فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 28 (پاییز 1393)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 28 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید سعید زاهد*، علی فتوتیان صفحه 3
    این مقاله پس از بررسی یکی از جدیدترین نظریه های جنبش های اجتماعی یعنی نظریه کروسلی به نقد و بررسی آن در مقایسه با نظریه اصالت ربط، فرد و جمع زاهد می پردازد. کروسلی در نظریه خود با ترکیب نظریه کنش بوردیو و بازخوانی نظریه ارزش-افزوده اسملسر توسط دو مدل بسیج منابع و فرایند سیاسی به این مهم می پردازد. زاهد نیز با در نظر گرفتن سه بعد جنبش های اجتماعی: کنشگران به عنوان لایه خرد، ایدئولوژی به عنوان عامل ربط و زمینه اجتماعی سعی در ترکیب این موارد با رویکردی واقع گرایانه بر مبنای منطق سیستمی کرده است. در نهایت چنین نتیجه گرفته می شود که نظریه کروسلی به علت خاستگاه های لیبرالی اش و همچنین تقلیل دادن عامل ربطی اش به صرف موارد اقتصادی، توانایی تحلیل و تبیین جنبش های اجتماعی با رویکرد غیر غربی و بومی از جمله ایران و کشورهای اسلامی را نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: زاهد، کروسلی، بوردیو، اسملسر، عادتواره، میدان، ایدئولوژی، اصالت ربط فرد و جمع
  • سمیه حمیدی، مسلم خسروی زارگز*، حسین فرزانه پور صفحه 25
    موضوع نسبت مفهوم شورا با مفاهیم مشابه غربی در سده گذشته، از موضوعات مناقشه برانگیز در اندیشه سیاسی اسلام معاصر بوده است. در این راستا، مقاله حاضر با هدف بررسی و تحلیل رابطه شورا و دموکراسی، به طرح ایده ای نو در طبقه بندی دیدگاه های علمای معاصر شیعی ایرانی پرداخته است؛ رهیافت سیاسی تطبیق گرایانه، به جایگاه «عقل جمعی» در تحلیل رابطه شورا و دموکراسی می-پردازد. با توجه به این واقعیت تاریخ اندیشه که تجربه دموکراسی در ایران برخلاف سنت غربی با مفهوم «شورا» شروع می شود و با آن پیوند دارد، مسئله سازگاری و عدم سازگاری و انطباق و عدم انطباق دو مفهوم «شورا و دموکراسی» در اندیشه سیاسی معاصر شیعه و ایران مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. برآیند تحلیل ها نشان می دهد که علمای معاصر شیعی ضمن اذعان به اینکه شورا و دموکراسی به دو نظام معرفتی متفاوت تعلق دارند، بر این باورند که آموزه «شورا» ظرفیت دموکراتیک سازی جامعه اسلامی را دارد و به برداشتی دموکراتیک از اسلام می رسند. لذا با توجه به تحلیل های صورت گرفته، علمای معاصر شیعی ایرانی توانسته اند با استناد به عقل جمعی، تحلیلی ایجابی از «رابطه شورا و دموکراسی» به دست دهند.
    کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، خبرگان قانون اساسی، تحلیل گفتمان، اسلام گرایان سیاسی، انقلاب اسلامی
  • مختار صالحی* صفحه 43
    دیپلماسی اقتصادی در دوران پس از جنگ سرد و با گسترش فرایند جهانی شدن اقتصاد به عنوان یکی از ابزارهای نوین سیاست خارجی مورد توجه قرار گرفته است.امری که در برنامه های سوم و چهارم توسعه اقتصادی ایران نیز مد نظر بود. سوال پژوهش اینست که دیپلماسی اقتصادی از چه نقش و جایگاهی در سیاست خارجی دوران صلح گرایی مردم سالار برخوردار بوده است؟ فرضیه مقاله اینست که به رغم همسویی اولیه میان منطق های حاکم بر سیاست خارجی با منطق های درونی جهانی شدن، دیپلماسی اقتصادی متاثر از تداوم سه چالش؛ حاکمیت منطق توسعه سیاسی - فرهنگی، تداوم ناسازگاری عرصه داخل و عرصه بین الملل و افزایش نقش دولت در مقابل بخش خصوصی از نقش محوری برخوردار نبوده و به صورت مقطعی و واکنشی مورد توجه قرار گرفت. برای بررسی موضوع از روش توصیفی- تحلیلی با اتکاء به آمارهای اقتصادی بین المللی مرتبط با موضوع و همچنین مقایسه با کشورهای همطراز استفاده شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن اقتصاد، سیاست خارجی اصلاحات، دیپلماسی اقتصادی
  • پرستو کلاهدوز ها * صفحه 63
    شهریور1320 ش نقطه عطفی در تاریخ مردم ایران به شمار می آید. چرا که نیروهای متفقین تصمیم گرفتند ایران را اشغال کنند و عملی کردن این برنامه با هجوم نیروهای انگلیس و شوروی به خاک این کشور آغاز شد.در واقع با کنار گذاشتن رضاخان پهلوی از سلطنتی که اعتراض مردم را برانگیخته بود، آنچه بیش از همه نمود پیدا کرد، رشد سریع و همه گیر حرکت های مذهبی در گوشه و کنار ایران بود که این امر را می توان از پیامدهای حذف دیکتاتوری به حساب آورد. با برکناری رضا شاه ناگهان تکیه ها، هیات های تعزیه خوانی و مجالس مذهبی و آنچه که با آن مخالفت شده و منع گردیده بود، رواج گسترده یافت. در مشهد نیز همزمان با شروع تبلیغات حزب توده و فعالیت های کسروی گرایان، هیات ها و گروه های مستقل مذهبی دیگری نیز مشغول فعالیت گردیدند که عملکرد آن ها گاهی بی ارتباط با آن دو بود و گاهی در مخالفت با آن ها تشکیل می شد که از مهم ترین آن ها به انجمن پیروان قرآن، انجمن تبلیغات اسلامی و کانون نشر حقایق اسلامی می توان اشاره کرد. این پژوهش بنا دارد ضمن تحلیل اوضاع اجتماعی، فرهنگی و مذهبی مشهد، به شیوه تبلیغاتی حزب توده و رواج عقاید کسروی در این شهر بپردازد و تشکل های مهم مذهبی را معرفی کرده و روش برخورد آن ها با عقاید انحرافی را در این برهه مهم تاریخی مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: مشهد، سال1320ش، اشغال متفقين، حزب توده، کسروي، تشکل هاي مذهبي
  • علی باقری دولت آبادی*، بهنام رشیدی زاده صفحه 81
    جنگ ایران و عراق طولانی ترین جنگ میان دو کشور از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون به شمار می رود. این طولانی بودن موجب طرح شبهه ای پیرامون آن گشته که تاکنون در اثر پژوهشی مستقلی مورد بررسی قرار نگرفته است. اثر حاضر با هدف پاسخگویی به این شبهه به این مسئله می پردازد که علل تداوم جنگ ایران و عراق پس از فتح خرمشهر چیست؟ در پاسخ به این سوال، فرضیه مقاله بیان می کند که طبق نظریه واقع گرایی ایران تا زمانی که از جانب عراق احساس رفع خطر ننمود و اطمینان لازم نسبت به رسیدگی موضوع در سازمان ملل برای مشخص شدن شروع کننده جنگ را پیدا نکرد حاضر به قبول آتش بس نشد. یافته های پژوهش نشان می دهد طبق نظریه واقع گرایی در محیط آنارشیک خودیاری تن ها شیوه تامین امنیت است. لذا ج.