فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1392)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم محمدی کیا، مجید محمود علیلو صفحات 7-20
    هدف

    هدف این مطالعه مقایسه بازداری، قضاوت اجتماعی، استدلال انتزاعی و مهارت اجتماعی غیرکلامی در افراد دچار تصلب چندگانه عودکننده- بهبودیابنده و افراد سالم بود.

    روش

    روش مطالعه علی- مقایسه ای از نوع مورد شاهدی و نمونه پژوهش شامل 30 فرد دچار تصلب چندگانه (ام.اس) عودکننده- بهبودیابنده (19 زن و 11 مرد) بود که با روش نمونه گیری تصادفی از میان 635 نفر از اعضای انجمن تصلب چندگانه گیلان انتخاب و سپس با 30 نفر فرد سالم به عنوان گروه شاهد همتاسازی شد. دو گروه بیمار و شاهد با استفاده از خرده مقیاس شباهت ها، درک و فهم و تنظیم تصاویر آزمون وکسلر (1981) و درجاماندگی آزمون بندرگشتالت (1938) مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    آزمون های تحلیل واریانس و تی مستقل نشان داد که بیماران دچار تصلب چندگانه عودکننده- بهبودیابنده به طور معناداری عملکرد ضعیف-تری در مولفه شباهت ها و تنظیم تصاویر آزمون وکسلر و خطای درجاماندگی بیشتری در آزمون بندر گشتالت دارند.

    نتیجه گیری

    بیماران دچار تصلب چندگانه با وجود حفظ قضاوت اجتماعی، تخریب شناختی معناداری نسبت به افراد سالم در تفکر انتزاعی، مهارت اجتماعی غیر کلامی و بازداری رفتاری نشان می دهند. از این رو لازم است با استفاده از درمان شناختی رفتاری با تاکید بر بازسازی شناختی، اصلاح تحریفات شناختی و آموزش فنون رفتاری گام هایی جهت ارتقاء سلامت روان این بیماران برداشته شود.

    کلیدواژگان: استدلال انتزاعی، بازداری، تصلب چندگانه، قضاوت اجتماعی، قطعه پیشانی
  • آتنا سادات مهاجری، حمیدرضا پوراعتماد، امید شکری، کتایون خوشابی صفحات 21-38
    هدف

    هدف پژوهش تعیین میزان تاثیر احتمالی درمان تعامل والد-کودک بر خودکارآمدی والدگری مادران کودکان درخودمانده با کنش وری بالا بود.

    روش

    روش پژوهش شبه-آزمایشی با طرح تک آزمودنی و نمونه گیری به شیوه دردسترس بود. پنج زوج مادر-کودک از «مرکز ساماندهی درمان و توانبخشی اختلالات اتیستیک» انتخاب شدند و حدود 17 هفته «درمان تعامل والد-کودک» آیبرگ (1999) را دریافت کردند. مادران «مقیاس خودکارآمدی والدگری در مداخله زودهنگام» گیموند، ویلکاکس و لاموری (2008) را در خط پایه، بین دو مرحله درمان، یک هفته پس از درمان و دو مرحله پیگیری تکمیل کردند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از افزایش خودکارآمدی والدگری چهار مادر به میزان کم تا متوسط (از 49/0 تا 50 درصد) و کاهش 49/5 درصدی اندازه اثر در نفر پنجم بود. با این همه، میزان رضایت مادران از درمان بسیار بالا بین 80 تا 88 درصد بود.

    نتیجه گیری

    درمان تعامل والد-کودک اجمالا باعث بهبود ضعیف تا متوسط خودکارآمدی والدگری مادران کودکان دچار درخودماندگی با کنش وری بالا می-شود. با توجه به تاثیرگذاری محدود این درمان بر خودکارآمدی والدگری، لازم است در آینده به برنامه های آموزش والدین با جهت گیری اولیه در این زمینه و بررسی آثار چنین مداخله هایی در گروه مادران کودکان دچار اختلال های طیف درخودماندگی توجه بیشتری شود.

    کلیدواژگان: درخودماندگی، درمان تعاملی، خودکارآمدی، کنش وری بالا، کودکان، والدگری
  • سوران رجبی، محمد نریمانی، سید سامان حسینی صفحات 39-53
    هدف

    هدف اصلی پژوهش مقایسه چهار عامل از آزمون 16 عاملی کتل و متغیر هیجان خواهی در میان دو گروه از رانندگان تصادف کرده و تصادف نکرده بود.

