فهرست مطالب

مجله ادبیات عرفانی
پیاپی 9 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا امینی لاری، سید مهدی خیراندیش صفحات 7-42
    معرفت عرفانی و تجارب شهودی عرفا در دایره محدود الفاظ و واژگان نمی گنجد و نیازمند زبانی استعاری و رمزی است. یکی از راه های حسی کردن تصاویر، کمک گرفتن از عنصر رنگ است. در ادب عرفانی بسیاری از امور ذهنی و انتزاعی با نمادواژه های رنگ نشان داده می شود. در مقاله حاضر که با توجه به روان شناسی رنگ ها و به شیوه کتابخانه ای انجام شده، رنگ های روح، عواطف، احساسات و صفات و...، همچنین الوان انوار و رنگ های هفت اندام لطیف در ادب عرفانی بررسی، توصیف و تحلیل شده است. عارف در هر یک از مراکز هفت اندام لطیف، ادراک های متفاوتی از الوان یا بینش های رنگین گوناگون دارد که مراحل پیشرفت و کشف باطنی او را نشان می دهد. در هماهنگی میان درون و برون، رنگ خرقه نیز مناسب مقام عرفانی و احوال درونی سالک است اما از دیدگاهی دیگر، رنگ، رمزی از حجاب های روح و تعلقات دنیا است که باید از آن گذشت و به صبغه الله و بی رنگی رسید.
    کلیدواژگان: ادب عرفانی، رنگ های روح، روان شناسی رنگ
  • جهان دوست سبزعلی پور، طاهره قمی کتیگری * صفحات 43-72

    متون عرفانی یکی از شاخه های پربار ادبیات فارسی است. این متون به دلیل ارتباط شفافی که با تجربه و تخیل عرفانی و بشری دارد، منشا زایش های هنری و تجربه های زبانی بیان ناپذیری است. یکی از ویژگی های ساختاری ای که همه متون عرفانی ادبیات فارسی را به هم متصل می کند، ارتباط گفتمانی است. اگرچه اصلی ترین هنر عطار نیشابوری، شاعر و اندیشمند پایان قرن ششم هجری، شعر است اما او با تالیف تذکر هالاولیا سعی کرده تا همان گفتمانی را که در منطق الطیر به کار گرفته است، به شکل دیگری در نثر هم دنبال کند. اگرچه عطار بسیاری از اجزای تذکر هالاولیا را از متون پیشین عرفانی، همچون رساله قشیریه، کشف المحجوب و طبقات صوفیه گرفته است اما رفتار زیبایی شناختی و زبان شناختی او برای خلق جهان متن، دیگرگونه است. چنانکه تمام بخش هایی که به تذکر هالاولیا و یادکرد عرفا اختصاص یافته، دارای ساختار گفتمانی واحد است. اگرچه سایه کم رنگ این الگوی ساختاری را می توان در کتاب های کشف المحجوب، طبقات صوفیه و رساله قشیریه یافت اما عطار این الگو را عمق و جهت داده و به سبک ویژه ای دست یافته است. این مقاله در جستجوی پاسخ به دو مسئله پژوهشی است که به طور مستقیم با ساختار تذکر هالاولیا ارتباط دارد:1- فراروایت نجات بخشی عرفان اسلامی چگونه در گفتمان عرفانی بازنمایی می شود؟2- عطار چگونه فراروایت نجات بخشی را با گفتمان همراه می کند و ساختار روایت تذکر هالاولیا را می سازد؟ فراروایتی که تذکر هالاولیا را پیش می برد، «اسطوره نجات بخشی» است؛ این اسطوره، گفتمان «سفر انسان در دنیا» را می آفریند. عطار با استعاره «سفر» به اسطوره گناه و توبه می رسد؛ بنابراین ابتدای روایت هایش با توبه آغاز می شود و انتهایش به مرگ می انجامد. در تذکر هالاولیا انسان های برگزیده با شناسایی خود و توبه کردن از گناه آغاز می کنند؛ آنگاه به فاعل شناسا تبدیل می شوند و سپس کردار و گفتارشان بر دیگران موثر واقع می شود و سرانجام سفرشان به مرگ منتهی می گردد.

