فهرست مطالب

فرآوری و نگهداری مواد غذایی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1395)

نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1395)

  • 152 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1395/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سارا آقاجان زاده سورکی*، امان محمد ضیایی فر، مهدی کاشانی نژاد، یحیی مقصودلو، ابراهیم اسماعیل زاده صفحات 1-24
    آب نارنج به ویژه در ایران، به عنوان چاشنی غذا با طعم مطلوب شناخته شده است. استفاده از تیمار حرارتی معمول ترین روش جهت سالم سازی آب نارنج است اما این روش موجب افت ترکیبات مغذی و تولید ترکیبات ناخواسته در محصول نیز می شود. عمدتا تغییرات شیمیایی در محصول غذایی بر رنگ آن تاثیر می گذارد، از این رو ارتباطی میان رنگ و ترکیبات شیمیایی محصول وجود دارد. با توجه به این امر هدف از این تحقیق بررسی تاثیر فرایند حرارتی (دما و زمان) بر میزان تغییرات رنگ آب نارنج است. تغییرات اندیس قهوه ای شدن محصول با استفاده از دو روش، پردازش تصویر و طیف سنجی، بررسی شد. میزان تغیرات رنگ محصول با استفاده از مولفه های رنگی a* ،L* وb* ارزیابی گردید. نتایج نشان دادند که میزان روشنایی رنگ آب نارنج (L*) با افزایش دما و زمان فرایند کاهش می یابد. همچنین پارامترهای a* (قرمزی) و b* (زردی) طی فرایند حرارتی افزایش می یابند. تغییرات شاخص کروما، افزایش شدت رنگ محصول طی فراوری حرارتی را نشان داد. اختلاف کل رنگ ( (TCDکه به عنوان شاخصی مناسب جهت بررسی میزان تغییرات رنگ محصول در نظر گرفته می شود، طی فرایند افزایش یافت. ثابت سرعت واکنش (k)، TCD با افزایش دمای فرایند به طور میانگین 66/1 برابر افزایش یافت که نشان دهنده ی وابستگی دمایی رنگ محصول است. بالا بودن مقادیر انرژی فعال سازی(Ea) نشان دهنده ی پایداری بالای مولفه های رنگ و TCD نسبت به دمای فراوری است. قهوه ای شدن رنگ آب نارنج به محتوای اسید اسکوربیک آن بستگی دارد. در انتها همبستگی بالایی میان دو روش مورد استفاده جهت بررسی میزان تغییرات اندیس قهوه ای شدن مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آب نارنج، فراوری حرارتی، تغییرات رنگ، پردازش تصویر و طیف سنجی
  • روشنک رفیعی نظری، حسن کاکویی، مجید عرب عامری* صفحات 25-42
    تخمین پارامترهای کیفی روغن زیتون دارای اهمیت ویژه ای در روش های کنترل کیفیت مدرن است یکی از مهم ترین مشکلات در هنگام پیش بینی کیفیت روغن در طی نگهداری، پیچیدگی ویژگی های فیزیکو شیمیایی ماده اولیه و اختلاف داده ها به علل مختلف است. مدل سازی پایداری اکسایشی روغن زیتون با استفاده از سامانه استنتاج فازی– عصبی تطبیقی می تواند به بهبود فرآیند کنترل کیفیت این محصول کمک کند. ثبات اکسایشی یکی از پارامترهای مهم کنترلی در روغن زیتون است. در طراحی مدل پارامترهای اسیدیته، عدد پراکسید، ترکیبات فنلی، ضرایب خاموشیk232 به عنوان ورودی و ضریب خاموشی k270 بعنوان خروجی در نظر گرفته شد. همچنین برای بهینه سازی مدل از توابع عضویت مختلف، تعداد توابع عضویت و سیکل های یادگیری متعددی به شکل آزمون و خطا مورد استفاده قرار گرفت. بهترین مدل با استفاده از تابع عضویت ذوزنقه ای، تعداد توابع 3 3 3 3 3 و چرخه یادگیری 50 بدست آمد که دارای کمترین میانگین مربعات خطا 0012/0 و بهترین ضریب رگرسیون (R2) 997/0بود. تجزیه و تحلیل مدل نشان داد که سامانه استنتاج فازی – عصبی تطبیقی یک ابزار قدرتمند برای پیش بینی پایداری اکسایشی روغن زیتون بکر است.
    کلیدواژگان: ضریب خاموشی، سامانه استنتاج فازی - عصبی تطبیقی، روغن زیتون بکر، مدل سازی غیر خطی
  • الهام آل حسینی *، سید مهدی جعفری، علی معتمدزادگان، علی آل حسینی صفحات 43-68
    سابقه و هدف
    گندم از جمله غلاتی است که جایگاه مهمی از نظر تغذیه ای در دنیا دارد. بررسی ویژگی های فیزیکی و میکروبی محصولات کشاورزی نقش مهمی را طی برداشت با ماشین، فرآیند تمیزسازی و کاهش ضایعات مربوط به آن ایفا می نماید. این پژوهش که برای اولین بار در ایران صورت می پذیرد به بهینه سازی تاثیر بوجاری و رطوبت روی برخی از ویژگی های فیزیکی (افت مفید، افت غیرمفید، هکتولیتر و وزن هزار دانه) و میکروبی (شمارش کلی میکروارگانیسم ها و کپک) دانه ی گندم رقم n-80 در استان گلستان می پردازد.
