فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های پولی - بانکی
پیاپی 7 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود نیلی، سیدمهدی برکچیان، کیوان اسلامی صفحه 1
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین تقاضای اسمی و تولید حقیقی در اقتصاد ایران، در یک بازه زمانی پنجاه ساله است. به ویژه در این تحقیق بررسی خواهیم کرد که آیا این رابطه در طول پنج دهه گذشته دستخوش تغییر شده است یا خیر. مشاهدات ما نشان از وجود رابطه ای معنا دار و قوی بین تولید و تقاضا در سال های پیش از دهه 1350 دارد. پس از یک شکست ساختاری در مقطع 1352، از اثرپذیری تولید حقیقی از تقاضای اسمی در فاصله سال های 1352 تا 1370 کاسته می شود. سپس از سال 1371، رابطه تولید و تقاضا در اقتصاد ایران کاملا فرو می ریزد. مشاهدات بعدی نشان می دهد که عامل موثر در شکست ساختاری این رابطه در سال 1352، تغییر در سازوکار اطلاعاتی موجود در بازارهاست (سازوکار اطلاعات ناکامل) و عامل اصلی در شکست ساختاری دوم، تغییر در چسبندگی قیمت ها و در نتیجه، افزایش متوسط نرخ تورم است.
    کلیدواژگان: اطلاعات ناکامل، چسبندگی قیمت ها، هزینه های برچسب، منحنی فیلیپس، شکست ساختاری، استمرار چرخه های تجاری
  • محمد واعظ، هادی امیری، مهدی حیدری صفحه 41
    یکی از مهم ترین مسائل پیش روی بانک ها این است که چگونه می توانند ریسک اعتباری را کنترل کنند و آن را کاهش دهند. به عبارت دیگر بانک ها به دنبال این هستند که چه عواملی بر ریسک اعتباری تاثیر می گذارند، کدام یک از این عوامل قابل کنترل است و به طور کلی چگونه می توانند ریسک اعتباری سبد دارایی خود را کاهش دهند.
    در این مقاله، برای پاسخ به سوالات فوق، از یک الگوی اقتصاد کلان برای تجزیه و تحلیل ریسک اعتباری در بخش های اصلی اقتصاد ایران (کشاورزی، صنعت و معدن، خدمات و مسکن) استفاده شده است. این الگو بر پایه الگوی CPV ارائه شده توسط ویلسون می باشد که قادر است رابطه بین نرخ نکول در بخش های مختلف و وضعیت اقتصادی هر بخش را تشریح کند.
    الگوی تحقیق با استفاده از سیستم معادلات به ظاهر نامرتبط برآورد می شود و سپس آثار نهایی هر یک از متغیرهای الگو بر نرخ نکول محاسبه می گردد. همچنین در این مقاله، سبد بهینه برای تسهیلات نظام بانکی از روش حداقل کردن ارزش در معرض خطر نرخ نکول تسهیلات بانکی تعیین شده است.
    یافته های مقاله حاکی از آن است که ضرایب متغیرهای تولیدات بخش ها، نرخ ارز بازار غیررسمی، نرخ سود تسهیلات پرداختی و قیمت نفت، مثبت و معنا دار شده است. همچنین ضرایب متغیرهای شاخص قیمت تولیدکننده و شاخص بورس منفی است. نتایج مربوط به تخمین الگو برای تک تک بخش ها نشان داد که متغیرهای کلان، تاثیر متفاوتی بر نرخ نکول در بخش های متفاوت می گذارند. با استفاده از روش شبیه سازی مونت کارلو، بهترین ترکیب سبد دارایی که ارزش در معرض خطر را برای فصل اول سال 1389 حداقل می کند، ترکیبی است که در آن، سهم تسهیلات بخش کشاورزی 49 درصد، بخش صنعت و معدن 13 درصد، بخش خدمات 11 درصد و بخش مسکن 27 درصد است. در صورتی که تسهیلات به این روش تخصیص یابند، ارزش در معرض خطر یک دوره بعد (فصل اول سال 1389) 25 درصد خواهد شد.
