فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1391)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال ششم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سارا صنعت نگار، حسین حسن آبادی، سیدمحسن اصغری نکاح صفحه 7
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان تاثیر قصه درمانی گروهی بر کاهش ناامیدی و احساس تنهایی دختران مراکز شبه خانواده بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی و جامعه آماری کلیه دختران بی سرپرست و بد سرپرست مقطع ابتدایی به تعداد 125 نفر در 14مرکز شبه خانواده مشهد بود. از میان آن ها از سه مرکز واجد شرایط 26 نفر به روش دسترس انتخاب و به طور تصادفی در گروه آزمایش، گواه و شبه گواه جایگزین شدند و به مقیاس ناامیدی کودکان کازدین 1983 و مقیاس تنهایی کودکان آشر، هایمل و رنشاو (1984) در مرحله پیش آزمون، پس-آزمون و 1ماه بعد در مرحله پیگیری پاسخ دادند. قصه -درمانی گروهی در 10 جلسه، هر هفته دو جلسه، هرجلسه 5/1 ساعت به گروه آزمایش ارائه و داده ها با تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر پردازش شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از تفاوت معنادار میانگین ناامیدی گروه آزمایش با شبه گواه و گواه در مرحله پیش آزمون تا مرحله پس آزمون بود، اما این تفاوت از مرحله پس آزمون تا پیگیری معنادار نبود. تفاوت میانگین تنهایی گروه آزمایش با میانگین تنهایی شبه گواه و گواه از مرحله پیش آزمون تا مرحله پس آزمون معنادار نبود و این عدم معناداری در پیگیری نیز مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    قصه-درمانی گروهی را می توان به عنوان روش موثری برای کاهش ناامیدی کودکان مراکز شبه خانواده در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: تنهایی، قصه درمانی گروهی، مراکز شبه، خانواده، ناامیدی
  • زهرا فخری، عصمت دانش، شهریار شهیدی، علیرضا سلیمی نیا صفحه 25
    هدف
    هدف پژوهش تعیین و مقایسه نظام ارزشی و باورهای خودکارآمدی در فرزندان دارای پدر جانباز و غیرجانباز بود.
    روش
    روش مطالعه علی- مقایسه ای و جامعه آماری 2620 نفر شامل کلیه دانش آموزان دختر خانواده های جانباز در سال های اول تا سوم دبیرستان های شاهد شهر تهران در سال 1389 و 9561 دانش آموز دختر از خانواده-های غیرجانباز در دبیرستان های عادی بود. با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی 100 نفر از دختران دارای پدر جانباز و برای همتاسازی با آن ها به صورت هدفمند 100 نفر از دختران دارای پدر غیرجانباز انتخاب و پرسشنامه های ارزش های آلپورت، ورنون و لیندزی (1960)، خودکارآمدی کودکان و نوجوانان موریس (2001) و پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی در موردشان اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد نظام ارزشی مرجح در فرزندان جانباز ارزش های اجتماعی و و در فرزندان غیرجانباز ارزش های اقتصادی است. درصد جانبازی پدر در مولفه ارزش-های اقتصادی و در تمامی مولفه های باورهای خودکارآمدی رابطه منفی و معنادار داشت.
    نتیجه گیری
    سطوح پایین باورهای خودکارآمدی در ابعاد تحصیلی و هیجانی فرزندان جانبازان ممکن است ناشی از مشکلات جانبازی در پدر باشد. بنابراین ارائه خدمات روان شناختی به هنگام برای ارتقاء سلامتی خانواده های جانباز به ویژه فرزندان آن ها می تواند نقش موثری در تحکیم نظام ارزشی و باورهای خودکارآمدی فرزندان جانبازان داشته باشد.
    کلیدواژگان: باورها، خودکارآمدی، جانباز، نظام ارزشی
  • مجید محمود علیلو، نسترن منصوریه، رضا رستمی، تورج هاشمی صفحه 43
    هدف
    هدف پژوهش تعیین میزان اثربخشی تحریک مکرر مغناطیسی در کاهش ولع مصرف افراد سوء مصرف کننده متاآمفتامین بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع تک آزمودنی با خط پایه چندگانه و جامعه آماری 1000 نفر سوءمصرف کننده متامفتامین مراجعه کننده به درمانگاه ترک اعتیاد آتیه در تهران در زمستان سال 1389 بود. از میان آن ها به روش دسترس 8 نفر انتخاب و به-طورتصادفی در چهار گروه 2 نفری جایگزین شدند. با بسامد 10هرتز، 15 جلسه، 2 نفر تحریک ناحیه پشتی جانبی قشر پیش پیشانی چپ و 2 نفر تحریک ناحیه پشتی جانبی قشر پیش پیشانی راست را دریافت کردند. 2 نفر در وضعیت دارونما و 2 نفر نیز در وضعیت گواه قرار گرفتند. تمام آزمودنی ها پرسشنامه سنجش ولع هرویین تیفانی و دروبز (1991) و آزمون آنالوگ (قیاس) دیداری را در پایان جلسه پانزدهم و یک ماه بعد از دوره درمان در مرحله پیگیری تکمیل کردند. داده ها با استفاده از اندازه اثر و درصد کاهش تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری ناحیه قشر پیش-پیشانی پشتی جانبی راست، ولع مصرف افراد را به متاآمفتامین به طورمعناداری کاهش می دهد، اما تحریک ناحیه پشتی جانبی قشر پیش پیشانی چپ چندان موثر نیست. این اثرات یک ماه پس از درمان هم ماندگار بود.
    نتیجه گیری
    می توان از تحریک مکرر مغناطیسی فراقشری به ویژه ناحیه قشر پیش پیشانی پشتی جانبی راست، به عنوان یک روش درمانی موثر برای کاهش ولع مصرف متاآمفتامین در افراد مصرف کننده سود جست
    کلیدواژگان: تحریک مکرر مغناطیسی، سوء مصرف کننده، فراقشری، متاآمفتامین، ولع مصرف
  • وحید نجاتی، عباس ذبیح زاده، قیصر ملکی، مصطفی محسنی صفحه 57
    هدف
    هدف پژوهش مقایسه توانایی های شناخت اجتماعی افراد دچار افسردگی عمده با همتایان عادی آن ها بود.
    روش
    روش پژوهش علی-مقایسه ای و جامعه آماری شامل کلیه بیماران دچار اختلال افسردگی عمده بیمارستان لقمان شهر تهران به تعداد 160 بیمار بود. بر مبنای تشخیص روان پزشک یا روان شناس بالینی مرکز فوق 45 بیمار دچار اختلال افسردگی عمده با 50 فرد سالم بهروش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با استفاده از آزمون ذهن خوانی از طریق تصویر چشم بارون-کوهن، ویل رایت، هیل، راست و پلومب (2001) باهم مقایسه شدند. داده ها با آزمونt استودنت و تحلیل واریانس دوراهه تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از تفاوت معناداری در عملکرد دو گروه افسرده و عادی در ذهن خوانی بود. بیماران دچار افسردگی عمده نسبت به همتایان عادی خود، در گویه های حالات ذهنی مثبت و خنثی عملکرد پایین تر و در گویه های حالات ذهنی منفی عملکرد بالاتری نشان دادند. همچنین افراد سالم در حالات ذهنی مثبت، بهتر از خنثی و در خنثی، بهتر از منفی عمل کردند و افراد افسرده دقیقا الگوی عکس داشتند.
    نتیجه گیری
    نقصان در توانایی نظریه ذهن افراد افسرده می تواند به عنوان یکی از فرضیه های سبب شناختی در تحریف های شناختی این بیماران مطرح باشد. بنابراین می توان از ارزیابی و آموزش شناخت اجتماعی در بیماران دچار افسردگی به عنوان یک راهبرد درمانی سود جست.
    کلیدواژگان: افسردگی عمده، تصاویر چشم، ذهن خوانی، شناخت اجتماعی
  • یدالله زرگر، مهناز مهرابی زاده هنرمند، مریم مردانی* صفحه 71
    هدف

