسیر بحرانی، تصمیم گیری چند معیاره، الگوریتم تفاضلی تکاملی
  • علیرضا علی نژاد *، نوید ترابی صفحات 179-190
    در این مقاله، به بررسی ترکیب تحلیل پوششی داده ها با شرایط لنگی مکمل قوی در حالت فازی پرداخته می شود. در مطالعات پیشین، از تحلیل پوششی داده ها برای ارزیابی واحد ها استفاده شده است، ولی روش تحلیل پوششی داده ها روش کاملی نیست، چون از تمام اطلاعات ورودی و خروجی به نحو کامل بهره نمی برد. به همین علت، ترکیب این روش با سایر روش ها باعث بهتر شدن دقت و کیفیت این روش خواهد شد. ترکیب تحلیل پوششی داده ها با شرایط لنگی مکمل قوی روشی ایجاد خواهد نمود که در تصمیم گیری و ارزیابی واحد های تصمیم گیرنده بسیار مفید خواهد بود. در این تحقیق، این مدل ترکیبی در حالت فازی به کار گرفته خواهد شد و مدلی جدید پیشنهاد خواهد شد که کاربردی تر و به شرایط واقعی نزدیک تر باشد.
    کلیدواژگان: روش تحلیل پوششی داده ها، شرایط فازی، شرایط لنگی مکمل قوی
  • رضا انصاری *، علی اکبر عابدی شربیانی، محمد خیاط خوشدوز صفحات 191-214
    بقا در محیط کسب و کار جهانی و رقابتی، نیازمند تغییر فرآیندهای کسب و کار موجود در ساختارهای چابک و متمایل به مشتری بوده و تکنولوژی به عنوان یک نیروی محرک حیاتی، اهداف عملکردی و تصمیم گیری بهتر کسب و کار را در یک شکل بهنگام تسهیل می کند. هدف از این پژوهش نیز، بررسی تاثیر فعالیت های مدیریت تکنولوژی بر قابلیت های چابکی است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت همبستگی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه ی آماری این پژوهش، کارشناسان کارخانه فولاد کویر کاشان به تعداد 90 نفر تشکیل دادند که از این تعداد 72 نفر حاضر به همکاری شدند. به منظور آزمون مدل پژوهش از پرسشنامه حاوی 36 سوال به منظور سنجش سازه های تحقیق استفاده شد. پرسشنامه مذکور از مطالعات قبلی شناسایی شد و با انجام تعدیلات جزئی به کار برده شد و سپس روایی محتوا و صوری آن از طریق بازبینی توسط خبرگان مربوطه بررسی و تایید شد و پایایی کل پرسشنامه نیز به روش آلفای کرونباخ 95/0 برآورد گردید. برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزارهای آماری SPSS و Smart PLS استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که فعالیت های مدیریت تکنولوژی شامل شناسایی، اکتساب، بهره برداری، یادگیری، محافظت و انتخاب تکنولوژی بر قابلیت های چابکی تاثیر مثبت و معنی داری داشته است.
    کلیدواژگان: فعالیت های مدیریت تکنولوژی، قابلیت های چابکی، کارخانه فولاد کویر کاشان
  • عزیزاله جعفری، رضا توکلی مقدم *، محسن فرقانی، رحمت عرب صفحات 215-234
    در این مقاله، مساله مسیریابی وسایل نقلیه با حمل برگشتی همراه با یک سری محدودیت های عملیاتی بررسی می شود. مشتریان به دو گروه مشتریان خط رفت که تحویل کالا به آن ها صورت می گیرد و مشتریان خط برگشت که کالا از آن ها دریافت می شود، تقسیم می شوند. همچنین، اولویت خدمت رسانی با مشتریان خط رفت است. نکته حائز اهمیت در این تحقیق آنکه، امکان تقسیم تقاضا برای مشتریانی که تقاضای آن ها از بزرگترین وسیله نقلیه موجود بیشتر است و همچنین، محدودیت عملیاتی جدید عدم دسترسی به بعضی از وسایل نقلیه برای تعدادی از مشتریان، به صورت توامان در نظر گرفته می شود. دپوی مرکزی شامل ناوگانی از وسایل نقلیه با ظرفیت های مختلف و به تعداد نامحدود بوده و تقاضای مشتریان به صورت پویا است و در هر دوره قابل تغییر است. این مساله از نوع چند جمله ای نامعین سخت (NP-hard) است و با توجه به ساختار خاص آن و بررسی ادبیات موضوع، یک الگوریتم کلونی مورچه چندگانه جدید[i] (NM-ACO) برای حل آن پیشنهاد می شود. در این مقاله، پس از آشنایی با کلیات و بیشینه تحقیق، مدل ریاضی جدیدی برای مساله مورد نظر ارایه می شود و در ادامه الگوریتم کلونی مورچه چندگانه پیشنهادی که شامل دو فاز تخصیص و مسیریابی است، تشریح می گردد. در پایان، به تحلیل نتایج عددی حاصل از این الگوریتم برای مسایل آزمون طراحی شده پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: مسیریابی وسایل نقلیه با حمل بازگشتی، ناوگان ناهمگن وسایل نقلیه، تقسیم تقاضا، سیستم کلونی مورچه، جستجوی محلی
  • ملیحه گنجی، مهدی علینقیان، سید مجتبی سجادی * صفحات 235-246
