فهرست مطالب

مجله ادبیات عرفانی
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد خاتمی، فرشته جعفری صفحات 7-30
    آیین مانوی آیینی است گنوسی که جزء فرقه های عرفانی به شمار می رود. اصل اساسی این آیین، هبوط روح از عالم اعلا که جایگاه حقیقی اوست و گرفتاری آن در عالم ماده است، وظیفه انسان در این دنیا رهاسازی روح گرفتار در بند ماده است. مانویان همانند سایر گنوسیان راه نجات روح را دست یابی به گنوس یا همان معرفت می دانستند. میان عقاید مانوی و عرفان اسلامی، مشترکات و مشابهاتی به چشم می خورد که ازجمله این مشابهات، اندیشه «انسان کامل» است. «انسان کامل» در عقاید عرفانی اسلام، شباهت نزدیکی با «هرمزدبغ» یا «انسان نخستین» در آیین مانوی دارد. انسان کامل و هرمزدبغ بارقه ای از نور الهی در وجود خویشتن دارند و واسطه شناخت خداوند هستند که معرفت الهی توسط آنان برای انسان به ارمغان آورده شده است. خداوند آنان را جهت نجات بندگان خود در زمین قرار داده تا با راهنمایی بندگان و رها کردن آنان از قید دنیا و مادیات، روح علوی گرفتار در بند ماده و جسم آنان را رهایی بخشند.
    کلیدواژگان: آیین مانوی، انسان کامل، عرفان اسلامی، هرمزدبغ
  • محمد بهنام فر، علی قبادی کیا صفحات 31-74
    یکی از معماهای ناگشوده مثنوی معنوی، بحث تمامی یا ناتمامی آن در دوره زندگی مولوی است. عده ای بر این باورند که کهولت سن، بیماری و درگذشت مولوی موجب شد تا مثنوی، به ویژه آخرین قصه آن، ذات الصور ناتمام باقی بماند. برخی نیز معتقدند که مولوی سال ها پیش از آنکه از دنیا برود، مثنوی را به پایان رسانده بود و هیچ بحثی را ناتمام باقی نگذاشت. مقاله حاضر بر آن است تا با ذکر شواهد تاریخی محکم و واکاوی حوزه اندیشگی مولوی و نیز به مدد مثنوی، این مسئله را بررسی کند. نتایج این پژوهش- که به روش کتابخانه ای و تحلیل محتوا انجام شده است- نشان می دهد که اتمام مثنوی، نه تنها در زمان حیات مولوی صورت گرفته است، بلکه شخص وی برکتابت و نسخت آن نظارت داشته و نیز قصه ذات الصور در آن ناتمام نمانده است. این داستان درواقع، سرگذشت سلوک عارفانه سالکان و معرفت جویانی است که ماجرای عشقشان با معشوق، نه آغازی دارد و نه فرجامی.
    کلیدواژگان: داستان شهزادگان، دژ هوش ربا، قصه ذات الصور، مثنوی، مولوی
  • سمیه حاجتی، احمد رضی صفحات 75-108
    تحلیل گفتمان و نظریه های مطرح در آن در دوره های اخیر، زمینه های مناسبی را برای بررسی ساختارهای متون فراهم کرده است. دیدگاه گفتمان دیالکتیکی پل ریکور از جمله این آراست که به تحلیل متن در سطحی فراتر از زبان و تاکید بر فضاها و زمینه های مفهومی شکل گرفته در آن توجه دارد. الهی نامه عطار نیشابوری از آثار کلاسیک ادب فارسی است که ساختار اصلی روایت آن بر محوریت گفت وگو بنا شده است؛ بنابراین، قابلیت خوانشی نو از منظر این دیدگاه گفتمانی را دارد. در این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و با رویکرد گفتمانی، گفتمان های شکل گرفته در الهی نامه شناسایی می شوند و در دو سطح 1. ساختاری شامل: فاعل گویا، توزیع واژگانی، وجوه بیانی، 2. محتوایی شامل: بنیان های مفهومی در دو آستانه معنایی و محکی، منشا گفتمان ها و شکل گیری خرده گفتمان سکوت بررسی می شود تا تحلیل و قرائتی نو از متن متناسب با دیدگاه خواننده معاصر فراهم شود.