    کلیدواژگان: ریسک، ریسک اعتباری، احتمال نکول، نرخ نکول، ارزش در معرض خطر
  • مهدی پدرام، شمس الله شیرین بخش، آذین افشار صفحه 77
    پژوهش حاضر به بررسی میزان نقشی که قیمت مسکن در انتقال شوک های پولی به مصرف و سرمایه گذاری مسکونی در اقتصاد ایران ایفا می کند، می پردازد.
    در این راستا، از یک مدل خود بازگشت برداری ساختاری (SVAR) مبتنی بر داده های آماری سال های 13691387 به صورت فصلی و رویکرد شبیه سازی وضعیت ناقض از طریق نرم افزار JMulTi، استفاده می شود. نتایج حاصل از برآوردها نشان می دهند که تغییرات قیمت مسکن می تواند تقریبا 38 درصد افزایش در مصرف را به دنبال یک شوک مثبت پولی توضیح دهد. همچنین تغییرات قیمت مسکن می تواند تقریبا 67 درصد افزایش در سرمایه گذاری مسکونی را در اثر شوک مثبت پولی توجیه نماید. این یافته ها بیانگر اهمیت میزان توانایی قیمت مسکن در انتقال شوک های پولی به بخش حقیقی اقتصاد است.
    کلیدواژگان: قیمت مسکن، سازوکار انتقال پولی، کانال های قیمت مسکن، خودبازگشت برداری ساختاری، رویکرد شبیه سازی وضعیت ناقض
  • احسان سلیمی سودرجانی، داود محمودی نیا، فرشید پورشهابی صفحه 109
    در مورد رابطه بین توسعه مالی و رشد اقتصادی، تحقیقات داخلی و خارجی بسیاری صورت گرفته است. اما در بیشتر این تحقیقات برای بررسی علیت بین این دو متغیر از آزمون علیت دومتغیره استفاده شده است که نتایج این تحقیقات می تواند به دلیل تورش حذف متغیر مهم با مشکل مواجه باشد. در این تحقیق سعی شده است رابطه علی پویا بین عمق مالی و رشد اقتصادی در ایران از طریق واردکردن متغیر واسطه ای پس انداز و در چارچوب یک مدل علیت سه متغیره برای دوره زمانی 1345 تا 1386 مورد بررسی قرار گیرد.
    در این تحقیق ابتدا از طریق آزمون حاشیه خودتوضیح برداری با وقفه گسترده و آزمون هم انباشتگی جوهانسن جوسیلیوس وجود رابطه بلندمدت بین متغیرها مورد بررسی قرار گرفت. سپس با به کارگیری مدل تصحیح خطا و آزمون علیت گرنجری VAR رابطه علی بین متغیرهای مدل بررسی شد. با توجه به نتایج تحقیق، وجود علیت گرنجری بلندمدت از طرف عمق مالی به سمت رشد اقتصادی در ایران رد شد. اما علیت بلندمدت از طرف رشد اقتصادی به سمت توسعه مالی تایید شد که دلالت بر علیت بلندمدت یک سویه از طرف رشد اقتصادی به سمت عمق مالی دارد.
    کلیدواژگان: عمق مالی، پس انداز، رشد اقتصادی و ARDL
  • محمدهادی مهدویان صفحه 137
    اصلاح پولی به مفهوم حذف چند صفر از اندازه های مختلف پول قانونی کشور و احتمالا معرفی واحد پول جدید برای جایگزینی پول ملی فعلی از مدت ها پیش، در محافل کارشناسی کشور مورد بحث قرار گرفته و دولت های گذشته و حال نیز در این زمینه نظراتی مطرح کرده اند.
    اصلاح پولی مستلزم ارائه یک طرح جامع از بابت لحاظ تمام جنبه ها، نظیر تعداد صفرهای قابل حذف، معرفی یا عدم معرفی پول جدید، چگونگی گردش و طول دوره گردش موازی، حجم بهینه و قطع های جدید، نیاز و تقاضای بازار در اجزای قطع ها و همچنین ابعاد حسابداری و کامپیوتری آن می باشد. همچنین لازم است ابعاد آموزشی و اطلاع رسانی این طرح به نحو مطلوب باز شود تا اجرای طرح از اقبال عمومی برخوردار گردد. از این بابت ضروری است اصلاح پولی در قالب یک بسته سیاست اقتصادی غیرتورمی معرفی و به مرحله اجرا گذارده شود تا هم اعتماد عمومی را جلب کند و هم از تکرار تجربه گذشته به مفهوم فرسایش سریع قدرت خرید پول جدید، اجتناب شود.
