فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 29 (زمستان 1392)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 29 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عیسی ابراهیم زاده*، فرهاد پروانه صفحه 3
    مهم ترین ابزار نظام آموزش و پرورش برای ایجاد هویت دینی و انقلابی به ذهن و ضمیر دانش آموزان، کتاب های درسی است. ایجاد و تقویت هویت انقلابی در ایران به پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بر دوش نظام آموزش وپرورش قرار گرفته است. از دیدگاه برنامه ریزان درسی، کتاب های درسی «دینی» و «تاریخ» از ابزارهای مهم رسیدن به این هدف هستند که ظرفیت انتقال ارزش های دینی و ایجاد هویت دینی و انقلابی در دانش آموزان را دارند. تحلیل محتوای این کتاب ها به ویژه در مقطع متوسطه می تواند، روشن سازد که مولفان آنها، تا چه حد توانسته اند، عقاید و هویت اسلامی- انقلابی را در لابه لای مطالب خویش، به دانش آموزان انتقال دهند و در جهت درونی سازی آنها موثر عمل کنند.مسئله اصلی پژوهش پاسخ به این سوال بوده است: آیا کتاب های درسی تاریخ دوره متوسطه(رشته های علوم پایه) بعد از انقلاب اسلامی در شکل دهی هویت انقلابی در دانش آموزان موفق بوده اند؟ روش اجرای این پژوهش تحلیل محتوا و جامعه آماری آن کلیه کتاب های درسی تاریخ دوره متوسطه(رشته های علوم پایه) ازسال 1357 تا 1388ه.ش بوده است.یافته های این پژوهش حاکی از این است که: کتاب های درسی تاریخ متوسطه بعد از انقلاب اسلامی در شکل دهی و انتقال مفاهیم هویت دینی وانقلابی سهم زیادی داشته اند.
    کلیدواژگان: کتاب های درسی تاریخ، دوره متوسطه، علوم پایه، هویت انقلابی، تحلیل محتوای دروس تاریخ
  • سید محمد غفار نیکنام راد، فرهاد درویشی سه تلانی* صفحه 23
    یکی از موارد تمایز سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با دیگر دولت ها «حمایت از ملل مسلمان و ظلم ستیزی» و «صدور انقلاب» در روابط خارجی می باشد. این تفکر هرچند در دوره هایی با فراز و فرود همراه بوده اما همواره از اصول سیاست خارجی محسوب و اغلب سیاست ورزان از بدو انقلاب اسلامی تاکنون ضمن اجرا، مبنایی اعتقادی برای آن قائل بوده اند. در این پژوهش سعی می گردد با استفاده از ابزار پیمایش (پرسشنامه) و روش توصیفی، آموزه های حمایت از مسلمانان و صدور انقلاب در سیاست خارجی ج.ا.ایران، از منظر دانشجویان علوم سیاسی و گرایش های زیر مجموعه آن در شهر تهران ارزیابی شود. یافته ها حاکی از این است که اکثر دانشجویان موافق اجرای این دو آموزه در سیاست خارجی اند. همچنین نتایج این پژوهش نشان می دهد مردهای نمونه آماری نسبت به زن ها، سنین پایین تر، مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، رشته های جامعه شناسی، علوم سیاسی نسبت به رشته های دیگر و دانشجویان دانشگاه امام صادق (ع)، نسبت به شهید بهشتی و تهران موافقت بیشتری به دکترین صدور انقلاب داشته اند.