    هدف پژوهش تعیین میزان اثربخشی مداخله شناختی -رفتاری بر کمال گرایی و احساس گناه دانشجویان بود.

    روش

    روش پژوهش تجربی، با پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه و جامعه آماری کلیه دانشجویان مشغول به تحصیل موسسه آموزش عالی دانش پژوهان شهر اصفهان به تعداد 4000 نفر در نیم سال اول سال تحصیلی 1391-1390 بود. از میان آن ها به شیوه تصادفی چند مرحله ای 14 نفر در گروه آزمایش و 14 نفر در گروه گواه جایگزین شد. ابزار پژوهش مقیاس کمال گرایی اهواز نجاریان، عطاری و زرگر (1378) و آزمون احساس گناه آیزنک، 2007 بود. مداخله شناختی -رفتاری برگرفته از طرح آنتونی، ایرونسون و اشنایدر (2007)، مشتمل بر 8 جلسه، هفته ای 1 جلسه 5/1 ساعته در مورد گروه آزمایش اجرا و داده ها با استفاده از کواریانس چند متغیری تحلیل شد.
    یافته-ها: نتایج نشان داد مداخله شناختی-رفتاری، کمال-گرایی و احساس گناه را در آزمودنی های گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه کاهش داده و این اثر در پیگیری یک ماهه نیز تداوم داشته است.

