فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رویا موسوی نیا*، محمود گلزاری، احمد برجعلی صفحات 7-23
    هدف
    هدف پژوهش تعیین اثربخشی آموزش تحمل بلاتکلیفی به شیوه شناختی رفتاری داگاس (2007) بر نگرانی و عدم تحمل بلاتکلیفی افراد دچار اختلال اضطراب فراگیر بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه و جامعه آماری مراجعان دچار اختلال اضطراب فراگیر به کلینیک اخوان تهران در سال 1392 به تعداد 48 بیمار بود. 18 نفر که به طورخالص این اختلال را داشتند با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس هدفمند و مصاحبه ساختاریافته بالینی فرست، اسپیتزر، گیبون و ویلیامز (1996) انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه برابر آزمایش و گواه قرار گرفتند و در مرحله پیش از درمان، پایان درمان و مرحله ی پیگیری دو ماهه به پرسش نامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا میر، میلر، متزگر و بورکووک (1990) و مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی فریستون، ریوما، لیتارت، داگاس و لاداسر (1994) پاسخ دادند. برنامه آموزش تحمل بلاتکلیفی در مورد گروه آزمایش به مدت 9 جلسه هفتگی،90 دقیقه ای به کار گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین مولفه های نگرانی و عدم تحمل بلاتکلیفی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه در پس آزمون و پیگیری به طور معنی داری کاهش پیدا کرده است.
    نتیجه گیری
    آموزش تحمل بلاتکلیفی به شیوه درمان شناختی رفتاری داگاس شیوه ی موثر و کارا برای درمان افرد دچار اختلال اضطراب فراگیر است.
    کلیدواژگان: اضطراب فراگیر، تحمل بلاتکلیفی، درمان شناختی رفتاری داگاس، نگرانی
  • تقی پورابراهیم* صفحات 25-42
    هدف
    هدف پژوهش شناسایی زمینه های تحصیلی و مشکلات روان شناختی زمینه ساز مشروط شدن دانشجویان بود.
    روش
    روش پژوهش علی- مقایسه ای و جامعه آماری کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی به تعداد 7650 نفر بود که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای 90 دانشجو شامل 30 دانشجوی مشروط، 30 دانشجوی موفق و 30 دانشجوی عادی برحسب معدل کل آن ها در دوره دانشجویی مشخص شد. ابزارهای پژوهش، آزمون هوش ریون رحمانی (1386) و فهرست نشانگان 90 سوالی درگاتیس و کلاری، 1973 بود.
    یافته ها
    نتایج حاکی از تفاوت بین معدل دیپلم، رتبه کنکور، هوش و کلیه مولفه های سلامت روانی به جز مولفه های افکار پارانوئیدی و روان گسسته گرایی در سه گروه بود.
    نتیجه گیری
    این تفاوت ها به عنوان عوامل زمینه ای که در وضعیت تحصیلی دانشجویان نقش دارند بحث می شوند. بنابراین دانشگاه می تواند برای پیشگیری از مشروطی و افت تحصیلی دانشجویان و به منظور تقویت تحصیلی دانشجویان جدیدالورود که رتبه کنکور و معدل دیپلم پایین داشته اند برنامه های تقویت تحصیلی داشته باشد. هم چنین چون این مطالعه حوزه های مشخصی را برای مداخلات روان شناختی در بین دانشجویان برجسته می کند.
    کلیدواژگان: دانشجویان موفق، دانشجویان ناموفق، زمینه های تحصیلی، مشکلات روان شناختی
  • بتول پاشنگ*، نرگس سلیمی نیا، محمدرضا مهرانی، شیدا سوداگر صفحات 43-56
    هدف
    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین تاثیر زوج درمانی به شیوه عقلانی- عاطفی بر کاهش باورهای غیرمنطقی زوج های متقاضی طلاق بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه آزمایش و گروه گواه، پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماهه و جامعه نزدیک به 250 زوج متقاضی طلاق بود که به دادگاه خانواده شهر کرج در پنج ماه اول سال 1392 مراجعه کرده بودند. بر اساس مصاحبه تشخیصی و درجه تمایل آنها به شرکت در پژوهش به صورت داوطلبانه، از میان آنها 20 زوج انتخاب و پس از همتاسازی در گروه های آزمایش و گواه جایگزین شدند و به پرسش نامه باورهای غیرمنطقی جونز (1968) پاسخ دادند. گروه آزمایش 10 جلسه 60 دقیقه ای مداخله به شیوه عقلانی- عاطفی را هفته ای یکبار دریافت کرد. در گروه
    گواه مداخله ای صورت نگرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که زوج درمانی به شیوه عقلانی– عاطفی در کاهش باورهای غیرمنطقی زوج های متقاضی طلاق موثر و دارای ماندگاری اثر است. اما برکاهش «واکنش به درماندگی و ناکامی» تاثیری ندارد.