    کلیدواژگان: ایستاردانشجویان، سیاست خارجی ج، ا، ایران، صدور انقلاب
  • حسین قلجی*، بابک موسوی فرد صفحه 43
    هدف اصلی تحقیق عبارت است از شناسایی عوامل بازدارنده نهادینه شدن تحزب در ایران بعد از انقلاب اسلامی. سوال اصلی تحقیق این است که موانع شکل گیری تحزب در ایران از نظر اندیشمندان کدم اند؟». با توجه به نظریه های متفاوت موجود در این زمینه، متغیرهای محوری هر نظریه را احصا و در مصاحبه با نخبگان سیاسی اجتماعی موضوع تحزب را طرح نموده ایم و با استفاده از روش تحلیلی- تبینی، وزن و تاثیرگذاری هر متغیر مشخص گردیده است. این مقاله بر مبنای نظریه داده بنیاد و نرم افزار Atlas-ti هدایت گردیده و همه مواد و داده های تحقیق با استفاده از نرم افزار تجزیه وتحلیل گردیده است. یافته ها نشان می دهد که ناکارآمدی احزاب سیاسی در تامین منافع مردم و ماهیت تمامیت خواه ساختار سیاسی قوی ترین عوامل تاثیرگذار بر عدم توسعه تحزب در ایران هستند و متغیرهای ضعف جامعه مدنی، ضعف فرهنگ سیاسی جامعه، ضعف سازوکارهای قانونی و تقابل ایدئولوژیک تحزب با مبانی دینی متغیرهای با تاثیر قابل توجه بر عدم تحزب به شمار می روند و متغیرهای کنش و نزاع طبقاتی و همچنین نپذیرفتن اصول مدرنیته در ایران تاثیر زیادی بر عدم توسعه تحزب در ایران ندارند.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی سیاسی، حزب، توسعه سیاسی، ایدئولوژی احزاب، نظام سیاسی ایران، نخبگان سیاسی
  • داود سبزی*، جواد حقیر مددی، فاطمه طباطبایی صفحه 67
    عدالت یکی از مفاهیم مهمی است که امام خمینی(ره) همواره بر آن تاکید داشته اند تا آن جا که محوری ترین جهت گیری سیاسی، اجتماعی از دیدگاه ایشان به شمار می رود. ایجاد جامعه ای مستقل، تحقق عدالت در جهت گیری های اقتصادی، اجتماعی،سیاسی و فرهنگ از اهداف اساسی حکومت اسلامی است. امام خمینی(ره) در سیره نظری و مواضع عملی خود یکی از مهم ترین اهداف نظام سیاسی را تحقق قسط وعدالت در جامعه بر شمرده و در موارد مختلف این واژه را برای تمایزحکومت حق به کار برده است. با عنایت به جهان بینی و مبانی فلسفی حاکم بر اندیشه سیاسی حضرت امام، به نظر می رسد ابزارهای مختلفی از درون کنترل کننده قدرت سیاسی حاکم می باشد، اما آنچه که در کنترل قدرت سیاسی از بعد درونی در اندیشه حضرت امام بیشتر مطرح بوده و مورد تاکید خاص قرار گرفته و برای تحدید قدرت سیاسی حاکمان در هر زمان و مکانی نقش داشته را می توان: عدالت، ایمان، تقوا و علم و آگاهی به اسلام دانست که در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد، بنابراین ابزارهای درونی کنترل قدرت همان صفات و ویژگی هایی برتری است که در اخلاق و رفتار صاحبان قدرت و حاکمان اسلامی نقش بنیادی دارد و در سخنان امام خمینی(ره) بر آنها تاکید فراوان رفته و لزوم داشتن این ویژگی ها برای مسئولان نظام توصیه های خاصی گردیده است.
