فهرست مطالب

مدیریت تولید و عملیات - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1392)

مجله مدیریت تولید و عملیات
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 7، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد شاکر اردکانی، سعیده کتابی، مجید محمد شفیعی صفحات 1-22
    انتخاب نیروی انسانی لایق و شایسته، عامل کلیدی موفقیت برای یک سازمان تولیدی و صنعتی است. هدف این مطالعه، ارائه یک رویکرد تصمیم گیری چند معیاره فازی برای ارزیابی گزینه ها در ارتباط با ترجیحات تصمیم گیرندگان است. دو روش تصمیم گیری چند معیاره برای حل مساله تصمیم گیری چند معیاره انتخاب کارمندان در شرکت فولاد غدیر ایرانیان پیشنهاد شده است: فرایند تحلیل سلسله مرتبی فازی (FAHP) و تاپسیس فازی (FTOPSIS)؛ که اولی برای تعیین اوزان نسبی شاخص های مورد استفاده در انتخاب کارمندان (مولفه های اصلی و فرعی) و دومی برای رتبه بندی گزینه ها (کارمند) بکار برده شده است. زمانی که ارزیابی در برخی جنبه ها مبهم و غیر دقیق می باشد، رویکردهای تصمیم گیری چند معیاره فازی، راه حلی ترجیحی و مناسب است. در پایان مقاله نیز پیشنهادهایی برای پژوهش های آینده ارائه شده است.
    کلیدواژگان: انتخاب کارمند، فرایند تحلیل سلسله مراتبی فازی(FAHP)، تاپسیس فازی(FTOPSIS)، فولاد غدیر ایرانیان
  • مصطفی سالاری، مرتضی باقرپور، کاوه تقی زاده، هادی منعم صفحات 23-40
    مساله ی موازنه ی زمان وهزینه یکی از مسائل مهم درحیطه ی برنامه ریزی پروژه میباشد. هیچ یک از مطالعات پیشین در این زمینه به بررسی امکان ادغام مساله موازنه زمان-هزینه با عملکرد پروژه در حین اجرای آن به منظور ارائه ی یک مدل یکپارچه برای کنترل و برنامه ریزی پروژه در تمام طول اجرای آن نپرداخته است. مدل ارائه شده در این مقاله به ارائه ی یک ساختار کنترلی جدید میپردازد که شامل برنامه ریزی پیش از شروع پروژه، کنترل عملکرد این برنامه ریزی در فاز اجرا به منظور بررسی ضرورت برنامه ریزی مجدد و در نهایت ارائه راهکاری برای برنامه ریزی مجدد پروژه میباشد. در مدل مذکور برای هر فعالیت چندین انتخاب وجود دارد و این انتخابها مسیرهای متفاوتی برای اجرای پروژه به وجود می آورند. برای هر انتخاب از فعالیت ها زمان وهزینه بصورت فازی در نظر گرفته شده اند. بهترین مسیر اجرای پروژه با توجه به زمان و هزینه اجرای پروژه در مسیرهای متفاوت، انتخاب میگردد. در ادامه، از روش مدیریت ارزش حاصله برای کنترل شاخص های عملکردی پروژه همچون زمان وهزینه و از روش آماری برای پیش بینی وضعیت آینده ی پروژه استفاده میشود. روش پیشنهادی به تصمیم گیرندگان این امکان را میدهد که با توجه به وضعیت فعلی پروژه برای ادامه ی آن تصمیم گیری کنند و در واقع حیطه ی برنامه ریزی برای پروژه را از قبل شروع آن به زمان اجرای آن انتقال میدهد. نتایج به دست آمده از این مدل میتواند وضعیت پروژه را در آینده پیش بینی نموده، نیاز آن به برنامه ریزی مجدد را مشخص کرده و نحوه ی برنامه ریزی مجدد را تعیین کند.
