فهرست مطالب

مدیریت تولید و عملیات - سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1390)

مجله مدیریت تولید و عملیات
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی حسین میرزایی، عیسی نخعی کمال آبادی، سیدحسام الدین ذگردی صفحه 1
    این مقاله به بررسی مساله مسیریابی-موجودی چند محصولی چند دوره ای در یک زنجیره تامین دو سطحی شامل یک تولیدکننده و مجموعه ای از خرده فروشان اختصاص دارد. در مساله مورد بررسی، علاوه بر مدیریت موجودی و برنامه ریزی توزیع، برنامه ریزی تولید نیز در نظر گرفته شده است. مساله با هدف کمینه سازی مجموع هزینه های سیستم شامل هزینه های راه اندازی، توزیع و نگهداری موجودی مدلسازی شده است. محصولات توسط ناوگانی از وسائل حمل همسان با ظرفیت محدود تحت استرات‍ژی ارسال مستقیم به خرده فروشان تحویل داده می شوند. همچنین، ظرفیت تولید و نگهداری محدود و کمبود غیرمجاز فرض شده است. نشان داده شده است که مسائل مشابه بدون در نظر داشتن برنامه ریزی توزیع در زمره مسائل با پیچیدگی سخت قرار دارند، بنابراین مساله فوق نیز، مساله ای با پیچیدگی سخت است. از این رو، در این مقاله الگوریتم بهینه سازی گروه ذرات بهبودیافته جدیدی برای حل آن توسعه داده شده است. الگوریتم پیشنهادی از دو بخش مجزا تشکیل شده است. نخست، مقادیر متغیرهای صفرویک با استفاده از الگوریتم پیشنهادی تعیین و سپس با حل یک مدل برنامه ریزی خطی، مقادیر متغیرهای پیوسته محاسبه می شود. کارایی الگوریتم پیشنهادی با استفاده از مسائل نمونه تصادفی متعددی با الگوریتم های ژنتیک و بهینه سازی گروه ذرات مقایسه شده است. نتایج محاسباتی بیانگر عملکرد بهتر الگوریتم پیشنهادی است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، مساله مسیریابی، موجودی، استرات~ژی ارسال مستقیم، بهینه سازی گروه ذرات، برنامه ریزی تولید، توزیع
  • فاطمه شاکری، محمدحسین طحاری، حسن دهقان دهنوی، رضا کاوندی صفحه 29
    در دنیای امروز بیشتر کشورهای جهان با تکیه بر نوآوری در پی افزایش بهره وری و بهبود وضع اقتصادی خود هستند. سازمان ها در امتداد این گرایش به نوآوری و در پی توجه به عوامل محرک نوآوری در سازمان توانسته اند مزیت های رقابتی بسیاری را برای خود رقم زنند. این مقاله به بررسی تاثیر جو سازمانی در 7 بعد هم بستگی، استقلال، چالش، منابع، بازبودن نسبت به نواوری، تشویق و نظارت و مدیریت بر نوآور بودن در فرآیند را مورد بررسی قرار می دهد. انتخاب نمونه ها به صورت نمونه گیری تصادفی در شرکت لیزینگ خودروکار متعلق به گروه صنعتی ایران خودرو صورت گرفت. اعتبار مدل های مفهومی هر یک از ابعاد جو سازمانی و نوآور بودن در فرآیند از طریق تحلیل مسیر و تحلیل عاملی تاییدی ارزیابی شد. نتایج حاکی از تایید روابط علی بین مولفه ها و عوامل مکنون به جز در بعد همبستگی می باشد. در نهایت فرضیات پژوهش با استفاده از مدل معادله های ساختاری آزمون شد که نتایج حاکی از آن است که ابعاد نظارت و سرپرستی، چالش، منابع و باز بودن نسبت به نوآوری بر نوآور بودن در فرآیند در شرکت لیزینگ تاثیر گذار است که بیشترین تاثیر را نظارت و سرپرستی و بعد باز بودن نسبت به نوآوری تاثیر منفی دارد. این در حالی است که در رتبه بندی ابعاد تاثیر گذار بر نوآور بودن در فرآیند با تکنیک ویکور، بعد باز بودن نسبت به نوآوری رتبه اول را کسب نموده است.
