فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های پولی - بانکی
پیاپی 9 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی حسن زاده، رافیک نظریان، مهران کیانوند صفحه 1
    هدف این مقاله، بررسی اثر شوک سیاست پولی بر شاخص قیمت بازار سهام در ایران می باشد. برای رسیدن به این هدف از نسبت سپرده قانونی، بدهی بانک ها به بانک مرکزی و بدهی بخش خصوصی به بانک ها، به عنوان ملاک سنجش سیاست پولی استفاده شده است. همچنین، شاخص کل بازار بورس نیز به عنوان شاخصی از تغییرات بازار سهام مورد استفاده قرار گرفت.
    کانال قیمت دارایی ها و تئوری پورتفولیو دیدگاه نظری به موضوع را شکل می دهد. بنابراین شاخص قیمت مسکن و نرخ ارز، به دلیل نقش و اهمیت آنها درسبد دارایی افراد، به مدل اضافه شده است. داده های فصلی از سال 1370 تا فصل سوم سال 1389 و روش های آماری بخصوص مفهوم هم انباشتگی و مدل تصحیح خطای برداری برای استنباط آماری به کار گرفته شده اند. برای بررسی اثرات شوک ها، از توابع عکس العمل آنی و تجزیه واریانس استفاده گردید. نتایج نشان داد، سیاست پولی اثر مثبت اما کمی در تغییرات شاخص قیمت سهام دارد. در میان متغیرهای پولی، بدهی بانک ها به بانک مرکزی ازدو متغیر دیگر در تاثیرگذاری بر شاخص قیمتی سهام قوی تر است.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، شاخص قیمتی سهام، نقدینگی، نظریه سبد دارایی ها، کانال قیمت دارایی ها
  • سیدمهدی برکچیان صفحه 45
    با مدل سازی تابع تولید بلندمدت از طریق رویکرد معادلات دیفرانسیل تصادفی و تخمین یک الگوی خودرگرسیون برداری جزئی (1367:1-1387:2)، به بررسی تاثیر شوک های نفتی و پولی بر تولید ناخالص داخلی بدون نفت در اقتصاد ایران می پردازیم. نتایج نشان می دهند که تولید غیرنفتی همزمان با شوک مثبت درآمدهای نفتی کاهش می یابد، اما آن کاهش در فصل های آتی جبران می شود. از دیگر نتایج به دست آمده آن است که شوک پولی در توضیح نوسانات تولید، سهم نسبتا پایینی بر عهده دارد. نتایج بحث برانگیز است و نیاز به انجام مطالعات بیشتر در این حوزه احساس می شود.
    کلیدواژگان: تولید بدون نفت، شوک های نفتی، شوک های پولی، مدل خودرگرسیون برداری جزئی، معادلات دیفرانسیل تصادفی
  • حمید زمان زاده صفحه 91
    هدف مقاله حاضر تحلیل و بررسی سازوکار اثرگذاری درآمدهای نفتی و حجم پول بر عملکرد متغیرهای کلان اقتصاد ایران در کوتاه مدت و بلندمدت است. به این منظور یک مدل اقتصاد کلان طراحی شده است که روابط ساختاری بلندمدت اقتصاد ایران شامل سه رابطه بلندمدت تولید حقیقی، مانده حقیقی پول و برابری قدرت خرید تعدیل شده و پویایی های کوتاه مدت متغیرها را در چارچوب یک مدل تصحیح خطای برداری با متغیرهای برونزای نامانا ارائه می دهد. مدل مورد نظر بر اساس داده های فصلی طی دوره فصل اول 1367 تا فصل دوم 1387 برآورد شده است. نتایج به دست آمده، وجود سه رابطه بلندمدت مورد نظر را در اقتصاد ایران تایید می کند. بر اساس مدل برآورد شده، واکنش متغیرهای کلان اقتصادی به شوک های پولی و نفتی بر اساس توابع عکس العمل آنی، تجزیه و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، شوک پولی، شوک نفتی، مدل تصحیح خطای برداری
  • محمد واعظ، سعید دایی کریم زاده، غلامحسین کریمیان صفحه 117
    تمرکز بر شرایط بین المللی اقتصاد ایران در سال های اخیر، بیانگر تحریم های اقتصادی سنگین و همچنین نوسان ها در قیمت نفت خام است. به نظر می رسد این شرایط بیانگر تاثیر عوامل پیش بینی نشده فوق بر موقعیت ذخایر رسمی خارجی باشد. در این مقاله به منظور دستیابی به اهداف نهایی اقتصاد کلان ایران، امکان پذیری سیاست بهینه سازی ترکیب ارزی ذخایر خارجی ایران مطالعه می شود.
