فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های پولی - بانکی
پیاپی 8 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حامد عطریان فر، سیدمهدی برکچیان صفحه 1
    تورم یکی از کلیدی ترین متغیرهایی است که پیش بینی دقیق آن تاثیر بسزایی در اتخاذ سیاست های پولی مناسب دارد. با توجه به این اهمیت، مقاله حاضر محتوای اطلاعاتی طیف وسیعی از متغیرهای اقتصادی را برای پیش بینی نرخ تورم در ایران برای بازه زمانی سال های 1383 تا 1387 بررسی کرده است. نتایج بیانگر این است که اگرچه متغیرهای حجم پول و سپرده های دیداری در بعضی افق های پیش بینی کاهش چشمگیری در خطای پیش بینی نشان می دهند، اما در حالت کلی در پیش بینی معمولی، متغیرهای گروه شاخص های قیمت و در پیش بینی زمان حقیقی، متغیرهای گروه حسابداری ملی بیشترین سهم را در میان 10 متغیر برتر، از لحاظ دقت پیش بینی، دارند. همچنین در پیش بینی زمان حقیقی و از لحاظ میانگین MSFE نسبی، متغیرهای گروه ساختمان و مسکن در افق پیش بینی 0 فصل، متغیرهای گروه انرژی در افق 1 فصل، متغیرهای گروه ساختمان و مسکن در افق 2 فصل، متغیر گروه اشتغال در افق 3 فصل و متغیرهای گروه حسابداری ملی در افق 4 فصل دارای بیشترین دقت پیش بینی هستند.
    کلیدواژگان: پیش بینی برون نمونه ای، نرخ تورم، مدل های خودرگرسیون با وقفه توزیع شده
  • هادی حیدری، سوده صابریان رنجبر، فرهاد نیلی صفحه 43
    در این تحقیق با استفاده از یک دستگاه معادلات پویای همزمان به بررسی تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی و سایر متغیرها بر ترازنامه یکی از بانک های خصوصی می پردازیم. با توجه به شاخص های سلامت مالی تعریف شده و داده های موجود، این شاخص ها به صورت نسبت بدهی کوتاه مدت (با ضرایب استاندارد) به کل بدهی، نسبت تسهیلات اعطاشده به کل دارایی و نسبت دارایی های با نقدشوندگی بالا (شامل وجه نقد، اوراق قرضه مطالبات از سیستم بانکی شامل بانک مرکزی و سایر بانک ها) به کل دارایی ها با ضریب مربوط تعریف شدند.
    نتایج به دست آمده از تخمین معادلات همزمان پویا نشان می دهد که با وجود سهم اندک این بانک در صنعت بانکداری ایران، شرایط اقتصاد کلان بر اجزای ترازنامه ای کاملا تاثیرگذار بوده و علاوه بر برخی از متغیرهای ترازنامه ای برونزا مانند نسبت سپرده های کوتاه و بلندمدت به کل سپرده ها، برخی از متغیرهای کلان نیز بر این شاخص ها تاثیرگذارند. در این بین، تاثیر متغیرهای ارزش افزوده بخش خدمات و صنعت، شاخص قیمت مصرف کننده و شاخص قیمت مسکن معنادار است. علاوه بر آن با درنظرگرفتن آزمون تنش بر اساس مقادیر گذشته متغیرهای برونزایی که به دو دسته ترازنامه ای (نسبت سپرده های کوتاه و بلندمدت به کل سپرده ها) و متغیرهای اقتصاد کلان (ارزش افزوده بخش صنعت و معدن و خدمات، شاخص قیمت مسکن و شاخص قیمت مصرف کننده) تقسیم شده اند، تاثیر تغییرات بیش از حد (مقادیر با احتمال بسیار پایین در سطح 5 درصد) را بر شاخص های سلامت مالی بانک همانند نسبت بدهی های کوتاه مدت به کل بدهی ها، نسبت تسهیلات اعطایی به کل دارایی ها و نسبت دارایی های با قدرت نقدشوندگی بالا به دست آوردیم.
