فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1392)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1392)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/12/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یادداشت سردبیر
  • معصومه موسوی*، فرحناز جلویاری، مصطفی تبریزی صفحات 9-25
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی آموزش روان نمایشگری بر مهارت های ارتباطی و پرخاشگری دختران پرخاشگر بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و پیگیری 1 ماهه و جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی منطقه 13 شهر تهران به 91 بود که از میان آنها 30 نفر به روش نمونه گیری - تعداد 1950 دانش آموز در سال تحصیلی 92 خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و پس از همتاسازی به صورت تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش جایگرین شد. آزمودنی ها پرسشنامه پرخاشگری زاهدی فر (1379) جهت غربالگری و پرسشنامه مهارت- های ارتباطی عطارها (1386) را تکمیل کردند و از آزمون تحلیل اندازه های مکرر برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش روان نمایشگری، مهارتهای ارتباطی دختران پرخاشگر را افزایش و میزان پرخاشگری آنها را کاهش داده است و نسبت به گروه گواه در پیگیری تفاوت معنی دار در دو متغیر وابسته مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که رویکرد روان نمایشگری مهارتهای ارتباطی را افزایش و پرخاشگری را کاهش می دهد لذا استفاده از آن به عنوان روش موثر درمانی پیشنهاد میشود.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، روان نمایشگری، مهارتهای ارتباطی، نوجوان
  • مریم خوبانی*، علی زاده محمدی، جمشید جراره صفحات 27-44
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی آموزش های مبتنی بر رویکرد ارتباطی ستیر بر بهبود رابطه والد- فرزندی دختران نوجوان بود.
    روش
    روش مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، گروه گواه و پیگیری و جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر مقطع راهنمایی منطقه 19 آموزش و پرورش 87 به تعداد 1850 نفر بود. با روش چندمرحله ای از میان آنها 30 نفر - شهر تهران در سال تحصیلی 88 به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و پس از همتاسازی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه جایگرین شدند و در مراحل پیش آزمون و پس آزمون و یک ماه بعد در مرحله پیگیری به مقیاس تاکتیک های تعارض اشتراس (1996) پاسخ دادند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه دو ساعته در جلسات آموزش رویکرد ارتباطی ستیر 2 بار در هفته شرکت کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کو واریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اجرای جلسات به طور معنی داری توانسته است پرخاشگری کلامی و پرخاشگری جسمانی گروه آزمایش را کاهش، و توانایی استفاده از مهارت استدلال آنها افزایش دهد. این نتایج پس از پیگیری یکماهه نیز تایید شد.
    نتیجه گیری
    رویکرد ارتباطی ستیر با افزایش مهارتهای ارتباطی و کاهش پرخاشگری دختران نوجوان میتواند رابطه والد- فرزندی آنها را بهبود بخشد. بنابراین میتوان آن را روش موثری برای بهبود روابط والد- فرزندی دانست.
    کلیدواژگان: دختران نوجوان، رویکرد ارتباطی، فرزند، والد، ویرجینیا ستیر
  • فرح لطفی کاشانی، شهرام وزیری، سیده نرگس زین العابدینی، سیده نیلوفر زین العابدینی* صفحات 45-58
    هدف
    پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی امیددرمانی گروهی بر کاهش پریشانی زنان دچار سرطان پستان بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه و جامعه آماری زنان دچار سرطان پستان مرکز تحقیقات سرطان بیمارستان شهدای تجریش در سال 1392 بود. از میان آنها 30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار پژوهش آزمون پریشانی کی 10 کسلر، پارکر، کوپ، اپستاین، گرورر و همکاران (2002) بود که در مورد هر دو گروه در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و 3 ماه بعد در مرحله پیگیری و برنامه امید درمانی طی 8 جلسه، هر جلسه 90 دقیقه، هفته ای یکبار درمورد گروه آزمایش اجرا و برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد امیددرمانی گروهی پریشانی زنان دچار سرطان پستان را کاهش داده و این تاثیر پس از 3 ماه در مرحله پیگیری پایدار مانده است.