    کلیدواژگان: موازنه زمان، هزینه، نظریه فازی، مدیریت ارزش حاصله، رگرسیون، پیش بینی
  • سید حسین رضوی حاجی آقا، مقصود امیری، مهدی سیف برقی، لعیا الفت صفحات 41-54
    کنترل موجودی یکی از مسائل حائز اهمیت در مدیریت زنجیره های تامین است. در این مقاله یک سیستم تولید، توزیع، موجودی سه سطحی شامل یک تولید کننده مرکزی، دو عمده فروش و تعدادی خرده فروش در نظر گرفته شده است. تقاضای مشتریان در خرده فروشان از یک فرآیند پواسون مرکب پیروی کرده و سیاست کنترل موجودی سطوح از نوع سیاست مرور مستمر (Q R،) است. در این تحقیق، با در نظر گرفتن ساختار استاندارد هزینه در یک مدل موجودی، نسبت به برآورد تابع هزینه این سیستم با استفاده از روش شناسی سطح پاسخ، به صورت ترکیبی از آزمایش های طراحی شده، شبیه سازی، تحلیل رگرسیون و بهینه سازی اقدام شده است. روش به کار رفته در این مقاله می تواند به عنوان روشی نوین در بهینه سازی سیاست موجودی زنجیره های تامین استفاده شود؛ ضمن آنکه بهینه سازی همزمان پارامترهای موجودی، شامل نقطه سفارش مجدد و اندازه دسته سفارش، یکی دیگر از مزایایی مدل پیشنهادی به شمار می رود.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، سیستم موجودی چند سطحی، فرآیند پواسون مرکب، روش شناسی سطح پاسخ، بهینه سازی
  • محمدعلی پیرایش نقاب، رضا جوانشیر صفحات 55-72
    در ایران خودرو خراسان، سیاست تامین بعضی از اقلام بر اساس مدل ساده قطعی(مدل ویلسون) است. بعضی مواقع بنا به دلایلی دریافت کالا در زمان برنامه ریزی شده محقق نمی شود. این وضعیت را به دلیل اینکه خط تولید در آستانه توقف قرار می گیرد، شرایط بحرانی می نامیم. هدف از این مقاله، ارائه سیاست های مختلف تامین موجودی در شرایط بحرانی است. در مورد هر یک از سیاست ها، تابع هزینه که شامل هزینه های توقف خط، سفارش دهی، نگهداری و حمل و نقل است، مدل سازی شده و بر اساس کمینه کردن آن، نوع وسیله حمل و مقدار بهینه سفارش تعیین می گردد. مدل این مقاله به صورت عددی برای دو قطعه از اقلام ایران خودرو خراسان به کار برده شد. نتایج نشان می دهد به کارگیری سیاست های پیشنهادی به کاهش هزینه نسبت به سیاست فعلی ایران خودرو خراسان منجر می شود.
    کلیدواژگان: سیاست کنترل موجودی، شرایط بحرانی، زمان تحویل متغیر، حمل و نقل
  • مهدی کرباسیان، منیر عاملی صفحات 73-94
    در محیط تولید کلاس جهانی هر مشتری خواهان کارائی،کیفیت و قابلیت اطمینان با کمترین هزینه امکان پذیر و رقابتی است و عملکرد محصول با استفاده از تکنیک ها و استراتژی های مختلف قابلیت اطمینان بهبود می یابد. در این مقاله یک مدل مفهومی و الگوی عملی جهت برنامه ریزی و مدیریت استراتژیک قابلیت اطمینان در توسعه محصولات جدید با فناوری بالا پیشنهاد شده است که با استفاده از برنامه ریزی دو سطحی، به تدوین، بهینه سازی و اجرای استراتژی های قابلیت اطمینانی در دو سطح مدیریتی و فنی می پردازد. برای تدوین استراتژی در سطح مدیریت از مدل ابتکاری TORC استفاده می کند و از طریق مدلی ابتکاری با تلفیق مدل برنامه ریزی خطی صفر و یک و ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی و مدل چند شاخصه فازی یاگر به بهینه سازی استراتژی ها و یک سو سازی و اتصال آنها با اهداف سازمان می پردازد. برای اجرای استراتژی های منتخب فنی سطح مدیریت، در سطح مهندسی با رویکردی جدید به تعریف استراتژی های تخصیص قابلیت اطمینان در محصولات با فناوری بالا و سپس به بهینه سازی این استراتژی ها می پردازد. مدل تحقیق برای محصول دوربین فضایی پیاده سازی شد.با استفاده از این مدل، مدیران قادر خواهند بود بهترین و مناسب ترین تصمیمات و استراتژی های قابلیت اطمینانی را برای توسعه محصولات جدید با فناوری بالا بکار گیرند و بر این اساس، اهداف عملیاتی ویژه ای را تعیین کرده و در نهایت به اهداف کلان سازمان خود دست یابند.