    نتیجه گیری

    مداخله شناختی -رفتاری با اصلاح افکار و عقاید زیربنایی افراد درباره فواید و ضرر های افکار کمال گرایانه، نقش موثری در بهبود کمال گرایی و احساس گناه دارد. پیشنهاد می-شود با توجه به تاثیر کمال گرایی در همه جنبه های زندگی، افراد مبتلا در دوران کودکی شناسایی شوند و اقدامات لازم در مورد آن ها انجام گیرد.

    کلیدواژگان: احساس گناه، کمال گرایی، مداخله شناختی، رفتاری
  • حمید اسدی، ثریا حسینی رضی، پروین جلیلی صفحه 87
    هدف
    هدف پژوهش شناسایی عوامل محافظت کننده و خطرزا در اقدام به خودکشی در دانشجویان بود
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری 4564 دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی بود. با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی 560 دانشجو انتخاب و داده ها با مقیاس خطر خودکشی مرکز -پژوهش سلامت رفتاری شمال غرب (2005) و پرسشنامه غربالگری جوانان در معرض خطر موسسه پژوهشی منتر (-1998)، پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (1972)، حمایت اجتماعی بخشی پور، پیروی و عابدیان (1384) و راهبردهای مقابله ای اندلر و پارکر (1990) جمع آوری و بر اساس رگرسیون لوجستیک و نسبت بخت تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اعتقادات مذهبی، حمایت اجتماعی و راهبرد مساله مدار در کاهش خطر خودکشی و سابقه مشکلات روانی، اضطراب و افسردگی در افزایش خطر خودکشی موثر است. دانشجویانی که سابقه مشکلات روانی داشتند بیش از 8 برابر دانشجویان بدون سابقه مشکلات روانی در معرض خطر خودکشی بودند.
    نتیجه گیری
    حمایت اجتماعی، سابقه مشکلات روانی و اضطراب از پیش بینی-کننده های قوی و موثر در عوامل محافظت کننده و خطرزا به شمار می آیند. با ارائه یک الگوی پیش بینی کننده می توان عوامل محافظت کننده را تقویت کرد و عوامل خطرزا را کاهش داد و از آن در جهت طرح های پیشگیری اولیه استفاده نمود
    کلیدواژگان: اعتقادات مذهبی، حمایت اجتماعی، خودکشی، راهبردهای مقابله، سلامت عمومی
  • زهرا سلگی، احمد علی پور صفحه 103
    هدف
    هدف پژوهش مقایسه هوش اجتماعی و هوش هیجانی دانشجویان با توجه به دست برتری آن ها بود.
    روش
    روش پژوهش علی-مقایسه ای و جامعه آماری کلیه دانشجویان 6 دانشگاه استان کرمانشاه به تعداد 93000 نفر بود. از میان 6 دانشگاه با روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی چند مرحله ای سه دانشگاه رازی، آزاد و پیام نور و از میان 274 رشته این سه دانشگاه، 7 رشته و از هر رشته یک کلاس و در کل 180دانشجو، 90 دانشجوی راست دست و 90 دانشجوی چپ دست انتخاب شد. آزمودنی ها آزمون دست برتری چاپمن و چاپمن (1987)، پرسشنامه هوش اجتماعی تت (2008) و هوش هیجانی شرینک (1999) را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هوش اجتماعی و هوش هیجانی با دست برتری رابطه دارد. همچنین دانشجویان راست دست از میزان خودآگاهی، هوشیاری و مهارت اجتماعی بالاتری برخوردار بودند.
    نتیجه گیری
    این نتایج موید تاثیر تسلط نیمکره ای بر هوش هیجانی و اجتماعی دانشجویان است و می تواند کاربردهای مهمی برای آموزش هوش هیجانی و اجتماعی افراد به منظور رشد عملکرد و قابلیت های اجتماعی و هیجانی، به ویژه در افراد چپ دست داشته باشد. بدیهی است ارتقاء این قابلیت ها نقش اساسی در کارکردهای آموزشی، شغلی و اجتماعی آن ها در زندگی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: دانشجویان، دست برتری، هوش اجتماعی، هوش هیجانی
|
  • S. Sanatnegar, H. Hassanabadi, M. Asghari Nekah Page 7
    Aim
    Study purpose was to examine effectiveness of group story therapy on reducing hopelessness and loneliness of girls living in family-like centers.
    Method
    Method was quasi-experimental and statistical society included all primary school parentless and mal-treated girls living in family-like centers of Mashhad (125 people in 14 centers). 26 persons were chosen by available method among three eligible of these centers and placed randomly into experimental, sham control and control groups and answered Kazdin children hopelessness scale (1983) and Asher children loneliness scale (1984) in pretest, posttest and one month follow up stages. group story therapy therapy was given experimental group in 10 sessions, two sessions per week, each session, 5/1 h was given in 10 sessions, two sessions per week, each session, 1 fifths hours and data were proceeded by repeated measures analysis of variance.
    Result
    Result showed significant differences among hopelessness mean of experimental group and two other groups from pretest to post test but this difference was not significant from post test to follow- up. There was no significant difference among these three groups loneliness mean from pretest to post test and this situation continued from post test to follow-up.
    Conclusion
    It seems that group story therapy can be useful to reduct hopelessness of children living in the family-like centers.
    Keywords: family, like centers, group story therapy, hopelessness, loneliness
  • Z. Fakhri *, E. Danesh, Sh. Shahidi, A.R. Saliminia Page 25
    Aim
    The purpose of study was to determine and compare the value systems and self-efficacy beliefs of children with veteran and non-veteran fathers.
    Methods