    روش

    روش مطالعه پس رویدادی از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری شامل 400 نفر از رانندگان درگیر در تصادف های رانندگی بود که در شش ماهه دوم سال 1388 به چهار مرکز راهنمایی و رانندگی در سطح شهر اردبیل ارجاع داده شده بودند. 30 نفر از آن ها به عنوان گروه قابل مطالعه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و 30 نفر دیگر نیز از رانندگان تصادف نکرده با آن ها همتاسازی شدند. برای جمع آوری اطلاعات از آزمون 16 عاملی شخصیتی کتل (1964) و آزمون هیجان خواهی آرنت (1993) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد تفاوت میانگین نمره های رانندگان درگیر و غیردرگیر در تصادف های رانندگی در عامل ادواری خویی متهورانه، بی اعتمادی اضطراب آمیز، عدم کنترل بر اراده و تنش عصبی معنادار است. همچنین در متغیر هیجان خواهی تفاوت معناداری در دو گروه مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    از آن جا که ویژگی های شخصیتی و سطوح هیجان خواهی در بروز تصادف های رانندگی نقش دارد، لذا بررسی کامل ویژگی های شخصیتی و هیجان خواهی رانندگان تصادف کرده در حجم گسترده ضروری به نظر می رسد

    کلیدواژگان: آزمون 16 عاملی کتل، تصادف های رانندگی، شخصیت، هیجان خواهی، ویژگی ه
  • زهرا فخری، عاطفه رضایی، شهلا پاکدامن، سارا ابراهیمی صفحات 55-68
    هدف

    پژوهش حاضر به منظور پیش بینی اهداف پیشرفت بر اساس عاطفه مثبت و منفی با واسطه گری باورهای خودکارآمدی تحصیلی انجام شد.

    روش

    روش مطالعه از نوع همبستگی و جامعه مورد مطالعه شامل 5000 دانش آموز شهر یزد بود که نمونه ای متشکل از 225 دانش آموز دبیرستانی در سه رشته تحصیلی علوم انسانی، تجربی و ریاضی به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شد. آزمودنی ها به پرسشنامه های رویکردهای یادگیری گرین و میلر (1996)، باورهای خودکارآمدی کودکان و نوجوانان موریس(2001) و مقیاس عاطفه مثبت و منفی وان، رک و تلگن (1988) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد زمانی که باورهای خودکارآمدی تحصیلی در معادله رگرسیون حضور ندارد، رابطه میان عاطفه مثبت و منفی و اهداف پیشرفت معنادار است؛ درحالی که این رابطه زمانی که این متغیر کنترل می شود، معنادار نیست.
    نتیجه-گیری: با توجه به این که در مطالعه حاضر عاطفه مثبت و منفی به واسطه باورهای خودکارآمدی تحصیلی پیش بینی-کننده اهداف پیشرفت در دانش آموزان دبیرستانی بود؛ لذا نتایج مطالعه حاضر برای استفاده سازمان هایی همچون آموزش و پرورش در جهت به کارگیری برنامه هایی به منظور ارتقاء باورهای خودکارآمدی تحصیلی و بهبود عملکرد آموزشی دانش آموزان مفید به نظر می رسد

    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت، باورهای خودکارآمدی، تحصیلی، عاطفه مثبت و منفی
  • جواد حاتمی، محمد مهدی خورشیدی، هادی بهرامی احسان، سیدعلی سینا رحیمی، امیرجلال حاتمی صفحات 69-83
    هدف

    این مطالعه با هدف شناخت تاثیر سطوح پردازش و همخوانی خلقی در بازشناسی واژه های هیجانی در افراد دارای ناگویی خلقی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش شبه-آزمایشی و جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان پسر دانشگاه تهران به تعداد 9000 نفر بود که از میان آن-ها نمونه ای متشکل از 80 نفر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شد. با استفاده از نسخه فارسی مقیاس ناگویی خلقی تورنتو بگبی، پارکر و تیلور (1994) آزمودنی ها به دو گروه ناگویی خلقی بالا و ناگویی خلقی پایین تقسیم شدند. تکلیف آزمودنی ها بازشناسی واژه های هیجانی در دو سطح پردازش ادراکی و معنایی و همچنین دو شرایط همخوانی و ناهخوانی خلقی بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد گروه ناگویی خلقی بالا واژه های هیجانی کمتری را نسبت به گروه ناگویی خلقی پایین بازشناسی می کنند و در هر دو سطح پردازش ادراکی و معنایی ضعیف-تر عمل کردند. همچنین در سطح پردازش معنایی اختلال بیشتری نسبت به سطح پردازش ادراکی داشتند و شرایط همخوانی یا ناهمخوانی خلقی تاثیری در بازشناسی واژه-های هیجانی در آن ها نداشت.