    کلیدواژگان: آزمون تنش، شاخص های ترازنامه ای، ثبات مالی، سناریوسازی
  • یزدان گودرزی فراهانی، شیوا مشتری دوست، بهزاد ورمزیاری صفحه 87
    این مقاله به بررسی تجربی هزینه رفاهی تورم پرداخته است. برای این منظور، از یک مدل تعادل عمومی تصادفی پویا سه بخشی کینزین های جدید استفاده شده است. تورم، پدیده ای پیچیده است که آثار و نتایج مخربی برای جامعه به دنبال دارد. این مدل بر اساس مشخصات آماری اقتصاد ایران تنظیم و به دو فرم لگاریتم خطی و غیرخطی حل شده است. میزان هزینه رفاهی تورمی برای یک نرخ تورم 10 درصدی، به میزان 5/5 برآورد شده که برای مدل با شاخص بندی کامل، میزان این هزینه رفاهی 7/3 درصد می باشد. همچنین نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد، تغییر در سطح پایدار تورم بر سطح رفاه جامعه اثرگذار است.
    کلیدواژگان: تورم، هزینه رفاهی، تعادل عمومی تصادفی پویا، کینزی جدید
  • وهاب قلیچ، مهدی تقوی، محسن خدابخش صفحه 121
    بنا به نظر هیمان مینسکی ماهیت اقتصاد سرمایه داری آن است که تعهدات بدهی در آن به مرور زمان از حد تعادلی خود فاصله می گیرد و افزایش بدهی ها و کاهش بیش از حد حاشیه های ایمنی علت اصلی شکنندگی نظام مالی را به وجود می آورد. روشن است که این روند به تدریج، باعث فعال شدن سازوکار افزایش انحرافات و حرکت به سمت بحران های بزرگ شده و این دقیقا همان چیزی است که بحران 2008 آن را برای نظام بانکداری متعارف به اثبات رسانده است.
    نظام بانکداری اسلامی که بر پایه قراردادهای دارایی محور استوار است، عمده تعهدات بدهی اش در ارتباط تنگاتنگ با بخش حقیقی اقتصاد می باشد که این خود، باعث کاهش شکنندگی در کلیت این نظام و باثباتی بیشتر در مواجهه با بحران های مالی شده است. ارزیابی مدل عملکرد 71 بانک اسلامی، بر اساس یازده شاخص منتخب نیز نشان می دهد میانگین عملکرد بانک های اسلامی در وضعیت قبل و بعد از بحران اخیر تفاوت معناداری نیافته و به عبارتی بانکداری اسلامی در رویارویی با بحران اخیر از پایداری مناسبی برخوردار بوده است
    کلیدواژگان: تعهدات بدهی، بحران مالی، بانکداری اسلامی، مینسکی
  • زهرا خوشنود، طاهره اکبری آلاشتی، رسول خوانساری صفحه 155
    در این مقاله جهت آشنایی با نحوه مدیریت ریسک نقدینگی در سیستم های پرداخت بین المللی، بر دو سیستم پرداخت در اتحادیه اروپا و آمریکا تمرکز می شود که به تسویه حجم بالایی از تراکنش های با ارزش بالا در سیستم مالی جهانی می پردازند. بر این اساس مشاهده می شود که روند مدیریت ریسک نقدینگی در این سیستم ها، به سمت اتکای بیشتر به مدیریت وثیقه گرایش پیدا کرده است. گستره وثایق واجد شرایط معرفی شده در این سیستم ها (به ویژه پس از بحران اخیر)، مبین دسترسی مناسب تر اعضا به نقدینگی مورد نیاز و مدیریت کارآمد تر ریسک نقدینگی در این سیستم های پرداخت می باشد. حال آنکه بررسی وثایق واجد شرایط در دسترس در سیستم پرداخت ساتنا در کشور، مبین شکاف زیاد موجود در این زمینه است. این مساله علاوه بر اینکه در شرایط عادی با مواجه نمودن بانک ها با ریسک نقدینگی در عملیات تسویه تراکنش ها، به ریسک سیستمی گسترده در کل سیستم بانکی کشور منجر می شود، در شرایط بحرانی می تواند کل سیستم مالی کشور و بنابراین اقتصاد را در بحران عمیقی فرو برد.