  • سید جواد صالح زاده، سید رضا حجازی*، علی ارکان، سید مهران حسینی صفحه 47

    از روش تحلیل پوششی داده ها می توان به عنوان یکی از پرکاربردترین روش های ارزیابی عملکرد یاد نمود. مدل های شبکه ای از جدیدترین مدل های ارائه شده در این زمینه هستند که یک واحد تصمیم گیرنده را با تمامی زیرواحدها و ارتباطات موجود در آن به صورت ساختار شبکه ای در نظر می گیرند. از پرکاربردترین روش های تحلیل پوششی داده های شبکه ای می توان به روش لویس و سکستون اشاره نمود. این روش با حرکت روی مسیرهای کارا و سپس محاسبه خروجی های نهایی و ورودی های اولیه کلاسیک، کارایی هر واحد تصمیم گیرنده را در مقابل واحدتصمیم گیرنده مشابه اندازه گیری می کند. در واقعیت موارد بسیاری را می توان یافت که یک ورودی اولیه و یا محصول میانی به چندین زیرواحد تخصیص یابد و یا موجب تشکیل دور در شبکه گردد. در چنین شبکه هایی روش لویس و سکستون قادر به محاسبه کارایی نیست. لذا در این مقاله روشی ارائه گردیده که قادر است این نقاط ضعف را برطرف نموده و کارایی چنین شبکه هایی را محاسبه نماید.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، کارایی، تحلیل پوششی داده ها، واحدتصمیم گیرنده
  • علی عطافر، محمداسماعیل انصاری، مهدی پورمصطفی، مهدی خلیلی بندپی صفحه 61
    با توجه به تغییرات مدوام در محیط سازمان ها، دیگر تضمینی برای بقای بلندمدت در بازار وجود ندارد. در شرایط کنونی سازمان هایی موفق هستند که چالاک باشند و بتوانند با سرعت به الزامات محیطی پاسخ دهند. بدین منظور، در این پژوهش، مدلی برای بکارگیری استراتژی های مناسب، به منظور موفقیت بلند مدت سازمان پیشنهاد شده است. مدل پیشنهادی، ترکیبی از رویکرد BSC [1]، گسترش کارکرد کیفیت فازی [2] و ZOGP [3] است. در واقع، به کمک BSC طرح های راهبردی مناسب تدوین شده و به کمک گسترش کارکرد کیفیت فازی اولویت بندی می شوند. سپس، با توجه به اهداف چندگانه و محدودیت های موجود در مساله، بوسیله ZOGP، طرح های راهبردی قابل اجرا مشخص می شوند. نتایج نشان می دهد که تکنیک های تصمیم گیری می توانند توسط یک متدولوژی ساختارمند، در طراحی BSC به خوبی استفاده شوند و با ارائه راهکار و راهبرد مناسب، در تمامی جنبه ها بهبود ایجاد کنند و تاثیر مثبتی بر عملکرد و کارایی سازمان در بلند مدت داشته باشند.
    کلیدواژگان: گسترش کارکرد کیفیت فازی، برنامه ریزی آرمانی صفر، یک، طرح های راهبردی
  • آرش شاهین، نسیبه جنتیان صفحه 83
    هدف این پژوهش دست یافتن به طراحی اثرزدای ابعاد کیفیت خدمات است. طراحی اثرزدای ابعاد کیفیت خدمات با تلفیق و استفاده از دو ابزار طراحی آزمایش های تاگوچی و روش سروکوال در آژانس مسافرتی ایران تراول صورت گرفته و به این منظور، پنج بعد اصلی کیفیت خدمات، یعنی قابلیت اطمینان، پاسخ گویی، تضمین، همدلی و ملموسات و بعد قیمت به عنوان فاکتورهای کنترل و متغیر پاسخ در دو حالت مجموع انتظارات مشتری در موردکیفیت خدمات ومجموع شکاف های خدمات در نظرگرفته شده است. لازم به ذکر است در این پژوهش متغیر بدی کارکرد در نظر گرفته نشده است. مزیت این روش، بهبود همزمان میانگین و انحراف معیار است. این پژوهش با محاسبه نسبت مطلوبیت به بدی کارکرد (s/n) به ترکیب بهینه سطوح مختلف ابعاد کیفیت دست یافته است. مقایسه این دو نوع طراحی می تواند به موسسه در هزینه یابی برای یافتن مشتری جدید یا حفظ مشتری موجود کمک کند.