    نتیجه گیری

    ناگویی خلقی بیش از آن که تحت تاثیر شرایط ناپایدار مانند حالت های خلقی و عاطفی باشد، متاثر از سازه های پایاتری مانند صفات شخصیتی و یا اختلال در سطوح پردازش اطلاعات هیجانی است. بنابراین مناسب تر است که جهت گیری های مداخله ای بر دانش معنایی افراد در حوزه هیجان ها تاکید کنند

    کلیدواژگان: بازشناسی واژه ها، سطح پردازش، ناگویی، خلقی، همخوانی خلقی
  • نجمه خسروی، لیلی پناغی، زهره احمدآبادی، منصوره سادات صادقی صفحات 85-100
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین رابطه ناکارآمدی های خانواده مبدا و وابستگی متقابل و شناسایی نقش تعدیل کننده تحصیلات دانشگاهی در این رابطه بود.

    روش

    روش مطالعه از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل زنان شهر تهران بود. از بین زنان مناطق 4 و 7 شهر تهران، 140 زن به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و مقیاس های وابستگی متقابل فیشر، اسپن و کراوفورد (1991) و سنجش خانواده اپشتاین، بالدوین و بیشاپ (1983) را تکمیل کردند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد وابستگی متقابل زنان دارای تحصیلات دانشگاهی، پایین تر از سایر زنان است. اگرچه تمامی انواع ناکارآمدی های خانواده مبدا با وابستگی متقابل همبسته بود ولی تنها ناکارآمدی نقش ها و ارتباطات، رابطه قوی تری با وابستگی متقابل داشت. همچنین تحصیلات دانشگاهی رابطه بین ناکارآمدی خانواده مبدا و وابستگی متقابل را تعدیل کرد و همبستگی بین ناکارآمدی خانواده مبدا و وابستگی متقابل فقط در بین زنان بدون تحصیلات دانشگاهی معنادار بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تحصیلات دانشگاهی می تواند با تامین احساس هویت، اعتماد به نفس، خودارزشمندی و توانمندی روان شناختی، به زنان کمک کند تا ناگواری های خانواده مبدا را با خود به بزرگسالی منتقل نکنند. ازاین رو مطالعه نقش تحصیلات دانشگاهی در پژوهش های کاربردی حوزه زنان، ضروری به نظر می رسد

    کلیدواژگان: تحصیلات دانشگاهی، خانواده مبدا، زنان، ناکارآمدی، وابستگی متقابل
  • وحید نجاتی صفحات 101-114
    هدف
    هدف مطالعه حاضر طراحی ابزاری برای سنجش تصمیم-گیری پر خطر در موقعیت های اجتماعی بود.
    روش
    در مطالعه مقطعی حاضر 195 نفر از دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی به روش نمونه گیری دردسترس شرکت کردند. از آزمون تصمیم گیری پرخطر در موقعیت های اجتماعی طراحی-شده در مطالعه حاضر، آزمون خطرپذیری بادکنکی (لجوئز، رید، کهلر، ریچاردز، رامسی، استوارت، استرانگ و براون، 2002) و تکلیف اتمام حجت (استروب و مورنیقن، 1995) جهت ارزیابی استفاده شد. برای بررسی ساختار عاملی پرسشنامه از روش تحلیل عاملی اکتشافی، برای بررسی تکرارپذیری از آزمون آلفای کرونباخ و برای بررسی روایی همزمان از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که موقعیت های اجتماعی پر خطر مطرح شده در چهار عامل مجزای خطرپذیری سلامت، نوجویی/ تنوع طلبی، ابهام پذیری و خطرپذیری اقتصادی قرار دارند. همبستگی بین نمره تکالیف طراحی شده و آزمون خطرپذیری بادکنکی نشانگر ارتباط آزمون طراحی شده با خطرپذیری و تکلیف اتمام حجت نشانگر اجتماعی بودن موقعیت های آزمون بود.
    نتیجه گیری
    افراد بسته به موضوع مورد تصمیم گیری، خطرپذیری متفاوتی دارند. آزمون تصمیم گیری پرخطر در موقعیت های اجتماعی می تواند آزمونی مناسب برای سنجش خطرپذیری در موقعیت های اجتماعی باشد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، خطرپذیری، موقعیت های اجتماعی، ویژگی های روان سنجی
  • صفحه 115
|
  • M. Mohammadikia, M. Mahmood Aliloo Pages 7-20
    Aim