    کلیدواژگان: استراتژی، قابلیت اطمینان، محصولات با فناوری بالا، بهینه سازی، برنامه ریزی دو سطحی
  • رحمت عرب، رضا توکلی مقدم *، محسن فرقانی صفحات 95-112

    در این مقاله، یک مدل ریاضی جدید دو هدفه و آمیخته با اعداد صحیح برای مسایل شبکه های توزیع ارایه می شود. یک تابع هدف هزینه های خرید، حمل و نقل و نگهداری کالاها را حداقل می کند و تابع هدف دیگر با عنوان توزیع بهنگام، مجموع مقادیر دیرکرد یا زودکرد تحویل کالاها را با توجه به اختلاف زمان تحویل و زمان مقرر کمینه می کند. این مدل برای شبکه توزیع سه سطحی شامل تامین کنندگان، عمده فروشان و خرده فروشان طراحی می شود که چندین محصول با مقادیر تقاضای قطعی را در یک افق چند دوره ای از طریق دو کانال مستقیم و غیر مستقیم توزیع می کند. از آنجا که مدل دو هدفه ارایه شده در ابعاد واقعی از نظر زمانی قابل حل با روش های دقیق نیست، یک الگوریتم بهینه سازی ذرات انبوه چند هدفه برای حل مساله طراحی می شود که کیفیت آن در مسایل کوچکتر که از روش های دقیق نیز قابل حل هستند، با جواب های حاصل از نرم افزار لینگو مقایسه می شود. در ادامه مقاله، نشان داده می شود که الگوریتم پیشنهادی در زمان کوتاهتری نسبت به روش دقیق مربوط به نرم افزار لینگو به جواب های خوبی از لحاظ کیفیت دست می یابد و در ابعاد بزرگ نیز در مدت زمان قابل قبولی به جواب می رسد.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، شبکه های توزیع، بهینه سازی چند هدفه، بهینه سازی ذرات انبوه
  • حمیدرضا کدخدازاده، علی مروتی شریف آبادی صفحات 113-132
    تامین کنندگان یکی از اساسی ترین قسمت های زنجیره تامین هستند که عملکرد آنها به صورت غیرمستقیم بر رضایت مشتریان تاثیر بسزایی دارد. از آنجا که خواسته های مشتریان با سازمان ها متفاوت است، سازمان ها برای انتخاب تامین کنندگان خود ناگزیرند معیارهای گوناگونی را در نظر بگیرند. در سال های اخیر، مطالعات زیادی در این زمینه و با به کار بردن معیارها و روش های گوناگون انجام پذیرفته است. هدف از این تحقیق، انتخاب تامین کننده در یک شرکت تولیدی مواد غذایی با در نظر گرفتن معیارهای هزینه، کیفیت، سرویس، نوع روابط، و ساختار سازمان تامین کننده است. برای ارزیابی تامین کننده ها بر اساس معیارهای ذکر شده از سیستم استنتاج فازی استفاده شده است. ورودی این سیستم، امتیاز هر تامین کننده در هر معیار است که با روش AHP به دست آمده و خروجی آن امتیاز نهایی هر تامین کننده است. در نهایت، تامین کننده ای انتخاب شد که با اینکه در قیمت و کیفیت بهترین نبود، ولی به علت عملکرد مناسب در تمامی معیارها بالاترین امتیاز را کسب کرد.
    کلیدواژگان: زنجیره ی تامین، انتخاب تامین کننده، صنایع غذایی، سیستم استنتاج فازی، AHP
  • محمدعلی نادی، محمدحسین یارمحمدیان، هاجر عزیزی صفحات 133-150
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین یادگیری غیر رسمی، رضایت شغلی، فرسودگی شغلی و سلامت روان در بین کارگران شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان اجرا گردید. روش پژوهش توصیفی و از نوع علی- همبستگی بوده و برای تحلیل داده های پژوهش در سطح آمار توصیفی از نمره میانگین، انحراف معیار و درصدهای فراوانی و در سطح آمار استنباطی از ضریب همبستگی چندگانه، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی و روش تحلیل مسیر استفاده شد. در این پژوهش ضریب همبستگی میان یادگیری غیر رسمی و رضایت شغلی و میان فرسودگی شغلی و رضایت شغلی در سطح 01/0 ≥ P معنی دار بود، ولی میان فرسودگی شغلی و سلامت روان و هم چنین سلامت روان و رضایت شغلی معنی دار نبوده است. نتایج پژوهش نشان داد که فرسودگی شغلی و یادگیری غیررسمی توان پیش بینی رضایت شغلی را داشته است. بین یادگیری غیررسمی و فرسودگی شغلی و هم چنین میان یادگیری غیررسمی و سلامت روان ارتباطی مشاهده نشد. اعتبار مدل ادراکی پژوهش از طریق تحلیل مسیر و تحلیل عاملی تاییدی ارزیابی شد که نتایج گویای تاثیر مستقیم یادگیری غیررسمی بر رضایت شغلی و تاثیر غیرمستقیم فرسودگی شغلی بر رضایت شغلی بود. اساسی ترین محدودیت این تحقیق مربوط به روایی بیرونی یا همان قدرت تعمیم دهی نتایج باز می گردد، بدین صورت که یافته های حاصل از این پژوهش قابلیت تعمیم به کارخانجات فولاد سازی دیگر، سایر صنایع و ارگان های دولتی را ندارد.
