فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1393)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رویا آفتاب، احمد کربلایی محمد میگونی*، صادق تقی لو صفحات 7-28
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش میانجی گر راهبردهای تنظیم هیجانی ناسازگارانه در رابطه بین شخصیت مرزی و خشونت زناشویی بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج به تعداد 28000 دانشجو در سال 1393 بود؛ که از میان آن ها به روش نمونه گیری چندمرحله ای 311 دانشجوی متاهل که شرایط ورود به پژوهش را داشتند، انتخاب شد. ابزار پژوهش مقیاس های تاکتیک های تعارضی استراوس، همبلی، بانی- مک کوی، و سوگارمن (1996)، نشانه های مرزی بوهوس، لیمبرگر، فرنک، چاپمن، کوهلر و همکاران (2007)، سبک های پاسخ نشخواری نولن- هوکسیما و مارو (1991) و سرکوب خرس سفید وگنر و زاناکاس (1994) بود. پس از حذف 5 آزمودنی پرت، داده های 306 آزمودنی با استفاده از روش الگویابی معادله های ساختاری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد راهبردهای تنظیم هیجانی نشخوار فکری و سرکوب فکر، رابطه بین شخصیت مرزی و خشونت زناشویی را میانجی گری می کند.
    نتیجه گیری
    افراد دارای شخصیت مرزی برای اجتناب از عاطفه منفی و راهبردهای تنظیم هیجانی ناسازگارانه به برون ریزی خشونت نسبت به همسر خود مبادرت می کنند. از این رو پیشنهاد می شود به عوامل زیست شناختی و روان شناختی دخیل در این اختلال در تدوین برنامه های درمانی توجه شود.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، خشونت زناشویی، راهبردها، شخصیت مرزی
  • صنم باقریان خسروشاهی، حمیدرضا پوراعتماد*، جلیل فتح آبادی صفحات 29-42
    هدف
    هدف این مطالعه تعیین عوامل موثر در درمان درخودماندگی از منظر والدین بود.
    روش
    روش مطالعه از نوع کیفی و جامعه آماری، والدین 150 کودک دچار درخودماندگی دو مرکز ساماندهی درمان و توانبخشی اختلالات اتیستیک-تهران اتیسم و به آرا در سنین دو تا هشت سال در زمان اجرای پژوهش بود. نمونه گیری به صورت در دسترس تا جایی ادامه یافت که داده جدیدی اضافه نشود و به اشباع برسد و اشباع مورد نظر با انتخاب 30 والد (28 مادر و 2 پدر) اتفاق افتاد. برای گردآوری اطلاعات از شیوه مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده و داده ها با شیوه تحلیل محتوا تحلیل شد.
    یافته ها
    پس از تحلیل، یازده عامل به دست آمد که به ترتیب شامل والد-کودک، محیط خانواده، عامل های ثابت، ویژگی شخصیتی، ژنتیک، درمان، ویژگی کودک، دانش خانواده درباره درخودماندگی، والد-والد، آسیب شناسی روانی و عوامل فراخانواده بود.
    نتیجه گیری
    از میان عامل های مطرح شده، عامل های ثابت، و همچنین ویژگی های کودک و درمان، قابل دستکاری در برنامه های درمانی والد محور نیستند و باید به عنوان متغیرهای همتاسازی گروه های مقایسه در نظر گرفته شوند. سایر عامل ها در طراحی برنامه های خانواده محور باید مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درخودماندگی، درمان، عامل، والدین
  • عباس امان الهی*، کوثر تردست، خالد اصلانی صفحات 43-61
    هدف
    هدف پژوهش حاضر پیش بینی نشانگان ضربه عشق بر اساس مولفه های خود شفقتی شامل خود مهربانی، خود قضاوتی، انسانیت مشترک، انزوا، ذهن آگاهی و شناخت بیش از حد در دانشجویان دختر دارای تجربه شکست عاطفی بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه ی آماری دانشجویان دختر دارای تجربه شکست عاطفی دانشگاه های اهواز در سال 1392 بود، که 200 نفر به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شد. ابزارهای پژوهش پرسش نامه های نشانگان ضربه عشق راس (1999) و خود شفقتی نف (a2003) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل ممیز گام به گام تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد ترکیب خطی متغیرهای پژوهش قادر به پیش بینی نشانگان ضربه عشق در دانشجویان دختر دارای تجربه شکست عاطفی است. همچنین کارامدترین متغیرها در پیش بینی نشانگان ضربه عشق به ترتیب ذهن آگاهی، شناخت بیش از حد و انسانیت مشترک بود و خود مهربانی، خود قضاوتی، انسانیت مشترک، انزوا، ذهن آگاهی و شناخت بیش از حد، پیش بین های معنی داری برای نشانگان ضربه عشق بودند.