    مواد و روش ها
    پس از تعیین رطوبت پایه، نمونه هایی با سطوح بوجاری (0- 100%) و مقدار رطوبت (10- 14 درصد بر مبنای وزن مرطوب) در دمای 40 درجه سانتیگراد بررسی شد و به کمک روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی صاف (شامل 21 آزمون و 5 تکرار در نقطه مرکزی) مدل سازی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد با کاهش محتوای رطوبت و افزایش درصد بوجاری، میزان افت مفید و افت غیرمفید کاهش و میزان هکتولیتر افزایش می یابد. همچنین، اثر افزایش درصد بوجاری تاثیر بیشتری در کاهش میزان افت مفید و افت غیرمفید نسبت به کاهش مقدار رطوبت داشت. کمترین میزان هکتولیتر در دمای 40 درجه سانتی گراد، 58/72 کیلوگرم بر صد لیتر بود. بیشترین وزن هزار دانه در رطوبت 14 درصد بر مبنای وزن مرطوب و سطح بوجاری 100 درصد، 80/36 گرم مشاهده شد. افزایش میزان وزن هزار دانه در محتوای رطوبتی بالاتر، از شدت بیشتری نسبت به سطوح بوجاری بالاتر برخوردار بود. با بالا رفتن محتوای رطوبتی و کاهش درصد بوجاری، میزان شمارش کلی میکروارگانیسم ها و کپک افزایش یافت. شاخص های خطی بوجاری و رطوبت اثر معنی داری (01/0 < P) در مدل خطی برای شمارش کلی میکروارگانیسم ها در دمای 40 درجه سانتی گراد داشتند. جمعیت کلی میکروارگانیسم ها و کپک ها در رطوبت 14 درصد و سطح بوجاری صفر درصد، نسبت به رطوبت 10 درصد، به ترتیب معادل 7/52 و 90 درصد افزایش یافتند. مقادیر ضرایب تبیین برای ویژگی های افت مفید، افت غیرمفید، هکتولیتر، وزن هزار دانه، شمارش کلی میکروارگانیسم ها و کپک به ترتیب برابر با 9463/0، 9818/0، 9677/0، 8255/0، 8547/0 و 9674/0 بودند. نتایج بهینه سازی در دمای نگهداری 40 درجه سانتی گراد نشان داد، سطح بوجاری 100 درصد و محتوای رطوبتی 10 درصد بر مبنای مرطوب منجر به نگهداری گندم با درجه ی مطلوبیت 1/94 درصد می شود.
    نتیجه گیری
    برای تمامی ویژگی های مورد بررسی، با توجه به معنی دار نبودن مقدار عدم برازش مدل و بالا بودن مقادیر R2 و R2 متعادل شده، مدل های انتخابی دقت بالایی در پیش بینی داده ها داشتند.
    کلیدواژگان: سطوح بوجاری، گندم، محتوای رطوبتی، مدل سازی، ویژگی های فیزیکی و میکروبی
  • مونا فلاح شجاعی*، علیرضا صادقی ماهونک، محمد قربانی، مرتضی خمیری صفحات 69-90
    سابقه و هدف
    گیاه استویا ربایودیانا برتونی (Stevia rebaudiana Bertoni) گیاهی باستانی آمریکای جنوبی با پتانسیل زیاد به عنوان یک محصول کشاورزی برای تولید یک شیرین کننده طبیعی با قدرت بالا است. با توجه به ترکیبات شیمیایی و محتوای ترکیبات فیتوشیمیایی آن، به عنوان ماده خام مناسب برای استخراج و تولید غذاهای فراسودمند استفاده می شود. استویوزید دارای قدرت شیرین-کنندگی قابل مقایسه با شیرین کننده های مصنوعی مورد استفاده در غذاها و نوشیدنی های مختلف عرضه شده در بازار، می باشد. این ترکیب در حدود 300 برابر شیرین تر از ساکاروز است. در این پژوهش جهت بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره آبی-متانولی استویا ربایودیانا برتونی و اثر آنتی اکسیدانی آن در دسر لبنی، ترکیبات فنولی برگ گیاه استویا ربادیونا برتونی با استفاده از متانول به روش غرقابی استخراج گردید.
