فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1389)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن گل پرور، مهرانگیز کرمی صفحه 7
    هدف
    هدف پژوهش تعیین نقش تعدیل کننده عاطفه مثبت و منفی در رابطه میان بی عدالتی سازمانی و رفتارهای مخرب بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری کارکنان دو شرکت تولیدی شهرکرد در تابستان 1389 بود که از طریق نمونه گیری تصادفی ساده 148 نفر انتخاب و سه پرسشنامه بی عدالتی، پرسشنامه عاطفه مثبت و منفی و پرسشنامه رفتارهای مخرب در مورد آن ها اجرا و داده ها از طریق تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد عاطفه منفی رابطه بی عدالتی تعاملی را با خروج (ترک سازمان) تعدیل می کند. بدین معنی که وقتی عاطفه منفی پایین است، بی عدالتی تعاملی ادراک شده با خروج (ترک سازمان) دارای رابطه مثبت معنادار است. اما در عرصه غفلت و اعتراض پرخاشگرانه، عاطفه مثبت و منفی رابطه بی عدالتی توزیعی را با این بعد از رفتارهای مخرب تعدیل می کند. بدین معنی که در عاطفه مثبت و منفی پائین، بی عدالتی توزیعی ادراک شده، با غفلت و اعتراض پرخاشگرانه دارای رابطه مثبت و معنادار است.
    نتیجه گیری
    لازم است برای جلوگیری از تمایل کارکنان به رفتارهای مخرب و ترک سازمان از طریق راهبردهای منطقی سطح بی عدالتی توزیعی و تعاملی در سازمان ها کاهش یابد.
    کلیدواژگان: بی عدالتی سازمانی، رفتارهای مخرب، عاطفه مثبت، عاطفه منفی
  • مریم صداقت، علیرضا عابدین، حمیدرضا حسن آبادی، الهه حجازی صفحه 24
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین ساختار عاملی مقیاس رویکردهای یادگیری برای دانش آموزان ایرانی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش همبستگی بود. جامعه ی آماری دانش آموزان پایه سوم دبیرستان های دولتی روزانه شهر تهران و شرکت کنندگان متشکل از 1371 نفر بودند که با روش نمونه-گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و به مقیاس 32 سؤالی رویکردهای یادگیری پاسخ دادند. داده ها از طریق تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی تحلیل شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی یک مدل اندازه گیری چهارعاملی را نشان داد که در تحلیل عاملی تاییدی نیز تایید شد. این عوامل عبارتند از اهداف یادگیری، اهداف عملکردی، اهداف آینده و ادراک از توانایی.
    نتیجه گیری
    قرار گرفتن گویه های ارزش درونی و اهداف یادگیری در یک عامل (یادگیری) و ارزش بیرونی و اهداف ابزاری نیز در یک عامل (آینده) و در کنار اهداف عملکردی و ادراک از توانایی، از ظهور یک الگوی 4 عاملی جدید خبر می دهد و بر لزوم توجه پژوهشگران به فرهنگ وابسته بودن اهداف پیشرفت و ابزار سنجش آن و همچنین رواسازی ابزارهای مناسب فرهنگ که در جوامع دیگر برای سنجش اهداف ساخته شده اند تاکید می کند.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، رویکردهای یادگیری، ساختار عاملی، مقیاس
  • فرشته گل پرور، میر محمود میرنسب، اسکندر فتحی آذر صفحه 41
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی آموزش خودنظارتی توجه بر عملکرد حل مسئله ریاضی دانش-آموزان پسر دچار ناتوانی ریاضی بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی است که در اجرای آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه استفاده شد. آزمودنی های پژوهش شامل 20 نفر از دانش-آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی شهر تبریز در سال 88-1387 بودند که به روش تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و به طور تصادفی در هر یک از گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند. از آزمون تشخیصی ریاضی ایران کی مت (1976) استفاده شد. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 10 جلسه 45 دقیقه ای آموزش های خودنظارتی را دریافت کردند. گروه گواه نیز همزمان به برنامه های عادی کلاسی خود ادامه دادند.
    یافته ها
    یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد نمره های دانش آموزان گروه آزمایش در پس آزمون حل مسئله ریاضی بالاتر از گروه گواه شده است.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر کاربردهایی برای والدین، معلمان و متخصصان دانش آموزان دچار ناتوانی ریاضی دارد که می توانند از این راهبردها برای پیشرفت درس ریاضی استفاده کنند.