    کلیدواژگان: عدالت، کنترل سیاسی، امام خمینی (ره)، اندیشه اسلامی
  • میثم فرخی* صفحه 85
    در این مقاله محقق با توجه به رویکرد سیاستگذاری فرهنگی، اهم مسایل سیاستی مرتبط با مسجد - که در ماهنامه مسجد انعکاس یافته- را با روش تحلیل محتوای کیفی استخراج نموده و سپس سیاست های اعلامی– اسناد بالادستی ج.ا. ایران- مرتبط با حوزه مسجد طی سال های 1357-1367 را با توجه به مسایل سیاستی مستخرج از ماهنامه مسجد مورد بررسی قرار می دهد. نتایج برآمده از سیاست پژوهی مذکور نشان می دهد که مسئله عمران مسجد در مقایسه با سایر مسایل مساجد در بازه زمانی مذکور از اهمیت خاصی برخوردار بوده است و بیشتر اسناد مورد بررسی در این دهه ناظر به مسئله مذکور می باشد. همچنین ناظر به سایر مسایل سیاستی مسجد می توان این گونه بیان نمود که دو مسئله هیئت امنای مسجد و مسجد و وقف نیز پس از عمران مسجد بیشترین و بالاترین بندهای سیاستی را دارا می باشند. نتایج تحلیل سیاست های مرتبط با حوزه مسجد در این دهه نیز نشان می دهد که در مورد برخی مسایل مورد بررسی مانند کتابخانه مسجد، امام جماعت، خادم مسجد، تعطیلی مسجد، اختلاف درونی مسجد، مسجد و ارتباطات سیاست مهمی تدوین و تصویب نشده است و پیرامون مسایل مذکور سیاست بارزی و مشهودی در جمهوری اسلامی ایران اتخاذ نشده است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، سیاستگذاری فرهنگی، مسجد، جمهوری اسلامی ایران
  • فاطمه میناخانی*، جهانگیرمسعودی صفحه 103
    عدل یا عدالت(justice)ازجمله معدود مفاهیمی است که از سپیده دم تاریخ، رسیدن و بهره مندی از آن، آرزوی کهن و خواست جاودانه انسان ها بوده و هست و همواره به عنوان آرمان باقی خواهد بود. این مقاله در پی تبیین دیدگاه صدرالمتالهین شیرازی موسس مکتب حکمت متعالیه و امام خمینی (ره)؛ به عنوان دوشخصیتی که درزمینه تمسک به آموزه های قرآنی، برهان، اخلاق، عرفان، کلام، فقه، تفسیر اتفاق نظر دارند؛ درباره مفهوم عدالت است مفهومی که رسیدن به آن از اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی نیز می باشد، در این راستا نکات مشترک بین این دوبه اجمال بیان گردیده و نظرات ویژه هریک را موردتوجه و تعمق گرفته و بازآفرینی شده است.درنهایت این فرضیه را اثبات می کند که این دو نظریه پرداز در برداشت های گوناگون از این مفهوم با توجه به مشی مشترک مذهبی و فلسفی خود، هم عقیده هستند و اختلاف عمده ای ندارند ولی ملاصدرا بیشتر به جنبه الهی و فلسفی و نیز فردی-اخلاقی عدالت پرداخته و بنیانگذارانقلاب اسلامی در عین توجه به جنبه کلامی، عرفانی این مفهوم، با توجه به عملی نمودن نظریه ولایت فقیه و بنانهادن نظام مقدس جمهوری اسلامی در وجهه عدالت سیاسی- اجتماعی گام های بزرگی در اندیشه و عمل برداشته است.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، صدرالمتالهین، عدالت، عدل، قسط، برابری
  • سعید بشیری*، علیرضا ازغندی صفحه 117
    یکی از عوامل مهم توسعه یافتگی در هر کشور، عمل و فکر نخبگان است. به عبارت دیگر توسعه یافتگی کشورها ارتباط مستقیمی با نخبگان دارد؛ معاشرت منطقی و سازمان یافته میان نخبگان فکری و نخبگان ابزاری می تواند سرنوشت یک جامعه را تعیین کند. نخبگان گروه هایی هستند که به دلیل برتری در عرصه های مختلف زندگی اجتماعی از بقیه اعضای جامعه جدا می باشند. ظرفیت های فکری، قابلیت های اجرایی و تصمیم گیری های مدیریتی، نخبگان را در وضعیتی قرار داده که بایستی آنان را از ارکان مهم توسعه هر جامعه دانست. مطالعه پایگاه اجتماعی و گرایش سیاسی نخبگان هر جامعه از موضوعات مهم جامعه شناسی سیاسی بوده که خود در تعیین و اجرای سیاست ها و تصمیمات آنان اهمیت بسزایی دارد؛ در این راستا وزیران به عنوان عناصر عمده و اصلی اجرایی دارای نقشی بی بدیل و منحصر به فرد هستند که در این پژوهش بدان پرداخته خواهد شد. با بررسی و تحلیل اطلاعات مربوط به سن، جنسیت، وضعیت تحصیلی، شغل، گرایش سیاسی و... می توان به پایگاه اجتماعی افراد پی برد. این پژوهش با روش توصیفی و با در نظر داشتن شاخص های یاد شده به بررسی و تحلیل پایگاه اجتماعی و گرایشات سیاسی وزیران دولت حسن روحانی می پردازد. نتایج حاصله از پژوهش نشان می دهد که پایگاه اجتماعی کابینه یازدهم متعلق به طبقه متوسط و سوابق سیاسی آنان نشان دهنده گرایش به اعتدال و میانه روی در رفتار سیاسی می باشد.
