فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1390)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدعلی بشارت، محمدرضا خدابخش، حجت الله فراهانی، سید محمدرضا رضازاده صفحات 7-23
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش واسطه ای خودشیفتگی در رابطه بین همدلی و کیفیت روابط بین شخصی بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه دانشجویان ساکن خوابگاه های دانشگاه تهران در سال تحصیلی 1389-1388 بود که از میان آن ها 609 دانشجو (165 پسر، 399 دختر، 45 نفر جنس اعلام نشده) در این پژوهش شرکت و مقیاس همدلی عاطفی علی و همکاران (2009)، مقیاس مشکلات بین شخصی هرویتز و همکاران (1988) و مقیاس شخصیت خودشیفته راسکین و تری (1988) را تکمیل کردند. از ضریب همبستگی برای تحلیل داده ها و از ماتریس واریانس- کوواریانس به عنوان داده ورودی و الگو یابی معادلات ساختاری (تحلیل مسیر) برای آزمون الگوی فرضی پژوهش استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که الگوی فرضی اولیه با داده های مشاهده شده، برازش مطلوب دارد. ضرایب تمامی مسیرها در الگوی فرضی معنادار بود. همبستگی همدلی با کیفیت روابط بین شخصی مثبت و همبستگی خودشیفتگی با کیفیت روابط بین شخصی منفی بود. الگو یابی معادلات ساختاری نشان دهنده تاثیرگذاری غیرمستقیم همدلی بر کیفیت روابط بین شخصی از طریق خودشیفتگی بود.
    نتیجه گیری
    از آن جایی که همدلی و خودشیفتگی میزان بالایی از تغییر پذیری کیفیت روابط بین شخصی را تبیین می نماید می توان توجه به این عوامل را در کیفیت روابط بین شخصی مهم دانست.
    کلیدواژگان: خودشیفتگی، کیفیت رابطه بین شخصی، همدلی
  • علی زاده محمدی، زهره احمدآبادی، قیصر ملکی صفحات 24-40
    هدف
    هدف مطالعه حاضر تعیین رابطه بین پنج عامل شخصیت و گرایش به خشونت، به علاوه شناسایی نقش پایگاه های هویت به عنوان متغیری بود که ممکن است در این بین اثر میانجیگر داشته باشد.
    روش
    روش پژوهش از نوع همبستگی و جامعه شامل دانشجویان مجرد مشغول به تحصیل در دو مقطع کارشناسی و دکترای حرفه ای در دانشگاه های دولتی شهر تهران بود که 458 نفر (267 دختر و 218 پسر) از آنان با روش نمونه گیری طبقه ای و دردسترس انتخاب شدند و نسخه کوتاه سیاهه پنج عامل بزرگ شخصیت مک کرا و کاستا (1987)، پرسشنامه گسترش یافته سنجش هویت من آدامز (1985) و خرده مقیاس گرایش به خشونت مقیاس خطرپذیری جوانان زاده محمدی و احمدآبادی (1389) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    از بین ابعاد شخصیت، روان آزرده خویی رابطه ای مثبت و باز بودن، موافقت پذیری و وجدانی بودن رابطه ای منفی با گرایش به خشونت نشان داد. تحلیل مسیر نشان داد که مسیرهای روان آزرده خویی و وجدانی بودن به گرایش به خشونت با واسطه هویت سردرگم و مسیرهای برون گرایی و باز بودن به گرایش به خشونت با واسطه هویت زودرس معنی دارند.
    نتیجه گیری
    یافته های مطالعه حاضر رابطه بین شخصیت و گرایش به خشونت را تایید می کند. به علاوه، اثبات نقش تعدیل کنندگی هویت در رابطه با شخصیت و خشونت، می تواند باعث بسط و گسترش مبانی پژوهشی و نظریاتی این حوزه شود.
