فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 23 (تابستان 1392)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 23 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمیدرضا ملک محمدی*، حسین قلجی صفحه 3
    مقاله حاضر بر آن است تا با مطالعه ای اکتشافی و روش توصیفی-تحلیلی به کنکاش پیامدهای جهانی شدن بر امنیت ملی پرداخته و سپس با استخراج چالش های فرهنگی پیش روی انقلاب اسلامی متاثر از این پدیده به ارائه راهکارها و توصیه های سیاستی بپردازد. مفروض مقاله این است در عصر جهانی شدن با تکثر قدرت در حوزه های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، تکنولوژیک و دانش فنی، امنیت نیز دارای تعریف و ماهیتی چند بعدی شده است. همچنین، مقاله نتیجه گیری می گیرد که در عصر جهانی شدن، انقلاب اسلامی ایران با ترکیب تازه ای از تهدیدهای امنیتی روبرو است و لذا ضروری است در سیاست های امنیتی خویش تجدید نظر نماید. مسایل امنیتی جدید از جنسی دیگرگونه خواهد بود و سیاستگذاری امنیتی مرسوم قادر به پاسخگویی به چالش های امنیتی نوین نخواهد بود. مسایلی نظیر غرب گرایی جوانان، قومیت گرایی، جنبش های اجتماعی جدید، جامعه شبکه ای، جنگ نرم و بحران هویت از جمله موضوعات و چالش های امنیتی جدید هستند که برای مواجهه با آن ها نیاز به اتخاذ نسل نوینی از سیاست های کلان امنیتی هستیم که ما آن را سیاستگذاری امنیتی فرهنگ می نامیم.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، سیاستگذاری امنیتی، فرهنگ، سیاستگذاری کلان
  • ناصر جمالزاده*، محمد جواد هراتی، سید مرتضی هزاوه ای صفحه 19
    تلاش برای براندازی نظام سیاسی برآمده از انقلاب اسلامی ایران تا کنون با دو شیوه قدرت سخت و تهدید نرم پیگیری شده است. هر چند تاکنون به لحاظ عملی شکست قدرت سخت در برابر قدرت نرم ج.ا.ایران در موارد مختلفی از جمله در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران مورد آزمون قرار گرفته است و دشمنان با استفاده از این تجربه ها، تلاش برای براندازی با استفاده از قدرت نرم در قالب تهدید نرم را در دستور کار خود قرار داده اند؛ اما به کارگیری تهدیدات نرم به منظور نیل به هدف مذکور در مقابل انقلاب نیز تا کنون ناکام مانده است. مقاله حاضر در پی پاسخ به سئوال چرا شیوه های تهدید نرم که از جمله آنها تلاش برای انقلاب نرم، در تقابل با ج.ا.ایران موفقیتی نداشته است.
    فرضیه اصلی این است که در صورت برخورداری یک ساختار سیاسی از قدرت نرم مناسب، امکان تقابل با هر دو شیوه سخت و نرم مشکل خواهد بود.چنین استدلال می شود که وجوه قدرت نرم در ج.ا.ایران به عنوان پادزهری در مقابل تهدید نرم عمل نموده و موجب رفع تهدید و تبدیل آن به فرصت شده است. چارچوب نظری تحقیق بر اساس ویژگی ها، اندازه و نحوه مواجهه قدرت نرم انقلاب اسلامی در مقابل تهدیدات مختلف نرم دشمن شکل می گیرد که با برتری قدرت نرم امنیت، ثبات و اقتدار برای نظام اسلامی به ارمغان خواهد آورد.