    مواد و روش ها
    فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با آزمون های قدرت احیاءکنندگی یون های آهن 3 ظرفیتی، مهار رادیکال های DPPH و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل بررسی و با آنتی اکسیدان سنتزی BHT مقایسه گردید. اثرات آنتی اکسیدانی عصاره استویا ربایودیانا برتونی در دسر لبنی، با آزمون های قدرت احیاءکنندگی یون های آهن 3 ظرفیتی و مهار رادیکال های DPPH در روزهای اول، سوم، ششم، نهم، دوازدهم و پانزدهم مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین کل ترکیبات فنولی گیاه استویا ربایودیانا 64/10 گرم تانیک اسید در 100 گرم استویا تعیین گردید. ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره نشان داد، مهار رادیکال آزاد، قدرت احیاءکنندگی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل با مقدار ترکیبات فنولی عصاره ها رابطه مستقیم دارد. در تمامی روش ها فعالیت آنتی اکسیدانی وابسته به غلظت عصاره بود. در آزمون مهار رادیکال آزاد عصاره متانولی دارای فعالیت بیشتری نسبت به BHT نشان داد. بیشترین قدرت احیاءکنندگی هم مربوط بهBHT بود و از این نظر اختلاف معنی داری با عصاره متانولی داشت. از نظر ظرفیت آنتی اکسیدان کل نیز میزان آن در BHT بسیار بیشتر و دارای اختلاف معنی داری با عصاره اتانولی بود. اندازه گیری مهار رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاءکنندگی نشان داد که نمونه های حاوی عصاره استویا دارای مقادیر بالاتری از مهار کنندگی رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاءکنندگی می باشند. طی آنالیز حسی انجام شده در دسرهای حاوی درصدهای مختلف عصاره استویا ربایودیانا برتونی، به ترتیب دسرهای حاوی درصدهای 75/0، 1، 25/0 به دلیل بالا بودن پذیرش کلی و نمونه های حاوی درصدهای صفر (نمونه شاهد) و 100 درصد (جایگزینی کامل شکر) انتخاب گردید. اندازه گیری مهار رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاءکنندگی نشان داد که نمونه های حاوی عصاره استویا ربایودیانا برتونی حاوی دارای مقادیر بالاتری از مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH و قدرت احیاءکنندگی می باشند. علاوه براین دسر لبنی حاوی استویا ربایودیانا برتونی در طول مدت نگه داری سطح بالایی از مهار رادیکال آزاد و قدرت احیاءکنندگی را نشان داد که این ویژگی منجر به تاخیر در اتواکسیداسیون چربی و افزایش زمان ذخیره سازی در محصولات غذایی حاوی استویا ربایودیانا برتونی می شود.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده نشان داد که عصاره استویا ربادیانا از قابلیت آنتی اکسیدانی مناسبی برخوردار است، بطوری که می توان از این ماده، به عنوان یک منبع آنتی اکسیدان طبیعی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: استویا ربایودیانا برتونی، فعالیت آنتی اکسیدانی، دسر لبنی
  • علی عیسی زاده*، مسعود یاورمنش، علی محمدی ثانی صفحات 91-106
    سابقه و هدف
    ترکیبات مشتق شده از گیاهان، طی قرن ها به دلیل داشتن فعالیت ضد میکروبی، استفاده های دارویی داشته اند. یکی از راه های کنترل رشد باکتری های بیماری زا در مواد غذایی استفاده از نگهدارنده ها و ترکیبات ضد میکروبی است. توسعه داروهای ضد میکروبی یکی از مهمترین پیشرفت ها در امر درمان می باشد. عصاره های گیاهی به دلیل داشتن منشا طبیعی نسبت به آنتی بیوتیک ها با ارگانیسم های بدن سازگاری بیشتری داشته و عوارض آنها نادر است. یکی از منابع گیاهی جدید مورد بررسی گیاه اسفناج است. تحلیل گیاه شناسی اسفناج نشان دهنده حضور مواد موثر مهم در عصاره آن می باشد. این مطالعات اثبات می کند که عصاره های برگ اسفناج ممکن است به عنوان عوامل آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی برای مبارزه با رادیکال های آزاد وآلودگی های میکروبی استفاده شود. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی اثرضد باکتریایی عصاره آبی و الکلی اسفناج (واریته مشهد) روی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس ATCC 25923، اشرشیاکلی ATCC 25922 و لیستریا اینوکوآ ATCC 33090 بود.
    مواد و روش ها
    حساسیت باکتری های مورد آزمون به روش انتشاردیسک وحداقل غلظت بازدارنده رشد MIC)) وحداقل غلظت باکتری کشی (MBC) به روش براث میکرو دایلوشن مورد ارزیابی قرار گرفت. از آنتی بیوتیک های اریترومایسین، جنتامایسین، کلرامفنیکل به عنوان کنترل مثبت به ترتیب روی لیستریا اینوکوآ، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی استفاده شد.
