فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1390)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی عرب، شهریار شهیدی، فاطمه باقریان صفحه 7
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین میزان تاثیر آموزش بخشایش بر خشم و مولفه های آن در افراد متاهل انجام گرفت.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با گروه آزمایش و گواه و استفاده از طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه تمامی افراد متاهل ساکن شهرستان زاهدان که با نمونه گیری در دسترس از میان آن ها 140 آزمودنی انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه 70 نفری آزمایش و گروه گواه جایگزین شد. ابزار سیاهه بروز حالت- صفت خشم اسپیلبرگر 1998 شماره 2 بود. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 6 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یک بار آموزش بخشایش را دریافت کرد و گروه گواه در فهرست انتظار بود. داده ها با آزمون آماری تحلیل واریانس مختلط (اندازه گیری مکرر) و شاخص های آمار توصیفی تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشانگر اثربخشی معنادار آموزش بخشایش برکاهش میزان خشم و مولفه های آن شامل صفت خشم، بروز بیرونی، بروز درونی خشم، کنترل برونی، کنترل درونی خشم، در پس آزمون و پیگیری در چهار ماه پس از آزمایش بود.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر می تواند کاربرد هایی برای درمانگران خانواده جهت کاهش خشم با استفاده از آموزش بخشایش داشته باشد. پیشنهاد می گردد بسته آموزشی بومی شده ای در زمینه بخشایش طراحی و تاثیر آن بر متغیر های فوق در مقایسه با بسته آموزشی حاضر بررسی شود.
    کلیدواژگان: آموزش بخشایش، خشم، متاهل
  • مرضیه جهان بخش، محمدحسین بهادری، شعله امیری، آذر جمشیدی صفحه 26
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی درمان دلبستگی مادران بر علائم فزون اضطرابی دختران دارای مشکلات دلبستگی آن ها بود.
    روش
    روش پژوهش تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و پیگیری و نمونه هدف 32 دانش آموز از جامعه 388 نفری دانش آموزان مقطع دوم و چهارم ابتدایی شهر اصفهان در سال1389 بود که بیشترین نمره را در مشکلات دلبستگی و علائم فزون اضطربی به دست آوردند و مادران آن ها نیز در پژوهش شرکت داده شدند. از پرسشنامه مشکلات دلبستگی راندولف (1997) و سلامت روان کودکان انتاریو (1987) استفاده شد. جلسات درمانی به صورت 10جلسه گروهی در مورد مادران انجام و تاثیر آن بر میزان فزون اضطرابی دخترانشان بررسی شد.
    یافته-ها: نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر دلبستگی مادران باعث کاهش علائم فزون اضطرابی و در نتیجه بهبود دخترانشان در پس آزمون و در پیگیری یک ماهه شد. این میزان از کاهش علائم در شرکت کنندگان گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه نیز معنادار بود.
    نتیجه گیری
    درمان دلبستگی مادران راهبردهای کارآمد و سودمندی را برای درمان اختلال فزون اضطرابی کودکانی که از مشکلات دلبستگی رنج می برند، در اختیار والدین و مراکز رواندرمانی کودکان قرار می دهد.
    کلیدواژگان: دلبستگی درمانی، فزون اضطرابی، مادران، مشکلات دلبستگی
  • فرخ حق رنجبر، علیرضا کاکاوند، عصمت دانش صفحه 42
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین و مقایسه خودکارآمدی، اختلال هیجانی و احساس تنهایی در دانش آموزان دچار ناتوانی یادگیری و عادی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش پس-رویدادی و جامعه آماری کلیه دانش آموزان پایه سوم، چهارم و پنجم ابتدایی چهار ناحیه آموزش و پرورش استان البرز درسال تحصیلی 89-1388 بود که به روش تصادفی از بین آن ها ناحیه 3 و از این ناحیه 40 دانش آموز 12- 9 ساله دچار ناتوانی یادگیری انتخاب و با 40 دانش آموز عادی همتا شد. ابزار پژوهش پرسشنامه خودکارآمدی بندورا (2000)، پرسشنامه نسخه معلم راتر 1967و مقیاس احساس تنهایی آشر، هامیل و رنشاو (1984) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تفاوت میزان خودکارآمدی، اختلال هیجانی و احساس تنهایی در دانش آموزان دچار ناتوانی یادگیری و عادی معنادار، به گونه ای که خودکارآمدی در دانش آموزان عادی و اختلال هیجانی و احساس تنهایی در دانش آموزان دچار ناتوانی یادگیری بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های پژوهش حاضر نتیجه می شود که با افزایش خودکارآمدی دانش آموزان دچار ناتوانی یادگیری می توان اختلال هیجانی و احساس تنهایی آن ها را کاهش داد.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اختلال هیجانی، خودکارآمدی، ناتوانی یادگیری
  • رقیه بلالی، علیرضا آقایوسفی صفحه 59
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی برنامه آموزش والدین بر کاهش مشکلات رفتاری کودکان صورت گرفت.