    از یافته های کاربردی پژوهش این است که تقویت شاخصه های قدرت نرم در انقلاب اسلامی، اولویت بیشتری از تقویت قدرت سخت به منظور تداوم اعتلای انقلاب اسلامی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، تهدید نرم، انقلاب اسلامی ایران
  • حبیب الله دانایی، اوژن کریمی، محمدعلی سرلک، منوچهر مکی* صفحه 39
    این پژوهش به منظور ارائه یک الگوی بومی تبلیغات سیاسی در ایران با توجه به مبانی ارزشی اسلام طراحی شده است. پژوهشگران تلاش نموده اند تا با توجه به پیشینه نظری تحقیق 7 سازه طراحی و برای سازه های طرح شده با توجه به مبانی نظری و ادبیات موضوع، شاخص های مرتبط را استخراج نمایند. مراحل کار بدین شکل بود که ابتدا با استفاده از نظر خبرگان و اساتید دانشگاه، سازه ها و متغیرهای استخراج شده از ادبیات موضوع تعیین گردید و با نظر و توافق خبرگان به کمک تکنیک دلفی مورد آزمون قرار گرفت. سپس برای این پژوهش 10 فرضیه تهیه و تدوین گردید که با استفاده از تحلیل عاملی تائیدی و تحلیل مسیر مورد آزمون قرار گرفت. به منظور پالایش داده ها از نرم افزار SPSS و از مدل ساختاری در قالب تحلیل عاملی تائیدی، تحلیل مسیر و نرم افزار LISREL استفاده شده است. در نهایت نتایج و پیشنهاداتی ارائه گردید که می تواند برای صاحبنظران و مدیران تبلیغاتی مفید باشد و به عنوان پایه ای برای ایجاد یک مدل تبلیغات سیاسی موفق در کشورمان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تبلیغات، تبلیغات سیاسی، پیام، رسانه بالا خطی، رسانه پایین خطی، ساختار، رفتار، زمینه، ارزش های اسلامی
  • محمدحسین جمشیدی*، داود سبزی، زین العابدین اعرابی نوش آبادی صفحه 61
    ائتلاف نیروهای سیاسی یا جریان های مبارز بر سر ضدیت با رژیم موجود نقشی مهم در پیروزی انقلاب ها دارند.در کشور ما نیز جریان های سیاسی با ایدئولوژی های متفاوت برای مقابله با رژیم پهلوی و تحت رهبری امام خمینی به ائتلاف روی آوردند. رهبری امام خمینی(ره) و پیشتازی حرکت اسلام گرایان عامل اصلی شکل گیری این ائتلاف بود. اما بلافاصله پس از پیروزی جریان های چپ، ملی گرا راه خود را از ائتلاف انقلابی و خط امام جدا کرده و در نتیجه حذف شدند. براین اساس پرسش این مقاله، چرایی حذف جریان های سیاسی غیر معتقد به اسلام گرایی سیاسی از اسلام گرایان به رهبری امام خمینی است. روش تحقیق ما در این نوشتار، مطالعه موردی و شیوه تحلیل ما، ردیابی فرایند تاریخی بر مبنای اسناد است و واحد تحلیل ما نیروهای سیاسی عمده این دو جریان می باشد.یافته های تحقیق بیانگر آن است که نیروهای مورد بررسی به تدریج از نخستین روزهای پس از پیروزی و در جریان نهادسازی انقلاب، یکی پس از دیگری به لحاظ ایدئولوی با جریان اسلام گرای به تعارض و مقابله رسیدند و نهایتا حذف شدند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، ائتلاف، خط امام، جریان چپ، جریان ملی، تعارض ایدئولوژیک
  • علی کریمی*، وحید ذوالفقاری صفحه 83
    درک علل شکل گیری استبداد نقطه عزیمت بسیاری از مطالعات ایران پژوهان بوده است. این نوشته با استفاده از روش فراتحلیل، استبداد ایرانی را در رهیافت های فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، اقتصاد سیاسی، روان شناختی، جامعه شناختی، روابط بین المللی و تلفیقی گونه شناسی می نماید که دوگانگی سنت و تجدد، ساختار پاتریمونیالیستی، نبود رقابت میان دولت و طبقات اجتماعی، دولت رانتیر، فقدان ساختار فرصت سیاسی، امپریالیسم جهانی، شیوه تولید آسیایی و در نهایت ترکیبی از عوامل مختلف را عامل استبداد ایرانی می دانند.
    کلیدواژگان: استبداد، تجدد، سنت، ایران، فراتحلیل
  • محمد جواد حق شناس* صفحه 103
    فساد یکی از مهم ترین مشکلات کشورهای در حال توسعه است و به همین علت دولت ها در این کشورها سیاست های مختلفی را جهت برخورد با این مسئله اتخاذ و اجرا می کنند. جمهوری اسلامی ایران نیز در سه دهه گذشته به این منظور اقدامات مختلفی را اجرا نموده است که بخشی از آنها را می توان در برنامه های توسعه مشاهده کرد. هدف این مقاله بررسی سیاست های مبارزه با فساد در کشور از خلال برنامه های سوم، چهارم و پنجم توسعه است. بر این اساس ابتدا با مطالعه نظری سه رویکرد اقتصادی، اداری-قضایی و فرهنگی-اجتماعی شناسایی و معرفی شده است. آنگاه با بررسی شاخص های هر یک از این رویکردها در اسناد و گزارش های بین المللی و مضامین آنها، شاخص ها و مضامین مورد نظر استخراج شده است. سپس با روش تحلیل محتوای کمی، تعداد مواد هر برنامه که دارای مضامین مورد نظر بود مورد بررسی قرار گرفته است. یافته ها نشان می دهد در حالی که رویکرد اقتصادی در مبارزه با فساد بر برنامه سوم حاکم بوده است، در برنامه های چهارم و پنجم به ترتیب رویکرد فرهنگی-اجتماعی و اداری-قضایی غلبه داشته است.