    در این مقاله مساله ترکیبی انتخاب و زمان بندی پروژه در حالت محدودیت منابع، با معیار حداکثرکردن مقدار ارزش فعلی پروژه مدل سازی، تحلیل و حل می شود. در این پژوهش، وضعیتی بررسی و مطالعه می شود که از بین چندین پروژه در دسترس و موجود، باید برخی انتخاب و اجرا شوند تا با توجه به محدودیت منابع بیشترین سود حاصل گردد. مدل های انتخاب پروژه عموما زمان بندی پروژه ها را به عنوان بخشی از فرآیند انتخاب در نظر نمی گیرند. از طرفی، به جز مواردی که تنها یک پروژه در هر دوره فعال است، اولویت بندی پروژه های انتخاب شده بدون در نظر گرفتن زمان بندی آنها بهینه نیست. زمان بندی پروژه ها در سطح فعالیت های پروژه بر پیچیدگی تصمیم گیری در مورد انتخاب سبد می افزاید و فضای جستجو را برای انتخاب سبدی از پروژه ها گسترش می دهد. در این مقاله برای حل مساله در ابعاد بزرگ، یک روش فراابتکاری مبتنی بر روش انبوه ذرات ارائه می گردد. به منظور صحه گذاری بر مدل ارائه شده، چندین مساله نمونه در ابعاد کوچک و بزرگ حل شده و نتایج بررسی شده است. نتایج نشان دهنده عملکرد مناسب الگوریتم ارائه شده است.
    کلیدواژگان: ارزش فعلی خالص(NPV)، انتخاب پروژه، زمان بندی پروژه با محدودیت منابع RCPSP، سبد پروژه، الگوریتم انبوه ذرات
  • الهام هنری، مسعود یقینی *، محمدحسین ندیمی صفحات 247-262
    بخش های خانگی و تجاری بیشترین سهم مصارف گاز طبیعی در کشور را به خود اختصاص داده است. بنابراین، پیش بینی میزان مصارف این دو بخش برای شرکت ملی گاز ایران بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله، برای مصارف خانگی و تجاری گاز طبیعی شهر اصفهان ساختار مناسبی از مدل شبکه عصبی انتخاب و طراحی شده است. برای یافتن یک ساختار مناسب شبکه عصبی، سه ساختار متفاوت با نام های دینامیک، هرس کامل و شبکه شعاع براساس تابع بررسی شده است. داده های واقعی مصارف گاز 10 سال (1381 تا 1390) برای پیش بینی مصارف (1391 تا 1395) استفاده شده است. به منظور پیش بینی مصارف خانگی و تجاری گاز طبیعی، متغیرهای مستقل جمعیت، دما، تعداد مشترکین و قیمت گاز انتخاب شده اند. ساختارهای شبکه عصبی با یکدیگر و با سایر روش های سنتی پیش بینی از جمله رگرسیون و سری های زمانی مقایسه گردید. نتایج حاکی از آن است که ساختار منتخب هرس کامل مدل شبکه عصبی برای این داده ها از سایر ساختارها و مدل های پیش بینی سنتی کارآمدتر و دقیق تر است و این مدل تا سال 1395 برای بخش خانگی افزایش مصرف و برای بخش تجاری کاهش در مصرف گاز طبیعی شهر اصفهان را پیش بینی کرده است. براساس بررسی های انجام شده، تاکنون پژوهشی برای پیش بینی مصارف گاز طبیعی خانگی و تجاری شهر اصفهان با مقایسه بین ساختار های مختلف طراحی مدل شبکه عصبی و انتخاب بهترین ساختار، صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: مصارف گاز طبیعی بخش های خانگی و تجاری، پیش بینی، شبکه عصبی مصنوعی، هرس کامل، دینامیک، شبکه شعاع براساس تابع
|
  • Bahram Izadi, Bahram Ranjbarian, Saeedeh Ketabi *, Faria Nasiri Mofakham Pages 1-22
    Since market segmentation is essential to develop and implement marketing strategies, has always been focus of marketing researchers’ attention. The advent of new technology and emerging E-businesses, which accumulating immense customer data in their databases, made the market segmentation more fascinating for researchers. Since they found customer database as one of the most valuable asset that if being managed and manipulated effectively, can provide useful knowledge about the customers and prospects. There are numerous non-coherent methods of customer clustering and classification which has been proposed in different disciplines. This paper utilizes different clustering and classification methods and compares their performance in order to propose a comprehensive and integrated algorithm for e-businesses to exploit their databases in a competent manner. In the first step, regency, frequency, monetary (RFM) data is used to ensemble K-Means, Self-Organizing-Map (SOM) and Two-Step clustering methods and Silhouette index is used to evaluate the cluster quality. In second step, different classification methods vis-a-vis multi-group discriminate linear programming (MDLP) are used to compare the performances of the methods in terms of percentage of correct classification. The results show that the performance of MDLP is better than other methods. The problem of insufficient data in databases for classification purpose is also takes into account and fuzzy Delphi method is proposed to select the required data.
