فهرست مطالب

مدیریت تولید و عملیات - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1392)

مجله مدیریت تولید و عملیات
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید اسماعیلیان، احمد جعفر نژاد، سید احسان جبلی صفحات 1-20
    هدف از زمانبندی تعمیرات پیشگیرانه انجام مجموعه ای از کارهای PM به منظور کاهش توقفات و حداکثر کردن قابلیت اطمینان تجهیزات است. در مقاله گوپالاک و همکاران(1997) یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح و چهار روش ابتکاری برای حل مساله زمانبندی تعمیرات پیشگیرانه توسعه داده شده است. در مدل ریاضی و روش های ابتکاری ارائه شده، فرض بر این است که ترکیب کارگران و حالات ممکن انجام کارها، مشخص است. تعیین ترکیب کارگران مشکل و زمان بر بوده و حالات ممکن به شکل نمایی افزایش می یابد. در این پژوهش، یک روش ابتکاری برای تعیین تمامی ترکیبات ممکن انجام هر کار توسط کارگران ارائه شده است. علاوه بر این، چهار روش ابتکاری برای زمانبندی تعمیرات پیشگیرانه در حالت وجود نیروی کار چند مهارته بررسی شده که بدون نیاز به تعیین ترکیب کارگران یک جواب موجه نزدیک به بهینه برای مساله زمانبندی تعمیرات پیشگیرانه ارائه می نمایند. با طراحی مسائل مختلف (81 مساله) و ارائه یک مدل شبیه سازی، کیفیت جواب های به دست آمده از روش های ابتکاری جدید با روش های ابتکاری ارائه شده توسط گوپالاک و همکاران(1997) مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد روش های ابتکاری پیشنهادی کاراتر بوده و جواب های نزدیکتری به جواب بهینه ارائه نموده اند. میانگین کیفیت جواب(SQ) در الگوریتم های پیشنهادی 1.86% و در الگوریتم های گوپالاک و همکاران 8.32% است. الگوریتم های جدید در مدت زمان حل نیز برتری خوبی به الگوریتم های قدیمی دارند. میانگین زمان حل مسائل توسط الگوریتم های پیشنهادی 0.78 ثانیه و توسط الگوریتم های گوپالاک و همکاران 6.43 ثانیه است.
    کلیدواژگان: زمانبندی تعمیرات پیشگیرانه (PM)، روش های ابتکاری، نگهداری و تعمیرات، نیروی کار چند مهارته، تعمیرات پیشگیرانه
  • پرویز فتاحی، امیرسامان خیرخواه، احسان ترکمان، مهدی فتح الله صفحات 21-38
    در این تحقیق سیستم سفارش های مستمر با اضافه کردن محدودیت تاثیرپذیری تقاضا از متوسط درصد کمبود بررسی شده که در آن بین افزایش مقدار کمبود و تعداد دفعات رخ دادن آن با کاهش تقاضا و انصراف مشتریان رابطه مستقیم وجود دارد. هدف از محدودیت فوق، مدل ​ سازی هزینه های مرتبط با کسر اعتبار سازمان در فضای رقابتی است. در این تحقیق، ابتدا مدل ریاضی مساله مورد بررسی ارایه و سپس با توجه به پیچیدگی آن با دو الگوریتم فراابتکاری ژنتیک و انجماد تدریجی حل گردیده است. با توجه به اهمیت اجزا و پارامترها در عملکرد الگوریتم های فراابتکاری، اجزا و پارامترهای الگوریتم های ارایه شده براساس نتایج آزمایش ها صورت گرفته تنظیم شده است. در انتها با استفاده از تجزیه و تحلیل آزمایش ها صورت گرفته، نشان داده شده است که در این نوع مساله، الگوریتم انجماد تدریجی نتایج بهتری را ارایه می نماید.
