فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - پیاپی 1 (زمستان 1385)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
پیاپی 1 (زمستان 1385)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 3
  • شهرناز مرتضوی صفحه 4
    در این پژوهش 203 نفر به پرسشنامه پژوهشی پاسخ دادند. با توجه به هدف های پژوهش نخست ارتباطات بین متغیرهای طرح مانند «ارزش های فرهنگی حاکم بر محیط های شغلی و خانوادگی،»تعارضهای شغلی- خانوادگی«و نیز نگرش به نقشهای جنسیتی (سنتی و متجدد) به وسیله محاسبه ضرایب همبستگی پیرسون و تفاوت بین پاسخ های دو جنس بو سیله آزمون t مستقل بررسی شد. محاسبه یک معادله رگرسیون خطی که متغیر ملاک آن»تعارضهای شغلی- خانوادگی«و متغیرهای پیش بین آن وجود ارزشهای فرهنگی»جمع گرایانه و فردگرایانه«به تفکیک در خانواده و در محیط شغلی از یکسو و نگرش به»نقش های جنسیتی متجدد و سنتی «از سوی دیگر و نیز تعدادی از متغیرهای جمعیت شناختی بود نشان داد: تائید نقش جنسیتی»سنتی«موجب افرایش» تعارض های شغلی و خانوادگی«و تائید نقشهای»متجدد«موجب کاهش آنها می شود.
  • نسترن ادیب راد صفحه 21
    این پژوهش با هدف تعیین درجه تاثیر آموزش هوش هیجانی در کاهش نشانگان تنیدگی زنان شاغل در خدمات پرستاری و افزایش مهارت های مقابله ای موثر در آنها انجام گرفته است. ابتدا دو بیمارستان (مفید و مردم) از بین بیمارستان های داوطلب همکاری شهر تهران انتخاب شدند. سپس آزمون نشانگان تنیدگی توسط 176 پرستار بیمارستان مفید (آزمایش) و 89 پرستار بیمارستان مردم (گواه) تکمیل شد. از بین پرستارانی که بالاترین نمره تنیدگی را کسب کرده بودند 26 نفر، 13 نفر از گروه آزمایش و 13 نفر از بیمارستان گواه به طور تصادفی و با روش قرعه کشی، انتخاب شده و در دو گروه جایگزین شدند. سپس متغیر مستقل آموزش هوش هیجانی در گروه آزمایش اجرا شد. نتایج نشان دهنده تفاوت معنی دار بین پیش آزمون و پس آزمون در نشانگان کلی، شناختی، عاطفی و رفتاری گروه آزمایش بود همچنین بین دو گروه آزمایش و گواه در پس آزمون نشانگان تنیدگی در خرده مقیاس های نام برده تفاوت معنی دار مشاهده شد. نتایج همچنین نشان دهنده تفاوت معنی دار بین پیش آزمون و پس آزمون مهارت های مقابله ای در گروه آزمایش و تفاوت معنی دار بین پس آزمون های دو گروه آزمایش و گواه در متغیر نام برده است. بنابراین آموزش هوش هیجانی توانسته است نشانگان کلی، شناختی،عاطفی و رفتاری گروه آزمایش را به طور معنی دار کاهش داده و مهارت های مقابله ای موثر را در این گروه افزایش دهد.