    کلیدواژگان: عطارنیشابوری، تذکره الاولیا، ساختارهای روایی، فراروایت نجات بخشی، گفتمان
  • مصطفی خورسندی شیرغان، محمد بهنام فر صفحات 73-104
    هدف این مقاله تحلیل جامع تاملات مرگ اندیشانه در آثار سنایی است. مرگ، یکی از اندیشه های کلان و مهم در آثار سنایی است و او به پدیده مرگ از زاویه ها و چشم اندازهای گوناگون نگریسته و آن را به شیواترین و نغزترین بیان تصویر نموده است. این چشم اندازهای متنوع را می توان حاصل ساحت های اندیشگی(حکیمانه، زاهدانه و عارفانه) و نیز نوعی نسبی نگری هستی شناسانه سنایی قلمداد کرد که نشان می دهد او در هر سه ساحت وجودی، تجربه و تاملات شگرف و نغزی دارد.
    کلیدواژگان: سنایی، مرگ اندیشی حکیمانه، مرگ اندیشی زاهدانه، مرگ اندیشی عارفانه
  • علی اصغر زارعی، علیرضا مظفری صفحات 105-136
    میان مکتب های ادبی غرب و اندیشه های نهفته در متون کهن ادب پارسی، همانندی هایی به چشم می خورد که بازخوانی آنها با نگاهی تازه و تطبیقی، می تواند دستاوردهای فراوانی برای نقد ادبی داشته باشد و گستره شناخت را نسبت به هر دو حوزه بازتر کند. سوررئالیسم، یکی از مکتب های تاثیرگذار غرب است که بسیاری از ویژگی های آن را می توان در حکمت اشراق مشاهده کرد. سوررئالیسم، جدا از تفاوت های بسیاری که با فلسفه اشراق دارد، دارای شباهت های بسیاری با آن هست. این جستار برآن است تا با استناد به رساله های شیخ سهرورد و بیانیه ها و آثار سوررئالیستی، هفت فن سوررئالیسم را که عبارت است از امر شگفت؛ رویا؛ نگارش خودکار؛ دیوانگی؛ تصادف عینی؛ اشیای سوررئالیستی و طنز با اندیشه های «شیخ شهاب الدین سهروردی» تطبیق دهد و مقایسه کند. نتایج به دست آمده نشان می دهد این دو تجربه هر چند در نقاط بسیاری به هم نزدیک و شبیه می شوند ولی مبدا و معادی جداگانه دارند و خاستگاه و رهیافت هر یک نیز با هم متفاوت است. این تحقیق از نوع مطالعه کتابخانه ای است و با روش توصیفی و تطبیقی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: اشراق، سوررئالیسم، سهروردی، عرفان
  • مژگان زرین فکر، مریم صالحی نیا، محمد جواد مهدوی صفحات 137-172
    در مقاله حاضر استعاره های رویشی در معارف بهاء ولد براساس الگوی استعاره مفهومی توصیف و تحلیل شده اند. استعاره های رویشی شامل مواردی است که در آنها از اصطلاحات حوزه گیاهان و روییدنی ها برای مفهوم سازی مفاهیم انتزاعی استفاده می شود. نگاشت مرکزی این استعاره ها به صورت «هستی و وجود، گیاه است» معرفی شده است؛ زیرا در جهان بینی بهاء، مهم ترین مفاهیم شناختی؛ یعنی خدا، جهان و انسان در قالب قلمروهای رویشی تصویر شده است. از آنجا که در نظریه معاصر، استعاره در خدمت فهم و شناخت انسان قرار می گیرد، در این مقاله با تحلیل و توصیف این استعاره ها در معارف بخشی از دیدگاه های مهم بهاء ولد در مسائل عرفانی و کلامی از قبیل وحدت وجود، جبر و اختیار، تجلی و رویت مورد بررسی قرار گرفته است که گستره این استعاره، بازتابی از باورهای شخصی و محیط زیستی بهاء ولد است.
