فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرداد اکبری*، احمد علی پور، حسین زارع، عبدالکریم شیخی صفحات 7-28
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین میزان اثربخشی آموزش برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و میزان درد در بیماران دچار سرطان پستان انجام شد.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری 2 ماهه و جامعه آماری کلیه بیماران دچار سرطان پستان بخش انکولوژی بیمارستان دکتر گنجویان شهرستان دزفول به تعداد 216 بود. از میان آن ها 34 بیمار واجد شرایط این پژوهش انتخاب و پس از همتاسازی به صورت تصادفی در دو گروه 17 نفری آزمایش و گواه جایگزین شد. گروه آزمایش برنامه آموزشی را در 8 هفته 5/1 ساعته دریافت کرد. هر دو گروه قبل، بعد و دو ماه پس از اجرای برنامه، پرسش نامه مختصر شدت درد کلیلند (1991) و کیفیت زندگی آرنسون 1987را تکمیل کردند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش برنامه مذکور باعث بهبود کیفیت زندگی و کاهش شدت درد در بیماران دچار سرطان پستان شده و این تاثیر در مرحله پی گیری نیز پایدار مانده است.
    نتیجه گیری
    چون برنامه مداخله کاهش استرس بر پایه ذهن آگاهی باعث بهبود کیفیت زندگی و کاهش درد بیماران دچار سرطان می شود؛ بنابراین لازم است با تاسیس مراکز مشاوره و روان درمانی در بیمارستان ها و مراکز سرطان شناسی، از این روش نیز در کنار درمان های پزشکی استفاده شود.
    کلیدواژگان: درد، ذهن آگاهی، سرطان پستان
  • سیده مهدیه هاشمی*، علی زاده محمدی، جمشید جراره صفحات 29-45
    هدف
    هدف پژوهش تعیین میزان اثربخشی آموزش گروهی مفاهیم رویکرد سیستمی بوئن بر تمایزیافتگی مادران بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری 2 ماهه و جامعه آماری 430 مادر ساکن در شهرک فجر در سال 1391 بود. از این تعداد، مدیر شهرک از150 مادر که معیارهای این پژوهش را داشتند دعوت کرد که در سالن همایش حضور یابند. سپس اسامی مادران مایل به همکاری، داخل کیسه ریخته و 30 مادر از طریق قرعه کشی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه جایگزین شد. ابزار پژوهش پرسش نامه تمایزیافتگی اسکورون 2003 بود و مداخله در 17 جلسه، هر جلسه 90 دقیقه در هفته یک بار اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش مفاهیم رویکرد سیستمی بوئن بر نمره کلی تمایزیافتگی، واکنش پذیری هیجانی، گریزعاطفی، هم آمیختگی عاطفی با دیگران، تاثیر داشته ولی بر خرده مقیاس جایگاه من تاثیری نداشته است. نتایج داده ها بعد از دو ماه در همه خرده مقیاس ها تفاوت معنی دار با گروه گواه و پایداری اثر آموزش در گروه آزمایش را نشان داد.
    نتیجه گیری
    چون آموزش تمایزیافتگی می تواند به استقلال فرزندان و رضایت خانوادگی زوج ها کمک کند، پیشنهاد می شود از رویکرد سیستمی بوئن به عنوان رویکردی اثربخش در افزایش میزان تمایزیافتگی مادران و موارد مشابه استفاده شود.
    کلیدواژگان: درد، ذهن آگاهی، سرطان پستان، کیفیت زندگی
  • هاجر حاجی احمدی*، حسن شمس اسفندآباد، علیرضا کاکاوند صفحات 47-68
    هدف
    هدف پژوهش تعیین اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی بر استرس ادراک شده، خودکارآمدی و کیفیت زندگی بیماران دچار سرطان پستان بود.
    روش
    روش مطالعه نیمه آزمایشی با گروه گواه و طرح پیش آزمون، پس آزمون و پی گیری دوماهه و جامعه آماری کلیه ی زنان مراجعه کننده به بخش آنکولوژی مرکز تشخیصی- درمانی بیمارستان هفت تیر تهران به تعداد 1200 نفر بود که120 نفر آن ها از مراجعان تازه تشخیص در سال 1392 بودند. پس از مصاحبه 30 نفر که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند، به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه جایگزین شد.ند ابزار پژوهش، پرسش نامه های استرس ادراک شده کوهن، کامارک و مرملستین (1983)، خودکارآمدی شرر و مادوکس (1982؛ نقل از ملکی پیربازاری، نوری و صرامی،1390) و ویراست سوم پرسش نامه کیفیت زندگی سازمان پژوهش های اروپایی آرونسون (1987؛ نقل از صفایی، دهکردی و طباطبایی، 1386) بود. گروه آزمایش 8 جلسه 2 ساعته هفته ای یک بار آموزش دید.