    کلیدواژگان: طراحی اثرزدا، کیفیت خدمات، طراحی آزمایش های تاگوچی، شکاف، روش سروکوال
  • مهدی کرباسیان، محمد جوانمردی، اعظم خبوشانی، سیدمحمود زنجیرچی صفحه 107
    در دنیای رقابتی عصر حاضر، سازمان ها برای رشد و پایداری خود باید به شدت تلاش نموده و از استراتژی مناسب جهت پیشرفت و حفظ بقای خود بهره گیری نمایند. محیط پیرامون سازمان ها به سرعت در حال تغییر است که از جمله این تغییرات تنوع تقاضا و نیازهای مشتریان است. محدودیت مهم دیگری که سازمان ها را در تنگنا قرار داده است، کمیابی و محدودیت منابع و امکانات می باشد. یکی از راه های کاهش این مشکلات استفاده مناسب از تامین کنندگان چابک و منابع بیرونی است. پژوهش حاضر حاصل انجام دو پایان نامه در حوزه چابکی و ISM می باشد. در این پژوهش ابتدا به شناسایی معیارهای سنجش تامین کنندگان چابک پرداخته شده است. سپس با استفاده از روش مدل ساختار تفسیری به سطح بندی این عوامل و دسته بندی آنها پرداخته شده است. نتایج این روش نشان می دهد که معیار سرعت تحویل در سطح اول خروجی این مدل قرار داشته و همچنین دارای نیروی پیش برندگی بسیار مناسبی می باشد. همچنین معیار کاهش زمان تاخیر نیز از این ویژگی ها برخوردار است. سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی وزن معیارهای سنجش چابکی تامین کنندگان را تعیین کرده و ورودی مدل تاپسیس قرار داده شد. در پایان با استفاده از روش تاپسیس فازی به رتبه بندی شش تامین کننده پرداخته شد. محاسبات روش تاپسیس و AHP به پیوست در فایل Excel ارائه شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که معیارهایی که از نیروی پیش برندگی بیشتر و وابستگی کمتری برخوردار می باشند در مدل AHP هم از مقدار وزن بیشتری برخوردار شده اند. لذا برای افزایش چابکی تامین کنندگان باید بر متغیرهای سطوح اول و دوم مدل ساختار تفسیری تمرکز نمود. در این پژوهش جهت افزایش کارایی نتایج حاصل از تکنیک تاپسیس فازی وزن داده ها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی تعیین گردید. همچنین برای تفسیر میزان تاثیر معیارها بر چابکی تامین کنندگان به طور همزمان از مدل ساختار تفسیری استفاده گردید.
  • مهدی بشیری، رضا کامران راد صفحه 135
    هدف از این مقاله، تخمین پارامترهای مدل رگرسیون لجستیک باینری به منظور حداکثرسازی تابع لگاریتم درست نمایی با بهبود شاخص های ارتباطی است. در این مقاله پس از معرفی گامهای تخمین پارامتر، نحوه محاسبه شاخص های ارتباطی با استفاده از دو روش تعداد تطابق و میزان درجه عضویت بیان شد. منظور از شاخص های ارتباطی، شاخص هایی است که تعداد وقوع پاسخ موفقیت در مقابل پاسخ شکست را برای تعداد مشخصی آزمایش مستقل برنولی نشان می دهد. با استفاده از هردو روش، مقادیر این شاخص ها تا رسیدن به نقطه همگرایی ضرایب رگرسیونی(شرط توقف الگوریتم) محاسبه شده که مقایسه نتایج دو روش بیانگر عدم بهبود در مقادیر شاخص های ارتباطی با روش تعداد تطابق و افزایش این شاخص ها در هر تکرار تا رسیدن به نقطه همگرایی پارامترها با استفاده از روش درجه عضویت است. لذا جنبه نوآوری این پژوهش، ارائه روشی جدید برای بهبود شاخص های ارتباطی به همراه حداکثرسازی لگاریتم درست نمایی می باشد.
    کلیدواژگان: تخمین پارامتر، رگرسیون لجستیک باینری، شاخص ارتباطی، تعداد تطابق، درجه عضویت
|
  • Fatemeh Shakeri, Mohammad Hossein Tahari, Hasan Dehghan, Reza Kavandi Page 29
    In the world of today, most of countries attempt to improve their productivity and economic status by concentrating on innovation. Organizations have considered factors affecting innovation and have achieved enormous competitive advantages. The aim of this research is to investigate the influence of organizational climate in terms of seven dimensions of cohesiveness, autonomy, challenge, resources, openness to innovation, encouragement and supervision on process innovativeness. Data has been collected by random sampling in Khodrocar Lizing company as a subdivision of Iran Khodro Industrial Group. The validity of the conceptual models of each dimension of climate and process innovativeness has been assessed by confirmatory factor analysis (CFA). Results imply the validity of causal relationship between components and the latent variable except for the cohesiveness dimension. Finally, the hypotheses of research have been examined by structural equation modeling (SEM). Findings imply that challenge, resources, openness to innovation, and supervision influence process innovativeness. Supervision has the highest influence and openness to innovation has negative influence on innovativeness, while in prioritizing the factors by the Vikor technique, openness to innovation has the first rank.