    از این رو، در این مقاله بر ضرورت به کارگیری رویکرد نوینی در مدیریت ریسک نقدینگی در سیستم پرداخت ساتنا و همچنین معرفی دارایی های واجد شرایط برای به کارگیری این رویکرد و ضرورت گسترش اوراق بهادار واجد شرایط در رویکرد فعلی تاکید می شود. افزون بر این، به پیش نیازهای لازم جهت کارکرد موفقیت آمیز به کارگیری این رویکرد و ابزارهای معرفی شده در عرصه مدیریت ریسک نقدینگی سیستم پرداخت ساتنا اشاره خواهد شد.
    کلیدواژگان: ریسک نقدینگی، نقدینگی در طول روز، سیستم پرداخت
  • محمدعزیز حسامی صفحه 211
    در این تحقیق، مبانی فقهی قابلیت مطالبه خسارت تاخیر تادیه از باب ضمانات قهری، قواعد عمومی معاملات، قواعد فقهی و ادله اصولی از دیدگاه مذاهب اسلامی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. بر اساس این مبانی می توان گفت که پول صرفا مالی مثلی با همان فهم سنتی و محدود سابق نیست تا قواعد و آثار اموال مثلی در خصوص آن اجرا شود، بلکه می توان با قیاس پول بر کالاهای تجاری، قیاس مماطله و تاخیر تادیه بر غصب، اتلاف مال غیر و فراهم کردن سبب ورود ضرر به دیگری، قواعد فقهی لاضرر، نفی حرج، منع اکل اموال به باطل و...، اصول مسلم شریعت از قبیل عدالت، نفی غرر و جهالت در قراردادها، وفای به عهد و غیره و ادله ای مانند: حکم عرف، استسحان، مقاصد شریعت و مصالح مرسله و این واقعیت که ماهیت پول های اعتباری چیزی جز قدرت خرید نیست، به جبران خسارت تاخیر تادیه حتی فراتر از شرایط مقرر در ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی حکم داد.
    وجود چنین حکمی در شرع ضروری به نظر می رسد، زیرا عصر جدید، اقتضائات خود را دارد و محدودکردن احکام شرعی به ظاهر نصوص و اقوال مجتهدان صاحب مذهب موجب می شود که مخالفان شریعت زبان به طعنه گشوده و نظام کامل و متقن حقوق اسلامی را به ناکارآمدی، کهنه پرستی و... متهم کنند.
    کلیدواژگان: مبانی فقهی، خسارت تاخیر، تادیه دین، عدم انجام تعهد، دیرکرد
  • تورج صادقی صفحه 243
    با افزایش استفاده از اینترنت عجیب نیست که از این فناوری در خدمات بانکی و مالی هم استفاده شود. عصری که در آن زندگی می کنیم، احتمالا هیجان انگیز ترین زمان در تاریخ برای مطالعه بازارها و موسسات مالی است. آشفتگی فزاینده محیط، رقابت و تغییر، جهانی سازی، نظارت و کنترل بر تغییر ترجیحات مشتریان بدین معنا ست که استراتژی های جدید برای جذب و حفظ مشتری مهم شده است. ملاک گزینش بانک از سوی افراد، رضایت کلی آنان از بانک مورد نظر می باشد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، برخی از معیارهای مهم مشتریان برای گزینش بانک عبارت اند از: سهولت دسترسی (مانند موقعیت)، توصیه های دوستان، شهرت بانک، میزان ارائه اعتبار، دوستانه بودن رفتار پرسنل بانک، هزینه پایین خدمت های ارائه شده، ساعت های مناسب برای ارائه خدمات بانکداری، ارائه خدمات مخصوص و باکیفیت و غیره.