    نتیجه گیری
    از آنجا که خود شفقتی به عنوان یکی از ویژگی های شخصی افراد، نقش تعیین کننده ای در واکنش به شکست عاطفی دارد، لازم است در مشاوره با افرادی که شکست عاطفی را تجربه می کنند به خود شفقتی به عنوان عامل مهم برای کاهش ضربه عاطفی توجه کرد.
    کلیدواژگان: خود شفقتی، نشانگان ضربه عشق، شکست عاطفی
  • عصمت دانش، نرسانگا نیکومنش، نرگس سلیمی نیا، لیلا سابقی، مینا شمشیری صفحات 63-78
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه صفات شخصیتی مادران با کمال گرایی دختران نوجوان آن ها بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه استان البرز به تعداد 49999 نفر بود. با استفاده از جدول کرجسی-مورگان 1970 تعداد 380 نفر از میان آن ها به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه صفات شخصیتی نئو مک کری و کاستا 1985 برای مادران و از پرسشنامه کمال گرایی هیل، هولزمن، فیور، کیبلر، وی سنت و کندی (2004) برای دختران شان و برای تحلیل داده ها از روش همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد، روابط مادران و دختران در فرایندی دو سویه باهم در تعاملند. روان رنجورخویی با کمال گرایی غیرانطباقی دختران رابطه مثبت و گشودگی در برابر تجربیات با این نوع کمال گرایی رابطه منفی داشت. همچنین مسئولیت پذیری و برون گرایی با کمال گرایی انطباقی رابطه مثبت و روان رنجورخویی با این نوع کمال گرایی رابطه منفی داشت.
    نتیجه گیری
    از آن جا که روان رنجوری و گشودگی در برابر تجارب قادر به پیش بینی کمال گرایی غیرانطباقی دختران است، با اندکی تفکر و تامل در کیفیت این روابط می توان به نقش حساس مادر در ارتباط با فرزندان پی برد. بنابراین مادران با آموزش مناسب می توانند از بروز کمال گرایی غیر انطباقی فرزندان شان جلوگیری کنند.
    کلیدواژگان: دختران نوجوان، صفات شخصیت، کمال گرایی انطباقی، مادران
  • احمد علی پور، زهرا عاصمی*، عاطفه حسینی یزدی صفحات 79-94
    هدف
    هدف پژوهش تعیین و مقایسه سه روش مداخله ای پسخوراند عصبی، آموزش مدیریت رفتار والدین و درمان ترکیبی بر کاهش نشانگان اختلال سلوک کودکان بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یک ماهه و جامعه آماری 58 والدینی بود که به همراه کودک 8 تا 12 ساله خود در سال 1391 به مراکز مشاوره مهر و پویش شهر مشهد رجوع کرده بودند و تشخیص اختلال سلوک در مورد کودک شان تایید شده بود. از میان آن ها 25 والد و کودک دختر و پسرشان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه همگن جایگزین شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه علایم مرضی کودکان گادو و اسپراکفین (2007) بود.
    یافته ها
    استفاده صرف پسخوراند عصبی، میانگین اختلال را افزایش داد اگرچه این افزایش معنادار نبود. روش ترکیبی نیز اختلال را کاهش نداد و فقط مدیریت رفتار والدین به تنهایی توانست نشانگان اختلال را کاهش داد. این کاهش در گروه دختران بیش از گروه پسران بود. نتایج آزمون در مرحله پیگیری، ماندگاری اثر مداخله مدیریت رفتار والدین را نشان داد.
    نتیجه گیری
    آموزش گروهی رفتار والدین، از میزان نشانگان اختلال سلوک می کاهد لذا نهادهای خانواده، تربیتی، آموزش و پرورش، صدا و سیما می توانند در جهت بهبود این اختلال از این روش بهره مند شوند.