    تجربه سایر کشورها، چه کشورهایی که این طرح را با موفقیت اجرا نموده اند و چه آنها که در اجرای این طرح ناموفق بوده اند، نشان می دهد که اجرای سیاست های پولی حمایتگر و پشتیبان این طرح یک عامل تعیین کننده در نیل به اهداف اجرای موفقیت آمیز طرح اصلاح پولی است. این جنبه موضوع به لحاظ ضرورت اجتناب مطلق از انتظارات تورمی جامعه، بسیار بااهمیت تلقی می شود و از این بابت، کسب اختیارات قانونی بانک مرکزی در اجرای این طرح، به عنوان یک شرط اصلی ذکر شده است. در این مقاله، تمام جنبه های ذکرشده، در کنار بررسی تجارب سایر کشورها مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پول و سیاست های پولی، اصلاح پولی، نظام پرداخت نقدی، اسکناس و مسکوک، تورم و انتظارات تورمی
  • ابراهیم رضایی، زهرا جلیلی صفحه 169
    طی سال های اخیر، پدیده های شکل گرفته در اقتصادهای دنیا نشان می دهند که بازارهای مالی، به ویژه عملکرد بخش بانکی، نقش اساسی در کارکرد این اقتصادها و چرخه های تجاری آنها داشته است. با درنظرگرفتن بحث مهم فوق، در این مقاله با استفاده از مهم ترین شاخص ها و متغیرهای بانک های تجاری و تخصصی کشور در دوره 13801381، نگرشی دقیق و جدید بر کانال اعتبارات اثرگذاری سیاست های پولی در بستر ادوار تجاری خواهیم داشت. به همین منظور، با بهره گیری از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) مدل، برآورد شده و آزمون های مورد نیاز تصریح، دقت و درستی مدل، ارائه شده است.
    نتایج نشان می دهد که کانال اعتباردهی بانک در نظام بانکی ایران با درنظرگرفتن برخی ویژگی های بانک ها مانند اندازه و نقدینگی، سازوکار انتقال سیاست پولی را فراهم می کند، هر چند شواهد ضعیفی از اثرگذاری سیاست پولی از طریق نرخ سود بانکی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، کانال اعتبارات، چرخه های تجاری، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • سیدمحمدباقر محمدی پیراسته، حمیدرضا جلیلیان، حبیب میرزایی صفحه 203
    این تحقیق به دنبال شناسایی نقش مولفه های سرمایه فکری (سرمایه ارتباطی، انسانی و ساختاری) بر بهره وری صنعت بانکداری در استان لرستان می باشد.
    روش تحقیق از نوع توصیفی، کاربردی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. جامعه مورد مطالعه 1900 نفر از کارکنان بانک های استان لرستان هستند که از میان آنها 220 نفر با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران پس از تعدیلات لازم انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای با دو بخش است که پایایی هر یک از پرسشنامه های سرمایه فکری و بهره وری، از طریق آلفای کرونباخ محاسبه گردید که به ترتیب مقادیر 908/0=α و 764/0=α و ضریب آلفای کرونباخ کل پرسشنامه 885/0 می باشد، بنابراین ابزار تحقیق از قابلیت بالایی برای جمع آوری اطلاعات برخوردار است. بر اساس یافته های این تحقیق، بین سرمایه فکری و بهره وری کارکنان صنعت بانکداری رابطه قوی و معناداری وجود دارد و همه ابعاد سرمایه فکری به طور مثبت و معنی داری بر بهره وری تاثیر دارند و از میان عناصر سرمایه فکری، سرمایه مشتری بیشترین تاثیر را بر بهره وری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه مشتری، سرمایه ساختاری، سرمایه انسانی، بهره وری، صنعت بانکداری
|
  • Masoud Nili, Seyed Mahdi Barakchian, Keyvan Eslami Page 1
    The main purpose of this study is to provide an estimate of the short-run slope of the Phillips curve in Iran. The subject is important, first, because, it reveals the relation between the real and the nominal sectors of the economy, and second, because, it has crucial policy implications. We especially investigate whether this relationship has been changed during the last five decades following the changes in economic and structure environment. Our findings indicate a strong relationship between the real output and the nominal demand before 1972. This connection, however, starts weakening after 1973, and almost diminishes after 1992. Moreover, our observations reveal that the main element in the decline of the trade-off parameter, in the beginning of the 70’s, was imperfect information, whereas the mechanism of the price stickiness used to play an influential role in the sharp decrease of the Phillips curve slope in the early 90’s.