    کلیدواژگان: پایگا ه های هویت، خشونت، شخصیت
  • محسن گل پرور، خیرالله حسین زاده صفحات 41-56
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین الگوی ارتباط عدم تناسب فرد- شغل با فرسودگی هیجانی و تمایل به ترک خدمت به عنوان شواهدی برای الگوی استرس- نامتعادلی- جبران بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی (تحلیل ماتریس کو واریانس) و جامعه آماری 800 نفر کارکنان مرد دوشیفت کاری شرکت لاستیک دنا در پائیز 1388 بودند که از بین آن ها 300 نفر به شیوه سهل الوصول انتخاب شدند و به پرسشنامه های تمایل به ترک خدمت تک لیب و همکاران (2005)، عدم تناسب فرد- شغل و فرسودگی هیجانیمولکی و همکاران (2006) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، الگوسازی معادله ساختاری و تحلیل میانجی تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رابطه عدم تناسب فرد- شغل با فرسودگی هیجانی و تمایل به خدمت مثبت و معنادار است. الگوی ساختاری پژوهش نیز مشتمل بر پیوند مستقیم میان عدم تناسب فرد-شغل با فرسودگی هیجانی و تمایل به ترک خدمت و پیوند مستقیم فرسودگی هیجانی با تمایل به ترک خدمت بود. تحلیل میانجی، در رابطه با عدم تناسب فرد-شغل با تمایل به ترک خدمت از نقش میانجیگر پاره ای فرسودگی هیجانی حمایت نمود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش در مورد تایید نسبی الگوی استرس- نامتعادلی- جبران، لازم است برای پیشگیری از فرسودگی هیجانی و ترک خدمت، تناسب فرد- شغل محور برنامه ریزی ها قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استرس، تمایل به ترک خدمت، عدم تناسب فرد، شغل، فرسودگی هیجانی
  • سیده زهرا علی بخشی، احمد علی پور، فلور رضایی کارگر صفحات 57-68
    هدف
    هدف پژوهش تعیین و مقایسه جهت ترسیم اشکال متحرک در کودکان پیش دبستانی و دبستانی با توجه به دست برتری آن ها بود.
    روش
    روش پژوهش علی مقایسه ای و جامعه آماری459294 نفر دانش آموز دختر و پسر پیش-دبستانی و دبستانی مشغول به تحصیل شهر تهران در سال تحصیلی 88-1387 بود. از میان آن ها به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای 160 کودک (83 دختر و 77 پسر) با میانگین سنی 96/7 انتخاب شد. ابزارهای پژوهش آزمون دست برتری چاپمن (1987) و مقیاس جهت گیری ترسیم اشکال متحرک (محقق ساخته بر مبنای مقیاس اشکال اسندگراس و واندروارت، 1980)بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که جهت ترسیم اشکال متحرک در کودکان راست دست و چپ دست و نیز در کودکان پیش دبستانی با دبستانی تفاوت دارد، اما تحت تاثیر دست برتری نیست.
    نتیجه گیری
    این نتایج مؤید تاثیر جهت نگارش فارسی بر ترسیم اشکال متحرک است و می تواند کاربردهای مهمی در آموزش نقاشی و طراحی کودکان چپ دست و راست دست ایرانی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اشکال متحرک، پیش دبستانی، جهت، دبستانی، دست برتری
  • محمد زرگر، علیرضا کاکاوند، محمدرضا جلالی، مژگان صلواتی صفحات 69-84
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین و مقایسه طرح واره های ناسازگار اولیه و رفتارهای مقابله ای اجتناب در مردان وابسته به مواد شبه افیونی و افراد بهنجار بود.
    روش
    روش پژوهش علی-مقایسه ای (پس رویدادی) و جامعه آماری 187 نفر از مراجعان سه کلینیک ترک اعتیاد بود که وابستگی به مواد شبه افیونی داشتند. از میان این افراد، 56 بیمار به صورت تصادفی انتخاب و طرح واره های ناسازگار اولیه و رفتارهای مقابله ای اجتناب شان با 56 نفر از افرادی که وابستگی به مواد نداشتند مقایسه شد. ابزار پژوهش پرسشنامه کوتاه طرح واره یانگ نسخه سوم، 2005 و پرسشنامه اجتناب یانگ-رای، 1994بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت طرح واره های ناسازگار اولیه در افراد وابسته به مواد و افراد بهنجار معنی دار است و سبک های اجتنابی در افراد وابسته به مواد به طور معنی داری بیشتر از افراد بهنجار است.
    نتیجه گیری
    طرحواره-های ناسازگار اولیه می تواند عامل زمینه ساز و آسیب زای گرایش به سوء مصرف مواد باشد. از سوی دیگر چون افراد وابسته به مواد بیش از افراد بهنجار از رفتارهای مقابله ای اجتناب استفاده می کنند که رویه هایی ناسازگار برای رویارویی با مشکلاتند، مداخله در این رفتار ها ضروری به نظر می رسد تا از این طریق بتوان مانع تقویت طرح واره های ناسازگار اولیه -شد و به فرد نیز برای تغییر آن ها کمک کرد.