    کلیدواژگان: یادگیری غیررسمی، رضایت شغلی، فرسودگی شغلی، سلامت روان، کارگران، کارخانه ذوب آهن
|
  • Mohammad Shaker Ardakani, Saiede Ketabi, Majid Mohammad Shafiei Pages 1-22
    Selection of qualified human resources is a key success factor for a manufacturing and industrial organization. The aim of this study is to propose a Fuzzy Multi-Criteria Decision-Making (FMCDM) approach for evaluating the alternative options with respect to the decision-makers preferences. Two fuzzy FMCDM approaches have been proposed for solving the personnel selection MCDM problem in Ghadir Iranian Steel Company. They include Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) and Fuzzy Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution (FTOPSIS); the former is applied to determine the relative weights of the evaluation criteria in personnel selection (main and secondary components); and the latter is applied to rank the alternatives (personnel). Findings show that the proposed approaches are viable in solving the problem. When the ratings in some aspects are vague and imprecise، Fuzzy MCDM approach is a preferred solution.
    Keywords: Personnel selection, Fuzzy AHP, Fuzzy TOPSIS, Ghadir Iranian Steel Company
  • Mostafa Salari, Morteza Bagherpour, Kaveh Taghizadeh, Hadi Monem Pages 23-40
    Time-cost trade-off (TCT) problem is a well-known subject in the project scheduling contexts. None of previous studies in this area of research emphasize on the incorporation of the TCT problem into the started project’s performance in order to present a comprehensive model for scheduling and controlling the project in its whole life. The aim of this paper is to provide a novel control mechanism which includes scheduling the project prior to start date، monitoring the project’s performance through the execution، predicting future performance of the project، determining the necessity for re-scheduling، and providing an approach for re-scheduling of the project. In the proposed model، several options with specific time and cost have been considered for the initiation of each activity. These options make different paths for the construction of the project. Due to vagueness and imprecision presented in real case projects، the time and cost behavior for each option has been presumed as fuzzy numbers. Earned Value Management (EVM) has been then utilized for measuring project performance and ultimately، statistical modeling has been also employed in predicting the future trend of EVM’s indices. The model has resulted in selection of the best path for implementation purpose among all available paths. Moreover، the proposed model provides the advantage of assessing the possibility of rescheduling process. An illustrative case has been studied to analyze the application of the proposed model.
    Keywords: Time cost trade, off, Fuzzy logic, Earned Value Management, Regression, Prediction
  • Seyed Hossein Razavi Hajiagha, Maghsoud Amiri, Mehdi Seif Barghy, Laaya Olfat Pages 41-54
    Inventory control is an important subject in supply chain management. In this paper، a three echelon production، distribution، inventory system composed of one producer، two wholesalers and a set of retailers has been considered. Costumers'' demands follow a compound Poisson process and the inventory policy is a kind of continuous review (R، Q). In this paper، regarding the standard cost structure in an inventory model، the cost function of system has been approximated using Response Surface Methodology as a combination of designed experiments، simulation، regression analysis and optimization. The proposed methodology in this paper can be applied as a novel method in optimization of inventory policy of supply chains. Also، the joint optimization of inventory parameters، including reorder point and batch order size، is another advantage of the proposed methodology.
    Keywords: Supply Chain, Multi echelon inventory system, Compound Poisson Process, Response Surface Methodology, Optimization
  • Mohammadali Pirayesh Neghab, Reza Javanshir Pages 55-72
    In Iran Khodro Khorasan، inventory replenishment policy of some items is based on certain simple model (Wilson model). Sometimes because of some reasons، goods reception may not be achieved at the planned time. This state is called as critical situation because the production line is on the eve of stop. The purpose of this paper is to present different inventory replenishment policies in critical situation. For each policy، the cost function that includes cost of line stop، ordering cost، holding cost and transportation cost has been modeled and through its minimization، vehicle type and optimal order quantity have been determined. This model has been used numerically for two items of Iran Khodro Khorasan. Findings show that applying the proposed policy leads to saved cost compared to the current policy of Iran Khodro Khorasan.