    نتیجه گیری
    میتوان از شیوه مداخله عقلانی- عاطفی به عنوان روشی موثر در کاهش باورهای غیرمنطقی زوجین متقاضی طلاق سود جست، و با اصلاح باورهای غیرمنطقی زوجها، در سطح گسترده تری سایر مشکلات بین فردی آنها را نیز کاهش داد.
    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، زوج های متقاضی طلاق، زوج درمانی، شیوه عقلانی، عاطفی
  • پوپک میرخانی*، فاطمه باقریان، امید شکری صفحات 57-77
    هدف
    هدف پژوهش شناسایی نقش واسطه ای باورهای خودکارآمدی در رابطه با صفات شخصیتی روان رنجورخویی، برون گرایی و وظیفه شناسی و سبک های اسناد بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی بود و جهت تحلیل از معادلات ساختاری استفاده شد. حجم نمونه شامل 414 زن و مرد 20 تا 60 سال بود که از شرکت های دولتی در دسترس دو ناحیه از شهر تهران انتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه های نئو مک کری و کاستا 1985، سبک اسنادی پترسون، سمل، ون بایر، آبرامسون، متالسکی و سلیگمن (1982) و خودکارآمدی عمومی شرر (1989) بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد الگو های اسنادهای خوش بینانه و بدبینانه برازش مناسبی با داده ها دارند اما تنها در الگوی پیشنهادی سبک خوش بینانه، خودکارآمدی نقش میانجی گر را ایفا می کند. 67 درصد خودکارآمدی از طریق روان رنجورخویی، برون گرایی و وظیفه شناسی، و 12 درصد از سبک خوش بینانه توسط روان رنجورخویی، برون گرایی، وظیفه شناسی و خودکارآمدی تبیین می شود. هم چنین رابطه خودکارآمدی با روان رنجورخویی، وظیفه شناسی و سبک خوش بینانه معنی دار بود، اما رابطه خودکارآمدی با برون گرایی و سبک بدبینانه معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر باورهای خودکارآمدی بر صفات روان رنجورخویی و وظیفه شناسی و ایجاد سبک خوش بینانه، می توان با تقویت منابع خودکارآمدی و افزایش خودکارآمدی، هم از اثرهای منفی روان رنجورخویی کاست و هم از فواید خوش بینی در نیل به موفقیت برخوردار شد.
    کلیدواژگان: اعتبار، ساختار عاملی، روایی، نظام های رفتاری
  • علی زینالی* صفحات 79-95
    هدف
    هدف از مطالعه حاضر تعیین اعتبار مقیاس نیمرخ خطر مصرف مواد برای جمعیت جوان و معرفی رویکرد شخصیت بنیان در سنجش استعداد اعتیاد بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه دانشجویان دختر و پسر 18 تا 41 ساله دوره کاردانی و کارشناسی دانشگاه های آزاد اسلامی استان آذربایجان غربی به تعداد 40190 نفر بود. از میان آن ها 592 دانشجوی به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاز هر کلاس 6 نفر برحسب پنج گروه تحصیلی، چهار سال تحصیلی و رعایت نسبت جنس انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس نیمرخ خطر مصرف مواد ویسیک، استوارت، فیل و کونرود (2009) استفاده و داده ها با تحلیل عاملی تاییدی تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج ساختاری در مقیاس نیمرخ خطر مصرف مواد، 4 عامل حساس به اضطراب، ناامیدی، هیجان طلبی و تکانش گری را تایید کرد.
    نتیجه گیری
    این مقیاس به واسطه ویژگی های روان سنجی مطلوب، ابزاری معتبر برای اندازه گیری استعداد اعتیاد از طریق ابعاد غیر همپوش شخصیت است و توصیه می شود از آن برای پیشگیری، درمان، آموزش و پژوهش جوانان از هر دو جنس استفاده شود.