ا. ایران تا زمانی که خاک کشور در اشغال نظامی بود و کشور متجاوز از سوی سازمان ملل معین نشده بود هرگونه توقف جنگ می توانست مجالی برای احیای قدرت متجاوز فراهم نماید. به علاوه تحولات سیاسی خاورمیانه بعد ها نشان داد که عراق به هیچ وجه قابل اعتماد نیست و پذیرش آتش بس می توانست نتیجه ای مشابه اشغال بلندی های جولان توسط اسرائیل و یا اشغال کویت به همراه آورد. برای انجام پژوهش حاضر از روش کتابخانه ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: دفاع مقدس، جنگ، ایران، عراق، آتش بس، خرمشهر
  • فرشاد شریعت، مهدی نادری* صفحه 99
    «مدرنیته غربی» در دیدگاه امام خمینی ره، مقام معظم رهبری و آیت الله جوادی آملی به ترتیب در قالب اصطلاحاتی چون «تمدن در مسیر توحش»، «مدنیت جنگلی» و «جاهلیت مدرن» تقریر شده است. در این نوشتار ضمن تشریح «چرایی» چنین نگاهی، درصدد پاسخ به این سوال اصلی است: «مواجه انقلاب اسلامی با مدرنیته غربی بر چه منطقی استوار است؟». یافته ها براین نکته تاکید دارد که مواجه انقلاب اسلامی با مدرنیته غربی، بر مبنای عموم و خصوص من وجه قابل بررسی است. از منظر متفکران انقلاب اسلامی، «جاهلیت» مفهومی عام و مصداقی فراگیر دارد و می تواند در هر عصری نمود داشته باشد. «جاهلیت کهن»، مصداقی مضیق از جاهلیت در صدر اسلام و «جاهلیت مدرن»، مصداقی موسع از آن در عصر جدید است. تفکر الحادی مبانی فکری مدرنیته غربی را شکل داده و علم و تکنولوژی با انقطاع از علل فاعلی و غایی، به ابزار سیاست های استکباری و استعماری بدیل گشته است. حال آنکه، در اسلام پیشرفت های صنعتی و هنری ارزش والایی داشته و استفاده و استخدام علم و تکنولوژی در تمام امور سازنده و سودمند به رسمیت شناخته شده است. به زعم متفکران انقلاب اسلامی، «انسان فطرتا متمدن و طبعا وحشی» است. از اینرو چه بسا انسان هایی در اعصار نخست با گرایش فطری در اوج تمدن زندگی کرده و انسان هایی در عصر جدید با گرایش به طبع، و با استفاده از علم و صنعت، توحش مدرن را تجربه می کنند.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، اسلام، مدرنیته، جاهلیت، تمدن
  • علی سروری مجد* صفحه 121
    یکی از عناصر تشکیل دهنده اندیشه و فرهنگ انقلاب اسلامی، عنصر کرامت است. موضوع کرامت از بحثهای ضروری دنیای معاصر بشمار می رود. که در چار چوب اندیشه شیعی و با استفاده از آموزه های غنی قرآن و عترت تعریف و ابعاد خاصی برای آن بدست می آید. این مقاله در صدد تحلیل این ابعاد و پاسخ به این پرسش اصلی است که جایگاه عنصر کرامت در فرهنگ انقلاب اسلامی چیست؟ انقلابی که توانست با اتکا به آموزه های قرآن و تفکر ناب شیعی، تحول مهمی را در دوران معاصر رقم بزند. اساسی ترین رکن این اندیشه، اعتقاد به عالم غیب و لوازم آنست. پیرامون موضوع کرامت در کتب تفسیری یا اخلاقی نکات سودمندی بیان شده یا درباره فرهنگ انقلاب اسلامی آثار فراوان و ارزشمندی به رشته تحریر درآمده؛ اما موضوع کرامت در اندیشه و فرهنگ انقلاب اسلامی موضوعی راهبردی و الهام بخش هم برای ایران و هم برای جهان اسلام است. لذا این مقاله ضمن تحلیل عنصر کرامت و کاربردهای گوناگون آن در قرآن و روایات، به نقش و تاثیر آن در فرهنگ انقلاب اسلامی و رشد و شکوفایی آن می پردازد. روش تحقیق این مقاله به شیوه تحلیلی- توصیفی و شیوه گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای اسنادی است. که با مراجعه مسئله محورانه به منابع دینی (قرآن و روایات معتبر معصومین(ع)) در چارچوب آموزه های قرآن و عترت(ع) خواهد بود.