    نتیجه گیری
    چون راهبردهای گروه درمانی مبتنی بر امید سبب کاهش پریشانی زنان دچار سرطان پستان میشود، بنابراین میتوان از این روش در مراکز آنکولوژی به عنوان درمان تکمیلی در کنار درمان های پزشکی سود جست.
    کلیدواژگان: امیددرمانی، پریشانی، سرطان پستان
  • انور نوری، امید شکری*، مسعود شریفی صفحات 59-76
    هدف
    هدف مطالعه حاضر آزمون میانجی گری باورهای خودکارآمدی شغلی در رابطه بین تنیدگی شغلی و بهزیستی عاطفی معلمان بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری تمامی معلمان مدارس 1390 به تعداد 284 نفر بود. با روش نمونه گیری - پسرانه کلیه مقاطع در شهرستان دیواندره در سال 91 تصادفی ساده، 250 معلم مرد انتحاب شدند و به نسخه تجدیدنظرشده فهرست تنیدگی شغلی آسیپو 1998)، نسخه کوتاه مقیاس خودکارآمدی معلم شوارزر، اسچیتزر و دیتنر، (1999) و مقیاس بهزیستی) عاطفی ونکاتویک، فاکس، اسپکتور و کیلووای (2000) پاسخ دادند. برای آزمون میانجیگری خودکارآمدی در رابطه بین تنیدگی شغلی و بهزیستی عاطفی از روش الگویابی معادلات ساختاری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رابطه تنیدگی شغلی با خودکارآمدی شغلی و بهزیستی عاطفی منفی و رابطه باورهای خودکارآمدی و بهزیستی عاطفی مثبت؛ و باورهای خودکارآمدی میانجیگر رابطه تنیدگی شغلی و بهزیستی عاطفی معلمان است. در الگوی مفروض تمامی وزنهای رگرسیونی از لحاظ آماری معنیدار بود و متغیرهای پیشبین 64 % از پراکندگی بهزیستی عاطفی را تبیین کرد.
    نتیجه- گیری: چون بخشی از تمایز در پاسخ های هیجانی معلمان به تجارب شغلی تنیدگی زا، ازطریق تفاوت در میزان خودکارآمدی آنها قابل تبیین است، میتوان بر ضرروت تقویت باورهای خودکارآمدی در معلمان به عنوان عاملی ضربه گیر در مواجهه با تجارب شغلی تنیدگی زا تاکید کرد.
    کلیدواژگان: باورهای خودکارآمدی، بهزیستی عاطفی، تنیدگی شغلی، میانجیگر
  • اعظم احمدی حلمسلویی، بتول پاشنگ*، نرگس سلیمی نیا صفحات 77-90
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی آموزش حل مساله بر کیفیت زندگی مادران کودکان درخودمانده بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه و پیگیری بود. آزمودنی ها شامل 30 مادر دارای کودک درخودمانده بود که به طور تصادفی از میان 280 مادر مراجعه کننده به مرکز تخصصی اوتیسم «فرزندان آفتاب» واقع در شهر قدس استان تهران در سال 1392 انتخاب، و در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه جایگزین شد. گروه آزمایش 6 جلسه آموزش حل مساله 120 دقیقه ای را هفته ای یکبار دریافت کرد. در گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت. ابزار مورد استفاده نسخه کوتاه پرسشنامه 36 سوالی کیفیت زندگی وایر و شربورن (1992) بود که در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اجرا و جهت تحلیل داده ها از روش کوواریانش و اندازه گیری های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش مهارت حل مساله بر بهبود کیفیت زندگی گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه در تمامی ابعاد موثر بوده است. همچنین پیگیری پس از 2 ماه نیز این نتایج را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    میتوان آموزش حل مساله را بهعنوان ابزاری حمایتی و موثر جهت ارتقاء کیفیت زندگی خانوادگی به شمار آورد، و از آن بهویژه برای مادران دارای کودک درخودمانده که نقش مهمی در جو عاطفی خانواده دارند سود جست.