    کلیدواژگان: بهاء ولد، معارف، استعاره های رویشی، استعاره های مفهومی
  • علی اکبر سام خانیانی صفحات 173-204
    مثنوی معنوی جلال الدین محمد مولوی(604-672ه.ق) دربردارنده شناخت شناسی ویژه ای است که شناختن آن در فهم جایگاه اثر و تفکر شاعر اهمیت زیادی دارد. مولفه های این شناخت شناسی، گاه به طور شفاف بیان شده است و گاه از متن داستان ها و عملکرد شعرشناختی قابل پیجویی است. این پژوهش که مبتنی بر مطالعه استقرایی، بررسی و تحلیل شواهد متعدد از مثنوی معنوی و تطبیق آن با مبانی نظری پدیدارشناسی هوسرلی است، نشان می دهد که مهمترین مولفه ها و الزامات شناخت شناسی مثنوی با مبانی نظری و الزامات عملی پدیدارشناسی هوسرلی (فنومنولوژی) همخوانی دارد و این دریچه ها قرن ها پیش در تفکر مولوی گشوده شده است. مشترکات قابل تطبیق شناخت شناسی مثنوی و پدیدارشناسی هوسرلی عبارت است از: اعتقاد به نگرش استعلایی و محوریت «من» اندیشه مند(اگو) یا «من زفت»، تعلیق پیش فرض در کنش شناختی، رد دانش نقلی و تقلیدی، تاکید بر محوریت ادراک بی واسطه، شهود، تجربه فردی و دانش تحقیقی، باور داشتن به ادراک حسی در مورد پدیده های مادی و امور دنیوی، فراواقع جویی و نگاه ماورایی، اعتقاد به تاویل. تحلیل نشان می دهد که کنارزدن حجاب، کشتن نفس و انزواطلبی عرفانی که درحقیقت به منظور مراجعه به خود شیء، حذف حواشی کنش شناختی، کسب ادراک شهودی صورت می گیرد، همخوان با رویکرد پدیدارشناسی است.
    کلیدواژگان: ادموند هوسرل، پدیدارشناسی، شناخت شناسی، مثنوی معنوی، مولوی
  • طاهره کریمی، ذوالفقار علامی مهماندوستی، محبوبه مباشری صفحات 205-230
    حس چشایی یکی از پرکاربردترین حواسی است که در آثار مولوی برای نمایاندن تمامی ساحت های مادی و روحانی استفاده شده و واژه های دیگری از خانواده آن در بازتاب این معانی به شاعر یاری رسانده است. نوع زندگی صوفیه و توجه بیش از حد آنها به تقلیل طعام، جوع، روزه، اجتناب از کسب و بها دادن به نظریه توکل، سبب توجه مولوی به حس چشایی شده است. در این پژوهش، افزون بر تحلیل حس چشایی، موارد درآمیزی این حس با حواس دیگر (بصر و سمع) بررسی می شود. خاستگاه حسامیزی به یکی از اصول اساسی تفکر اشاعره- تصرف خداوند و نفی علیت- بازمی گردد و در زبان مولوی صبغه ممتازی دارد. این ایماژ شاعرانه در مثنوی و دیوان شمس بازتاب تلقی ویژه و هنری مولوی از حواس ظاهر و باطن است که البته با جهان بینی غیب مدار او ارتباط دارد. مولوی برای هر چیزی که در عالم هست، متناظری غیبی پیش روی می گذارد؛ از این رو، در برابر حواس ظاهری، شکل راستینی از حواس باطنی و غیبی وجود دارد. حواس ظاهر و باطن چونان محورهای نظام فکری مولوی در آثار وی با شیوه های گونه گون و چشم اندازهای متمایز مطرح می شوند. از نظرگاه مولوی، ادراکات نفسانی (شنیدن، دیدن، چشیدن و جز آن) در مرحله ای از معرفت نفس، امتزاج حاصل و یکسان عمل می کنند و به نوعی «وحدت قوا» می رسند.