    کلیدواژگان: حل مسئله ریاضی، خودنظارتی توجه، ناتوانی ریاضی
  • فاطمه شیبانی تذرجی، شهلا پاکدامن صفحه 55
    هدف
    هدف پژوهش تعیین اثربخشی خاطره گویی، موسیقی و انجام فعالیت های دلخواه، بر احساس تنهایی سالمندان بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه ای متشکل از 78 فرد سالمند (40 مرد و 38 زن) در شهرستان سیرجان به شیوه در دسترس انتخاب و با استفاده از بسته های آموزشی موسیقی درمانی، خاطره گویی و انجام فعالیت های دلخواه و آزمون احساس تنهایی بررسی شدند. گروه گواه متشکل از 10 مرد و 10 زن بود و در هر گروه آزمایش 20 نفر، 10 زن و 10 مرد شرکت داشتند (به استثنای گروه موسیقی درمانی خانم ها که به دلیل افت ازمودنی 8 نفر عضو داشت). برای تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد موسیقی درمانی بر احساس تنهایی زنان ناشی از ارتباط با دوستان و نشانه های عاطفی تنهایی، و خاطره گویی بر احساس تنهایی مردان و زنان ناشی از ارتباط با دوستان و نشانه های عاطفی تنهایی، و انجام فعالیت دلخواه در مردان بر احساس تنهایی ناشی از ارتباط با دوستان تاثیر گذار است و در زنان احساس تنهایی ناشی از ارتباط با خانواده و نشانه های عاطفی تنهایی را کاهش داده است. در مردان خاطره گویی و در زنان موسیقی درمانی در کاهش احساس تنهایی آن هم در خرده مقیاس احساس تنهایی ناشی از ارتباط با دوستان تاثیر بیشتری نسبت به دو مداخله دیگر داشتند
    نتیجه گیری
    این مداخلات را می-توان به عنوان راهکارهایی در راستای کاهش احساس تنهایی سالمندان مطرح کرد و برای رفع احساس تنهایی آن ها را در دستور کار فرهنگسراهای سالمند، خانه های سالمندان و افرادی که در منزل سالخورده ای دارند قرار داد.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، خاطره گویی، سالمندان، فعالیت های دلخواه، موسیقی درمانی
  • سیده زهرا علی بخشی، حسین زارع صفحه 69
    هدف
    هدف پژوهش تعیین میزان اثربخشی آموزش خودتنظیمی تحصیلی و مهارت های مطالعه بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و جامعه پژوهش کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه پیام نور واحد بومهن بود که از میان آن ها تعداد30 دانشجو پس از اجرای آزمون تشخیصی عملکرد تحصیلی درتاج (1383) به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 8 جلسه یک ساعته، تحت آموزش خودتنظیمی تحصیلی و مهارت های مطالعه قرار گرفت، اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده های با استفاده از روش کوواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش خودتنظیمی تحصیلی و مهارت های مطالعه بر پیشرفت تحصیلی اثر مثبت دارد.
    نتیجه گیری
    با آموزش خودتنظیمی تحصیلی و مهارت های مطالعه می توان راهبردهایی کارآمد و سودمندی را برای افزایش پیشرفت تحصیلی و بهبود کارکرد تحصیلی در اختیار دانشجویان قرار داد.
    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، خودتنظیمی، دانشجویان، مهارت های مطالعه
  • محمدعلی گودرزی، لیلا شاملی صفحه 81
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه حساسیت نسبت به پاداش و تنبیه مطابق با الگوی گری (1987) در مورد دو نظام فعال ساز و بازدارنده رفتاری و انواع سبک های هویت در دانشجویان بود.
    روش
    روش پ‍‍ژوهش از نوع همبستگی و روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای بود که 188 نفر (82 دختر و 106 پسر) دانشجوی دوره کارشناسی از سه دانشکده دانشگاه آزاد شهرستان کازرون به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه حساسیت نسبت به پاداش و تنبیه تروبیا، آویلا، مولتو و کاسراس (2001) و مقیاس سبک های هویت وایت، وامپلر و وین (1998) بود. روابط بین متغیرها به ترتیب با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی به شیوه سلسله مراتبی تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد حساسیت نسبت به پاداش و تنبیه می تواند 13 درصد واریانس سبک هویت اطلاعاتی و 11 درصد واریانس سبک هویت هنجاری را تبیین کند. این در حالی بود که تنها، حساسیت نسبت به تنبیه قادر به پیش بینی سبک هویت سردرگم-اجتنابی آن هم به میزان 14 درصد بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش و پژوهش های گذشته استفاده از حساسیت نسبت به پاداش برای شکل دهی هویت، مناسب ترین روش به نظر می رسد. همچنین، استفاده از حساسیت نسبت به تنبیه برای شکل دهی هویت علاوه بر اثرات مثبت می تواند به اثرات منفی و ایجاد سبک هویتی سردرگم- اجتنابی منجر شود.
