فهرست مطالب

مجله ادبیات عرفانی
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا پژوهنده صفحه 7
    مساله ظریف امکان زایش معنی و اندیشه از سخن، از نگاه عارفان پرسش اصیلی است که در این نوشتار به شیوه ای تحلیلی در پی پاسخگویی به آن هستیم. این مساله در حالی مطرح می شود که در عرفان بر اصالت معنی و اندیشه تاکید شده است.
    جهت تبیین موضوع، پس از ملاحظاتی در باب ویژگی ها، ماهیت،کاربرد، رابطه و تعامل، صورت و معنا، ذهن و زبان، دل و زبان و ایمان و ذکر، به پرسش بنیادین این پژوهش بازمی گردیم و مساله ظریف امکان زایش معنی و اندیشه را از سخن بازمی کاویم. در ادامه، ضمن تبیین جایگاه سخن و نقش هستی شناختی زبان، برپایه آرا و اقوال عارفان نشان می دهیم که زبان تنها محدود به گستره فکر آدمی نیست و نمی توان کنش ازلی و مقدس آن را به منش ارتباطی انسانی تقلیل داد. آرا و اقوال عارفان در خصوص مراتب متمایز زبان و تاکید بر جایگاه هستی شناسانه و کنش مقدس و ازلی سخن در ورای سویه ارتباطی، نقش سخن تکوینی و کلمه خلاقه را در زایش معانی و قدرت رهایی بخش و هستی آفرین آن توجیه می کند؛ از این جهت عارفان ضمن تایید اصالت معنی، سخن را سرچشمه هستی و موجودات را سخن خداوند می شمارند و بر قدرت خلاقه و بی شبه و نظیر سخن ت ا کید می ورزند.
    کلیدواژگان: اصالت معانی، زایش معانی، مراتب اندیشه، صور و زبان، مراتب سخن، رابطه صورت و معنی
  • راضیه حجتی زاده صفحه 33
    متون ادب فارسی به سبب برخورداری از تنوع وگستردگی فراوان از دیرباز توجه منتقدان را به خود معطوف داشته است. در این میان، سوانح احمد غزالی از دو جهت، یکی به دلیل نظریه پردازی های معرفت شناسانه و دیگر نوع نگاه مولف به توصیف پدیدارهایی چون عشق، عاشق و معشوق، از وجهه معرفتی بالایی برخوردار است؛ پژوهش حاضر روش نقد پدیدارشناختی رابا توجه به یکی از دغدغه های اصلی خود که رسیدن به «التفات» و «طلبگاهی» منحصرا عرفانی و نیز ارائه پاسخی برای چگونگی ارتباط میان آگاهی با مساله فناست، در تحلیل رخدادهای معرفتی سوانح به کار گرفته است.
    روش انتقادی این مقاله، پدیدارشناسی استعلایی است تا با اتکا به تحلیل آن، از کیفیت ظهور رخداد آگاهی و «من استعلایی»، موضوع را به تعبیر سوانح از «طلبگاه» عرفان قرن ششم ارزیابی، و اهمیت انتخاب عشق را در ایجاد و تکوین فرایند آگاهی بیان کند. دستاورد عملی این مقاله، معرفی عینی یک الگوی کاربردی به منظور بررسی فرایند معرفت شناسی در حوزه ادبیات عرفانی است.
    کلیدواژگان: آگاهی، پدیدارشناسی، سوانح، عشق، غزالی، من استعلایی
  • سمیه خادمی، محمد سرور مولایی صفحه 65
    مقامات فنا و بقا و اتحاد و اتصال از مهم ترین و پیچیده ترین مباحث تصوف و عرفان اسلامی به شمار می آید. عرفا این مقامات را نهایت سیر و سلوک سالک و هدف از پیمودن همه احوال و مقامات را رسیدن به وصال الهی می دانند. بر طبق نظریه قوس نزولی و قوس صعودی، انسان پیش از خلق در عالم غیب و علم الهی موجود بوده است و هنگام نزول به عالم خلق و شهادت، مرحله به مرحله او را از عوالم عبور داده اند تا این که به این عالم مادی آمده است و سالک می خواهد با فانی شدن از صفات خویش و متصف گشتن به صفات الهی به مبدا و اصل خویش باز گردد. سالک یک سیر حرکتی از «الی الله » را به «فی الله » شروع می کند و در نهایت این سیر و سلوک، اتحاد و اتصال با محبوب برای او حاصل می شود. بیدل دهلوی که نماینده تمام عیار سبک هندی است و دیوان غزلیاتش یک فرهنگ اصطلاحات عرفانی به شمار می آید، این مقامات را در اشعارش بهخوبی بیان کرده است. بیدل همانند سایر صوفیان بزرگ معتقد است که حالت فنا و رسیدن به وصال الهی، نتیجه فضل و عنایت الهی و از اختیار سالک خارج است. با در نظر گرفتن این نکته که بیدل، وحدت وجودی است، دویی را نفی می کند، معتقد به اتحاد و اتصال الهی است و ترک تعلقات دنیوی و فانی شدن از خویش را شرط وصول به محبوب می داند. او بر این باور است که چون خداوند هر لحظه به شکلی تازه تجلی می کند و تجلی تکرارناپذیر است، حتی سالک بعد از وصال با محبوب همچنان محو معشوق خویش است و از آرزوی دیدارش کم نمی شود. در نهایت چیزی از سالک باقی نمی ماند و در خداوند محو می شود.