    کلیدواژگان: پایگاه اجتماعی، هیئت وزیران، نخبگان سیاسی، کابینه یازدهم
|
  • Eisa Ebrahimzadeh*, Farhad Parvaneh Page 3
    The books are most important factors in the formation of revolutionary identity of students. Instruction administration has been responsible for the formation and fortification of the revolutionary identity after the victory of the Islamic revolution. From the view of the curriculum planners the history and religious books have the potential to transfer religious values and the formation of a religious and revolution aryidentity in students. The analysis of sueh books specially in high school can reveal the fact that how successful the authors of sach books has been to transfer the peculiarities, religious obligations.Islamic and revolutionary identity to students. The main concern of thish rescarch: is to clarify the fact that the history books basic sciences in high school have been successful in the formation of the revolutionary idenfity in students or not. The puropose of this research is the analysis of the contents of these the history books basic sciences in high school between 1357-1388. The results of the research are as follow:the history books in high school have a great role in the formation of religious and revolutionary identity in students.
    Keywords: history bookcourses, high school, basic sciences, revolutionary identity, analysis of history bookcourses
  • Seyed Mohammad Ghafar Niknam Rad, Farhad Darvishi* Page 23
    One of the distinct foreign policy of the Islamic Republic of Iran and other government's support of Muslim nations and Confront oppression "and" revolution "against foreign relations professionalism. This idea, however, was associated Periods with ups and downs, but has always been considered the principles of foreign policy and has also performed frequently Politicians since the Islamic Revolution, doctrinal basis for that distinction thay have been. So it comes to research using survey instruments (questionnaires) and qualitative method, Doctrines support the Muslims and the Islamic Republic of Iran's revolution in foreign policy, in the view (perspective) atittudes students of political science and the complex in Tehran that is to be evaluated. Findings suggest that the majority of students success the teachings of this foreign Policy. Also the results show that sample men than woman, younger sections of the undergraduate and postgraduate, Sociology and political science different disciplines other. Imam sadegh university have more resistance than others Have doctrine of revolution.
    Keywords: Perspective, the foreign policy of the Islamic Republic of revolution, Student attitudes
  • Hossein Gheleji*, Babak Mousavi Fard Page 43
    The main goal of this research is to get to know and extract the damages and deterrent factors of institutionalization of parties in Iran after Islamic Revolution. The main question we are trying to answer in this research is: “What are the components preventing the parties to develop in Iran? According to various theories in this field, the central variables of each theory or school of thought have been extracted and presented to the social and political elite in the interview, and based on the methodology of discourse analysis, the weight and influence of each variable are determined. This article is based on the powerful Quality Model that was guided by grounded theory and Atlas-Ti software and all materials and data will be analyzed using this software. Finally, a conceptual network will be drawn as a prelude to the final stage of compilation and will be provided a project presentation by this software.