    بررسی اثر از این منظر نشان می دهد که دو گفتمان دنیاگرایی و دنیاگریزی با مرکزیت خدا و انسان به صورت دیالکتیکی در الهی نامه شکل گرفته است. سه عنصر پدرسالاری، حاکمیتی و شناختی به عنوان منشا قدرت و سلطه گفتمان زاهدانه پدر قابل شناسایی است که نفوذ، غلبه و سیطره آن را بر هر دو گفتمان افزایش داده است. هر دو گفتمان راهکارهای تلفیق و تفکیک دین و دنیا را پیشنهاد می کند و در سطح محکی نیز متناسب با سلطه گفتمان پدر مصادیق بیشتری برای شفاف سازی و متقاعدکردن فرزندان به آموزه های تعلیمی مطرح شده است.
    کلیدواژگان: الهی نامه، پل ریکور، تحلیل گفتمان، فاعل گویا، گفتمان دیالکتیکی
  • محسن محمدی فشارکی صفحات 109-152
    جنون المجانین تالیف قوام الدین سنجانی خوافی (734-820 ه. ق) از نوشته های صوفیانه اوایل سده نهم هجری است که دربردارنده اطلاعات ارزنده ای از تاریخ عصری تصوف، نحله های مذهبی و جریان های کلامی و نیز تاملات عرفانی مولف است که با بیانی ادبی قلمی شده است. مولف کوشیده تا مجالس و تاملات عرفانی خود را به شیوه پرسش و پاسخ و اغلب به یاری تمثیل و زبان حال به مخاطب تفهیم کند و از این رهگذر به شرح و تاویل آیات، احادیث، اصطلاحات عرفانی و سروده ها پرداخته است.
    پژوهش حاضر به روش تحلیل محتوا می کوشد تا با تبیین اجمالی نظریات عرفانی خوافی، چگونگی بیان این تعالیم را نشان دهد و نیز با بررسی منابع جنون المجانین، نویافته هایی از آن را در حوزه های تاریخ تصوف و تاویلات عرفانی بازگو نماید. در بازشناسی منظومه فکری این دانشور گمنام، به دغدغه ها و اشتغالات مطرح در محیط عرفانی آن روزگار خراسان با تاکید بر مشرب عرفانی مولف، توجه و مواردی برای نمونه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تصوف خراسان، جنون المجانین، قوام الدین خوافی، معرفت شناختی، وجوه ادبی
  • نگین بی نظیر صفحات 153-180
    ساختار نامتعارف و نوآیین مثنوی ایجاب می کند که خواننده برای فهم عمیق تر و التذاذ هنری بیشتر از کلام مولوی با الگوهای مانوس و متعارف زبانی و ذهنی خود با جهان متن مثنوی روبه رو نشود. شاکله معنایی مثنوی نیز در خوانش جزءنگرانه و بدون توجه به بسترهای معنایی و پیوند اندام وار پاره ها و اجزای متن، مغفول و پنهان می ماند. بر این اساس، پژوهش حاضر با توجه به یکی از رویکردهای معرفتی و هستی شناختی مولوی به تبیین چگونگی و چرایی فروریزی تقابل ها و اصالت نگرش نسبی و پیوستاری در مثنوی می پردازد.