    ما با استفاده از یک رهیافت میانگین واریانس، سعی می کنیم ترکیب ارزی ذخایر خارجی اقتصاد ایران را در دوره 19992007 شبیه سازی کنیم. نتایج نشان می دهد طی دوره تحقیق، میانگین سهم دلار آمریکا و پوند در ذخایر ارزی بیشتر از سهم بهینه بوده، در حالی که میانگین سهم های یورو و ین کمتر از سهم بهینه بوده است.
    کلیدواژگان: ارز، ذخایر ارزی، بدهی های خارجی
  • مصطفی السان صفحه 147
    نظارت بر فعالیت ها و عملکرد بانک های مختلف از طریق نهادهایی انجام می گیرد که در «قانون» مشخص شده اند. در کشورهای مختلف، این نهادها به سه نوع دسته بندی می شوند که هر یک کارکرد و اهداف خاص خود را دارد. اول، نظارت و راهبری یک نهاد عالی (اغلب، بانک مرکزی) که برای صیانت از پول ملی و سیاست های کلان اقتصادی کشور، ضرورت دارد. دوم، نظارت درون سازمانی بر بانک ها و موسسات مالی که از طریق مجامع عمومی، هیات مدیره و بازرسان به منظور حفظ حقوق بانک به عنوان «شخص حقوقی» و سهامداران آن، انجام می گیرد. سوم، نظارت سهامداران بر بانک های غیردولتی که به موجب لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347، در مسائل مهم، سهامداران بانک می توانند از طریق دعوت مجمع عمومی صاحبان سهام و تصمیماتی که این مجمع به طور عادی یا فوق العاده می گیرد، فعالیت های بانک، اعضای هیات مدیره و مدیرعامل آن را کنترل کنند.
    آنچه که در این مقاله، به طور خاص مورد بررسی قرار می گیرد آن است که برای اعمال وظایف و اختیارات قانونی نهادهای نظارت، قانون چه ابزارهایی را برای آنها فراهم ساخته است. «قانونی بودن نهادها و ابزارهای نظارت»، به تنهایی مفید این معناست که باید نهادهای نظارت در قبال وظایف کلان و جزئی خود «پاسخگو» باشند؛ شیوه های نظارت «شفافیت و دقت» لازم را داشته باشند و نتایج حاصل از اعمال نظارت از «پشتیبانی» قانون برخوردار باشد. به علاوه، هرگاه نتیجه نظارت، حاکی از تخلف بانک و یا موسسه مالی باشد، باید «سازوکارهای قانونی و متناسب» برای تضمین درستی عملکرد و حسب مورد، مسئولیت مدنی، کیفری یا اداری خاطیان فراهم باشد و «ضمانت اجرای صریح قانونی» به موقع و بدون تبعیض به اجرا گذاشته شود.
    این مقاله به بحث درباره اقتدار قانونی نهاد نظارتی در بانکداری اختصاص دارد. در این بررسی، جنبه های مختلف موضوع از منظر حقوق تطبیقی مورد مطالعه قرار گرفته و راهکارهای اجرایی برای نظام نظارتی ایران ارائه می شود.