    کلیدواژگان: اختلال سلوک، پسخوراند عصبی، درمان ترکیبی، مدیریت رفتار والدین
  • علی خادمی، مریم ولی پور*، لاله مرادزاده خراسانی، سیمین نیشابوری صفحات 95-109
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه ویژگی های شخصیت با رضایت زناشویی و مولفه ها ی آن در زوجین بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری کلیه زوج های جوان شهر اهواز حدود 10000 نفر بود که با مراجعه به مدارس و ادارات و دانشجویان متاهل منتخب، طبق جدول کرجسی- مورگان، 400 نفر به روش طبقه ای انتخاب و برای سنجش متغیرها، از پرسشنامه های شخصیت پنج عاملی نئو مک کری و کاستا، 1985 و رضایت زناشویی انریچ اولسون، 1987 استفاده و داده ها با استفاده از روش های همبستگی و تحلیل واریانس یکطرفه تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد روان رنجورخویی و برونگرایی، با رضایت زناشویی رابطه دارد و روان رنجورخویی به شکل منفی بر روابط زوجین و رضایت زناشویی تاثیر گذار است. در مقابل برون گرایی رابطه مثبتی با رضایت زناشویی زوجین و گشودگی به تجربه را به دنبال داشت. همچنین رابطه تحصیلات با برون گرایی، ناسازگاری اجتماعی و فروپاشی شخصیت و سن؛ و رابطه روان رنجورخویی با ارتباط زناشویی، رابطه با فرزندان، جهت گیری مذهبی و بازگشت عاطفی تایید شد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که ویژگی های شخصیتی با رضایت زناشویی رابطه دارد، بنابراین می توان از نتایج این پژوهش در مشاوره های قبل و بعد از ازدواج استفاده کرد و با شناسایی ویژگی های شخصیتی زوجین، رضایت زناشویی آن ها را پیش بینی و افزایش داد.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، زوج ها، ویژگی های شخصیت
  • احمد قدسی*، نفیسه صریحی، علیرضا آقایوسفی صفحات 111-131
    هدف
    هدف پژوهش تعیین پیش بینی کننده های انگیزه پیشرفت بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و جو عاطفی خانواده بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری تمام دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان های شهر قم به تعداد 1823 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی نمونه ای شامل 160 دانش آموز انتخاب شدند و به سه پرسشنامه طرحواره های یانگ 1995، انگیزه پیشرفت هرمنس 1970 و جو عاطفی خانواده هیل برن 1964 پاسخ دادند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد جو عاطفی خانواده 6/26 درصد از تغییرات طرحواره های ناسازگار اولیه و 8/8 درصد از تغییرات انگیزه پیشرفت را پیش بینی می کند و طرحواره های ناسازگار اولیه نیز توان پیش بینی 6/18 درصد از تغییرات انگیزه پیشرفت را دارد. از بین مولفه های طرحواره ناسازگار اولیه در گام اول مولفه بریدگی طرد 7/26 درصد و در گام دوم مولفه بریدگی طرد با دیگر جهت مندی 7/30 درصد و نیز از بین مولفه های جو عاطفی فقط مولفه احساس امنیت به تنهایی توان پیش بینی 5/16 درصد تغییرات انگیزه پیشرفت را داشتند.
    نتیجه گیری
    از نتایج این پژوهش می توان در تشخیص های بالینی، آموزش ها و برنامه ریزی هایی جهت توجه ویژه و ارایه خدمات به خانواده ها برای ایجاد جو عاطفی سالم در خانواده استفاده کرد و از این طریق طرحواره های ناسازگار اولیه را اصلاح کرد و انگیزه پیشرفت را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت، جو عاطفی خانواده، طرحواره های ناسازگار اولیه
|
  • R. Aftab, A. Karbalaee Mohammad Meigouni*, S. Taghiloo Pages 7-28
    Aim: The purpose of this study was to determine the mediation role of maladaptive emotion regulation strategies in the relationship between borderline personality and conjugal violence.