    کلیدواژگان: فساد، برنامه توسعه، رویکرد اقتصادی، رویکرد اداری، قضایی، رویکرد فرهنگی، اجتماعی
  • یحیی طالبیان، احمدرضا بیابانی* صفحه 121
    اینکه چه شاخصه هایی از اندیشه های یک شاعر یا نویسنده را می توان در ردیف مولفه های پایداری آورد، از مهم ترین وظایف ادبیات پایداری محسوب می شود.
    ادبیات پایداری -که شاخه ای از ادبیات متعهد به شمار می آید-، در ادب فارسی ریشه ای دیرینه دارد و شاعران و نویسندگان متعددی به این مسئله پرداخته اند. علامه اقبال لاهوری از اندیشمندان مسلمان و پارسی گوی هند است که دارای اندیشه های پایداری بسیار رفیعی است و در عظمت شخصیت و جایگاه شعری وی همین نقل کافی است که به قول ملک الشعرای بهار «قرن حاضر را باید به نام نامی وی مزین کرد».
    در پژوهش پیش رو، پس از ارائه تعاریفی کلی پیرامون ادبیات مقاومت و نیز معرفی اجمالی شخصیت و افکار علامه اقبال لاهوری، ضمن برشمردن مولفه های پایداری و ارائه تصویری روشن از این شاخصه ها، به استخراج شاهدمثال هایی از اشعار فارسی این شاعر گرانقدر مبادرت ورزیده شده است.
    در نهایت این نتیجه کلی حاصل می آید که جهان وطنی اسلامی، ویژگی بارز شعر و اندیشه علامه اقبال لاهوری است که از اعتقاد راسخ وی به خداوند و دین اسلام سرچشمه می گیرد.
    کلیدواژگان: ادبیات مقاومت، علامه اقبال لاهوری، مولفه های پایداری
  • صفحه 142
|
  • Hamidreza Malekmohammadi*, Hossein Gheleji Page 3
    Security has been one of the main concerns of governments and policy preferences up to now. Today, although, security is getting complicated, contradicting, and confusing phenomenon it is undoubtly, rooted in the complicated and vague trends of globalization. Unlike the past, security in the sphere of the globalization has many dimensions and definitions functioning the political, social, cultural, economical, and technological aspects of power.The article, is going to identify the issues of globalization on national security, using the experimental data-gathering and discriptive-analytical methode and then is going to present the policy recommendations. Conclusion of this article shows Iran facing new kinds of security challenges at the age of globalization so it must review its security policy-making, Issues like youth problems, ethnicity, new social movements, soft war, identity, and cultural aggression are some of these new kind of security challanges which needs developing and implemeting the new generation of security policies named “cultural-security policy”.
    Keywords: National Security, Security Policy, Culture, Public Policy
  • Naser Jamalzadeh*, Mohammad Javad Harati, Seyed Morteza Hazavei Page 19
    Efforts to eradicate political system arise from Islamic Revolution of Iran, has been done by both soft and hard power methods from beginning of revolution till now. implementation of hard power against Islamic revolution by eight year imposed war period, and soft treat at 1388 post election period were not successful in practice. Article try to answer this question “why the soft treats against Islamic revolution, specially effort for soft revolution at 1388 post election period were not succeed? “Theoretical framework of this study is formed by characteristic, scope and method of countering of Islamic revolution soft power against soft treat of enemy and with suitable soft power, stability, security and sovereignty will gain for Islamic revolution. We argue that is a political system based on suitable soft power, the effort to collapse it would be difficult.As the result, the elements of soft power in Islamic revolution of Iran should be promoted to avoid any treat about Islamic revolution.