    یافته ها
    نتایج نشان دهنده اثربخشی رفتار درمانی دیالکتیکی در کاهش استرس ادراک شده و افزایش خودکارآمدی و کیفیت زندگی بیماران بود و اثر آن پس از 2 ماه نیز باقی ماند.
    نتیجه گیری
    از رفتار درمانی دیالکتیکی می توان به عنوان روش موثری برای کاهش استرس، افزایش خودکارآمدی و کیفیت زندگی بیماران دچار سرطان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، خودکارآمدی، دیالکتیکی، رفتار درمانی، کیفیت زندگی
  • شهریار شهیدی*، مهدی خانجانی، جلیج فتح آبادی، محمدعلی مظاهری، امید شکری صفحات 69-86
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف آزمون ساختار عاملی و ویژگی های روان سنجی سیاهه روان درمانی مثبت نگر در بین دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری تعداد 976 دانشجو شامل 647 دختر و 329 پسر بود که با روش تمام شمار انتخاب شد. ابزارهای پژوهش، سیاهه روان درمانی مثبت نگر رشید و سلیگمن (2013)، مقیاس رضایت از زندگی داینر، امونز، لارسن و گریفین (1985)؛ نسخه کوتاه پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989) و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لاویباند (1995) بود. روایی عاملی این سیاهه با روش های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و همسانی درونی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد.
    یافته ها
    از مجموع 25 سوال اولیه، سه سوال به دلیل عدم همبستگی، حذف شد و تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریماکس نشان داد سیاهه مذکور از پنج عامل هیجان های مثبت، تعهد، معنی، روابط و موفقیت تشکیل شده و میزان اعتبار 84/0 است. همبستگی این سیاهه با مقیاس رضایت از زندگی، بهزیستی روان شناختی و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس حکایت از روایی همگرا و افتراقی دارد.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج، بیانگر آن است که سیاهه روان درمانی مثبت نگر در نمونه ایرانی به منظور ارزیابی برایند روان درمانی مثبت نگر ابزاری مفید و کاربردی است.
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، سیاهه روان درمانی، مثبت نگر، ویژگی های روان سنجی
  • طیبه سلطانی*، عفت خلیلی، فرامرز سهرابی صفحات 87-100
    هدف
    هدف از پژوهش حاضر تعیین و مقایسه ی میزان سرسختی و نوع مکانیسم دفاعی بیماران تحت درمان همودیالیز و افراد سالم بود.
    روش
    روش مطالعه علی مقایسه ای و نمونه پژوهش 100 بیمار تحت درمان همودیالیز مراجعه کننده به دو بیمارستان سوم شعبان و شهید اشرفی اصفهانی در منطقه ی 12 تهران و هم چنین 100 نفر افراد عادی ساکن همان منطقه بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به آزمون های سرسختی روان شناختی کیامرثی (1385) و مکانیسم دفاعی اندروز، سینگ و باند (1993) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میزان سرسختی روان شناختی این بیماران پایین تر از افراد عادی است. در مورد استفاده از مکانیسم دفاعی رشد یافته، بین افراد تحت درمان همودیالیز و افراد عادی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. استفاده از سبک دفاعی روان آزرده در افراد تحت درمان همودیالیز رایج تر از افراد عادی بود، ولی استفاده از سبک دفاعی رشد نایافته در افراد سالم بیشتر از افراد بیمار بود. هم چنین مشخص شد هرچه سرسختی افراد بالاتر باشد از مکانیسم دفاعی رشد یافته تری استفاده می کنند.
    نتیجه گیری
    تقویت ویژگی سرسختی می تواند خطر ابتلاء به این بیماری را کاهش دهد. هم چنین شناخت الگوهای دفاعی نامناسب این بیماران می تواند ضمن شناسایی عوامل روان شناختی پدیدآورنده اختلال، منجر به مداخله های درمانی خاص جهت تعدیل شیوه های دفاعی شود.