    Method
    This study utilized a descriptive correlational design. The statistical population of this study consisted of all the students of the Islamic Azad University of Karaj¡ N= 28000 in the academic year 2014-15. Of these¡ only married students who were eligible to enter the study were selected via multistage sampling. Thus¡ 311 students were selected. Research tools were as follows: the Conflict Tactics Scale (Straus¡ Hambly¡ Boney-Mccoy¡ & Sugarman¡ 1996); the Borderline Symptom List (Bohus¡ Limberger¡ Frank¡ Chapman¡ Kühler¡ 2007); the Ruminative Response Scale (Nolen-Hoeksema & Morrow¡ 1991) and the White Bear Suppression Inventory (Wegner & Zanakos¡ 1994). After removal of five outlier respondants¡ structural equation modeling was used to analyze the data.
    Results
    Results showed that rumination and thought suppression emotion regulation strategies mediate the relationship between borderline personality and conjugal violence.
    Conclusion
    To avoid negative affect and maladaptive emotion regulation strategies¡ borderline personalities perpetrate to acting out violence towards their partners. Therefore¡ it is suggested that biological and psychological factors in borderline personality disorder should be considered when designing treatment programs.
    Keywords: borderline personality, conjugal violence, emotion regulation, strategies
  • S. Bagherian Khosroshahi, H. R. Pouretemad*, J. Fathabadi Pages 29-42
    Aim: The aim of this study was to identify effective components in the treatment of autism from the perspective of parents.
    Method
    The method of this study was qualitative in which the statistical population consisted of 150 parents of autistic children between the ages of two and eight years who were referred to Tehran-Autism and Behara Centers. Sampling was based on availability and a saturation point was set when no further data was acquired. This saturation was reached when 30 parents (28 mothers and 2 fathers) were chosen in the final sample. For data gathering, semi-structured interviews were conducted and data were analyzed using content analyzing method.
    Results
    Analysis revealed 11 principal factors which were identified in order of precedence as follows: parent-child, family environment, fixed factors, personality traits, genetics, therapy, child’s characteristics, family knowledge about autism, parent-parent, psychopathology and factors beyond the family.
    Conclusion
    From the mentioned factors, fixed factors, child’s characteristics and therapy may not be manipulated in parent training programs and should be considered as matching variables for comparison groups. Other factors should be considered in designing of a family based therapy.
    Keywords: autism, component, interventions, parents
  • A. Amanelahi*, K. Tardast, Kh. Aslani Pages 43-61
    Aim: Purpose of the present study was the prediction of love trauma syndrome based on components of self compassion including: self kindness, self judgment, shared humanity, isolation, mindfulness and over identification in female university students having experienced romantic break ups in the City of Ahvaz.
    Method
    Research method was correlational. Participants were 200 female students who reported to have experienced a romantic break up during the previous year. Participants were selected non randomly. Selection was based on availability using the snow ball effect principle. The instruments for data gathering included the Ross Love Trauma Inventory (1999) and the Neff Self Compassion Inventory (2003a).
    Results
    Results showed that linear combination of the variables can predict love trauma syndrome. With the usage of stepwise discriminant analysis the following variables were identified in order of significance 1. mindfulness, 2. over identification and 3. shared humanity. Investigation of the variables separately showed that all the variables including self kindness, self judgment, shared humanity, isolation, mindfulness and over identification were significant predictors for love trauma syndrome.
    Conclusion
    self compassion as a personal trait has an important role in the individual's reaction to romantic break up. Self compassion can be considered as an important factor when designing counseling with people who are experiencing romantic break up.
    Keywords: break up, love trauma syndrome, self compassion
  • E. Danesh*, N. Nikomanesh, N. Saliminia, L. Sabeghi, M. Shamshiri Pages 63-78
    Aim: The aim of this study was to determine the relationship between personality traits of mothers and perfectionism of their adolescent daughters.
    Method
    The research method was descriptive and correlational. The statistical population consisted of high school female students residing inAlborz Province. Based on Kerjcie-Morgan table (1970), a group of 380 students were selected using clustered random sampling. Data was collected using The NEO Personality Questionnaire (Costa and McCrae, 1985) for mothers and the Perfectionism Questionnaire (Hill, 2004) for their daughters. Correlation and regression analyses were performed on the data.