    اهمیت این عوامل در کشورهای مختلف متفاوت می باشد و به عوامل مختلفی چون سن، جنسیت، درآمد، موقعیت، حرفه، پیشینه فرهنگی مشتریان و همین طور نوع بانک (اسلامی یا سنتی) بستگی دارد.
    در مقاله حاضر تلاش شده است با بررسی تجربیات سایر کشورها در زمینه ارائه خدمات بانکداری الکترونیک، به عوامل مهم در پذیرش و توسعه خدمات بانکداری الکترونیک در ایران پرداخته شود تا ضمن فراهم شدن امکان مقایسه، ملاک های موثر در این حوزه شناسایی شوند. از مهم ترین موارد بررسی شده در این مقاله تفاوت های جمعیت شناسی پاسخ دهندگان در پذیرش و استفاده از خدمات بانکداری الکترونیک در ایران می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های توسعه، خدمات بانکداری الکترونیک، ایران
|
  • Hamed Atrianfar, Seyed Mahdi Barakchian Page 1
    An effective monetray policy requires forecasting inflation accurately. In this paper, we examine the information content of a broad range of variables for forecasting inflation over the period 1377-1387. The results show that, in general, the variables belonging to the price indices group have the most information content. But when forecasting inflation in real time, the variables belonging to the national accounts group have the best performance. And, in the medium run forecast horizon (three to four quarters ahead), M1 and M2 perform the best.
    Keywords: Out, of, Sample Forecasting, Inflation Rate, ARDL
  • Hadi Heidari, Odeh Saberian Ranjbar, Farhad Nili Page 43
    This paper employs a dynamic system of simultaneous equations to carry out the impact of macroeconomic as well as bank-specific balance sheet variables on a set of Financial Soundness Indicators (FSIs) derived from the balance sheet of an Iranian private bank. Selected FSIs are the ratio of short-term to total liabilities, ratio of granted credit to total assets, and the share of highly liquid assets. In spite of the low market share of the chosen bank, we found that the macroeconomic status has a significant impact on the bank's balance sheet. In particular, controlling on bank-specific indicators, the value added of industry and services sector in the National Accounts and the indices of consumer and housing prices significantly explain FSIs of the mentioned bank. Using historical data on both macro variables and bank-specific indicators, we put the balance sheet of the bank under investigation under some disfavorable but likely macro scenarios and derive thresholds under which some FSIs, e.g. ratio of short-term to total liabilities, ratio of credit granted to total assets, and share of highly liquid assets reveal unhealthy states.
    Keywords: Stress Test, Balance Sheet Indicators, Financial Stability, Historical Scenarios
  • Yazdan Gudarzi Farahani, Shiva Moshtaridoust, Behzad Varmazyari Page 87
    In this paper we studied the welfare cost of inflation. Therefore, to meet this end, we use a three section new Keynesian model of the dynamic Stochastic General equilibrium. Inflation is a complex phenomenon that has destructive effects on society. In this model we aim to solve linear log and non linear form by using annual data for Iran. The empirical findings indicate that welfare cost of inflation is equivalent to 5.5 percent of GDP for 10 percent of inflation, and we find that for a model with full indexation the welfare cost of inflation is equivalent to 3.7 percent decrease in GDP. Moreover, results show that fluctuation in sustainable level of inflation leads to a decrease in the social welfare.
    Keywords: Inflation, Welfare cost, DSGE, New Keynesian
  • Vahab Ghelich, Mahdi Taghavi, Mohsen Khodabaksh Page 121
    The nature of capitalism, According to Minsky, makes the debt commitments diverge from their equilibrium amount over time and the growth of debts and vast reduction of safety margins are the main reason of friability of financial System. It is obvious that this trend gradually increases deviation toward the big crises. This is exactly the matter that caused the 2008 crisis and proved that for the conventional banking system. However, in the Islamic banking system, which is based on the asset-backed contracts, most of the debt commitments are related to the real sector of the economy and this makes the totality of the system less friable and more stable facing the financial crisis. Using 11 sample indexes to evaluate the 71 Islamic banks performance shows that there is no meaningful deference in the performance of Islamic banks before and after recent financial crisis. It means that Islamic banking was stable in the recent crisis.