    Keywords: Market segmentation, Customer classification, Ensemble clustering, Fuzzy Delphi, Customer database
  • Ali Khatami Firouzabadi *, Ali Kehtari, Ali Akhgari Pages 23-48
    Nowadays, most of manufacturing firms are in accordance with continuous changes in the market and the today’s competitive world is competing for meeting demand, increasing quality and decreasing costs. So, it is necessary to select a suitable flexible manufacturing system (FMS) for the most of manufactures. The purpose of this paper is to evaluate FMS in one of the Iranian companies producing home-appliance.
    In this paper, we use Multi Attribute Decision Making (MADM) process to select the best type of flexibility from these alternatives such as “volume flexibility”, “product flexibility”, “process flexibility”, “material handling flexibility”, and “without using FMS”. For this purpose, the methods of AHP, SAW, TOPSIS, SMARTER and permutation have been used. Finally, the results are combined through an integrated method. The results indicate that the FMS option with flexibility in handling approach is appropriate for this company. Moreover, the obtained results are in consistency with expectation of company's managers.
    Keywords: Flexible Manufacturing Systems, Justification, Multi Criteria Decision Making
  • Majid Esmaelian *, Somaeih Mohammady, Moslem Alimohammadi Pages 49-64
    Decision making techniques are often used for choosing the best solution among all available alternatives. Among many mathematical methods proposed to simplify decision making process, PROMETHEE and LINMAP are the most applied techniques to multi-attribute decision making (MADM) problems. Many of MADM problems include ranking finite number of discrete alternatives or selecting the best solution among them. But in many cases, for example in some locating problems, it is necessary to consider multiple contradictory criteria to determine the optimal facility location in infinite and continuous set of alternatives. This paper deals with continuous alternative MADM problems. In addition to the use of PROMETHEE-IV, an extended LINMAP technique is proposed and tested for a continuous problem. Results of a numerical example and data analysis using Excel and Lingo indicate the efficiency of these techniques in our continuous alternative multi-attribute problem.
    Keywords: Continuous locating, Multiple attribute locating, PROMETHEE, IV, LINMAP, Continuous multi attribute decision making
  • Farzaneh Rajaee Abyaneh, Saiedeh Gholami* Pages 65-82
    In this paper, a mixed integer programming formulation for flexible flow shop scheduling problem with unrelated machines and sequence dependent setup times is proposed in order to minimize sum of earliness and tardiness. Due to the fact that this problem is NP-Hard, a SA-based heuristic as well as a PSO-based heuristic are proposed to tackle the complexity of the problem. Later, the parameters of these algorithms are set by Taguchi method and then, these meta-heuristic algorithms are compared with each other by 410 test problems. At the end, a number of topics are proposed for future research.
    Keywords: flexible flow shop scheduling problem, sequence dependent setup time, earliness, tardiness, simulated annealing algorithm, particle swarm optimization algorithm
  • Hamed Tajmir Riyahi* Pages 83-102
    Mutual funds are used in stock exchanges in the world with the goal of increasing efficiency and boosting investment in capital markets and have an important role in financing resources and leading it to the production capacity. The philosophy of establishing these mutual funds is to gather funds and invest them in a collection of diverse securities (stocks, bonds and other kinds of securities). The efficiency of mutual funds with regard to the high volume of their buying and selling in the capital market is the main discussions about them. In this research, based on Data Envelopment Analysis that is a nonparametric method, the mutual funds existing until May 2011 are ranked based on BCC and CCR models, then return on scale of them is examined and finally, mutual funds are ranked by A&P model. The results show that 16 and 18 mutual funds are on the efficiency boundary based on CCR and BCC models, respectively. Return on scale for mutual funds is not constant.