    Keywords: Islamic Revolution, soft power, soft treat
  • Habibollah Danaei, Oujan Karimi, Mohammad Ali Sarlak, Manouchehr Makky* Page 39
    This research is designed to present a local model and pattern for propaganda in Iran and it focuses to religious principles of Islam. The researchers has tried to design seven factors with due attention to the theoretical literature in the field and then extracts 59 indicators for the designed factors in accordance with the theoretical considerations and literature of the field as well as categorizing the elements and their similarities. To achieve this end, first using Delphi method and based on the opinion of advertisement and political experts and university academics, the extracted factors and the variables from the literature together with the intended indicators and the consensus of the experts were weighed structurally. Then, there were ten hypothesis designed for this research which were analyzed and tested using factor analysis. To be more specific, the Statistical Package for Social Sciences (SPSS), Structural model in the form of confirmed factor analysis, path analysis, and LISREL software have been applied for data analysis in this research. Finally, the results and ideas proposed can be useful for the experts and advertisement& political managers and can also be used as a source to establish a successful local advertisement model in our country.
    Keywords: Advertisement, propaganda, message, above the line media, below the line media, structure, behavior, background, Islamic values
  • Mohammad Hossein Jamshidi*, Davoud Sabzi, Zeinolabedin Arabi Nooshabadi Page 61
    Coalition of political forces or the fighting movements on opposition with the existing regime have great importance in victory of revolutions. In our country, political movements or different ideologies went for coalition in order to fight with Pahlavi regime under leadership of Imam Khomeini. Leadership of Imam Khomeini and pioneering state of Islamists was the main factor for formation of this coalition. However, right after victory of left parties, the nationalists separated from revolution coalition and the path of Imam and as a result they were omitted. According to this the question of this paper is the reason for political movements’ non-believer to political Islamism from the Islamists by the leadership of Imam Khomeini. Our method of research in this study is case study and our method of analysis is detection of the historical process based on documents and our analysis base is the major political forces of these two movements. The findings of research are indicative that the studied forces entered conflict and confrontation in terms of ideology with the Islamism movement gradually after the early days of victory and in the process of institutionalization of revolution one after one and finally they were omitted.
    Keywords: Islamic Revolution of Iran, coalition, Imam's path, left party, national movement, ideological conflict
  • Ali Karimi*, Vahid Zolfaghari Page 83
    Realization of reasons of dictatorship is the starting point for many Iranologists. This article by applying meta-analysis method, examines different approaches to the issue of " Iranian Despotism" and typologies it in several approaches such as cultural, political, international relations, psychological, sociological and synthetic approach. Accordingly some factors such as contradiction between tradition and modernity, patrimonial structure of power, lack of competition between state and other social forces, rentier feature of the state, shortage of political opportunity structures, global imperialism, and Asiatic mode of production are considered as the most important factors explaining the formation and continuation of dictatorship in Iran.
    Keywords: Despotism, modernity, tradition, Iran, meta, analysis
  • Mohammad Javad Haghshenas* Page 103
    Corruption is one of the most important problems in developing countries and this causes the government in these countries to set various policies to deal with corruption. In order to prevent and combat to corruption, Islamic Republic of Iran has implemented various policies in the past three decades. Some these policies can be found in development plans. The purpose of this article is study of these policies during the third, fourth and fifth development plans. In this paper three approaches are identified: economic approach, judicial-administrative approach and social-cultural approach. Then with reviews of each of these approaches in documents and international reports, contents of these indicators and desired content has been extracted. Then with content analysis method the number of materials of every program was examined. The findings show that while the economic approach has been dominated on the third plan in the fourth and fifth plan social-cultural and judicial-administrative approach has been ruled.
    Keywords: Corruption, development plan, Economic Approach, judicial, administrative approach, social, cultural Approach
  • Yahya Talebiyan, Ahmadreza Beabani* Page 121
    That is what factors of the thoughts a poet or writer could be include in sustainability components, is one of the most important tasks of enduring literature.Sustainability literature – which is the branch of committed literature - has a long history in Persian literature and numerous poets and writers are payed in this issue. Allama Iqbal Lahore is one of the Muslim scholars and Persian-speaking of India that has high sustainable New Thought s, and in the greatness of his character and poem just this quoted is sufficient that Bahar siad "the peresent century must to furnish in his name".In this research, after the general definitions of sustainability literature and brief introducing of the personality and thoughts of Allama Iqbal Lahore, after enumerating the elements of stability and clear illustration of these attributes, it has been payed to extract the Persian poems of this great poet.Finaly, it is concluded that the Islamic cosmopolitan is the explicit characterize of poetry and thought of Lahore Allama Iqbal that comes from His firm belief in God and religion.
    Keywords: Resistance Literature, Allama Iqbal Lahore, sustainability initiatives