    Keywords: Debt Commitments, Financial Crisis, Islamic Banking, Minsky
  • Zahra Khoshnoud, Tahereh Akbari Alashti, Rasool Khansari Page 155
    This article is Intends to Introduce the method of liquidity risk management in international payment systems. It focuses on two different payment systems practiced in European Union and USA which settle high volume of large value transactions in the financial system. It has been observed that the liquidity risk management in these systems shows a tendency toward more reliance on collateral management. The variety of eligible collaterals in these systems (particularly after recent crisis) demonstrates more appropriate access of participants to required liquidity and more efficient management of liquidity risk in these payment systems. While examining accessible eligible collaterals in SATNA payment system in Iran, it demonstrates enormous gap with other systems in this area. Not only this matter can result in wide systemic risk in the financial system in normal conditions (by facing banks with intraday liquidity risk in the settlement process of transactions), but it can also cause systematic crisis in the financial system and hence in the economy during stress conditions. Hence in this article, it has been emphasized on the importance of applying new approach towards liquidity risk management in SATNA payment system, and introducing eligible assets for exerting this approach and the significance of using various eligible securities in the current approach. Moreover, the perquisites for successful functioning of this approach and the mentioned instruments in liquidity risk management of SATNA payment system have been taken into consideration.
    Keywords: Liquidity Risk, Intraday Liquidity, Payment System, SATNA System
  • Mohammad Aziz Hesami Page 211
    The jurisprudential bases of the ability to claim compensation of delayed losses for compulsory guarantee, general transaction regulation, Fegh regulation and reasoning from Islamic schools of thoughts have been studied in this research. On these bases, we can say money is not the fungible property- with the same limited traditional concept- and thereof, fungible property regulations cannot be applied to it, but we can analog it to commercial commodity, delay in giving back the usurped commodity, wasting other people's assets and damaging other people's belongings, Fegh regulations about avoiding causing losses to others, and forbidding of abusing other's properties and…, undoubted Shariah principles such as justice, denial and ignorance in contracts, fulfillment of covenants, etc. and other evidences such as: custom, approbation, Shariah aims and facts that the nature of credit money is nothing but keeping its purchasing power and compensating for delayed payments or devaluation of money even beyond the conditions prescribed in article 522 of Iran Civil Procedure Law.Existence of such Shariah judgment appears essential in Islamic laws, because the new era has its own contingency and restricting the religious commandments to the appearance of texts and saying of qualified schools caused the opponents of Shariah to accuse the firm and complete system of Islamic law to inefficiency, old fashioned and…
    Keywords: jurisprudence bases, delayed payment penalty, debt payment, lack of commitment, late debts
  • Tooraj Sadeghi Page 243
    By the increased use of internet, no wonder this technology to be used in financial and banking services. Probably the era we live in is the most exciting time in the history for studying development of markets and financial institutions. The increasing chaos of environment, competition and change, globalization, supervision and control of client’s preferences means the importance of New Strategies for absorption and keeping clients.Bank selection measure of the people, is their general satisfaction. According to the conducted studies, some of the important measures of the clients are: accessibility (such as bank location), friends’ recommendations, the fame of the bank, the amount of credit offered, friendly conduct of the bank personnel, low service charges, suitable working hours for rendering banking services, offering special and quality services etc. The importance of these measures depending on different factors such as age, gender, income level, position, profession, cultural background of clients and also the nature of the bank (Islamic or traditional), are different in various countries.Together with the practices of other countries in offering electronic banking, this paper has tried to look at important factors in acceptance and development of electronic banking in Iran so that in addition to provide the possibility of comparison, identify the effective measures in this regard. One of the most important factors studied in this paper is the sociology of respondents in accepting and applying electronic banking services in Iran.
    Keywords: Development Indicators, Electronic Banking Services, Iran