    یافته ها
    در روش آزمون انتشاردیسک، باکتری های گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا اینوکوآ مقاومترین و اشرشیاکلی حساسترین باکتری تعیین شد. همچنین بر اساس رقت های تهیه شده در آزمایش تعیین حداقل غلظت بازدارنده محدوده MIC عصاره آبی اسفناج (واریته مشهد) روی لیستریا اینوکوآ ppm (54680-46000)، استافیلوکوکوس اورئوس ppm (54680-48000) و اشرشیاکلی ppm (54680-28000) تعیین شد. بر همین اساس محدوده MIC عصاره الکلی اسفناج (واریته مشهد) برای لیستریا اینوکوآ، استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی به طور یکسان ppm (10393-41580) تعیین شد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج عصاره الکلی اسفناج (واریته مشهد) خاصیت ضد باکتریایی قوی تری نسبت به عصاره آبی آن روی باکتری گرم منفی اشرشیاکلی از خود نشان داد. همچنین اثر عصاره الکلی آن روی اشرشیاکلی توانست با آنتی بیوتیک اریترومایسین در آزمون انتشار دیسک روی لیستریا اینوکوا برابری کند. به این معنی که اثر بازدارنگی عصاره الکلی واریته مشهد روی اشرشیاکلی می تواند به قدرت بازدارندگی آنتی بیوتیک اریترومایسین روی لیستریا اینوکوآ باشد. در نهایت می توان نتیجه گیری کرد وجود ترکیبات فلاونوئیدی وترپن ها، اسید های چرب غیر اشباع و مواد معدنی با درصد بالا احتمالا یکی از مهمترین عوامل بازدارندگی بیشتر اسفناج واریته مشهد روی باکتری گرم منفی اشرشیاکلی می باشد. در نتیجه این عصاره می تواند به عنوان یک نگهدارنده و آنتی بیوتیک طبیعی در صنایع غذایی و دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد باکتریایی عصاره اسفناج، اریترومایسین، کلرامفنیکل
  • ثمر صحرایی *، علی معتمدزادگان، وحیده سرابی اقدم صفحات 107-122
    سابقه و هدف
    در این مقاله ژل های آب انار، رقم شیرین پوست قرمز محلی (50% حجمی-حجمی محلول نهایی)، که بر پایه هیدروکلوئیدهای ژلاتین یا کاپا-کاراگینان با مقادیر مختلف ساکارز (6/2 و 8/5% وزنی-حجمی محلول نهایی) تهیه شده اند، از لحاظ ویژگی های بافتی (سختی، انسجام و فنریت) و ویژگی های ویسکوالاستیک مورد ارزیابی قرار گرفته اند. میوه انار یکی از محصولاتی است که به طور گسترده در ایران کشت می شود و می تواند به عنوان یک منبع مناسب جهت تولید محصولات متنوع غذایی مورد استفاده قرار گیرد. با این حال شرایط ویژه این میوه از جمله pH پایین، طعم متنوع، رنگ قرمز تیره، ترکیبات فنولی و آنتوسیانینی و غیره می تواند بر ویژگی های محصول نهایی موثر باشد. از آنجا که ژلاتین و کاراگینان دو نماینده خوب از هیدروکلوئیدهای پروتئینی و پلی ساکاریدی با قابلیت دسترسی بالا و قیمت پایین می باشند، ژل های آب انار برپایه این هیدروکلوئیدها تهیه گردیده است. همچنین با توجه به اینکه در فرمولاسیون اکثر ژل ها شکر به عنوان یک طعم دهنده و بهبود دهنده بافت به کار می رود، تاثیر آن بر ویژگی های بافتی ژل بر پایه آب انار و در نتیجه برهمکنش با ترکیبات ژل مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    جهت بررسی ویژگی های بافتی از جمله سختی، انسجام و فنریت از آزمون های بافت سنجی فشاری به کمک دستگاه بافت سنج و جهت تعیین ویژگی های ویسکوالاستیک ژل ها از ارزیابی های دینامیکی ویسکوالاستیک نوسانی به کمک رئومتر نوسانی استفاده شده و با توجه به مدول ذخیره، مدول ویسکوز و تانژانت افت، رفتار ویسکوالاستیک نمونه ها تفسیر گردیده است.
    یافته ها
    نتایج آزمون پروفیل بافت نشان می دهد که استفاده از ساکارز در ژل های آب انار بر پایه ژلاتین باعث افزایش سختی، انسجام و فنریت بافت شده است. همچنین ارزیابی های رئولوژیکی نوسانی نشان می دهد که افزایش غلظت ساکارز سبب بهبود ویژگی الاستسیته ژل های ژلاتینی می شود و این ژل ها در فرکانس های بالاتری تضعیف می گردند. از آنجا که ژل های ژلاتینی ماهیت پروتئینی دارند، pH های مختلف بر ساختار و تشکیل بار در گروه های جانبی زنجیره آن ها موثر است و به همین دلیل در pH اسیدی آب انار، که پایینتر از pH ایزوالکتریک این پروتئین می باشد، ژلاتین می تواند دارای بار مثبت شود و با گروه های آنیونی موجود در محیط واکنش دهد. بر این اساس، وجود ترکیبات فنلی، فلاونوئیدها و تانن ها در آب انار که ساختار آنیونی دارند به افزایش این برهمکنش ها کمک می کنند. همچنین نتایج آزمایشات نشان می دهد که استفاده از آب انار طبیعی و شکر به عنوان افزودنی برای تهیه ژل برپایه ژلاتین، به علت pH مناسب آبمیوه و برهمکنش الکترواستاتیک و هیدروژنی ترکیبات موجود در پروتئین، آب انار و ساکارز، باعث بهبود ویژگی های بافتی ژل می شود.