    Keywords: Incomplete Information, Price Stickiness, Menu Costs, Phillips Curve, Structural Break, Business Cycle Persistence
  • Mohammad Vaez, Hadi Amiri, Mehdi Heidari Page 41
    One of the most important problems of the banks is that how they can control and decrease credit risk. In other words, banks would want to know that what determinants effect of credit risk, which one can be controlled and in general, how they can reduce the credit risk of their portfolio.To answer these questions, we use a macroeconomic model in this study to analyze the credit risk in all economic sectors of Iran, namely, agricultural, industry and mining, services and housing sectors. This model is based on CPV model of Wilson which can explain the relationship between default rate in different sectors and economic states of each sector. The model of the study is estimated using seemingly unrelated regression model and then the effects of each variable of the model on default rate. The optimal portfolio of banking system facilities is also determined using least value at risk of default rate of banking system facilities. We found that the coefficients of the output of sectors, exchange rate of spot market, interest rate on facilities and oil price are positive and significant. The coefficients of producer price index and stock price are negative. The estimation result for each sector shows that macroeconomic variables have different effects on default rate of sectors. Using the Monte Carlo simulation, the best combination of portfolio which minimizes the value at risk of the first quarter of 2010 is a combination which includes 49% facilities in agriculture, 13% in industry and mining, 11% in services and 27% in housing. If the facilities are allocated in this way, the value at risk of the next period (first quarter of 2010) would be equal to 25%.
    Keywords: Risk, Credit Risk, Probability of Default, Default Rate, Value at Risk
  • Mehdi Pedram, Shamsollah Shirinbakhsh, Azin Afshar Page 77
    The role of house prices in transmission of the monetary shocks to consumption as the largest component of aggregate demand and residential investments in Iran has been studied in this paper. A structural vector autoregression (SVAR) is developed based on 1990-2009 data and counterfactual simulation approach. The results show that changes in house prices can cause about 38% of the rise in consumption and about 67% of the rise in residential investment followed by a monetary shock. Therefore, house prices can be considered as an important indicator of the assessment of the effects of monetary changes on the real sector activity.
    Keywords: house prices, monetary transmission mechanism, house price channels, structural VAR, counterfactual simulation approach
  • Ehsan Salimi Soderjani, Davoud Mahmoudinia, Farshid Pourshahabi Page 109
    Although many internal and external studies have been undertaken to investigate the relationship between economic growth and financial development, but most of these studies use the bivariate causality test for examining the relationship between these two variables. Due to the omitted variable bias, the results of these studies can face difficulties. Therefore, in this study, we examined the dynamic causality relationship between economic growth and financial depth for Iranian economy, within a trivariate causality model (through importing saving’s intermediate variable) during 1966-2007. In this study, the existence of the long-run relationship between these two variables is examined by using Auto Regressive Distributed Lag Method (ARDL) and Johansen-Juselius co-integration test. Afterwards, the causality relationship between the variables of the model is examined by using Error Correction model and VAR Granger Causality Test. According to the results of this study, existence of the long run Granger causality relationship from financial depth to economic growth is rejected. However, the results confirm that there is a long run Granger causality relationship from economic growth to financial depth. Therefore, the results imply that there is a unidirectional long run Granger causality relationship from economic growth to financial depth.