    روش
    روش پژوهش نیمه تجربی با گروه آزمایش، گواه، پیش-آزمون، پس آزمون و پیگیری 4 ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان سوم تا پنجم مقطع ابتدایی دارای مشکلات رفتاری شهر تهران در سال تحصیلی90- 89 و نمونه پژوهش شامل والدین 18 کودک دارای مشکلات رفتاری بود که به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و پس از پاسخگویی به پرسشنامه اختلال رفتاری راتر 1975 به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شد. والدین کودکان گروه آزمایش برنامه آموزش والدین را در 8 جلسه 60 دقیقه ای در 2 ماه دریافت کرد، اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از روش آماری کوواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مشکلات رفتاری آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه به طورمعناداری کاهش یافت، به علاوه پس از گذشت 4 ماه نتایج مداخله در کودکان گروه آزمایشی پایدار بود.
    نتیجه گیری
    برنامه آموزش والدین راهبردی موثر برای کاهش مشکلات رفتاری کودکان است. بر مبنای نتایج این پژوهش به مشاوران و روان شناسان کودک می توان پیشنهاد نمود که با استفاده از این برنامه آموزشی در کاهش مشکلات رفتاری کودکان بکوشند.
    کلیدواژگان: برنامه آموزش والدین، کودکان، مشکلات رفتاری
  • کیوان کاکابرایی، علیرضا مرادی، غلامعلی افروز، حیدرعلی هومن، امید شکری صفحه 74
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف آزمون ساختار عاملی و تغییرناپذیری اندازه گیری فهرست مقابله با موقعیت های تنیدگی زا اندلر و پارکر (1999) در والدین کودکان عادی و استثنایی انجام شد.
    روش
    در مطالعه همبستگی حاضر 800 والد (400 والدکودکان عادی و 400 والدکودکان استثنایی)، به نسخه کوتاه فهرست مقابله و نسخه کوتاه فهرست پنج عامل بزرگ رامستد و جان (2007) پاسخ دادند. به منظور آزمون ساختار عاملی و تغییرناپذیری ساختار عاملی فهرست مقابله از روش های آماری تحلیل عامل اکتشافی، تحلیل عامل تاییدی و تحلیل عامل تاییدی چندگروهی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریمکس نشان داد که فهرست مقابله در والدین از سه سبک مقابله مسئله مداری، اجتنابی بودن و هیجان مداری تشکیل شده است. شاخص های برازش تحلیل عامل تاییدی بر پایه نرم افزار لیزرل وجود عوامل سه گانه را در دو گروه تایید کرد. نتایج روایی بین گروهی، هم ارزی ساختار سه عاملی فهرست مقابله را در دو گروه نشان داد. ضرایب همبستگی بین زیرمقیاس های مقابله با عامل شخصیتی روان رنجورخویی، روایی همگرای آن را تایید کرد. ضرایب آلفای کرانباخ برای سه عامل مسئله مداری، اجتنابی بودن و هیجان مداری در والدین کودکان عادی و استثنایی نشان داد که نسخه کوتاه فهرست مقابله از پایایی قابل قبولی برخوردار است.
    نتیجه گیری
    به واسطه هم ارزی ساختار عاملی و اعتبار فهرست مقابله در والدین کودکان عادی و استثنایی، این فهرست ابزار معتبر و قابل استفاده ای برای سنجش سبک ترجیحی این دو گروه بزرگسال ایرانی در مواجهه با تجارب تنیدگی زای وابسته به نقش والدینی است.
