فهرست مطالب

ادبیات عرفانی - پیاپی 6 (بهار و تابستان 1391)

مجله ادبیات عرفانی
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدناصر جابر صفحه 7
    باژگونگی امور عالم اصلی است که مبنای بسیاری از قصه ها و اندیشه های مثنوی بر آن گذاشته شده است و بررسی آن می تواند یکی از مهم ترین عوامل جذابیت این اثر را تبیین کند. بر این اساس، در این مقاله نخست گونه هایی از باژگونگی معرفی می شود؛ مواردی مانند: ترجیح مرگ بر زندگی، دیوانگی بر خردمندی، بلاهت بر هوشیاری، غلامان بر سروران، قهر بر لطف،مطلوب نزدیک بر دور، مدارا بر انتقام،نفی بر اثبات و.... سپس به دلایل وجود باژگونگی در عالم پرداخته می شود؛ دلایلی مثل باژگونگی قواعد بارگاه الهی، باژگونگی ظاهر و باطن، تقدیر، نزدیکی مطلوبی که تصور دوری اش می رود و اندیشه بنیادی مرگ و فنا. موانع درک این قاعده شگفت دنیا و هرچیزی است که رنگ هستی دارد. بند نگهدارنده هستی نیز عقل و محصولات آن است که باید از سر راه برداشته شود. این مضامین در قصه های گوناگونی تبیین می شود و هدف مولانا از طرح آن ها، رسیدن به اصل مهم و دشوار فهم فناست؛ زیرا از نظر او همان طور که حقیقت بسیاری از امور عالم خلاف ظاهر است، هستی نیز برخلاف آنچه تصور می شود، در نیستی پنهان است؛ اما لازمه شناختش درک لعب باژگونه و اشاره های معکوس عشق است.
    کلیدواژگان: باژگونگی، ساختارشکنی، مثنوی، مولانا
  • اکرم جودی نعمتی صفحه 33
    بررسی رابطه تجلیات با هنجارهای رفتاری عارفان، مسئله پژوهشی این مقاله است. نویسنده نشان می دهد که تجلیات جمالی، صفاتی مانند لطف، حسن و رحمت خداوند را در نظر عارف محب آورده، او را مست می کند و موجب سخنان و رفتارهایی می شود که بوی ترک تکالیف می دهند. تجلی جلالی نیز صفاتی چون قهر و غضب و جباریت خداوند را در نظر عارف می آورد، او را در هشیاری نگه می دارد و به رعایت هنجارها و توجه هرچه بیش تر به تکالیف و عبادت ها سوق می دهد. گروه نخست «سکریان» هستند و گروه دوم «صحویان».
    سکریان هم متهم به ترک تکالیف بوده اند و هم مشهور به عبادت های بسیار. بررسی علل این تناقض، مسئله دیگر مقاله است. نویسنده با عرضه اسناد و مدارک ثابت می کند که در این باره تناقض واقعی وجود ندارد: زمینه های نظری تجلیات جمالی و موضوع هایی مثل وحدت وجود و مقام جمع و فنا، برداشت های متفاوتی را موجب می شود؛ اما در عمل ترک تکالیف رخ نمی داده است.
    کلیدواژگان: تجلی، تکلیف، جلالی، جمالی، سکر، صحو، فنا، وحدت
  • سید مهدی زرقانی صفحه 61
    استفاده از نظریه های زبان شناسی در تحلیل آثار ادبی، هم می تواند جنبه های تازه ای از آثار ادبی را پیش روی ما آورد، هم می تواند افق های تازه ای را به روی چشم زبان شناسان بگشاید. این مقاله با چنین رویکردی به سراغ نظریه زبانی «کنش گفتار» رفته، آن را روی یکی از مشهورترین ژانرهای ادبی (شطحیات) پیاده می کند.
