فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 27 (تابستان 1393)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 27 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حمدالله اکوانی*، جعفر نوروزی نژاد صفحه 3
    پیروزی گفتمان«اعتدال» در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران همانند بیشتر انتخابات-های بعد از انقلاب اسلامی غیرقابل پیش بینی بود. برخی از تحلیل ها با رویکردی ساختارگرا و برخی با رویکردی کارگزار محور، هژمونی گفتمان اعتدال بر گفتمان های رقیب را مورد ارزیابی قرار می دهند. نوشتار حاضر با رویکردی متفاوت و از منظری ساخت یابانه به شکل گیری و هژمونی گفتمان اعتدال به عنوان یکی از منظومه های نمادین زیست جهان فرهنگی ایران پرداخته است.سوال اصلی این مقاله چنین است«علت پیروزی گفتمان اعتدال در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران چیست؟ ». در پاسخ به این سوال، این فرضیه به آزمون گذاشته می شود: «مفصل بندی و انتشار گفتمان پیوندی با بهره گیری از فرصت های معنایی موجود، عامل پیروزی گفتمان اعتدال در رقابت انتخاباتی یازدهمین دوره ریاست جمهوری بوده است». سامان نظری و مفهومی مقاله نیز از ترکیب دو نظریه «فرصت های معنایی» و«گفتمان لاکلائو و موفه» تشکیل شده است.
    کلیدواژگان: انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، گفتمان اعتدال، فرصت های معنایی، تحلیل گفتمان
  • مجتبی عطارزاده*، مهدی راستی صفحه 21
    موضوع نسبت مفهوم شورا با مفاهیم مشابه غربی در سده گذشته، از موضوعات مناقشه برانگیز در اندیشه سیاسی اسلام معاصر بوده است. در این راستا، مقاله حاضر با هدف بررسی و تحلیل رابطه شورا و دموکراسی، به طرح ایده ای نو در طبقه بندی دیدگاه های علمای معاصر شیعی ایرانی پرداخته است؛ رهیافت سیاسی تطبیق گرایانه، به جایگاه «عقل جمعی» در تحلیل رابطه شورا و دموکراسی می-پردازد. با توجه به این واقعیت تاریخ اندیشه که تجربه دموکراسی در ایران برخلاف سنت غربی با مفهوم «شورا» شروع می شود و با آن پیوند دارد، مسئله سازگاری و عدم سازگاری و انطباق و عدم انطباق دو مفهوم «شورا و دموکراسی» در اندیشه سیاسی معاصر شیعه و ایران مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. برآیند تحلیل ها نشان می دهد که علمای معاصر شیعی ضمن اذعان به اینکه شورا و دموکراسی به دو نظام معرفتی متفاوت تعلق دارند، بر این باورند که آموزه «شورا» ظرفیت دموکراتیک سازی جامعه اسلامی را دارد و به برداشتی دموکراتیک از اسلام می رسند. لذا با توجه به تحلیل های صورت گرفته، علمای معاصر شیعی ایرانی توانسته اند با استناد به عقل جمعی، تحلیلی ایجابی از «رابطه شورا و دموکراسی» به دست دهند.
    کلیدواژگان: شورا، دموکراسی، اندیشه سیاسی شیعه، رهیافت تطبیقی، عقل جمعی
  • جهانگیرمسعودی*، علی اصغر یزدان بخش صفحه 43
    یکی از مهم ترین ضرورت های زندگی اجتماعی انسان؛ که هیچ گریزی از آن نیست؛ حکومت است و ازآنجایی که حکومت بدون حاکم معنی و مفهوم ندارد شناخت حاکم و ویژگی های وی نیز همین اهمیت را دارا است، متفکرین شیعه در رابطه با نحوه اداره جامعه مسلمانان در دوره غیبت نظرات مختلفی دارند که از مهم ترین آن ها؛ نظریه ولایت فقیه است؛ که در دوران معاصر احیاکننده نظری آن ودرطول تاریخ یگانه برپاکننده عملی آن؛ از شاگردان مشی حکمت متعالیه؛ امام خمینی است. این مقاله اثبات کرده که آرای ملاصدرا درزمینه حاکم اسلامی علاوه بر مبانی قابل قبول نقلی، پایه هایی عقلانی و فلسفی نیز دارد؛ و با عالی ترین نظریه های حکومتی در شیعه، کاملا هماهنگی و همخوانی دارد که این امر توجه کافی وی را به سیاست و حکومت نشان می دهد. این امر در جستار حاضر ازرهگذرمقایسه خصوصیات، وظایف، حدود اختیارات... حاکم مدینه فاضله صدرالمتالهین باولی فقیه امام خمینی صورت گرفته است که رابطه ای «این همانی» دارند.