    کلیدواژگان: استعداد اعتیاد، رواسازی، رویکرد شخصیت بنیان، مقیاس، نیمرخ خطر مصرف مواد
  • پریساسادات سیدموسوی، حمیدرضا پوراعتماد*، سعید قنبری صفحات 97-115
    هدف
    هدف این مطالعه، تعیین اعتبار و روایی مقیاس های بازداری و فعال سازی رفتاری کارور و وایت (1994) در نوجوانان ایرانی بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری تمام دانش آموزان دختر و پسر 13 تا 15 ساله تهران به تعداد 222170 نفر در سال1391 بودند. به روش نمونه گیری خوشه ای300 دانش آموز از مناطق آموزشی 1، 2 و 13 انتخاب شدند و مقیاس بازداری و فعال سازی رفتاری و پرسش نامه خود گزارش دهی نوجوان برای سنجش مشکلات رفتاری- هیجانی (آخنباخ و رسکولا، 2001) را تکمیل کردند.
    یافته ها
    آلفای کرونباخ نظام بازداری 76/0 و فعال سازی 87/0،و همبستگی آزمون- بازآزمون 91/0 و 89/0 بود که نشان دهنده همسانی درونی خوب و ثبات خوب نمره ها در طول زمان برای مقیاس مذکور است. افزون براین نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان دهنده برازش ساختار چهار عاملی بازداری رفتاری، پاسخ دهی به پاداش، جست وجوی لذت و کشاننده معطوف به آرزوها؛ و رابطه بازداری و فعال سازی رفتاری با مشکلات رفتاری و هیجانی متفاوت نیز نشان دهنده روایی سازه مقیاس بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی الگوی چهار عاملی مقیاس بازداری و فعال ساز رفتاری در نوجوانان برازندگی مناسبی دارد و از روایی و اعتبار مناسبی برای استفاده در پژوهش ها و موقعیت های بالینی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اعتبار، ساختار عاملی، روایی، نظام های رفتاری
  • منیژه احیاءکننده*، راضیه شیخ الاسلامی صفحات 117-137
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین نقش سبک های هویت و معنای زندگی در بهداشت روانی دانشجویان بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری کلیه دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی بهبهان به تعداد 308 نفر در 4 رشته روان شناسی، حقوق، زمین شناسی و علوم، و صنایع غذایی بود. از میان آن ها 152 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسش نامه سبک های هویت برزونسکی (1989)، سلامت عمومی گلدبرگ (1972) و معنای زندگی کرامباف و ماهولیک (1969) پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد رابطه بین سبک هویت اطلاعاتی با افسردگی و معنای زندگی با بهداشت روان معنی دار و رابطه چندگانه معنی داری بین معنای زندگی و سبک هویت هنجاری با بهداشت روان برقرار است و این متغیرها به ترتیب، بیشترین سهم را در پیش بینی بهداشت روان دانشجویان دختر دارند.
    نتیجه گیری
    از آن جا که داشتن هدف و معنی در زندگی و از طرفی برخورداری از سبک هویت مناسب منجر به افزایش بهداشت روان می شود؛ بنابراین افراد می توانند با استفاده از آموزش های مناسب و یافتن هدف و معنی در زندگی و متعاقب آن احساس شادمانی بیشتر، به زندگی موفقیت آمیزی دست یابند. هم چنین با توجه به این که سبک هویت و به عبارتی روشی که فرد از آن طریق به تمام جنبه های فیزیکی، روانی، اجتماعی و ذهنی خود معنی می بخشد از اهمیت چشم گیری برخوردار است؛ لازم است اولیای تربیتی بستری شایسته برای رشد فردی و اجتماعی جوانان فراهم آورند، و زمینه ساز رشد هویت، ابراز وجود سالم و افزایش بهداشت روان در آن ها شوند.
    کلیدواژگان: بهداشت روان، زنان، دانشجویان، سبک های هویت، معنای زندگی
|
  • R. Mosaviniya*, M. Golzari, A. Borjali Pages 7-23
    Aim: This study was carried out in order to examine the efficacy of tolerance of uncertainty training based on cognitive-behavioral therapy (Dugas, 2007) on worry and intolerance of uncertainty in the treatment of individuals with generalized anxiety disorder.