    کلیدواژگان: سرسختی روان شناختی، مکانیسم دفاعی، همودیالیز
  • حسین پورشهریار* صفحات 101-117
    هدف
    هدف پژوهش تعیین اثربخشی آموزش الگوی برنامه ریزی درسی مبتنی بر خود نظم دهی و پاداش در کاهش اضطراب امتحان دانشجویان بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و جامعه آماری کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی مراجعه کننده به مرکز خدمات روان شناختی و مشاوره دانشگاه شهید بهشتی بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس از میان آن ها 32 دانشجو، 16 دختر و 16 پسر بر اساس نتایج مصاحبه تشخیصی و نمره های پرسش نامه اضطراب امتحان فریدمن و بنداز-جاکوب (1997) انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شد. الگوی برنامه ریزی درسی مبتنی بر خود نظم دهی و پاداش زیندر و ماتیوس (2005) در قالب شش جلسه مشاوره تحصیلی هفته ای یک جلسه به مدت 60 دقیقه در گروه آزمایش اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تفاوت گروه آزمایش در نمره کلی و ترکیب ابعاد سه گانه اضطراب امتحان در مقایسه با پیش آزمون و گروه گواه معنی دار، و اثرپذیری دو مولفه خطای شناختی و تنیدگی به میزان قابل توجهی، بیشتر مربوط به مولفه تحقیر اجتماعی است.
    نتیجه گیری
    برنامه آموزش الگوی برنامه ریزی درسی مبتنی بر خود نظم دهی و پاداش روش موثری است که از طریق اصلاح و کنترل خطای شناختی و تنیدگی دانشجویان تا حد قابل توجهی سطح اضطراب امتحان دانشجویان را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، برنامه ریزی درسی، پاداش، خود نظم دهی
  • زهره دانشورپور*، مجید محمودعلیو، تورج هاشمی نصرت آباد، زینب خانجانی، عباس بخشی پور، ثریا جباری صفحات 119-138
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی های روان سنجی نسخه جدید سیاهه کمال گرایی در نوجوانان دختر انجام شد.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری کلیه دختران پیش دانشگاهی دبیرستان های دولتی شهر تبریز در سال تحصیلی93-1392 بود. از میان آن ها 832 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به سیاهه کمال گرایی هیل، هالسمن، فار، کیبلر، ویسنتی و کندی (2004) پاسخ دادند. برای تعیین روایی عاملی سیاهه کمال گرایی از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و برای بررسی همسانی درونی آن از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش وریمکس نشان داد که سیاهه کمال گرایی از هشت زیرمقیاس نگرانی درباره اشتباه ها، فشار والدینی ادراک شده، نشخوار ذهنی، نیاز به تایید دیگران و معیارهای بالا برای دیگران، تلاش برای ممتاز بودن، نظم و سازماندهی و هدف مندی تشکیل شده است. هم چنین، نتایج الگو های تحلیل اکتشافی و تاییدی ساختار مرتبه بالاتر سیاهه کمال گرایی از الگوی هشت مقیاسی سیاهه کمال گرایی و هم چنین از دو عامل ترکیبی سیاهه کمال گرایی شامل کمال گرایی وظیفه محور و کمال گرایی خود ارزیابانه به طورتجربی حمایت کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی هشت مقیاس بین 58/0 تا 86/0 بود.
    نتیجه گیری
    سیاهه کمال گرایی برای اندازه گیری مفهوم کمال گرایی در نوجوانان ایرانی ابزاری سودمند و کارآمد است و می توان از آن برای مقاصد بالینی و پژوهشی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: سیاهه کمال گرایی، نوجوانان ایرانی، ویژگی های روان سنجی
|
  • M. Akbari*, A. Alipur, H. Zare, A. K. Sheykhi Pages 7-28
    Aim: This study aimed to determine the effectiveness of training programs mindfulness based stress reduction on quality of life and pain in breast cancer patients was conducted.
    Method
    Method of this study was semiexperimental and control groups pre-test, post-test and 2 months follow up and theirs population were 216 patient with breast cancer in oncology section of Dr Ganjavian’s hospital in city of Dezful. Among this patients 34 person who are eligible for this study, were randomly selected and matched into two 17 subject experiment and control group. Experiment group received 8 session weekly (per week 1/5 hour) training program. Both group before, after and two months after the program, completed the brief pain inventory (Cliland, 1991) and quality of life questionnaire (Arenson, 1987).