    کلیدواژگان: کنترل موجودی، سیستم سفارش های مستمر، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم انجماد تدریجی
  • محمدحسین صادقی، پروفسور رضا توکلی مقدم صفحات 39-60
    در این مقاله، مساله زمانبندی پروژه با منابع محدود و فعالیت های چند حالته (یعنی امکان انتخاب روش های اجرایی مختلف برای فعالیت ها)، برای حل به دو زیر مساله تقسیم می شود: تخصیص روش های اجرایی به فعالیت ها و سپس زمانبندی فعالیت ها به منظور کمینه نمودن زمان اتمام پروژه. روش الکترومغناطیس با مساله اول در ارتباط بوده و لیست روش اجرای فعالیت ها را تولید می کند. پس از تعیین روش اجرایی هر فعالیت، زمان و مصرف منابع آن فعالیت بر اساس روش انتخاب شده برای اجرای آن تعیین و یک برنامه زمانبندی تصادفی به روش سری برای آن ایجاد می گردد. سپس یک روش جستجوی محلی نسبت به بهبود برنامه اقدام می کند. ضمنا در مقاله، یک تابع جریمه جدید برای لیست های روش نشدنی از نظر منابع تجدیدناپذیر پیشنهاد می شود. عملکرد روش حل پیشنهادی با بهترین روش های حل پیشنهاد شده تاکنون برای این مساله بر اساس معیارهای توقف زمان حل و تعداد برنامه های زمانبندی تولید شده مقایسه می گردد که نتایج گزارش شده از عملکرد عالی این روش حکایت دارد.
    کلیدواژگان: زمانبندی پروژه با منابع محدود، منابع تجدیدناپذیر، حداقل نمودن طول زمان اجرای پروژه، روش الکترومغناطیس، جستجوی محلی
  • محسن قره خانی، سید جعفر سجادی، احرام صفری صفحات 61-68
    در این تحقیق رویکرد بهینه سازی استوار برای حل مسئله انتخاب سبد مالی چند دوره ای پیشنهاد شده است. همانطور که می دانیم بازده مربوط به هریک از دارایی های موجود در سبد سهام غیر قطعی می باشد، از اینرو درنظرگیری یک مقدار قطعی در مدل های به جای بازده هریک از داریی ها، باعث خواهد شد تا انتخاب ها ما از اعتبار لازم برخوردار نباشد. برای غلبه بر این مشکل در این مقاله از روش بهینه سازی استوار استفاده می شود مدل های بهینه سازی استوار، بازدهی آینده دارایی ها را بصورت ضرایب غیر قطعی در مسئله بهینه سازی در نظر می گیرند و درجه ریسک گریزی سرمایه گذاری را به درجه تحمل در مقابل کل خطای حاصل تخمین بازدهی ها تصویر می کنند. در این تحقیق به منظور تخمین بازدهی انتظاری دارایی از مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای استفاده شده است. با توجه به مدل خطی استفاده شده برای تخمین بازدهی و رویکرد بهینه سازی استوار خطی استفاده شده، مدل پیشنهادی حاصله خطی است که از نظر محاسباتی کارایی قابل قبولی دارد. خطی بودن مدل حاصله در زمانی که محدودیت های پیچیده از قبیل مالیات به ساختار مسئله اضافه شود، مزیت مهمی به حساب می آید.
    کلیدواژگان: بهینه سازی استوار، انتخاب سبد مالی، مدل قیمت گذاری دارایی سرمایه ای، سرمایه گذاری
  • سید اکبر نیلی پور طباطبایی، مهدی علی محمدی صفحات 69-84
    تعیین اندازه بهینه دسته تولید از جمله مسائلی است که همواره در مباحث برنامه ریزی تولید مورد توجه محققین قرار گرفته به طوریکه در این زمینه تاکنون مدل های فراوانی ارائه شده اند که در هر یک از آنها بر مبنای شرایط و فرضیات مدل مقدار اقتصادی تولید EPQ توسعه داده شده است. از جمله مسائلی که در این مدل ها کمتر مورد توجه قرار گرفته مساله خرابی ماشین می باشد. بدیهی است ماشینی که فرآیند تولید بدان وابسته است ممکن است در زمان انجام کار با خرابی های تصادفی مواجه شود که موجب از کار افتادن آن شده و فرآیند ماشینکاری برای مدتی متوقف شود که این موضوع ضرورت بکارگیری یک سیاست نگهداری و تعمیرات مناسب برای ماشین را مشخص می سازد. در این مقاله با در نظر گرفتن فرضیاتی از قبیل مجاز بودن کمبود، در نظر گرفتن موجودی در جریان ساخت و امکان تولید محصولات معیوب با قابلیت دوباره کاری و بدون قابلیت دوباره کاری، مدل مقدار اقتصادی تولید در حالت اتخاذ سیاست نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه برای ماشین، مورد بررسی قرار گرفته و با مینیمم سازی هزینه کل سیستم طی یک دوره در واحد زمان، مدلی جهت تعیین اندازه بهینه دسته تولید ارائه گردیده و با ارائه نمونه های عددی، کاربرد آن مورد تایید قرارگرفته است..