    با این وجود، افزایش غلظت ساکارز به دلیل جلوگیری از تشکیل ساختار ویسکوالاستیک شبه جامد در ژل کاپا-کاراگینان منجر به کاهش سختی و انسجام و همچنین افزایش مدول ویسکوز در این ژل می گردد. ساکارز در تاثیر بر ویژگی های ژل کاپا-کارگینان نقش دوگانه ای ایفا می نماید به طوری که در غلظت کم باعث بهبود ویژگی های ژل می گردد ولی در غلظت های بالا باعث کاهش سختی و انسجام ژل ها و تشکیل ژلی با ساختار سست می شود. احتمالا ساکارز در ژل های بر پایه پلی ساکاریدها باعث کاهش برهمکنش زنجیره ها می گردد. در این حالت ترکیبات موجود در آبمیوه تاثیر ساکارز در افت ویژگی های ژل کاراگینان را افزایش می دهند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که می توان ژل هایی با کیفیت مطلوب بر پایه آب انار طبیعی به کمک هیدروکلوئیدهای ژلاتین و کاپا-کاراگینان با غلظت بهینه شکر تهیه نمود، بدون آنکه ویژگی های طبیعی آب انار، مانند pH و یون های موجود در آن، تاثیر منفی بر ساختار این ژل ها داشته باشد.
    کلیدواژگان: آب انار، رئولوژی، ژلاتین، کاپا-کاراگینان، ژل
  • طاهره جهانی*، مهین آذر صفحات 123-142
    سابقه و هدف
    کاهش چربی در پنیر سبب تغییرات نامناسب در ویژگی های حسی و پارامترهای عملکردی آن می شود. به منظور تقلید عملکردهای متفاوت چربی در محصول کم چرب مواردی از قبیل قوام محصول، تعدیل بخش جامد، تاثیر اندازه ذرات بر احساس دهانی، رنگ و طعم و ویژگی های رئولوژیکی باید مورد توجه قرار گیرد. در این رابطه روش هایی مثل استفاده از جانشین-های چربی و تکنیک های کمکی همانند هموژنیزاسیون می تواند به بهبود این ویژگی ها کمک کند. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر هموژنیزاسیون بر ویژگی های پنیر موزارلای کم چرب بود.
    مواد و روش ها
    پنیر موزارلای کم چرب با کمتر از 6 % چربی با جایگزین نمودن چربی با سه نوع کنسانتره پروتئینی آب پنیر با درجات خلوص 35، 53 و 90 درصد تولید شد و به منظور سنجش تاثیر هموژنیزاسیون، بخش خامه در فشار 120 الی 130 بار هموژن شده و به شیر بدون چربی همراه با جانشین چربی افزوده شد. اختلافات بین نمونه ها با گروه شاهد شامل دو تیمار یکی پنیر کم چرب بدون جانشین چربی و کابرد هموژنیزاسیون و دیگری پنیر پرچرب مورد سنجش قرار گرفت و تاثیر فرایند تولید بر ترکیب شیمیایی و ویژگی های حسی موزارلا مطالعه شد. یافته ها با کمک روش آنالیز واریانس (ANOVA) و T زوجی در سطح 05/0 = α و با اطمینان 95 % و نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. تیمارهای دارای p
    یافته ها
    پنیرهای تیمارهای کم چرب به صورت معنی داری رطوبت بالاتر (59/61-54) و چربی کمتری ( 5/6-6) نسبت به تیمارهای پرچرب داشتند (0.001 ≤ p ). همچنین مشخص شد که هموژنیزاسیون رطوبت را افزایش می دهد که البته در دو تیمار ( Bو G ) معنی دار بود(0.001 ≤ p ). در نمونه های تولید شده در گروه شاهد و کم چرب تا روز هفتم مقدار اسیدیته تقریبا تا حداکثر مقدار خود بالا رفت. این تغییرات تنها در دو تیمار D و G معنی داری بود ( P
    استنتاج : افزودن جانشین چربی سبب بالارفتن رطوبت شده و هموژنیزاسیون خامه در شیر مورد استفاده سبب بالا رفتن اندک چربی، روشن تر شدن رنگ، بهبود طعم و قابلیت جویدن موزارلای کم چرب گردید. نتایج این تحقیق به طور خلاصه نشان می-دهد که گرچه پروتئینهای آب پنیر در بهبود طعم نقش دارند اما در این میان تاثیر هموژنیزاسیون بسیار مهمتر است.