    Findings: The results showed that the program improves quality of life and reduce pain in patients with breast cancer and the impact on the follow up stage has survived.
    Conclusion
    Because the mindfulness based stress reduction intervention program improves quality of life and reduce the pain, in breast cancer patients, thus the establishment of counseling and psychotherapy centers in hospital and oncology centers is required. This method can be used alternative medical treatment.
    Keywords: breast cancer, mindfulness, pain, quality of life
  • S. M. Hashemi*, A. Zade Mohamadi, J. Jarareh Pages 29-45
    Aim: Aim of study was determine rate of the effectiveness of group training concepts of Bowen’ systemic approach on mothers’ differentiation.
    Methods
    Methods was quasi experimental with pretest, posttest and a follow up of two months and the statistical community were all women living in Fajr city the number of 430 persons in 2012 years. 150 mothers with children aged 5 to 12, who had criteria for our study, were selected randomly and from among them, 30 women randomly were replaced in two groups experimental group (N= 15) and control group (N= 15). Experimental group received 17 sessions education of Bowen’ systemic approach within eight weeks, every session was 90-minutes. Both group completed Askwron (2003) questionnaire. Data processing was used with covariance analysis and repeated measurement analysis.
    Results
    Results showed concepts teaching of Bowen’ systemic approach in experimental group has significant affect on the overall score of differentiation, emotional reactivity, emotional escape and emotional fusion with others, but did not significant effect on ego status compare with the control groups. Also follow up after two months showed significant effect on all of subscales in experimental group.
    Conclusion
    Due to Bowen’ systematic approach as effective approach on mothers’ differentiation, it can be used to increase the rate of maternal differentiation in Iranian community.
    Keywords: Bowen systemic approach, differentiation, group training, mothers
  • H. Haji Ahmadi Foumani*, H. Shams Esfand Abad, A. R. Kakavand Pages 47-68
    Aim: The aim of this study was to determine the effectiveness of dialectical behavior therapy, on perceived stress, self-efficacy, and quality of life in women with breast cancer.
    Methods
    The study method was quasiexperimental with pre and post test and a follow up of two months. The statistical population consisted of 120 patients recently diagnosed with cancer among 1200 patients referred to the oncology department of the diagnostic and therapeutic center of Haftom-e-Tir hospital in the year 2013 and 30 patients were chosen via accessible sampling and were divided randomly to either a control (N=15) or an experimental (N=15) group. The experimental group received eight weekly sessions of intervention, each session lasting 120 minutes. The research instruments were Cohen, Kamarck & Mermelstein's perceived stress scale (1983), the general self-efficacy scale (Scherer and Maddox, 1982) and the quality of life questionnaire published by the European Research Organization (Aaronson, 1987).
    Results
    Results revealed that dialectical behavior therapy was effective in decreasing perceived stress as well as increasing self-efficacy and quality of life in women with breast cancer in the experimental group and that these effects were consistent two months after the termination of the intervention. The control group showed no significant changes at any of the three evaluation phases.
    Conclusion
    Results indicated that using dialectical behavior therapy could be useful for decreasing perceived stress and increasing self-efficacy and quality of life in breast cancer patients.
    Keywords: behavior therapy, dialectical, quality of life, perceived stress, selfefficacy
  • M. Khanjani, Sh. Shahidi*, J. Fathabadi, M. A. Mazaheri, O. Shokri Pages 69-86
    Aim: Aim of present study is an attempt to examine the factor structure and psychometric properties of the positive psychotherapy inventory among students of Shahid Beheshti University.
    Methods
    Method research was correlational and statistical population were 976 (647 female and 329 male) students that selected as research sample by full enumeration. The instruments included the positive psychotherapy inventory Rashid & Seligman (2013), the satisfaction with life scale Diener, Emmons, Larsen & Griffin (1985), The Ryff short form psychological well-being Ryff (1989), and the depression, anxiety and stress scale Lovibond (1995). The factor validity of the PPTI, by confirmatory and exploratory analysis methods and internal consistency by Cronbach's alpha were obtained.
    Results
    From the 25 items initially included in the research process, 3 items were omitted due to lack of any significant correlation. The analysis of the principle components via varimax rotation revealed that the PPTI consists of five components (positive emotions, engagement, meaning, relationships and accomplishment). The reliability of the inventory was estimated at 0.84. Furthermore, the correlation between this inventory and the satisfaction with life, psychological well-being and depression, anxiety and stress scales demonstrates the inventory’s concurrent and discriminant validity.