    نگرش تقابلی، جریانی ریشه دار در تاریخ تفکر بشر است که همه امور و پدیده های هستی را در دو قطب مقابل هم طبقه بندی می کند؛ در ساختار سلسله مراتبی و در چینش تقابلی، مفاهیم، ارزش ها و ماحصل امور، ایستا و قطعی است و معنای از پیش تعیین شده و قطعی، جلوی تکثیر معنا را می گیرد. پژوهش حاضر با رویکردی تحلیلی – انتقادی به چگونگی و نقش این نگرش در گفتمان فلسفی غرب و نیز فراروی از این تقابل ها، نشان می دهد که باوجود تقابل های دوگانه در مثنوی، چگونه مولانا از حصار بسته و تکراری این ساختار فراتر می رود. پرهیز از برداشت قطعی و پیوستاری دیدن مفاهیم، از اصول زیرساختی تفکر مولانا در سراسر مثنوی است که با عباراتی چون «از موضع»، «جهات مختلف»، «از نظرگه»، «در نسبت» و... به مخاطب انتقال می یابد. این مقاله با بازخوانی تعدادی از حکایت های مثنوی- که با همین اندیشه بنیادی طرح می شوند- نشان می دهد که چگونه مفاهیم به شکلی لغزنده و سیال در کلیت مثنوی به یکدیگر می پیوندند. همچنین با دقت در طرح چندباره برخی از مفاهیم، این موضوع برجسته می شود که در مثنوی هیچ مفهومی یک بار و برای همیشه معنا نمی شود بلکه هر مفهوم بارها -هر بار از موضع و زاویه ای خاص- طرح می گردد تا مخاطب هیچ معنایی را معنای نهایی نداند و منتظر جنبه ای دیگر از آن در بیتی، حکایتی یا دفتری دیگر باشد. پازل معنایی مثنوی در همین امتدادها، تکرارها و ارتباط ها به شیوه خاص خود شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: تقابل های دوگانه، تکثر معنا، قطعیت، مثنوی، مولوی، نسبیت
  • علیرضا خواجه گیر، مریم احمدپور مبارکه صفحات 181-208
    عرفان انفسی و توجه به سیر درونی انسان برای وصال به حقیقت در تعالیم مولوی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. تاکید مولوی در این مسئله هم متاثر از تاکید متون دینی و هم متاثر از تجربه های عرفانی و درونی او بوده است. از نظر مولوی، نفس انسان حقیقتی دارای مراتب و مجرد است که ماهیتش آگاهی است و منشا الهی دارد. تاکید مولوی در این سیر درونی بر مسئله خودشناسی و شناخت موانع آن است. این موانع گاهی از سنخ بیماری های اخلاقی و گاهی از سنخ امور معرفتی نظیر ازخودبیگانگی، وهم و خیال و شناخت تقلیدی است. علاوه بر شناخت موانع، وصال خداوند و بازگشت به اصل، غایت این سیر درونی در آموزه های اوست. در این مقاله مسئله سیر انفسی و خودشناسی با تاکید بر موانع و آثار آن در آموزه های مولوی با روش توصیفی تحلیلی بیان شده است.
    کلیدواژگان: آگاهی، ازخودبیگانگی، خودشناسی، خیال، سیر انفسی، نفس
  • مهدی زمانی صفحات 209-237
    در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی مفهوم و کاربردهای تعبیر نور سیاه در ادب عرفانی پرداخته می شود. قلمرو این پژوهش، ادبیات عرفانی پارسی و نیز متون عرفانی عربی را در بر می گیرد. در این متون به دو کاربرد متفاوت و شاید متضاد از تعبیر «نور سیاه» بر می خوریم: یکی نور ذات الهی و دیگری نور ابلیس. بیشتر موارد کاربرد این تعبیر را در مفاهیمی مرتبط با معنای نخست شاهد هستیم. برای سیاهی یا تاریکی نور ذات دو علت می توان یافت: یکی آنکه شدت نور ذات الهی تیرگی دیدگان سالک را در پی دارد و نزدیکی آن نور چشم را دچار گرفتگی (قبض) می کند و او را در خود فانی می سازد؛ دیگر آنکه سیاهی اشاره به کثرت ها و تعین هایی است که نور ذات را در خود پوشیده و مستور می سازد که در این صورت معنایی نزدیک به تعبیر «پرده های نور» (حجاب های نورانی) خواهد داشت. برخی نور سیاه را بیانگر تجلی صفاتی حق و بعضی آن را اشاره به مرتبه خفی، از مراتب هفت گانه وجود آدمی دانسته اند. همچنین تعبیرات سیاه رویی (سواد الوجه)، شب روشن، شب یلدا، خال سیاه، چشم سیاه و نقطه را می توان از واژگان مرتبط با نور سیاه در ادبیات عرفانی دانست. در نقطه مقابل، عین القضات همدانی نور سیاه را نور شیطان می داند؛ زیرا از دیدگاه وی شیطان مظهر صفات جلال الهی است. برخی برای این کاربرد ریشه ای گاهانی یا زروانی در نظر گرفته اند که بر اساس نوعی هم نشینی نور و ظلمت استوار شده است. این امر تا حدودی به دفاع از نقش وجودشناختی شیطان مربوط می شود و می توان در آن به دیده نقد نگاه کرد.