    کلیدواژگان: روایی عاملی، فهرست مقابله، کودکان استثنایی، موقعیت های تنیدگی زا، والدین
  • نازنین هنرپروران، زهرا قادری، لیلا امیریان زاده صفحه 91
    هدف
    هدف پژوهش تعیین اثر بخشی تلفیق دو رویکرد شناخت درمانی و واقعیت درمانی گروهی بر رابطه مادر-فرزندی در دختران نوجوان بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون، گروه آزمایش و گواه و جامعه آماری کلیه دختران دبیرستانی 15- 16 ساله به تعداد 2346 نفر در سال تحصیلی 1389-1390شهر شیراز بود. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 30 آزمودنی که در پرسشنامه رابطه ولی- فرزندی فاین، مورلند و شوبل، 1979 نمره میانگین پایین تر از میانگین کل (5/19) داشتند و در خانواده یکپارچه بودند، انتخاب و به دو گروه 15 نفری گواه و آزمایش تقسیم شدند. شناخت درمانی و واقعیت درمانی تلفیقی توسط پژوهشگران در سال 1389 در 8 جلسه یک ساعته هفته ای 1 بار به گروه آزمایش ارائه شد ولی گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد این روش درمانی تاثیر مثبت و معناداری بر رابطه مادر- فرزندی، گفت و شنود، عاطفه مثبت، سردرگمی نقش دختران نوجوان دارد، اما بر همانند-سازی تاثیری ندارد. یک ماه بعد در زمان پیگیری نتایج همچنان پایدار بود.
    نتیجه گیری
    از آنجا که در این پژوهش تلفیق فنون رویکردشناختی بک و واقعیت درمانی موجب باز سازی کیفیت روابط مادران و دختران نوجوان شد، می توان از آن در مدارس و سایر مراکز درمانی به عنوان روشی موثر برای ارتقا روابط مادر-فرزندی سود جست.
    کلیدواژگان: دختران نوجوان، رابطه مادر، فرزندی، شناخت درمانی، گروه درمانی تلفیقی، واقعیت درمانی
  • محمود خباز، زهرا بهجتی، محمد ناصری صفحه 108
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه بین حمایت اجتماعی و سبک های مقابله با تاب آوری در نوجوانان حومه شهر تهران بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. 410 نوجوان از میان دانش آموزان مقاطع راهنمایی و دبیرستان مناطق حومه شهر تهران با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های سبک های مقابله ای اندلر و پارکر (1990)، حمایت اجتماعی ادراک شده واکس، فیلیپس، هالی، تامپسون، ویلیامز و استوارت (1986) و تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) جمع آوری شد. داده ها با روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، همبستگی بین حمایت اجتماعی و سبک های مقابله با تاب آوری در نوجوانان مثبت و معنادار است (01/0>p). همچنین حمایت اجتماعی و سبک مقابله مساله-محور قادر به پیش بینی تاب آوری است.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان چنین نتیجه گیری کرد که افزایش حمایت اجتماعی نوجوانان مناطق حومه شهر تهران توسط خانواده شان و ارائه خدمات شهری توسط نهادهای ذیربط جهت حمایت هر چه بیشتر آنان، همچنین آموزش مهارت های اساسی و مفید مقابله با مشکلات می تواند نقش مهمی در افزایش تاب آوری نوجوانان داشته باشد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، حمایت اجتماعی، سبک های مقابله، نوجوانی
  • صفحه 124
  • نمایه سالانه مقاله های 1390 از بهار تا زمستان
    صفحه 125
|
  • A. Arab, S. Shahidi, F. Bagherian Page 7
    Aim
    The aim of the present research was to determine the effects of forgiveness training on anger and it`s components in married individuals.
    Method
    A quasi-experimental design with pre-test, post-test and follow up and a control group was employed. The population consisted of all the married couples resident in the city of Zahedan in South East Iran. Research participants included 140 married individuals who were chosen randomly and were placed in either an experimental or a control group (70 in each group). The State-Trait Anger Expression Inventory (STAXI-2, 1998) was used as the research instrument. The experimental group received forgiveness training for six sessions of 90 minutes duration each, one session per week. The control group was allocated to a waiting list. Mixed ANOVA for repeated measures and descriptive statistics were used to analyse data.