    کلیدواژگان: رفتارهای مقابله ای اجتناب، طرح واره های ناسازگار
  • شهلا پاکدامن، پریساسادات سیدموسوی، سعید قنبری صفحات 85-100
    هدف
    هدف پژوهش تعیین نقش کیفیت دلبستگی به پدر در پیش بینی مشکلات رفتاری و هیجانی نوجوانان بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر و پسر مقاطع سوم راهنمایی و اول دبیرستان شهر تهران به تعداد 123718 نفر بود. به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از 5 منطقه آموزشی در سطح تهران 320 نوجوان دختر و پسر (170 دختر و 150 پسر) انتخاب شدند و پرسشنامه های خودگزارش دهی نوجوان آخنباخ و رسکولا (2001) و سیاهه دلبستگی به والدین و همسالان آرمسدن و گرینبرگ (1987) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد دلبستگی به پدر و همه مؤلفه های آن در دختران بیش از پسران با نشانگان برونی سازی و درونی سازی رابطه دارد. در دختران مهم ترین عامل پیش بینی کننده منفی نشانگان درونی سازی شده، دلبستگی به پدر و بیگانگی از پدر مهم ترین عامل پیش بینی کننده مثبت نشانگان برونی سازی شده بود. در پسران بیگانگی از پدر هم در پیش بینی نشانگان برونی سازی-شده و هم نشانگان درونی سازی شده بیشترین سهم را داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که دلبستگی به پدر نقش معناداری در پیش بینی مشکلات روان شناختی نوجوانان پسر و دختر دارد و ماهیت این رابطه در دو جنس متفاوت است، لازم است برنامه-هایی آموزش پدران در این زمینه طرح ریزی شود.
    کلیدواژگان: پدر، کیفیت دلبستگی، مشکلات رفتاری، هیجانی
  • روح الله منصوری سپهر، فاطمه باقریان، محمود حیدری صفحات 101-116
    هدف
    هدف این پژوهش آزمون الگوی ناهماهنگی شناختی معیارهای خود (استون و کوپر، 2001) بود که به منظور تبیین تناقضات موجود بین دیدگاه های مختلف درباره نقش «خود» در فرایندهای ناهماهنگی شناختی را انجام شد.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه و جامعه آماری کلیه دانشجویان کارشناسی رشته روان شناسی دانشگاه شهیدبهشتی در سال 1388 به تعداد250 نفر بود. 150 نفر از آن ها به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با توجه به نمرات عزت نفس که به وسیله آزمون عزت نفس روزنبرگ (1965) سنجیده شد به دو گروه دارای عزت نفس بالا و پایین تقسیم گردیدند و سپس با توجه به فرضیه های پژوهش در4 گروه آزمایشی و 1 گروه گواه گمارده شدند. این افراد با استفاده از پارادایم موافقت القاشده دچار ناهماهنگی شدند. سپس با توجه به پیش بینی های الگوی ناهماهنگی شناختی معیارهای خود، طی مداخله ای کوتاه چند خوداسنادی خنثی و مثبت برای آزمودنی ها قابل دستیابی شد در پایان میزان کاهش ناهماهنگی آن ها اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در گروه هایی که خوداسنادی های خنثی برایشان قابل دستیابی شده بود، عزت نفس هیچ نقشی در کاهش ناهماهنگی نداشت. اما در بقیه گروه ها عزت نفس آزمودنی ها بر میزان کاهش ناهماهنگی آن ها اثرگذار بود.
    نتیجه گیری
    این نتایج از پیش-بینی های الگوی ناهماهنگی شناختی معیارهای خود پشتیبانی می کند، یعنی این الگو می تواند تناقض های بین دیدگاه های جدید درباره ناهماهنگی را تبیین کند. بدین ترتیب که در موقعیت های ناهماهنگی زا می توان با توجه به سطح عزت نفس افراد، تکالیف دربردارنده معیارهای شخصی یا هنجاری را ارائه کرد و زمینه کاهش ناهماهنگی و حل تعارض های ناشی از آن را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: تغییر نگرش، عزت نفس، ناهماهنگی شناختی
  • صفحه 117
|
  • M.A. Besharat, M.R. Khodabakhsh, S.M.R. Rezazadeh Pages 7-23
    Aim
    The purpose of the present study was to examine the mediatory role of narcissism on the relationship between empathy and the quality of interpersonal relationships.