    کلیدواژگان: اتحاد، اتصال، بقا، بیدل دهلوی، فنا، وحدت وجود
  • احسان رئیسی، سیدعلی اصغر میرباقری فرد، محسن محمدی فشارکی، حسین آقاحسینی صفحه 93
    بعد از تحول عمیقی که در سده هفتم هجری در عرفان اسلامی پدید آمد، هستی شناسی نیز به دو رکن دیگر معرفت عرفانی، خداشناسی و انسان شناسی، افزوده شد. بر این اساس در سنت دوم عرفانی، شناخت هستی صرفا یک شناخت نظری نیست؛ بلکه این شناخت با رسیدن به مراتب کمال به دست می آید و معرفت خدا با معرفت انسان و هستی حاصل می شود. پیوند انسان شناسی و هستی شناسی برای کسب معرفت، افق های تازه ای را به روی عرفای سنت دوم گشود. بدین ترتیب با تطبیق میان جایگاه انسان و هستی به عنوان دو عالم صغیر و کبیر، وجوه تازه ای از این دو عالم شناخته شد.
    عزیز نسفی، یکی از عارفان نوآور در سنت دوم عرفانی، درباره هستی شناسی عرفانی طرح های تازه ای به دست می دهد که درکلیات، قابل انطباق با سایر طرح های هستی شناسانه سنت دوم است؛ ولی در جزییات، منحصر به فرد است. در این مقاله ضمن تحلیل دیدگاه های نسفی در باب هستی و مراتب گوناگون آن، محورهای فکری وی در مباحث هستی شناسانه تبیین و تشریح می شود.
    این تحقیق از نوع مطالعه اسنادی و کتابخانه ای است و با روش توصیفی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: سنت دوم عرفانی، عزیز نسفی، مراتب هستی، هستی شناسی
  • زهرا رجبی، غلامحسین غلامحسین زاده صفحه 123
    مولوی یکی از برجسته ترین عارفان اهل حکمت در تاریخ تفکر فارسی است و همین امر سبب شده است تا اثر ارزنده او مثنوی، سرشار از مفاهیم عرفانی- حکمی باشد. از جمله این مفاهیم، مفهوم عالم مثال است که تاکنون اهل حکمت بیشتر در آن تامل کرده اند و کمتر مورد توجه اهل عرفان و ادبیات قرار داشته است. در این پژوهش سعی شده است مفهوم عالم مثال و حس مرتبط با آن یعنی قوه خیال و رابطه بین آن دو در مثنوی مولوی بررسی و تحلیل شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که از نظر مولوی، عالم مثال و نیروی خیال، مفاهیمی هستی شناسانه و معرفت شناسانه هستند که تامل در آن ها چگونگی رابطه انسان با جهان و عالم ماورای ماده و نحوه دریافت های عرفانی و شهودی عارفان و حتی شاعران عارف را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: عالم مثال، قوه خیال، مثنوی، معرفت شناسی، مولوی، هستی شناسی
  • مهدیه کسایی زاده صفحه 151
    در تفکر غربی، «معنای زندگی» به عنوان یک مساله شناخته می شود. از میان نظرات مختلف، یکی از دیدگاه ها درباره معنای زندگی، دیدگاه عرفانی است که اگرچه تاکنون کمتر به آن نظر شده است، می تواند پاسخگوی بسیاری از پرسش ها در باب این مساله باشد. در پژوهش حاضر، ارکان معناداری زندگی، از دریچه نگاه یکی از مشاهیر عرفان اسلامی، محی الدین ابن عربی شناسایی می گردد و جایگاه انسان و اهمیت حضور وی در جهان هستی، بر مبنای دیدگاه «خدامحور» این عارف بررسی می شود. به این منظور، بر مبنای آرای ابن عربی، ابتدا بر شناخت پذیری معنای زندگی صحه گذاشته می شود و سپس، به دست می آید که ارزش و اعتبار والای وجود انسان نسبت به جهان، انگیزه متعالی عشق در آفرینش و معاد و ارتقای بینش عرفانی، معناداری زندگی انسان را در سه مفهوم «ارزش زندگی»، «غایت زندگی» و «فایده زندگی» اثبات می کند.