    Method was casual-comparative and statistical population was 2620 people, include all female students of veteran families in grades first to third of Shahed high schools in Tehran in year 2011 and 9561 female students from non-veteran families in ordinary schools. Through random cluster sampling were selected 100 female students with veteran father and purposefully matched 100 girls with non-veteran father. Then were administered questionnaires of study of values’ Allport, Vernon and Lindsey (1960), self-efficacy children and adolescents’ Muris (2001) and a demographic information.
    Results
    Results showed that preferred value system in veterans’offspring was social values and in non-veterans’offspring was economic value. Relationship between fathers’ injuries severity was a significant negative with economic values and all components of self-efficacy.
    Conclusion
    Low levels of self-efficacy beliefs in academic and emotional dimensions of veterans’ children may be caused by injury problems in father. Thus providing early psychological services for veteran families, especially children's health promotion can be effective in strengthening the system of values and self-efficacy beliefs in injured veteran fathers’ children.
    Keywords: beliefs, self, efficacy, veteran, value system
  • N. Mansouriyeh, M. M. Alilou, R. Rostami, T. Hashemi Page 43
    Aim
    Aim of this study was to examine efficacy of repetitive trans-cranial magnetic stimulation (rTMS) in reducing craving in meta-amphetamine users.
    Methods
    Method was quasi-experimental, single subjects design using with multiple baselines, and statistical society was 1000 meta-amphetamines user who had been referred to the Ateyeh clinic in Tehran in winter of 2011 for addiction abandonment. Among them were selected 8 meta-amphetamine users by the available method. These patients randomly divided into four groups and were replaced in each group two people. With frequency of 10 Hz, 15 sessions, 2 patients received stimulation of the left dorsal lateral prefrontal cortex, and 2 people received stimulation of the right dorsal lateral prefrontal cortex, two patients received sham stimulation and two patients were in a control group. The Heroin craving questionnaire (Tiffany & Drobes, 1991) and visual analogue scale were completed by all patients before and the end of the fifteenth session and one month after treatment in follow-up period. Data were analyzed using effect size and percent reduction.
    Results
    Results showed repetitive trans-cranial magnetic stimulation of the dorsal lateral prefrontal cortex right area, significantly reduced patient's cravings for meta-amphetamine, but the left stimulation of this area is not very effective. The effects were lasting one month after treatment.
    Conclusion
    Repetitive trans-cranial magnetic stimulation of the dorsal lateral prefrontal cortex especially the right area, can be used as an effective treatment for reducing craving in individuals consuming meta-amphetamine.
    Keywords: craving, consumer abuse, repetitive magnetic stimulation, trans, cranial, meta, amphetamine
  • V. Nejati, A. Zabihzadeh, Gh. Maleki, M. Mohseni Page 57
    Aim
    The purpose of the present study was to compare social cognition abilities in patients with major depressed and matched healthy subjects.
    Method
    The research design was retrospective, causal comparative and the statistical population of this study comprised of 160 patients with major depression disorder in Loghman Hospital in Tehran. In a cross-sectional study, 45 patients with major depression disorder (based on diagnosis by a clinical psychologist or a psychiatrist) were compared with 50 healthy subjects by means of convenient sampling method. Baron-Cohen’s (2001) Reading the Mind in the Eyes Test (RMET) was used as the research tool. Data were analyzed through Student t-test and Multivariate ANOVA.
    Results
    Findings show significant difference in mind reading test performance in depressed and healthy individuals. Patients with major depression disorder had a significantly poorer performance in positive and neutral criteria of RMET and better performance in negative criteria. Furthermore healthy subjects had better performance in positive and neutral criteria than negative and this pattern was reversed in patients with major depression.
    Conclusion
    Deficit in abilities related to the theory of mind in depressed patients can be considered as a possible cause of cognitive distortion of these patients. Based on the findings of the present study, evaluation and training of social cognition could be considered as a therapeutic technique in depressed patients.
    Keywords: eyes pictures, major depression, mind reading, social cognition
  • Y. Zargar, M. Mardani, M. Mehrabizadeh Honarmand Page 71
    Aim