    کلیدواژگان: پاداش، تنبیه، حساسیت، سبک های هویت
  • مهدیه شفیعی تبار، محمدعلی مظاهری، آسیه اناری، الناز ملحی صفحه 96
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین جهت و شدت رابطه حرمت خود جمعی و احساس هویت ملی است.
    روش
    روش پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه اراک بود. 225 دختر و 195 پسر دانشجوی کارشناسی دانشگاه اراک به روش نمونه گیری خوشه ایاز 4 دانشکده انتخاب شدند و به پرسشنامه های مقیاس حرمت خود جمعی لاهتانن و کراکر (1992) و پرسشنامه هویت ملی و نفی هویت ملی (1374) پاسخ دادند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد رابطه بین هویت ملی و حرمت خود جمعی مثبت و معنادار و رابطه میان نفی هویت ملی و حرمت خودجمعی منفی و معنادار است. افزون بر این، رابطه هویت ملی با خرده مقیاس حرمت خود خصوصی نیز مثبت و معنادار و رابطه میان نفی هویت ملی و خرده مقیاس های حرمت خود خصوصی و هویت منفی و معنادار بود.
    نتیجه گیری
    با افزایش هویت ملی، می-توان حرمت خودجمعی و در نتیجه احساس بهزیستی روان شناختی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: حرمت خودجمعی، دانشجویان، هویت ملی
  • صفحه 106
|
  • M. Golparvar, M. Karami Page 7
    Aim
    This research was conducted with the aim of determining the moderating role of positive and negative affect in relation to organizational injustice and destructivebehaviors.
    Method
    A correlational design was used and employees of two production companies in the City of Shahrekord in Western Iran were chosen as the populationfor this study. The study was carried out during summer of 2010. Of these, 148 employees were selected using simple random sampling and three questionnaires of injustice, positive and negative affect questionnaire, and destructive behavior questionnaire were administered. Data was analyzed using hierarchical regression analysis.
    Results
    It was shown that, negative affect had moderated the relation between interactional injustice with leaving the organization. That is, when negative affect was low, there was a positive and significant relation between perceivedinteractional injustice and decision to leave the organization. But in the domains of neglect and verbal aggression, positive and negative affect moderated the relationship between distributive injustice with this aspect of destructive behaviors. That is, in low positive and negative affect, there is a positive significant relation between perceived distributive injustice, neglect and verbal aggression.
    Conclusion
    In order to prevent employee's tendency towards destructive behaviors and to reduce leaving the organization, it is essential that distributive andinteractional injustice levels decrease through rational strategies.
  • M. Sedaghat, A.R. Abedin, H.R. Hassan Abadi, E.Hejazi Page 24
    Aim
    The objective of this study was to obtain a factor structure for the Approaches to Learning Scale (ATL) among Iranian students.
    Method
    A correlation method was employed with a sample of 11th grade students in public schools. Participants were 1371 junior year high school students in Tehran who were selected through random cluster sampling.They answered to the 32-item ATL scale. Data was analyzed through exploratory and confirmatory factor analysis.
    Results
    Exploratory factor analysis showed a four factor measurement model which was confirmed by confirmatory factor analysis. These factors were Learning goals, performance goals, future goals and perceived ability.
    Conclusion
    clustering intrinsic valuing and learning goals items in one factor and extrinsic valuing and future goals in another factor (future) shows emergence of a newfour factor model and stress the necessity of researcher's attention to the possible culturedependence quality of achievement goals and also validating the appropriate cultural instruments that are made in other communities for achievement goalsmeasurement.
  • F. Golparvar, M.M. Mirnasab, E. Fathi-Azar Page 41
    Aim
    Aim of this research was to determine the effectiveness of self-monitoring training of attention on math problem solving performance in male students with math disability.
    Method
    Research method was quasi-experimental with pretest andposttest design with control group. Research participants included 20 fourth grade elementary school students in the City of Tabriz in North West Iran in the academic year 2008-09 who were selected using multi-stage random cluster sampling and wererandomly placed in experimental and control groups. The Iran Key Math Diagnostic Arithmetic (1976) was used. Students in the experimental group received self-monitoring trainings for 10 sessions of 45 minutes duration each. At the same time, the control group continued their regular classroom programs.