    کلیدواژگان: حل مساله، کودکان درخودمانده، کیفیت زندگی
  • وحید نجاتی* صفحات 91-104
    هدف
    هدف پژوهش حاضر طراحی ابزاری بومی برای سنجش نشانگان گستره درخودماندگی و تعیین ویژگی های روان سنجی آن بود.
    روش
    روش پژوهش از نوع مطالعات آزمون سازی و همبستگی و جامعه آماری دانشجویان دانشگاه های شهید بهشتی و تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 382 نفر از آنها و نیز 32 نفر از والدین کودکان درخودمانده مراجعه کننده به درمانگاه های توانبخشی درخودماندگی طراحی و همزمان آزمون های «پرسشنامه نشانگان گستره اتیسم». شهر تهرانانتخاب شد ذهن خوانی از طریق صدا و تصاویر چشم اجرا شد. تحلیل عاملی اکتشافی، روایی هم زمان با آزمون های ذهن خوانی، روایی افتراقی بین والدین کودکان درخودمانده و همتایان عادی آنها و افتراق دو جنس محاسبه، و برای تعیین پایایی درونی گویه ها از آلفای کرونباخ استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی هفت عامل مهارتهای زبانی، ارتباطی، اجتماعی، علایق گسترده، کلنگری، همدلی و درک تلویحی را ارائه نمود. همبستگی بین پرسشنامه و آزمونهای ذهن خوانی معنی دار بود. والدین کودکان درخودمانده نسبت به همتایان دارای کودک طبیعی، و مردان در مقایسه با زنان نمره های بالاتری کسب کردند. آلفای 0 بود.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه نشانگان گستره اتیسم برای ارزیابی نشانگان / کرونباخ پرسشنامه 718 گستره درخودماندگی مناسب و پایایی آزمون نیز مطلوب است و نیز قابلیت افتراق والدین کودکان درخودمانده را از افراد عادی و افتراق دو جنس از یکدیگر را دارد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه، تحلیل عاملی، درخودماندگی، روان سنجی، نشانگان
  • ابراهیم احمدی* صفحات 105-127
    هدف
    هدف پژوهش حاضر اثبات جنبه نامطلوب و مضر خلاقیت با این مفروضه بود که افراد خلاق این توانایی را دارند که رفتارهای غیراخلاقی خود را توجیه پیدا کنند، بنابراین بیشتر میتوانند خود را متقاعد سارند که مرتکب رفتارهای غیراخلاقی شوند.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه پیام نور قم به تعداد 8100 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای 165 دانشجوی مرد انتخاب شدند و به دو شکل در یک دوراهی اخلاقی برای انتخاب بین نفع شخصی و خودپنداره اخلاقی قرار گرفتند به گونه ای که توجیه رفتار غیراخلاقی در گروه توجیه پذیر آسان و در گروه توجیهناپذیر دشوار بود. ابزار پژوهش آزمون خلاقیت «ناراستگویی» عابدی (1372) و آزمون ریون پیشرفته بود و تحلیل داده ها با رگرسیون تعدیل شونده انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد خلاقیت حتی پس از کنترل آماری هوش، ناراستگویی را میتواند پیش بینی کند، و این پیش بینی در گروه توجیه ناپذیر بسیار قویتر از گروه توجیه پذیر است.
    نتیجه گیری
    خلاقیت دارای جنبه های منفی و مضر نیز هست که باید به آنها نیز توجه و با برنامه ریزی و آموزش به سمت مثبت سوق داده شود.
    کلیدواژگان: لاقیت، دو راهی اخلاقی، رفتار غیراخلاقی، ناراستگویی
  • صفحه 129
|
  • M. Musavi*, F. Jeloyari, M. Tabrizi Pages 9-25
    Aim
    This research investigated the effectiveness of training based on Stair’s communicative approach, on improving parent-child relationship for teenage girls.