    کلیدواژگان: نظارت بر بانک ها، بانک مرکزی، مطالعه تطبیقی، ابزارهای نظارت، تضمین های نظارت
  • حسین صدقی صفحه 179
    هدف از این مقاله، طراحی یک سیاست پولی بهینه در راستای واکنش به میزان بدهی های شرکت ها و حفظ ثبات مالی در اقتصاد است. در این تحقیق، تاثیر نوسانات نرخ ارز نیز روی بدهی های بنگاه های اقتصادی نشان داده می شود. برای این منظور، یک مدل DSGE طراحی شده و چگونگی تاثیر نوسانات نرخ ارز، بدهی شرکت ها و در نهایت، بی ثباتی مالی روی یک اقتصاد باز مورد بررسی قرار گرفته است. سیاست پولی بهینه مشتق شده از این مدل نشان می دهد که اگر میزان بدهی انباشته شرکت ها به میزان زیاد بوده و باعث ایجاد عدم تعادل و بی ثباتی مالی در اقتصاد شود، سیاستگذار پولی باید به این وضعیت واکنش نشان داده و میزان نرخ سود بانکی را، بر مبنای قانون سیاست پولی طراحی شده در این مدل، افزایش دهد.
    کلیدواژگان: مدل DSGE، نرخ ارز، بدهی بخش تولید، بی ثباتی مالی
  • محمد بابازاده، فرشید فرخ نژاد، محمد ابراهیم آقابابایی صفحه 205
    در این مقاله به بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز بر عملکرد و سودآوری بانک ها در کوتاه مدت و بلندمدت پرداخته شده است. به این منظور از روش تصحیح خطا (VECM) استفاده شده و داده های مربوط به نرخ ارز، وضعیت باز ارزی و سود و منابع ارزی بانک ها از نرخ نامه و ترازنامه یکی از بانک های تجاری کشور به صورت ماهانه و در فاصله سال های 13841389 استخراج شده است. نتایج آزمون ها نشان می دهد که تغییرات نرخ ارز و تغییرات وضعیت باز ارزی اثر منفی بر سودآوری ارزی دارند. همچنین با توجه به ضریب تعدیل شوک در صورت وجود شوک، حدود 25 روز طول می کشد که مدل به تعادل خود برسد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، سودآوری ارزی، وضعیت باز ارزی، منابع ارزی، تصحیح خطا
|
  • Ali Hassanzadeh, Rafik Nazarian, Mehran Kianvand Page 1
    The purpose of this paper is investigation of monetary policy shock effects on stock market price index in Iran. We used legal deposit ratio, banks debt to central bank and private sector debt to banks as measurements of monetary policy. Also, Tehran stock Exchange Price Index (TEPIX) was used as an index of stock market changes. Portfolio theory and asset price channel are our theoretical view of subject. Also we added house price index and exchange rate to our variables because of their role and importance in people portfolio. Quarterly data from 1370q1 to 1389q3 used for this study Cointegration and Vector Error Correction Model were applied for statistical inference. For investigating shocks effect we used Impulse Response Function (IRF) and Variance Decomposition (VD). Our results showed that monetary policy has positive but narrow effect in stock market changes. Among monetary variables, bank debt to central bank is more powerful than other variables affecting stock price index.
    Keywords: Monetary Policy, Stock Price Index, Liquidity, Portfolio Theory, Assets Price Channel
  • Seyed Mahdi Barackchian Page 45
    The effects of oil revenue and monetary policy shocks on non-oil output is studied by modelling Long-run output function (using a stochastic differential equation approach) and estimating a partial VAR model (1988:2-2008:3). The results show that a positive oil revenue shock has a negative effect on non-oil GDP in the first period, but increases it in the following periods. Also, the results show that a monetary shock has a small role in explaining output variations. The results are controvetial and need further research.