    Results
    Results of covariance analysis showed scores of the experimental group students in mathematical problem solving posttest were higher than the control group.
    Conclusion
    This research has implications for parents, teachers and professionals working with students with math disability, who can use these strategies for mathachievement.
  • F. Sheibani Tezerji, Sh. Pakdaman Page 55
    Aim
    The purpose of this study was to investigate the effect of reminiscence, music therapy and performing enjoyable tasks on loneliness in the elderly.
    Method
    Research method was quasi-experimental with pretest and posttest design with control group. Sample consists of 78 elderly individuals (40 men, 38 women)in the City of Sirjan in Southern Iran. Participants were chosen based on availability. Research instruments consisted of the Loneliness Scale and the Reminiscence, music therapy and performing enjoyable tasks packages. The control group consistedof 10 men and 10 women and each experimental group consisted of 20 elderly (10 men and 10 women) except the music therapy in which eight women and10 men participated.
    Results
    Results indicated that music therapy reduce scores of loneliness in women who did not have strong social relationships. Reminiscence decreased scores of loneliness of men and women (Affective and friendship loneliness).Performing enjoyable tasks reduced men's loneliness scores. (Friendship loneliness). Performing enjoyable tasks decreased loneliness scores in women who hadweak social relationships. The effect of reminiscence for men and music therapy for women was more than other interventions.
    Conclusion
    It may be argued that the present interventions can be used in thefamily as well as in nursing homes to increase mental health and decrease feelings of depression and loneliness.
  • S.Z. Alibakhshi, H. Zare Page 69
    Aim
    The aim of this research was to investigate teaching self-regulated learning and study skills on academic achievement of university students.
    Method
    Research method was experimental with pretest and posttest design with control group. Population consisted of undergraduate students ofPayame-Noor University in Bumehen (North East of Tehran). Of these thirty students were selected and the completed the Dortaj Academic AchievementTest. Participants were then allocated randomlyaccording to multiple stage cluster sampling method and were placed in either an experimental or a controlgroup. The experimental group received selfregulated learning and study skills training through eight sessions and the control group did not receive any intervention. Data was analyzed using analysis of covariance.
    Results
    Research findings indicate that teaching self-regulated learning and study skills have positive effects on academic achievement.
    Conclusion
    Academic achievement as well as academic efficiency of university students can be significantly improved through self-regulated learning and study skills training.
  • M.A. Goodarzi, L. Shameli Page 81
    Aim
    The purpose of current research was to determine the relationship between sensitivity to punishment/reward and identity styles on the basis ofGray's model (1987) of Behavioral Activation System (BAS) and Behavioral Inhibition System (BIS) in undergraduate students.
    Method
    Method of study was correlational and the sampling method wasmultiple-stage cluster sampling consisting of 188 (82 girls and 106 boys) undergraduate students from three colleges of Kazeroon University in southern Iran.Measures were Sensitivity to Reward and Sensitivity to Punishment Questionnaire (SPSR, Torrubia, Avila, Molto & Caseras, 2001) and Identity Styles Inventory (ISI-6G, White, Wampler & Winn, 1998). The correlations between variables were analyzed usingPearson correlation coefficient and hierarchical regression analysis.
    Results
    Findings indicated that sensitivity to reward and punishment could predict 13 percent of variance of the information identity style and 11 percent of variance of the normative identity style. However, sensitivity to punishment alone couldpredict 14 percent of variance of the diffuse-avoidant identity style.
    Conclusion
    On the basis of our results and other research findings, the use of sensitivity to reward is the most appropriate way for developing identity. Also, results show that the use of sensitivityto punishment for developing identity not only has positive effects but may also result in negative effects and a diffuse-avoidant identity style.
  • M. Shafiee Tabar, M.A. Mazaheri, A. Anari, E.Melhi Page 96
    Aim
    The present study was designed to investigate the direction and intensity of the relationship between collective self-esteem and national identity.
    Method
    A correlational design was used. 225 female and 195 male undergraduate students in Arak University were selected via multistage samplingfrom four faculties and completed the Luhtahen and Crocker Collective Self-esteem Scale (Luhtahen and Crocker, 1992) and the National Identity and Deny National Identity (Rahiminejad & Ahmadi, 1995).
    Results
    Results showed that there was a positive significant relationship between collective selfesteem and national identity. However there was anegative significant relationship between deny national identity and collective self-esteem. In addition there was a positive significant relationship between private self-esteem subscale and national identity and a negative significant relation between deny national identity and private self esteem subscale.
    Conclusion
    Findings showed increasing national identity can increase collective self esteem and therefore improve psychological well being.
  • Page 106