    Conclusion
    In sum, the results demonstrated the applicability of the PPTI to the Iranian sample to evaluate the outcome of positive psychotherapy.
    Keywords: factor structure, Positive attitude, psychometric properties, psychotherapy inventory
  • T. Soltani*, E. Khalili, F. Sohrabi Pages 87-100
    Aim: The aim of this study was to determine the comparison of hardiness and defense style mechanisms in patients receive hemodialysis and healthy subjects.
    Method
    An ex post facto design was used. 100 patients undergoing hemodialysis in Ashrafi Esfahani and Sevom-e- Shaban’ hospitals in district 12 of Tehran and also 100 normal individual from the same part were selected using available sampling methods. The Psychological hardiness test Kyamrsy (2006) and the defense mechanisms test Andrews, Singh, and Bond (1993) were administrated. Data were analyzed using t-test independent samples and Pearson correlation.
    Results
    Lower level of hardiness was found for patients. Two groups didn’t have difference in using mature defense mechanisms but patients used more neurotic defense mechanisms than healthy group. Normal people used more immature defense mechanisms than patients. There was a strong connection between the increase of mature defense and increase of hardiness in both groups.
    Conclusion
    Improving hardiness trait can reduce prevalence of this disorder. Also recognition of inappropriate defense patterns, with emphasis on the effects psychological factors can lead to special treatment in order to adjust defensive patterns.
    Keywords: defense mechanism, hemodialysis, psychological hardiness
  • H. Pourshahriar* Pages 101-117
    Aim: The aim of the study was to determine the effectiveness of a curriculum planning pattern training based on self-regulation and reward to reduce test anxiety in university students.
    Method
    Research method was a quasiexperimental with pre-test and post-test design and a population of all undergraduate students admitted to the center of counseling and psychological service center at the Shahid Beheshti University. Using sampling of those available, 32 Student 16 girls and 16 boys was selected regarding the results of diagnostic interview and Friedman and Bendas-Jacob test anxiety questionnaire (1997) and were placed in control and experimental groups randomly. The curriculum planning pattern based on self-regulation and reward introduced by Zeidner and Matthews (2005) was performed for the experimental group in six weekly 45 to 60 minutes sessions of educational counseling.
    Results
    The findings showed that the differences of the experimental group in the total scores and combining the three dimensions of anxiety was significant compared to the pretest and control group, and the taking effect of two component of cognitive obstruction and tenseness are more related to the component of social derogation substantially.
    Conclusion
    The curriculum planning pattern based on self-regulation and reward is an effective way to reduce student's anxiety levels through correction and control of their cognitive obstruction and tenseness.
    Keywords: curriculum planning, reward, self, regulation, test anxiety
  • M. Mahmoud Aliv, T. Hashemi Nosratabad, Z. Khanjani, A. Bakhshipour Radsari, Z. Daneshvarpour*, S. Jabari Pages 119-138
    Aim: The aim of the study was to determine psychometric properties of the new version perfectionism inventory in adolescent girls.
    Method
    This study was correlational and the target population consists of all girls’ college preparatory public high schools in Tabriz city in the 2013-2014 educational year. Among them, 832 students were selected by multistage cluster sampling and were completed the perfectionism inventory (PI), Hill, Huelsman, Furr, Kibler, Vicente & Kennedy (2004). To determine the validity of perfectionism inventory were used structural equational modeling (SEM), the exploratory and confirmatory factor analysis methods and internal consistency coefficients were used to compute the PI's factorial validity and reliability, respectively.
    Results
    The results of principal component analysis (PC) with varimax rotation replicated showed that this inventory has formed 8 factor structure of concern over mistakes, perceived parental pressure, rumination, need for approval, high standards for others, striving for excellence, organization and purposefulness. Second-order exploratory and confirmatoryanalyses also provide experimental support for the 8 scale PI model as well as support for 2 composite PI factors labeled conscientious perfectionism andself-evaluative perfectionism.
    Conclusion
    The PI to be a useful and relatively efficient measure of perfectionism for Iranian adolescents and it was used for clinical and studied purposes.
    Keywords: Iranian adolescents, perfectionism inventory, psychometric evaluation