    کلیدواژگان: موزارلا کم چرب، جانشین چربی، هموژنیزاسیون، ویژگیهای حسی
|
  • Sara Aghajanzadeh Suraki *, Aman Mohammad Ziaiifar, Mahdi Kashaninejad, Yahya Maghsoudlou, Ebrahim Esmailzadeh Pages 1-24
    Especially in Iran, sour orange juice is known as a desirable food seasoning. Although thermal processing is a common method to improve safety of sour orange juice, it induced the nutritional loss and undesirable compounds formation. Generally, chemical changes in food products influence the product color. By considering the relation between product color and its chemical compounds, the objective of this work is to investigate the effect of thermal processing (temperature and time) on color changes of sour orange juice. The browning index of product was studied using two different methods, image processing and spectral analysis. The color changes was investigated using L*, a* and b* color parameters. The results showed that as temperature and time processing increase, Luminance (L*) of sour orange juice decreases. As well as, a* (redness) and b* (yellowness) parameters increase during thermal processing. Chroma index changes showed an increase in the color intensity during thermal processing. Total color changes (TCD), as an appropriate index in product color change, increased during processing. The reaction constant rate (k) of TCD, representing the color temperature affinity, increased about 1.66 times as temperature increases. The high amount of activation energy (Ea) signifies the high temperature tolerance of components color and TCD. Sour orange juice browning is highly dependent to juice ascorbic acid content. In conclusion, a good correlation was found between both of the applied methods to investigate the browning index.
    Keywords: Sour Orange Juice, Thermal Processing, Color Changes, Image Processing, Spectroscopy
  • Majid Arabameri * Pages 25-42
    The prediction of olive oil quality parameters is of great importance in Modern Approaches to Quality Control. One of the main problems when predicting oil quality during storage is the complexity of the physicochemical properties of raw material and the difference of data to various causes. Modeling oxidative stability of olive oil with fuzzy inference neural adaptation can help to improve the quality control process this product. One of the important parameters controlling of olive oil is oxidative stability. Parameters of the model design were used Acidity, peroxide value (PV) specific extinction coefficient K232, phenolic compounds as input variables and the extinction coefficient k270 as the output. In order to develop ANFIS model were used various membership functions types, number of membership functions, learning algorithms, learning cycles, Different membership function types by trial and error. The best model using trapezoidal membership functions, and 3 3 3 3 3 numbers of memberships and 50 training cycle were obtained that it was determined least mean square error 0.0012 and the best regression coefficient 0.997.Analysis of the model revealed that the Adaptive neuro fuzzy inference system a powerful tool to predict the oxidative stability of olive oil.
    Keywords: specific extinction coefficient, Adaptive neuro fuzzy inference system, virgin olive oil, nonlinear model
  • Elham Alehosseini * Pages 43-68
    Background And Objectives
    Wheat grain has an important value in the world nutrition. Physical and microbial properties of agricultural products (such as wheat, ...) play an important role during harvesting with machines, cleaning process and waste reduction. In this study, the first research in Iran, the optimized effects of cleaning and moisture content at 40 °C on the physical (Useful besatz, Unuseful besatz, hectoliter, weight thousand seed) and microbial (total count of microorganisms and mold counts) properties of wheat grain (n-80 variety) in Golestan province, were modeled.
    Materials And Methods
    After determining the basic moisture content, samples with three levels of cleaning (0-100%), and different moisture content (10-14% wet basis) at 40 °C were studied and modeled by response surface methodology using central composite design (face center) includes 21 tests with five repeats at the central point.
    Results
    The results showed that by reducing moisture content and increasing cleaning levels, useful and unuseful besatz were decreased and hectoliter was increased. Also increasing the percent of cleaning was more effective than reduce the moisture content in reducing useful besatz and unuseful besatz. The lowest rate of hectoliter was 72.58 (0.01kg. lit-1) at 40 °C. The highest weight of thousand seed at moisture content 14% (wet basis) and cleaning level 100%, was 36.80 gr. Increase in weight of thousand seed in the higher moisture content was more effective than the higher level of cleaning. With increasing moisture content and reduction in cleaning, total count of microorganisms and mold counts were increased. Linear parameters of cleaning and moisture, in the linear model had a significant effect (p
    Conclusion
    For all studied properties, due to non- significant lack of fit and high values of R2 and R2 adjusted, our selected models could accurately predict the experimental values.
    Keywords: Cleaning, Wheat, Moisture content, Modeling, Physical, microbial characteristics
  • Mona Fallah Shojaee * Pages 69-90
    Background And Objectives
    Stevia rebaudiana Bertoni, is an ancient perennial shrub of South America, with a great potential as a crop for the production of high-power natural sweetener. Due to its chemical composition and content of the phytochemical compounds, it is suitable as a raw material for production of functional foods. Stevioside has enormous sweetening power comparing to artificial sweeteners which are presented in various foods and beverages available in the market. This compound is about 300 times sweeter than sucrose. In this study to evaluate the antioxidant activity of water-methanol extract of Stevia rebaudiana Bertoni and its antioxidant effect in dairy desserts, phenolic compounds were extracted from its leaves by maceration in methanol.
