فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1391)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/07/04
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آزاده بختیاری، احمد عابدی صفحه 9
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر الگوی فراشناختی ذهن-آگاهی انفصالی بر افسردگی پس از زایمان بود.
    روش
    روش پژوهشی از نوع آزمایشی بود که به-صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماهه همراه با گروه آزمایش و گروه گواه از دی ماه 1389 تا اردیبهشت ماه 1390 انجام شد. به منظور انجام این پژوهش، 30 بیمار زن مبتلا به افسردگی پس از زایمان به شیوه تصادفی ساده و از بین 121 بیماری که در سال 1389 پس از زایمان به بیمارستان درمانگاه اصفهان مراجعه و پس از پرکردن پرسشنامه افسردگی بک تشخیص افسردگی گرفتند (حداقل نمره 7 - 5 از پرسشنامه افسردگی بک) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایشی (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار داده شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش عبارت از پرسشنامه افسردگی بک (1996) بود. پرسشنامه در سه مرحله قبل، بعد و دو ماه پس از مداخله (مرحله پیگیری)، در دو گروه مورد استفاده قرار گرفت. گروه آزمایش طی 8 جلسه هفتگی یک ساعته تحت درمان گروهی مبتنی بر الگو فراشناختی ذهن آگاهی انفصالی قرار گرفتند. داده های حاصل با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به-دست آمده از مراحل پس آزمون و پیگیری نشان داد درمان گروهی مبتنی بر الگوی فراشناختی ذهن آگاهی انفصالی می تواند افسردگی پس از زایمان را کاهش دهد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، استفاده از درمان گروهی مبتنی بر الگوی فراشناختی ذهن آگاهی انفصالی به منظور کاهش افسردگی پس از زایمان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی پس از زایمان، الگوی فراشناختی، درمان گروهی، ذهن آگاهی انفصالی
  • روح الله منصوری سپهر، محمدکریم خداپناهی، محمود حیدری صفحه 25
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر تمرکز بر خودپنداره بر تعدیل کنندگی عزت نفس در فرایندهای ناهماهنگی شناختی بود.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود. به دلیل وجود 4 گروه در این آزمایش و لزوم حضور حداقل 15 نفر در هر گروه، از جامعه 400 نفری دانشجویان ساکن در خوابگاه پسرانه کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی، 60 نفر با روش نمونه گیری در دسترس (به دلیل عدم دسترسی به فهرست اسامی آن ها) انتخاب و با اجرای مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965) به دو گروه دارای عزت نفس بالا و پایین تقسیم و هر یک از این گروه ها نیز به-طورتصاوفی در دو گروه متمرکز برخود و نامتمرکز برخود جایگزین شد. آن ها در پارادایم ایفای نقش/ ناهماهنگی (نایل، کورل، دریک، گلن، اسکات و استاکی (2001) شرکت کردند که در آن، یکی از افراد محبوب و مورد علاقه شان درخواست کودکی 10 ساله را رد و توجیه ناکافی برای آن ارائه می کرد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد در شرایط متمرکز برخود، برخلاف شرایط نامتمرکز، محبوبیت فرد موردعلاقه در شرکت کنندگان دارای عزت نفس بالا به طورمعناداری بیش از شرکت-کنندگان دارای عزت نفس پایین کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    اثر عزت نفس در کاهش ناهماهنگی، زمانی رخ می دهد که افراد بر خودپنداره متمرکز شده باشند. ازاین رو ارائه راه کارهای مواجهه با ناهماهنگی شناختی و تعارض های ناشی از آن باید مطابق با سطح عزت نفس و با برجسته کردن نقش خود افراد همراه باشد.
    کلیدواژگان: تمرکز بر خود، عزت نفس، ناهماهنگی شناختی، نگرش
  • طاهره حیدری، شعله امیری، حسین مولوی صفحه 41
    هدف
    این پژوهش، به منظور تعیین اثربخشی روش تصحیح نارساخوانی دیویس بر عملکرد خواندن دانش آموزان پسر پایه سوم ابتدایی نارساخوان انجام گرفت.
    روش
    پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. تعداد کل جامعه آماری پژوهش 55 هزار و 824 دانش آموز عادی سوم دبستان بود که از بین آن ها 20 دانش آموز نارساخوان به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب، و به روش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شد. ابزارها عبارت از فهرست وارسی شناسایی کودکان نارساخوان انجمن روان پزشکی آمریکا (1384)، مقیاس هوش وکسلر کودکان 1969، و آزمون خواندن و نارساخوانی کرمی نوری و مرادی (1384) بود. گروه آزمایش برنامه مداخله دیویس 1994 را در 16 جلسه نیم ساعتی به صورت انفرادی دریافت کرد. پس از پایان مداخله، از هر دو گروه، آزمون خواندن و نارساخوانی به اجرا در آمد. داده های به-دست آمده با روش آماری تحلیل کواریانس تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، روش دیویس بر عملکرد خواندن کودکان نارساخوان موثر است. این نتایج در پیگیری یک سال و سه ماهه نیز تایید شد.