    Method
    Method of the present study was correlational and the statistical population included all students living in the University of Tehran dormitory during the 2010-2011 academic year. 609 university students (165 males, 399 females, 45 unknown) were included in this study. All participants were asked to complete the Emotional Empathy Scale Ali, et.al. (2009), the Inventory of Interpersonal Problems Horowitz et.al. (1988), and the Narcissistic Personality Inventory Raskin & Terry (1988). Data was analyzed using Pearson's product-moment correlation coefficient, variance-covariance matrix, and structural equation modeling (path analysis).
    Results
    Results indicated that the initial hypothetical model had a good fit with the observed data and that all the paths had significant coefficients in the hypothetical model. The results showed that empathy had a significant positive correlation with the quality of interpersonal relationships. On the other hand, narcissism had a significant negative correlation with the quality of interpersonal relationships. Structural equation modeling analysis indicated that empathy indirectly affected the quality of interpersonal relationships via narcissism.
    Conclusion
    Empathy and narcissism are of importance to the quality of interpersonal relationships and these factors can account for a high amount of variance in the quality of interpersonal relationships.
  • A. Zademohammadi, Z. Ahmadabadi, Gh. Maleki Pages 24-40
    Aim
    The present study investigated the relationship between the five factors of personality and tendency to violence and the role of identity status as a possible mediating variable.
    Method
    Method of the present study was correlational and the statistical population included all single postgraduate students studying in state universities in the City of Tehran. Using cross sectional sampling, 458 students (267 girls and 218 boys) were selected. Participants completed the short form of NEO McCrae and Costa (1987) Personality Inventory, The extended version of the Objective Measure of Ego Identity Status Adams (1985) and the Violence Index of Youth Risk Factors Questionnaire Zadeh Mohammadi, Ahmadabadi (2011).
    Results
    Neurotic personality factor had a positive relationship with violence and openness, agreeableness and conscientiousness personality factors showed a negative relationship with violent tendency index. Path analysis showed an indirect significant effect of neurosis and conscientiousness on tendency to violence with a mediating effect of diffused status of identity. Also result showed an indirect effect of extroversion and openness personality factors on violence with a mediating effect of moratorium status of identity.
    Conclusion
    The present study confirms the relationship between personality and tendency to violence and the mediating role of identity in the relationship between personality and violence.
  • M. Golparvar, Kh. Hosseinzadeh Pages 41-56
    Aim
    This research was conducted with the purpose of investigating the model of relationship between job-person unfit with emotional exhaustion and turnover intentions as the evidences for model of stress - unequilibrium- compensation.
    Method
    Research method was corelational (covariance matrix analysis) and research statistical population was the male employees of two work shifts of Dena Rubber Company in autumn 1388 (with 800 persons). Among them 300 persons were selected using convenience sampling and research instruments including: turnover intentions Tekleab & et.al (2005), person-job unfit and emotional exhaustion Mulki & et.al (2006) were administered to them. Data were analyzed with the use of Pearson's correlation coefficient, structure equation modeling (SEM) and mediation analysis.
    Results
    results revealed that there are positive significant relations between person-job unfit with emotional exhaustion and turnover intentions. Research structural model consisted of: direct relationships between job-person unfit with emotional exhaustion and intention to turnover and a direct relationship between emotional exhaustion with intention to turnover. Mediation analysis supported the partial mediation role of emotional exhaustion in relation between person-job unfit with turnover intentions.
    Conclusion
    Results of this research provided support for model of stress - unequilibrium- compensation. This model asserted that for preventing the emotional exhaustion and turnover, job-person fit should be concentrated on planning.
  • S.Z. Alibakhshi, A. Alipour, F. Rezaei Kargar Pages 57-68
    Aim
    The present study aimed to compare directionality of drawing moving objects in pre-school and elementary school students according to their handedness.
    Method
    A comparative – causal method was used. Statistical population included 459294 pre and elementary school students in Tehran during the 2008 – 2009 academic year. Of these, 160 children (83 girls and 77 boys) with an average age of 7.96 were chosen randomly. The instruments used in this study were the Chapman Handedness Inventory (1987) and the Direction of Mobile Objects Scale (researcher made according to shapes scale of Snodgrass & Vanderwart (1980)).