    کلیدواژگان: مدل EPQ، نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه، محصول معیوب، کمبود، موجودی در جریان ساخت
  • بتول فروزان، علی عطافر صفحات 85-102
    هدف این مقاله بررسی تعالی سازمانی بر اساس مدل پیترز و واترمن در شرکت مهندسی قائم سپاهان اصفهان است. متغیرهای مورد ارزیابی در این مدل هشت متغیر تعصب به عمل، توجه به نیازهای مشتریان، استقلال و کارآفرینی کارکنان، افزایش بهره وری از طریق کارکنان، توجه به ارزش های مشترک، پایبندی به کار اصلی، استفاده از ساختارهای ساده و انعطاف پذیری است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی پیمایشی می باشد، جامعه آماری متشکل از کلیه کارکنان شرکت مهندسی قائم سپاهان اصفهان بوده که نمونه ای به روش نمونه گیری تصادفی ساده به حجم 89 نفر محاسبه گردیده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته با تعداد 45 سوال از نوع پنج گزینه ای لیکرت استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون t یک طرفه، T2 هتلینگ و تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) استفاده شد. نتایج نشان دهنده آن است که t مشاهده شده در خصوص هشت متغیر مدل تعالی سازمانی پیترز و واترمن در این شرکت بالاتر از سطح متوسط قرار دارد، در نتیجه این شرکت بر اساس مدل تعالی سازمانی پیترز و واترمن، سازمان متعالی است. در نهایت با در نظر گرفتن الگوی تحقیق، مقاله حاضر به مدل سیستمی از مدل مورد نظر دست یافت.
    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، مدل پیترز و واترمن، شرکت مهندسی قائم سپاهان اصفهان
  • حیدر میرفخرالدینی، مسعود پورحمیدی * صفحات 103-128

    در سال های اخیر، مدیریت روابط میان طراحی و فعالیت های دیگر مورد توجه زیادی قرار گرفته است. هماهنگی موثر میان این حوزه ها در راستای اثربخشی سازمان حیاتی است. وضعیت ایده آل، ارتباط مستمر میان واحدهای وظیفه ای با بهره گیری از کانال های ارتباطی توسعه یافته است. در این پژوهش با استفاده از چارچوب تدوین استراتژی با رویکرد فازی، استراتژی مطلوب طراحی همزمان برای امور طراحی محصول شرکت ساپکو انتخاب می گردد. سپس میزان همسویی هر یک از استراتژی های وظیفه ای طراحی با استراتژی های کسب و کار تبیین خواهد گردید. یافته های حاصل بیانگر این مطلب است که توسعه همکاری ها با خودروسازان جهانی و شرکت های طراحی مهندسی و ائتلاف استراتژیک با شرکت های رقیب جهت دستیابی به مزایای رقابتی بیشترین میزان همسویی را با استراتژی های کلان ساپکو دارد. نتایج این پژوهش می بایست مبنایی برای شرکت ها در ارزیابی استراتژی های طراحی همزمان و همچنین یک مرجع برای آنها برای تقویت قابلیت های همزمانشان باشد. گزارش های بسیار کمی از استفاده مداوم طراحی همزمان به عنوان یک فرآیند در حال استراتژیک در یک سازمان وجود دارد. هدف این پژوهش، کمک به پیاده سازی راهکارهای طراحی همزمان می باشد.