    The aim of this study was to assess the inhibition, social judgment, abstract reasoning and social skills non-verbal in RRMS patients and normal individuals.¬

    Methods

    This study was a comparative - causal of case control and the sample consisted 30 RRMS patients (19 women) by random sampling method from the members of Guilin MS association (635 members) which selected as patient group and then 30 normal individuals were matched chosen as controls group. Then two groups of the patients and control were evaluated by using of subtest similarities, comprehension, and picture arrangement of Wechsler test (Wechsler, 1981) and perseveration of Gestalt test (Loretta Bender, 1938).

    Results

    results of T and MANOVA tests indicated that Patients with RRMS have poorer performances on similarity and picture¬ arrangement of Wechsler test and more perseveration error in Bender Gestalt test.

    Conclusion

    despite the maintain in social judgment, the RRMS patients indicate significant cognitive vandalism than normal individuals in abstract reasoning, social skill non-verbal and behavioral inhibition. In order to, cognitive behavioral therapy has been effective in cognitive restructuring, correction for cognitive distortion and behavioral techniques education is necessary to the mental health promotion of these patients

    Keywords: abstract reasoning, frontal lobe, inhibition, multiple sclerosis, social judgment
  • A. S. Mohajeri, H. R. Pour Etemad, O. Shokri, K. Khoshabi Pages 21-38
    Aim

    The aim of this study was to explore any possible effect of Parent-Child Interaction Therapy (PCIT) on parental self-efficacy (PSE) of mothers of children with high functioning autism (HFA).

    Method

    This study follows a single-subject semi-experimental design. Recruitment was based on access ability. PCIT, developed by Eyberg (1999), was applied on five mother-child pairs in the Center of Treatment for Autistic Children, for about 17 weeks. PSE was assessed by the Early Intervention Parenting Self-Efficacy Scale (EIPSES, Guimond, Wilcox & Lamorey, 2008) during one baseline assessment; one assessment between the two stages of intervention; one week after treatment termination; and two follow-up assessments.

    Results

    findings indicated that PSE was improved low to moderately (0.49 to 50%) on four mothers, and it was reduced about 5.49% in one of them. However, mothers seem to be satisfied from PCIT (80 to 88%).

    Conclusion

    PCIT has low to moderate effect size on mother's PSE. In accordance to the limitated efficacy of this treatment, Examining the efficacy of other programs that are primarily concentated on mother's PSE in autism spectrum disorders has to be aimed in future studies.

    Keywords: autism, children, high, functioning, interactive therapy, parental, self, efficacy
  • S. Rajabi, M. Narimani, S. S. Hosaini Pages 39-53
    Aim

    Comparing the four factors of Cattell's 16 factor test and sensation seeking variable between two groups of the accident and not accident drivers, was the main objective of this survey.

    Method

    Method of this study was cross-sectional. From all drivers involved in accidents and were referred to four traffic centers of Ardabil city within second half of 2010 (N=400), 30 participants were selected with simple random sampling as study group and from drivers who haven’t reported accident, 30 participants were selected with matching method as comparable group. All participants were individually surveyed by Cattell's 16 factor test (1964) and Arnett's sensation seeking (1993).

    Results

    Results of MANOVA analysis showed that average of shy/bold, self-assured/apprehensive, tolerates disorder/perfectionist, and relaxed/tense subscales is significantly higher in the drivers involved in accidents than drivers who weren’t involved. Also sensation seeking variable is higher in the accident-experienced drivers than others.

    Conclusion

    This study showed personality characteristics and sensation seeking effected in outbreak of drive accidents. Full study of personality characteristics and sensation seeking of accident drivers in high volume is necessary.

    Keywords: Cattell's 16 factor test, characteristics, drive accidents, personality, sensation seeking
  • Z. Fakhri, A. Rezaee, Sh. Pakdaman, S. Ebrahimi Pages 55-68
    Aim

    The purpose of this paper was to predict achievement goals based on positive and negative affect by Mediated academic self-efficacy beliefs.