    نتیجه گیری
    روش دیویس روش موثری برای بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان به نظر می رسد. با این روش حیطه های مختلف خواندن این دانش آموزان را می توان تقویت کرد. بنابراین معلمان و درمانگران می توانند، روش دیویس را به عنوان یک مداخله اثربخش برای دانش-آموزان نارساخوان به کارگیرند، و مشکلاتی مانند عدم توجه و تعادل آن ها را نیز بر طرف سازند.
    کلیدواژگان: روش دیویس، عملکرد خواندن، کودکان نارساخوان
  • محمدعلی مظاهری، قیصر ملکی، عباس ذبیح زاده صفحه 59
    هدف
    هدف از انجام این مطالعه تعیین رابطه احتمالی نام شخصی افراد با حرمت خود و خودپنداره آن ها بوده است.
    روش
    روش مطالعه مقطعی و جامعه پژوهشی این مطالعه کلیه دانشجویان در سه دانشگاه دولتی تهران، علامه طباطبایی و شهید بهشتی در شهر تهران (به تعداد تقریبی 60000 دانشجو) بود. از میان آن ها 404 نفر (224 مرد، 180 زن) از دانشجویان به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به یک پرسشنامه محقق ساخته پیرامون نظرات و احساسشان نسبت به نام شخصی خود و همچنین مقیاس حرمت خود روزنبرگ (1965) و مقیاس خودپنداره ساراسوات (1984) پاسخ دادند. داده ها به وسیله آزمون تی استودنت و تحلیل واریانس یک راهه مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که نمرات افراد تک اسمی در مقیاس حرمت خود و خود-پنداره نسبت به آن هایی که در خانواده و توسط دوستان و همسالان با دو یا چند نام مورد خطاب قرار می گیرند، به طور معناداری بالاتر است. به علاوه افرادی که احساس خوشایندی نسبت به نام خود داشتند و آن هایی که نام خود را هم سنخ با خود و خانواده خویش می دانستند، نسبت به گروه مقابل خود، در مقیاس حرمت خود و خودپنداره نمرات بالاتری کسب کردند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که نام شخصی هر فرد به عنوان جلوه بیرونی حرمت خود و خودپنداره او در حکم لباس اجتماعی و یکی از ابعاد پرارجاع در زندگی هر انسانی، با کیفیت حرمت خود و خودپنداره افراد رابطه دارد. نتایج این مطالعه پیامدهای عمیق و گسترده انتخاب نام برای فرزندان توسط والدین را برجسته می سازد.
    کلیدواژگان: حرمت خود، خودپنداره، نام شخصی
  • فرهاد تنهای رشوانلو، راضیه کرامتی، ابوطالب سعادتی شامیر صفحه 73
    هدف
    این پژوهش با هدف تعیین روند تحول سبک های هویت در دختران 12 تا 18 ساله و رابطه آن با خوش بینی و عزت نفس انجام شد.
    روش
    روش این پژوهش پس رویدادی بود و 138 نفر از مجموع 9438 نفر دانش آموز دختر پایه های اول راهنمایی تا چهارم متوسطه شهر بجنورد با روش نمونه برداری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسشنامه های سبک های هویت برزونسکی (1992)، عزت نفس روزنبرگ (1967) و جهت گیری زندگی شی یر و همکاران (1994) را تکمیل کردند. داده ها با روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس یک راهه و دو راهه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین خوش بینی و عزت نفس دختران دارای سبک هویت اطلاعاتی در سنین مختلف، بیشتر از سایرین است. میزان خوش بینی دختران در سنین مختلف با یکدیگر تفاوت نداشت اما بر اساس سبک هویتی، در میزان خوش بینی آن ها تفاوت مشاهده شد. تفاوت نمره عزت نفس دختران بر حسب سن، سبک هویتی و اثر تعاملی آن نیز معنادار بود.