    کلیدواژگان: آدم، ارزش زندگی، خدا، روح محوری، خدامحوری، غایت زندگی، فایده زندگی، معنای زندگی
  • سید مسلم مدنی صفحه 171
    کشف و شهود همچون بنیان شناخت های عرفانی به شمار می رود. عارفان از رهگذر کشف، رویارویی بی واسطه با حقیقت را تجربه می کنند؛ از همین رو پرداختن به گونه های کشف و اندازه توان معرفتی هر یک، همواره در کانون تامل های عارفانه بوده است. جلال الدین محمد مولوی به مثابه عارفی اندیشه مند، برپایه آموزه های نظری صوفیانه به تبیین ادبی گونه های کشف در مثنوی پرداخته و به آراستگی به گونه ها، پیامدها و زمینه های هر یک توجه نشان داده است. به طور کلی عارفان از دو گونه کشف (صوری و معنوی) سخن گفته اند. این نوشتار با هدف تبیین «گونه های کشف صوری در مثنوی» و با الهام گرفتن از دسته بندی قیصری در مقدمه شرح فصوص الحکم سامان یافته است. مثنوی افزون بر دربرداشتن همه گونه های کشف صوری (به جز کشف لمسی) با داده ها و آموزه های جزیی بسیاری درباره هریک از این گونه ها همراه است که در مقدمه قیصری و پیگیران دسته بندی او مانند سید حیدر آملی به چشم نمی خورد. به نظر می آید مولوی به کشف سمعی به دلیل گستردگی و چندگانگی آن، بیش از دیگر گونه های کشف صوری پرداخته است.
    کلیدواژگان: شهود، کشف صوری، مثنوی، مکاشفه، مولوی
|
  • Leila Pazhouhandeh Page 7
    The possibility of generation of meaning and thought by speech is، from mystics’ point of view، a significant question to which we want to answer in this paper. This problem is exposed because the authenticity of meaning and thought are emphasized in mysticism. First، we explain the features of and the relationship between signifier and signified، thought and speech، heart and speech، and piety and prayers. Then، we return to the main question of this research، and we investigate the possibility of generation of meaning and thought by speech. Mystics'' view about distinct stages of speech and their emphasis on its ontological location and also its eternal and divine action justify the role of creative speech in meaning making. Thus، mystics consider speech as the origin of existence، regard creatures as God’s words and emphasize on the innovative and unique power of speech.
    Keywords: meaning generation, meaning authenticity, steps of thought, forms, steps of speech, relation between meaning, form
  • Razieh Hojatizadeh Page 33
    Persian literature has been، for a long time، appreciated by critics for its great variety. In this case، «Sawaneh» by «Ahmad Ghazali» is of a high epistemological value for some reasons such as: multiplicity of its theorization on mysticism and its author’s point of view about the phenomena like: love، lover and beloved. This article has applied an epistemological approach to Sawaneh to analyze the relationship between consciousness and the state of «Fana.» In this article، we take Husserlian «transcendental phenomenology» in order to analyze the position of consciousness and indicate the process of its formation toward one of the most important stages in spiritual path، that is، love which has been frequently discussed as basic subject in «Savaneh».
    Keywords: phenomenology, Sawaneh, transcendental ego, consciousness, love
  • Somaye Khademi, Mohammad Sarvar Molaee Page 65
    Positions of annihilation، survival، union and connection are the most important and complicated subjects in Sufism and Islamic Gnosticism. Gnostics consider that these are the highest point of the spiritual pilgrimage (solouk) and that their target is attainting God. According to descent arch and ascent arch، human being has been available، before creation، in the invisible world and divine knowledge. To be descended to the world of creation، he has been، step by step، transferred through different worlds until he enters the material world. Through annihilating his human features and endowing himself with Divine characteristics، the pilgrim manifests his desire to return to his Divine origin. His spiritual pilgrimage starts from ‘toward God’ to reach ‘in God’ and، at the end، he attains union and connection with his Beloved. Dehlavi، whose poetry book is regarded as a dictionary of mystic expressions and who is the representative of Indian school، has described these positions in his poems. Dehlavi، like other Gnostics، believes annihilation and connection with God is a Divine gift and out of the pilgrim’s hands. He rejects dualism، believes in union and connection with God and regards abandoning ‘self’ and material possessions as the pre-requisites of attaining the ‘Beloved. ’ According to Dehlavi، God manifests Himself in new forms each moment and His manifestations are unrepeated; therefore، after connection with God، the pilgrim still yearns for the Beloved and his ‘self’ perishes in God.