    کلیدواژگان: حاکم مدینه فاضله، ولی فقیه، صدرالمتالهین، امام خمینی (ره)، ولایت
  • محمود علی پور گرجی* صفحه 61
    اسلام سیاسی، اصطلاحی جدید است که در برابر اسلام سنتی پدید آمده و بیشتر برای توصیف آن دسته از جریان های سیاسی اسلام به کار می رود که خواستار ایجاد حکومتی بر مبنای اصول اسلامی هستند. پس از انقلاب اسلامی ایران سه گفتمان اسلام سیاسی روشنفکر لیبرال، چپ و فقاهتی در مقابل یکدیگر قرار گرفتند.اینکه گفتمان اسلام سیاسی درانقلاب اسلامی ایران چگونه بوده است؟ پرسش اصلی این پژوهش است. این پرسش با این فرضیه بررسی می شود که گفتمان اسلام سیاسی فقاهتی با توجه به ایده های آن، تنها گفتمان قابل ارائه در انقلاب اسلامی ایران است و رویدادهای تاثیرگذار بر آن هرچند منجر به انشعاب های درونی آن شده اند، اما همچنان در انقلاب اسلامی ایران فقط می توان از این گفتمان دفاع کرد. گفتمان اسلام سیاسی فقاهتی مبتنی بر اندیشه امام خمینی و بر ولایت فقیه، فقه و روحانیت به عنوان مفسر اصلی شریعت است. نقطه عزیمت این گفتمان در همه شاخص ها، آموزه های فقهی است. اما پس از مدتی این گفتمان به دو جناح بزرگ چپ و راست تقسیم شد که در پژوهش به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اسلام سیاسی، اسلام سیاسی لیبرال، اسلام سیاسی چپ، اسلام سیاسی فقاهتی، چپ، راست
  • علیرضا سمیعی اصفهانی*، بهنام رشیدی زاده، افسانه رشیدی زاده صفحه 79
    بی گمان جنگ تحمیلی علیه نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران، گذشته از آثار زیانبار آن، ثمرات ارزشمندی نیز برای جامعه ایران بویژه از حیث فرهنگی و هویتی در پی داشت که شاید تاکنون کمتر بدان پرداخته شده باشد. این جنگ افزون بر تقویت عناصر ایرانیت هویت ملی که بر مبنای مولفه های جغرافیایی و تاریخی شکل گرفته، فرصت بی نظیری برای بازیابی و بازسازی مولفه های اعتقادی و دینی هویت مردم مسلمان ایران بر پایه ارزش های اسلامی فراهم آورد. پژوهش حاضر با بهره گیری از نظریه کاستلز در مورد کنش های ناشی از هویت و شکل گیری مقاومت جمعی در برابر منطق سلطه، در پی پاسخگویی به این پرسش اصلی است که دفاع مقدس چه تاثیراتی بر ابعاد مختلف هویت ایرانی _ اسلامی ایرانیان برجای گذاشته است؟ فرضیه پژوهش این است که دفاع مقدس(هویت مقاومت) در واکنش به هویت مشروعیت بخش نظام بین المللی در دهه1980 با بهره گیری از آموزه های ناب انقلاب اسلامی و برساختن جهان معنایی جدید، منطق نظام سلطه را به چالش کشیده و بدین ترتیب مولفه های ایرانی- اسلامی هویت ملی ایرانیان را بازسازی و تقویت نماید. روش پژوهش کیفی از نوع تبیین علی و روش اجرای آن کتابخانه ای– اسنادی است.