    Materials And Methods
    Antioxidant activity of the extracts using reducing power test, DPPH radical scavenging activity and total antioxidant capacity of extract were comparable with synthetic antioxidant BHT. Antioxidant effects of Stevia rebaudiana Bertoni extract in dairy desserts, using reducing power test, DPPH radical scavenging activity were evaluated after 1, 3, 6, 9, 12 and 15 storage.
    Results
    Average total phenolic compounds in the Stevia rebaudiana Bertoni extract was 10.64 grams Tannic acid per 100 grams dry matter. Evaluation of antioxidant activity of the extracts showed that DPPH free radical scavenging, reducing power, total antioxidant activity of the extracts are directly correlated with the amount of phenolic compounds. In all methods, antioxidant activity was concentration-dependent. Free radical scavenging activity of methanol extract of stevia was greater than BHT. Reducing power of BHT was higher than extracts and showed significant difference with the methanol extract. The total antioxidant capacity of BHT was much greater than the extract and showed significant difference with extract. Dessert samples containing stevia showed higher DPPH free radical scavenging activity and reducing power compared with control sample. During the sensory analysis conducted on desserts containing different percentages of Stevia rebaudiana Bertoni extract, respectively desserts containing percentage of , 0.75, 1, 0.25 due to high total acceptance and samples containing 0 percent (as control sample) and 100 percent (complete sugar replacement) was selected. Measurements of DPPH free radical scavenging and reducing power in dairy dessert showed that samples with higher amounts of Stevia rebaudiana Bertoni extract show higher DPPH free radical scavenging activity. In addition, dairy desserts containing Stevia rebaudiana Bertoni maintained high levels of free radical scavenging activity during two weeks storage, this led to a delay in fat oxidation and increasing shelf life during storage.
    Conclusion
    The results have shown that antioxidant capacity of Stevia rebaudiana Bertoni extract is considerable; therefore it can be used as a good source of natural antioxidants.
    Keywords: Stevia rebaudiana Bertoni, antioxidant activity, dairy desserts
  • Ali Eisa Zade * Pages 91-106
    Background And Objectives
    products drived from Plants have been used for medicinal purpose for centuries because of antimicrobial activity. Using preservatives and anti-microbial material is one way of controlling pathogen bacteria in food stuff. Developing anti-microbial drugs is one of the most important advance in the treatment. Due to their natural origin, herbal extracts are more compatible with body organism than antibiotics and their side effects are very scarce. Spinach is considered as a source of new plant. Botanical analysis of Spinach indicated important active components on its extract. These studies have proven that the extract of Spinach leave maybe used as an anti-oxidation and anti-microbial agent to deal with free radicals and microbial pollutions.The objective of this study was to evaluate the antibacterial effect of aqueous and alcoholic extracts of Spinach (varieties Mashhad) on pathogenic bacteria Staphylococcus aureus ATCC25923, Escherichia coli ATCC2592 and, Listeria innocua ATCC33090.
    Materials And Methods
    The susceptibility testing of bacteria was performed by disc diffusion, MIC and MBC (using broth micro dilution method) methods. In disc diffusion method as a positive control Erythromycin, Gentamicin and chloramphenicol were used on Listeria innocua, Staphylococcus aureus and Escherichia coli .
    Results
    According to disc diffusion method the most resistance was observed by gram positive bacteria (Listeria innocua, Staphylococcus aureus) whereas, the most sensitivity was observed by Escherichia coli. Also, the results of MIC showed that the rang of MIC for the aqueous extract of Spinach (varieties Mashhad) were between 46000 to 54680 PPM, 48000 to 54680 PPM and 28000 to 54680 PPM on Listeria innocua, Staphylococcus aureus and Escherichia coli respectively. Accordingly, this range for the alcoholic extract was equal (41580 to 10393 PPM), on Listeria innocua, Staphylococcus aureus and Escherichia coli. The both of aqueous and alcoholic extract of Spinach (varieties Mashhad) had antimicrobial properties.
    Conclusion
    alcoholic extract of Spinach (varieties Mashhad) had more antibacterial effect than aqueous extract on Escherichia coli . Also, the effect of its alcoholic extract on Escherichia coli could be compared with Erythromycin antibiotic at disc diffusion test on Listeria innocua. This means that antimicrobial effect of alcoholic extract on Escherichia coli can be as powerful as Erythromycin antibiotic on Listeria innocua. Finally, it can be concluded that high percent of flavonoids and terpenes compositions, unsaturated fatty acids and inorganic materials are probably the most important deterrent factors of spinach on gram-negative bacteria such as Escherichia coli. As a result Spinach extract can be used as a natural antibiotic in food industries and pharmaceutical.