    Keywords: Bidel Dehlavi, annihilation, survival, union, connection
  • E. Reisi, S.A. Mirbaghrifard, M. Mohammadifesharaki, H. Aghahosaini Page 93
    After the profound transformation which emerged in the Islamic mysticism in the seventh century Hegira، ontology was added to the other two pillars of mystical cognition، theology and anthropology. Accordingly، in the second tradition of mysticism understanding the existence is not only a theoretical knowledge but also is achieved by accessing the perfection levels and the cognition of God results from the cognition of human self and existence. The linkage between anthropology and ontology for cognition acquisition opened new horizons to the mystics of the second tradition. Consequently، with the coupling of human and existence positions، as microcosm and macrocosm، new aspects of these two worlds were recognized. Aziz Nasafi، who is one of the innovative mystics of the second tradition in mysticism، introduces new plans for mystical ontology which are compatible in general principles with the other ontological plans of the second tradition، but are unique in details. This article investigates and analyzes his views on existence and its various levels.
    Keywords: Second Mystical Tradition, Ontology, Aziz Nasafi, Existence Levels
  • Zahra Rajabi, Gholamhossein Gholamhosseinzadeh Page 123
    Rumi is one of the most well-known mystics in the history of Persian literature and his Mathnavi is full of philosophical and mystical concepts. One of these concepts is the World of Ideas which has been more explored by philosophers rather than mystics and literary men. In this study، we tried to analyze the world of Ideas and its related sense، imagination، and also their relations in Mathnavi. Our results showed that from Rumi’s point of view، world of ideas and imagination are ontological and epistemological concepts. By thinking about them the relationship between man، universe and beyond the universe as well as mystical and intuitive messages which are received by mystics or mystic poets will be well understood.
    Keywords: Rumi, Epistemology, Ontology, Mathnavi, World of Ideas, Imagination
  • Mahdieh Kassaeizadeh Page 151
    One of the issues that absorbs human''s attention to itself in this century much more than at any time before، is «the meaning of life» which includes the reason of life and choosing its quality. This research، attempts to analyze Ibn Arabi’s thinking manner about this issue، based on asked questions in Philosophy by paying attention to some subjects like the status of human in the world، the elements which give meaning to life، God and the meaning that He gives to life، human''s bliss and the after-death-life and its role to give meaning to life. Ibn Arabi has a supernatural look to the meaning of life and in his point of view human''s existence has an intrinsic value and God creates human body for being، knowing and love. God himself is necessary and sufficient for a significant existence as His love gives a desirable goal to human and world، and the meaning of life comes from uniting with Him; something not possible in the physical world. In Ibn Arabi’s point of view، not only life is intrinsically meaningful (because it is worth living and has a worthy and satisfactory end)، but also we can make our lives more meaningful، too.
    Keywords: human, meaning of life, value of life, goal of life, use of life, God, oriented, God, spirit, oriented
  • Seyyed Moslem Madani Page 171
    Intuition and sensing (unveiling) are regarded as the fundaments of mystical insight; through sensing، mystics directly and without any mediator experience the reality. Therefore، ways of sensing and intuitional ability have always been in the center of mystical studies. Jalal ad-Din Muhammad Rumi، as a thoughtful mystic، literarily and based on theoretical Sufi teachings expresses forms of sensing in Mathnavi. Mystics have explored two forms of sensing: sensual and spiritual. This paper، drawing upon Gheisari’s introduction to Fusus al-Hikam، tries to deal with forms of sensual sensing in Mathnavi. Besides all forms of sensual sensing (except tactile sensing)، Mathnavi includes numerous minute teachings about each of them which have not been seen in Gheisari and Heidar Amoli’s classification. It seems that Rumi has dealt with auditory sensing more than the other sensual forms of sensing.
    Keywords: sensing (unveiling), intuition, sensual sensing, Rumi, Mathnavi