    Results
    Results showed a significant effect of forgiveness training on reduction of anger and it`s components including state anger, trait anger, anger-in, anger-out, external control and internal control in post-test state and after four months follow up.
    Conclusion
    This research has implications for family therapists to use forgiveness training in order to reduce anger. It is suggested to adapt the existing training package in the context of the Iranian culture.
    Keywords: anger, forgiveness training, married individuals
  • M. Jahanbakhsh, M. H. Bahadori, Sh. Amiri, A. Jamshidi Page 26
    Aim
    The aim of present study was to investigate the effects of maternal attachment therapy in mothers to reduce hyper anxiety symptoms in daughters with attachment problems.
    Method
    An experimental design with pretest- posttest and follow up with control group was employed and the target sample comprised of 32 individuals out of 388 second and fourth grade primary school pupils in Isfahan in 2010. These students had high scores on attachment problems and hyper anxiety symptoms. Therapy was offered to mothers of these pupils. Randolph Attachment Disorder Questionnaire (1997) and The Ontario Mental Health Test (1987) were used. Therapeutic sessions comprising of 10 group sessions were performed for mothers and its effects was investigated in the rate of their daughters’ hyper anxiety symptoms.
    Results
    Results showed that maternal attachment based therapy caused reduction of hyper anxiety symptoms and therefore led to improvement of their daughters in posttest and one month follow up. This amount of reduction of symptoms in the experimental group in comparison with the control group nearly reached statistical significant.
    Conclusion
    Maternal attachment therapy is a functional and useful method for parents and psychotherapists can use this technique in order to treat hyper anxiety disorder in children who suffer from attachment problems.
    Keywords: attachment therapy, attachment problems, hyper anxiety, mothe
  • F. Haghranjbar, A. Kakavand, E. Danesh Page 42
    Aim
    The aim of this study was to determine and compare self-efficacy, emotional disorder, and perceived loneliness in students with learning disability students and normal students.
    Method
    An ex post facto design was used. Statistical population comprised of all students in third, fourth and fifth grades of elementary school in four educational districts in Alborz province during the 2009 - 2010 academic year. 40 students with learning ability between the ages of 9 - 12 were randomly selected and were matched with with 40 normal students. Research instruments were Bandura’s (2000) Self-Efficacy Questionnaire, Rutter’s (1967) Teacher Questionnaire and Asher, Hymel and Renshaw’s (1984) Perceived Loneliness Scale. Data were analyzed using multivariate analysis of variance.
    Results
    Results showed that there was a significant difference in self-efficacy, emotional disorders, and loneliness scores between normal students and those with learning diabilities. In other words, scores of self-efficacy in normal students was higher than in children with learning disabilities and the latter showed higher scores emotional disorder and perceived loneliness than normal children.
    Conclusion
    According to findings of the present study, it is concluded that an increase in self-efficacy of students with learning disabilities can reduce emotional disturbance and feeling of loneliness.
    Keywords: emotional disorder, learning disability, perceived loneliness, self, efficacy
  • R. Belali, A.R. Aghayousefi Page 59
    Aim
    The aim of the present research was to investigate the effects of parental training program on reduction of behavioral problems of children.
    Method
    An experimental design with control group, pre and post test and follow up was used. The population consisted of all third to fifth grade primary school children with behavioral problems in the city of Tehran in the the 2009 – 2010 academic year. Research sample consisted of parents of 18 children with behavioral problems who volunteered to take part in the study and who were chosen via available sampling. Participants completed Rotter’s (1975) Behavioral Problems Test. They were dividedrandomly into an experimental and a control group. The experimental group received parental training which was comprised of eight sessions during a two month period. The control group did not receive any intervention. Data was analyzed using covariance analysis (ANCOVA).
    Results
    Research findings indicate that behavioral problems of the experimental groupwas reduced significantly more than the control group. Follow up tests indicated the relative stability of the effects of parental training program after four months.
    Conclusion
    Parental training program is an effective method for reducing behavioral problems in children. It is recommended that child counselors and psychologists administer parental training program as part of treatment for reducing behavioral problems of children.