    کلیدواژگان: جنگ، هویت، انقلاب اسلامی، دفاع مقدس، هویت ایرانی - اسلامی، هویت ملی
  • علی کریمی*، میثم بلباسی صفحه 97
    نوشتار حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که برجستگی عناصر و لایه های هویت ملی ایرانی در سند چشم انداز بیست ساله ج.ا.ایران چگونه است؟ دستاوردهای پژوهش، نشان از این دارد که جایگاه هویت ملی ایرانی در سند چشم انداز بیست ساله، ترکیبی از سه بعد هویت اسلامی- انقلابی؛ هویت ایرانی و هویت متجددانه می باشد. همچنین با بررسی لایه ها و مولفه های هویت ملی در سند چشم انداز دریافتیم که لایه هویت اسلامی، از وزن و برجستگی بیشتری نسبت به لایه هویت ایرانی و لایه هویت متجددانه برخوردار است. برای پاسخ به سوال مقاله از روش تحلیل محتوا بهره گرفته می شود.
    کلیدواژگان: هویت ملی، سند چشم انداز، هویت اسلامی، هویت ایرانی، هویت متجددانه
  • عباسعلی وفایی، مهدی رضا کمالی بانیانی صفحه 117
    تاثیر انقلاب اسلامی در ساختار و محتوای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و هنری ایران که به تغییراتی بنیادین منجر شد، به قدری آشکار است که نیازی به اثبات ندارد. با توجه به این تغییر همه جانبه، بدیهی است که غزل نیز در فضایی تازه و دیگرگونه قرار گرفت و تن به تغییراتی داد که نمود آن را در شمار بسیاری از غزل های پس از انقلاب می توان دید.اما در دهه های سی و چهل، بسیاری از شاعران نوپرداز که تصور می کردند دگرگونی محتوای زندگی مدرن، ناگزیر به دگرگونی قالب ها می انجامد، از غزل و دیگر قالب های کلاسیک شعر فارسی، رویگردان شدند و به شعر نیمایی و سپید روی آوردند. البته در این میان بودند شاعرانی که همچنان، غزل را به عنوان قالب نامیرای شعر فارسی پذیرفتند و غزل های موثری نیز سرودند، اما توجه جدی به این قالب، پس از انقلاب 57، بیشتر از گذشته شدت گرفت.با دگرگونی باورهایی که طی سال ها ذهن و روح بسیاری از شاعران را در چنبره پر قدرت خود گرفته بودند، غزل نیز پذیرای دگرگونی هایی شد که به هرچه کامل تر شدن دورنمایه و ساختار آن کمک شایانی کرد.در این مقاله به واکاوی ویژگی های غزل بعد از سال 1357 پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: غزل، غزل انقلاب، درونمایه، تحول، انواع ادب
|
  • Seyed Hamdollah Ekvani*, Jafar Noroizi Nejad Page 3
    Victory of "moderation" discourse in Iran's presidential eleventh election unpredictable as the most elections after the Islamic Revolution. Some analysis with structuralist approach and ather with agent-based approach, are examined the hegemonic discourse moderation on competing discourse. In this paper with different approach and perspective, making navigation paid formation and hegemonic discourse moderation as a system of Iran's cultural world. The main question of this paper is the What is the main cause of victory moderation of Discourse in presidential elections Eleventh Iran? To answer this question, the hypothesis will be tested: Articulation and dissemination of hybrid discourse utilizes semantic opportunities available from moderatin of discourse is the main cause of this victory. Theoretical and conceptual structure theory, combined with the article "The Semantic date" and "Laclau and Mouffediscourse" is formed.
    Keywords: Presidential elections, Semantic opportunities, Moderation, discourse analysis
  • Mojtaba Attarzadeh*, Mahdi Rasti Page 21
    The relations between Shura and similar notions in western thought in the last century is one of the controversial issues Islamic political thought. Therefore this article intends to examine and analyze the relationship between shura and democracy. Because democracy in Iran begins with shura, in this article the question of application and contradiction of democracy and shura is considered and analyzed. The outcome of analyses shows that contemporary shia ulama has considered shura and democracy two things from two different sources. In spite of this, they believe that shura has the capacity of bringing about democracy in Islamic world.