    نتیجه گیری
    نمره خوش بینی و عزت نفس دختران دارای سبک هویت اطلاعاتی، با افزایش سن، پس از یک روند نزولی در سنین پایانی راهنمایی، مجددا روند صعودی به خود می گیرد. اما در دختران دارای سبک هویت هنجاری و سردرگم/ اجتنابی، نمره خوش بینی و عزت نفس در سنین پایانی دبیرستان دچار افول می شود. بر -این اساس اتخاذ تدابیر مشاوره ای ویژه این دختران در سنین پایانی راهنمایی و دبیرستان لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: خوش بینی، سبک های هویت، عزت نفس، نوجوانان دختر
  • محمدحسین سالاری فر، شهلا پاکدامن صفحه 91
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش حالت فراشناختی و مولفه های آن در خود نظم جویی دانش-آموزان بود.
    روش
    پژوهش از نوع همبستگی و جامعه شامل 31263 نفر دانش آموز دبیرستانی بود. بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای، 139 دانش آموز شامل 64 پسر، 75 دختر از مناطق 2 و 6 شهر تهران انتخاب شدند و به پرسشنامه حالت فراشناختی اونیل و عابدی، 1996 و پرسشنامه خودنظم-جویی پنتریچ و دی گروت، 1990 پاسخ دادند. داده ها با استفاده از رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس چند متغیری یک راهه تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها رابطه مثبت حالت فراشناختی و خود-نظم جویی را نشان داد به گونه ای که مولفه های حالت فراشناختی شامل آگاهی فراشناختی، راهبرد شناختی، خود بازبینی و برنامه ریزی 57 درصد از واریانس خودنظم جویی را پیش بینی می کردند. علاوه براین، تفاوت بین دانش آموزان دختر و پسر در مولفه برنامه ریزی معنا دار بود و دختران وضعیت بهتری در این مولفه نسبت به پسران داشتند. ولی تفاوت آن ها در سایر مولفه های فراشناختی، معنا دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه مثبت حالت فراشناختی با خودنظم جویی، آموزش مولفه های حالت فراشناختی می تواند در افزایش بازبینی فراشناختی، کنترل فراشناختی و خودنظم جویی دانش آموزان موثر باشد و پیشرفت تحصیلی آن ها را تسهیل کند.
    کلیدواژگان: فراشناختی، خودنظم جویی
  • پگاه نجات، جواد حاتمی صفحه 107
    هدف
    هدف این پژوهش مقایسه تاثیرپذیری اهداف شغلی زنان و مردان گروه های ریاضی فنی و علوم انسانی از تصورات قالبی جنس-رشته شخصی و غیرشخصی بود. علاوه بر این، اهمیت جنس و همانندسازی گروه رشته ای ضمنی به عنوان تعدیل گرهای این اثرات آزمون شد.
    روش
    روش پژوهش همبستگی بود. از میان 700 نفر دانشجویان سال سوم و بالاتر دوره کارشناسی علوم انسانی و ریاضی فنی دو دانشگاه صنعتی شریف و تهران در سال 1389، 192 نفر (نیمی زن، نیمی از هر گروه رشته) با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شد. تصور قالبی و همانندسازی ضمنی با گروه رشته خود با استفاده از آزمون رایانه ای تداعی ضمنی گرینوالد، مک قی و شوارتز (1998) سنجیده شد. به علاوه، از آزمودنی ها در مورد اهمیت جنس و هدف شغلی شان سوال شد. برای تحلیل داده ها از رگرسیون سلسله مراتبی به طور جداگانه در هر گروه رشته استفاده شد.
    یافته ها
    در گروه ریاضی-فنی، تعامل جنس و همانندسازی گروه رشته ای تمایل به شغل گزینی در رشته فعلی را پیش بینی کرد، درحالی که در گروه علوم انسانی، تعامل سه راهه جنس و تصور قالبی شخصی و اهمیت جنس پیش بین آن بود. هر دو اثر در جهت مورد انتظار بود.
    نتیجه گیری
    دانشجویان دو گروه رشته از نظر نوع تصور قالبی تأثیرگذار (غیرشخصی در ریاضی فنی در مقابل شخصی در علوم انسانی) و تعدیل گر اثر آن (همانندسازی گروه رشته ای در ریاضی فنی درمقابل اهمیت جنس در علوم انسانی) با یکدیگر متفاوتند. این یافته توسط دیرینه بودن حضور اکثریتی مردان در ریاضی فنی در مقابل اخیرتر بودن حضور اکثریتی زنان در علوم انسانی قابل تبیین است. نتایج این پژوهش در تشخیص دانشجویان آسیب پذیر و طراحی مداخلات با هدف کاهش اثرات منفی تصورات قالبی جنسیتی بر انتخاب های شغلی آنان کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: تصور قالبی، جنسیت، شغل گزینی، گروه رشته تحصیلی
  • صفحه 123
|
  • A. Bakhtiari, A. Abedi Page 9
    Aim
    The aim of the current research was to investigate the efficacy of effectiveness of group therapy based on metacognitive model of detached mindfulness on postpartum depression.