    The purpose of this study was survey the effect of cognitive-behavioral intervention on perfectionism and guilt feeling in student.

    Methods

    Field experimental research design and a pretest - posttest control group was used, statistical society was all of students in first half year of 90-91 academic year in Esfahan Daneshpajoohan university. Of 14 sample in the experimental group and 14 sample in the control group were selected through random multistage sampling and also measurement tools is Ahvaz Perfectionism Scale and the Eysenck guilt test which in order made by Najarian, Atari and Zargar(1378) and Eysenck. Statistical method for data analysis was multivariate analysis of covariance.

    Results

    The result of MANCOVA indicated that cognitive-behavioral inventory significantly reduces perfectionism and guilt feeling. Furthermore, this effect was sustained at one month follow up.

    Conclusion

    cognitive-behavioral inventory reduces perfectionism and guilt feeling by correcting people’s thought about benefits and harms of perfectionism thought and infrastructure believes. It is suggested that according to the impact of perfectionism in all aspects of individual and social life, affected people be identified in childhood and necessary actions be done about them.

    Keywords: cognitive, behavioral intervention, guilt feeling, perfectionism
  • H. Asadi, S. Hoseini Razi, P. Jalili Page 87
    Aim
    The objective of this research is identification of protective and risk factors in suicide attempts by college students.
    Method
    Research method was correlation analysis and the population included 4564 students of Shahid Beheshti University, 560 sample students of which were elected using Stratified Random Sampling Method and the data was collected using Suicide Risk Scale of Northwest Behavioral Health Research Center (2005) Mentor Research Institute ", 1998, General Health Factors (Goldberg, 1972), Social Support (Bakhshipoor, Piravi and Abediian, 2005) and Coping Strategies (Endler and Parker, 1990) prepared and then analyzed using logistic regression and chance ratio.
    Results
    The results showed that religious beliefs, social support and problem-solving coping strategy effectively decrease and mental problem record, anxiety and depression effectively increase suicide risk. College students with mental problem record were susceptible to suicide risk 8 times more than students without such records.
    Conclusion
    Social support, and mental problem and anxiety and record are effective and powerful in predicting protective and risk factors. Using prediction models we can boost protective factors and control risk factors and eventually use them for primary prevention.
    Keywords: coping strategies, general health, prediction, religious beliefs, social support, suicide
  • Z. Solgi, A. Alipour Page 103
    Aim
    The present study compares social intelligence and emotional intelligence of students according to their handedness.
    Methods
    Applied method in the present study is ¬a cause and effect-comparative method and statistical population was included all of Kermanshah university (6 universities), that among them with random multi-stage cluster sampling and three universities of Razi, Azad and Payame noor were chosen by multi stage cluster sampling and among 274 fields of study in these universities 7 fields and among these fields one class was selected and totally 180 students, 90 right- handed and 90 left handed were chosen. Subjects completed three questionnaires namely: Chapman and Chapman handedness test (1987), Thet social intelligence (2008), and Shrink emotional intelligence (1999).
    Results
    Data were analyzed using an independent t-test and multivariate analysis of variance. Results indicated that there was a significant relationship between the social and emotional intelligence with handedness (p<0/01). Moreover, among components of emotional intelligence, right-handed students have a higher level of self-awareness, social consciousness and social skills.
    Conclusion
    Results confirmed the effect of hemispheric dominance on social and emotional intelligence of students which has important applications for social and emotional intelligence training in order to improve the operation and social and emotional functionality growth, socio-emotional well-being, especially in left-handed students that has fundamental influence on the educational, occupational and social functioning of individuals and has major role in their success in life.