  • صادق نصری، مجید ابراهیم دماوندی صفحه 34
    در این پژوهش به مسئله پرخاشگری در طرفداران فوتبال از دید روانشناختی پرداخته میشود. در این طرح که یک مطالعه توصیفی است، از روش های علی- مقایسه ای یا پس - رویدادی و همبستگی استفاده میگردد. بدین منظور انواع احساسات و رفتارهای پرخاشگرانه به عنوان متغیر وابسته یا ملاک و متغیرهایی چون هیجان خواهی، عزت نفس، الگوی رفتاری A، همانندسازی تیمی، و متغیرهای جمعیت شناختی به عنوان متغیر مستقل به کار میروند. هدف این مطالعه تحلیل روابط بین متغیرها و انجام مقایسه های گروهی به منظور پیش بینی روابط علت و معلولی احتمالی است. نمونه پژوهش مشتمل بر 370 نفر است که به شیوه نمونه گیری در دسترس از ورزشگاه آزادی تهران، مدارس، پارک ها، (دانشگاه ها و ادارات انتخاب شده اند و چهار گروه را تشکیل میدهند.. 1) گروه تماشاچیان متعصب 2) گروه تماشاچیان معمولی 3) گروه تماشاچیان تلویزیونی 4) گروه گواه. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش عبارتند از: الف) مقیاس همانندسازی تماشاچی، ب) مقیاس هیجان خواهی، ج) پرسشنامه تیپ A د) پرسشنامه عزت نفس، و)پرسشنامه پرخاشگری. برخی از نتایج پژوهش عبارتند از: 1) گروه تماشاچیان متعصب دارای رفتارهای پرخاشگرانه بیشتری هستند، 2) تماشاچیان دارای عزت نفس پایین احساسات و رفتارهای پرخاشگرانه بیشتری بروز میدهند، 3) تماشاچیان هیجان خواه بالاتر همانند سازی تیمی بیشتری بروز میدهند، 4) بین ویژگی های هیجان خواهی با رفتارهای خصمانه رابطه مثبت وجود دارد و 5) بین رفتارهای سمی الگوی رفتاری A و انواع احساسات و رفتارهای پرخاشگرانه رابطه مثبت وجود دارد.
  • فرهاد ماهر صفحه 56
    هدف از این پژوهش بررسی اثر رضامندی شغلی و انگیزه شغلی بر بهره وری نیروی کار کشاورزی بود. جمعیت مورد بررسی شامل کلیه شاغلین بهره برداری های کشاورزی بود. از جامعه تحقیق، طی سه مرحله مستقل نمونه گیری شد و برای تعیین حجم نمونه از روش برآورد و تقلیل و با بهره گیری از فرمول کوکران و شارپ استفاده شد (مجموعا 300 آزمودنی). ابزار سنجش رضامندی شغلی عبارت بودند از مقیاس رضامندی شغلی بری فیلد و روته و مقیاس رضامندی شغلی اسمیت، کندال و هولین و مقیاس انگیزه پیشرفت نودال و کجنز هر سه آزمون از اعتبار و پایایی قابل قبول برخوردارند. نتایج حاصله نشان داد که بین رضامندی شغلی و انگیزه شغلی نیروی کار در بهره بردار ی های کشاورزی با بهره وری بالا پایین (که بر حسب نسبت ستانده به تعداد نیروی کار در واحد تولید سنجیده شد) تفاوت وجود دارد.
  • مسعود شریفی، ناهید سمندری صفحه 67
    هدف از این پژوهش توصیفی شناسایی نظر دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی در زمینه نقش ابعاد روانشناختی و اجتماعی بیماری ایدز در پیشگیری از ابتلاء به این بیماری بوده است. یک پرسشنامه 19 سوالی مربوط به ابعاد روانشناختی و اجتماعی ایدز در مورد یک نمونه آماری 374 نفره به تفکیک جنسیت که به طور طبقه ای ساده از جامعه آماری 10 دانشکده دانشگاه شهید بهشتی و به طور در دسترس، اجرا شد. بررسی آمار توصیفی و استنباطی داده ها نشان داد: بیش از% 70دانشجویان ابعاد اجتماعی ایدز را شناخته و آن را تهدیدی برای جامعه ایران دانسته و معتقدند تعداد مبتلایان در ایران رو به افزایش است. از عوامل روانشناختی که در پیشگیری از ایدز موثر شناخته شد، خویشتن داری قبل از ازدواج، تحقیق کامل و اطمینان به فردی که قصد ازدواج با او را دارند، انجام آزمایش اچ. آی. وی. (HIV) قبل از ازدواج، گفتن حقایق در زمان خواستگاری و بعد از ازدواج و وفاداری کامل به همسر بوده است. ضمنا 97 % دانشجویان برای اینکه به ایدز مبتلا نشوند موافق خویشتن داری هستند. و درصد راستگویی زنان و مردان ایرانی در موقع خواستگاری در مقایسه با آمریکایی ها کمتر، که این خود قابل تامل و بررسی بیشتر است.
  • راهنمای تفصیلی تهیه مقاله
    عصمت دانش صفحه 87