    Keywords: behavioral problems, children, parent training program
  • K. Kakabaraei, A. R. Moradi, G. A. Afrooz, H. A. Hooman, O. Shokri Page 74
    Aim
    This study was conducted with the aim of evaluating factorial validity and measurement invariance of the Coping Inventory for Stressful Situations – Short Form (CISS-SF, Endler & Parker, 1999) among parents of normal and expectional children.
    Method
    A correlation method was employed where 800 parents (400 parents of normal and 400 parents of exceptional children) were administered the CISS-SF. Exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis and multigroup confirmatory factor analysis were used to examine the factorial validity and invariance of factorial structure of CISS-SF.
    Results
    Results of principal component analysis and varimax rotation replicated the three-factor structure of task-oriented coping, avoidance-oriented coping and emotion-oriented coping in parents. Goodness-of-fit indices of confirmatory factor analysis confirmed the 3 extracted factors. Results of multigroup confirmatory factor analysis indicated cross-group invariance of of the CISS-SF across both samples. Significant correlations between the subscales of CISS-SF and neurotisim confirmed convergent validity of the CISS-SF. Internal consistency reliability coefficients for each of its subscale of CISS-SF indicated that CISS-SF had high reliability among parents.
    Conclusion
    Results of the present study show that because of the factor structure and the validity of the check list of stress-causing situations in the two groups with parents of normal and exceptional children, the check list may be considered a valid tool for the evaluation and measurement of preferred styles of coping in the two groups of Iranian parents when facing stressful situations.
    Keywords: Coping styles, exceptional children, factorial validity, parents, Stressful Situations
  • N. Honarparvaran, Z. Ghaderi, L. Amirianzadeh Page 91
    Aim
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of combined group cognitive and reality therapy on the relationship between mothers and their adolescent daughters in the city of Shiraz.
    Method
    A quasi-experimental method with pre and post test and a control group was employed using random sampling. The statistical population of this study included all female students aged 15-16 years old)n = 2346) in the academic year 2010-2011in the city of Shiraz. For this purpose, a multistage cluster random sampling method was used. Participants completed Fine, et. al.’s (1979) Mother – Daughter Relations Scale. The sample included 30 adolescent girls whose mean score was below the mean total of the questionnaire (19.5) and who were living with their parents. They were placed randomlyin either an experimental (15 students) or a control group (15 students). Eight group sessions (60-minute) of combined cognitive and reality therapy was then conducted. The control group received no therapy at all.
    Results
    Results showed that a combination of reality & cognitive therapy has positive effects on the relationship between mothers and their adolescent daughters. As far as the subscales of the measure were concerned, positive effects were found in ‘Dialogue’, ‘Positive affect' and ‘identity confusion’ but ‘identification’ scores remained unaffected.
    Conclusion
    Cognitive therapy and reality therapy can be used as an integrative method to reconstruct the relationship between mothers and their teenage girls in schools and other educational institutions.
    Keywords: cognitive therapy, girl's adolescence, integrated group therapy, relation between mothers, girls, reality therapy
  • M. Khabaz, Z. Behjati, M. Naseri Page 108
    Aim
    The aim of this study was to determine the relationship between social support and coping styles and resiliency in adolescents in a suburb area of Tehran.
    Method
    The method of this study was descriptive-correlational. 410 adolescents were selected from among middle and high school students in suburb districts of Tehran on random cluster sampling basis. The following measures were used to collect data: Coping Styles Questionnaire (Endler & Parker, 1990); Perceived Social Support Questionnaire (Vaux, Phillips, Holley, Thompson, Williams & Stewart, 1986) and the Resiliency Questionnaire (Connor & Davidson, 2003). Data was analyzed using multiple regression analysis and Pearson correlation coefficient.
    Results
    Results showed that social support and coping styles had positive and significant correlation with resiliency in adolescents. Also, problem-based coping style and social support were able to predicting resiliency.
    Conclusion
    According to the findings of this study, it can be concluded that as far as adolescent individuals in Tehran suburbs are concerned, an increase in social support provided by the family and the City Council and other relevant institutions as well as teaching essential and effective coping skills may play a significant role in increasing resiliency in these individuals.
    Keywords: adolescence, coping Styles, resiliency, social support