    Method

    Method of this study was Correlation and the study population included 5,000 students in Yazd that with cluster sampling method were selected a sample of 225 high school students in three academic disciplines (humanities, experimental and mathematical). Inventories of learning approaches (Greene & Miller, 1996), self-efficacy in children and adolescents (Morris, 2001) and the positive and negative affect Scale (Watson, Clark & Tellegen, 1988) were used.

    Results

    The results of using multivariable regression analysis showed when not present academic self-efficacy beliefs on the regression equation, is Significant Relationship between positive and negative affect and achievement goals can be achieved while this relationship when controlled this variable is not significant.

    Conclusion

    Thus, positive and negative affect was predictor achievement goals by academic self-efficacy beliefs in high school students. The results of the present study for organizations such as the Education In order to apply programs to enhance self-efficacy beliefs and improving academic performance of students it seems useful

    Keywords: academic, achievement goals, positive, negative affect, self, efficacy beliefs
  • J. Hatami, M. M. Khorshidi, H. Bahramiehsan, S. A. S. Rahimi, A. J. Hatami * Pages 69-83
    Aim

    This study was designed for survey of role of level processing and mood congruence in emotional words recognition in alexithymic people.

    Method

    Method was semi-experimental and Statistical population includes 9000 male students of Tehran University that were selected 80 Subjects through them. These people were divided to high alexithymia score group and low alexithymia score group via Persian version of the Toronto Alexithymia Scale. Subjunctive's task was recognition of emotional words in two level of processing (perceptual or semantic) and also in mood congruence or mood incongruence conditions.

    Results

    Results shows high alexithymia score group recognized less emotional words in comparison to low alexithymia score group. Though their function was weaker than low alexithymia score group in both of levels of processing (perceptual and semantic), they had more difficulties in semantic level in comparison to perceptual level. Mood congruence or mood incongruence conditions had no effect on emotional words recognition in them.

    Conclusion

    It seems alexithymia is more related to stable constructs such as personality traits or incompetence in emotional information processing, rather than to unstable states such as affect and mood. So it is better that emphasis to emotional for interactive orientation in semantic knowledge

    Keywords: alexithymia, level of processing, mood congruence, recognition
  • N. Khosravi, L. Panaghi *, Z. Ahmadabadi Sadeghi Pages 85-100
    Aims

    The purpose of current research was to determine the relationship between insufficiency of family of origin and women’s codependency, and to discover the moderating role of higher education in this relationship.

    Methods

    Research method was correlation analysis and Population included women in Tehran. From women lived in the districts 4 and 7 of Tehran, 140 women were selected according to the convenience sampling and filled in Spann-Fischer codependency scale (Fischer, Spann & Crawford, 1991) and Family Assessment Scale (Epstein, Baldwin, & Bishop, 1983).

    Results

    The results showed that the mean of codependency among women with higher education was lower than others. Although all types of insufficiencies of family of origin were associated with codependency, but only insufficiencies in roles and communications had stronger correlations. Moreover, higher education was moderated the relationship between insufficiency of family of origin and codependency and this relationship was only significant among women without higher education.

    Conclusion

    Higher education by reinforcing sense of identity, self-confidence, self-esteem, and cognitive empowerment can help women not to transfer their problems of family of origin to their adulthood. It is essential to investigate the role of higher education in applied women’s studies

    Keywords: codependency, family of origin, higher education, inefficiency, women
  • V. Nejati Pages 101-114
    Aim
    The purpose of present study is designing a test for evaluation of risky decision making in social situations.
    Method
    In a cross sectional study, 195 students of Shahid Beheshti University were participated with non probability sampling. Risky Decision Making in Social Situations Test (RDMSST), Balloon Analogue Risk Taking Task (BART) (Lejuez, Read, Kahler, Richards, Ramsey, Stuart, Strong & Brown, 2002) and Ultimatum Game (UG) (Straub & Murnighan, 1995) used for evaluation. Exploratory factor analysis and Speramans correlation were used for analysis.
    Results
    Exploratory factor analysis revealed that risky social situation placed in four separate factors contain health related risky decision making, novelty seeking, tolerance of ambiguity and economic risky decision making. Significant correlation between RDMSS with BART and UT confirmed that RDMSS is a risk taking and social test.
    Conclusion
    Risky decision making in social situation test is a useful test for evaluation of risk taking in social situations.
    Keywords: decision making, psychometric properties, risk taking, social situation