    Results
    The Findings showed that neuroticism showed a positive correlation and openness to experience had a negative correlation with daughters’ maladaptive perfectionism. Also, responsibility and extraversion was positively correlated and neuroticism had a negative relationship with adaptive perfectionism. The
    Conclusions
    Since neuroticism and openness to experience can predict maladaptive perfectionism in daughters, the role of mothers in this regards may be of critical importance. Hence, with proper training of mothers, maladaptive perfectionism in daughters may be prevented.
    Keywords: adaptive perfectionism, adolescent girls, personality traits, maternal
  • A. Alipour, Z. Asemi*, S. A. Hosseini Yazdi Pages 79-94
    Aim: The purpose of this research was to study and compare three therapeutic methods, namely neurofeedback, parental management training and combination intervention on the reduction of conduct disorder symptoms in children.
    Method
    The method was quasi experimental, with pretest, posttest and a one month follow up and the sample consisted of 25 parents who met entrance criteria out of a total of 58 parents who were referred to Mehr and Pouyesh counseling Centers in the City of Mashhad with their children aged 8-12 years. All children were diagnosed with conduct disorder in 2012-13. Participants were then assigned to the three intervention groups. Research tool used was the Child Symptom Inventory-4 (Csj-4) created by Galow and Sprafkin (2007) .
    Results
    The use of neurofeedback alone, increased mean scores of conduct disorder albeit not significantly. The Combined approach also failed to reduce the disorder. Only parental management training significantly reduced symptoms. In comparison with males, females showed significantly more reduction in symptoms. Results in follow up, showed constancy of the effects of parental management training intervention on the reduction of conduct disorder symptoms.
    Conclusion
    Group parental training, reduces the symptoms of conduct disorder. Hence, this method can be used in families and educational institutions in Iran in order to improve symptoms of conduct disorder.
    Keywords: conduct disorder, compounded model, neurofeedback, parental management training
  • A. Khademi, M. Valipour*, L. Moradzadeh Khorasani, S. Neishabouri Pages 95-109
    Aim: The present study aims to investigate the relationship between personality traits and marital satisfaction and its components among married couples.
    Method
    This was a correlational study in which 400 participants were randomly selected and investigated according to krejcie-Morgan table. These were selected from about 10000 young couples in schools, administrative offices and universities. The following questionnaires were administered: The NEO Five-factor personality inventory (McCrae & Costa, 1985 and the Enrich marital satisfaction scale (Olson, 1987). The data was analyzed via correlation and one-way analysis of variance.
    Findings: Results showed that neuroticism and extraversion were significantly correlated with marital satisfaction. Neuroticism was negatively correlated with marital satisfaction among couples. On the other hand, extraversion and openness had a positive relationship with couples’ marital satisfaction. Also there was a relationship between education level with extraversion, social incompatibility and age and personality breakdown. Also a relation was observed between neuroticism and marital relationship, relation with children, religious orientation and "return of emotional input".
    Conclusion
    It should be noted that there is a correlation between personality traits of couples and marital satisfaction. It is possible to prevent couples’ marital satisfaction by determining their personality traits marriage.
    Keywords: couples, marital satisfaction, personality traits
  • A. Ghodsi*, N. Sarihi, A. Aghayousefi Pages 111-131
    Aim: The purpose of this study was investigate predictors of early maladaptive schemas based on the development of motivation and emotional ambiance of the family in the first year of secondary school.
    Methods
    Participants were 160 students out of a total of 1823 students studying in Qom high schools, they were selected by two-stage random cluster sampling Method. The Following questionnaires were used in this study: Yong’s Schema Questionnaire, Burn’s Family Emotional Condition Questionnaire and the Achievement Motivation Hermens Burn Family Emotional Condition Questionnaire.
    Results
    Family ambiance predicted 26.6 % emotional family progress predicted 8.8% of maladaptive schemas. Maladaptive schemaspredicted 18.6% of achievement motivation. From amongst the components of maladaptive schemas, in the first step, rejection/ avoidance predicted 26.7% and in the second step, avoidance/ rejection together with orientation towards others (30.7%) of the variance of changes in progress motivation. The only component of emotional ambiance which significantly predicted the latter variable was positive affect (16.5%).
    Conclusion
    The results of the present study can be used for the purpose of clinical diagnoses as well as designing training and teaching programs aimed at correcting early maladaptive schemas and promoting motivation for progress.
    Keywords: achievement motivation, early maladaptive schemas, family emotional ambiance