    کلیدواژگان: تجلی صفاتی، مرتبه خفی، نور ابلیس، نور ذات، نور سیاه
|
  • Ahmad Khatami, Fereshteh Jafari Pages 7-30
    Manichaean religion founded by Mani is a Gnostic religion، which is considered as a mystical cult. The basic principle of religion is the descent of soul from the heaven and its imprisonment in the material world; the duty of mankind is to get rid of this wicked world through piety and forbearance to free his soul from this prison along with the purity of his heart. Like Gnostics، Manicheans had a dualistic view، and considered the path of salvation through the achievement of Gnosis or wisdom; such wisdom is brought to human by the messengers of God and divine saviors. Some principles of Manich-aean beliefs and Islamic mysticism are the same، including the idea of «Perfect Man». The «Perfect Man» in Islamic mystical beliefs is very close to “Hormazd-bagh” or the “First Man” in Manichaeism، therefore، some believe that the origin of the idea of «Perfect Man» comes from Manichaeism.
    Keywords: Perfect Man, Hormazd, bagh, Islamic mysticism, Manichaeism
  • Mohammad Behnamfar, Ali Ghobadikia Pages 31-74
    One of the unsolved mysteries in Mathnavi is its completion or incompletion before Mawlana''s death. Some scholars believe death، agedness، or disease caused Mawlana not to complete Mathnavi; so it remained incomplete، but some others claim that Mawlana completed Mathnavi a few years before his death. The results of this article–that has been done by content analysis–show that not only Molavi completed Mathnavi during his lifetime، but the edition and writing of Mathnavi has been done under his own supervision. Moreover، the story of Shahzadegan (The princes) is not incomplete as the story of love has neither beginning nor ending.
    Keywords: Mawlana (Rumi), completion of Mathnavi, the story of Shahzadegan, Ghaleh, ye, zat, al, sovar, Dezh, e, Hooshroba
  • Somayeh Hajati, Ahmad Razi Pages 75-108
    Discourse analysis and its theories have recently provided a b ackground and s uitable substrates to study text structures. Paul Ricoeur''s dialectical discourse is of this kind and focuses on text analysis beyond language and on space and conceptual background of text. Attar’s Ellahinameh is a Persian literary classical work with dialogical narrative structure. This research makes an effort to identify the shaped discourses in Ellahinameh through a descriptive – analytical method and with a discursive approach in two levels: 1. structure: including rational agent، vocabulary distribution، expressive faces and 2. content: including conceptual foundations in sense and reference، the origin of discourses and silenced sub- discourse to make an analysis and new reading of the text appropriate for the contemporary reader The analysis of the text in this way shows that the two discourses of world- oriented and World aversion which center on God and man have been formed dialectically in Ellahinameh. Three elements of patriarchy، authority and knowledge as a source of power and domination of father’s ascetic discourse can be detected; they increase his influence، dominance and domination on both discourses. The integration and differentiation between religion and the world is suggested by two discourses and according to the father’s discourse of domination، more examples have been presented to convince children of the doctrinal teachings.
    Keywords: Discourse Analysis, Piety, Paul Ricoeur, Conversation, Rational agent
  • Ehsan Pourabrisham, Mohsen Mohammadi Fesharaki Pages 109-152
    Jonun al-Majanin، written by Ghavam al-Din SanjaniKhafi (734-820 AH) is among the Sufi literary works of the early 9th century AH covering invaluable information about the Sufis of that era، religious sects and theological movements as well as the accounts and biography of the author himself، which was penciled with a literary style. The author has tried to make his mystical thoughts and reflections in a question-answer style، and mostly using symbols and in a simple language understandable for his audience، and thereby، he has interpreted and explained Quranic verses، Hadiths، mystical expressions and poems. The fable of “Hunting Ground” (or Four Brothers) or the first verses of the Ghazal “that Beauty gave me a sweeper…” are instance of mystical interpretations in Sufi circles of that era reflected in Jonun al-Majanin. Khafi، by explaining and criticizing the beliefs of different Islamic sects and also epistemological concepts and thoughts، particularly those about reason and science، their scope and relations with each other، has reduced the mystical theme of Jonun al-Majanin and due to his respect to Molavi، in the final section، by mentioning some Ghazals of Shams of Tabriz، has tried his poetic competence in a welcoming way. Jonun al-Majanin has been penciled in four chapters titled as Beliefs (Motaghidat)، Reflections (Waridat)، Events (Waghia’at)، and Poems. The present study tries to investigate some parts of the epistemologicalcosmos of Ghavam al-Din Khafiby criticizing and investigating mystical accounts and thoughts of this unknown scholar and interpreting his Jonun al-Majanin based on its two newly found and ancient versions.