    Keywords: Non, oil GDP, Oil Revenue Shocks, Monetary Shocks, Partial VAR Model, Stochastic Differential Equation
  • Hamid Zamanzadeh Page 91
    The goal of this paper is to analyze the effects of oil and money on operation of macro variables of Iranian economy in short and long-run. A macro model has been designed to show three long-run relationships that contains output, real money balance and purchasing power parity in a vector error correction model with exogenous variables. This model has been estimated based on seasonal data during 1367 to 1387. The results confirm three long-run relationships said in Iranian economy. The responses of macroeconomic variables to oil and monetary shocks analyzed based on estimated model and impulse response functions.
    Keywords: Iranian Economy, Monetary Shock, Oil Shock, Vector Error Correction Model
  • Mohammad Vaez, Saeid Daee Karimzade, Gholamhossin Karimian Page 117
    Concentrating on the international conditions of Iran economy in recent years, exhibits extensive economic sanctions as well as variations in crude oil prices. It shows the effect of unanticipated factors under above condition on official foreign reserves. In order to achieve macroeconomic targets, we study the feasibility of optimal policy for foreign reserves combinations.Using Mean-Variance approach, we try to simulate official foreign reserves in Iranian economy within the period of 1999-2007.The results show that the average share of the U.S Dollar and Pound were more than its optimum share, while the average shares of the Euro and Yen were less than their optimum shares.
    Keywords: Foreign Exchange, Foreign Reserves, Foreign Debt
  • Mostafa Elsan Page 147
    The supervision of the operations and activities of banks are rendered by mechanisms specified by statute. In different countries, these mechanisms are categorized to three ones. The first one is supervision and leadership of a superior institution (typically central bank) in order to protect national currency and macro-economical polices of the country as a whole. Second, there is an internal regime of supervision in banks and financial institutions which is rendering by general assembly, board of directors and inspectors. This kind of supervision is securing the rights of bank as “legal person” and the rights of stockholders, too. The third one is supervision of stockholders in non-governmental banks which lead to controlling board of directors by inviting general assembly and asking its decisions on important issues of those banks. In this paper, we have discussed the legal mechanisms which are essential for supervision and control of banking activities. The “Rule of Law” in such mechanisms and instruments are leading to “accountability” and “transparency”. The results and reports of supervisory measures should be “supported” by legal sanctions. Consequently, the wrongdoers must be sentenced by criminal penalty, disciplinary punishment or civil responsibility according to the results of their faults and conducts.The legal power of supervisory mechanisms in banking system has been discussed by a comparative survey of the law of developed countries and instructions of international financial organizations.
    Keywords: Supervision on Banks, Central Bank, Comparative Survey, Supervising Mechanisms, Sanctions
  • Hussain Sedqi Page 179
    The objective of this study is designing an optimal monetary policy rule in order to react to firms’ debt accumulation and stabilizing the economy. To address this, a DSGE model is designed where the effects of exchange rate oscillation, firms’ debt, and financial instability on the economy are investigated. The derived optimal monetary policy rule from this model shows that when the level of accumulated debt is high, the nominal interest rate (or the policy rule) should be increased. This can lead to financial stability through controlling over outstanding accumulated debt.
    Keywords: DSGE, Exchange Rate, Firm's Debt, Financial Instability
  • Mohammad Babazadeh, Farshid Farokhnejad, Mohammad Ebrahim Aghababaei Page 205
    In consideration of the importance of foreign exchange rate changes in the bank's operations and their profitability, we have attempted to examine the effect of changes in the exchange rates on the bank's operations and their short-term and long-term profitability. In this respect, we have applied Error Correction Model to measure this effect. The related data have also been extracted from exchange rate lists and balance sheets of one of the Iranian commercial banks during 2005-2010. In order to enter and analyze raw data, E-views software has been used. Test results show that changes in exchange rates have a negative effect on the foreign exchange profitability of banks. While, foreign exchange position has a negative effect on profitability. Also, according to the adjustment coefficient, in presence of shock, the model almost takes about 25 days to reach equilibrium.
    Keywords: Exchange Rate, Foreign Exchange Profitability, Foreign Exchange Position, Foreign Exchange Resources, VECM