    Keywords: inventory control policy, critical situation, variable lead time, transportation
  • Mehdi Karbasian, Monir Ameli Pages 73-94
    At global level، each customer expects efficiency، quality and reliability with least competitive cost and product performance will be improved by using different reliability strategies and techniques. In this study، a conceptual and practical model has been proposed for planning and reliability strategic management in High-Tech new products development to determine and optimize reliability strategies at managerial and engineering levels، using two-level planning. At managerial level، the originality TORC matrix as well as optimizes strategies have been utilized and connected to the objectives of the organization via an originality model to assimilate zero and an linear programming model with quantitative strategic planning matrix and Yager fuzzy multi criteria model. At the engineering level، the reliability allocation strategies in High-Tech products has been proposed and then optimized. The study has been investigated in the space camera product and eight strategies of the 15 strategies at management level and one allocation strategy of 12 strategies for the reliability allocation at engineering level، have been selected as the best strategies for the space camera development based on reliability. By utilizing the designed model in this paper، managers are able to make best decisions and reliability strategies for High-Tech new products development، thereby، determining special purposes to reach huge goals.
    Keywords: strategy, reliability, High, Tech products, optimization, two, level planning
  • Rahmat Arab, Reza Tavakkoli-Moghaddam, Mohsen Forghani Pages 95-112

    In this paper a novel، bi-objective mixed-integer mathematical programming has been proposed for a distribution network problem. One objective function minimizes the total purchasing، transportation and holding costs and the another objective minimizes the total amount of delayed or before time deliveries multiplied by respective durations، named «JIT distribution». Supplying the customer demand، holding and delivering products at warehouse are the most important constraints considered in this model. This model has been designed for a three-echelon distribution network consisting multiple suppliers، wholesalers and retailers to distribute multiple products with a deterministic amount of demand through either direct or indirect channels in a planning horizon. Since real-sized problems of the resulting bi-objective mixed-integer linear programming (MILP) cannot be solved with exact methods، a multi objective particle swarm algorithm (MOPSO) is designed of which، quality in small-sized problems is compared with the solutions obtained by the LINGO software. The computational results show that the proposed MOPSO algorithm finds good solutions in shorter times than LINGO and has acceptable running times in large-scale problems.

    Keywords: Supply Chain Management, Distribution Network, Multi, objective optimization, Particle Swarm Algorithm
  • Hamidreza Kadhodazadeh, Ali Morovvati Sharif Abadi Pages 113-132
    Suppliers are one of the most vital parts of supply chain whose operation has significant indirect effect on customer satisfaction. Since customer''s expectations from organization are different، organizations should consider different standards، respectively. There are many researches in this field using different standards and methods in recent years. The purpose of this study is to propose an approach for choosing a supplier in a food manufacturing company considering cost، quality، service، type of relationship and structure standards of the supplier organization. To evaluate supplier according to the above standards، the fuzzy inference system has been used. Input data of this system includes supplier''s score in any standard that is achieved by AHP approach and the output is final score of each supplier. Finally، a supplier has been selected that although is not the best in price and quality، has achieved good score in all of the standards.
    Keywords: supply chain, supplier selection, the food industry, fuzzy inference system, AHP
  • Mohammad Ali Nadi, Mohammad Hossein Yarmohammadiean, Hajar Azizi Pages 133-150
    The purpose of this research is to investigate the relationship between informal learning، job satisfaction، burn out and mental health among workers of Esfahan Steel Company. The research approach is typically descriptive and causal - solidarity and for data analysis and syntheses، descriptive statistics solution have been used including mean value، standard deviation and frequency percentages and the inferential statistics solutions included multiple correlation coefficient، Pearson correlation، multivariate analysis of variance and path analysis. In this study، the correlation between informal learning and job satisfaction and the correlation between burn out and job satisfaction level have been found significant at P 0. 01. The correlation coefficient between burn out and mental health as well as mental health and job satisfaction have not been found as significant. Findings imply that burnout and informal learning can predict job satisfaction. Norelation ship has been observed between informal learning and burn out and between informal learning and mental health، while the relationships between informal learning and job satisfaction and between burn out and job satisfaction have been confirmed. The conceptual model of research has been evaluated using path analysis and Confirmatory Factor Analysis. Findings denote the direct effect of informal learning on job satisfaction and indirect effect of burn out on job satisfaction. Referring to the Structural Equation Modeling، among three main paths، the effect of informal learning and burn out on job satisfaction has been observed and it has been found that mental health has no effect on job satisfaction. Major limitation of this research is related to generalization of findings to other steel manufacturing companies، industries and public organizations.
    Keywords: Informal learning, Job satisfaction, Burn out, Mental health, Workers, Esfahan Steel Company