    Method
    A quasi-experimental method with pre- and post- test design was employed. The statistical population included all female students (N=1850) studying in junior high-schools during the academic year 2008-09 in Tehran’s District 19 of the Ministry of Education’s divisions. From this population, thirty students was selected randomly and assigned to an experimental and a control group, comprising of fifteen individuals each. In the pre-test and post-test both groups completed the Strauss Conflict Tactics Scale (1996). The experimental group participated in eight training sessions, each lasting two hours. The sessions were held twice weekly and training was based on Stair’s communicative approach. Post-test was administered to both groups after the training. Data were analyzed using ANOVA.
    Results
    Results showed that training significantly decreased the amount of verbal and physical aggression. Further, it was found that reasoning skills significantly improved following post-test. These results were confirmed after a one month follow up.
    Conclusion
    The Satir communicative approach may be considered an effective method for improving parent-child relationship.
    Keywords: child, communicative approach, parent, teenage girls, Virginia Satir
  • M. Khoubani*, A. Zadeh Mohammadi, J. Jarareh Pages 27-44
    Aim
    Aim of this research was to determine the effects of psychodrama training on communication skills and aggression of aggressive girls.
    Method
    A quasi experimental method with pre and posttest and a follow up design was used. Thirty female high school students were selected randomly from a population of 1950 students in District 13 of Ministry of Education's divisions in Tehran during the 2012-013 academic year. The thirty participants were matched and assigned to either an experimental or a control group (fifteen in each group). Participants completed the Aggression Questionnaire (Zahedifar, 2000) and the Communication Skills Questionnaire (Attarha, 2007). Repeated measures ANOVA was used to analyze the data.
    Results
    Results showed that psychodrama training had a significant effect on communication skills and that it decreased the rate of aggression. Follow up data confirmed this effect on both depended variables.
    Conclusion
    Since psychodrama is an effective approach to improving communication skills and reducing aggression, it can be used for those students with communication problem.
    Keywords: adolescents, aggression, communication skills, psychodrama
  • F. Lotfikashai, S. Vaziri, S. N. Zine El Abidine, S. N. Zine El Abidine* Pages 45-58
    Aim
    The aim of this study was to examine the effectiveness of hope therapy in reducing distress of women with breast cancer.
    Method
    This research was quasi experimental with a pre and post-test and a control group design. The statistical population included all women diagnosed as having breast cancer who were attending Shahid Beheshti Medical University’s Cancer Research Center during 2013-14. Thirty patients were selected based on accessibility and were divided randomly into an experimental and a control group. The Kessler Distress Test was administered at pre and post- test to both groups. Hope therapy was conducted. The experimental group received eight 90 minute sessions of hope therapy.
    Result
    Results of analysis of covariance (ANCOVA) indicated that hope therapy had reduced distress in women with breast cancer.
    Conclusion
    Since hope therapy strategies can reduce distress in women with breast cancer, hope therapy may be suggested as a complementary therapy alongside medical treatment.
    Keywords: breast cancer, distress, hope therapy
  • A. Nouri, O. Shokri*, M. Sharifi Pages 59-76
    Aim
    This study examined the mediating effect of occupational self-efficacy on the relationship between occupational stress and job-related affective well-being among teachers.
    Method
    In this correlational study, statistical population included 284 teachers from Divandareh city in the 2012-2013 academic year. On a sample consisting of 250 teachers, who were selected through simple randomized sampling, were administrated the Occupational Stress Inventory- Revised (OSI-R, Osipow, 1998), Teacher Self-Efficacy Scale- Short Version (TSES-SV, Schwarzer, Schmitz & Daytner, 1999) and Job-Related Affective Well-Being Scale (JAWS, Van Katwyk, Fox, Specter & Kelloway, 2000). Structural equation modeling was used to assess the mediating effects model of occupational self-efficacy on the relationship between occupational stress and job-related affective well-being among teachers.