    Keywords: Efficiency, mutual funds, DEA models
  • Asma Soltaninejad*, Abulfazl Kazazi, Nima Soltaninejad Pages 103-120
    Many small and medium enterprises are required to understand the situation and the gaps to get optimum conditions before any change or movement toward excellence. Statistical analysis such as average test, Friedman test and descriptive analysis, inference to identify problems and weak areas of the Shannon entropy method was used to determine the weight of each of the EFQM model criteria.
    Research results indicate issues such as poor management skills, financial problems for investment in research and development, technology acquisition, training and employment of highly skilled manpower and et al. The most important guidelines are offered: Investment in research and development organizations to increase cooperation with peers, management and human resource development, management training expressed by managers.
    Keywords: Small, medium sized enterprise, EFQM, Performance diagnosing
  • Iman Rastgar *, Rashed Sahraeian, Farshid Samaei Pages 121-136
    In this paper, the problem of batch scheduling in parallel machines environment with the objective of minimizing make span (Cmax) is addressed. The main contribution of this research is the stochastic nature of the processing times of jobs and release times for better depiction of the real world. It has been proved that the problem is NP-hard. Therefore, we apply heuristic approaches to solve this problem. The provided problem includes two stages of decision making. In the first stage, the jobs are classified into batches and in the next stage; these batches should be assigned to parallel machines. Two and three heuristic methods are used for producing batches and sequencing batches, respectively. 10,000 test problems are randomly generated due to stochastic nature of processing times and release dates. Using the results of simulating test problems, six combinations of heuristic methods are compared. The results show that applying MBF heuristic method in the first stage and ERT-LPT method in the second stage provide better and efficient solutions.
    Keywords: Scheduling, Parallel machine, Batch processing, Heuristics, Simulation
  • Arezoo Atighehchian* Pages 137-154
    In this paper, Steel-making Continuous Casting (SCC) scheduling problem is investigated. The scheduling of SCC processes is of major importance in steel industries. Since it is often a bottleneck in steel production, optimal scheduling of it can minimize production cost and increase profit notably. This problem is a specific case of hybrid flow shop scheduling problem accompanied by technological constraints of steel-making and hence classic optimization methods fail to obtain an optimal solution for a real life problem over a suitable time. In this paper, a meta-heuristic algorithm based on an Ant colony algorithm (ACO) which is accompanied with a heuristic timing algorithm is developed. In the proposed algorithm the resource assignment and sequencing is determined with ACO and the timing of jobs is determined using a heuristic forward-backward algorithm. Considering the real constraints in the problem definition, designing a heuristic timing algorithm, embedding the proposed timing algorithm in ACO framework and a novel design of ACO algorithm in pheromone matrix and heuristic information are the main features of this paper. The proposed algorithm is implemented in Khuzestan steel complex and the efficiency of it is compared with a heuristic algorithm of commercial scheduling software which is used in Mobarakeh Steel Company. Numerical results show that the average percent of improvement is about 65% in a limited scheduling time.
    Keywords: Scheduling, Steelmaking, continuous Casting, Ant colony algorithm
  • Meisam Nasrollahi, Hassan Mina, Reza Ghodsi *, Sayed Hossein Iranmanesh Pages 155-178
    The importance of resource leveling cannot be ignored throughout a project, especially in cases where a trivial fluctuation in using resources will lead into high financial risks or costs. Traditional approaches are usually insufficient in solving the problems of multi-objective constraint resource leveling. In this paper, we propose an optimized technique based on Differential Evolution (DE) algorithm and ELECTERE method in order to overcome the drawbacks of the traditional resource leveling algorithms. Furthermore, obviating the challenges of normalizing and weighting objective functions, this approach takes the uncertainty and ambiguity of the objective functions into account through application of pseudo-criterion. The structure of proposed model is designed based on real situations. Results obtained from the numerical example verify the efficiency of the proposed model in solving the problems of resource leveling, and in comparison with traditional models; they confirm the better performance of this model to overcome single and multi-objective problems.
    Keywords: Resource Leveling, Critical Path Method, Multi, Criteria Decision Making, Deferential Evolution Algorithm
  • Alireza Alinezhad *, Navid Torabi Pages 179-190
    This paper studies combined DEA with strong complementary slackness condition in fuzzy environment. In the past studies, DEA was used for unit assessment but this method is not perfect because it does not fully utilize information on inputs and outputs data. For this reason, combined DEA with other methods caused better accuracy and quality. Combined DEA with strong complementary slackness condition caused strong method in determinant and assessment of decision making units. In this study, a combined model is used in fuzzy environment and a new model is proposed which is more applicable and similar to real conditions.