    Keywords: Financial Depth, Savings, Economic Growth, ARDL
  • Mohammad Hadi Mahdavian Page 137
    Currency reform and redenomination of Iranian Rial have long been at the center of policy discussions within the economic decision making institutions in Iran. The core of the issue is that in countries with high levels of inflation, or even with moderate inflation but over longer periods of time, the purchasing power of national currency and the currency’s value against other currencies falls so dramatically that makes the zero dropping of national currency and the introduction of a new currency unavoidable. The undesirable choice of zero dropping and redenomination of currency stems from the fact that persistence inflation usually drops the value of currency to an extent that the lower units of the national currency as 1/100 of the major unit become absolutely irrelevant in market transactions. Moreover, in some instances the deterioration of value of the currency is so acute that public select to ignore one, two, or even three zeros of national currency and round the values up or down in the day to day transactions. It also happens that the deterioration of national currency makes it economically profitable for speculators to collect and melt coins as the intrinsic value of coins exceed the nominal value and the purchasing power of coins. There is an added factor in some developing countries for which the enormous quantity of notes in circulation makes it highly costly, if not impossible, for the central banks to collect and destroy the obsolete notes and substitute them with newly issued currency. There are other accounting, book-keeping, price-labeling, and banks’ software and payment difficulties that make the zero dropping operation an urgent need in the country. The picture that was depicted has been actually experienced by so many countries over the post world-war II period. Since 1960 at least 50 countries have implemented redenomination plans, some of them involved in more than two or three redenomination experience, in total involving more than 80 cases of zero dropping and currency reform. To reestablish a stable national currency an articulate study needs to be carried out to address and resolve some major issues like the number of zeros that are to be dropped, the period of parallel circulation of the new and the old currency, the denominations and the amounts of each denomination of the new currency, and too many other accounting, software and hardware issues. Moreover, an information campaign and public relation program should be designed and put into operation to familiarize public with different aspects of currency substitution as well as to anchor inflation expectation as the plan may cause uncertainty among public.Experience has shown that successful implementations of currency reform require that this plan is integrated within an economic stabilization package by government. The experience of other countries indicates that economic supportive policy measures such as fiscal responsibility and targeted monetary policy are required to bring down inflation for a successful reform. In this context it is highly imperative that legal safeguards are legislated to abandon central bank financing of government budget deficit and put central bank in charge of currency reform. All these aspects of currency reform along with experience of other countries are studied in this paper.
    Keywords: Money, Monetary Policy, Currency Reform, Cash Management, Inflation, Inflation Expectation
  • Ebrahim Rezaei, Zahra Jalili Page 169
    In recent years, some phenomena which had been taken place in the world show that financial markets, specially banking sector performance, had a vital role on these economies and their business cycles. With regard to that point, using some banking sector variables and indices, this paper investigates the existence of the credit channel transmission of monetary policy during 2001-2009. To estimate this purpose, we applied GMM method and other specification tests. Our results show that in Iran’s Banking system, there is some evidence of the existence of a credit channel, but there is no strong evidence about the presence of transmission of monetary policy through interest rate.
    Keywords: Monetary Policy, Credit Channel, Business Cycles, GMM Method
  • Seyed Mohammadbagher Mohammadi Pirasteh, Hamidreza Jalilian, Habib Mirzaiee Page 203
    The aim of this paper is to investigate the effects of intellectual capital dimensions (customers capital, human capital and structural capital) on the productivity. To test the conceptual framework, structural equation modeling (SEM) has been used to analyze the Data was collected from 1900 staff of banking system in the Lorestan province of Iran. Cronbach’s Alpha was used to examine reliability of the questionnaire. The reliability of the questionnaire was reported to be 0.88% based on Cronbach's alpha method. The results of the study indicate there was a positive significant relationship between the intellectual capital along with it’s dimensions and productivity in the banking industry. Among dimensions of intellectual capital, customers capital had the most influence on productivity.
    Keywords: Intellectual Capital, Client's Capital, Structural Capital, Human Capital, Efficiency, Banking Industry