    Methods
    This study was quasi- experimental with pre-test and post-test analysis and control group and the statistical population included 48 patients with generalized anxiety disorder referred to Akhavan Private Clinic in Tehran in 2013. Eghiteen patients who suffered from GAD only, were selected according to availability and were selected none randomly using structured clinical interview (Spitzer, Gibbon & Williams, 1996). Once selected, patients were randomly placed into an experimental and a control group and completed the Penn state worry questionnaire (Meyer, Miller, Metzger & Borkovec, 1990), as well as the intolerance of uncertainty scale (Freeston, Rheauma, Litarte, Dugas & Ladouceur, 1994) in pre-test, post-test and follow up. The training program was carried out with the experimental group for nine weekly sessions of ninety- minute duration each.
    Result
    Results of this research showed that the means of worry and intolerance of uncertainty in the experimental group, in post-test and follow-up period were reduced significantly in comparison with the control group.
    Conclusion
    Tolerance of uncertainty training based on cognitive behavioral therapy has appropriate efficacy in the treatment of individuals with generalized anxiety disorder.
    Keywords: cognitive behavioral therapy Dugas, generalized anxiety, intolerance of uncertainty, worry
  • T. Pour Ebrahim* Pages 25-42
    Aim: The aim of this study was to identify the effects of field of study and psychological problems in causing drop in GPA in Iranian university students.
    Method
    Method was causal-comparative. The statistical population was students of Shahid Beheshti University (7650 students). Of these, 90 students consisting of 30 students who had failed and were thus on "probation", 30 students who had passed normally and 30 students who had excellent grades and were labelled "successful" were selected and participated in the study. Research instruments were raven's progressive matrices (Rahmani, 2007) and the symptoms cheklist-90, SCL-90, (Derogatis and Cleary 1973).
    Results
    Results showed that average high school grade, entrance exam grade, intelligence and all of the mental health indices (except paranoid ideation, and psychoticism).
    Conclusion
    These differences as underlying factors that contribute to student's academic achievement are discussed. Hence the university system may be able to prevent failure and drop in academic performance in students and also strengthen the ability of freshmen whose high school grades are lower by implementing educational programs. The present study also suggests possible psychological intervention programs in this regard.
    Keywords: academic fields, psychological problems, successful students, unsuccessful students
  • B. Pashang*, N. Saliminia, M. Mehrani, S. Sodagar Pages 43-56
    Aim: The aim of this study was to determine the effect of rational emotive couple's therapy on the reduction of irrational beliefs in couples who were seeking divorce.
    Methods
    This was a quasi-experimental study with control group, pretest, posttest and a two-month follow up. The research population consisted of couples seeking divorce, who were referred to the family court of Karaj city from April to August 2014 (N=250 couples). Of these, 20 couples were selected to participate in the study. Selection was based on a diagnostic interview and couple's voluntary agreement to participate in the study. Participants were then allocated to either an experimental or a control group and completed Jone's (1968) Irrational Beliefs Test (IBT). The experimental group received 10 weekly sessions of rational emotive therapy based intervention. Each session lasted for 60 minutes. The control group did not receive any intervention. Data were analyzed using covariance.
    Results
    The results showed that generally, the intervention group had lower scores on the IBT. However, intervention was not effective as far as "frustration reaction to failure" was concerned.
    Conclusion
    Rational emotive based intervention can be applied as an effective method to reduce irrational beliefs of couples seeking divorce. Also it may be useful in other aspects of inter personal relationship.
    Keywords: couples applicant for divorce, couple therapy, irrational beliefs, rational, emotive method
  • P. Mirkhani*, F. Bagherian, O. Shokri Pages 57-77
    Aim: The aim of this study was to investigate the mediator role of selfefficacy beliefs between neuroticism, extraversion, conscientiousness and attribution style.
    Methods
    This was a correlational research and data were analyzed using structured equation model (SEM). Participants included 414 men and women aged between 20- 60 years old from governmental corporations in two area of Tehran. Research tools were NEO (McCrae & Costa, 1985), Sherer's General Self-efficacy Scale (1989) and the Attribution Style Questionnaire (Peterson, Semel, Von Beayer, Abramson, Metalsky & Seligman, 1982).
    Results
    Findings revealed that opimistic or pessimistic styles models had a good fit to the data. Self-efficacy had a full mediated role in relation between personality traits (neuroticism and conscientiousness) and optimistic style. The model indicated neuroticism, extraversion and conscientiousness explained %67 variance of self-efficacy and all together explained %12 variance of optimistic style. Self-efficacy had significant relation with neuroticism, conscientiousness and optimistic style. But there was no significant relationship between self-efficacy with extraversion and pessimistic style.