    کلیدواژگان: مولوی، حسامیزی، حس چشایی، حواس باطنی، حواس ظاهری
|
  • Leila Amini Lari, Seyyed Mehdi Kheirandish Pages 7-42
    Mystical knowledge and intuitive experiences of mystics can not be included in limited circle of words and needs a metaphorical language. One way for sensorying up of images is using the element of color. In mystical literature، many of mental affairs and abstract concepts can be displayed through colors. This article is library-based and draws upon the psychology of colors، it investigates the colors of soul، emotions، feelings and traits، and also light colors and colors of seven subtle bodies in mystical literature. The mystic، in each of seven centers of the subtle bodies، has different perceptions of colors; perceptions that shows the stages of development and inner discovery. In coordination between inside and outside، the color of his cloak indeed accords with the mystic’s spiritual rank and internal affairs; but from another viewpoint، color is the mystery of veil upon soul and wordly interests that must be passed by to ascend to God and discoloration.
    Keywords: the psychology of color, colors of soul, Mystical Literature
  • Jahandoost Sabz Alipour, Tahereh Gomi Katigari Pages 43-72

    Mystic texts are among the fruitful branches of Persian literature. Because of their transparent relationships with mystical and human experience and imagination, they constitute the foundations of artistic originations and indescribable lingual experiences. One of the structural features which connects all mystical texts of Persian literature is the discourse-based relationship. The main profession of Attar of Nishapur, the great poet and thinker of the 12th century, is poetry; however, through compiling Tazkirat al-Awliya, he tried to make use of the same discourse which he pursued in Mantiq-ut-Tayr. Although he adopted the majority of components of Tazkirat al-Awliya from previous mystic works such as Al- Risala al-Qushayriyya, Kashf-ul-Mahjub and Tabaqat al-Sufiyah, his aesthetic and linguistic behavior in creating the microcosm of this text is completely different, in such a way that all parts which have been allocated to Tazkirat al-Awliya and remembrance of the mystics have the same discourse-based structure. Some pale shadows of this structural pattern can be found in Kashf-ul-Mahjub, Tabaqat al-Sufiyah, and Al- Risala al-Qushayriyya, too; but Attar has given depth and direction to this pattern and has taken over a special style. The present paper is trying to find answers to two research questions which are directly related to the structure of Tazkirat al-Awliya. 1- How is the emancipation metanarrative of Islamic mysticism represented in mystical discourse? 2- How does Attar juxtapose the emancipation meta-narrative with discourse to create the narrative structure of Tazkirat al-Awliya? The metanarrative which is seen in Tazkirat al-Awliya is the “saga of emancipation.” This saga brings into existence the discourse of the “journey of mankind in the world.” With the metaphor of “journey,” he realizes the saga of sin and repentance. Therefore, his narrations start with repentance and end in death. In Tazkirat al-Awliya, the selected people start their journey with self-identification and repenting of their sins and then turn into identified agents and then their behavior and speech will influence the others and eventually their journey ends in death.

    Keywords: Tazkirat al Awliya, metanarrative of emancipation, discourse, narrative structures
  • Mostafa Khorsandi Shirghan, Mohammad Behnamfar Pages 73-104
    Death is one of the major and important thoughts in Sanaie’s works. He views the phenomenon of death from varied angles and perspectives and depicts it in the most eloquent and delicate expressions. The basic question in this article is explaining the reasons of Sanaei''s multiple and sometimes various views to death. The results of the article show that these varied perspectives can be attributed to his thinkingrealms (wisdom، asceticism، and mysticism) as well as his relativistic ontological views which have been reflected in the form of: death loving، death hating and death accepting in Sanaei''s works. This affair indicates thatSanaie has marvelous and delicate experience and thoughts in the aforementioned three entityrealms. This research has beendoneby content and descriptive analysis method.