    در بخش نخست، سعی کردیم با اشاره به سیر تکوینی نظریه کنش گفتار، مبانی آن را توضیح دهیم؛ مبانی ای که پشتوانه نظری مقاله را تشکیل می دهد. سپس پیشینه استفاده از این نظریه را در تحلیل نوشتارها ذکر کرده ایم. آنگاه چهل مورد از شطحیات را براساس شرح شطحیات روزبهان بقلی شیرازی برگزیده، آن ها را در قالب طبقه بندی پنج گانه سرل جای داده ایم. این مقاله نخستین نوشتاری است که از نظریه «کنش گفتار» برای تحلیل آثار ادبی فارسی استفاده می کند و نشان می دهد که این نظریه قابلیت آن را دارد که در طبقه بندی و تحلیل نوشتارهای ادبی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: تحلیل ادبی، زبان شناسی، شطحیات، کنش گفتار
  • قهرمان شیری، بهروز مهری، سیدآرمان حسینی آبباریکی صفحه 81
    در دیدگاه پساساختارگرانه لاکان، سوژه پس از عبور از «سطح خیالی»، به «ساحت نمادین» قدم می گذارد و آنجاست که توهم های کودکانه فرو می ریزد و فرد دچار فقدان می شود. کودک پیوسته میل دارد به عالم کودکانه سطح خیالی رجعت کند و می کوشد با «ابژه های دیگری کوچک» به آن عالم یگانگی و اتحاد تقرب جوید. اما از آنجا که در ساحت نمادین، زبان بر انسان مسلط است و گریز از آن امکان پذیر نیست، چنین تقربی فقط تقربی نسبی و گذراست. آرای مولانا جلال الدین محمد بلخی درباره سیر رشد روان انسان را نیز می توان از گذرگاه این نظریه مورد توجه قرار داد. از دیدگاه مولانا، روح- که از سرچشمه و مبدا اصلی خود جدا شده است- پس ازعبور از سطح خیالی، به این جهان (ساحت نمادین) قدم گذاشته است و پس از آنکه مدتی در این جهان سرگرم تعلقات دنیوی و گرفتار «زبان» می شود، درمی یابد که از اصل خود دور شده است (مهم ترین وجه تشابه نظر لاکان و مولانا نیز در همین تسلط زبان بر انسان است). درنتیجه، می کوشد به مبدا نخستین خود تقرب جوید و با ابژه های دیگری کوچکی چون پیران و مظاهر الله ، و دل و سماع عارفانه- که هرکدام نشانی از عالم مبدا او هستند- به اصل خویش نزدیک شود. در این جستار، نگارندگان برآنند تا ابتدا سیر رشد روانی را از دیدگاه لاکان توضیح دهند، سپس این نظریات را در آرای مولانا بررسی کنند.
    کلیدواژگان: رشد روانی، زبان، سوژه، لاکان، مولانا
  • رضا فهیمی، حسین آقاحسینی، محمدرضا نصر اصفهانی صفحه 101
    مبحث تجلی از مباحث مهم عرفان اسلامی به شمار می رود. ابن عربی از بزرگ ترین عارفان اسلامی است و وی را بنیان گذار عرفان نظری دانسته اند. به همین دلیل، در این پژوهش، انواع تجلی از دیدگاه ابن عربی بررسی شده و تعبیرها و برداشت های مختلف شارحان آثار ابن عربی از مبحث تجلی و انواع آن، مورد مطالعه قرار گرفته است. به طور کلی، ابن عربی تجلی را به دو صورت «فیض اقدس» و «فیض مقدس» می داند؛ صورت هایی که از دیدگاهی دیگر «تجلی ذاتی» و «تجلی اسمایی» نامیده می شود. همچنین در این مقاله، انواع دیگر تجلی از دیدگاه ابن عربی بررسی شده است؛ تجلی هایی مانند تجلی جلال و جمال، قرب و بعد، ذاتی و اسمایی، قرب و شهادت، فیض اقدس و فیض مقدس، و تجلی جن، بشر، فرشته و نیز تجلی انکار .
    کلیدواژگان: ابن عربی، تجلی، جلال، جمال، ذات، صفات، افعال، غیب، شهادت، فیض مقدس
  • سیدمهدی مسبوق، علی عزیزی، حدیثه فرزبود صفحه 121
    یکی از نظریاتی که از دیرباز به متصوفه نسبت داده شده، نظریه وحدت وجود است که اساسی فلسفی- عرفانی دارد. این نظریه که به وحدت موجودات هستی نظر دارد، در عالم عرفان و فلسفه از جایگاه ویژه ای برخوردار است. درباره این نظریه دیدگاه های متفاوتی بیان شده است و عارفان وحدت اندیشی چون بایزید بسطامی، حلاج و ابن عربی درباره آن سخن گفته اند. در دوره معاصر نیز کم نیستند شاعران و ادیبانی که به این مقوله روی آورده و در آثارشان به آن پرداخته اند؛ میخائیل نعیمه، اندیشمند و ادیب وحدت بین و یگانه اندیش عرب، از آن جمله است. بیش تر آثار نعیمه به نثر است و همس الجفون تنها مجموعه شعری او به شمار می رود که در آن به روش های مختلف، عرفانی ترین ابیات را درباره این رویکرد و مشرب عرفانی سروده است.
    نعیمه در اشعارش، مانند شاعری فیلسوف منبع ذات انسانی را جویا می شود و اعتقاد دارد که روح انسان جزئی از روح خداوند است و ذات خداوندی و هستی و آفریدگان و طبیعت، کل زیبایی به نام خداوند را تشکیل می دهند؛ کلی که از آن شروع شده و به آن برمی گردند.