    Methods
    The present research is a experimental study with pretest, post test and follow up that performed between November 2010 and April 2011. For this purpose, 30 female patients of clinic Esfahan hospital with postpartum depression (at least 5-7 scores of Beck depression inventory) were selected using simple random sampling between 121 patients that went to the hospital in 2010 (each group consist of 15 patients). The instrument of research included Beck depression inventory (1996). It was completed by both groups in three stages before, after and two months after. Experimental group therapy based on metacognitive model of detached mindfulness on postpartum depression was performed in experimental group in eight one hour weekly session. Data was analyzed by analysis of covariance.
    Results
    Findings indicate the therapy based on metacognitive model of detached mindfulness on postpartum depression can decrease postpartum depression.
    Conclusion
    The results suggest that group therapy based on metacognitive model of detached mindfulness can be useful for treatment of mothers with postpartum depression.
    Keywords: detached mindfulness, group therapy, metacognitive model, postpartum depression
  • R. Mansouri Sepehr, M. K. Khodapanahi, M. Heidari Page 25
    Aim
    The aim of this study was to examine the effect of focusing on one’s self-concept on moderating role of self-esteem in cognitive dissonance processes.
    Methods
    This is a semi-experimental study. Since there were 4 groups in the experiment and because of the necessity to include at least 15 subjects in each group, 60 students were selected from a population 400 students of Shahid Beheshti University’s graduate male students resident at the university’s dormitory using convenient sampling (because of inaccessibility to their name lists) and were divided into high and low self-esteem groups by completing Rosenberg’s self-esteem scale (1965). Each participant was assigned randomly to self-focus and no-self-focus groups. Subjects participated in a Role-playing/dissonance paradigm (Nail, Correll, Drake, Glenn, Scott & Stuckey, 2001) in which a loved person rejected the request of a 10 year-old child and then presented an insufficient justification. The participants’ self-esteem was measured using Rosenberg’s self-esteem scale (Rosenberg, 1965).
    Results
    A 2×2 ANOVA revealed that in the self-focus condition, the value of the loved person decreased more in participants with high self-esteem, relative to participants with low self-esteem.
    Conclusion
    Results of the present research show that the effect of self-esteem on the reduction of cognitive dissonance requires that people focus on their self-concept. Thus, it is necessary to adapt the strategies presented for overcoming cognitive dissonance and other conflicts with the level of self-esteem and it is important to highlight the individual’s self-role.
    Keywords: cognitive dissonance, self, esteem, self, focus
  • T. Heidari, Sh. Amiri, H. Molavi Page 41
    Aim
    This study was done to investigate the effectiveness of Davis dyslexia correction method on reading performance of male dyslexic third grade elementary students.
    Method
    The research was an experimental one with pretest and posttest including a control group. The whole population was 55,824 dyslexic students among which 20 dyslexic students were selected through random sampling multi interval method and were randomly assigned to experimental and control group. Instrument consist of reading and dyslexia test RTD-Koromi Nouri and Moradi (2005), Wechsler’s intelligence scale for children, 1969 and dyslexic children recognition checklist by Nikkhah and Mahaya Kavaring Jans, (2005) were used. Davis method was used in 16 half hour sessions individually on all experimental groups. After the intervention reading and dyslexia test were run on both experimental and control groups.
    Findings
    Result analysis based co-variance analysis showed that Davis method was effective on dyslexic children reading activity, and there has been a meaningful relationship among dyslexic reading and reading post test scores of both control and experimental groups. According to research results, teachers and counselor can use, as an effectiveness method in dyslexic children. These results also confirmed in follow-up to one year and three month.
    Conclusion
    Overall, Davis method has been effective on dyslexic students reading activity and through this method we can improve different reading domains including word reading, word chains rhymes, word recognition and non-word reading.
    Keywords: Davis method, dyslexic children, reading activity
  • M. A. Mazaheri, Gh. Maleki, A. Zabihzadeh Page 59
    Aim
    The goal of this research is to determine possible relationships between the individuals’ personal name and their self-concept and self-esteem.
    Method
    The research design of this study was cross-sectional and statistical population of this study was all of Tehran, Shahid Beheshti and Allame Tabatabaie university students (approximately 60000 students). 404 university students (224 Male and 180 Female) were selected via accessible sampling method and responded to a questionnaire that had been made by researchers about their viewpoints and feelings around their personal name, as well as the Rosenberg self-esteem (1965) and the Sarasoat self-concept (1984) scales. The results analyzed with T-Student and ANOVA.