    Keywords: Data Envelopment Analysis, Strong complementary slackness condition, Fuzzy environment
  • Reza Ansari *, Ali Akbar Abedi Sharabiani Pages 191-214
    Among many enterprise assets, technology is a critical driving force for the purposes of performance, behavior and better business decisions. However, the management of technology provides a systematic approach to full utilization of a technology-based organization. Knowledge of agile manufacturing and agile workforce to develop the concept of agility in organizations has been reviewed by investigators. Based on the review of literature in both areas (management, technology and agility), the indicators presented in the form of a questionnaire proved their reliability and validity. After evaluation of these components, results in a steel factory in Kashan Desert indicate a strong relationship and significant management and technical capabilities of agility. To examine the impact of the technology management on capabilities of agility, some questionnaires are examined and prioritized in terms of influence.
    Keywords: Technology management activities, agility capabilities, Kashan Steel Factory
  • Azizollah Jafari, Reza Tavakkoli, Moghaddam *, Mohsen Forghani, Rahmat Arab Pages 215-234
    This paper considers the vehicle routing problem with backhaul (VRPB) and some applicable constraints, in which a set of costumers are divided into two subsets of linehaul and backhaul costumers. Each linehaul costumer requires its demands to be delivered from the depot. In addition, a specified quantity of products should be picked up from the backhaul nodes to the depot. The main point in this study is that the customer demands, which are over than the maximum of available vehicles, can be divided to different customers. In addition, there is limited vehicle access availability for some costumers. The central depot includes a fleet of vehicles with different capacities, in which the number of vehicles of each type is not limited and customer demands are dynamic and can change in each period. This problem is a well-known NP-hard one; therefore, a new multi-ant colony optimization algorithm is proposed to solve the given problem. This proposed algorithm contains two phases, namely clustering and routing. Finally, the numerical results of designed test problems have been discussed and analyzed.
    Keywords: Vehicle Routing Problem with backhaul, Heterogeneous fleet of vehicles, Split service, Ant colony system, Local search
  • Malihe Ganji, Mahdi Alinaghiyan, Mojtaba Sajadi* Pages 235-246
    In this paper, the problem of selecting and scheduling projects regarding the maximum amount of resource constraints and the net present value of the project is modeled, analyzed and solved. This study shows the condition in which some projects should be performed among all available projects. Decision makers should choose a subset of these projects based on resource constraints in order to maximize final profit. Project selection models usually do not consider project scheduling as a part of selection process. However, except in cases where only one project is active at any time during the project, prioritizing selected projects regardless of their schedule is not optimal. Project scheduling in the level of project activities, increases the complexity of search space and spreads the decision space for selecting a portfolio of projects. Hence, in this study a particle swarm optimization algorithm is developed for solving large scale problems. Finally, in order to validate the quality of the proposed meta-heuristic approach, several test problems have been solved in small and large sizes. The results show the good performance of the presented algorithm.
    Keywords: Net Present Value (NPV), Project portfolio, Project selection, Resource Constrained Project Scheduling Problem (RCPSP)
  • Elham Honari, Masoud Yaghini *, Mohammad Hossein Nadimi Pages 247-262
    The largest share of natural gas consumption in the country is allocated to the residential and commercial sectors. Therefore, the prediction of the consumption rate of these two sectors is very important for planning in the National Iranian Gas Company. This paper develops an artificial neural network model to forecast the natural gas consumption for residential and commercial sectors in the city of Isfahan. In order to find an appropriate architecture, three different methods named dynamic method, radial basis function network method, and exhaustive prune method are investigated. The actual gas consumption data for the previous 10 years are used to predict consumption of the next five years. Factors of population, climate, total number of clients and gas prices are included in the prediction model. In this study, the neural network structures are compared with each other and with other traditional methods such as regression and time series methods. To evaluate the proposed model, we compare the results of three different architectures of neural network considering training times and accuracy of neural networks on the test data set. In addition, the neural networks have been compared with other well-known prediction methods such as auto-regressive integrated moving average and regression. The results indicate that the artificial neural network with exhaustive prune architecture is the most efficient and accurate model. The generated model is applied to predict residential and commercial gas consumption for five years. To the best of our knowledge, this method has not been used in the literature for predicting gas consumption in Esfahan.
    Keywords: Gas consumption in residential, commercial sectors, Forecasting, Artificial neural network, Exhaustive prune, Dynamic, Radial basis function