    Keywords: Political sociology, party, political development, ideology of parties, political system of Iran, political elites
  • Davoud Sabzi*, Javad Haghir Madadi, Fatemeh Tabatabaei Page 67
    Justice is one of the key points on which Imam put too much stress. That’s why it is one of the fundamental principals in his social –political standpoints. To provide an independence society and the realization of justice in economy, society, political and cultural tendencies are fundamental goals in Islamic government. Imam Khomeini(PEASE BE UP ON HIM) in his theoretical and practical positions considered the realization of justice in society, one of the significant goals in political system. and in many cases has used this word (justice) in order to discriminate the right government from others or (wrong). Pursuant to theology and philosophical bases governing his political thoughts, it seems different tools from within control the governing political power. but, what controls political powers from inside dimension in Imams ‘s political thoughts, and have been emphasized and fundamental role in political power for rulers in any time and territory, which is considered as the subject of this paper, are: justice, faith, piety, knowledge around Islam. thus internal instruments for controlling the power is majesty features in the conduct of power owners and has had the main role in an Islamic government which has been emphasized greatly in Imams words therefore he has recommended public officials of Islamic system to have and take into consideration such merits.
    Keywords: justice, political control, Imam Khomeini (peace be up on him), Islamic Theology
  • Meysam Farrokhi* Page 85
    In this article, according to cultural policy approach, researcher Explored the most important policy issues related to the mosque - reflected to the mosque magazine-with qualitative content analysis and Checked upstream documents related to the area of the mosque of the Islamic Republic of Iranduring the years 1357-1367 with respect to policy issues extracted from the mosque magazine. Results from these studies suggest that the problem of "civil mosque" in mentioned time Compared with other problems has most important and most of the documents reviewed in this decade is related to the problem. also relates to other policy issues mosque it can be expressed that two problems such as "the board of trustees of the mosque" and "the mosque and vaghf" have higher policy provisions than civil mosque. Results of policies related to the area of the mosque in this decade also show that on some issues, such as" mosque libraries", "Imam mosque", "servant of mosque", "mosque Closure", "Disputes within the mosque", "mosques and communication" have been not formulated and approved significant policy and about Mentioned problems has been not adopted significant policy in the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Policy making, Cultural Policy making, Islamic Republic of Iran, Mosque
  • Fatemeh Minakhani*, Jahangir Masoodi Page 103
    Fairness or justice is one of the few concepts that have been the long, eternal human desire to achieve and take benefit of it since the dawn of history; and it always will be considered as an ideal. The paper aims to explain Molla Sadra Shirazi’s idea, founder of the school of Transcendent Wisdom, and Imam Khomeini’s idea “as the two character who are agreed in resorting to teachings of Quran, argument, ethics, mysticism, theology, jurisprudence, and interpretation” on the concept of justice, that achieving to it is one of the goals of Islamic Republic of Iran. In this regard, the common points between them are outlined here and the particular concerns are reflected and considered and reviewed here. These two theorists agree and have little disagreement in various perceptions on the concept respect to their common philosophical and religious approach. But Molla Sadra Shirazi addressed more to the divine, philosophical and individual-moral of justice, and Imam Khomeini while considering the verbal, mystical aspect of the concept due to fulfilling idea of the Supreme Leader and establishing Islamic Republic, had great roles in thought and implementing (fulfilling) the social-political justice.
    Keywords: Imam Khomeini, Molla Sadra, justice, fairness, equality, equity
  • Saeed Bashiri*, Alireza Azghandi Page 117
    One of the most important factors in the development of each country is elites’ action and thoughts. In other words, the development of countries has a direct correlation with the elite; logical and organized association among the intellectual elite and elite tool can determine the fate of a society. Elites are types of groups which because of excellence in various fields of social life are separated from the rest of society. Intellectual capacity, functionality and managerial decision making put the elites in a position that they should be a part of important elements in the development of any society. The studying of social base and political inclinations of elites in each society is an important part of political sociology that is significant in determining and doing the policies and its decisions. Accordingly, secretaries, as an important source of execution have unique role that will be addressed later in this research. By analyzing data on age, gender, educational status, occupation, political affiliation and one can be realizes the social status of people. This study with its descriptive method by mentioning the aforementioned indexes considers and analyzes the social status and political inclinations of presidentRohani’s secretaries. The results of the study showed that the social status of the Eleventh Government belongs to middle-class and their political records show their trend toward moderation in political behavior.
    Keywords: Social status, Cabinet, political elites, eleventh cabinet