    کلیدواژگان: کرامت، قرآن، عترت، فرهنگ، انقلاب اسلامی
|
  • Seyed Saeed Zahed*, Ali Fotovatian Page 3
    Reviewing one of the latest theoretical understandings of social movements presented by Crossley, this article compares it with theory of Zahed insisting on essentiality of relations, agency and structure. Crossley synthesis Bourdieu’s action theory with revised value added theory of Smelser supported by resource mobilization and political proses theories. Zahed, too, synthesis three dimensions of social movements: actors at micro level, ideology as the relational factor and social context, using realist strategy and systemic logic. Results show that Crossley’s theory with its liberal base and reduction of its relational issue to economic factors is not able to explain and analyses nonwestern and local movements such as Iranian or other Moslem countries outbursts.
    Keywords: Zahed, Bourdieu, Smelser, habitus, field, ideology, authenticity of relation, individual, collectivity
  • Somayyeh Hamidi, Moslem Khossravi Zargaz*, Hossein Farzanehpour Page 25
    Islamic Revolution of Iran was a revival for people to politics. The formation of Expert Assembly of final assessment of constitution for writing the new constitution was the result of Islamic Revolution in 1979. The expert Assembly, as the representative of revolutionary people, was in search of procedures for operationalizing the revolutionary thoughts (especially establishing two main bases of Islamic Revolution, namely Islam and Republic). Political system of Islamic Republic of Iran is the manifestation of these two main bases which Islamic democracy is a presentation of these two fundamental bases. Islamic Democracy is looking for the role of people in power based on Islamic Foundations. By focusing on negotiations of expert assembly of constitution, the researchers try to answer the following question. What was the role of political and social background after Islamic Revolution in formation of discourses related to Islamic Democracy? At the same time, we can pose the content and concept of other questions such as Which perceptions and interpretations of Islamic democracy exist in the negotiations of Expert Assembly? On which intradiscourse structure, context and political system, Islamic democracy discourse emerged? With which presuppositions and implications, the structure of Islamic democracy discourse matches with thoughts of Expert Assembly? Which discourses and theoretical systems had opposition, confrontation and competition with each other in the Expert Assembly? The method of this research is based on discourse analysis as a structural approach of the text which provides the possibility of the relationship between the text and its sociological aspects. For this reason, the research is based on Fairclough three dimensional framework (micro or textual analysis, meso or discursive practice and interdiscursive elements).
    Keywords: Islamic Democracy, expert assembly of constitution, discourse analysis, Islamic revolution of Iran
  • Mokhtar Salehi* Page 43
    Economic Diplomacy has regarded as Foreign Policy Modern Tools after Cold War Collapse and simultaneously with the Economic Globalization process. Economic Globalization has logics which should be considered. In order to, Economic Diplomacy can have Function in Foreign Policy. In fact, Economic Diplomacy will be effective in Foreign Policy when between Foreign Policy Logic will be in line with Economic Globalization Logics. Otherwise Commercial Diplomacy will use Political Goals. This Article will find Reform Foreign Policy Logics toward Economic Globalization for survey of the Economic Diplomacy Function in this era.Hypothesis, Reform Foreign Policy Logic was in line with Economic Globalization that leads to increase of Economic Diplomacy Function. But finally three challenges; Political- Cultural Development Logic, Preponderant Domestic issue against International Issue and Government Size against Private Sector, Economic Diplomacy Function was Reaction, Periodically.
    Keywords: Logic of Economic Globalization, Reform's Logic of Foreign Policy, Economic Diplomacy
  • Parastoo Kolahdoozha* Page 63
    August 25, 1941 was an important day in the history of Iranian people. Because Allies forces in the World War II try to occupy Iran. To put their plan into the action، England and Soviet Union forces attacked to Iran. In fact by putting Pahlavi Reza khan away because Iranian people wasn’t pleased about him and people so fast back to their own religion and traditional beliefs and ideas. Because Mashhad was a religious city, So such a movement gradually lead to a political way، too. After deleting dictatorship، the second factor in Mashhad social change was the presence of Motafeqin forces. In Mashhad at the same time with HezbeTodeh’s activities and Kasravism (KasraviGaraeeyan)، small social groups and other independent religious groups was deal with a great activities that their action and performance was unrelated with that two groups and even sometimes held against them too that one of the most important of them was Quran Followers Association، Islamic Advertisement، and Publishers Association of facts. This research aim to explain Social، political and Cultural situation of Mashhad in such a great issue، furthermore the problem of entrance of Motafeqin into Iran and Revolution (Kudeta) 1320.