    این پژوهش درپی آن است که با روش تحلیلی- توصیفی، بروز و ظهور این پدیده عرفانی- فلسفی را در اشعار این شاعر تازی، مورد بررسی و واکاوی قرار دهد.
    کلیدواژگان: وحدت وجود، خداوند، عرفان، میخائیل نعیمه، همس الجفون
  • رحمان مشتاق مهر صفحه 143
    در پنجاه سال اخیر، تصحیح فروزانفر از کلیات شمس، مهم ترین کوشش در سامان دادن به غزل های بی شماری است که (در چاپ های هندی و چاپ های ایرانی مبتنی بر آن ها) به مولانا نسبت داده شده است. در سال 1386، به مناسبت هشتصدمین سالگرد تولد مولانا، چاپ عکسی و حروفی نسخه مورخ 668-770، معروف به نسخه قونیه (یکی از نسخه های مورد استفاده فروزانفر)، به طور هم زمان و به اهتمام استاد توفیق سبحانی انتشار یافت. این چاپ به دلیل در اختیار گذاشتن اصل متن جامع کلیات شمس که متعلق است به نیمه دوم قرن هشتم، گامی ارزنده در عرصه مولوی شناسی به شمار می رود؛ ولی به هیچ وجه جایگزین چاپ انتقادی فروزانفر محسوب نمی شود. این مقاله درپی مقابله 500 غزل اول چاپ حروفی نسخه قونیه به اهتمام استاد توفیق سبحانی با چاپ عکسی همان نسخه، و تصحیح استاد فروزانفر پدید آمده و متضمن بعضی نکات انتقادی و استحسانی است.
    نگارنده نسخه چاپ سبحانی را از نظر «نحوه ضبط نسخه اساس» و «قرائت های» متفاوت از ابیات، و «اختلاف ضبط ها» با چاپ فروزانفر بررسی کرده و چند «تصحیح قیاسی» پیشنهاد داده است.
    کلیدواژگان: تصحیح، سبحانی، شمس، غزل، فروزانفر، قونیه، کلیات شمس، مولوی، نسخه خطی
|
  • N. Jaberi Page 7
    The ‘reversal of values,’ as an appealing features, is considered as one of the basis for many stories and ideas in Mathnawī of Rūmī. This article, firstly, introduces some instances of value reversal such as the preference of death to life, madness to wisdom, servant to lord and anger to kindness. The second part discusses the reasons behind these preferences which, among others, include the reversal of God’s laws- as opposed to those of humans-, the interior and the exterior, and the basic views of death and annihilation. According to Rūmī, what hinders our understanding of these reversals is ‘existence.’ Existence is comprehended through reason. Therefore, to perceive the reversals one should ignore reason. Rūmī’s thoughts indicate the contrast between truth and appearance. Thus, for instance, existence is concealed in non-existence. This peculiar notion could be perceived only by grasping the reversing play of love.
    Keywords: reversal of values, deviation from norm, Rūmī Mathnavī
  • A. Joudi Nemati Page 33
    The present article majorly deals with the relation of manifestation with behavioral norms of the mystics. It intends to show how, in the history of Sufism, the manifestation of the Beauty has brought such qualities as grace, goodness, and mercy of God into the attention of the lover mystic, making him spiritually intoxicated and giving rise to speeches and behaviors that suggest abandoning religious obligations. On the other hand, the manifestation of Glory has brought such qualities as overwhelming power, wrath, and dominion of God into the attention of the mystic, keeping him in a state of constant self-consciousness and leading him to observance of the norms and concentration on religious obligations and devotions. The first group of mystics is called Ashāb al-Sukr and the second Ashāb al- Sahw. Ashāb al- Sukr have been accused of abandoning religious obligations and at the same time known as men of abundant worship and devotion. This article, additionally, discusses the causes of this contradiction. Presenting certain arguments and evidence, the author establishes the point that there is no real contradiction. The theoretical grounds of the manifestation of the Beauty and such issues as the Unity of Being and the station of union and annihilation have given rise to different perceptions. However, in practice, there has necessarily been no matter of abandoning religious obligations.
    Keywords: manifestation, manifestation of Beauty, manifestation of Glory, mystical sobriety, mystical intoxication, annihilation, unity, religious obligation
  • M. Zarghani, E. Akhlaghi Page 61
    The application of linguistic theories to the analysis of literary texts is fruitful to the achievement of new insights and aspects in both areas of study. Therefore, in this inquiry the ‘Speech Act Theory’ is applied to the study of a well-known Persian literary style called ‘shath’ (ecstatic expression). Firstly, it explains Speech Act Theory’s advancement and principles. Then, it provides a review of its application to the analysis of literary texts. Later, it classifies forty shaths selected from Sharh-i Shathiyyāt (Commentary of Ecstatic Sayings) by Rūzbihān Baqlī Shīrazī by means of Searl’s Pentagon Theory. To the best of my knowledge, this inquiry is the first attempt in the application of Speech Act Theory to the study of a Persian literary text.