    Keywords: Sanaie's works, Sanaie, wise death contemplation, ascetical death contemplation, mystical death contemplation
  • Aliasghar Zarei, Alireza Mozaffari Pages 105-136
    Between the literary schools of the west and the ideas، latent in the old Persian literary texts، there are many similarities. Rereading these similarities with a new and comparative look can result in many great findings and also expand our knowledge of these two domains. Surrealism is an influential school whose characteristics can be seen in the philosophy of illumination، though they are different in many aspects. Referring to Sohrevardi’s texts on one side and also the manifesto of surrealism and surrealist works on the other side، this study compares the seven techniques of surrealism— 1. grotesque 2. dream 3. automatic writing 4. madness 5. objective chance 6. ready-made. and 7. Satire— with the ideas of Sohrevardi. The findings show that، despite many similarities between these two، they have different beginnings، ends and also different approaches.
    Keywords: illumination, surrealism, Sohrevardi, mysticism
  • Mozhgan Zarrinfekr, Maryam Salehinia, Mohammadjavad Mahdavi Pages 137-172
    In this article، the metaphors of growth in Baha-e Valad’s Ma’arif have been، based on the model of conceptual metaphor، analyzed. M etaphors of growth، here، include vegetative terms for onceptualization of abstract concepts. The center of these metaphors can be explained with the statement ''existence is vegetation،'' for the main concepts— God، universe، and human— in Baha-e Valad’s text have been demonstrated through vegetative metaphors. Since metaphors is at the service of human understanding in contemporary theory، the article interprets Baha-e Valad’s important ideology about theological and mystical issues such as pantheism، free will and determinism، manifestation and vision، by explaining and analyzing Ma،arif،s metaphors which are reflections of his personal beliefs and contextual ideology of his society.
    Keywords: Growth metaphors, Conceptual metaphor s, Baha, e Valad, Maarif
  • Aliakbar Samkhaniani Pages 173-204
    Mathnavi Ma’navi of Jalal ad-Din Mohammad Mawlavi (Rumi) (604-672A. Hj.) contains particular epistemology which is a key element in understanding the poet’s thoughts and works. The components of this epistemology are sometimes expressed transparently and sometimes they can be understood or inferred from the poetics، considerations، and the conclusion of the speeches and stories. This descriptive-analytic research، based on the inductive study of the text and comparing Mawlavi and Husserl’s ideas، shows that the major components and requirements of epistemology of Mawlavi in Mathnavi are consistent with the theoretical and practical requirements of Husserl''s phenomenological approach. It means that these views have been opened to Mawlavi’s epistemology from long time ago. These components are: transcendental attitude and belief in meditative Ego، suspension of presupposition in the cognitive activity (Epoch)، rejection of traditional and imitative knowledge، overemphasis on direct perception، intuition and personal experiences، multi-dimensionality of phenomena and giving a new definition to everything and paraphrasing. The analysis indicates that the ideas such as deletion of Hejab (cover or veil)، killing of Nafs (the sensual ego) and mystical isolation actually match the phenomenological approach because of referring to objects; deletion of the margins of cognitive activity and achieving intuitional perception.
    Keywords: Edmund Husserl, Epistemology, Mathnavi Manavi, Mawlavi (Rumi), Phenomenology
  • Tahere Karimi, Zolfaghar Allami Mehmandoosti, Mahboobe Mobasheri Pages 205-230
    Sense of taste is the most commonly used one، in Mowlavi’s works، to represent all aspects of spiritual and materialistic realms; other words from similar group have also helped the poet to reflect these concepts. Sufis’ life style and their paying too much attention to having little food، hunger، fasting، avoiding business، and valuing the theory of trust caused Mowlavi to pay attention to sense of taste. The origin of sense integration goes back to one of the basic principles of poets; that is، the d enial of causality and God''s seizing and this has a distinctive nature in Mowlaviˊs language. This poetic image in Mathnavi and Divan-e Shams reflects his unique and artistic attitude toward inner and outside senses which is related to his unseen-oriented worldview. In this study this relation is to be studied. In this study، besides analyzing sense of taste، cases of merging this sense with other senses (hearing، sight) will be discussed.
    Keywords: Mowlavi, sense integration, sense of taste, sight, hearing, food