    Keywords: Mashhad, Revolution (Kudeta)1320, Motafeqin, Todeh Group (HezbehTodeh), Kasravi, Religious Groups
  • Ali Bagheri Dolatabadi*, Behnam Rashidizadeh Page 81
    Iran_Iraq war is the longest war between two countries from Second World War until now. This prolongation instills doubts into Iranian mind about it. Unfortunately, none of the researches has not tried to remove all doubt about that until now. The present article with the intention of removing of this doubt, seeks to answer the question that what are the causes of prolongation of Iran_Iraq war after conquest of Khoramshahr. In response to the above question the main hypothesis explains that according to the realism theory Iran did not accept ceasefire until it get confidence about removing all dangerous from Iraq and UN attempts to introduce aggressor. Our findings show that according to realism theory self-help is the only way to get security in anarchy environment. So, Iran couldn’t give positive answer to any poppycock where it was in informal fight to east and west superpower. Also, until territory of Iran was in occupation of Iraq army and UN had not introduced aggressor, every stop in war could respite to aggressor to get more power. Moreover,afterwards Middle East political events showed that Iraq is not reliable and acceptance ofceasefire could make conditions like Jolan heights occupation by Israel or Kuwait occupation by Iraq. We use library methods for this paper.
    Keywords: war, Iran. Iraq, ceasefire, Khoramshahr
  • Farshad Shariat, Mahdi Naderi* Page 99
    Western Modernism has been termed by Emam Khomeini, Ayatollah Khamenei and Ayatollah JavadiAmoli as “civilization in the path of animalism”, “jungle civilization” and “modern ignorance” respectively. Dealing with the “why” question for this viewpoints, the author of this paper thrives to answer the major question of “On what logic is the affront of Islamic Revolution with the Western Modernism based?”The findings of this research indicate that the affront can be studied based on partial conceptual overlap. That is, for Islamic revolution thinkers, ignorance is a general concept with wide implication, expressing itself in every era. Old ignorance was a limited instance for early Islamic era, while modern ignorance is a wide instance in the modern age. Atheist thinking constitutes the basis of western modernism, in which science and technology have become diverted from their main purposes and used as instruments for exerting exploitative policies. On the contrary, technological and artistic advancements are valued in Islam so that science and technology are encouraged for all constructive and beneficial purposes. Islamic Revolution thinkers believe that “human being is innately civilized and naturally animalistic”. Therefore, many preliminary humans lived in civilizations because of their mettle, while many modern ones are experiencing modern animalism using science and technology because of their nature.
    Keywords: Islamic revolution, Islam, modernism, ignorance, civilization
  • Ali Sorouri Majd* Page 121
    Dignity is one of the elements of Islamic Revolution culture, counted as necessary topics of contemporary world that in the framework of Shiite Thought, its dimensions can be defined using Quran and traditions teachings. In This article, we try to analyses this dimensions and answer to this question: What is the station of Dignity in the Islamic revolution culture with a great Shiite scholar leader who is the most knowledgeable in the different fields of Islamic sciences. His followers and students are also counted as a thoughtful of this school. This great leader with emphasis on the Quranic teachings and absolute Shiite thought is a cause of the most important change in the cotemporary world.The most important element of this school is belief to the invisible world and its requisites.There are useful points about human dignity in the commentaries and ethical books as well as Islamic revolution culture, but dignity is the most strategic subject in the Islamic revolution culture for Iran and Islamic world.This article, after analyzing the dignity element and its different applications in Quran and Traditions, investigate its role and effects in the Islamic revolution culture and its blossoming.The method of this research is analytic-descriptive with library approach to the resources especially Quran and traditions teachings.
    Keywords: Dignity, Quran, traditions, culture, Islamic revolution