    Results
    Data was analyzed using two way analysis of variance and results indicated that there was a significant difference between right hand and left hand students in the directionality of drawing mobile objects. Also directionality of drawing mobile objects in preschool students was different from elementary school students, but was not influenced by handedness.
    Conclusion
    Results confirm the effect of Persian writing direction on drawing mobile objects and also has important applications in teaching drawing and painting to Iranian left and right handed children.
  • M. Zargar, A.R. Kakavand, M.R. Jalali, M. Salavati Pages 69-84
    Aim
    The aim of this study was to examine early maladaptive schemas and avoidance coping behaviors in men with opioid dependence and to compare these schemas and behaviors with non-dependent men.
    Methods
    The method of the study was Causal-comprative (Expost facto). Out of 187 clients of three Addiction Recovery Centers, who received diagnosis of substance dependence, 56 patients were selected randomly, and were compared with 56 non-dependent men in terms of Early maladaptive schemas and avoidance coping behaviors. Schemas were assessed using the short form of the Young Schema Questionnaire, 2005 and the avoidance coping behaviors were assessed using Young-Rygh’s Avoidance Inventory, 1994.
    Results
    Results of multivariate analysis of variance showed that schemas differed significantly between opioid addicts and non- addicts, and chi-squared tests showed that avoidance strategies were more common in opioid addicts.
    Conclusion
    Early maladaptive schemas may increase risk for substance abuse. Also, Avoidance coping behaviors are more common in opioid addicts than non- addicts. It is argued that since these behaviors are considered to be maladaptive ways of coping with difficulties, interventions techniques should aim to change these behaviors so that early maladaptive schemas would not be reinforced and the addict could be helped to change these schemas.
  • Sh. Pakdaman, P. S. Seyed Mousavi Pages 85-100
    Aim
    The purpose of this study was studying the role of quality of attachment to fathers in predicting behavioral and emotional problems in adolescents.
    Method
    The type of this research was correlation and the population was all the third middle school and first high school grade girls and boys in Tehran (123718 people). For this, 320 adolescents (girls=170, boys=150) from 5 educational region in Tehran have selected by multiphase cluster sampling and completed (a) the Youth Self-Report Achenbach& Rescola (1987) and inventory of parent and peer attachment Armsden & Greenberg (2001).
    Results
    Result showed that attachment to father and its components in girls more than boys is related to internalizing and externalizing syndrome. In girls, attachment to father and alienation of him were most important negative and positive predicting factors of internalizing and externalizing syndrome. In boys, alienation of father, both for internalizing and externalizing yndrome, was most important positive predicting factor.
    Conclusion
    In total, result showed attachment to father have significant role in predicting psychological problems in both girls and boys. However the nature of this relationship is different for them. It seems also alienation of father is the most important component of attachment quality in predicting of psychological problems in adolescents.
  • R. Mansouri Sepehr, F. Bagherian, M. Heidari Pages 101-116
    Aim
    The purpose of this study was to examine the Self Standards Model (SSM) of cognitive dissonance (Stone & Cooper, 2001) that has been introduced to explain the contradictions between different perspectives about the role of the “Self” in cognitive dissonance processes.
    Methods
    This study used a quasi-experimental design with pretest-posttest and a control group. The statistical population consisted of all undergraduate students of psychology at Shahid Beheshti University in Tehran (250 students in all) in the 2009 – 10 academic year. A sample of 150 students was selected via purposeful sampling. Participants were divided into high and low self-esteem with regard to self-esteem scores obtained from Rosenberg’s Self esteem Scale (1965). Then they were assigned to four experimental and one control groups. They got cognitive dissonant through Induced Compliance Paradigm. According to the predictions of the SSM, then, some nutral and positive self-attributes were made accessible for the subjects in a brief intervention and eventually, their dissonance reduction was measured.
    Results
    Data analysis showed that in the groups for which neutral self-attributes had been accessible; self esteem did not play a significant role in dissonance reduction. However, self esteem did play a significant role in the other groups. In the other groups,
    Conclusion
    This findings support the predictions of SSM, i.e. this model can explain contradictions between new perspectives about cognitive dissonance. Thus, we can contribute to the dissonance reduction and solving the consequent conflicts in dissionance erousing situations by introducing tasks containing personal or normative standards depending on the client self-esteem level.