    کلیدواژگان: طراحی کیفیت جامع، طراحی همزمان، استراتژی وظیفه ای، استراتژی طراحی، همسوسازی، دلفی فازی
  • علیرضا رجبی پور میبدی، محمد لگزیان، محمد فصاحت صفحات 129-144
    امروزه یکی از مشکلات نظام بانکی کشور مطالبات معوق آن ها است. از جمله راهکارهای اساسی برای رفع این معضل ایجاد نظام سنجش اعتبار و رتبه بندی اعتباری مشتریان است. نسبت های مالی استخراجی از صورت های مالی شرکت ها از دیرباز به عنوان یکی از ابزارهای مفید در ارزیابی شرکت ها توسط اشخاص ذی نفع جهت پیش بینی وضعیت آتی مورد استفاده قرار گرفته اند. لذا در این تحقیق، با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده ها و انواعی از ورودی و خروجی ها شامل نسبت های مالی و سایر مشخصه های حائز اهمیت از دیدگاه اساتید و کارشناسان اعتباری به رتبه بندی شرکت ها در هر صنعت پرداخته شده است. سپس با استفاده از تحلیل حساسیت، رتبه اهمیت ورودی ها و خروجی ها (معیارهای اعتباردهی) به تفکیک نوع صنعت شناسایی و مقایسه شده اند. در پایان به تفکیک، میزان اهمیت ورودی ها و خروجی ها برای صنایع مختلف بررسی شد. رویکرد پژوهش می تواند در راستای مدیریت ریسک اعتباردهی به مشتریان توسط بانک ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، صورت های مالی، تحلیل پوششی داده ها، مشتریان، معیارهای اعتباردهی
|
  • Majid Esmailian, Ahmad Jafarnejad, Seyed Ehsan Jebelli Pages 1-20
    The purpose of preventive maintenance management is to perform a series of tasks that prevent or minimize production breakdowns and improve reliability of production facilities. An important objective of preventive maintenance management is to minimize downtime of production facilities. In order to accomplish this objective، personnel should efficiently allocate resources and determine an effective maintenance schedule. Gopalakrishnan (1997) developed a mathematical model and four heuristic approaches to solve the preventive maintenance scheduling problem of assigning skilled personnel to work with tasks that require a set of corresponding skills. However، there are several limitations in the prior work in this area of research. The craft combination problem has not been solved because the craft combination is assumed as given. The craft combination problem concerns the computation of all combinations of assigning multi skilled workers to accomplishment of a particular task. In fact، determining craft combinations is difficult because of the exponential number of craft combinations that are possible. This research provides a heuristic approach for determining the craft combination and four new heuristic approach solution for the preventive maintenance scheduling problem with multi skilled workforce constraints. In order to examine the new heuristic approach and to compare the new heuristic approach with heuristic approach of Gopalakrishnan (1997)، 81 standard problems have been generated based on the criterion suggested by from Gopalakrishnan (1997). The average solution quality (SQ) of the new heuristic approaches is 1. 86% and in old heuristic approaches is 8. 32%. The solution time of new heuristic approaches are shorter than old heuristic approaches. The solution time of new heuristic approaches is 0. 78 second and old heuristic approaches is 6. 43 second، but the solution time of mathematical model provided by Gopalakrishnan (1997) is 152 second.
    Keywords: Preventive maintenance, Maintenance, repair, Scheduling, Multi skilled workforce
  • Parviz Fattahi, Amirsaman Kheirkhah, Ehsan Torkaman, Mehdi Fatholla Pages 21-38
    In this article، the continuous - review inventory control system has been studied. A new constraint of demand dependent on the average percent of product shortage has been added to the problem. It means that the average demand has a direct relationship with shortage in a period. This constraint، which is related to the costs of credit loss of the organization due to product shortage، has been considered in the inventory model. In this paper، the mathematical model of this problem has been presented and then، two heuristic approaches based on the genetic and simulated annealing algorithms are developed. Computational results indicate that the simulated annealing algorithm can provide better results compare to the genetic algorithm.
    Keywords: Inventory control, Continuous, review inventory control, Genetic algorithm, Simulated annealing algorithm
  • Mohammad Hossein Sadeghi, Reza Tavakkoli-Moghaddam Pages 39-60
    In this paper، to solve a resource constrained project scheduling problem (RCPSP)، two different sub-problems are considered، namely (1) the assignment of modes to tasks and (2) then the scheduling of these tasks in order to minimize the makespan of the project. The modified electromagnetism-like algorithm deals with the first problem to create an assignment of modes to activities. This list is used to generate a project schedule. When a new assignment is made، it is necessary to fix all mode dependent requirements of the project activities and generate a random schedule with the serial SGS method. A local search will optimize the sequence of the activities. A new penalty function is proposed for solutions which are infeasible with respect to non-renewable resources. We compared performance of our algorithm and that of the best algorithms published so far on the basis of CPU time and number of generated schedules stopping criteria. Reported results show excellent performance of our algorithm.