    Results
    In hypothesized model, results indicated that there is a significant negative correlation between occupational stress with occupational self-efficacy and job-related affective well-being and significant positive correlation between occupational self-efficacy with job-related affective well-being. In this model, results also indicated that the relationship between occupational stress and job-related affective well-being by occupational self-efficacy is mediated. All of the regression weights in the model were statistically significant and model' predictors accounted for 64% of the variance in job-related affective well-being.
    Conclusion
    These findings show that when encountering to occupational stress, difference in job-related affective well-being accounted for by difference in degree of occupational self-efficacy.
    Keywords: affective well, being, mediating, occupational stress, self, efficacy beliefs
  • A. Ahmadi Halamsolui, B. Pashang*, N. Saliminia Pages 77-90
    Aim
    The aim of the present study was to determine the efficacy of problemsolving training on the quality of life of mothers with autistic children.
    Method
    Research method was quasi-experimental with pre-test, post-test, follow-up and control group. Subjects were thirty mothers with autistic children randomly selected among clients referred to the “Children of the Sun” Specialized Autism Center located in Ghods City, Tehran Province in 2013. Participants were placed in an experimental and a control groups (fifteen in each group). The experimental group received six two hour training sessions once a week and the control group was placed in a waiting list. The Medical Outcomes Study Short Form (SF-36) (Ware & Sherbourne, 1992) was administered at pre-test, post-test and follow-up. Data was analyzed using analysis of covariance (ANCOVA).
    Results
    Results indicated that, as compared to the control group, learning problem-solving skills was effective in improving the quality of life in the experimental group. A two-month follow-up confirmed these results.
    Conclusion
    Since mothers with autistic children play a central role in the emotional climate of the family, problemsolving training can be used as a supporting tool for improving the quality of family life.
    Keywords: autistic children, problem, solving, quality of life
  • V. Nejati* Pages 91-104
    Aim
    The purpose of the present study was to design a culturally suitable questionnaire for evaluating the Broad Autism Phenotype Questionnaire (BAPQ) and investigating its psychometric properties.
    Method
    Three hundred and eighty two students of Shahid Beheshti and Tehran universities participated in the present study which used a correlational design. BAPQ was designed based on symptoms of autism. The Farsi versions of Reading Mind from Voice (FVRMFV) and Reading Mind from Eyes (RMFE) tests were performed simultaneously. Exploratory factor analysis, Pearson correlation coefficients and independent t- tests were used to evaluate the validity and Chronbach's alpha was used to evaluate the reliability of BAPQ.
    Results
    Exploratory factor analysis revealed a seven factor structure for the questionnaire. These were labelled as follows: language, communication and social skills, variety of interests, global outlook, empathy and implicit perception. Correlations between BAPQ and FVRMFV and RMFE were significant. Compared to normal participants and females, parents of children with autism and male participants showed higher scores BAPQ. Cronbach's alpha of BAPQ was 0.718.
    Conclusions
    BAPQ is a suitable and reliable testing device for the evaluation of broad autism phenotype and it can differentiate parents of children with autism from the normal population and males from females.
    Keywords: autism, factor analysis, psychometry, questionnaire, syndrome
  • E. Ahmadi* Pages 105-127
    Aim
    The purpose of present study was to demonstrate the undesirable and harmful side of creativity with the assumption that creative people are able to justify their unethical behaviors. Therefore they are more able to convince themselves to commit unethical behaviors.
    Method
    Research method was correlational and statistical population was all undergraduate students of the Qom Payame Noor University (N=8100) that 165 of whom were selected using a multistage random sampling and were placed in an ethical dilemma to choose between self-interest and moral self-concept in two ways so that justifying unethical behavior in justifiable group was easy and in unjustifiable group was hard. Research tools were Abdi’s creativity test (1372) and Raven`s progressive test and data were analyzed using moderated regression analysis.
    Results
    Findings showed that creativity, even after statistical control of IQ can predict dishonesty, and that this prediction is very stronger in unjustifiable group than justifiable group.
    Conclusion
    Creativity has negative and harmful aspects that must be considered and led to positive ones using planning and education.
    Keywords: creative, dishonesty, ethical dilemma, ethical behavior