  • Reza Hejazi, Ali Orkan Page 47

    Data envelopment analysis (DEA) is known as one of the most common approaches for efficiency evaluation. Network models are new subjects in which, a DMU with all its subunits and links is considered as a network structure. One of the most widely used DEA methods for network data is the suggested approach of Lewis and Sexton. In this approach, performance of each DMU is measured compared to a similar DMU by moving on the effective paths and then computing the final outputs and classic primary inputs. In reality, many cases can be found that an original input or an intermediate product allocates to several subunits or forms a tour in a network. In such networks, the approach of Lewis and Sexton is not able to calculate efficiency. Therefore, in this paper, an approach has been proposed for solving such problems and computing the efficiency of such networks.

  • Mehdi Pourmostafa Page 61
    Due to continuous changes in organizational environment, there is no warranty for long term survival in the market. Currently, those organizations can succeed that are agile and able to rapidly respond to environmental requirements. In this research a model has been proposed for applying proper strategies for achieving long term organizational success. The proposed model is an integration of Balanced Score Card (BSC) approach, Fuzzy Quality Function Development (FQFD) and Zero-One Goal Programming (ZOGP). In fact by BSC, appropriate strategic plans can be designed and prioritized by FQFD. Then, based on multiple objectives and existing problem constraints, feasible strategic plans are identified by ZOGP. Findings imply that decision making techniques can be well utilized in designing BSC through a structured methodology; make improvement in all aspects; and have a positive influence on organization's performance in long term.
  • Nassibeh Janatyan, Arash Shahin Page 83
    The main purpose of this research is to address how robust design of service quality dimensions can be obtained. Service Quality Robust Design has been conducted by the integration of Taguchi Design of Experiments and SERVQUAL approach in Iran Travel Agency. Five basic dimensions of service quality, i.e. reliability, responsiveness, assurance, empathy, tangibles and price have been assumed as control factors. Response factor has been defined as two alternatives i) the sum of customer expectations, and ii) the sum of service quality gaps. In this investigation assumed that noise factor is not existed. The advantage of this paper is to improve the average and standard deviation simultaneously. Signal to noise ratio has been computed and the desired mix of the levels of service quality dimensions has been addressed. The main findings of this research includes the desired mix of the levels of service quality dimensions based on the sum of customer expectations and the desired mix of the levels of service quality dimensions based on the sum of service quality gaps. Comparing the two sets of findings helps the agency to analyze the cost of attracting new customers or retaining regular customers.
  • Ms Mohammad Javanmardi Page 107
    In today’s organizations, performance measurement comes more to the foreground with the advancement in the high technology. Supplier selection is an important issue in supply chain management. In recent years, determining the best supplier in the supply chain has become a key strategic consideration. However, these decisions usually involve several objectives or criteria, and it is often necessary to compromise among possibly conflicting factors. Thus, the multiple criteria decision making (MCDM) becomes a useful approach to solve this kind of problem. In order to use the conceptual framework for measuring performance supplier, a methodology that takes into account both quantitative and qualitative factors and the interrelations between them should be utilized. for leveling an integrated approach of analytic hierarchy process AHP and fuzzy TOPSIS method is proposed to obtain final ranking. The interactions among the criteria are also analyzed before arriving at a decision for the selection of supplier from among six alternatives. Linguistic values are used to assess the ratings and weights for criterion. These linguistic ratings can be expressed in triangular fuzzy numbers. Then, a hierarchy multiple criteria decision-making (MCDM) model based on fuzzy-sets theory including FAHP and FTOPSIS are applied. There are two approaches for aggregating values including relative importance of evaluation criteria with respect to the overall objective and rating of alternatives with respect to each criterion in fuzzy group TOPSIS: First aggregation and Last aggregation. In first aggregation approach weight of each criterion and rating of alternatives with respect to each criterion gained from decision makers are aggregated at first and TOPSIS method then apply to these aggregate values. In last aggregation approach weight of each criterion and rating of alternatives with respect to each criterion gained from decision makers are used in TOPSIS method directly. In this paper use the first method and gained weight of each criterion from AHP. This research has been conducted on manufacturing industry. However the results can also be used for other types of organizations managers that are located in a competitive environment.
  • Dr. Mahdi Bashiri, Reza Kamranrad Page 135
    The aim of this paper is estimation of Binary logistic regression parameters for maximizing the log-likelihood function with improved association indicators. In this paper the parameter estimation steps have been explained and then measures of association have been introduced and their calculations have been analyzed. Moreover a new related indicators based on membership degree level have been expressed. Indeed association measures demonstrate the number of success responses occurred in front of failure in certain number of Bernoulli independent experiments. In parameter estimation, existing indicators values is not sensitive to the parameter values, whereas the proposed indicators are sensitive to the estimated parameters during the iterative procedure. Therefore, proposing a new association indicator of binary logistic regression with more sensitivity to the estimated parameters in maximizing the log- likelihood in iterative procedure is innovation of this study.