    Keywords: Resource, constrained project scheduling, Non, renewable resources, Makespan, Electromagnetism, like algorithm, Local search
  • Mohsen Gharakhani, Jafar Sadjadi Pages 61-68
    In this paper we propose a robust optimization approach for multi-period portfolio problem. Since asset return in any market is an uncertain value، considering a fixed known value for asset return will result in unreliable portfolio. In this paper، in order to cope with this deficiency we present robust optimization approach. Robust optimization models assume asset retunes as uncertain values within an interval and project the risk aversion of investor to error tolerance of asset return estimation. In this paper we make use of CAPM to estimate asset returns. Considering both linear model for asset returns and linear robust optimization approach which have been presented، keeps linearity of the final model which has a very interesting computational efficiency. The linearity of the proposed model allows the decision maker to add some important constraints such as tax and transaction costs.
    Keywords: optimization, portfolio selection, CAPM, investment
  • Seysd Akbar Nilipour Tabatabaei, Mehdi Alimohamadi Pages 69-84
    The determination of optimal production lot size has been always noticed by the researchers and various models have been proposed in this area. Among the issues under less consideration in these models is the issue of machine failure. Obviously، the machine may be encountered during the work with random failures and stop working; this makes clear the need for applying an appropriate maintenance policy for the machinery. In this paper by the consideration of some assumptions as authorized shortage، taking into account the work in process inventory and the possibility of producing imperfect products with and without the ability to re-work، EPQ model were investigated to select preventive maintenance policy for the machinery. Also by minimization of the system total cost over a period of time، a formula for determining the optimal production lot size is presented and by the presentation of various numerical examples، its applications is shown.
    Keywords: work in process inventory, shortage, the optimal production lot size, preventive maintenance, imperfect production, EPQ
  • Batul Forouzan, Dr Ali Attafra Pages 85-102
    Objective of this paper is to study organizational excellence based on Peters and Waterman''s model in Engineering Company of Isfahan Ghaem Sepahan. Eight variables will be evaluated in this model including bias for action; close to the customer; autonomy and entrepreneurship; productivity through people; hands-on، value-driven; stick to the knitting; simple form، lean staff; simultaneous loose-tight properties. The present research from the viewpoint of practicality and way of description is measured. Its statistical population included employees of Engineering Company of Isfahan Ghaem Sepahan. The sample volume consisted of 89 persons through random sampling method. Data was collected by means of researcher self-made questionnaire with forty five questions in Likert five-option scale. One variable t-test، T2 Hetling and multi-variable variance analysis were used for statistical analysis. Results reveal that the observed t is higher than the average level regarding Peters and Waterman organizational excellence variables. As a result، this company is an excellent organization based on Peters and Waterman''s model. Finally Considering the pattern of research، the present paper achieve to model system from the desired model.
    Keywords: organizational excellence, Peters, Waterman's model, Engineering Company of Isfahan Ghaem Sepahan
  • Dr Heidar Mirfakhredini, Masoud Pourhamidi Pages 103-128

    In recent years، managing the interface between design and other activities has received a lot of attention. Effective coordination among these areas is therefore vital for the effectiveness of the organization. The ideal situation would be continuous interdepartmental contact، with well-developed channels of communication. In this study، using the strategic formulation framework with fuzzy approach، the best strategy for product design department is chosen. Subsequently، the alignment of each of the functional design strategies with SAPCO business strategies will be explained. Findings indicate that developing partnerships with global automotive and engineering design companies and building strategic alliances with rival firms to achieve competitive advantages have maximum alignment with business strategies. The results of this study should provide a base for firms in evaluating the concurrent design strategies and a reference for them to strengthen their concurrent capabilities. There are very few reports on sustained use of concurrent design as an on-going strategic process in an organization. This work aims at contributing to the concurrent design solutions implementation، which are appealing.

    Keywords: Total quality design, concurrent design, functional strategy, design strategy, alignment, fuzzy Delphi
  • Pages 129-144
    Today، one of the problems of the banking system''s claims is pending. The basic strategy for solving this problem is assessing the validity of a credit rating of customers and banks. Financial ratios derived from financial statements of companies، always as a very useful tool in evaluating investors By investors and other interested parties in order to predict the future state of business units have been used. Therefore in this study، using the techniques and types of inputs and outputs، DEA، including financial ratios and other important characteristics of academics and experts on corporate credit rating has been in the industry. Then، using a sensitivity analysis، the importance of inputs and outputs (accreditation criteria) to distinguish the type of industry are identified and compared. The inputs and outputs، respectively، from the breakdown of each industry and the importance of inputs and outputs were calculated for different industries were studied. Approach towards risk management، credit research can be used by banks to customers.
    Keywords: Rating, Financial Statements, DEA, customers, credit criteria