    Conclusion
    Considering the effect of self-efficacy, it is useful to increase self-efficacy beliefs in order to increase tendency toward optimistic attribution styles which will result in reducing neuroticism.
    Keywords: attribution, mediation role, personality traits, self, efficacy
  • A. Zeinali* Pages 79-95
    Aim: The purpose of this study was to validate the substance use risk profile scale (SURPS) and introduce the personality based approach in the assessment of addiction susceptibility.
    Methods
    In the present correlation/descriptive study the statistical population consisted of 40190 male and female undergraduate students, with an age range of 18- 41, studying in West Azarbaijan Islamic Azad Universities. A total of 592 subjects were selected using cluster random sampling method, with 6 subjects from each class according to field (5 fields), years of education (4 years) and gender. Substance use risk profile scale (Woicik, Stewart, Pihl, & Conrod, 2009) was used to collect data. Data were analyzed with confirmatory factor analysis.
    Results
    The results showed the factor structure (anxiety sensitivity, hopelessness, sensation seeking and impulsivity) and reliability of internal consistency of the substance use risk profile scale was suitable.
    Conclusion
    The substance use risk profile scale is a reliable tool to measure addiction susceptibility through non-overlapping personality traits in youth due to its favorable psychometric properties and it is recommended it be used in both genders for prevention, treatment, education and research in the youth.
    Keywords: addiction susceptibility, personality based approach, scale, substance use risk profile, validation
  • P. S. Seyed Mousavi, H. R. Pouretemad*, S. Ghanbari Pages 97-115
    Aim: The purpose of this study was to investigate the reliability & validity of the Behavioral Inhibition and Activation Systems (BIS/BAS) Scale (Carver & Wight, 1994) in Iranian adolescences.
    Method
    The method of this research was correlational and the population consisted of 13- 15 year old male and female students in Tehran (N=12, 2170 in 2012/13). Of these, 303 male andfemale students were selected by cluster sampling from three regions in Tehran in accordance with the Depatrment of Education's City of Tehran regional classification system and completed the BIS/BAS as well as the Youth Self-report Questionnaire, YSQ (Achenbach& Rescola, 2001) to assess behavioral and emotional problems.
    Results
    Results of Cronbach’s Alpha of BIS (0.76) & BAS (0.87) and test-retest correlations of 0.91 & 0.89 (for BIS and BAS respectively) showed this scale had good internal consistency and scores showed excellent consistency across time. The result of the confirmatory factor analysis showed good fit for the four factor structure of Carver & White (1994), consisting of behavioral inhibition, responsive to reward, fun seeking and drive toward appetitive goals had a better fit. Relation of BIS and BAS with different behavioral and emotional problems showed evidence for construct validity of the scale.
    Conclusion
    Overall, the findings showed that the four factor model of BIS/ BAS has good fit and reliability and validity of the scale was supported in Iranian adolescents and it is suitable for research and use in clinical settings.
    Keywords: behavioral systems, reliability, structure of factors, validity
  • M. Ehyakonandeh*, R. Shaikholeslami Pages 117-137
    Aim: The study aims was to determine the role of identity styles and meaning in life in mental health girl students.
    Method
    Method of research was correlation and the research population being the Behbahan Islamic Azad University girl students (308 patients) were enrolled in the four disciplines. To conduct this study, 152 girl students selected by cluster random sampling method. Assessment tools were consisted of indentity styles inventory Berzonesky (1989), general health questionnaire Goldberg (1972) and purpose in life Crombaugh and Maholic(1969)inventory. Data were analyzed by using pearson`s correlation coefficient and stepwise multiple regression analysis.
    Results
    Results showed that there were significant relationships between Identity informational style with depression and between Meanings in life with mental health and there were significant multiple correlation between meaning in life and Identity normative style with mental health and the most predictive variables for mental health of students.
    Conclusion
    The purpose and meaning of life and the other having the proper identity of the style will lead to an increase in mental health. Then people can use the appropriate training and finding purpose and meaning in life, and then, feeling joy in his life successful. Also with respect to identity and a sense of style that's the way it seeks with all aspects of physical, psychological, social and mental goes Providing training to the competent authorities for personal and social development, the underlying identity development, increased expression in normal and mental health in them.
    Keywords: identity styles, meaning in life, mental health, university students