    Keywords: Shura, democracy, shia political thought, comparative approach, collective rationality
  • Jahangir Masoudi*, Ali Asghar Yazdan Bakhsh Page 43
    One of the most important necessities of human social life that is not avoidable is the government. Since the government does not make sense without a ruler, recognition of ruler and his/her characteristics has also the same importance.Shia thinkers have different opinions with regard to the management of the Muslim community during the absence period; one of the most important of them is the theory of velayat-e faqih (supreme leadership). And its theoretical revitalizer in the contemporary era and historically its unique practical founder is one of the students of transcendent wisdom approach, i.e. Imam Khomeini. This paper has demonstrated that Mulla Sadra ideas about the Islamic ruler in addition to acceptable scriptural foundations, also enjoys rational and philosophical foundations and is completely consistent and well-coordinated with the highest government doctrines in Shiism and this issue shows his adequate attention to the politics and government. In the present research, this issue has been carried outthrough comparison and comparing the characteristics, duties, scope of powers, etc. of the utopia ruler of Mulla Sadra with the supreme leader of Imam Khomeini which are “the same things”.
    Keywords: The utopia ruler, The supreme leader, Velayat, e faqih, Mulla Sadra, Imam Khomeini, Imamat (the state of being Imam)
  • Mahmoud Alipour Gorji* Page 61
    Political Islam is a neology that has been coined against traditional Islam. This word describes the currents that intend to establish an Islamic government. After Islamic revolution of Iran, three discourses of political Islam, liberal, left and jurisprudential, confronted each other. The main question in this article is that how was the political Islam in Islamic revolution of Iran. The proposition is that the jurisprudential political Islamhas been the sole discourse to be introduced in Islamic revolution of Iran. This discourse has been based on the thoughts of Imam Khomeini and Velayat- Faghih. This discourse has been divided after a while into two subdiscourses: left and right. This article examines this division too.
    Keywords: Political Islam, liberal political Islam, left political Islam, jurisprudential political Islam, left, right
  • Alireza Samiee Esfshani*, Behnmm Rashidizadeh, Afsaneh Rashidizadeh Page 79
    Undutably, war and violent conflict have destructive and negative results on human life. However the outbreak of war against the nascent Islamic Republic of Iran that from the Islamic vision of our ' holy ' called, had some of the valuable benefits for society, especially in terms of culture and identity that may be dealt with far less. It seems that this war addition to strengthening the national identity of Iranian elements based on geographical and historical factors shaped unique opportunity for recovery and reconstruction the ideological and religious components of national identity of the Muslim people of Iran. From the viewpoint of this article, most of the research done in the field of war focuses on the aspects of hardware and software that has been largely neglected. The present study with taking the csstells theory on rsistence identity in the age of information, sought to answer this question from a different perspective, what impact on various aspects of the identity of the Iranian – Islamic Identity? The method of this esay is a qualitative research approach and its implementation method is based on libraries –documents search.
    Keywords: War, identity, the Islamic Revolution, Holy Defence, Iranian, Islamic identity
  • Ali Karimi*, Meisam Belbasi Page 97
    The present paper The answer to this question is that How Significance of the Layers and Elements of Iranian National Identity in the Twenty-years Perspective Document Iran (IRI)? The research results show that the position of Iranian national identity in the twenty-year Perspective Document, Is composed of three Dimension Islamic-Revolutionary Identity with 13 Components. Also with Study layers and Components of National Identity in the Perspective Document, we found that Islamic Identity layer, Has be from Weight and Greater Prominence Than Iranian identity layer and Modern identity layer. Here, We Use of the Content Analysis Method to Answer the Research Questions.
    Keywords: National Identity, Perspective Document, Islamic identity, Iranian identity, Modern identity
  • Abbass Ali Vafaiee, Mehdi Reza Kamali Baniani Page 117
    57 the effect of the structure and content of political، social، economic، cultural and artistic Iran led to fundamental changes. It is clearly enough to require no proof. Then change the overall course of the lyric was changed and fresh atmosphere and that can change the tone of many of the lyrics can be seen after the revolution. But thirty and forty decades، many modern poets who thought changing the content of modern life inevitably leads to a transformation templates، ghazals and other forms of classical Persian poetry، they turn away and turned to poetry Bibliography and white. However، among these were the remains of lyric poets of Persian poetry as an immortal carpet accepted and wrote sonnets effective، but serious attention to this format after the revolution، more intense than before. With the change of beliefs over the years many poets mind and soul in his powerful coil was، sonnet welcomes more thorough insights into its structure changes that helped. This paper analyzed characteristics of lyric form since has been.
    Keywords: Ghazal, metamorphosis, new concepts, types of literature