    Keywords: antibacterial activity of Spinach extract, Erythromycin, Chloramphenicol
  • Samar Sahraee*, Ali Motamedzadegan, Vahideh Sarabi Aghdam Pages 107-122
    Background And Objectives
    In this paper local pomegranate juice (50% v/v final solution) based gels made from gelatin or kappa-carrageenan with sucrose (2.6%, 5.8% w/v final solution) have been examined to determine the textural characteristics and viscoelastic properties. Pomegranate is one of the most important crops cultivated in Iran which extensively used as a source of variety of products as gels, juices, desserts and etc. However, this fruit has especial properties such as low pH, different tastes, red color, phenolic and anthocyanin compounds which may lead to variety effects on producing different products. In this regard, it is required to study the influence of applying natural pomegranate juice in final gel quality. Since gelatin and kappa-carrageenan are two popular examples of protein and polysaccharide hydrocolloids which are mostly available with low cost, in this work pomegranate gels are formed based on these hydrocolloids. Generally, gel formulations include sugar as a taste and texture improver so its interaction with gel components and its effect on textural properties of pomegranate gel is investigated.
    Materials And Methods
    In order to determine textural properties like hardness, cohesiveness and springiness, texture profile analyses have been used. Also, to investigate viscoelastic properties, dynamic oscillation measurements were used and their rheological behavior is interpreted by loss tangent, elastic and viscos modulus.
    Results
    The result of texture profile analysis show that incorporation of sucrose in gelatin based gels effectively increases hardness, cohesiveness and springiness. Furthermore, the results of oscillatory dynamic rheological measurements show that Gelatin gels are more elastic and resist higher frequencies when sucrose concentration increased. Since gelatin has the protein nature, in different pHs has different electrostatic charge so lower/higher pHs than pI lead to positive/negative charge on it. In this condition, acidic pH of pomegranate juice which is lower than gelatins pI results in positive charge on it which can interact with anionic agents in the media. In this case, presence of phenolic compounds, flavonoids and tannins in pomegranate juice with anionic nature can enhance these interactions. The results of investigations have shown that applying pomegranate juice and sucrose for preparation gelatin gels leads to formation a high quality gel because of proper pH of the juice and adequate hydrogen and electrostatic interactions.
    In the case of Ƙ-carrageenan gels, increasing the sucrose level enhances viscose modulus and leads to a week viscoelastic texture, which causes hardness and cohesiveness to decrease extremely. Although low concentration of sucrose can improve gel textural properties, high concentration of it inversely affects on carrageenan gel elasticity. Also, different compounds of pomegranate juice may have synergistic effect on decreasing textural quality of carrageenan gels by sucrose. The major reason of this effect may be due to sucrose prohibition from cross-linking interactions.
    Conclusion
    The results of textural analysis indicate that high quality pomegranate gels based on gelatin and Ƙ-carrageenan with optimum concentration of sucrose can be produced whereas natural conditions of pomegranate juice like pH and containing ions do not reduce its quality.
    Keywords: pomegranate juice, rheology, gelatin, kappa-carrageenan, gel
  • Tahereh Jahani *, Mahin Azar Pages 123-142
    Background And Objectives
    Fat reduction in cheese causes inappropriate changes in sensory properties and functional parameters. In order to imitate of various fat functions in low fat product, it should be given to issues such as product consistency, modified dry matter, the effect of particle size on mouth feel, color, flavor and rheological properties. In this respect, methods such as use of fat replacers and technical support like homogenization can improve these properties. The aim of this study was the effect of homogenization on the properties of Mozzarella cheese.
    Materials And Methods
    low fat Mozzarella less than 6% fat was produced by fat constitution with three whey protein concentrate up to 35, 53 and 90 percent of purity and in order to evaluation of homogenization effect the cream was homogenized at 120-130 bars and added to skim milk with fat replacer. Differences were measured by comparison of treatments to control group involved 2 treatment; low-fat Mozzarella without fat replacer that produced by homogenization and full-fat Mozzarella while process technology effects on compositional and sensory properties of Mozzarella were studied. Data were analysis using one-way analysis of variance (ANOVA) at 95% confidence interval and paired sample t-test using SPSS Treatments with a P value less than 0.05 and 0.001 were classified as statistically significant.
    Results
    Moisture (54-61.59) and fat (6-6.5) content of low fat Mozzarellas produced by fat replacer were higher than full fat cheeses significantly. It was cleared that homogenization increased moisture content which was significant in two treatments (B&G), (p
    Conclusion
    Addition of fat replacer caused increasing the moisture content and homogenization cause low increasing in fat, lightening the color, improving flavor and chewiness of low fat Mozzarella. These results are briefly showed that although whey proteins are crucial in improving the taste but the effect of homogenization is more important.
    Keywords: Low fat Mozzarella, Fat Replacer, Homogenization, Sensory Properties