    Keywords: linguistics, pragmatics, shath, speech act theory
  • G. Shiri, B. Mehri, A. Hosseini Abbariki Page 81
    Lacan, from his post-structural standpoint, states that the ‘subject’ steps into the “symbolic level” after passing through the “fantastic level”. It is the phase when the child’s illusion is broken down and consequently the child suffers from the sensation of loss. Children consistently desire to return to the world of childhood in the fantastic level and try to keep alive its remembrance by its attribution to small objects. Maulanā’s beliefs about the growth of the human’s soul may be discussed from Lacan’s theoretical viewpoint. Maulanā declares that when the soul is separated from its original source, by passing through the fantastic level, steps into the world of the symbolic level. Initially, it entertains itself with the worldly belongings and language, while, later, it perceives how far is from its origin. As a result, it tries to approach its origin by means of the small objects and the signs of the primary world such as the saints, the manifestation of God, the heart and mystical dance. Therefore, by this inquiry I intend firstly to provide a brief explanation of Lacan’s psychological development and then to consider Maulanā’s point of view in this regard.
    Keywords: Lacan, Maulanā psychological development, subject, language
  • R. Fahimi, H. Aghahoseini, M. R. Nasr Esfahani Page 101
    Epiphany (tajallī) is one of the most important concepts in Islamic mysticism and Ibn Arabī is one of the most outstanding figures in this realm. He is known as the founder of ‘theoretical mysticism.’ Therefore, in this inquiry diverse types of epiphany from Ibn Arabī’s viewpoint are discussed and his various interpretations on it are considered. Ibn Arabī acknowledged two kinds of epiphany, ‘the most sacred effusion’ and ‘hieratic effusion’ that are also named as ‘theophany of the Essence’ and ‘theophany of Divine name’. Moreover, in this paper other kinds of epiphany from Ibn Arabī’s point of view are also considered such as: theophanies of Jalāl (majesty) and Jamāl (the Beauty), Qurb (approximation) and Buʻd (remoteness), Ḍātī (the Essence) and Asmā’ī (Divine names), Qurb (approximation) and Shahādat (saintly effusion), Jenn (demon), bashar (human), fereshteh (angel) and inkār (denial).
    Keywords: epiphany, theophany, Ibn Arabī theophany of majesty, theophany of the Beauty, theophany of the Essence, theophany of Divine name, saintly effusion, the most sacred effusion, hieratic effusion
  • M. Masboogh, A. Azizi, H. Farzbood Page 121
    The Unity of Being (Wahdat-e Wūjūd) is a mystic-philosophical theory attributed to Sufism. The outstanding figures of Islamic mysticism such as Bāyazīd Bastāmī, Hallāj and Ibn Arabī deeply addressed this concept. Mīkha’īl Naīma, the prominent Arab scholar dedicated a considerable part of his writings to this concept. Hams al-Jufon is Naīma’s sole poetical work that deals with the mystical concept of the Unity of Being- the majority of his works were written in prose. In this book of poetry, Naīma, like a mystic poet, seeks the source of human essence. He believes that the human’s soul is part of God’s spirit. He holds the belief that the Essence of the Divine, the existence and the creatures form an entirety of Beauty called ‘God’. Therefore, this paper considers the philosophic- theosophical concept of Unity of Being in the poetical work of the Arab poet Mīkha’īl Naīma.
    Keywords: the Unity of Being, pantheism, God, theosophy, Mīkha'īl Naīma, Hams al Jufon
  • R. Moshtaghmehr Page 143
    In the last fifty years, Furūzanfar’s correction of Kulliyāt Shams has been considered as the most essential attempt at organizing numerous ghazals attributed to Maulānā in the Indian and Iranian publications. At the occasion of the eight hundred birth anniversary of Maulānā in the year 2007, Tufigh Subhani’s attempts led to the simultaneous publication of a facsimile and a type print of Konya’s Manuscript (768-770). It was one of the manuscripts used by Furūzanfar in the correction of Kulliyāt Shams. This publication was an important step in Maulānā studies by providing a comprehensive original text of Kulliyāt Shams of second half of the eight century. However, it was far from competing with Furūzanfar’s critical correction. This paper aims at comparing and contrasting the first five hundred ghazals of Subhani’s facsimile and type versions with those in Furūzanfar’s correction. It is done by considering diverse readings of them and their various records. The paper also suggests a deductive correction of the verses.
    Keywords: Maulānā Shams, ghazal, correction, Furūzanfar, Subhani, Konya Manuscript, Kulliyāt Shams, manuscript