    Keywords: Ghavam al DinKhafi, Jonun al Majanin, Islamic theology, Khurasan Sufism, literary aspects, epistemology
  • Negin Binazir Pages 153-180
    The unconventional and beautiful structure of Mathnavi requires that the reader، in order to understand more deeply and to get more artistic enjoyment from Mawlana’s words، not to encounter Mathnavi’s text with his conventionally lingual and mental patterns. Furthermore، the semantic schema of ignored and hidden without considering the semantic grounds and organic link of pieces and components of the textin a reductionist reading. Accordingly، the present study، by considering one of the epistemological and ontological approaches of Mawlana، explains the manner and reason of the fall of oppositions and the originality of relative attitudeand the cohesion in Mathnavi. The present study shows that how Mawlana goes beyond the closed and repetitive fence of this structure in spite of the presence of binary oppositions in Mathnavi. Avoiding making definite and final conclusion and seeing the concepts in coherence and spectral view are among Mawlana’s infrastructure principles in thinking throughout Mathnavi which is transferred to the reader through expressions like “from the viewpoint”، “different directions”، “from the perspective”، “in relation to”، “towards you”، “on one hand”، etc. This article by re-reading some of the stories of Mathnavi –which are outlined with this fundamental idea—، shows that how concepts in slippery and fluid form join together in the universality of Mathnavi. Looking closely at these concepts for several times، this fact will be highlighted that in Mathnavi no concept is defined once and for all but each of them is outlined many times - from a specific perspective and angle- so that the reader would not consider any meaning as the final one and awaits another aspect of that in another line، story or volume.
    Keywords: Binary Oppositions, Relative Attitude, Multiplicity of Meaning, Mawlana, Mathnavi
  • Alireza Khajegir, Maryam Ahmadpour Mobarake Pages 181-208
    A ttention to mysticism and man`s inner process to attain the truth، in Mawlana’s teachings، has a significant status. Rumi’s emphasis on this issue is the result of the impression taken from religious texts and also of his mystical experience. From Mawlana`s point of view، human soul is a spiritual truth whose nature is of knowledge divine origin. In this spiritual quest، Mawlana highlights self-knowledge and its obstacles which include ethical matters or epistemological issues such as alienation، fantasy، imagination and imitational cognition. Besides unraveling the obstacles، getting in touch with the Divinity and returning to the Origin are the main targets of this spiritual quest in Mawlana’s teachings. This article attempt to analyze the obstacles and results of self-knowledge and mystical process in Mawlana’s teachings.
    Keywords: soul, self, knowledge, alienation, consciousness, imagination, internal movement
  • Mehdi Zamani Pages 209-237
    Using a descriptive-analytical method، this study deals with the meaning and interpretation of the term «black light» in mystical literature. The study covers both Persian and Arab mystical literature. In these texts، we can find two different، if not contrasting، interpretations of «black light»: one is the light of the Divine Essence and the second is the Devil light. In most cases، this term has been used in contexts related to the first sense of the term. There are two reasons underlying the darkness or dimness ofthe essence light. The first is that the intensity of Divine light leads to the dimness of the wayfarer''s sight and approaching such a light disturbs his eyes and annihilates him. The second is that the given darkness refers to the multiplicity and determination which conceals the essence light; in the case of the latter، the term will gain a sense much closer to the meaning «blinds of light» (shining veils). Some believe that the black light represents manifestations of God''s attributes and others consider it to be a kind of reference to the Arcane، one of the seven stages in self path to perfection. A quite contrary position has been taken by Einolghozat Hamedani who considers black light the same as Devil light; because he views Devil as the manifestation of God''s Glory. Some believe that using the term in this sense has a Gahani or Zorvani origin which is based on the collocation of light and darkness. This is related partly to the defense from the ontological role of the Devil and can be subject to critique.
    Keywords: Manifestation of the Attributes, the Arcane, the Devil light, the Essence light, black light