    Results
    Results revealed that those who named and called with only one personal name, had significantly higher scores on both self-concept and self-esteem scales, than those who named and called by their family members, friends and peers with different or more than one name. Results also showed that those who had positive feelings about their personal name, and those who thought their name is more congruent with themselves and their family, had significantly higher scores on self-concept and self-esteem scales, in comparison with their counterparts.
    Conclusion
    It seems that the individual’s personal name, as the outlook of the person, plays an important role for introducing her/him, just like a social cloth and this frequently referred component of the individuals’ life is significantly related to the quality of their self-concept and self-esteem. The results of this study highlighted the importance of extensive and profound consequence of choosing children’s name by their parents.
    Keywords: personal name, self, concept, self, esteem
  • F. Tanhaye Reshvanloo, R. Keramati, A. Seadatee Shamir Page 73
    Aim
    The purpose of the current study is to determine the process of transformation of identity style among 12 to 18 years old girls and its relationship with optimism and self esteem.
    Method
    Method of research was ex-post factor design and 138 students from first grade of guidance school to four grades of high school in Bojnourd City were selected through multistage random sampling and completed three scales: Berzonskey`s identity style inventory (1992), Rosenberg self esteem questionnaire (1967) and Scheier and et all's life orientation questionnaire (1994). Descriptive statistic and ANOVA were used for data analysis.
    Results
    Findings indicated that the girls with informative identity style had the higher score in optimism and self esteem than other two identity styles. Also other findings revealed that although the rate of optimism in girls in different ages has no significant difference but there is a significant difference in optimism among three identity styles in girls. The interaction effect of age and identity style had a significant difference with optimism and self esteem in girls.
    Conclusion
    The results showed that the optimism and self esteem score of girls with informative identity style had a descending trend at the first year of guidance school and ascending in the last year of guidance school as a result of age increasing. But, girls with normative and diffusive/avoidant identity style had a descending trend in optimism and self esteem in last years of high school. So it seems necessary to consider specific counseling strategies for the girls in the last years of guidance school and high school.
    Keywords: identity styles, self, esteem, optimism, teenager girls
  • M.H. Salarifar, Sh. Pakdaman Page 91
    Aim
    The aim of this study was to examine the role of metacognitive state and its components on students’ self – regulation.
    Method
    In this correlation study, first, 139 high school students (64 male, 75 female) were selected based on cluster sampling from 2 & 6 educational boroughs in the city of Tehran. They completed Onell & Abedi’s (1996) metacognitive state questionnaire and Pintrich & De¬Groot’s (1990) self-regulation questionnaire. Multiple regression analysis and one way multivariate analysis of variance were applied to the data.
    Results
    Revealed a positive association between metacognitive state and self-regulation. Four metacognitive state components: metacognitive awareness, cognitive strategy, planning and self-monitoring, predicted 57% of self-regulation variance. In addition the difference between male and female students in planning component was significant and females had better state than males in this component. But their difference in other components was no significant.
    Conclusion
    According to the finding of study, metacognitive state is associated with that self-regulation. So that the metacognitive state components training can influence improvement of metacognitive monitoring, meta¬cognitive control and students’¬ self-regulation.
    Keywords: metacognitive, self, regulation, state
  • P. Nejat, J. Hatami Page 107
    Aim
    Aim of this study was to compare the way occupational choices of male and female students of math-engineering and humanities are influenced by personal and impersonal gender-major stereotypes. Also, gender importance and implicit major identification were tested as moderators of these effects.
    Method
    Method was correlation. Among 700 third year and higher math-engineering and humanities undergraduate students of Sharif University of Technology and University of Tehran during the year 2010 were selected 192 by convenience sampling. Implicit stereotype and major identification were measured using Greenwald, McGhee and Schwartz’s implicit association test (1998). In addition, participants were asked about their gender importance and occupational choice.
    Results
    In the math-engineering group, the interaction of gender and major identification predicted the tendency to choose a job related to one’s current major, whereas in the humanities group, the 3-way interaction of gender, personal stereotype, and gender importance predicted it. Both effects were in the expected direction.
    Conclusion
    Students of the two major-groups are different with regard to the type of influencing stereotype (impersonal in math-engineering vs. personal in humanities) and the moderator of its effect (major identification in math-engineering vs. gender importance in humanities). This finding is explainable by the longevity of male majority presence in math-eng, as contrasted with the more recent majority presence of women in humanities. Results of this study can be applied to the identification of vulnerable students and design of interventions aimed at reducing negative effects of gender stereotypes on their occupational choices.
    Keywords: academic field, gender, occupational choice, stereotype